Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live

Ποιο είναι το μωρό που ήθελε να αυτοκτονήσει για να δώσει μόσχευμα στον καρδιοπαθή δίδυμο αδερφό του; Είναι από τους πιο διάσημους και ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς της τηλεόρασης

$
0
0

Το μωρό στη φωτογραφία θεωρείται σήμερα από τους ομορφότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.
Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1978 στο Σένταρ Ράπιντς της Αϊόβα και μεγάλωσε φτωχικά.

Έχει έναν ένα διζυγωτικό δίδυμο αδερφό, τον Μάικλ, ο οποίος γεννήθηκε με καρδιομυοπάθεια και εγκεφαλική παράλυση.

Τα δύο αδέρφια δεν είχαν ομοιότητα, αλλά ήταν τόσο δεμένα που όταν ήταν μικρός σκεφτόταν να αυτοκτονήσει για να κάνει μεταμόσχευση την καρδιά του.
Όπως είχε δηλώσει: «Γεννήθηκα δίδυμος και από την πρώτη στιγμή της ζωής μου έπρεπε να τη μοιραστώ με κάποιον. Μοιραζόμουν τα γενέθλια, τα Χριστούγεννα, το δωμάτιό μου, τα ρούχα μου, μοιραζόμουν όλα όσα είχα σε αυτόν τον κόσμο και δεν ήξερα ότι υπήρχε άλλος τρόπος, επειδή πάντα είχα τον αδερφό μου μαζί μου.»

Το περιβάλλον του σπιτιού ήταν ιδιαίτερα αγχώδες λόγω της κατάστασης της υγείας του αδερφού του.

Για τον λόγο αυτό επέλεγε να περνά πολλές ώρες εκτός σπιτιού.
Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του: «Δεν ήθελα να γυρίσω σπίτι και να μάθω περισσότερα άσχημα νέα για τον αδερφό μου. Κρατούσα τον εαυτό μου τόσο απασχολημένο και δεν του επέτρεπα να αισθανθεί».




Με τον δίδυμο αδερφό του. Έχει τσέχικες ρίζες και μεγάλωσε σε καθολική οικογένεια

Τελικά βρέθηκε ταιριαστό μόσχευμα και ο αδερφός τους υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Ωστόσο, τα οικογενειακά προβλήματα συνεχίστηκαν. Σε ηλικία 16 ετών οι γονείς του χώρισαν και τότε απέκτησε παραβατική συμπεριφορά.

Διέρρηξε με έναν φίλο του το σχολείο και έκλεψαν χρήματα. Η αστυνομία τον συνέλαβε την ίδια μέρα και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια επιτήρησης.

Το 1996 αποφάσισε να σπουδάσει βιοχημική μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβας.

Σκοπός του ήταν βρει θεραπεία για το πρόβλημα υγείας του αδερφού του.

Παράλληλα εργαζόταν στο εργοστάσιο της General Mills και έδινε αίμα επί πληρωμή.

Ενώ βρισκόταν σε ένα μπαρ κοντά στη σχολή του, τον είδε ένας κυνηγός ταλέντων και του πρότεινε να συμμετέχει σε έναν τοπικό διαγωνισμό ομορφιάς.
Αφού βγήκε πρώτος, συμμετείχε στο διαγωνισμό μοντέλων του IMTA της Νέας Υόρκης, στον οποίο έχασε από τον ηθοποιό Τζος Ντούχαμελ.


Με τον αδερφό του Μάικλ

Τότε ξεκίνησε καριέρα μοντέλου και συμμετείχε σε διαφημιστικά.
Το 1996 μετακόμισε στο Λος Άντζελες και έγινε διάσημος από τον ρόλο του Μάικλ Κέλσο στην τηλεοπτική σειρά «That ’70s Show».

Είχε δηλώσει ότι ήταν ερωτευμένος με την Τζένιφερ Άνιστον, αλλά στα 27 του χρόνια παντρεύτηκε μια από τους πιο σέξι ηθοποιούς του Χόλιγουντ, η οποία τον περνούσε 16 χρόνια.

Μέχρι σήμερα έχει παίξει σε περισσότερες από 20 ταινίες, έχει 14 εκατομμύρια ακολούθους στο ίνσταγκραμ και έχει επενδύσει αρκετά εκατομμύρια από την περιουσία του στις εταιρείες Spotify, Foursquare, Uber και Airbnb.

Είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς της τηλεόρασης, καθώς αμειβόταν για κάθε επεισόδιο 750 χιλιάδες δολάρια και συνολικά 24 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

To ντεμπούτο του στη σειρά «Two and a Half Men», στην οποία αντικατέστησε τον Τσάρλι Σιν το παρακολούθησαν 28 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Μια από τις καλύτερες ταινίες που πρωταγωνίστησε είναι «Το φαινόμενο της Πεταλούδας», αν και στον κινηματογράφο η καριέρα του δεν είναι τόσο μεγάλη.
Ο εικονιζόμενος είναι ο ηθοποιός Άστον Κούτσερ.



mixanitouxronou

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Μια Υψηλότερη Οπτική 20 Χρόνια Μπροστά και η Ισότητα της Πολυδιαστασιακότητας

