Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live

ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

$
0
0
«ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΜΙΚΡΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ»

ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Τη στιγμή που ο άνθρωπος κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την κατά­κτηση του μέλλοντος, είναι αναγκαίο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να αναλογισθεί το παρελθόν για να διαπιστώσει και σε άλλες φάσεις του ανθρώπινου βίου τη δημιουργική του ικανότητα. Η ενημερωτική αυτή αναδρο­μή στο έπος τής Ιλιάδας και της Οδύσσειας έχει σκοπό να παρουσιάσει τα σημαντικότερα γεωλογικά στοιχεία, που αναφέρονται μέσα στο έπος αυτό
Τα γεωλογικά στοιχεία, στα οποία θα αναφερθούμε, διακρίνονται σε δύο κατηγο­ρίες: 
αφενός μεν, σε αυτά καθεαυτά τα γεωλογικά υλικά, που φέρονται να χρη­σιμοποιούν οι ήρωες του έπους, αφετέρου δε, στα γεωλογικά φαινόμενα, τα οποία θα μπορούσαμε να διακρίνουμε μέσα από τις αλληγορίες, εφόσον αυτές ερμηνευθούν με βάση τις γεωεπιστήμες. Βέβαια, είναι εύκολο και επισφαλές να προσπαθεί κανείς να ερμηνεύσει αλληγορίες, θα πρέπει όμως να αναγνω­ρίσουμε ότι, από πολύ παλιά, ο άνθρωπος έχει θέσει αναρίθμητα ερωτήματα προκειμένου να ερμηνεύσει τον κόσμο που τον περιβάλλει, καθώς και τις μεταβολές και τα φαινόμενα, που συνέβαιναν σε αυτόν. 
Τις πολλαπλές και συχνά τόσο αντι­φατικές «φαινομενικά» δυνάμεις της φύσεως, πρώτοι οι Έλληνες, τις είχαν ενσαρκώσει σε θεούς, επειδή η λογική τους δεχόταν πως οι θελήσεις των θεών κυβερνούν ή φαίνονται να κυβερνούν τον κόσμο. Όμως, διαπιστώνει κανείς ότι στις θελήσεις αυτές ενυπάρχει η θέληση του ανθρώπου να κατορθώσει, με την τάξη, με τον νόμο και την επιστήμη, να ταξινομήσει και να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις αυτές, έτσι ώστε να μετατρέψει τα φαινόμενα της φύσεως σύμφωνα με τη δική του θέληση, που τελικά θριαμβεύει.
Στη συνέχεια, θα αναφερθούν τα κυριότερα γεωλογικά φαινόμενα, στα οποία θα μπορούσαμε να διακρίνουμε αλληγορίες, των οποίων η ερμηνεία είναι δυνατόν να δοθεί με βάση τις γεωεπιστήμεςΌσον αφορά στη Γαία, τη δική μας γη, είναι γεγονός πως οι μύθοι τής Δημιουργίας εννοούν στην πραγματικότητα την ιστορία της γης, όπου διάφορα συμβάντα ερμηνεύονται ως υπερφυσικά φαινόμενα
Ο Ησίοδος στη Θεογονία θεωρεί ότι, πριν από καθετί, υπήρχε το Χάος. Είναι το διάστημα, που εμπεριέχει εν σπέρματι, όλα όσα θα αποτελέσουν το Σύμπαν. Το Χάος αποτελεί την απαρχή όλων. Στον Ησίοδο, η διαμόρφωση του κόσμου αρχίζει ουσιαστικά με τη Γη. Αυτή γεννά τον Ουρα­νό, τα Όρη και τον Πόντο, δηλαδή ολόκληρο το Σύμπαν, σύμφωνα με τη μυθο­λογική αντίληψη. 

Η ευρύστερνη Γαία, αιώνιο και ακλόνητο στήριγμα όλων των ανθρώπων, μητέρα και σύζυγος του Ουρανού, απέκτησε πολλούς απογόνους, τους Τιτάνες, τους Γίγαντες, τους Κύκλωπες κ.ά. Η αντίληψη ότι από τη Γη διαμορφώθηκαν τα υπόλοιπα μέρη τού Σύμπαντος απαντάται πολύ ενωρίς στην ελληνική επιστήμη κατά την αρχική φάση της ιστορικής αναδρομής. Έτσι, ο Ξενοφών εξηγεί ότι τα ουράνια σώματα αποτελούν εφήμερα μορφώματα από τις αναθυμιάσεις της Γης, ενώ ο Εμπεδοκλής θεωρεί τη θάλασσα σαν τον ιδρώτα της Γης.
 'Οταν διαβάζει κανείς τους διάφορους μύθους της Δημιουρ­γίας, αμέσως του έρχονται στο νου οι διαδικασίες και τα στάδια της Γεωλογι­κής Ιστορίας. Οι απόγονοι τής Γης, οι Τιτάνες, οι Γίγαντες, οι Κύκλωπες, οι Εκατόγχειρες, αφετηριακές φάσεις τού μύθου, πρέπει να ήταν μορφές όχι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. 
Πρόκειται για μυθοπλασίες, που προσωποποι­ούν έμμεσα γνωστά φυσικά σώματα και φαινόμενα, όπως η χέρσος, η θάλασ­σα, τα όρη, οι ποταμοί, ο ήλιος και η σελήνη, η ημέρα και η νύχταΟ Ωκεανόςστους κοσμογονικούς μύθους αποτελεί το άλλο πρόσωπο τού Χάους, παίρνο­ντας μορφές θαλάσσιου ή ποτάμιου δαίμονα. Θεωρείται πατέρας θεών και ανθρώπων, από τα νερά του οποίου αναδύεται η Γη. 
Αυτή η προεπιστημονική άποψη για τη δημιουργία νησιών από προσχώσεις ή ηφαιστειακές εκρήξεις, νησιών πλωτών (Αιολία, Δήλος, Ρόδος, Θήρα, Ανάφη), ακόμη και ο πασίγνω­στος μύθος της αναδυόμενης Αφροδίτης, της πανέμορφης θεάς που αναδύεται από τους αφρούς των κυμάτων, αναφέρεται στην ίδια τη Γη, που γεννάται από τον Ωκεανό. 
Ο Ωκεανός, που σηκώνει στις πλάτες του τη Γη, είναι ακόμη το πρό­τυπο για κάθε μύθο με θεό θαλάσσιο ή ποτάμιο, που μεταφέρει στη ράχη του, πάνω από τα κύματα, κάποια νύμφη ή ηρωίδα, όπως ο Δίας, που με μορφή ταύ­ρου, απάγει την Ευρώπη και ο Τρίτων κάποια από τις Νηρηίδες. Στην ελληνική σκέψη, όπως εκείνη του Θαλή του Μιλήσιου, «το ύδωρ αποτέλεσε το πρωτό υλικό δομήσεως του κόσμου». Η Γη, που επιπλέει ως πλοίο επάνω στα ύδατα, θυμίζει τον μύθο της Αναδυόμενης. Αλλά και στη χριστιανική υμνογραφία και στη Βίβλο αναφέρεται η άποψη ότι ο Ωκεανός υποβαστάζει τη Γη.
Στην ομηρική αφήγηση, ο Οδυσσέας είχε επιλέξει δύο δρόμουςΟ πρώτος ήταν να περάσει ανάμεσα από τις Πλαγκτές Πέτρες και ο άλλος, ανάμε­σα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη
Οι Πλαγκτές Πέτρες, που κατά τον Όμηρο ονομάστηκαν έτσι από τους θεούς, ήταν πελώριες βραχονησίδες με απότομες ορθόγκρεμες ακτές, που επέπλεαν στη θάλασσα και συγκρούονταν μεταξύ τους. Κανένα πλοίο δεν είχε διασωθεί, εκτός από την περίφημη Αργώ, κατά την επιστροφή των Αργοναυτών από την Κολχίδα. 
Εδώ, η Οδύσσεια δανείζεται από το έπος των Αργοναυτών τις Πλαγκτές Πέτρες (από το ρήμα πλάζομαι = πλανώμαι, περιφέρομαι), τις οποίες συγχέει με τις Συμπληγάδες, γι'αυτό και η περιγραφή που κάνει μοιάζει περισσότερο με τις Συμπληγάδες. Στην προσπάθεια να εμπλουτιστούν οι περιπέτειες τής Οδύσσειας, παίρνει ιστορίες ναυτικών, τις προσαρμόζει στη διήγηση και δημιουργεί μία νέα περιπέτεια για ανθρωπόφαγα τερατόμορφα θηρία, που παραμόνευαν σε ακτές και ενάλια σπήλαια, για σίφωνες (ρουφήχτρες) της θάλασσας που τους δημιουργούσαν τέρατα του βυθού κ.ά. 
Έτσι, επινοήθηκε και το επεισόδιο με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Προχωρώντας, λοιπόν, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του βλέπουν από μακριά, προς το μέρος των Πλαγκτών Πετρών, καπνούς και βροντές, θαλασσοταραχή μεγάλη. Η μικρή αλλά περιεκτική ομηρική περιγραφή θυμίζει μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη. Τα νησιά των Πλαγκτών Πετρών της Οδύσσειας ή των Συμπληγάδων Πετρών του έπους της Αργοναυτικής Εκστρατείας, όπως περιγράφονται σαν ορθόγκρεμοι κατακόρυφοι βράχοι, που η κορυφή τους κρυβόταν μέσα σε σύννεφα, δίνουν την εικόνα υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων και δημιουργίας νησιών με ηφαιστειακά αναβλήματα ή βασάλτες στηλοειδούς κατατμήσεως.
Τα περάσματα των Πλαγκτών ή Συμπληγάδων Πετρών ή της Σκύλλας και της Χάρυβδης τα τοποθετούν άλλοι στον Βόσπορο, άλλοι στο Ταίναρο, άλλοι στα στενά του Γιβραλτάρ, άλλοι στα Κανάρια κ.λπ. 
Εμείς ξεκινάμε από το γεγονός ότι η Οδύσσεια δεν είναι ένα απολύτως αξιόπιστο ταξι­διωτικό χρονικό. Όμως, ορισμένα γεγονότα είχαν τραβήξει την προσοχή και την παρατήρηση. Έτσι, θεωρούμε ότι οι Πλαγκτές Πέτρες ή η Σκύλλα και η Χάρυβδη, που περιγράφονται στην Οδύσσεια και που ο μύθος τους είναι δανει­σμένος από τις Συμπληγάδες Πέτρες της Αργοναυτικής Εκστρατείας, είναι ηφαιστειακής προελεύσεως νησιά, των οποίων το μέγεθος με τις υποθαλάσσιες εκρήξεις είτε μεγαλώνει είτε μικραίνει και μπορεί να εξαφανιστούν ή να εμφα­νιστούν πάλι. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά στον Αιγαιακό χώρο, αλλά και στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο και, ιδιαίτερα, στο Τυρρηνικό πέλαγος, στα νησιά Λιπάρι, στο Αιγαίο, στα νησιά των Κυκλάδων κ.α. Έτσι, δημιουργή­θηκε η ιδέα της ενσωμάτωσης στην ποιητική περιπλάνηση του Οδυσσέα της περιπέτειας με τις Πλαγκτές Πέτρες, που τις γνώριζαν ήδη ως Συμπληγάδες Πέτρες και του συνδυασμού αυτού του ηφαιστειακού φαινομένου με τον υπό­κωφο βρυχηθμό των εκρήξεων, τον οποίο απέδιδαν στα θαλάσσια ανθρωπόφα­γα τερατόμορφα θηρία, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. 
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία, παρά τις ελλιπείς πληροφορίες, μπορούμε να αναγνωρίσουμε στις περιγραφές των Συμπληγάδων, των Πλαγκτών Πετρών και της Σκύλλας και της Χάρυβδης ηφαιστειακά νησιά, πολλά από τα οποία είναι εγκατεσπαρμένα στη Μεσόγειο και τα οποία έδρασαν είτε παλαιότερα είτε στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.
Όσον αφορά στον μονόφθαλμο Κύκλωπα Πολύφημο, για τον οποίο μίλησε ο Όμηρος στην Οδύσσειαο μύθος αναφέρει ότι ο γιος του Ποσειδώνα και της νύμφης, Θόωσας φυλάκισε τον Οδυσσέα και μερικούς άνδρες του σε μια σπηλιά. Από αυτούς, όσοι δεν φαγώθηκαν από τον Κύκλωπα, δραπέτευσαν, αφού πρώτα τον τύφλωσαν και βγήκαν από τη σπηλιά μαζί με τα πρόβατα και τις κατσίκες του, όταν ο Κύκλωπας άνοιξε την είσοδο της σπηλιάς το πρωί. Η είσοδος αυτή κλεινόταν με ένα βράχο τόσο τεράστιο, που θα χρειάζονταν 22 περίπου βόδια να τον τραβήξουν. Μία πιθανή ερμηνεία για τον μύθο των Κυκλώπων έχει ήδη αναφερθεί από τον Γερμανό παλαιοντολόγο, Othenius Abel.
 Είναι γεγονός ότι, αν κάποιος συναντήσει ένα κρανίο ελέφαντα, τα ρινικά ανοίγματα του κρανίου του ελέφαντα, αν δεν έχει ανατομικές γνώσεις, μπο­ρούν να φανούν σαν δύο κόγχες οφθαλμών ενωμένες σε μία.
 Αν οι περιπλανώμενοι ταξιδιώτες της ομηρικής εποχής είχαν βρει κρανία απολιθωμένων ελεφάντων σε παράκτια ή ενάλια σπήλαια στις ακτές της Σικελίας (όπου ανα­σκαφές του 20ού αιώνα έδειξαν ότι όντως υπάρχουν), αυτά θα μπορούσαν να εκληφθούν σαν κρανία γιγάντων, με ένα μόνο μεγάλο μάτι στο μέτωπο. Αυτή η γοητευτική υπόθεση δεν μπορεί να εξακριβωθεί, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πίστη στους γίγαντες ενισχύθηκε από ευρήματα οστών από ελάφια, ελέ­φαντες, ιπποπόταμους και άλλα ζώα.
Σχετικός με την τεχνική γεωλογία και συγκεκριμένα με την προστασία των παραποτάμιων περιοχών με κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα είναι ο μύθος της πάλης του ποταμού Αχελώου με τον Ηρακλή, που ανα­φέρεται έμμεσα στην Ιλιάδα (Φ 194). 
Ο Αχελώος ήταν ο ισχυρότερος από τους ποτάμιους θεούς, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος (Ησιόδου Θεογονία, 340) ή της Γαίας. Σύμφωνα με τον μύθο, αγωνίστηκε σε αγώνα πάλης με τον Ηρακλή, μεταμορφούμενος αρχικά σε δράκο και έπειτα σε ταύρο. Ο Ηρακλής, μετά από σκληρή πάλη, κατάφερε να τον δαμάσει και να αποσπάσει ένα από τα κέρατα του Αχελώου, που στη συνέχεια το έστειλε γαμήλιο δώρο στο βασι­λιά Οινέα, στην Καλυδώνα και έτσι πήρε γυναίκα του, τη θυγατέρα του Οινέα, Δηιάνειρα. Η Καλυδών ήταν μία από τις πέντε σημαντικές πόλεις των Αιτωλών, στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευήνου, στον κορινθιακό κόλπο. Στον μύθο αυτόν, μπορούμε να διακρίνουμε την προσπάθεια να προστατευθεί η περιοχή των εκβολών του Αχελώου από τις φοβερές πλημμύρες, που είχαν αντίκτυπο και στο «κέρατο» του Αχελώου, τον μικρό ποταμό Εύηνο.
Η φαντασία των Ελλήνων απλώθηκε διάπλατα και προσπάθησε με σοφία να παρουσιάσει τέρατα στις διάφορες μυθολογικές ιστορίες. Στη σοφή αυτή δημι­ουργία των ιστοριών, τα εγκατεσπαρμένα σε σπήλαια ή στην επιφάνεια του εδάφους απολιθωμένα οστά θηλαστικών προκάλεσαν τη φαντασία τους και δημιούργησαν τα διάφορα τερατώδη όντα, όπως τον γίγαντα Ανταίο, γιο του Ποσειδώνα και της Γης, που θανάτωνε όλους τους ξένους, οι οποίοι τολμούσαν να προσεγγίσουν τις ακτές της Λιβύης, μέχρις ότου ο Ηρακλής, αντιμετωπίζο­ντάς τον, είδε ότι ο γίγαντας Ανταίος, μόλις τα πόδια του ακουμπούσαν στη μητέρα του Γη, έπαιρνε νέες δυνάμεις. Τον σήκωσε, λοιπόν, ψηλά στον αέρα και κατάφερε να τον νικήσει. Ο τρικέφαλος Κέρβεροςπου η ελληνική φαντασία τοποθετούσε να φυλά τον Κάτω Κόσμο στα βάθη της Γης, έχει σχέση με τα ευρήματα απολιθωμένων κρανίων ζώων μέσα στη Γη. Ο Γηρυόνης παρουσιά­ζεται σαν ένα πλάσμα γιγάντιο, τερατώδες, με τρία κεφάλια και με ένα σκύλο που είχε δύο κεφάλια, τον Όρθρο. Τα πολυκέφαλα αυτά ζώα ή οι γίγαντες της μυθολογίας είναι αποτέλεσμα της σοφής παρατηρήσεως ότι σε συγκεντρώσεις απολιθωμένων ζώων τα κρανία, λόγω της διαδικασίας απολιθώσεως, υπερτερούν των λοιπών σκελετικών στοιχεί­ων. Έτσι, παρατηρώντας τα ευρήματα, οι αρχαίοι μας πρόγονοι έβλεπαν απολελυμένα κρανία θηλαστικών, ενώ τα μηριαία βραχιόνια και οστά της σπον­δυλικής στήλης ήταν ακόμη πιο λίγα. Το γεγονός αυτό, τους έκανε να φαντα­στούν τερατώδη όντα, είτε γίγαντες με τρία κεφάλια είτε τέρατα με δύο και τρία κεφάλια. Άλλωστε, αυτό που σήμερα είναι γενικά αποδεκτό στην Παλαι­οντολογία είναι ότι οι ταφονομικές διαδικασίες, που ακολουθούνται κατά τον εγκλεισμό και την απολίθωση ενός ζώου, είναι τέτοιες, ώστε σπανίζουν ευρή­ματα ενός πλήρους σκελετού ζώου μαζί με το κρανίο του.

Το παρόν άρθρο εντάσσεται στη νέα ενότητα αρθρογραφίας του Ομότιμου Καθηγητή Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας, Μιχαήλ Δ. Δερμιτζάκη, πάνω σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Γεωλογίας, οι οποίες παρουσιάζονται στη μονογραφία του «Γεωλογικές Διαδρομές - Μικρά Μελετήματα».

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

$
0
0

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
Είναι γνωστό ότι ευχετήριες κάρτες υπάρχουν στο εμπόριο για ποικίλα εορταστικά, οικογενειακά, προσωπικά γεγονότα του ημερολογιακού κύκλου και της κοινωνικής ζωής. Κάρτες με έντυπα (μικρο)κείμενα ευχετικών μηνυμάτων αποστέλλονται συνήθως για ευχάριστα γεγονότα της οικογενειακής ζωής (γέννηση, βάπτιση, αρραβώνας, γάμος, ονομαστικές γιορτές, γενέθλια), πανεπιστημιακές και άλλες επαγγελματικές επιτυχίες, όπως επίσης στην καθιερωμένη πια και στη χώρα μας γιορτή του αγίου Βαλεντίνου των ερωτευμένων (14 Φεβρουαρίου), στη γιορτή της Μητέρας (δεύτερη Κυριακή του Μαΐου) και φυσικά στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης (Χριστούγεννα -  Πρωτοχρονιά, Πάσχα). Οι κάρτες αυτές λειτουργούν ως (επικοινωνιακοί) αγγελιαφόροι  εορταστικών μηνυμάτων, συμμετοχικής στοργής και αγάπης και παράλληλα υποδηλώνουν τις κοινωνικές τάσεις, ιδέες και επιθυμίες. (Είναι ενδιαφέρον θέμα λαογραφίας η μελέτη τους).
Οι περισσότερες ευχετήριες κάρτες αποστέλλονται (θα έλεγα καλύτερα ανταλλάσσονται) την περίοδο του Δωδεκαημέρου, στο οποίο γιορτάζεται η γέννηση του Χριστού και η μετάβαση στον καινούριο χρόνο (Πρωτοχρονιά). Τα ταχυδρομεία διακινούν εκατομμύρια κάρτες με κίνητρο, στο βάθος, την ανθρώπινη διάθεση και ανάγκη για έκφραση προσωπικών  ευχών και της επιθυμίας για την επίτευξη καλύτερων συνθηκών ζωής µέσα από κορυφαία («διαβατήρια») εορταστικά γεγονότα και κατ’ εξοχήν βέβαια µε την ευκαιρία της έναρξης μιας νέας χρονικής περιόδου. Παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας αποστέλλονται και πολλά μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εν τούτοις η ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων και Πρωτοχρονιάτικων καρτών, εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλέστατη εθνική συνήθεια.
Στις χριστουγεννιάτικες κάρτες απεικονίζονται κατά κύριο λόγο η γέννηση του Χριστού µε τη φάτνη και τα ζώα, οι τρεις μάγοι με τα δώρα, άγγελοι και αστέρια, αλλά και, πιο πέρα από τις βιβλικές «προδιαγραφές», χιονισμένες εκκλησιές και καμπάνες, αναµμένα κεριά και φανάρια, το χριστουγεννιάτικο έλατο, ομάδες παιδιών που ψάλλουν τα κάλαντα, το έλκηθρο (με ή χωρίς τον Άγιο Βασίλη) των ταράνδων, ο γενειοφόρος Άγιος Βασίλης με την παραδοσιακή φορεσιά και τα δώρα ή σκόρπια φύλλα ημερολογίου. Υπάρχουν ακόμη κάρτες που εικονογραφούν, λόγω εποχής, χιονισμένα σπίτια και δέντρα, τη σπιτική θαλπωρή με τα γλυκίσματα και τα δώρα, κάρτες-φωτογραφίες βυζαντινών εικόνων, αλλά και άλλα θέματα, που είναι ασφαλώς συνέπεια του ευρηματικού εμπορικού «δαιµονίου». Το στερεότυπο ευχετικό (μικρο)κείμενο των καρτών (από ορισμένα ωστόσο είδη απουσιάζει ως εννοούμενο) είναι συνήθως «Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος» - «Merry Christmas and Happy New Year»…

Ποιά όμως είναι η ιστορία της χριστουγεννιάτικης κάρτας, που αποτελεί αναπόσπαστο συμπλήρωμα των Εορτών; Στο θέμα αυτό έχουμε τη συνδρομή της λαογραφικής βιβλιογραφίας. Η Αγγλίδα λαογράφος Margaret Baker αναφέρει ότι, αν και η Εκκλησία είχε απαγορεύσει τα ρωμαϊκά πρωτοχρονιάτικα δώρα μαζί με άλλες ειδωλολατρικές συνήθειες, αυτά επανεμφανίστηκαν τον 15. αι. στις Γερμανικές ευχετήριες κάρτες (Andachtsbilder), λατρευτικές εικόνες για το σπίτι με το θείο βρέφος να φέρει ένα σταυρό και τις λέξεις «Ein gut selig Jar» (= Καλός κι ευλογημένος χρόνος). Η έκδοση τέτοιων καρτών δεν είχε συνέχεια τότε, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις. Κυκλοφόρησαν όμως και πάλι στα τέλη του 18. αι. αλλά ως απλά επισκεπτήρια µόνο, χωρίς ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία. Τα εποχικά αυτά επισκεπτήρια χρησιμοποιήθηκαν προπάντων στην Αυστρία, στη Γερμανία και στη Γαλλία. 
Η Christina Hole, επίσης λαογράφος, μας πληροφορεί εξ άλλου ότι στον 18. και 19. αι. στη  Βρετανία συνήθιζαν να στέλλουν εκφράσεις φιλοφρόνησης, που σχετίζονταν με την ψυχοσύνθεση των αποστολέων, σε ορισμένους φίλους τα Χριστούγεννα η σε άλλες σημαντικές στιγμές. Οι εκφράσεις αυτές γράφονταν σε ειδικά κατασκευασμένα φύλλα χαρτιού με επικεφαλίδες και διακοσμητικά πλαίσια. Τα ίδια φύλλα χαρτιού περίπου, με μικρές ευχετικές προτάσεις που έδειχναν και την πρόοδό τους στη γραφή, έδιναν και μαθητές των σχολείων στο τέλος της χειμερινής περιόδου. Τέτοια διακοσμητικά φύλλα χαρτιού, σημειώνει η Hole, διατέθηκαν στο εμπόριο σε μεγάλες ποσότητες το πρώτο μισό του 19. αι.
Όλα αυτά μπορούμε  να πούμε ότι αποτελούν ένα είδος προϊστορίας της χριστουγεννιάτικης κάρτας, η οποία φαίνεται να είναι τελικά αγγλική επινόηση. Την πατρότητά της διεκδικεί κατ’ αρχήν ο William Egley, o οποίος φέρεται ως ο σχεδιαστής της πρώτης κάρτας αυτού του είδους, το 1842 (;), η οποία είναι σήμερα απόκτημα του Βρετανικού Μουσείου. Η χρονολογία της δεν ξεκαθαρίζεται εντελώς, δεν διακρίνεται δηλαδή καθαρά ο τελευταίος αριθμός, αν είναι 2 ή 9 (1842 ή 1849), κάτι που έχει σημασία, όπως θα δούμε παρακάτω. Άλλοι διεκδικητές της «πρωτιάς» είναι ο κληρικός Edward Brandley από το Newcastle και ο διευθυντής του School Design του Birmingham WA. Dobson, οι οποίοι έστειλαν το 1844 κάρτες σε φίλους τους µε λιθογραφικές ευχές (o πρώτος) και ζωγραφισμένες στο χέρι (o δεύτερος).
Ο Sir Henry Cole (1808-1882), όμως, συγγραφέας και πρόεδρος της Society of Arts, θεωρείται ως ο εμπνευστής και δημιουργός των χριστουγεννιάτικων καρτών. Στο όνοµά του συγκλίνουν οι απόψεις της Baker και της Hole. Αυτός το 1843 ανέθεσε στον καλλιτέχνη John Calcott Horsley (1817-1903) να σχεδιάσει μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, η οποία κυκλοφόρησε το 1846 από το Summerly Home Treasury Office και πούλησε περίπου χίλια αντίτυπα.
Έκτοτε οι χριστουγεννιάτικες κάρτες έγιναν δημοφιλείς και διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο.
Μερικά χρόνια αργότερα η μόδα της κάρτας έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στις χώρες της Ευρώπης.
Από αυτές τις τελευταίες η Δανία θεωρείται η πιο φημισμένη στις πωλήσεις καρτών. Και αυτό γιατί, παρά τον οπωσδήποτε ευάριθμο πληθυσμό της, διακινεί κάθε χρόνο πενήντα περίπου εκατομμύρια κάρτες.
Στην Ελλάδα οι χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες κάρτες παρουσιάστηκαν στα τέλη του 19. και τις αρχές του 20. αι. Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία είναι αυτοί που κυρίως αντήλλασσαν με τους δικούς τους, στην πατρίδα, τις πρώτες ευχετήριες κάρτες. Το ίδιο άρχισε να συμβαίνει, σε αυξημένο μάλιστα βαθμό, και µε τους Έλληνες του εσωτερικού.
Στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι σήμερα οι χριστουγεννιάτικες κάρτες, με τη συνακόλουθη ανάπτυξη των εκτυπωτικών τεχνών, διατίθενται σε μεγάλα ποσοτικά μεγέθη. Στον όγκο αυτόν οφείλεται, κατά ένα µέρος, και η διανοµή τους στους αποδέκτες από τα ελληνικά ταχυδρομεία… «κατόπιν εορτής»! (Ένα χρήσιµο τεύχος με παλαιότερες πρωτοχρονιάτικες κάρτες της περιόδου 1890-1920 κυκλοφόρησε από το περιοδικό «Συλλογές» το 1986 με την επιμέλεια του Νίκου Μολόχα).
Σήμερα οι χριστουγεννιάτικες κάρτες εκτυπώνονται από εκδοτικές εταιρείες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, θρησκευτικά σωματεία, οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες κ.λπ. Μνημονεύω ωστόσο εδώ τις σειρές εορταστικών καρτών της UNICEF και της Εταιρείας Σπαστικών, οι οποίες εξυπηρετούν καθαρά κοινωνικούς σκοπούς, γι’ αυτό και το κοινό τις αγοράζει με ιδιαίτερη ευαισθησία. Οι σημερινές κάρτες είναι πια προϊόντα της εμπορευματικής οικονομίας. Από την άλλη μεριά παρέχεται η δυνατότητα εργασίας σε χαράκτες, καλλιτέχνες, τυπογράφους και εμπόρους.



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

«Δεν είχε κανέναν να του πει ότι δεν μπορούσε» – μια ιστορία για την ενθάρρυνση

$
0
0


Τα παιδιά ήταν μόνα. Η μητέρα τους είχε φύγει από νωρίς το πρωί και τα είχε αφήσει στη Μαρίνα, μια νέα 18 χρόνων, την οποία έπαιρνε κάποιες φορές για λίγες ώρες προκειμένου να τα προσέχει με αντάλλαγμα μερικά νομίσματα.
Από τότε που είχε πεθάνει ο πατέρας, οι καιροί είχαν δυσκολέψει πολύ για να το ρισκάρει να λείψει από τη δουλειά όταν η γιαγιά αρρώσταινε ή έλειπε από την πόλη.
Όταν ο φίλος της κοπέλας τηλεφώνησε για να τής προτείνει μια βόλτα με το καινούργιο του αυτοκίνητο, η Μαρίνα δεν δίστασε και πολύ. Άλλωστε, τα παιδιά κοιμόντουσαν όπως κάθε απόγευμα, και δεν θα ξυπνούσαν πριν τις πέντε.
Μόλις άκουσε την κόρνα, άρπαξε την τσάντα της κι άφησε ανοιχτό το ακουστικό του τηλεφώνου. Προνόησε να κλειδώσει την πόρτα του δωματίου και φύλαξε το κλειδί στην τσέπη της. Δεν ήθελε να διακινδυνέψει να ξυπνούσε ο Πάντσο και να κατέβαινε τη σκάλα για να την ψάξει, γιατί, όπως και να ‘χει, ήταν μόνο έξι χρόνων, και με την παραμικρή απροσεξία μπορούσε να σκοντάψει και να χτυπήσει. Επίσης, σκέφτηκε ότι αν συνέβαινε αυτό, δεν θα ήξερε πώς να εξηγήσει στη μητέρα το λόγο για τον οποίο το παιδί δεν την είχε βρει.
Ίσως να ήταν ένα βραχυκύκλωμα στην τηλεόραση ή σε κάποιο από τα φώτα του σαλονιού, ή μπορεί μια φλόγα στα καυσόξυλα – το θέμα είναι ότι όταν οι κουρτίνες άρχισαν να καίγονται, η φωτιά έφτασε γρήγορα στην ξύλινη σκάλα που οδηγούσε στα υπνοδωμάτια.

Τον ξύπνησε ο βήχας του μωρού, εξαιτίας του καπνού που περνούσε κάτω από την πόρτα. Χωρίς να σκεφτεί, ο Πάντσο πήδηξε απ΄το κρεβάτι και πίεσε με δύναμη το πόμολο για ν΄ανοίξει την πόρτα, αλλά δεν τα κατάφερε. Όπως και να ‘χει, ακόμα κι αν το είχε καταφέρει, οι φλόγες θα είχαν καταβροχθίσει τον ίδιο και τον λίγων μηνών αδελφό του σε ελάχιστα λεπτά.
Ο Πάντσο φώναξε τη Μαρίνα, αλλά κανείς δεν απάντησε στην έκκλησή του. Έτσι, έτρεξε στο τηλέφωνο του δωματίου (αυτός ήξερε πώς να παίρνει τηλέφωνο τη μαμά του) αλλά δεν υπήρχε γραμμή.
Ο Πάντσο συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να βγάλει τον αδελφό του από κει μέσα. Προσπάθησε να ανοίξει το παράθυρο που έβγαζε στο περβάζι, αλλά ήταν αδύνατο για τα μικρά του χέρια να λύσει την ασφάλεια και  – ακόμα κι αν τα κατάφερνε – θα έπρεπε να ξεμπλέξει και με τη σήτα που οι γονείς του είχαν βάλει για προστασία.
Όταν οι πυροσβέστες τελείωσαν με το σβήσιμο της φωτιάς, το θέμα συζήτησης όλων ήταν το ίδιο:
– Πώς μπόρεσε αυτό το τόσο μικρό παιδί να σπάσει με την κρεμάστρα το τζάμι και μετά να σχίσει τη σήτα;
– Πώς μπόρεσε να φορτώσει το μωρό στο σακίδιο;
– Πώς μπόρεσε να περπατήσει στο περβάζι κουβαλώντας σημαντικό βάρος και να κατέβει από το δέντρο;
– Πώς μπόρεσε να σώσει τη ζωή του αδελφού του και τη δική του;
Ο ηλικιωμένος πυροσβέστης, άνθρωπος σοφός που όλοι σέβονταν, τους έδωσε την απάντηση:
«Ο μικρός Πάντσο ήταν μόνος…Δεν είχε κανέναν να του πει ότι δεν μπορούσε»…

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάϊ «Ιστορίες να σκεφτείς» , εκδ. Όπερα, 2008
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Χειμερινό Ηλιοστάσιο: Η Μεγάλη Νύχτα του 2017

$
0
0





του Διονύση Π. Σιμόπουλου,
Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου


Η νύχτα της Πέμπτης, 21 Δεκεμβρίου, είναι η μεγαλύτερη του έτους, με διάρκεια 14 ωρών και 29 λεπτών. Ο Ήλιος θα φτάσει στο σημείο της ετήσιας τροχιάς του, που ονομάζεται «Χειμερινό Ηλιοστάσιο», οπότε αρχίζει και επίσημα η εποχή του Χειμώνα. 

Ημερολογιακά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο κυμαίνεται σήμερα μεταξύ της 20ής και 23ης Δεκεμβρίου, αν και η τελευταία φορά που είχαμε το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και η επόμενη θα είναι το 2303. Ακόμη πιο σπάνια είναι η 20ή Δεκεμβρίου με την επόμενη να συμβαίνει το 2080.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, του οποίου το κάθε έτος έχει 365 ημέρες, εκτός από τα δίσεκτα έτη με τις 366 ημέρες τους. Τα πράγματα, όμως, δεν ήσαν πάντα έτσι. Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή.



Από την αρχαιότητα ακόμη, ο υπολογισμός του έτους γινόταν με την παρατήρηση της επίδρασης που έχει πάνω στη Γη η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο, η επίδραση δηλαδή του κύκλου των εποχών, της επαναλαμβανόμενης παρέλασης της Άνοιξης, του Καλοκαιριού, του Φθινοπώρου και του Χειμώνα! Οι εποχιακές αυτές αλλαγές είχαν για τους αρχαίους τεράστια σημασία, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εμφάνιση της γεωργίας, πριν από 10.000 περίπου χρόνια. Γι'αυτό, κι επειδή η σπορά, η συγκομιδή και οι άλλες γεωργικές ασχολίες εξαρτώνταν από τις αλλαγές των εποχών, η διάρκεια ενός ηλιακού έτους έπρεπε να μετρηθεί επακριβώς.

Η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε περίπου 365,25 ημέρες. Κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη. Από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία κι έτσι μας φαίνεται ότι ο Ήλιος βρίσκεται μπροστά από διαφορετικά άστρα (καθώς κινείται από τη Δύση προς την Ανατολή), λόγω ακριβώς της κίνησης της Γης πάνω στην τροχιά της. Κάθε φορά που η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, μας φαίνεται ότι ήταν ο Ήλιος αυτός που συμπλήρωσε έναν κύκλο γύρω από τη Γη, πάνω στην εκλειπτική. Η εκλειπτική, δηλαδή, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.



Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση του γήινου ισημερινού πάνω στην ουράνια σφαίρα), θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δεν συμπίπτουν, αλλά αντίθετα τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23,5 περίπου μοίρες, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική. Η γωνία αυτή ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής», και τα δύο σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται «ισημερινά σημεία». Στο πρώτο σημείο ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται «εαρινό ισημερινό σημείο», κι από την ημέρα αυτή αρχίζει η Άνοιξη. Εκ διαμέτρου αντίθετα η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται «φθινοπωρινό ισημερινό σημείο», και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Φθινόπωρο.




Από το εαρινό ισημερινό σημείο και μετά, ο Ήλιος φαίνεται να σκαρφαλώνει όλο και πιο πάνω στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού. Οι μέρες μεγαλώνουν, οι νύχτες μικραίνουν και ο καιρός γίνεται όλο και πιο θερμός. Περίπου τρεις μήνες αργότερα, στις 20-21 Ιουνίου, ο Ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής, από το οποίο θα αρχίσει πλέον να κατέρχεται, «τρεπόμενος» και πάλι προς τον ισημερινό. Το σημείο αυτό, στις 20-21 Ιουνίου, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται και πάλι προς τον ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι. Επειδή μάλιστα για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο Ήλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.



Μετά τη θερινή τροπή, ο Ήλιος συνεχίζει να κατεβαίνει προς τον Νότο, και στις 22-23 Σεπτεμβρίου φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, οπότε, όπως και στο εαρινό ισημερινό σημείο, έχουμε ίση μέρα και νύχτα: ισημερία. Αλλά η κάθοδος του Ήλιου συνεχίζεται, μέχρις ότου, στις 21-22 Δεκεμβρίου, φτάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, που ονομάζεται χειμερινό τροπικό σημείο, ή απλά χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Από την ημέρα αυτή αρχίζει ο Χειμώνας. Αλλά από κει κι έπειτα ο Ήλιος σταματάει να κατέρχεται και ξαναρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει, κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά.

Στη διάρκεια του Χειμώνα, οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν πάνω στο βόρειο ημισφαίριο της Γης με πλάγιο τρόπο, ενώ συμβαίνει το αντίθετο στο νότιο ημισφαίριο οπότε εκεί έχουν Καλοκαίρι. Στη διάρκεια της Άνοιξης ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης, οπότε και τα δύο ημισφαίρια παίρνουν με τον ίδιο τρόπο της ζωογόνες ακτίνες του. Στη διάρκεια του Καλοκαιριού, ο Ήλιος ευνοεί το βόρειο ημισφαίριο, οι ακτίνες του πέφτουν πάνω μας περισσότερο κάθετα, και ενώ εμείς έχουμε Καλοκαίρι, στο νότιο ημισφαίριο έχουν Χειμώνα. Τέλος, το Φθινόπωρο, ο Ήλιος βρίσκεται και πάλι πάνω από τον γήινο ισημερινό, με ισομερή κατανομή της θερμότητας και στα δύο ημισφαίρια.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός, μια που γι'αυτούς ο Ήλιος ήταν ο δημιουργός των εποχών του έτους και του κύκλου των φαινομένων και των εναλλαγών που σχετίζονται με αυτές, από τη σπορά ως τη βλάστηση και από την ανθοφορία ως τη συγκομιδή. Οι Αιγύπτιοι τον ονόμασαν Ρα, Ατόν, ή και Όσιρη ακόμη. Οι Βαβυλώνιοι τον αποκαλούσαν Σαμάχ, Βαάλ, Μαρδούκ και Νεργκάλ. Οι Ινδοί Βράχμα και Βισνού. Και οι Πέρσες Μίθρα. Για τους αρχαίους Έλληνες, κατά περιστάσεις, ήταν ο Δίας ή ο Πλούτων, ο Βάκχος, ο Διόνυσος, ή και ο Φοίβος Απόλλων. Ανεξάρτητα όμως από την ονομασία που του δόθηκε, όλοι ανεξαιρέτως οι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του Ήλιου, περίφημες και πολλές γιορτές, ιδιαίτερα στις περιόδους των εναλλαγών από τη μια εποχή στην άλλη.

Οι μεγαλύτερες από τις γιορτές αυτές γίνονταν σε όλες τις χώρες και τις φυλές στην εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, στις 25 Δεκεμβρίου. Ήταν η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, και όχι αδικαιολόγητα. Γιατί όσο ο χειμώνας πλησίαζε και ο Ήλιος του μεσημεριού φαινόταν όλο και πιο χαμηλά στον ορίζοντα, τόσο και οι μέρες μίκραιναν και το κρύο αυξανόταν. Ήταν η σκληρή εποχή για τον άνθρωπο με τις πολύ μικρές ημέρες και τις ατέλειωτες νύχτες. Οι φροντίδες πολλαπλασιάζονταν, οι ανησυχίες μεγάλωναν και ένα αόριστο συναίσθημα φόβου καταλάμβανε τον αρχαίο άνθρωπο με τα ανύπαρκτα σχεδόν αμυντικά του μέσα και τις περιορισμένες πηγές διατροφής.

Γι'αυτό αναπέμπονταν προσευχές και ιερές παρακλήσεις, ανάβονταν φωτιές και προσφέρονταν θυσίες προς τον θεό Ήλιο, για να μη χαθεί οριστικά από τον ορίζοντα. Και πράγματι: μετά από μικρό δισταγμό, ο θεός ενέδιδε. Στο κατώτατο σημείο του, στον αστερισμό του Αιγόκερου, στις πύλες του Ήλιου όπως τον ονόμαζαν οι Χαλδαίοι, «άλλαζε» απόφαση, άρχιζε να σκαρφαλώνει και πάλι προς τα πάνω, και οι μέρες μεγάλωναν. Μια νέα τάξη πραγμάτων θα έμπαινε και πάλι, ωραία όπως και στα προηγούμενα χρόνια, οπότε η Γη θα ανθοφορούσε ξανά χάρη στις ζωογόνες ακτίνες του Ήλιου. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο το γεγονός ότι οι αρχαίοι λαοί γιόρταζαν ιδιαίτερα τις μέρες αυτές του χειμερινού ηλιοστασίου. Και αυτή την παράδοση των αρχαίων λαών συνέχισαν οι Έλληνες με τα Κρόνια, και ιδιαίτερα οι Ρωμαίοι με τα Σατουρνάλια και τα Βρουμάλια και την κεντρική γιορτή της 25ης Δεκεμβρίου "Dies Natalis Invicti Solis", δηλαδή την «Ημέρα της Γέννησης του Αήττητου Ήλιου».

Τα Σατουρνάλια ήταν η αρχαιότερη γιορτή των Ρωμαίων και την απέδιδαν στον Ρωμύλο ή στους Πελασγούς. Ξεχώρισε όμως από τις άλλες αγροτικές γιορτές τους το 217 π.Χ. Οι γιορτές αυτές έπαιρναν πανηγυρικό χαρακτήρα και είχαν κατακτήσει ολόκληρο τον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Άρχιζαν με τα Βρουμάλια από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου και ακολουθούσαν τα Σατουρνάλια από τις 18 έως τις 24 Δεκεμβρίου. Κατά την κεντρική ημέρα της γιορτής του «αήττητου ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, εορταζόταν το γεγονός της τροπής του Ηλίου, που άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό, να μεγαλώνουν οι ημέρες, και μαζί τους οι ζωογόνες ακτίνες του Ηλίου ξανάκαναν τη Γη να καρποφορήσει. Την 1η Ιανουαρίου γιορτάζονταν οι Καλένδες, στις 3 τα Βότα, στις 4 τα Λορεντάλια και στις 7 Ιανουαρίου τελείωνε η περίοδος αυτή των εορτών.

Επειδή λοιπόν οι πρώτοι χριστιανοί ήσαν εκτός νόμου στη Ρώμη, και δεν τους επιτρεπόταν να συναντιούνται ή να εκκλησιάζονται μαζί, οι συναντήσεις τους γίνονταν κρυφά και σε μικρές ομάδες στις κατακόμβες τους, όπου και τελούσαν τις θρησκευτικές τους εορτές. Για να αποφύγουν, λοιπόν, τους διωγμούς, αποφάσισαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ήσαν απασχολημένοι με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων. Μ’ αυτόν τον τρόπο ήλπιζαν να μην ανακαλυφθούν από τους εορτάζοντες Ρωμαίους.

Θα αναρωτιέστε, όμως, γιατί το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει σήμερα στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά στις 21 Δεκεμβρίου; Το πρόβλημα αρχίζει με το Ιουλιανό Ημερολόγιο που εισήγαγε ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ., το οποίο είχε όμως τις δικές του ατέλειες, γιατί έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το Ιουλιανό, λοιπόν, ημερολόγιο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά με την πάροδο των ετών το προστιθέμενο μικρό λάθος είχε μεταθέσει την πραγματική ημερομηνία της χειμερινής τροπής. Έτσι λοιπόν το 325 μ.Χ., το έτος που έγινε η Σύνοδος της Νίκαιας, το χειμερινό ηλιοστάσιο είχε μετατεθεί και συνέβαινε στις 22 Δεκεμβρίου. Η μετάθεση όμως του χειμερινού ηλιοστασίου συνεχίστηκε χωρίς να διορθωθεί μέχρι και το έτος 1582, οπότε η χειμερινή τροπή συνέβαινε στις 12 Δεκεμβρίου.

Τότε, ο Πάπας Γρηγόριος 13ος εισήγαγε μία νέα μεταρρύθμιση, γι’ αυτό και το νέο ημερολόγιο, αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα, ονομάζεται Γρηγοριανό, και χάνει μία μόνον ημέρα στα 4.000 χρόνια. Για να γίνει μια καινούργια αρχή, η Γρηγοριανή μεταρρύθμιση έτρεψε τη θέση του ημερολογίου προς τα εμπρός με βάση το έτος της Συνόδου της Νικαίας κι όχι το έτος εισαγωγής του Ιουλιανού ημερολογίου, το 44 π.Χ.. Γι’ αυτό και το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου, και ο πρωταρχικός λόγος για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου έχει πια χαθεί.

in.gr 


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Σίβυλλα. Η μάντισσα της αρχαιότητας που προέβλεψε την έλευση του Ιησού Χριστού. Οι ανασκαφές που ανέδειξαν το μαντείο της

$
0
0

Ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία της αρχαιότητας βρισκόταν στην πρώτη αρχαιοελληνική αποικία των Ελλήνων στη Δύση. Στην Κύμη της Ιταλίας. Η ιέρεια όταν ήθελε να συμβουλευτεί τον Απόλλωνα έμπαινε μέσα σε μια θαλάσσια σπηλιά. Η ιέρεια ήταν η Σιβύλλα που τη σέβονταν και την εκτιμούσαν όλοι, από τον τελευταίο αγρότη μέχρι τον σπουδαιότερο βασιλιά.
Η ονομασία «Κυμαία Σίβυλλα» δεν ήταν το πραγματικό της όνομα. Το «Κυμαία» προσδιόριζε την καταγωγή, ενώ με το «Σίβυλλα» προσδιορίζεται η προφητική της ιδιότητα.

Σίβυλλες υπήρχαν πολλές.

Ως πραγματικά ονόματα της Κυμαίας Σίβυλλας επικρατέστερα θεωρούνται τα : Αμάλθεια, Διηφόβη και Ιεροφίλη.

Ένας χρησμός του μαντείου έλεγε ότι ο Αινείας, που γνωρίσαμε σαν ήρωα της Τροίας, θα γινόταν ιδρυτής μιας μεγάλης και ισχυρής δυναστείας. 

Μετά τη φυγή του απ την Τροία έφτασε στο Λάτιο και επισκέφθηκε το μαντείο.


sibilla_cave

Η Σιβύλλα τότε τον οδήγησε σε ένα μακρύ διάδρομο που γύρω του χόρευαν φοβερές σκιές. 

Ο Αινείας κατάλαβε ότι βρισκόταν στο βασίλειο των νεκρών. 

Τότε μπροστά του εμφανίστηκε ο πατέρας του ο Αγχίσης που τον διαβεβαίωσε ότι το μέλλον του θα ήταν λαμπρό και του έδειξε μια αυτοκρατορία που είχε στη μέση το Λάτιο. 

Αναφερόταν στη Ρώμη.

 Όντως σύμφωνα με το Βιργίλιο, ο Αινείας έγινε βασιλιάς αυτής της χώρας που εξελίχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η αρχαιολογική σκαπάνη επιβεβαιώνει το μύθο
Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα υπήρχε ο μύθος αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις για το μαντείο της Σιβύλλας ήταν υπαρκτό στα πλαίσια του μύθου.

Τη δεκαετία του 1920 όμως, ομάδα αρχαιολόγων ξεκίνησε ανασκαφές στην περιοχή και κυρίως στο ναό του Απόλλωνα στην Κύμη. 

Τον Μάϊο του 1932 ο Ιταλός αρχαιολόγος Amadeo Maiuri εντόπισε υπόγειους διαδρόμους εκεί που βρισκόταν το μαντείο στην αρχαιότητα.

Ήταν το «Cumae Cave», που θεωρείται πως είναι ο τόπος που συνδέεται με την Κυμαία Σίβυλλα. Όσοι ήθελαν να πάρουν χρησμό έπρεπε να κατέβουν μέσα απ τη στενή στοά μήκους 131 μέτρων για να φτάσουν στο σπήλαιο.

Λόγω των φωτεινών ακτίνων που έμπαιναν στη σπηλιά ο άνθρωπος περνούσε από σημεία με έντονο φως και σημεία με έντονο σκοτάδι μέχρι να φτάσει στη Σίβυλλα. 

Κάπως έτσι οι άνθρωποι αυτοί φαίνονταν σαν σκιές και ο καθένας που βρισκόταν εκεί, είχε την αίσθηση ότι βρισκόταν στο βασίλειο του θανάτου.
Ήταν ένας φοβερός μυστικιστικός κόσμος.

Όταν ο ενδιαφερόμενος έφτανε στην είσοδο του σπηλαίου η Σιβύλλα φώναζε:

«Ζητήστε το ρητό γρήγορα. Ο Θεός δείτε ο Θεός».

Αμέσως άλλαζε έκφραση το πρόσωπό της, έλυνε τα μαλλιά της και η φωνή της δεν ήταν πια ανθρώπινη.
Σιβυλλικά βιβλία
Sibylla

Σύμφωνα με τα ρωμαϊκά έγγραφα, οι προβλέψεις της Σιβύλλας που είχαν περάσει σε γραπτά κείμενα, ήταν ορθές και ακριβείς σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Ταρκύνιος ο Υπερήφανος, ο έβδομος και τελευταίος βασιλιάς της Ρώμης, αγόρασε τα κείμενα πληρώνοντας ένα τεράστιο χρηματικό ποσό και πλέον, θεωρήθηκαν κρατικό μυστικό.

Την περίοδο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, μόνο 15 εκλεγμένοι που τους επέλεγε η Ρωμαϊκή Σύγκλητος είχαν το δικαίωμα πρόσβασης στα βιβλία της Σίβυλλας.

 Επρόκειτο για τα «Σιβυλλικά βιβλία» που φυλάσσονταν και φρουρούνταν σε μια μαρμάρινη κρύπτη κάτω απ το ναό του Καπιτωλίου Δία στη Ρώμη.

Σ’ αυτά κατέφευγαν σε περιόδους ανάγκης όπως στα πρόθυρα ενός πολέμου.

 Τα βιβλία στα οποία οι Ρωμαίοι αναζητούσαν τη λύση σε όλα τα σοβαρά προβλήματα, κάηκαν σε μια πυρκαγιά το 83π.Χ.

 Ανάμεσα στις χιλιάδες προβλέψεις, λέγεται ότι υπάρχει προφητικό κείμενο της Σίβυλλας της Κυμαίας για τον Ιησού. 

Σε αυτό όχι μόνο προέβλεπε ότι θα λέγεται Χριστός, αλλά και πως το όνομα του θα έχει τέσσερα φωνήεντα και δύο σύμφωνα. (Ιησούς)

Σύμφωνα με το θρύλο, ο θεός του μαντείου ο Απόλλωνας χάρισε στην Σίβυλλα, μακραίωνη ζωή όχι όμως άφθαρτη νεότητα. 

Έτσι τεράστια και απόκοσμη απεικόνισε  ο Μιχαήλ Άγγελος την Κυμαία Σίβυλλα στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό.


mixanitouxronou

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η μυστηριώδης μουσική που άκουσαν οι αστροναύτες του Apollo 10

$
0
0


Η αποστολή Απόλλων 10 ήταν μέρος του Προγράμματος Απόλλων της NASA, που τελικό του στόχο είχε την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη. Η συγκεκριμένη αποστολή είχε σαν στόχο να δοκιμαστεί η σεληνάκατος για πρώτη φορά κάτω από πραγματικές συνθήκες σε τροχιά γύρω από την Σελήνη.

Κατά την διάρκεια της αποστολής πραγματοποιήθηκαν οι ανάλογοι ελιγμοί αποσύνδεσης της σεληνακάτου από το μητρικό σκάφος, καθόδου σε χαμηλό ύψος γύρω από το φεγγάρι, ανόδου και επανασύνδεσής της με το μητρικό σκάφος. 


 Ότι γινόταν μέσα στο διαστημικό σκάφος  στη διάρκεια του ταξιδιού του ηχογραφείτο. Από τα ηχητικά αρχεία της NASA που βλέπουν πλέον το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτεται ότι οι αστροναύτες του Apollo 10, ενώ βρίσκονταν εκτός της γήινης εμβέλειας για 60 λεπτά, και συγκεκριμένα στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, ξαφνικά άρχισαν να λαμβάνουν στα ακουστικά τους, ένα σήμα που έμοιαζε με μουσική, πολύ όμως διαφορετική από την γήινη.