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Μια Πολυδιαστασιακή Οπτική

Χαιρετισμούς αγαπημένοι μας, είμαι ο Φύλακας του Χρόνου.
Ήρθα σήμερα για να σας πάω ένα ταξίδι. Πολλοί έχετε ήδη ταξιδέψει στον χρόνο με μοναδικούς τρόπους. Η αλήθεια είναι πως ταξιδεύετε αυτή τη στιγμή και υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός σε αυτή την πλευρά του πέπλου, καθώς παρακολουθούμε το παιχνίδι σας να εξελίσσεται στο επόμενο επίπεδο. Αγαπημένοι μας, σας δώσαμε πληροφορίες για το μέλλον της Γης και τι θα συμβεί στα επόμενα 50 με 100 χρόνια. Όμως, θέλουμε επίσης να σας υπενθυμίσουμε πως είστε απίστευτα μαγικοί. Θέλουμε να σας πάμε ένα ταξίδι σήμερα και να σας πούμε κάποια από τα υπέροχα πράγματα που συμβαίνουν και είναι επίσης μαγικά. Σας λέμε αγαπημένοι μας, πως δεν υπάρχει κάτι να φοβάστε. Το πνεύμα σας γνωρίζει τον δρόμο για την Εστία και θα σας βοηθήσουμε να τον εν-θυμηθείτε, οπότε πάρτε μια εισπνοή μαζί μου.
Εισπνεύστε… και καθώς εκπνέετε, απελευθερώστε όλες τις εντάσεις της ημέρας. Αφήστε όλες τις σκέψεις για λίγο. Μπορείτε να τις ανασύρετε ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε να τις ανασύρετε στην άλλη πλευρά αυτού του ταξιδιού αν θελήσετε αλλά για τώρα επιτρέψτε μας να σας πάμε ένα ταξίδι.
Είκοσι Χρόνια στο Μέλλον
Σε είκοσι χρόνια από τώρα αγαπημένοι μας, θα έχετε ένα μείγμα ενεργειών τις οποίες θα μπορείτε να βιώσετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Γιατί; Διότι θα έχετε τη δυνατότητα μεγαλύτερου διαχωρισμού απ’ αυτόν που υπάρχει τώρα στον πλανήτη σας. Αυτός ο διαχωρισμός θα έχει να κάνει με βασικά ιδανικά, όπως το πού βλέπετε τον εαυτό σας, πώς τον παρουσιάζετε και πόσο καλά αλλάζουν οι άνθρωποι. Ναι, αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αυτή τη στιγμή στη Γη. Οι άνθρωποι κατασταλάζουν στις ιδέες τους και υπερασπίζονται τις επιλογές τους μην επιλέγοντας πια. Τα μυαλά είναι κλειστά και ανίκανα να αντιληφθούν την ευρύτερη εικόνα. Σας λέμε πως μετά από 20 χρόνια θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να επιλέξουν οι άνθρωποι διαφορετικά μονοπάτια και διαδρομές. Θα υπάρχουν πολλοί τρόποι σκέψης και μια σειρά από δυνατότητες. Να σας πούμε λοιπόν πως υπάρχουν πολλά όμορφα πράγματα στον ορίζοντα. Από τη δική μας πλευρά του πέπλου παρατηρούμε πράγματα να μπαίνουν στη σειρά για εσάς, πράγματα που δεν βλέπετε ακόμα. Καταλάβετε αγαπημένοι μας πως κάποιες τεχνολογίες και ιδέες έχουν έρθει από αλλού στον πλανήτη σας. Ακόμα και τα ιατρικά σας επιτεύγματα είναι ιδέες που έχουν γίνει channeling από ιατρικές ιδιοφυίες στη δική σας πλευρά του πέπλου. Όλες οι ιδέες προέρχονται από το ίδιο μέρος, επειδή η δημιουργικότητα προέρχεται από το ίδιο μέρος. Πολλοί από εσάς το ονομάζουν αυτό channeling, έτσι το ονομάζουμε κι εμείς. Αυτή τη λέξη επέλεξε ο Φύλακας (σ.τ.μ. αναφέρεται στον Steve Rother) για να χρησιμοποιεί στη δουλειά του. Ναι, όλα προέρχονται από το ίδιο μέρος. Αυτή τη στιγμή στη Γη υπάρχουν πολλά υπέροχα άτομα που κάνουν channeling ώστε να σας φέρουν πολύτιμες και σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες όλοι σας θα χρησιμοποιήσετε στο άμεσο μέλλον.
Όχι Πια Μυστικά
Σε είκοσι χρόνια από τώρα, πολλές μορφές channeling θα τιμηθούν και θα χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση. Ναι, θα υπάρξουν και κάποιοι που θα προσπαθήσουν να κάνουν κακή χρήση τους για προσωπικό κέρδος. Τώρα βλέπετε την αυγή του “Όχι πια μυστικά”, μιας φυσικής εξέλιξης, η οποία προκαλεί τη σύνδεση των ανθρώπων καρδιά με καρδιά. Οι άνθρωποι στη Γη το βιώνουν αυτό ως αποκάλυψη πολλών παλιών μυστικών. Παρατηρήστε πως οι σεξουαλικοί κακοποιοί δεν μπορούν πια να κρατήσουν μυστικές τις πράξεις τους, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις αποκαλύπτουν. Ήρθε η ώρα. Πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη η οποία οδηγεί σε μια εποχή για “Όχι πια μυστικά στη Γη”. Καθώς αυτό προχωρά, τα κίνητρα θα γίνονται πιο ορατά. Ψάξτε για τα κίνητρα και ειδικά τη ροή των χρημάτων, καθώς αυτά αποτελούσαν μεγάλη συνεισφορά στα μυστικά τα οποία είναι πια τόσο έκδηλα. Καθώς η μυστικότητα θα απομακρύνεται, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να εμπιστεύονται την καρδιά τους περισσότερο από το μυαλό τους, κάτι που θα φέρει ευκαιρίες για περισσότερη πληροφόρηση από την Εστία.
Σε είκοσι χρόνια από τώρα θα έχετε πολλές νέες και συναρπαστικές τεχνολογίες. Μερικές από αυτές έχουν ξαναέρθει στη Γη αλλά δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν για τον έναν ή τον άλλον λόγο. Ο Νικόλα Τέσλα είναι ένας από αυτούς που κάνουν channeling σε αυτή την πλευρά του πέπλου για να φέρει πληροφόρηση και υπάρχουν πολλοί που αρχίζουν να ακούν αυτό το κανάλι. Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν πως αυτές είναι δικές τους ιδέες αλλά το πνεύμα δεν έχει ανάγκη την αναγνώριση επειδή δεν υπάρχει εγωισμός σε αυτή την πλευρά του πέπλου. Όταν οι δέκτες είναι έτοιμοι, η πληροφόρηση θα δοθεί ελεύθερα. Μια από τις ιδέες που δίνει αυτό το κανάλι είναι γνωστή ως “Ελεύθερη Ενέργεια”, που είναι η επιστήμη της εξαγωγής ενέργειας από την ενέργεια του περιβάλλοντος γύρω μας. Αυτή η τεχνολογία θα φανεί αρχικά στον τομέα των μπαταριών αλλά σύντομα θα αρχίσει να αναπτύσσεται και σε σημαντικότερες ανακαλύψεις.