Τότε ακολουθεί ένας διάλογος μεταξύ του πληρώματος:

Το ακούς αυτό; Αυτό τον σφυριχτό ήχο;
-Ουάουυυυ!-Μοιάζει σαν διαστημική μουσική.
-Σίγουρα είναι παράξενη μουσική.-Σαν να σταμάτησε έτσι δεν είναι;-Να τους το πούμε επιστρέφοντας; Δεν είμαι σίγουρος. Θα πρέπει να το σκεφτούμε.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ ΗΧΟΥ:


πηγές:


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ανθρώπινα Συναισθήματα

$
0
0
Φιγούρες ανθρώπων από Νότια Αφρική


Η ιστορικός Tiffany Watt Smith αποδεικνύει, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία, πώς τα κρυφά πολιτισμικά στοιχεία κάθε τόπου και κάθε εποχής επιδρούν καταλυτικά στη διαμόρφωση και διαφοροποίηση των συναισθημάτων μας.
Χρησιμοποιεί, μάλιστα, παραδείγματα που θα σας ξαφνιάσουν:
Υπάρχουν μερικά συναισθήματα που είναι τόσο περίεργα που ίσως να μην ξέρετε ούτε καν το όνομά τους.
Φανταστείτε, τώρα, εκεί που κάθεστε να σας πιάσει μια περίεργη επιθυμία που ονομάζεται "ilinx" – όνομα που δόθηκε από έναν επιφανή Γάλλο κοινωνιολόγο – που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παραλήρημα, συνοδευόμενο από μικρές χαοτικές πράξεις. Για παράδειγμα, αν σηκωθείτε αυτήν τη στιγμή και αδειάσετε το περιεχόμενο της τσάντας σας στο πάτωμα, αυτό ονομάζεται "ilinx".
Ίσως, έχετε βιώσει περίεργα συναισθήματα σαν κι αυτό, για τα οποία όμως δεν υπάρχει προφανής μετάφραση. Ίσως, πάλι, έχετε αισθανθεί αυτό που ονομάζουν οι Ολλανδοί "gezelligheid" – το να είσαι, δηλαδή, σε ένα ευχάριστο και ζεστό μέρος με φίλους όταν έξω έχει κρύο και υγρασία. Ίσως, επίσης, να έχετε αισθανθεί "basorexia" - μια ξαφνική ορμή, με άλλα λόγια, να φιλήσετε κάποιον.
Ζούμε σε μια εποχή που η γνώση των συναισθημάτων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθότι είναι εμπορεύσιμη. Τα συναισθήματα χρησιμοποιούνται για να εξηγήσουν πολλά πράγματα, τα οποία για παράδειγμα εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί μας...
Μάλιστα, μπορούν να είναι επεξεργάσιμα καί από αλγόριθμους! Η συναισθηματική νοημοσύνη - που είναι η ικανότητα να αναγνωρίζετε και να κατονομάζετε τα συναισθήματά τα δικά σας αλλά καί των άλλων ανθρώπων - θεωρείται τόσο σημαντική που διδάσκεται σε σχολεία και επιχειρήσεις, όπως επίσης ενθαρρύνεται καί από Υπηρεσίες Υγείας.
Παρόλα αυτά, μερικές φορές αναρωτιέμαι αν ο τρόπος που σκεφτόμαστε τα συναισθήματά μας είναι φτωχός. Άλλες φορές, πάλι, διαπιστώνω ότι δεν είμαστε ούτε καν σίγουροι για το τι ακριβώς αισθανόμαστε.
Έχετε πιθανώς ακούσει τη θεωρία ότι ολόκληρη η συναισθηματική ζωή μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μικρή ομάδα βασικών συναισθημάτων. Αυτή η σκέψη είναι στην πραγματικότητα 2000 ετών, αλλά στην εποχή μας ορισμένοι εξελικτικοί ψυχολόγοι επικεντρώνονται στα εξής 6 συναισθήματαΕυτυχία, Θλίψη, Φόβος, Αηδία, Θυμός, Έκπληξη, πιστεύοντας ότι εκφράζονται από ολόκληρο τον κόσμο με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύουν τα δομικά στοιχεία ολόκληρης της συναισθηματικής ζωής μας.

Αν, λοιπόν, εστιάσετε στον «Φόβο», θα δείτε ότι μοιάζει με ένα απλό αντανακλαστικό: προκαλείται, δηλαδή, από μια εξωτερική δυσκολία και είναι εκεί για να μας προστατεύσει από κάτι κακό. Επομένως, αν δείτε μια αρκούδα, ο καρδιακός σας ρυθμός θα επιταχυνθεί, οι κόρες των ματιών σας θα διασταλούν, θα αισθανθείτε φοβισμένοι και θα αρχίσετε να  τρέχετε πολύ-πολύ γρήγορα.
Το πρόβλημα με αυτήν την περιγραφή είναι ότι δεν καταγράφετε εξ ολοκλήρου τί είναι ένα συναίσθημα. Φυσικά και η φυσιολογία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε κάτι σε δεδομένη στιγμή.
Τί θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγα ότι τον 12ο αιώνα κάποιοι τροβαδούροι δεν έβλεπαν το χασμουρητό ως απόρροια κόπωσης ή πλήξης, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά το θεωρούσαν σύμβολο βαθύτερης αγάπης; Ή ότι κατά την ίδια περίοδο, γενναίοι άνδρες ιππότες συνήθως λιποθυμούσαν από φόβο; Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι μερικοί πρωτοχριστιανοί, που ζούσαν στην έρημο, πίστευαν ότι οι δαίμονες που έβγαιναν κυρίως κατά το μεσημεριανό φαγητό θα μπορούσαν να τους μολύνουν με ένα συναίσθημα που ονόμαζαν "accidie" - ένα είδος λήθαργου που ήταν μερικές φορές τόσο έντονο που θα μπορούσε ακόμη και να τους σκοτώσει; Ή ότι η πλήξη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, καταγράφηκε αρχικά ως συναίσθημα από τους Βικτωριανούς, ως αποτέλεσμα νέων ιδεών της εποχής περί ελεύθερου χρόνου και αυτο-βελτίωσης;
Τί θα συνέβαινε αν μπαίναμε στον κόπο να σκεφτούμε αυτές τις περίεργες, μη μεταφρασμένες λέξεις, για τα συναισθήματα; Αναρωτιέμαι, επίσης, αν κάποιες κουλτούρες αισθάνθηκαν πιθανόν πιο έντονα ένα συναίσθημα απλώς και μόνο γιατί μπήκαν στον κόπο να το αναφέρουν και να μιλήσουν γι'αυτό, όπως το ρωσικό "toska" - ένα αίσθημα απόλυτης στενοχώριας και μελαγχολίας που λέγεται ότι προήλθε από την απομόνωση στις μεγάλες ρωσικές πεδιάδες.
Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη γνωστική επιστήμη δείχνουν ότι τα συναισθήματα δεν είναι απλά αντανακλαστικά, αλλά πολύπλοκα και ευμετάβλητα συστήματα που σχετίζονται τόσο με τα βιολογικά χαρακτηριστικά που έχουμε κληρονομήσει όσο και με τους πολιτισμούς, στους οποίους ζούμε σήμερα.
Είναι ‘γνωστικά φαινόμενα’!
Διαμορφώνονται όχι μόνο από το σώμα μας, αλλά και από τις σκέψεις μας, τα νοητικά σχήματα της εποχής μας και φυσικά τη γλώσσα μας. Η νευρο-επιστήμονας Lisa Feldman Barrett έχει ασχοληθεί πολύ με αυτήν τη δυναμική σχέση μεταξύ λέξεων και συναισθημάτων. Υποστηρίζει ότι όταν μαθαίνουμε μια νέα λέξη για ένα συναίσθημα, νέα συναισθήματα πάντα ακολουθούν.
Εγώ ως ιστορικός, εδώ και καιρό, έχω υποψιαστεί ότι καθώς η γλώσσα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, το ίδιο συμβαίνει καί με τα συναισθήματά μας. Όταν κοιτάζουμε το παρελθόν, είναι εύκολο να δούμε ότι τα συναισθήματα έχουν όντως αλλάξει - μερικές φορές πολύ δραματικά - ανταποκρινόμενα σε νέες πολιτισμικές προσδοκίες και νέες θρησκευτικές πεποιθήσεις, σε νέες ιδέες για το φύλο, την εθνικότητα και την ηλικία, ακόμη και σε νέες πολιτικές και οικονομικές ιδεολογίες.
Υπάρχει ‘ιστορική συνέχεια’ στα συναισθήματα και μόλις που αρχίσαμε να το καταλαβαίνουμε. Συνεπώς, συμφωνώ απολύτως ότι μας κάνει καλό να μαθαίνουμε νέες λέξεις για συναισθήματα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα. Νομίζω, λοιπόν, ότι για να γίνουμε συναισθηματικά έξυπνοι, πρέπει να αντιληφθούμε την προέλευση των λέξεων από τη μια, και από την άλλη να κατανοήσουμε πώς οι ιδέες σχετικά με το πώς θα έπρεπε να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε έχουν υπογείως επηρεάσει τις λέξεις καθαυτές.
Επιτρέψτε μου να σας πω μια ιστορία. Στα τέλη του 17ου αιώνα, στην ελβετική πανεπιστημιακή πόλη της Βασιλείας, υπήρχε ένας αφοσιωμένος φοιτητής που ζούσε περίπου 60 μίλια μακριά από το σπίτι του. Σταμάτησε να πηγαίνει στα μαθήματά του και οι φίλοι που πήγαν να τον επισκεφθούν. Τον βρήκαν απογοητευμένο, με πυρετό, υψηλούς καρδιακούς παλμούς και παράξενες πληγές στο σώμα του. Γιατροί κατέφθασαν και γνωμάτευσαν ότι ήταν τόσο σοβαρό που η τοπική εκκλησία άρχισε τις προσευχές. Όταν ετοιμάστηκαν να επιστρέψουν αυτόν τον νεαρό άνδρα στο σπίτι του για να πεθάνει με την ησυχία του, συνειδητοποίησαν τι συμβαίνει. Με το που τον σήκωσαν για να τον τοποθετήσουν στο φορείο, η αναπνοή του άρχισε να γίνεται λιγότερο βαριά. Και λίγο πριν φθάσει στην πατρίδα του, είχε σχεδόν ανακτήσει τις αισθήσεις του πλήρως. Τότε, λοιπόν, συνειδητοποίησαν ότι έπασχε από μια πολύ ισχυρή μορφή νοσταλγίας. Ήταν τόσο ισχυρή που λίγο έλειψε να τον σκοτώσει.
Το 1688, ένας νέος γιατρός, ο Johannes Hofer, άκουσε γι’ αυτήν την ασθένεια και τη βάφτισε "νοσταλγία". Η διάγνωση γρήγορα διέρρευσε στους ιατρικούς κύκλους της Ευρώπης. Οι Βρετανοί, συγκεκριμένα, πίστεψαν ότι πιθανότατα είχαν ανοσία, εξαιτίας των ταξιδιών που έκαναν απ’ άκρη σ’ άκρη της αυτοκρατορίας τους. Σύντομα, όμως, υπήρξαν κρούσματα καί στη Βρετανία. Ο τελευταίος που πέθανε από νοσταλγία ήταν ένας Αμερικανός στρατιώτης που πολέμησε κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία.
Πώς, όμως, είναι δυνατόν να πεθάνει κάποιος από νοσταλγία εκατό χρόνια πριν;
Σήμερα, όμως, όχι μόνο η λέξη σημαίνει κάτι διαφορετικό - νοσταλγία για τον χαμένο χρόνο παρά νοσταλγία για κάποιο αγαπημένο μέρος - αλλά και η ίδια η νοσταλγία για την πατρίδα θεωρείται λιγότερο σοβαρή. Όσο σοβαρό, δηλαδή, θα μπορούσε  να θεωρηθεί το γεγονός ότι το παιδί σας μένει ξάγρυπνο! Αυτή η αλλαγή φαίνεται να συνέβη στις αρχές του 20ου αιώνα. Γιατί άραγε;
Ήταν η εφεύρεση του τηλεφώνου ή η επέκταση των σιδηροδρόμων; Ήταν, ίσως, η έλευση του νεωτερισμού - με τον εορτασμό της συνεχούς επαγρύπνησης, του τυχοδιωκτισμού σε ξένα μέρη και της προόδου - που έκανε τη νοσταλγία για οτιδήποτε οικείο να φαίνεται μάλλον κάτι ΜΗ φιλόδοξο;
Εσείς κι εγώ κληρονομήσαμε αυτήν την τεράστια μετάλλαξη των Αξιών και είναι ένας λόγος για τον οποίο ίσως να μην αισθανόμαστε σήμερα τόσο έντονα το αίσθημα της νοσταλγίας, όπως στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτές οι μεγάλες ιστορικές αλλαγές επηρεάζουν τα συναισθήματά μας, εν μέρει επειδή επηρεάζουν τον τρόπο που αισθανόμαστε για το πώς αισθανόμαστε.
Σήμερα, για παράδειγμα, υμνούμε την «Ευτυχία». Η ευτυχία υποτίθεται ότι μας κάνει καλύτερους εργαζόμενους, καλύτερους γονείς και συνεργάτες. Υποτίθεται ότι μας βοηθάει να ζούμε περισσότερο. Τον 16ο αιώνα, αντιθέτως, η «Θλίψη» ήταν αυτή που έκανε όλα τα παραπάνω. Μπορείτε, αν θέλετε, να διαβάσετε βιβλία αυτοβοήθειας, από εκείνη την περίοδο, που προσπαθούν να ενθαρρύνουν τη «Θλίψη» στους αναγνώστες, δίνοντάς τους καταλόγους διαφόρων επιχειρημάτων για να βιώσουν απογοήτευση.
Αυτοί που έγραψαν τα εγχειρίδια αυτοβοήθειας σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε τη «Θλίψη» ως δεξιότητα, αφού η εξειδίκευση σε αυτό θα μας έκανε πιο ανθεκτικούς σε περίπτωση που κάτι κακό συνέβαινε. Νομίζω ότι βγαίνουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα: Αν νιώσουμε σήμερα λυπημένοι, αυτομάτως θα αισθανθούμε ανήσυχοι, ακόμη και λίγο ντροπιασμένοι. Αν νιώθαμε λυπημένοι τον 16ο αιώνα, τότε ίσως να αισθανόμασταν απόλαυση.
Βεβαίως, τα συναισθήματά μας δεν μεταβάλλονται απλώς στον χρόνο, αλλά αλλάζουν καί από τόπο σε τόπο. Οι Baining στην Παπούα της Νέας Γουϊνέας μιλάνε για το "awumbuk" - ένα αίσθημα λήθαργου που κατεβαίνει όταν ένας φιλοξενούμενος φεύγει.
Εσείς ή εγώ, η αλήθεια είναι, ότι θα αισθανόμασταν ανακούφιση, αλλά στον πολιτισμό Baining οι αναχωρούντες φιλοξενούμενοι θεωρείτε ότι αφήνουν πίσω τους μια βαριά ατμόσφαιρα ώστε να μπορούν οι ίδιοι να ταξιδεύουν πιο εύκολα, και αυτό το βάρος είναι που μολύνει τον αέρα και προκαλεί αυτό το "awumbuk". Αυτό που κάνουν, λοιπόν, οι ντόπιοι είναι να αφήνουν ένα μπολ με νερό για μια νύχτα για να απορροφήσει τον μολυσμένο αέρα, και πολύ νωρίς το επόμενο πρωί να κάνουν μια τελετή, ρίχνοντας το νερό μακριά.
Εδώ έχουμε ένα καλό παράδειγμα πνευματικών πρακτικών και γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, μέσω των οποίων μας συστήνεται ένα εντελώς ξεχωριστό συναίσθημα, που η εν λόγω φυλή ‘εμφανίζει’ στη ζωή της κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και μετά το ‘εξαφανίζει’ με ειδικές τελετουργίες.
Ένα από τα αγαπημένα μου συναισθήματα είναι η ιαπωνική λέξη "amae". Το "amae"είναι μια πολύ συνηθισμένη λέξη στην Ιαπωνία, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να μεταφραστεί. Είναι κάτι σαν την ευχαρίστηση που παίρνει κάποιος όταν είναι σε θέση να μεταβιβάσει έστω και προσωρινά την ευθύνη για τη ζωή του σε κάποιον άλλον.
Οι ανθρωπολόγοι ισχυρίζονται ότι ένας λόγος για τον οποίο η λέξη αυτή έχει όνομα στην Ιαπωνία οφείλεται στο παραδοσιακά κολεκτιβιστικό πολιτισμό της χώρας. Αντιθέτως, το συναίσθημα της εξάρτησης είναι πιο στρεσογόνο μεταξύ των ανθρώπων στις Βόρειες χώρες, οι οποίοι έχουν μάθει να εκτιμούν την αυτάρκεια και τον ατομικισμό. Μπορεί η εξήγηση να είναι λίγο απλοϊκή, αλλά είναι σίγουρα εντυπωσιακή.
Τί θα μπορούσαν, άραγε, να μας πούνε οι συναισθηματικές γλώσσες μας, όχι μόνο για αυτό που νιώθουμε αλλά και για αυτό στο οποίο δίνουμε περισσότερη αξία;
Αυτοί που μας λένε να προσέχουμε την υγεία μας μιλάνε για τη σπουδαιότητα να κατονομάζουμε τα συναισθήματά μας. Όλες, όμως, αυτές οι ονομασίες δεν είναι απλές ετικέτες. Μεταφέρονται με τις αξίες του πολιτισμού μας και μεταδίδουν ιδέες για το ποιοι πιστεύουμε ότι είμαστε.
Η εκμάθηση νέων και ασυνήθιστων λέξεων γύρω από ‘συναισθήματα’ θα μας βοηθήσει να συντονιστούμε καλύτερα με τις πιο εσωτερικές πτυχές της ζωής μας. Αλλά το πιο σημαντικό νομίζω είναι το γεγονός ότι αυτές οι λέξεις αξίζουν να μελετηθούν, γιατί μας υπενθυμίζουν πόσο ισχυρή είναι η σχέση ανάμεσα σε αυτό που σκεφτόμαστε και  σε αυτό που καταλήγουμε να αισθανόμαστε.
Η πραγματική συναισθηματική νοημοσύνη απαιτεί να κατανοήσουμε τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές εκφάνσεις μας, που έχουν διαμορφώσει αυτά που έχουμε καταλήξει να πιστεύουμε γύρω από τα συναισθήματά μας, και να καταλάβουμε πώς η Ευτυχία, το Μίσος, η Αγάπη ή ο Θυμός μπορούν να είναι ήδη σε τροχιά αλλαγής νοήματος.
Αν, επομένως, θέλουμε να καταμετρήσουμε τα συναισθήματά μας και να τα διδάξουμε στα σχολεία μας, για να γίνονται και πιο εύκολα κατανοητά όταν χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς μας, τότε είναι καλή ιδέα να κατανοήσουμε βαθύτερα τις υποθέσεις που κάνουμε όλοι μας για τα κρυφά νοήματά τους και για το κατά πόσο αυτά τα νοήματα ανταποκρίνονται στο παρόν μας, με την ίδια βαρύτητα.
Θα τελειώσω με ένα συναίσθημα που συχνά έχω όταν δουλεύω ως ιστορικός. Είναι η γαλλική λέξη "dépaysement". Είναι ο ελαφρύς αποπροσανατολισμός που αισθάνεται κάποιος όταν βρίσκεται σε ‘αχαρτογράφητα νερά’.
Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ ως ιστορικός είναι όταν ξαφνικά ανακαλύπτω νέα στοιχεία για κάποιο ζήτημα, που μου ανατρέπει ό,τι μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένο, και με αναγκάζει να το ξανατοποθετήσω στη ζώνη του άγνωστου και εξερευνήσιμου.
Το "dépaysement"είναι σαφώς ενοχλητικό την ώρα που το βιώνεις, αλλά είναι ταυτόχρονα καί συναρπαστικό.
Πηγή: TEDx
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Μην κολακεύετε ο ένας τον άλλον

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Μην κολακεύετε ο ένας τον άλλον


Το εγώ οικοδομείται [επίσης] μέσα από την κολακεία. Μην επαινείτε και μην κολακεύετε ο ένας τον άλλον. Στα μοναστήρια αυτό απαγορεύεται πλήρως. Φυσικά μπορείτε να προκαλείτε τους ανθρώπους λέγοντας, για παράδειγμα, "Έχεις πολλές δυνατότητες, μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι καλύτερο". Αυτό είναι καλύτερο από την κολακεία και τη δωροδοκία άλλων για να είναι κάτι για το οποίο δεν έχουν καμία προετοιμασία και κανένα παρελθοντικό κάρμα για να παράγουν κάποια αποτελέσματα για τον εαυτό τους.

Αυτό είναι πολύ διαδεδομένο στα σπίτια μας. Για παράδειγμα, λένε, "Γιε μου, θα γίνεις ένας ήρωας στο μέλλον". "Θα γίνεις μεγάλος δικηγόρος.""Είσαι τόσο όμορφος.""Είσαι καλύτερος από τα άλλα αγόρια". "Είσαι εκλεκτός από το Θεό."Γιατί είσαι εκλεκτός; Τι συμβαίνει με αυτά τα παιδιά; Φουσκώνουν τα μυαλά τους με ένα πολύ μεγάλο εγώ. Μπορούν να γίνουν τα πιο καταστροφικά ανθρώπινα όντα, αν κάποιος εργαστεί ενάντια στο εγώ τους. Έχω δει πολλά, πολλά τέτοια άτομα.

Δεν πρέπει να κολακεύετε ή να δωροδοκείτε ο ένας τον άλλον. Δεν πρέπει να λέτε πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζετε τίποτα. Το πνευματικό μονοπάτι είναι να παραμένετε στην πραγματικότητα, και ποτέ να μην κολακεύετε τους άλλους. Η κολακεία είναι μια μορφή προσδοκίας από τον κόλακα. Κάθε φορά που κολακεύετε τους ανθρώπους, περιμένετε κάτι από αυτούς. Η κολακεία είναι εγωιστική και χειραγωγική.



Ερ: Είναι η κολακεία και η αναγνώριση το ίδιο πράγμα;
Α: Όχι. Στην αληθινή αναγνώριση αναγνωρίζετε τις προσπάθειες ενός ατόμου και όχι τα αποτελέσματα των προσπαθειών του. Για παράδειγμα, "Έκανες τόσες πολλές πραγματικές προσπάθειες για την παραγωγή αυτού του πίνακα, αλλά νομίζω ότι μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις ακόμα σπουδαιότερη εργασία". Με αυτόν τον τρόπο, αφήνετε την πόρτα ανοιχτή για την πρόοδο αυτού του ατόμου.

Ερ: Τι γίνεται αν κάποιος πάσχει από χαμηλή αυτοεκτίμηση και χρειάζεται ενθάρρυνση;
Α: Δεν λέω ότι δεν πρέπει να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους. Αλλά πρέπει να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους χωρίς κολακεία και να μην τους φουσκώνετε εκτός των ορίων τους για την πραγματοποίηση των δυνατοτήτων τους. Η ενθάρρυνση είναι μια επιστημονική διαδικασία. Δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους εκτός των ορίων τους.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Self-Actualization & Self-Mastery 


elenastral

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Μια σχέση ανάμεσα σε δυο άτομα βελτιώνεται αν δίνει ο ένας στον άλλο χαρά και χώρο

$
0
0

Σε μια οικογένεια το να χαρίζει χαρά ο ένας στον άλλον εμποδίζει τις ασθένειες και το διαζύγιο και σας γλυτώνει από πολλά χρήματα. Κάθε φορά που γυρίζετε σπίτι από την εργασία ή από την έξοδο σας, αγκαλιάστε τρυφερά τον σύντροφό σας και πείτε του πόσο όμορφος είναι. Προσπαθήστε να πείτε αστεία πράγματα και να είστε ευτυχισμένοι μεταξύ σας.

Οι άνθρωποι μερικές φορές διψούν για στοργή. Αν δεν τη βρουν από το σύντροφό τους, πηγαίνουν και την αναζητούν από άλλους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να χάσετε το σύντροφό σας. Δώστε στον σύντροφό σας την ευκαιρία να σας αγκαλιάζει και να σας φιλάει. Μην είστε απορριπτικοί και ψυχροί. Δεχτείτε αυτό που έχει να δώσει ο άλλος. Σας βοηθάει και τους δυο να ανθίσετε περισσότερο και να είστε πιο χαρούμενοι. Άσχετα από το πόσο φιλοσοφημένοι είστε και πόσα πολλά βιβλία έχετε διαβάσει, η αληθινή αξία σας βρίσκεται στο πόση χαρά μπορείτε να φέρετε στο σπίτι σας, παρ'όλες τις συνθήκες.


Μια σχέση ανάμεσα σε δυο άτομα βελτιώνεται αν αφήνει ο ένας στον άλλον χώρο. Διευρύνετε ο ένας το χώρο του άλλου. Μην κρεμιέστε υπερβολικά από τον άλλον. Αυτό μπορεί να σας κάνει να σιχαθείτε ο ένας τον άλλο.

Αν ο ένας θέλει να πάει σινεμά και ο άλλος δε θέλει, ας κάνει ο καθένας αυτό που θέλει. Δε χρειάζεται να μείνουν και οι δυο σπίτι. Αφήνοντας χώρο ο ένας στον άλλο, αυξάνουν τον αμοιβαίο τους σεβασμό.

Αν μια γυναίκα θέλει να κάνει πάρτι για αυτήν και τις φίλες της, ή ο άνδρας θέλει να δει τους παλιούς του φίλους, ας αφήσει ο ένας χώρο στον άλλο να το κάνει. Μην ''κολλάτε''. 

Αφήστε κάπου-κάπου το σύντροφό σας να πάει διακοπές μόνος του με τις ευλογίες σας και την πλήρη εμπιστοσύνη σας. Η παραχώρηση τέτοιου χώρου θα αυξήσει αργότερα την επιθυμία σας να είστε μαζί.

 

Αν ο σύντροφός σας θέλει να αλλάξει τα πράγματα στο σπίτι, αφήστε τον να το κάνει. Αν θέλει να κοιμάται σε άλλο δωμάτιο, δώστε του το χώρο να το κάνει. Παρέχοντας χώρο, διαλύετε τις εσωτερικές συγκρούσεις του άλλου και δημιουργείτε χώρο στην οικογένεια. Πολλοί άνθρωποι θέλουν το δικό τους χώρο, τη δική τους απομόνωση. Σας αγαπούν, αλλά θέλουν τη δική τους περίοδο σιωπής και ηρεμίας.

Μην κρέμεστε από το άλλο άτομο με τις απαιτήσεις σας. Για παράδειγμα, μη λέτε:

''Θέλω καινούργια έπιπλα.''
''Καλά, δεν έχουμε τα χρήματα για αυτά τώρα. Περίμενε μέχρι να εξοφλήσουμε τους λογαριασμούς.''
''Μα τα θέλω τώρα!''

Αν πάτε σε ένα πάρτι με τον σύντροφό σας, αφήστε τον άλλο ελεύθερο να συναντήσει άλλους άνδρες και γυναίκες. Μερικές φορές στα πάρτι τα ζευγάρια κολλάνε μεταξύ τους λες και πρόκειται να πέσουν από τον καταρράκτη του Νιαγάρα και φοβούνται μήπως χάσουν ο ένας τον άλλο.

Σφίγγοντας και πιέζοντας τον άλλο δεν μπορείτε να τον κρατήσετε κοντά σας. Αυτό απλώς δημιουργεί απόρριψη. Δεν υπάρχει αληθινή φιλία πάρα μόνο όταν υπάρχει χώρος και ελευθερία.

Οι περισσότερες οικογένειες είναι ανισόρροπες. Έχουν προβλήματα επειδή το κάθε άτομο πιέζει ιδιοτελώς όσο μπορεί για τα δικά του προσωπικά συμφέροντα, το προσωπικό κέρδος και την προσωπική ευτυχία. Όταν υπάρχει ανισορροπία στην οικογένεια, τελικώς αυτή θα διαλυθεί.

Μην αφήνετε την οικογένεια σας να βγει από την ισορροπία. Συμβαίνουν κρίσεις που δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε πως να κρατήσουμε ενωμένη την οικογένεια μέσω του ενδιαφέροντος για την ευτυχία και την ευημερία του κάθε μέλους της. Μην σκέφτεστε πως μόνο εσείς θα είστε καλύτεροι ή ευτυχέστεροι.

Έχω βοηθήσει πάνω από 8000 οικογένειες να μείνουν μαζί. Όταν έρχονται σε μένα τη σωστή στιγμή, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πράγματα και να δημιουργήσουν ισορροπία στην οικογένεια. Πριν τα πράγματα χαλάσουν αληθινά, πρέπει να επικοινωνούν. Ένα ζευγάρι πρέπει να καθίσει και να μιλήσει για αυτά που το ενοχλούν. Μη μιλήσετε για την ενοχή. Αντιμετωπίστε ο ένας τον άλλο με ευγένεια.  



(Βιβλίο: Σεξ, Οικογένεια και Γυναίκα στην Κοινωνία) 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ο άνθρωπος είναι αιχμάλωτος του μυαλού του… Κανενός άλλου!

$
0
0
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σχεδόν πάντα θλιμμένοι, απογοητευμένοι, φοβισμένοι…


Βαθιά ασυνείδητα διακατέχονται από την πεποίθηση ότι τίποτα δεν έχει νόημα στην ζωή τους, παρατηρώντας πως εξελίσσεται το δράμα της.
Αναζητούν διεξόδους και όταν τούτοι δεν καταφέρνουν να τους δείξουν την έξοδο από την δυσαρέσκεια, σε βάθος χρόνου απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν φταίνε οι διέξοδοι, αλλά οι προσδοκίες τους.
Υπάρχει πάντα κάτι που θα του επιτρέψουν να τους κλέψει την χαρά και την αγάπη της κάθε στιγμής, πάντα κάτι που θα του επιτρέψουν να τους ανατρέψει προθέσεις και όνειρα…
Γκρινιάζουν για όσα δεν καταφέρνουν, για όσα δεν μπορούν να λάβουν, για όσα είναι οι άλλοι…
Γυρνάνε γύρω γύρω από μια ματαιότητα και έτσι δεν είναι ευχαριστημένοι με τίποτα, μα ούτε βαθιά Ζωντανοί είναι…

Ψάχνουν να βρουν ένα σκοπό, μα αυτός δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ… Και αν βρεθεί δεν καταφέρουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για την Ζωή σε βάθος χρόνου.
Προσπαθούν να γεμίσουν την ζωή τους με παρέες και συναναστροφές, με επιβεβαιώσεις και αποδοχές, μα ούτε αυτές οι «επιτυχίες» τους δημιουργούν μέσα τους την αίσθηση του Αιώνιου.
Τρομάζουν εύκολα… και επικρίνουν ακόμα ευκολότερα. Απομονώνονται μετά…
Δεν επιτρέπουν στον Εαυτό τους να φωτίσει τα σκοτάδια τους και να τα μεταβάλλει στην αιώνια φλόγα του Ζωντανού Πνεύματος, που περιλαμβάνει και δεν απομονώνει…
Παραιτούνται ευκολότερα από όσο είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν, γιατί δεν ξέρουν για ποιο πράγμα αξίζει κανείς να πολεμήσει, όταν όλα γύρω τους έχουν ματαιωθεί… Και απλά περιμένουν να αλλάξει η ζωή τους…
Μερικές φορές ο άνθρωπος θέλει την αλλαγή, αρκεί να μην αλλάξει ο ίδιος…
Αλήθεια, είναι τόσα λίγα αυτά που προκαλούν πραγματική θλίψη… Όλα τα άλλα είναι πληγωμένος εγωισμός και έλλειψη βαθιάς Πίστης στο Αιώνιο…
Οι άνθρωποι, λένε, δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας, αλλά μόνο αιχμάλωτοι του μυαλού τους.
Αλλά ποιος το συνειδητοποιεί αυτό; Μόνο το ξέρει… όμως είναι διαφορετικό το «γνωρίζω» από το «συνειδητοποιώ»… απέχουν μεταξύ τους μια Αιωνιότητα, ενώ ο νους στριφογυρίζει εκεί γύρω στον χρόνο του πριν και του μετά, γιατί του λείπει η συνειδητή παράδοση στο Αιώνιο Τώρα…
Ο Εαυτός μας έχει Αγάπη για το Κόσμο, από τον οποίο τον κρατάει σε απόσταση ένα «εγώ» που βιώνει απόγνωση, ζώντας μέσα σε έναν απελπισμένο προγραμματισμό. Πως μπορεί να ζει κανείς μισός και να είναι ευτυχισμένος;
Θέλω να τους φωνάξω… καμιά φορά… Ξέρω όμως ότι δεν θα έχει νόημα… Μόνος του το αποφασίζει κανείς να Ζήσει και να ολοκληρωθεί.
Μόνος του θα νιώσει την αλήθεια ότι ολοκλήρωση δεν είναι να κάνεις παιδιά, σπίτια, περιουσίες και να πεθάνεις…
Στο «ιστορικό» του καθενός μας καταγράφεται σαν ολοκλήρωση, το πόσες φορές ήσουν αληθινά Άνθρωπος, το πόσες φορές πολέμησες με την κοσμική ματαιότητα, ευγνωμονώντας την Ζωή και όσα είσαι μέσα σ’ αυτήν, το πόσες φορές συνέπλευσες με την Αρμονία και το πόσες φορές τίμησες την Αιωνιότητά σου.


Πηγή: Βάσω Νικολοπούλου
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Το πιο μεγάλο φως οι θεοί το έκρυψαν στην πιο μεγάλη νύχτα

$
0
0


"Η πιο μεγάλη νύχτα του χρόνου, προσφέρει χρόνο και χώρο για σκέψεις. 

Η πιο μεγάλη νύχτα κρατά σφιχτά μέσα της ότι στο παρελθόν πράξαμε αλλά και όσα δεν τα τολμήσαμε. 

Όσα κερδίσαμε και όσα χάσαμε. 

Ότι αγαπήσαμε, όσα είπαμε μα και όσα ο φόβος με δειλία έκρυψε. Στην πιο μεγάλη και σκοτεινή αγκαλιά την αποψινή, χωρούν τα πάντα. 

Τα χάδια της πολλά, πότε άγαρμπα και πότε τρυφερά. Σε ετούτη την μεγάλη αγκαλιά όλα μπορεί να συμβούν. 

Τώρα είναι η στιγμή που ο άνθρωπος πρέπει να αναγεννηθεί, ετούτη η μεγάλη νύχτα είναι σπορά φωτός στην καρδιά μας. Είναι η μήτρα που γεννά τις πιο μεγάλες αλλαγές. 

Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η ευκαιρία που καθένας μας περιμένει.


 Η πιο μεγάλη νύχτα δίνει τον χρόνο να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να αναγεννηθούμε. 

Η πιο μεγάλη νύχτα κρατά μέσα της το περισσότερο αξόδευτο φως της γνώσης.

Ο Διόνυσος των αρχαίων Ελλήνων τούτες τις μέρες νικά το θάνατο ξαναγεννιέται με την αναγκαία και απαραίτητη βοήθεια του Νου που είναι ο πατέρας Δίας. 


Το πιο μεγάλο φως οι θεοί το έκρυψαν στην πιο μεγάλη νύχτα, απίστευτα παράδοξο μα και ταυτόχρονα όμορφο και φυσικό μαζί… 


 Ας σκεφτούμε αυτή την νύχτα σαν Έλληνες".