Ανοίγουν και άλλα κανάλια, τα οποία θα λειτουργήσουν σε αρμονία με τη Γη με εντελώς διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που έχετε συνηθίσει. Όπως έχουμε πει παλιότερα, αυτό μπορεί να επεκτείνει πολύ τη διάρκεια ζωής της Γης και να βοηθήσει την ανθρωπότητα να εξελιχθεί. Όσοι από εσάς έχετε μια πνευματική κλίση κι έχετε εργαστεί περισσότερο με το πνεύμα παρά με την τεχνολογία, θα δείτε πολλά να έρχονται. Το πνεύμα δεν χωρίζει την πληροφόρηση σε κατηγορίες όπως τεχνολογία, ιατρική ή πνευματικότητα. Αυτό είναι καθαρά ανθρώπινο γνώρισμα.
Καθώς νέες ιδέες, προσεγγίσεις και τεχνολογίες έρχονται μέσω ανθρώπων που κάνουν channeling, θα προκληθεί μια μετατόπιση και θα δείτε πολλά πράγματα που δεν χρειάζονται πια, να εξασθενούν. Αυτά τα νέα κανάλια που ανοίγουν θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στους ανθρώπους. Σε είκοσι χρόνια από τώρα θα υπάρχουν πολλοί που θα αντιστέκονται σε αυτές τις αλλαγές και θα θέλουν να επιστρέψουν στις παλιές καλές μέρες. Από τώρα μέχρι τότε θα υπάρξουν περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας από ποτέ. Ο τρόπος που λαμβάνουν τα νέα οι άνθρωποι έχει διαβρωθεί στη Γη, κάτι που έχει προκαλέσει μια μετατόπιση προς τη λήψη των ειδήσεων με παραδοσιακούς τρόπους. Σε είκοσι χρόνια στο μέλλον, οι άνθρωποι θα βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης, αφαιρώντας τα χρήματα από την εξίσωση. Όπως και σήμερα, θα υπάρξουν κάποιοι που θα αγαπούν την ιδέα των συνωμοσιών. Από τώρα μέχρι τότε θα γίνει προφανές πως ο φόβος έχει χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει την παραπληροφόρηση και πως αυτός θα είναι η αιτία μεγάλου μέρους από τον διαχωρισμό στη Γη.
Αυθεντία Πάνω στην Αρμονία της Γης
Αποτέλεσμα εικόνας για Αρμονία της Γης
Σας έχουμε ξαναπεί πως υπάρχουν συγκεκριμένοι κύκλοι ήδη σε κίνηση, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν είναι αναστρέψιμοι. Σε όσα πράγματα μπορεί να επιτευχθεί αυθεντία από τώρα μέχρι τότε δεν χρειάζεται να τα βιώσετε στο επόμενο επίπεδο. Δεν φεύγετε αγαπημένοι μας. Απλά αλλάζετε μορφή κι αυτό θα γίνει προφανές είκοσι χρόνια από τώρα. Σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχει συζήτηση ή διαφωνία σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη ή με τις αλλαγές που συμβαίνουν ήδη στη Γη. Δεν έχει να κάνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η εποχή των παγετώνων που θα ακολουθήσει θα είναι η τεράστια αλλαγή. Σε δέκα χρόνια πολύ λίγοι άνθρωποι θα αμφισβητούν τη χρονική συνέχεια του παιχνιδιού σας στη Γη. Ελπίδα μας είναι πως αυτή η πληροφόρηση να σας βοηθήσει όλους να εργαστείτε αρμονικά ώστε να φτάσετε σε ένα επίπεδο αυθεντίας με τη Γη.
Δύναμη – Αρμονία Εναντίον Εξουσίας
Η θηλυκή ενέργεια θα συνεχίσει να αναδύεται στη Γη στα επόμενα 20 χρόνια, κατά τα οποία πολύ λίγοι θα αμφισβητούν την ισότητα της θηλυκής ενέργειας. Με μια πιο στενή σχέση όλων των ανθρώπων μεταξύ τους, θα αναδυθεί μια νέα μορφή ενέργειας. Η αρμονία τελικά θα πάρει τη θέση της εξουσίας. Βέβαια θα υπάρξουν κάποιοι που θα πιστεύουν πως έχουν ακόμα τα ηνία. Θα πιστεύουν πως πρέπει να επιβάλλουν τα παλιά ιδανικά κι έτσι θα πολεμήσουν τις αλλαγές μέχρι να εξαντληθούν. Ναι, η αλλαγές θα είναι για πολλούς δύσκολες. Σας λέμε επίσης αγαπημένοι μας πως η πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας μπορεί να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες να δείτε τα πράγματα από μια ευρύτερη οπτική.
Επιστροφή στο Σώμα Φωτός
Αποτέλεσμα εικόνας για Μια Πολυδιαστασιακή Οπτική
Σε είκοσι χρόνια, πολλοί από εσάς θα φέρετε μέρη από το σώμα φωτός σας και θα μπορείτε να εργάζεστε μέσα σε αυτό σε συνεργασία με το φυσικό σας σώμα. Κάτι τέτοιο θα ανοίξει πόρτες για πολλούς να δουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να δημιουργήσουν μια νέα έκφραση της ανθρωπότητας. Αυτό θα φέρει ελπίδα σε όσους έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν την αλλαγή. Θα υπάρξει μικρότερη ανάγκη για ηγέτες και πολιτικούς οι οποίοι θα εστιαστούν αλλού. Έπειτα από αρκετές δυνατές προσπάθειες επιβολής δικτατοριών, ο κόσμος θα τις κατανοήσει γι’ αυτό που είναι και θα τις απορρίψει πριν ακόμα πάρουν μορφή. Η ισότητα θα γίνει για μια ακόμα φορά σημαντική. Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να κινούνται προς το σώμα φωτός, θα υπάρχουν λιγότερες ασθένειες. Η αρμονία με τη Γη θα φέρει καλύτερη υγεία και μακροζωία, ακόμα κι αν κινείται προς το σώμα φωτός ένας μικρός μόνο αριθμός ανθρώπων. Αυτό δεν θα συμβεί αυθημερόν αλλά σε βήματα, αυξάνοντας σιγά-σιγά την ποσότητα φωτός που θα μπορεί να φέρει το σώμα σας. Αυτό δεν σημαίνει μόνο να φέρετε φως στο σώμα σας αλλά και να εκπέμπετε φως και να μπορείτε να το καθρεφτίζετε με διάφορους τρόπους. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει σε πολλούς από εσάς ακόμα και σήμερα.
Όταν αυτό αρχίσει να συμβαίνει, θα έχετε την τάση να συγκρατείτε το φως σας. Θα ανακαλύψετε την επίπτωση που θα έχει στους άλλους και θα προσπαθήσετε να το κρύψετε, κάτι που αποτελεί μια φυσική ανθρώπινη αντίδραση. Όμως, σε είκοσι χρόνια από τώρα θα μπορείτε να βαδίσετε πιο συνειδητά σε αυτό το φως γιατί τότε αυτό θα είναι μια κοινή πρακτική όπου οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κινούνται σε διάφορα επίπεδα του σώματος φωτός σας. Μπορεί ουσιαστικά να αρχίσει να ενσαρκώνεται σε μια εντελώς νέα διάσταση και τότε θα δημιουργήσετε ένα νέο παιχνίδι και θα αποφασίσετε πώς θα παίζεται. Θα αρχίσετε να εισέρχεστε σε αυτό με παρόμοιο τρόπο με αυτό που κάνατε στη Γη. Έχετε ξαναβρεθεί εδώ, από τη στιγμή που η Γη άρχισε να σχηματίζεται. Ναι, ήταν ακόμα μια καυτή σφαίρα στο διάστημα η οποία μόλις άρχιζε να κρυώνει και να αποκτά πυκνότητα, εσείς όμως ήσασταν εκεί όχι σε φυσική μορφή αλλά σε ένα σώμα φωτός. Ήσασταν εκεί ως αιθερικά όντα τα οποία συχνά ονομάζετε αγγέλους ή φαντάσματα. Αν και έχετε πολλές περιγραφές, είναι ουσιαστικά σώματα φωτός οπότε μπορούν να φιλοξενήσουν το πνεύμα σας με διάφορους τρόπους. Μπορούν να σας επιστρέψουν στην Εστία όσο είσαστε ακόμα διαχωρισμένοι και παίζετε το παιχνίδι.
Τεχνολογίες και Πνευματική Εξέλιξη
Αποτέλεσμα εικόνας για Αρμονία της Γης

Όπως είπαμε νωρίτερα, η τεχνολογία σας εξελίσσεται επίσης. Ένα όνειρο πολλών μέχρι τώρα, ο αποικισμός αυτού που ονομάζετε Άρη είναι μια τέτοια εξέλιξη. Θα αρχίσετε επίσης να ανακαλύπτετε άλλα μέρη στο σύμπαν. Αμέσως θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε πως υπάρχουν πολύ περισσότεροι πλανήτες ικανοί να υποστηρίξουν ζωή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Η εργασία με τις τεχνολογίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε και ίσως να ζήσετε εκεί. Αυτό όμως δεν είναι το πιο σημαντικό, είναι απλά ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που θα δείτε καθώς το επίπεδο των τεχνολογιών σας πλησιάζει εκείνο της πνευματικότητάς σας. Θα υπάρξει μια σημαντική πνευματική αφύπνιση στα επόμενα είκοσι χρόνια κι αυτό το πνευματικό κίνημα θα ανοίξει τις πόρτες για τεχνολογικές προόδους. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Υπήρξαν πολλές εποχές όπου οι τεχνολογίες έφτασαν στη Γη μέσω αυτών που ονομάζουμε channelings αλλά δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν. Αυτές οι τεχνολογίες δεν μπόρεσαν να ριζώσουν ή να αναπτυχθούν επειδή η πνευματική εξέλιξη δεν ήταν αρκετά υψηλή για να τις υποστηρίξει.
Σε περίπου είκοσι χρόνια η πνευματική σας εξέλιξη θα ανοίξει τις πόρτες για μερικές από τις τεχνολογίες σας. Αυτό θα λειτουργήσει σε αρμονία με τη Γη ώστε να τη βοηθήσει στις φυσικές της μεταβάσεις. Αυτό σημαίνει πως όλοι θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο τότε; Όχι αγαπημένοι μας, δεν φαίνεται να είναι κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια πρόκληση: υποστηρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν, άσχετα με τις αποδείξεις περί του αντιθέτου που υπάρχουν μπροστά στα μάτια τους. Οι άνθρωποι μαθαίνουν αυτά τα μαθήματα τώρα. Τα επόμενα χρόνια θα είναι ταραγμένα και γεμάτα τέτοια μαθήματα. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα αποφασίζουν να μείνουν πίσω και να επιλέξουν τους παλιούς τρόπους. Σας ζητάμε να μην τους κρίνετε, απλά αφήστε τους να φύγουν με αγάπη. Προχωρήστε μπροστά στον δικό σας δρόμο γιατί θα ανοίξετε τις πόρτες για πολλούς. Έχετε την ικανότητα να δημιουργήσετε ένα μονοπάτι προς την Εστία, ακόμα και προς το νέο παιχνίδι το οποίο μόλις αρχίσατε να σχεδιάζετε.
Αν μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα εντελώς νέο παιχνίδι για το πνεύμα σας ώστε να προσποιηθεί πως είναι ξεχωριστό από τους άλλους; Αυτός ήταν ο σκοπός του παιχνιδιού. Όταν βρίσκεστε στην Εστία με ενοποιημένη συνειδητότητα, είστε μέρος των πάντων. Νιώθετε τα πάντα και τους πάντες. Βρίσκεστε σε ισορροπία με φυσικό τρόπο. Είναι συναρπαστικό να τα βλέπετε όλα από τη δική μας οπτική. Έχουμε πολλά αστεία τα οποία μπορεί να τα βρείτε διασκεδαστικά κι ελπίζουμε να μπορείτε να γελάσετε με τους εαυτούς σας. Παίξτε αυτό το παιχνίδι όπου προσποιείστε ότι είστε άνθρωποι, με διαφορετικό τρόπο. Καταλάβετε πόσο όμοιοι είστε και πόσο είστε κομμάτι των πάντων. Οπότε, όταν παίζετε αυτό το παιχνίδι όπου προσποιείστε ότι είστε ξεχωριστοί, αφήνετε πίσω τις αναμνήσεις και το πνεύμα σας. Τότε το πνεύμα σας ενσαρκώνεται σε ένα σώμα και βλέπετε τον εαυτό σας ως άνθρωπο, ξεχωριστό από τους άλλους. Αυτό είναι συναρπαστικό επειδή επιτρέπει σε ολόκληρο το πνεύμα, αυτό που ονομάζετε θεό, να εξελιχθεί και να αποκτήσει αυτογνωσία μέσα σε ένα φυσικό σώμα. Αν και φαινομενικά νιώθετε διαχωρισμένοι από το όλον, όταν είστε όλοι ενωμένοι, δεν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας. Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που δεν μπορεί να κάνει ο θεός. Ο θεός δεν μπορεί να δει την αντανάκλασή του. Είστε εδώ λοιπόν, προσποιούμενοι πως είστε ξεχωριστοί και βιώνετε μια ενσάρκωση. Όταν γεννηθήκατε γνωρίζατε ποιοι είστε, οπότε είχατε μόνο να ξεχάσετε τον πραγματικό εαυτό σας. Μάθατε πώς να παίζετε το παιχνίδι όπου προσποιείστε ότι είστε ξεχωριστοί. Πολλοί ουσιαστικά μάθατε να παίζετε το παιχνίδι από τους γονείς σας, συχνά μαθαίνοντας αυτό που πέρασε από γενιά σε γενιά. Το βλέπετε αυτό να παίζεται στην πολιτική σας στην Γη αυτή τη στιγμή.
Αυτός είναι ο νέος τρόπος να προσποιείστε ότι είστε άνθρωποι, επειδή τώρα το παιχνίδι οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Θα εισέλθετε σε ένα άλλο παιχνίδι. Πώς θα μοιάζει εκείνο το παιχνίδι; Πού θα παιχτεί; Ποιες διαστασιακές πραγματικότητες θα υπάρχουν; Δεν μπορούμε να σας πούμε αγαπημένοι μας, γιατί δεν έχετε ακόμα αποφασίσει το αποτέλεσμα.
Είκοσι Χρόνια Από Τώρα
Ναι, η μαγεία ξεκίνησε. Σε είκοσι χρόνια από τώρα θα υπάρχει ισορροπία μεταξύ πυκνότητας και φωτός. Έχετε μια επιλογή για το πού θέλετε να βρίσκεστε. Όμως, σε είκοσι χρόνια από τώρα θα αρχίσετε να κατασκευάζετε το νέο παιχνίδι. Μπορείτε να αρχίσετε από σήμερα απλώνοντας τις δυνατότητές σας και κάνοντας όνειρα. Ρίξτε μια ματιά σε όσα πράγματα συνέβησαν στη Γη στα τελευταία εκατομμύρια χρόνια που κάνετε αυτή τη δουλειά. Θα αρχίσετε να αναπτύσσετε νέες ιδέες, να βάζετε στόχους και να θέτετε νέα όρια ώστε να μη βιώσετε τις ίδιες παγίδες με πριν. Η ανθρωπότητα θα έχει νέες ευκαιρίες και σε κάποιο σημείο θα ξεκινήσετε ένα εντελώς νέο παιχνίδι. Όχι, δεν χρειάζεται να ξεκινήσει με ένα μικρό πλάσμα να βγαίνει από τη θάλασσα, αν και δεν κάνατε εσείς οι ίδιοι κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε κάτι πολύ μαγικό το οποίο θα μπορεί να ενώσει πολλά διαφορετικά μέρη στο σύμπαν στα οποία παίζεται ένα παρόμοιο παιχνίδι. Γνωρίζετε ήδη πως δεν είστε τα πιο τεχνολογικά εξελιγμένα είδη στο σύμπαν. Κι όμως οι άνθρωποι έχουν προχωρήσει περισσότερο από πολλά άλλα. Υπάρχουν κάποια που γνωρίζουν ήδη πώς να ταξιδεύουν στον χρόνο, χρησιμοποιώντας την ορθογώνια μήτρα. Θα αρχίσουμε να δουλεύουμε με αυτό και να φυτεύουμε κάποιους από τους σπόρους τώρα.
Αποτέλεσμα εικόνας για Αρμονία της Γης