Αθανάσιος Σκαρλάτος


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η εγωκεντρική μαμά

$
0
0
Η εγωκεντρική μαμά
Ο εγωισμός των γονιών δημιουργεί φόβο, ανασφάλεια και δυσπιστία στα παιδιά. Αλλά το πιο επικίνδυνο είναι ότι «μπλοκάρει» για πάντα την επικοινωνία μας μαζί τους.
Ο αστικός μύθος λέει: «Πριν κάνουμε οικογένεια όλος ο κόσμος περιστρεφόταν συνεχώς γύρω από το «εγώ» μας. Μετά τη δημιουργία οικογένειας σταματάμε πλέον να βιώνουμε αυτήν την εγωκεντρική ψευδαίσθηση».
Σταματάμε όμως στ’ αλήθεια; Ισχύει ότι η μητρότητα σκοτώνει τον εγωισμό, ή μήπως απλώς τον κρύβει πίσω από καινούρια δεδομένα και καταστάσεις;
Και τελικά αντικαθιστούμε το «εγώ» μας με το «δημιούργημά» μας (δηλαδή το παιδί) που έτσι κι αλλιώς αποτελεί προέκταση του εγώ μας;
Άλλο εγωισμός, άλλο αγάπη στον εαυτό μας!
Εννοείται πως η «παλαιού τύπου μάνα», που γίνεται θυσία για να προσφέρει στα παιδιά και την οικογένειά της βάζοντας τον εαυτό της τελευταίο στη λίστα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες της έχει πια -ευτυχώς- περάσει στην ιστορία.
Σήμερα οι γυναίκες γνωρίζουμε ότι παράλληλα με την οικογένεια μας πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να τον θέτουμε ως προτεραιότητα, να ξεκουραζόμαστε, να διασκεδάζουμε. Αυτό το λένε φροντίδα προς τον εαυτό μας και αυτοεκτίμηση.
Το να σκέφτεσαι τον εαυτό σου όπως σκέφτεσαι τους άλλους σημαίνει ισορροπία και σοφία. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου ή όταν σκέφτεσαι μόνο τους άλλους.
Υπάρχουν εγωκεντρικές μαμάδες;

Υπάρχουν εγωκεντρικοί άνθρωποι. Μπαμπάδες, μαμάδες, γυναίκες ή άντρες με ή χωρίς παιδιά.
Οι εγωιστές δεν είναι απαραίτητα κακοί άνθρωποι. Είναι απλώς ανώριμοι. Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν κατανοήσει το νόημα της αληθινής ζωής μέσα από την προσφορά και μέσα από τον σεβασμό στους άλλους ανθρώπους.
Οι εγωίστριες μαμάδες είναι εγωίστριες και με τα παιδιά τους;
Οι εγωιστές είναι με όλους τους ανθρώπους εγωιστές. Και με αυτούς που αγαπάνε. Δεν κάνουν διακρίσεις. Ούτε βάζουν τις προτεραιότητες στις οποίες ελπίζεις ή αν θέλεις θεωρούσες δεδομένες.
Η προτεραιότητά τους είναι μία και μόνο. Ο εαυτός τους. Από κει και πέρα το χάος!
Για μια εγωίστρια μαμά η μητρότητα χρησιμοποιείται σαν όπλο. Όπλο για να χειριστεί τους άλλους, για να ασχοληθούν οι άλλοι μαζί της, για να «κομπάσει» στους άλλους για το «έργο ζωής» της που είναι τα παιδιά της, για να επιβληθεί στον άντρα της και βέβαια να κυριαρχήσει στα παιδιά της. Για την εγωκεντρική μαμά η μητρότητα είναι εξουσία.
Πως επηρεάζει ο γονεικός εγωισμός τις σχέσεις.
Μέσα σε μια οικογένεια είναι πολλά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εγωιστική στάση των γονιών. Οι γονείς πολλές φορές έρχονται σε ρήξη με τα παιδιά τους, σε μία διαφωνία οι ίδιοι επιμένουν κατηγορηματικά, διότι ακόμη κι άδικο αν έχουν θέλουν να περάσει το δικό τους.
Επειδή είναι γονείς κι εγωιστικά σκεπτόμενοι απαιτούν υπακοή και υποχώρηση απ’ τα παιδιά τους ακόμη κι αν αυτά έχουν δίκιο.
Αυτό προκαλεί την απογοήτευση των παιδιών ακόμη και την οργή τους προς το γονέα. Ο γονιός, χωρίς πραγματικά να το θέλει, «σηκώνει» ένα τοίχος με τα παιδιά του συμπεριφερόμενος με αυτό τον τρόπο. Αυτές οι σχέσεις αν εξακολουθήσουν έτσι θα βρίσκονται πάντοτε σ’ ένα τεταμένο σκοινί κι η μετωπική σύγκρουση θα είναι πάντα αναμενόμενη.
10 φράσεις που λέει μια εγωκεντρική μαμά
1. «Εγώ» θέλω το καλύτερο για εσένα!
2. Aν πρόκειται να τσακωθείτε, κάντε το έξω γιατί μόλις καθάρισα!
3. Δεν θα είμαι πάντα εδώ να σου μαζεύω.
4. Θα κάνεις αυτό που λέω εγώ!
5. Δεν γίνεται πάντα αυτό που θέλουμε, πρέπει να το καταλάβεις.
6. Καλά, περίμενε να φτάσουμε σπίτι...
7. Γιατί; Γιατί έτσι λέω εγώ!
8. Εμένα με στεναχωρεί περισσότερο από όσο στεναχωρεί εσένα.
9. Αν θελήσω τη γνώμη σου, θα στην ζητήσω.
10. Δεν θα είμαι πάντα εδώ να σου μαζεύω.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η ατομική θωράκιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου

$
0
0


Η ατομική θωράκιση τύπου λινοθώρακα συνέχισε να χρησιμοποιείται ακατάπαυτα και στα Ελληνιστικά χρόνια είτε με την κλασική της μορφή είτε με διάφορες υβριδικές παραλλαγές. Για την ανακατασκευή του θώρακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου χρησιμοποιήθηκε ως βασικός οδηγός το περίφημο «Ψηφιδωτό του Αλεξάνδρου» που αναπαριστά τον Μακεδόνα στρατηλάτη να νικά τον Δαρείο στην Μάχη της Ισσού το 333 π.Χ . Η κατασκευή του ψηφιδωτού χρονολογείται τον 1ο μ.Χ αιώνα, βρίσκεται στην Πομπηία και πιθανότητα αποτελεί αντιγραφή κάποιου παλαιότερου έργου της Ελληνιστικής περιόδου του 3ου π.Χ αιώνα.

Η συγκεκριμένη εκδοχή του θώρακα που απεικονίζεται στις φωτογραφίες είναι βαρέου τύπου και φέρει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός πολυτελέστατου επιχειρησιακού λινοθώρακα προορισμένου για την ανώτερη Μακεδονική στρατιωτική ηγεσία.

Το πάνω μέρος του θώρακα που καλύπτει την πλάτη και τους ώμους καλύπτεται από περίπου 400 μπρούτζινες φολίδες στερεωμένες γερά με πριτσίνια πάνω σε κατάλληλα επεξεργασμένο λινό υπόστρωμα. Στο μέσο της κάθε φολίδας υπάρχει έκτυπη νεύρωση («ράχη») για την επίτευξη κατακόρυφης αύξησης της μηχανικής αντοχής των μπρούτζινων αυτών ελασμάτων.

Για αισθητικούς και πρακτικούς λόγους το πλάτος των φολίδων της μπροστινής πλευράς των επωμίδων είναι μικρότερο από αυτών της πίσω όψης. Στις εμπρόσθιες απολήξεις των επωμίδων ένα ζεύγος λεοντόσχημων κρίκων ανάρτησης στερεωμένα σταθερά σε μπρούτζινες πλάκες εξασφαλίζει την πρόσδεση του άνω μέρους του θώρακα με τον κυρίως κορμό διαμέσου ανθεκτικών κορδονιών.


Το καταυχένιο έχει επενδυθεί και αυτό με αλληλεπικαλυπτόμενα μακρόστενα ελάσματα για μεγαλύτερη προστασία ενώ όλα τα τελειώματα του πάνω μέρους του θώρακα έχουν καλυφθεί με πορφυρό δέρμα στερεωμένο με διπλή ραφή άνευ μηχανής. Δύο μπρούτζινοι ανάγλυφοι Μακεδονικοί ήλιοι λειτουργούν ως κλειδόλιθοι για την στερέωση των επωμίδων στον κυρίως κορμό στην οπίσθια περιοχή.

Οι πτέρυγες που προεξέχουν από τους ώμους δεν είναι προσαρτημένες στις επωμίδες, αποτελούν ξεχωριστή αμυντική προσθήκη η οποία στερεώνεται ανεξάρτητα στον κορμό του οπλίτη με την βοήθεια δερμάτινου στηθόδεσμου. Είναι κατασκευασμένες από μεγάλου διαμετρήματος δέρμα και κάθε μία σχηματίζει τρία διακριτά επίπεδα προστασίας. Στις άκρες τους φέρουν κρόσια ως διακόσμηση. Οι διάταξη των πτερύγων σε ανεξάρτητες λωρίδες επιτρέπει την ευκινησία των άνω άκρων παρόλο το συνολικό μεγάλο διαμέτρημα τους. Καλύπτουν ικανοποιητικά το μεγαλύτερο μέρος των βραχιόνων του οπλίτη.

Ο κύριος κορμός καλύπτεται από δύο ειδών φολίδες. Οι φολίδες του πίσω μέρους ακολουθούν σε σχήμα και μορφή τις αντίστοιχες φολίδες των επωμίδων ενώ η μπροστινή πλευρά θωρακίζεται με αλληλοκαλυπτόμενες φολίδες μεγαλύτερου διαμετρήματος που κάθε μία φέρει στην μέση της μπρούτζινη λεοντοκεφαλή.

Οι λεοντοκεφαλές εκτός από την οπτική ενίσχυση του στοιχείου της λεόντιας αρρενωπότητας και ακτινοβολίας που είχε από νωρίς συνδεθεί με τον Αλέξανδρο προσδίδουν και μια επιπλέον μηχανική αντοχή που αυξάνει την ικανότητα εξουδετέρωσης της κινητικής ενέργειας των εισερχόμενων βλημάτων. Στην περιοχή του στήθους τρεις ανατομικές μπρούτζινες πλάκες στερεωμένες με πριτσίνια πάνω στο λινό υπόστρωμα ολοκληρώνουν την βασική θωράκιση του κορμού.

Στην κεντρική πλάκα του στήθους βρίσκεται τοποθετημένο μπρούτζινο αποτροπαϊκό γοργόνειο που ακολουθεί τις καλλιτεχνικές επιταγές του 4ου αιώνα για δραματοποίηση (το αυθεντικό αυθεντικό γοργόνειο έχει βρεθεί στον προθάλαμο του «Τάφου του Φιλίππου»).

Η κάλυψη του εμπρόσθιου μέρους του κορμού με μέταλλο μεγαλύτερων διαμετρημάτων κρίνεται αναγκαία προσαρμογή μιας και στατιστικά ο μεγαλύτερος αριθμός από βλήματα και πλήγματα στοχεύουν την μετωπική πλευρά του αντιπάλου.

Επίσης, ένα ζεύγος λεοντόμορφων σημείων πρόσδεσης βρίσκονται στην μέση του φολιδωτού κορμού ενώ τρία αντίστοιχα ζεύγη κρίκων απαντώνται στα κάθετα τελειώματα του κορμού στην περιοχή της αριστερής μασχάλης. Η ασφάλιση του θώρακα πάνω στον κορμό του οπλίτη επιτυγχάνεται με την συμβολή των κρίκων αυτών.

Οι πτέρυγες των κάτω άκρων βρίσκονται σε διπλή σειρά και είναι κατασκευασμένες από χονδρό δέρμα με το συνολικό διαμέτρημα σε αλληλοεπικάλυψη να ανέρχεται τα 15 χιλιοστά (1,5 πόντους). Είναι εύλογο, για λόγους επιχειρησιακής αξιοπιστίας , τα διαμετρήματα των οργανικών μερών των πανοπλιών να είναι μεγάλα μιας και η ευαίσθητη φύσης αυτών τα καθιστά ευάλωτα τόσο στις συνθήκες πολέμου όσο και στις καιρικές συνθήκες.

Για αυτό τον λόγω επιπρόσθετα οι δερμάτινες λωρίδες των κάτω πτερύγων έχουν επεξεργαστεί με σε φυσικό κερί για μακροχρόνια προστασία από υγρασία και την αποσαθρωτική επίδραση του ηλίου. Κάθε λωρίδα φέρει δερμάτινα πλευρικά τελειώματα και στην κάθετη απόληξη της κρόσια ως διακοσμητικά στοιχεία.

Μεταλλικά διακοσμητικά μπρούτζινα επιθέματα με λεοντοκεφαλές βρίσκονται τοποθετημένα με πριτσίνια στην κάτω πλευρά των πτερύγων προσδίδοντας βάρος και σταθερότητα. Το ολικό βάρος της πανοπλίας ανέρχεται στα 17 κιλά. Γύρω από τον κυρίως κορμό μία δερμάτινη ζώνη με εντυπωσιακό μπρούτζινο πόρπακα περισφίγγει την πανοπλία ολοκληρώνοντας το σύνολο.

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, ο συγκεκριμένος λινοθώρακας αποτελεί μία μονάχα από τις πιθανές εκδοχές της πανοπλίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπως τουλάχιστον αυτή εμφανίζεται στο συγκεκριμένο μωσαϊκό της Πομπηίας. Το Μωσαϊκό μας παρέχει την βασική κατασκευαστική γραμμή του θώρακα, από εκεί και πέρα διάφορες καλλιτεχνικές εναλλακτικές οδοί είναι εφικτές.


elhalflashbacks + arxaia-ellinika

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η επιθετικότητα γεννάται από τον φθόνο και τη ζήλια (Erich Fromm)

$
0
0


Σχετική με την επιθετικότητα που προκύπτει από τη διάψευση είναι η εχθρότητα που γεννάται από τον φθόνο και τη ζήλια. Τόσο η ζήλια όσο και ο φθόνος αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος διάψευσης. Προκαλούνται από το ότι ο Β έχει ένα αντικείμενο που επιθυμεί ο Α ή ότι τον αγαπάει ένα άτομο την αγάπη του οποίου επιθυμεί ο Α. Το μίσος και η εχθρότητα ξυπνούν στον Α και στρέφεται κατά του Β, ο οποίος γίνεται αποδέκτης εκείνου που επιθυμεί και δεν μπορεί να αποκτήσει ο Α. Ο φθόνος και η ζήλια είναι διαψεύσεις, που τονίζονται όχι μόνο από το ότι ο Α δεν λαμβάνει αυτό που επιθυμεί, αλλά από το ότι ένα άλλο άτομο ευνοείται αντί για εκείνον. Η ιστορία του Κάιν- που χωρίς να φταίει δεν του δείχνουν αγάπη-, ο οποίος σκοτώνει τον ευνοούμενο αδελφό του, και η ιστορία του Ιωσήφ και των αδελφών του αποτελούν κλασικές εκδοχές ζήλιας και φθόνου. Η ψυχαναλυτική φιλολογία προσφέρει πλούσια κλινικά δεδομένα σχετικά με αυτά τα φαινόμενα.
Ένα ακόμη είδος βίας που σχετίζεται με την αντιδραστική αλλά προχωρά ήδη ένα βήμα παραπέρα, προς την κατεύθυνση της παθολογίας, είναι η εκδικητική βία. Έχει τον ανορθολογικό σκοπό να αναιρεί μαγικά αυτό που έχει συμβεί πραγματικά. Συναντάμε την εκδικητική βία τόσο σε άτομα όσο και μεταξύ των πρωτόγονων και πολιτισμένων ομάδων. Αναλύοντας την ανορθολογική φύση αυτού του είδους βίας, μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα. Το κίνητρο της εκδίκησης είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη δύναμη και την παραγωγικότητα μιας ομάδας ή ενός ατόμου. Οι ανίσχυροι και οι ανάπηροι έχουν μόνο μία καταφυγή για να αποκαταστήσουν την αυτοεκτίμησή τους αν αυτή πλήγηκε από τη βλάβη που υπέστησαν- να πάρουν εκδίκηση σύμφωνα με το lex talionis: “οφθαλμό αντί οφθαλμού”. Από την άλλη, το άτομο που ζει παραγωγικά δεν έχει καμία τέτοια ανάγκη ή την έχει ελάχιστα. Ακόμη και αν πληγώθηκε, προσβλήθηκε και υπέστη βλάβη, η ίδια η διαδικασία της παραγωγικής ζωής το κάνει να ξεχνά τη βλάβη του παρελθόντος. Η ικανότητα παραγωγής αποδεικνύεται ισχυρότερη από την επιθυμία εκδίκησης. Το αληθές αυτής της ανάλυσης μπορεί εύκολα να αποδειχτεί από εμπειρικά δεδομένα στην ατομική και την κοινωνική κλίμακα. Το ψυχαναλυτικό υλικό καταδεικνύει ότι το ώριμο, παραγωγικό άτομο παρακινείται λιγότερο από την επιθυμία εκδίκησης απ’ό,τι το νευρωτικό άτομο, που δυσκολεύεται να ζήσει ανεξάρτητα και εν ολοκληρία και που συχνά έχει την τάση να βασίζει ολόκληρη την ύπαρξή του στην επιθυμία εκδίκησης. Στις σοβαρές μορφές ψυχοπαθολογίας, η εκδίκηση γίνεται ο κυρίαρχος στόχος στη ζωή του, εφόσον δίχως την εκδίκηση όχι μόνο η αυτοεκτίμηση αλλά και η αίσθηση του εαυτού και της ταυτότητάς του απειλούνται να καταρρεύσουν. Ομοίως, διαπιστώνουμε ότι στις πιο οπισθοδρομικές ομάδες (από οικονομική, πολιτιστική ή συναισθηματική άποψη) το αίσθημα της εκδίκησης φαίνεται να είναι ισχυρότερο.Αρκεί να πούμε εδώ ότι με δεδομένο τον έντονο ναρκισσισμό με τον οποίο είναι προικισμένη η πρωτόγονη ομάδα, οποιαδήποτε προσβολή του αυτοειδώλου της είναι τόσο καταστροφική, που είναι απολύτως φυσικό να προκαλέσει έντονη εχθρότητα.