Το Μέλλον Είναι Λαμπερό – Περιμένετε Να Δείτε Τι Έρχεται!
Αγαπημένοι μας, το μέλλον είναι πολύ πιο λαμπερό απ’ όσο φαντάζεστε. Θέλουμε να το μοιραστούμε αυτό μαζί σας και να σας γνωρίσουμε πως δεν έχετε κάνει τίποτα λάθος. Απλά περιμένετε να δείτε τι έρχεται σε είκοσι χρόνια από τώρα! Η μαγεία και ο ενθουσιασμός θα πλανώνται στον αέρα και θα συμβούν πολλές αλλαγές. Θα υπάρξουν πολλές τεχνολογίες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε αυτές τις μεταβάσεις και να ισορροπήσετε τη Γη. Θα μπορέσετε να γίνετε αυθεντίες σε πολλά πράγματα ακόμα και πριν ξεκινήσετε το νέο παιχνίδι. Είμαι ο Φύλακας του Χρόνου και σας λέω πως ο χρόνος είναι κυκλικός. Έχετε την τάση να επαναλαμβάνετε πράγματα ξανά και ξανά, ακόμα και την ώρα που παίζετε το παιχνίδι όπου προσποιείστε ότι είστε άνθρωποι. Δεν χρειάζεται να επαναλάβετε το επόμενο παιχνίδι κι αυτή είναι μια συναρπαστική δυνατότητα να την βλέπουμε εμείς από εδώ. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για εσάς αγαπημένοι μας, πολλοί έχετε τοποθετηθεί ή έχετε ταξιδέψει στον χρόνο για να βρίσκεστε εδώ τώρα. Αν και ίσως να μην το γνωρίζετε, κρατάτε πολλά από τα κλειδιά που είναι αναγκαία γι’ αυτή τη μετάβαση. Είμαστε υπερήφανοι για εσάς που ακούτε τον εαυτό σας, που παίζετε το παιχνίδι όπου προσποιείστε ότι είστε άνθρωποι και που γνωρίζετε ότι είσαστε πρώτα πνεύμα και όχι απλά μια φούσκα βιολογίας. Συνεχίστε την καλή δουλειά αγαπημένοι φίλοι. Πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε το ταξίδι.
Με τη μεγαλύτερη τιμή όλων, σας χαιρετούμε και σας ζητάμε να φέρεστε ο ένας στον άλλον με σεβασμό. Να φροντίζεστε μεταξύ σας και να παίζετε όμορφα μαζί.
Είμαι ο Φύλακας του Χρόνου.
Το γκρουπ.
Espavo.
Ισότητα Πνεύματος
Χαιρετισμούς αγαπημένοι μας. Είμαι ο εΜ.
Ήρθα σήμερα για να σας εξηγήσω κάποιες από τις προκλήσεις που επικρατούν στον πλανήτη σας αυτή τη στιγμή. Οι άνθρωποι παλεύουν με ιδέες και πρόοδο. Ως συλλογικότητα, αποφασίζετε πάνω σε κρίσιμα θέματα. Προσπαθείτε να βρείτε αρμονία σε ένα μέρος όπου έχετε βρει πολλές προκλήσεις και πολλά πράγματα σε δυσαρμονία. Οπότε να σας εξηγήσουμε κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε λίγα περισσότερα για το τι συμβαίνει. Πολλές από τις προκλήσεις που βιώνετε στον πλανήτη σας σήμερα, έχουν να κάνουν με το ανθρώπινο σύστημα πεποίθησης όσον αφορά τις φυλετικές διακρίσεις. Επίσης αποκτάτε επίγνωση για την ανισότητα των φύλων, κάνοντας διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζεται. Η Μερλία είναι πολύ υπερήφανη με όσα συμβαίνουν, όπως είμαστε όλοι μας. Καθώς ανατέλλει η θηλυκή ενέργεια, επιλέγετε νέους κανόνες για το πώς θέλετε να παίζετε αυτό το παιχνίδι, ποια πράγματα θα είναι ανεκτά και ποια όχι. Κι όμως η μετάβαση αυτή είναι δύσκολη επειδή πολλοί θα αναγκαστούν να κάνουν πολύ απότομες αλλαγές. Οι στροφές αριστερά και δεξιά γίνονται πολύ γρήγορα, εμπιστευτείτε όμως το γεγονός πως είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή δουλεύετε με αυτό γιατί η συλλογικότητα έχει έρθει στην επιφάνεια. Η θηλυκή ενέργεια ανατέλλει πολύ γρήγορα καθώς οι άνθρωποι βλέπουν τη μάχη μεταξύ δύναμης και ισχύος. Η αρμονία αντί της ισχύος είναι η θηλυκή απάντηση στα πάντα κι εμείς είμαστε πολύ υπερήφανοι με τον τρόπο που εργάζεστε πάνω σε αυτό. Να σας εξηγήσουμε επίσης πού βρίσκονται μερικές από τις προκλήσεις, ειδικά ποια είναι μερικά περιοριστικά πιστεύω.
Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν ο ένας τον άλλον, δεν μπορούν παρά να κρίνουν. “Είμαι τόσο καλός όσο αυτοί; Κάνω τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο με αυτούς; Βρίσκομαι στο μονοπάτι μου;” Αγαπημένοι μας, κρίνετε συγκρίνοντας τον εαυτό σας με τους άλλους. Αυτός όμως είναι ο παλιός τρόπος της τρίτης διάστασης. Τώρα που βρίσκεστε καθαρά στην πέμπτη διάσταση, δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Κι όμως, τα παλιά συστήματα πεποίθησης επικρατούν στη Γη, όπως η πίστη πως μια φυλή ανθρώπων είναι διαφορετική από μια άλλη. Είναι δύσκολο, γιατί αν κοιτάξετε μόνο στα σωματικά χαρακτηριστικά, κάθε άνθρωπος φαίνεται διαφορετικός. Και ίσως κάποιος μπορεί να κάνει πράγματα που δεν μπορεί κάποιος άλλος. Είστε ίσοι ως άτομα; Όχι, δεν είστε. Βασικά μπορεί να ειπωθεί πως οι γυναίκες μπορούν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία δεν μπορούν να κάνουν οι άντρες – περιμένετε μέχρι να προσπαθήσουν οι άντρες να γεννήσουν για να καταλάβετε τι εννοώ. Αν και δεν είστε ίσοι ως άτομα, είστε ίσοι ως πνεύματα. Αν κι έχετε ενσαρκωθεί εδώ ως μια μοναδική εκδοχή για να μάθετε κάποιες ιδέες, αυτό δεν σημαίνει κάποιες άλλες ιδέες είναι λιγότερο καλές ή λάθος. Με αυτό παλεύει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα. Πριν λίγο καιρό αρχίσατε να κάνετε μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη σας. Θέσατε εκτός νόμου τη σκλαβιά και νομοθετήσατε τα ίσα δικαιώματα αλλά ακόμα είναι βαθιά ριζωμένα σε πολλούς ανθρώπους. Ναι, υπάρχει μια διαφορά αλλά πάντοτε σκέφτεστε πως το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Σχεδόν γελάμε με κάτι τέτοιο αγαπημένοι μας, γιατί ουσιαστικά εσείς κρίνετε τον εαυτό σας. Να σας εξηγήσουμε.
Αποτέλεσμα εικόνας για Αρμονία της Γης
Τα Συστήματα Πεποίθησης Είναι Ανοησίες
Η πολυδιαστασιακότητα είναι πολύ απλή. Το λευκό φως έρχεται από την Εστία στον πλανήτη της ατέλειας και διαιρείται σε διάφορα χρώματα. Το λευκό φως είναι το τέλειο φως από την Εστία και δεν μπορεί να υπάρχει στη Γη, επειδή τίποτα τέλειο δεν μπορεί να υπάρχει εδώ. Αγαπημένοι μας, ζείτε στον πλανήτη της ατέλειας. Έτσι, το λευκό φως πέφτει πάνω στον κρύσταλλο στο κέντρο. Ο κρύσταλλος διαιρεί το φως σε αυτές τις υπέροχες ακτίνες φωτός, όλες λίγο ατελείς και από εκεί παίρνετε το χρώμα και την ομορφιά σας. Από εκεί ξεκινούν τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα μπλε, όλα υπέροχες ατέλειες φωτός. Έχετε 11 από αυτές και η δωδέκατη διάσταση είναι ο ανώτερος εαυτός στο κέντρο. Ο κρύσταλλος διαιρεί το φως σε υπέροχες ακτίνες που όλες είναι συνδεδεμένες με την Εστία μέσω του ανώτερου εαυτού. Είστε επίσης συνδεδεμένοι με άλλα όντα, τους άλλους εσάς. Αυτοί είναι άλλα μέρη του εαυτού σας μέσω του ανώτερου εαυτού. Αυτό αρχίζει να γίνεται φανερό και γι’ αυτό συμβαίνει στη Γη μια επανάσταση εναντίον των φυλετικών διακρίσεων. Αν και αυτές οι πεποιθήσεις δεν συζητιούνται φωναχτά, αγαπημένοι μας, βρίσκονται στη ρίζα πολλών πράξεων που γίνονται στον πλανήτη σας. Αν μπορέσετε να το κατανοήσετε αυτό, θα ανακαλύψετε τι βρίσκεται πίσω τους. Θα ανακαλύψετε πως σχεδόν όλοι έχουν συστήματα πεποιθήσεων, πράγματα τα οποία έχουν διδαχθεί και θεωρούνται σωστά ή λάθος. Θυμηθείτε πως πρόκειται