Ως αντισταθμιστική βία κατανοώ τη βία υπό τη μορφή αντικαταστάτη της παραγωγικής δραστηριότητας που εμφανίζεται σε ένα ανίκανο άτομο. Για να κατανοήσουμε τον όρο “ανικανότητα” όπως χρησιμοποιείται εδώ, πρέπει να προβούμε σε ορισμένες προκαταρκτικές σκέψεις. Παρότι ο άνθρωπος είναι το αντικείμενο των φυσικών και κοινωνικών δυνάμεων που τον εξουσιάζουν, ταυτόχρονα δεν αποτελεί μόνο αντικείμενο των περιστάσεων. Διαθέτει τη βούληση, την ικανότητα και την ελευθερία να μεταμορφώσει και να αλλάξει τον κόσμο- μέσα σε ορισμένα όρια. Αυτό που έχει σημασία εδώ δεν είναι το εύρος της βούλησης και της ελευθερίας, αλλά το ότι δεν μπορεί να ανεχτεί την απόλυτη παθητικότητα. Ωθείται να αφήσει το αποτύπωμά του στον κόσμο, να μεταμορφώσει και να αλλάξει, και όχι να μεταμορφωθεί και να αλλάξει ο ίδιος. Αυτή η ανθρώπινη ανάγκη βρίσκει έκφραση στις προϊστορικές τοιχογραφίες σπηλαίων, σε όλες τις τέχνες, στην εργασία και τη σεξουαλικότητα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι το αποτέλεσμα την ικανότητας του ανθρώπου να κατευθύνει τη βούλησή του προς έναν στόχο και να εμμένει στην προσπάθειά του μέχρι να τον φτάσει. Η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο τις δυνάμεις του ονομάζεται ικανότητα.
(Η σεξουαλική ικανότητα είναι μόνο μια μορφή ικανότητας.)
Αν για λόγους αδυναμίας, άγχους, ανεπάρκειας και ούτω καθεξής ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να δράσει, αν είναι ανίκανος, τότε υποφέρει. Αυτό το μαρτύριο λόγω ανικανότητας έχει τις ρίζες του στο ότι η ανθρώπινη ισορροπία έχει διαταραχθεί, ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχτεί την κατάσταση πλήρους αδυναμίας χωρίς να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ικανότητά του για δράση. Μπορεί όμως; Και με ποιο τρόπο; Ένας τρόπος είναι να υποταχθεί σε άτομο ή σε μια ομάδα που έχει δύναμη και να ταυτιστεί μαζί τους. Με αυτή τη συμβολική συμμετοχή στη ζωή ενός άλλου ατόμου, ο άνθρωπος έχει την ψευδαίσθηση της δράσης όταν στην πραγματικότητα απλώς υποτάσσεται και γίνεται μέρος εκείνων που δρουν. Ο άλλος τρόπος, και μας ενδιαφέρει περισσότερο στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι η δυνατότητά του να καταστρέφει.
Το να δημιουργεί κανείς ζωή σημαίνει να υπερβαίνει την υπόστασή του ως πλάσματος που “ρίχνεται” ξαφνικά στη ζωή, όπως ρίχνονται τα ζάρια από ένα κύπελλο. Ωστόσο, και η καταστροφή της ζωής σημαίνει ότι την υπερβαίνει και ότι αποδρά από το αφόρητο μαρτύριο της ολοκληρωτικής παθητικότητας. Η δημιουργία ζωής απαιτεί συγκεκριμένες ιδιότητες, που το ανίκανο άτομο στερείται. Ο ανίκανος άνθρωπος μπορεί να υπερβεί τη ζωή καταστρέφοντάς τη στους άλλους ή στον εαυτό του. Με αυτόν τον τρόπο εκδικείται τη ζωή επειδή αυτοαναιρέθηκε σε εκείνον. Η αντισταθμιστική βία είναι ακριβώς η βία που έχει τις ρίζες της και λειτουργεί αντισταθμιστικά στην ανικανότητα. Όποιος δεν μπορεί να δημιουργήσει επιθυμεί να καταστρέψει.
Η καρδιά του ανθρώπου
Erich Fromm
Εκδόσεις διόπτρα


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ο Οικουμενικός Θεραπευτικός Κώδικας Μόνο σε 6 Λεπτά

$
0
0


Των Dr. Alex Loyd, Dr. Ben Johnson

Από το βιβλίο «The Healing Code» των Alex Loyd και Dr. Ben Johnson που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
1. Εντόπισε το θέμα που σε απασχολεί.
2. Αξιολόγησε τα συναισθήματα σου σχετικά με το θέμα από 0 – 10.
3. Θυμήσου ανάλογες μνήμες,  που ένιωσες όμοιασυναισθήματα.
4. Επέλεξε το πιο παλιό ή το πιο έντονο συναίσθημα  και αξιολόγησε το από 0 – 10.
5. Πες την προσευχή της ευγνωμοσύνης για θεραπεία ή την επικοινωνία με το υποσυνείδητο.
Προσευχή Ευγνωμοσύνης
«Θεέ μου, σε ευχαριστώ που ανοίγεις και θεραπεύεις με το φως, την αγάπη και την παντοδύναμη θεραπευτική σου ενέργεια, όλες τις γνωστές και άγνωστες αρνητικές εικόνες, λανθασμένες πεποιθήσεις, καταστρεπτικές κυτταρικές μνήμες, ενεργειακά εμπόδια και κάθε τι άλλο σε σχέση με το _____________ (το πρόβλημα ή το θέμα που θέλουμε να θεραπεύουμε)».
Ή/και Επικοινωνία με το υποσυνείδητο
«Αγαπημένα μου, υποσυνείδητο, εσωτερικό παιδί, κύτταρα του σώματος μου, σας αγαπώ και σας βεβαιώνω ότι είναι εντελώς ασφαλές να αφήσουμε όλες τις γνωστές και άγνωστες τραυματικές και λανθασμένες μνήμες, εικόνες και πεποιθήσεις και να βιώσουμε την _______ (αξία, αθωότητα, ιερότητα, ασφάλεια, ελευθερία, υγεία, ειρήνη, αφθονία, δύναμη, πληρότητα, χαρά, καλοσύνη, ομορφιά, διαύγεια, ταπεινοφροσύνη, εμπιστοσύνη, υπομονή, συγχώρεση… βάλτε αυτό που σας ταιριάζει πιο πολύ)  μέσα μας, ειδικά σε σχέση με ______________________ (το πρόβλημα ή θέμα που θέλουμε να θεραπεύσουμε)».
6. Μετά κάνουμε τη διαδικασία περνώντας τρεις φορές από τα 4 σημεία από 30 έως 40 δευτερόλεπτα σε κάθε σημείο, καθώς συγκεντρωνόμαστε στο φως και στην αγάπη που θεραπεύουν τα πάντα μέσα μας ή στην αλήθεια που επιλέγουμε ή στην επικοινωνία με το υποσυνείδητο.

Α. Γέφυρα της μύτης (λίγο πιο πάνω).   Β. Λαιμός «Adams apple».   Γ. Σαγόνι.   Δ. Οι κρόταφοι.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΤΟΥΜΕ:

Είμαι φως.
Είμαι αγάπη.
Αξίζω… απόλυτη υγεία, ευτυχία, αγάπη όπως είμαι.
Με αγαπάει ο Θεός όπως είμαι.
Είμαι αγνός/η και ιερός/η όπως με δημιούργησε ο Θεός.
Αγαπώ όλους όπως είναι.
Είμαι…  δυνατός/ή, ικανός/η, καλός/η, φωτεινός/η.
Θεραπευτική ενέργεια απλώνεται παντού μέσα μου.
Είμαι… Θεία συνειδητότητα   (ενέργεια).
Εναλλακτικά, κάνουμε μια επικοινωνία, όπως γενικά περιγράφεται παραπάνω, με το υποσυνείδητο, το εσωτερικό παιδί ή και τα κύτταρα μας.
 7. Μείνε όσο θέλεις με τα χέρια στην καρδιά ή απλώς χαλαρά και απόλαυσε την θεραπευτική ενέργεια που ανοίγει και θεραπεύει όλες τις κυτταρικές μνήμες που εμπόδιζαν μέχρι τώρα την υγεία, ευτυχία, ηρεμία και αρμονία μέσα σου.
8. Στο τέλος, αξιολόγησε πάλι την ένταση του θέματος και της παλιάς μνήμης από 0 – 10.
 9. Επανάλαβε τρεις φορές την ήμερα μέχρι να λυθεί.  
Θεία Συνειδητότητα – Υγεία – Αρμονία – Ευτυχία– Ευημερία- Αγάπη
Ι
Εμπειρίες στο Παρελθόν
( Ιδιαίτερα  από -9 μήνες έως 8 χρόνων + αιτιατό σώμα + κληρονομικά + όνειρα + φαντασία )
Ι
Λανθασμένες Υποσυνείδητες Πεποιθήσεις / Συμπεράσματα (της καρδιάς)
(είναι 1.000.000 φορές πιο δυνατές από τις συνειδητές)
Ι
Αποθηκεύονται Ενεργειακές Αρνητικές Εικόνες στα Κύτταρα
Ι
Δημιουργούνται Αμυντικοί Μηχανισμοί στα Κύτταρα
(για την «προστασία» μας – αλλά εις βάρος μας)
Ι
Γίνεται η Διαταραχή των Μηχανισμών Άμυνας / Θεραπείας και Διατήρησης
Ι
Δημιουργείται μια Ενεργειακή Διαστρέβλωση / Πρόβλημα / Δυσαρμονία
Ι
Στρες
Ι
Ανισορροπία μεταξύ Συμπαθητικού  &
Παρασυμπαθητικού Νευρικού Συστήματος
Ι
Δυσλειτουργούν η Υπόφυση – Υποθάλαμος –Επινεφρίδια – Θυροειδής  
Ι
Δυσλειτουργούν Όλα τα Άλλα Συστήματα – ειδικά το Ανοσοποιητικό Σύστημα
Ι
Σωματικά, Ενεργειακά & Συναισθηματικά Προβλήματα
Γενική  Έκφραση Ευγνωμοσύνης
Θεέ μου, Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που ανοίγεις και θεραπεύεις με την αγάπη, το φως και την απεριόριστη θεϊκή θεραπευτική δύναμή Σου όλες τις γνωστές και άγνωστες αρνητικές εικόνες, πεποιθήσεις, κυτταρικές μνήμες και ενεργειακές συνήθειες, μαζί με όλες τις σωματικές και συναισθηματικές συνέπειές τους σχετικά με την πραγμάτωση του ανώτερου πιθανού εαυτού μου κάθε στιγμή.
Ή / και Επικοινωνία με το υποσυνείδητο
Αγαπημένα υποσυνείδητο, εσωτερικό παιδί και κύτταρα μου, σας αγαπώ και σας βεβαιώνω ότι είναι εντελώς ασφαλές να αφήσουμε όλες τις γνωστές και άγνωστες τραυματικές και λανθασμένες μνήμες, εικόνες και πεποιθήσεις και να βιώσουμε την _ (αξία, αθωότητα, ιερότητα, ασφάλεια, ελευθέρια, υγειά, ειρήνη, αφθονία, δύναμη, πληρότητα, χαρά, καλοσύνη, ομορφιά, διαύγεια, ταπεινοφροσύνη, εμπιστοσύνη, υπομονή, συγχώρεση…) μέσα μας, ειδικά σε σχέση με _________________________________ (το πρόβλημα ή θέμα που θέλουμε να θεραπεύουμε).

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ, ΛΕΞΕΩΝ, ΦΡΑΣΕΩΝ, ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 

Γενικές φράσεις για τηνΑυτοπαραδοχήΑσφάλεια Ελευθερία, Αλήθεια (ειλικρίνεια),Συγχώρεση (Μη-συγχώρεση), ­­­­­Ορθή συμπεριφορά (Βλαβερές πράξεις), σωστή αντίληψη (Λανθασμένες πεποιθήσεις), Αγάπη, Χαρά, Ειρήνη, Υπομονή, Ευγένεια (να είμαι καλός), Καλοσύνη, Εμπιστοσύνη, Ταπεινοφροσύνη, αυτό-έλεγχος.
  1. «_____________» Η αρετή, ιδιότητα που θέλεις να βιώσεις & φως, ενέργεια, άφημα κ.α.
  2. Είμαι «_____________»        Επιλέγω να έχω, βιώνω, είμαι, «_____________»
  3. Είναι ασφαλές να είμαι (νιώθω) «_____________»
  4. Με συμφέρει να νιώθω «_____________»
  5. Μέσα μου είμαι «_____________»
  6. Σε ευχαριστώ Θεέ μου για _____(την αγάπη  φως,  χάρη)
  7. Σε ευχαριστώ Θεέ μου που γίνεται / έγινε __________
  8. Είμαι καλός άνθρωπος. Είμαι όπως με δημιούργησε ο Θεός. Είμαι Ιερός (η).
  9. Αξίζω και καλωσορίζω  «_____________» (αυτό που θέλαμε)
  10. Είμαι πνεύμα, αιώνιος, αθάνατος, άτρωτος. (δεν είμαι το σώμα)
  11. Είμαι πάντα ασφαλείς.
  12. Κάθε στιγμή είναι μια ελεύθερη επιλογή.
  13. Δημιουργώ την πραγματικότητα μου. (παρελθόν, παρόν, μέλλον)
  14. Ο Θεός με αγαπάει ακριβώς όπως είμαι.
  15. Είμαστε όλοι ένα ον.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

"Οι θεοί των Ελλήνων είναι ενδοκοσμικοί"

$
0
0

Γύρω από την Αρχαία Ελληνική θρησκεία έχουν γραφτεί πολλά. Μελετητές που αφήσανε πλούτο και γνώση και που οι μελέτες τους μείνανε επικές. Στα παρακάτω δύο αποσπάσματα από τον βιβλίο "ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ" του W. Nestle -ένας από τους πιο εμβριθείς μελετητές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος- θα απολαύσουμε μια απλή,δυνατή και ξεκάθαρη άποψη για την λατρεία των Ελλήνων. Λέει λοιπόν:...

 "Για τους σημιτικούς λαούς  η φύση είναι βέβαια δημιουργία του θεού, και μάλιστα δημιουργία εκ του μηδενός, ένα θαύμα δηλαδή το οποίο εκφράζει, την άπειρη δύναμη του θεού... Επιπλέον λόγω του "προπατορικού αμαρτήματος" του ανθρώπου η φύση περιήλθε σε κατάσταση απομάκρυνσης από τον θεό, αποξένωσης με τον θεό, αντιπαλότητας με  τον θεό, με αποτέλεσμα ο θεός να εμφανίζεται πράγματι ως το "εντελώς άλλο" και κατά συνέπεια να φανερώνεται αληθινά και ολοκληρωτικά μόνο μέσα στο αντίθετο της φύσης, στο θαύμα.


Στην περίπτωση του Έλληνα τα πράγματα είναι διαφορετικά: γι'αυτόν η φύση, το σύμπαν, ο κόσμος, όπως είναι, είναι κάτι θεϊκό και ο απορητικός θαυμασμός, με τον οποίο παρατηρεί τον κόσμο, ήταν γι αυτόν όχι βέβαια η μοναδική, ωστόσο η βασική πηγή της θρησκείας του. Εδώ βρισκόταν η απαρχή της "ιδέας του περί θεού"Για τούτο η ευσέβεια του δεν χρειάζεται θαύματα. H ίδια η φυσική τάξη είναι για αυτόν κάτι θεϊκό.


Δεν υπάρχει γι αυτόν αντίθεση θεού, κόσμου και φύσης, και η δημιουργία εκ του μηδενός είναι για αυτόν αδιανόητη. Υπάρχει μόνο η τάξη του χαοτικού, η διαμόρφωση του άμορφου. Οι ίδιοι οι θεοί δεν βρίσκονται επέκεινα του κόσμου, αλλά είναι ενδοκοσμικοί. Ο ουρανός, η γη και ο Άδης είναι οι τρεις όροφοι του κοσμικού οικοδομήματος. Η θεογονία σχεδόν συμπίπτει με την κοσμογονία. Ο Έλληνας αισθάνεται την φύση και το θεϊκό στοιχείο εντός της ως κάτι συγγενές, και νιώθει ότι ο ίδιος αποτελεί μέρος τους.


Για τούτο δεν υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ θεού και ανθρώπου, παρά την διαφορά τους ως προς την δύναμη και την αφθαρσία.



Οι θεοί και οι θεές κατεβαίνουν στους ανθρώπους και έρχονται σε γάμο μαζί τους, και στην χορεία των ηρώων, οι οποίοι γεννιούνται από αυτούς και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των Ολυμπίων με τους θνητούς, μπορούν να αρθούν και μεγάλοι, κατά κάποιο τρόπο ιδιαίτερα ευνοημένοι από τους θεούς, άνθρωποι.


Στους Έλληνες λείπει εντελώς η δογματική διατύπωση του περιεχόμενου της θρησκείας και η δέσμευση των ανθρώπων σε αυτήν. Επίσης, τα ηθικά αιτήματα της θρησκείας, οι λεγόμενοι "άγραφοι νόμοι" περιορίζονται στα πιο στοιχειώδη. Στην ουσία είναι λατρευτική θρησκεία και ασκεί την επιρροή της στο "εξαγιασμό του αντικειμενικού είναι".
 Εντονότερη ήταν, σε αντιστάθμισμα, η δέσμευση μέσω της στενής σχέσης θρησκείας και κράτους. Μπορούσε κανείς να κάνει και δίχως "εκκλησία", δίχως ξεχωριστό ιερατείο,επειδή το ίδιο το κράτος ήταν η εκκλησία, και η λατρεία των θεών, τους οποίους τιμούσε το κράτος, αποτελούσε αυτονόητο καθήκον του πολίτη."



Και λίγο παρακάτω συνεχίζει:


"Ποτέ ο Έλληνας δεν θεώρησε την σκέψη και την μέσω αυτής αποκτώμενη γνώση ως αντίθετες με τον θεό, αλλά και αντίθετες με την φύση. Μια ρήση σαν αυτή του Λουθήρου για την "τυφλή πόρνη λογική" θα ήταν εντελώς αδύνατη στον κύκλο του ελληνικού πνευματικού πολιτισμού. Στάθηκε δυνατή λόγω της υποταγής στην ιουδαϊκή αντίληψη ότι η ανθρώπινη προσπάθεια για κατάκτηση της γνώσης είναι ανταρσία κατά του θεού και βρίσκεται σε αντίθεση με την θεία αποκάλυψη.