για ανθρώπινες διδασκαλίες και όχι διδασκαλίες από το πνεύμα. Κανένα πνεύμα από την Εστία δεν ξέρει να μισεί. Κανείς δεν μαθαίνει στην Εστία πώς να κρίνει τους άλλους. Αυτά τα πράγματα διδάσκονται από ανθρώπους στις φούσκες βιολογίας σας, στην πυκνότητα που κουβαλάτε και η οποία σας διαχωρίζει από τους άλλους. Μίσος, διαχωρισμός και ανισότητα διδάσκονται μονάχα στη Γη και τον περισσότερο καιρό διδάσκονται στα παιδιά. Μερικές φορές πρόκειται για συστήματα πεποιθήσεων που έρχονται από προηγούμενες γενιές. Αυτό συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο που η κακομεταχείριση περνά από γενιά σε γενιά, ξανά και ξανά. Ο χρόνος είναι κυκλικός, οπότε τα πάντα κάποια στιγμή επαναλαμβάνονται. Το καλό είναι πως μπορεί μονάχα ένας άνθρωπος στη γραμμή αυτή να αλλάξει τα πάντα. Όπως η κακομεταχείριση κάποιου έχει περάσει στην επόμενη γενιά, χρειάζεται μονάχα ένας για να αλλάξει το μοτίβο. Όταν κάποιος αλλάζει τις πεποιθήσεις του, η θεραπεία πηγαίνει μπροστά και πίσω στον χρόνο. Στην ουσία θεραπεύετε και αυτούς που σας κακομεταχειρίστηκαν, ακόμα και αρκετές γενιές πίσω. Θεραπεύετε τα παιδιά σας με το να μην το φέρνετε αυτό στη ζωή τους.
Μια Πολυδιαστασιακή Οπτική
Πολλά από αυτά τα συστήματα πεποιθήσεων κρατούν την ανθρωπότητα κολλημένη στην τρίτη διάσταση. Αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί έχετε κινηθεί ξεκάθαρα στην πέμπτη διάσταση, προσπαθώντας τα εφαρμόσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις της τρίτης διάστασης. Αυτό εμποδίζει τα πάντα από το να κινούνται μαζί, με αρμονία. Κι εδώ είναι το ενδιαφέρον. Μιλάμε για συστήματα πεποιθήσεων για φυλετικές διακρίσεις, πιστεύοντας πως η μια φυλή είναι ανώτερη από κάποια άλλη. Το βρίσκουμε συναρπαστικό και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πραγματικά πιστεύουν πως η πεποιθήσεις είναι ριζωμένες μέσα τους και μοιάζουν να πιστεύουν πως ξέρουν ότι είναι σωστές. Για εμάς όμως είναι ξεκαρδιστικό, γιατί αυτό είναι που συμβαίνει στ’ αλήθεια. Όταν το λευκό φως έρχεται από την Εστία και πέφτει πάνω στον υπέροχο κρύσταλλο, διαιρείται σε ακτίνες ατέλειας. Εδώ είστε μια φυλή, εκεί είστε μια άλλη. Εδώ έχετε φτιάξει ένα σύστημα πεποιθήσεων όπου ακολουθείτε μια θρησκεία, εκεί όμως ακολουθείτε μια άλλη θρησκεία. Εδώ είστε μια εντελώς διαφορετική φυλή. Σε μια διάστασή σας μπορεί να είστε ρατσιστής. Σε μια άλλη ανήκετε σε εκείνη τη φυλή. Το ενδιαφέρον είναι πως οι άνθρωποι που είναι κολλημένοι σε αυτά τα συστήματα πεποιθήσεων όπως οι φυλετικές διακρίσεις, συνήθως περιλαμβάνουν πολλές από τις άλλες φυλές μέσα στις πολυδιαστασιακές τους εμπειρίες.
Αυτό είναι κάτι με το οποίο όλοι αρχίζουν να παλεύουν, προσπαθώντας να φτάσουν μια ομοφωνία σαφήνειας. Ο κρυφός ρατσισμός επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Γη. Παρομοίως, υπάρχουν κρυφά συστήματα πεποιθήσεων ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, όπως και ανισότητα μεταξύ των φύλων. Αυτά τα συστήματα πεποιθήσεων χρειάζονται επανεξέταση. Οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως υπάρχουν πάνω από δύο φύλα. Εν-θυμηθείτε πως οι άνθρωποι είναι πρώτα απ’ όλα πνεύματα. Τώρα που οι άνθρωποι κινούνται προς την εμπειρία του σώματος φωτός, τα παλιά συστήματα πεποιθήσεων δεν χωρούν στην πέμπτη διάσταση.
Να ξέρετε πως όταν βλέπετε τις προκαταλήψεις κάποιου, αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή πολλές από αυτές τις ίδιες εμπειρίες συμβαίνουν στους πολυδιαστασιακούς τους εαυτούς. Το καλό είναι πως με τον χρόνο, οι τοίχοι μεταξύ των διαστάσεων αρχίζουν να υποχωρούν. Ακόμα και τώρα οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν συναισθήματα μέσα από τους διαστασιακούς τοίχους, ειδικά όσοι διαθέτουν ενσυναίσθηση. Αρχίζετε να νιώθετε συναισθήματα που δεν είναι δικά σας και ίσως χάσετε κάποιες αναμνήσεις, οι οποίες δεν ήταν πραγματικά δικές σας. Είναι ενδιαφέρον το πώς μετράτε τον εαυτό σας, να ξέρετε όμως πως βρίσκεστε σε ένα υπέροχο μονοπάτι αρμονίας με το πνεύμα. Το πνεύμα μέσα σας είναι ίσο με όλων των άλλων. Αυτό είναι το τέλειο σε εσάς. Αν μπορέσετε να δείτε τον εαυτό σας ως πνεύμα και πράξετε αναλόγως, θα εισέλθετε σε αυτό ως το νέο σας εξελικτικό βήμα. Αυτό έρχεται για όλη την ανθρωπότητα.
Περιμένετε Μέχρι Να Δείτε Τι Έρχεται
Το έχουμε πει πολλές φορές αγαπημένοι μας, περιμένετε μέχρι να δείτε τι έρχεται κι αυτό θα είναι μαγικό. Όλοι οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία ζήσουν ζωές χωρίς τις προκλήσεις, τα συστήματα πεποιθήσεων και τον πόνο του πυκνού φυσικού σώματος, όταν θα μπορέσουν να φέρουν περισσότερο φως. Αν θέλετε, μπορείτε ακόμα και να προσποιηθείτε πως είστε ξεχωριστοί από το όλον και να έχετε μια εμπειρία αρμονίας. Ναι, αυτό θα μοιάζει με τις μέρες που βιώνατε στη σύντομη εποχή που υπήρχε η Λεμουρία στη Γη.
Πολλοί από εσάς εν-θυμάστε αλήθειες που μπορείτε να μοιραστείτε με άλλους για να τους βοηθήσετε να επανεξετάσουν τα δικά τους συστήματα πεποιθήσεων. Αγαπημένοι μας, μερικές φορές όταν βρίσκεστε στην ησυχία πριν κοιμηθείτε ή μόλις ξυπνάτε το πρωί, συνδεθείτε με κάποιο άλλο κομμάτι του ανώτερου εαυτού σας. Τολμήστε να συνδεθείτε με κάποιον άλλον εαυτό σας που θα σας βοηθήσει να φτιάξετε λίγη από την τελειότητά σας. Αυτό θα βοηθήσει τους πάντες στη Γη. Κάν’ τε αυτά τα βήματα προς αυτό που έρχεται.
Είστε μεγαλειώδη πλάσματα αγαπημένοι μας, όλοι σας. Εσείς κρατάτε το φως με τρόπους που δεν μπορούμε να σας δείξουμε μέχρι να επιστρέψετε στην Εστία. Η μαγεία βρίσκεται εμπρός σας. Απολαύστε το ταξίδι. Τολμήστε να γελάσετε. Τολμήστε να παίξετε το παιχνίδι όπου προσποιείστε ότι είστε άνθρωποι και να γνωρίζετε πως οτιδήποτε κάνετε σε αυτή τη ζωή, μεταφέρεται και στις άλλες σας διαστάσεις. Δεν χάνετε τίποτα. Εμείς σας βλέπουμε σαν τέλεια όντα και θα αρχίσετε να το εν-θυμάστε αυτό μέρα με την μέρα. Απολαύστε το ταξίδι αγαπημένοι μας. Να ξέρετε ότι είστε μαγικοί. Εμείς βρισκόμαστε εδώ όχι για να σας μάθουμε κάτι αλλά για να σας βοηθήσουμε να εν-θυμηθείτε τη μεγαλοπρέπειά σας και την τελειότητα που έχετε κρύψει από τους εαυτούς σας ώστε να παίξετε αυτό το παιχνίδι.
Με τη μεγαλύτερη τιμή όλων, σας χαιρετώ με αυτό τον τρόπο και σας παρακολουθώ καθώς όλη η ανθρωπότητα εξελίσσεται. Σας αφήνουμε με τρεις απλές ενθυμήσεις. Να φέρεστε ο ένας στον άλλον με σεβασμό. Να φροντίζεστε μεταξύ σας σε κάθε ευκαιρία και να παίζετε το παιχνίδι όμορφα μαζί αγαπημένοι μας.
Είμαι ο εΜ και σας αγαπώ.
Espavo.
Η λέξη Espavo είναι αρχαίος χαιρετισμός από τη Λεμουρία και σημαίνει “Σε ευχαριστώ που αναλαμβάνεις τη δύναμή σου”.
Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Dr Paul Hauck: Ο φόβος της απόρριψης και ο φόβος της αποτυχίας