Αντίθετα ο Έλληνας βλέπει την αποκάλυψη του θεού στη φύση και στο ανθρώπινο πνεύμα, στην προμηθεικη σπίθα της λογικής, μέσω της οποίας "μετέχει του θείου".Την άποψη αυτή δεν την απεμπολεί ούτε όταν αρχίζει να συνειδητοποιεί τα όρια της ανθρώπινης γνωστικής ικανότητας, και η αμφιβολία δεν μαρτυρεί για αυτόν, όπως για τον χριστιανό ποιητή, ψυχική αδυναμία, αλλά την θεωρεί χαρακτηριστικό πνευματικής δύναμης:
                     {Να είσαι νηφάλιος και να μάθεις να αμφιβάλεις,
                     γιατί αυτή είναι η δύναμη του πνεύματος}.
                                                                                 Επίχαρμος 


Ακόμη και από όπου εισέρχεται στο οπτικό πεδίο του το αίτημα για ιδιαίτερη αποκάλυψη, όπως στα μαντεία και στις μυστηριακές θρησκείες, η αποκάλυψη δεν αντιφάσκει προς την ιδέα για το θείο, το οποίο διέπει την φύση μέσα από τις πλέον πολύμορφες δυνάμεις. Η αποκάλυψη τέτοιου είδους είναι απλώς ένα πλεόνασμα, το οποίο σε ορισμένους ταλαντούχους ή στις μυστηριακές κοινότητες προστίθεται στα όσα γνωρίζει ο μέσος άνθρωπος για  τους αθανάτους και για την δική του μοίρα και ουσία, αλλά δεν είναι αντίθετο προς  αυτά".


mythiki-anazitisi

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Το Στοιχειό της Χάρμαινας στην Άμφισσα

$
0
0



 Το τελευταίο Σαββατοκύριακο των Αποκριών στη συνοικία της Χάρμαινας, στην Άμφισσα, αναβιώνει ο τρομακτικός θρύλος του στοιχειού της περιοχής. Σύμφωνα με την παράδοση, τα στοιχειά είναι ανθρώπινες ψυχές που παγιδεύτηκαν στον κόσμο των ζωντανών και τριγυρίζουν στους δρόμους της πόλης. Το πιο γνωστό στοιχειό της Άμφισσας είναι το στοιχειό της Χάρμαινας που βασίζεται σε ιστορία αγάπης η οποία δεν είχε καλό τέλος. 

Η Χάρμαινα για πολλούς αιώνες ήταν ξακουστή για τα βυρσοδεψεία της που ονομάζονταν και Ταμπάκικα ή Ταμπακάρια. Σε ένα από αυτά δούλευε ο Κωνσταντής. Εργαζόταν σκληρά, με ελάχιστα χρήματα, αλλά δεν τον ένοιαζε. Ήταν ερωτευμένος με την όμορφη Λενιώ, η οποία βοηθούσε τον πατέρα της στα αμπέλια και στα ελαιόδεντρα. Μια μέρα ο Κωνσταντής έφυγε από την Χάρμαινα, να πάει να πουλήσει όσα περισσότερα δέρματα μπορούσε για να βγάλει χρήματα.


Πέρασαν αρκετές εβδομάδες μέχρι να καταφέρει να μαζέψει ένα ικανοποιητικό ποσό προκειμένου να αγοράσει δαχτυλίδι για την αγαπημένη του Λενιώ. Όταν γύρισε είδε το σπίτι της εγκαταλελειμμένο. Η Λενιώ είχε πάει στη πηγή της Χάρμαινας να πάρει νερό και την χτύπησε κεραυνός, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί επιτόπου. Ο Κωνσταντής δεν άντεξε το χαμό της αγαπημένης του και αυτοκτόνησε με την ελπίδα ότι θα πήγαινε κοντά της. Η εκκλησία όμως δεν δέχθηκε να τον θάψει, επειδή είχε διαπράξει το αμάρτημα της αυτοκτονίας. Το Στοιχείο της Χάρμαινας, ήταν ένα ανθρωπόμορφο τέρας, πανύψηλο, με μακρουλά χέρια. Είχε άγριο και φριχτό παρουσιαστικό. Φύλαγε την Πηγή της Χάρμαινας, που δούλευαν οι ταμπάκηδες της πόλης και τους προστάτευε από κάθε κακό και από τ’ άλλα στοιχειά της περιοχής. 


Έτσι, ο Κωνσταντής έμεινε να περιπλανιέται στους δρόμους της Χάρμαινας, στοίχειωσε την πηγή όπου πέθανε η Λενιώ και θρηνούσε για τα νιάτα του και το χαμένο του έρωτα. Ο Κωνσταντής μεταμορφώθηκε σε ανθρωπόμορφο τέρας. Προστάτευε τους ταμπάκηδες από κάθε κακό και τα άλλα στοιχειά της πόλης. Τους ένιωθε δικούς του ανθρώπους αφού ήταν και αυτός κάποτε βυρσοδέψης. Δεν έμενε όμως μόνο στην πηγή. Περιπλανιόταν στους δρόμους, ουρλιάζοντας και όταν κάποιος βυρσοδέψης ήταν ετοιμοθάνατος πήγαινε έξω από το σπίτι του και θρηνούσε. Λέγεται ότι εκτός από τις άγριες φωνές ακουγόταν και το σύρσιμο των αλυσίδων που τον κρατούσαν δέσμιο στο κόσμο των ζωντανών. Το στοιχειό της Χάρμαινας έκανε πάντα την ίδια διαδρομή.

Περνούσε από το σπίτι της Λενιώς, το πατρικό του και τα σπίτια των φίλων του. Οι κάτοικοι από τον τρόμο τους κλείνονταν στα σπίτια τους μέχρι να φύγει το στοιχειό, το οποίο ήταν το πιο δυνατό και κέρδιζε πάντα στις μάχες του με τα άλλα στοιχειά της Άμφισσας. Λέγεται ότι ύστερα από πάρα πολλά χρόνια το στοιχειό σταμάτησε να τρομάζει τους κατοίκους. Ο Θεός τον είχε συγχωρέσει. Παρ’ όλα αυτά πολλοί συνέχιζαν να λένε πως τα βράδια άκουγαν το σύρσιμο της αλυσίδας του. Τα βυρσοδεψεία μπορεί να έκλεισαν και οι νέοι να μην πιστεύουν πια σε θρύλους και τέρατα, αλλά από το 1995 κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, οι κάτοικοι ξαναζωντανεύουν την ιστορία του τόπου τους. Από τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα ξεκινάει η πορεία του «Στοιχειού της Χάρμαινας» και πίσω ακολουθούν δεκάδες μεταμφιεσμένοι σε ξωτικά, νεράιδες και άλλα υπερφυσικά και τρομακτικά πλάσματα. Στο τέλος, η πορεία συναντιέται με τα ξωτικά της Τέχολης και του Γκιριζιού που φύλαγαν τα νερά για τα αμπέλια και τα ελαιόδεντρα. Οι κάτοικοι της Άμφισσας γιορτάζουν τις Απόκριες φωνάζοντας και χορεύοντας με το ρυθμό των τυμπάνων. Διασκεδάζουν, αλλά κυρίως, διατηρούν την παράδοση και τα έθιμα της Άμφισσας ζωντανά. 

πηγές:


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

«Δεν είμαστε μόνοι» λέει ο επικεφαλής του μυστικού προγράμματος του Πενταγώνου για τον εντοπισμό UFO

$
0
0
Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει ένα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο να πετά πάνω από την ακτή της Καλιφόρνια το 2014

Την προσωπική του πεποίθηση ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν και ότι εξωγήινη ζωή μπορεί να έχει ήδη επισκεφθεί τον πλανήτη μας εξέφρασε ο επικεφαλής του μυστικού προγράμματος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τον εντοπισμό UFO.


H παραδοχή αυτή του Luis Elizondo, διοικητή του προγράμματος που τερματίστηκε πριν από μόλις πέντε χρόνια, έρχεται στον απόηχο της δημοσιοποίησης ενός βίντεο που δείχνει ένα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο να πετά πάνω από την ακτή της Καλιφόρνια το 2014.

Το βίντεο που κατέγραψαν πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ήταν απόρρητο μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, και η δημοσιοποίησή του έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τα διεθνή ΜΜΕ. 





Το μυστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, με ονομασία «Advanced Aviation Threat Identification Programme» τερματίστηκε το 2012 λόγω περιορισμένων κονδυλίων, ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες την ύπαρξή του.

Ο επικεφαλής του προγράμματος δηλώνει τώρα ότι, ανάμεσα στα στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα του επί σειρά ετών, υπάρχουν «ισχυρότατες αποδείξεις» ότι οι άνθρωποι δεν είναι μόνοι τους στο σύμπαν.

Όπως είπε στο CNN στόχος της ομάδας του ήταν «η αναγνώριση, από πλευράς εθνικής ασφαλείας, ιπτάμενων αντικειμένων άγνωστης ταυτότητας που είτε βλέπαμε με τα ίδια μας τα μάτια είτε εντοπίζαμε σε ραντάρ ή μαθαίναμε γι'αυτά μέσω αναφορών», αλλά και ο προσδιορισμός του βαθμού της απειλής σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

«Βρήκαμε πολλά πράγματα. Βέβαια υπάρχουν υπερβολές στα social media, αφού πολλοί χρήστες μην έχοντας πολλές πληροφορίες για το έργο μας προσπάθησαν να αυτοσχεδιάσουν. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Το σημαντικό είναι ότι καταγραψαμε κάποιους πολύ ενδιαφέροντες τύπους αεροσκαφών. Ιπτάμενα αντικείμενα που δεν φαίνονται να έχουν εμφανείς διατάξεις πρόωσης και πλοήγησης, αλλά μπορούν να πραγματοποιούν ελιγμούς που ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης τεχνολογίας. Υπερηχητικές ταχύτητες, χαμηλή παρατηρησιμότητα και άλλες δυνατότητας που αψηφούν τους νόμους της αεροδυναμικής».

Σύμφωνα με τον κ. Elizondo, αρκετά από τα αεροσκάφη επιδείκνυαν ικανότητες που ούτε οι ΗΠΑ ούτε καμία άλλη χώρα θα μπορούσε να πετύχει μέσω της τεχνολογίας της.

«Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της Κυβέρνησης, αφού δεν εργάζομαι πλέον για αυτή. Ωστόσο η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN.

Νάνσυ Κουλούρα




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Γιατί κάποιοι «μισούν» τα Χριστούγεννα; Οι ενοχλητικές συνήθειες των γιορτών

$
0
0


Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν αγαπούν τα Χριστούγεννα, αλλά τα μισούν.
Αποδεικνύεται και μέσα από έρευνες, ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμούσαν η περίοδος των Χριστουγέννων να παραλειπόταν.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μαγιόρκα, έκαναν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες και κατέληξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν ανυπομονεί καθόλου για τον ερχομό των Χριστουγέννων.
Συγκεκριμένα, το 30% των ερωτηθέντων εκνευρίζεται να ακούει τόσο τα Κάλαντα, όσο και τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για αυτή την περίοδο του χρόνου.
Ορισμένοι θεωρούν ανυπόφορα τα καθιερωμένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όπως το Last Christmas των Wham και άλλα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απάντηση ενός ερωτώμενου από τη Μινεσότα που είπε «θα ήθελα φέτος ο Τζορτζ Μάικλ, να έχει δώσει επιτέλους την καρδιά του σε κάποια σπέσιαλ κοπέλα, ώστε να μην τον ακούμε και φέτος να παραπονιέται. Μόνο αυτό ζητάω» θέλοντας να εξηγήσει πόσο κουραστικό είναι να ακούει το τραγούδι ξανά και ξανά για χρόνια.

Ορισμένοι θεωρούν ανυπόφορα τα καθιερωμένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όπως το Last Christmas των Wham και άλλα.
Τα Χριστούγεννα αναφέρονται ως μέρες αγάπης και οικογενειακής θαλπωρής, όμως τι γίνεται όταν οι σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας είναι τεταμένες;
Μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων, απάντησαν ότι δεν επιθυμούσαν να περάσουν τις γιορτές με τους γονείς και τους συγγενείς τους, αλλά αναγκάζονταν λόγω του εθίμου.
Επίσης, κάποιοι μισούν τα Χριστούγεννα, γιατί παρασύρονται και χαλούν τη δίαιτά τους.
Δεν μπορούν να αντισταθούν στα φαγητά και τα γλυκά των ημερών και καταλήγουν μερικά κιλά παχύτεροι.
Ενοχλητικές είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων και για όσους είναι αγοραφοβικοί.
Η πολυκοσμία στα καταστήματα και στους δρόμους τους προκαλεί άγχος και αίσθηση ασφυξίας.
Όπως είναι λογικό, όσοι έχουν οικονομικά προβλήματα δεν απολαμβάνουν τις γιορτές, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα πολυέξοδα γεύματα και στην αναταλλαγή δώρων.
Πολλοί από αυτούς που μισούν τα Χριστούγεννα, επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι μέχρι να περάσουν οι γιορτινές μέρες.
Οι ψυχολόγοι προτείνουν σε όσους αντιπαθούν τα Χριστούγεννα, να διοργανώσουν επισκέψεις σε φίλους ή να προγραμματίσουν κάποιο ταξίδι.
Αυτή την τακτική ακολουθεί και ο ηθοποιός Hugh Grant, που αν και πρωταγωνίστησε στη Χριστουγεννιάτικη ταινία «Love Actually», στην πραγματικότητα μισεί τις γιορτές.
Γι’ αυτό και διοργανώνει ταξίδια και εξορμήσεις μαζί με τον πατέρα του, που επίσης δεν είναι λάτρης των ημερών.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ανθρωπότητα: Οι ανθρώπινες κοινωνίες σύμφωνα με μελέτη φαίνεται να εξελίσσονται ακολουθώντας παρόμοιες διαδρομές

$
0
0
Οι κοινωνίες από την αρχαία Ρώμη και την αυτοκρατορία των Ίνκας μέχρι τη σύγχρονη Βρετανία και Κίνα έχουν εξελιχθεί κατά παρόμοιους τρόπους. Αυτό δείχνει μια τεράστια νέα μελέτη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρά τις πολλές διαφορές τους, οι κοινωνίες τείνουν να γίνουν περισσότερο σύνθετες σε «εξαιρετικά προβλέψιμους» τρόπους.
Οι διαδικασίες αυτές της ανάπτυξης – που συμβαίνουν συχνά σε κοινωνίες που δεν γνωρίζει η μια την άλλη – περιλαμβάνουν την ανάδυση των συστημάτων γραφής και τους «εξειδικευμένους» κυβερνητικούς εργαζόμενους, όπως στρατιώτες, δικαστές και γραφειοκράτες. Η διεθνής ερευνητική ομάδα, που περιλαμβάνει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter, δημιούργησε μια νέα βάση δεδομένων ιστορικών και αρχαιολογικών πληροφοριών χρησιμοποιώντας δεδομένα 414 κοινωνιών που καλύπτουν σε διάρκεια τα τελευταία 10000 χρόνια. Η βάση δεδομένων είναι μεγαλύτερη και περισσότερο συστηματική από ότι οποιαδήποτε άλλη που έγινε πριν.
«Οι κοινωνίες εξελίσσονται ακολουθώντας ανώμαλα μονοπάτια – κάποιες φορές διαλύονται – όμως η τάση είναι προς μεγαλύτερες, περισσότερο σύνθετες οργανώσεις», ανέφερε ο Dr Thomas Currie, του Human Behaviour and Cultural Evolution Group, στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Οι ερευνητές έχουν από πολύ καιρό συζητήσει εάν η κοινωνική πολυπλοκότητα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής σύγκρισης μεταξύ διαφορετικών περιοχών του κόσμου. Η έρευνά μας υποστηρίζει ότι, παρά τις επιφανειακές διαφορές, υπάρχουν βασικές ομοιότητες στον τρόπο που οι κοινωνίες εξελίσσονται. Παρότι κοινωνίες σε μέρη απομακρυσμένα όπως το Μισισίπι και η Κίνα εξελίχθηκαν ανεξάρτητα και ακολούθησαν τις δικές τους διαδρομές, η δομή της κοινωνικής οργάνωσης είναι σε γενικές γραμμές κοινή σε όλες τις ηπείρους και τις ιστορικές περιόδους».

Οι μετρήσεις της πολυπλοκότητας που εξετάστηκαν από τους ερευνητές ήταν χωρισμένες σε εννέα κατηγορίες. Αυτές περιελάμβαναν: το μέγεθος του πληθυσμού και η επικράτεια, ο αριθμός επιπέδων ελέγχου/απόφασης σε διοικήσεις, θρησκείες και στρατιωτικές ιεραρχίες, συστήματα πληροφορίας όπως γράψιμο και διατήρησης αρχείου, κείμενα σε ειδικούς τομείς όπως ιστορία, φιλοσοφία και μυθοπλασία, οικονομική ανάπτυξη.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά έδειξαν ισχυρούς στατιστικούς συσχετισμούς, που σημαίνει ότι απόκλιση σε κοινωνίες στο χώρο και στο χρόνο θα μπορούσαν να συλληφθούν από μια απλή μέτρηση της κοινωνικής πολυπλοκότητας. Η μέτρηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως «μια σύνθετη μέτρηση των ποικίλων ρόλων, θεσμών και τεχνολογιών που επιτρέπουν τον συντονισμό μεγάλων αριθμών ανθρώπων να δρουν με ένα πολιτικά ομοιόμορφο τρόπο».
Ο Dr Currie θεωρεί ότι τα μαθήματα από την ανθρώπινη ιστορία θα μπορούσαν να έχουν πρακτικές χρήσεις. «Κατανοώντας τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαιτέρως το πώς οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργούν μεγάλες, συνεκτικές ομάδες είναι σημαντικό όταν σκεφτόμαστε σχετικά με την οικοδόμηση και ανάπτυξη πολιτείας», ανέφερε. «Η μελέτη δείχνει πώς οι επιστήμες και οι ανθρωπιστικές σπουδές, οι οποίες δεν είναι πάντοτε σε συμφωνία, μπορούν πραγματικά να εργαστούν μαζί αποτελεσματικά για να αποκαλύψουν γενικούς κανόνες που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη ιστορία».
Η νέα βάση δεδομένων ιστορικών και αρχαιολογικών πληροφοριών είναι γνωστή ως «Seshat: Global History Databank» και στη δημιουργία της συνέβαλλαν τα Πανεπιστήμια του Exeter, του Connecticut και της Οξφόρδης, το Trinity College του Δουβλίνου και το Ινστιτούτο Εξέλιξης. Περισσότεροι από 70 ειδικοί ιστορικοί και αρχαιολόγοι βοήθησαν στη διαδικασία συγκέντρωσης των δεδομένων.
Περισσότερα στη δημοσίευσηQuantitative historical analysis uncovers a single dimension of complexity that structures global variation in human social organisation. Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>