$
0
0


Αν σας ρωτούσαν τι φοβούνται πιο πολύ οι άνθρωποι, τι θα λέγατε; Θα ήταν κάποιο από τα ακόλουθα: τα αεροπλάνα, το θάνατο, τις αρρώστιες, την ανεργία, τον πόλεμο, τη σωματική τιμωρία. Εγώ κάτι τέτοιο θα φανταζόμουν. Τόσο όμως από τις δικές μου παρατηρήσεις, όσο και από εκείνες πολλών άλλων ψυχοθεραπευτών, αποδεικνύεται πως δεν είναι αυτοί οι μεγαλύτεροι φόβοι που νιώθουν οι άνθρωποι.

Οι δύο πιο συνηθισμένοι φόβοι είναι ο φόβος της απόρριψης και ο φόβος της αποτυχίας. Εκατομμύρια άνθρωποι νιώθουν αυτούς τους φόβους έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα και πάρα πολλοί από αυτούς τους νιώθουν διαρκώς. Ο φόβος της απόρριψης είναι ίσως πιο διαδεδομένος από το φόβο της αποτυχίας, αλλά συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι άνθρωποι πολύ συχνά φοβούνται να αποτύχουν για τον απλούστατο λόγο πως, σε μια τέτοια περίπτωση, οι άλλοι θα τους απορρίψουν.

Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να αποδειχτεί τόσο ισχυρός, ώστε κάποιοι άνθρωποι είναι ικανοί να κάνουν σχεδόν τα πάντα για να τον αποφύγουν, καταθέτοντας ακόμα και τον αυτοσεβασμό τους. Αλλά το να πρέπει να είναι τέλειοι και να τους αγαπούν οι άλλοι είναι σκέτη ανοησία. Είναι βέβαια επιθυμητό, αλλά σπανίως απαραίτητο για την ευημερία ή την αυτοεκτίμηση κάποιου. Δεν είναι υποχρεωτικό, επειδή μας απορρίπτουν οι άλλοι, να απορρίπτουμε κι εμείς τον εαυτό μας. Γιατί μόνο όταν εμείς απορρίπτουμε τον εαυτό μας, αντιμετωπίζουμε συναισθηματικά προβλήματα, όχι όταν μας απορρίπτουν οι άλλοι.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί νευρωσικοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Πιστεύουν πως αν τελικά καταφέρουν να κάνουν ένα σημαντικό γι'αυτούς πρόσωπο να τους αγαπήσει, θα είναι οι ίδιοι καλύτεροι. Δεν είναι έτσι όμως. Το  να σας αγαπούν οι άλλοι δεν αποδεικνύει τίποτα για σας, αποδεικνύει μονάχα κάτι για το γούστο τους. Αν θέλετε να ξεπεράσετε το φόβο της απόρριψης και της αποτυχίας, μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας όταν οι άλλοι σας απορρίπτουν ή όταν αποτυγχάνετε. Το να σας αγαπούν οι άλλοι δεν έχει καθοριστική σημασία.

Τότε τι είναι σημαντικό σ'αυτή τη ζωή; Μα, φυσικά, να μη σας μισούν οι άλλοι. Όταν κάποιος σας μισεί, είναι σοβαρή υπόθεση, γιατί μπορεί να σας σκοτώσει ή να κάνει τη ζωή σας σκέτη κόλαση. Το να μη σας αγαπούν όμως δεν αποτελεί απειλή. Νομίζω λοιπόν πως θα 'πρεπε να ανησυχούμε περισσότερο για το ποιοι είναι εχθροί μας, παρά για το αν κάποιος που συμπαθούμε πάρα πολύ τυχαίνει ή όχι να μας συμπαθεί εξίσου.

Το ενδιαφέρον και συναρπαστικό γεγονός που θέλω να σας επισημάνω είναι πως οι συναισθηματικές διαταραχές προκαλούνται από τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας για τα προβλήματά μας, όχι από τα ίδια τα προβλήματα. Τα πράγματα που μας συμβαίνουν ποτέ δεν μας προκαλούν κατάθλιψη, θυμό ή φόβο, μονάχα ο τρόπος που σκεφτόμαστε γι'αυτά.

Dr Paul Hauck, κλινικός ψυχολόγος

*Από το βιβλίο "Μη φοβάσαι τίποτα", Dr Paul Hauck, Εκδ. Καστανιώτη


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Άρχισε «νέα» ζωή, όχι την ίδια «εκ νέου»...

$
0
0

Μια σύντομη ανάλυση για τη ζωή, την αποδοχή, την άδεια να αισθάνεσαι άσχημα, την ανάγκη να είσαι ευάλωτος, την εμπιστοσύνη και τη δύναμη.

1. Άδεια

Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να αισθάνεται άσχημα, να έχει ανάγκη από βοήθεια, να είναι ευάλωτος…
Ίσως θεωρείς ότι είναι καλύτερο να μην αισθάνεσαι τον πόνο και να τον αποφεύγεις απασχολώντας το μυαλό σου με άλλα πράγματα. Οπωσδήποτε, όμως, με τον καιρό, το πιθανότερο είναι ότι ο πόνος θα ανέβει στην επιφάνεια. Επομένως, τώρα είναι καλύτερα. Δέξου ότι ίσως δεν μπορείς για ένα διάστημα να ενδιαφερθείς για τη δουλειά σου ή για ό,τι συμβαίνει στους φίλους σου, και άρχισε να βιώνεις το πένθος με όλες του τις συνέπειες.  Η ζωή σου θα είναι αλλιώτικη όσο πορεύεσαι σ’ αυτόν τον δρόμο. Είναι πολύ πιθανό ότι θα πρέπει ν’ αλλάξεις προσωρινά ορισμένες συνήθειες… σίγουρα νιώθεις ένα κενό…


2. Εμπιστοσύνη

Να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου και θα πας μπροστά. Θυμήσου πώς έλυσες παλιότερα δύσκολα προβλήματα που αντιμετώπισες στη ζωή σου. Θα χρειαστεί να κάνεις μερικά δύσκολα βήματα για να συνέλθεις. Δεν υπάρχει τρόπος να συντομεύσεις την απόσταση στο δρόμο των δακρύων.Θα ζήσεις σκληρές στιγμές και πολύ έντονα, δυσάρεστα συναισθήματα, τη στιγμή ακριβώς που είσαι τόσο ευάλωτος. Επομένως, μην έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Να ακολουθείς τον δικό σου ρυθμό θεραπείας, και, πίστεψέ με, είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις αυτό που ακολουθεί. Γιατί, αφού βρίσκεσαι στον δρόμο των δακρύων, τα χειρότερα έχουν ήδη περάσει. Η θετική σκέψη ήταν πάντοτε ο προσωπικός μου οδηγός – πόσο μάλλον τώρα, μπροστά στην πρόκληση του πένθους. 

3. Καινούργια μάτια. Καινούργιες πόρτες

Είμαστε μερικές φορές τόσο τυφλωμένοι από τον θυμό, τον πόνο ή την κακοκεφιά μας, που δεν βλέπουμε τις «καινούργιες πόρτες» που ανοίγονται μπροστά μας. 
Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση: «όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη». Τη θεωρώ αληθινή. Συμβαίνει, όμως, καμιά φορά να μην έχουμε διάθεση να γυρίσουμε το χερούλι αυτής της πόρτας.

4. Αποδοχή

Ακόμη κι αν είναι το δυσκολότερο πράγμα που έχεις κάνει στη ζωή σου, πρέπει τώρα να δεχτείς αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Βρίσκεσαι στο δρόμο των δακρύων και δεν υπάρχει επιστροφή. Ο δρόμος αυτός πάει μόνο μπροστά. Όσο δημιουργείς σε ένα μικρό κομμάτι του μυαλού σου τη φαντασίωση ότι ο άλλος θα γυρίσει, ότι τα πράγματα θα ξαναγίνουν όπως ήταν, ότι θα ξαναγυρίσει αυτός που πέθανε.. δεν πρόκειται ποτέ να φτάσεις στο τέρμα του δρόμου. Πράγματι, αν υπάρχει μια έστω και πολύ μικρή πιθανότητα να μην είναι η απώλεια οριστική, θα έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο να συνεχίσεις να ελπίζεις και να μην πάρεις τον δρόμο των δακρύων, ή να πάρεις την απόφαση πως ως εδώ ήταν, έστω κι αν τα γεγονότα αφήνουν μιαν αμυδρή ελπίδα. Είναι μεγάλος πειρασμός να βρεις καταφύγιο στην ιδέα ότι ο άλλος, από τον ουρανό, σε βλέπει και σε νοιάζεται. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στη θρησκευτική πίστη που έχει ο καθένας. Αντιθέτως, η πίστη είναι θαυμάσιος σύμμαχος.


5. Επαφή με τη ζωή

Φτάνει κάποτε μια στιγμή που ξέρεις ότι πρέπει να αφήσεις πίσω το παρελθόν. Η ζωή σε περιμένει γεμάτη καινούργιες προοπτικές. Δεν είναι κακό να θέλεις να διασκεδάσεις, να θέλεις να χαρείς, να δημιουργήσεις καινούργιες σχέσεις… Στην περίπτωση της απώλειας συντρόφου, δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται κανείς αν νιώθει ξανά ερωτική επιθυμία. Στην πραγματικότητα, μια καρδιά πληγωμένη θεραπεύεται όταν την ανοίγουμε στους άλλους. Το πένθος σημαίνει ότι το παίρνω απόφαση πως ο νεκρός είναι εκεί έξω, αλλά η ζωή συνεχίζεται. (Συνέχεια των υπόλοιπων πέντε στην επόμενη δημοσίευση..)


6. Ευγνωμοσύνη

Είναι απαραίτητο να εκτιμάμε ό,τι καλό εξακολουθεί να υπάρχει στη ζωή μας μέσα σ’ αυτήν τη φοβερή κατάσταση και να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για την παρουσία του.
Πάνω από όλα, κάποιες σχέσεις που μένουν σταθερές (συγγενείς, φίλοι, ο/η σύντροφος, ο πνευματικός, ο θεραπευτής), που αποδέχονται και αντέχουν τη σύγχυση, τον πόνο, τις αμφιβολίες μας, και σίγουρα, τις στιγμές μας τις πιο σκοτεινές. Θα ήταν όλα πολύ πιο δύσκολα χωρίς αυτούς. Ο καθένας αισθάνεται ευγνώμων για κάτι διαφορετικό που του προσφέρει ο άλλος: ασφάλεια, στήριξη, τη συντροφιά του, ακόμη και τη σιωπηλή παρουσία του.


7. Τα τρία Α: Πολλή ανάπαυση, λίγη απόλαυση, και μια δόση αναψυχής

Δώσε την άδεια στον εαυτό σου να περνάς καλά, να γελάς με τους φίλους σου, να κάνεις αστεία. Είναι δικαίωμά σου και, επιπλέον, θα σε βοηθήσει πολύ να έχεις κάποιες στιγμές αβίαστης απόλαυσης. Να θυμάσαι ότι ακόμη και το προσφιλές σου πρόσωπο που χάθηκε, θα ήθελε το καλύτερο για σένα. Οι κακές στιγμές έρχονται από μόνες τους, για τις καλές στιγμές, όμως, θα χρειαστεί να πάρεις πρωτοβουλία. 
Αρχίζουμε να βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει ζωή μετά την απώλεια. Πρόσεξε τα σημάδια, τις ενδείξεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται γύρω σου. Μην τις αξιοποιήσεις αν δεν έχεις διάθεση, αλλά μη σταματήσεις να τις αναζητάς. 

8. Μαθητεία

Πενθώ σημαίνει – εκτός των άλλων – ότι μαθαίνω να ζω χωρίς κάτι, χωρίς κάποιον… μαθαίνω να ζω αλλιώς.
Μαθαίνεις να παίρνεις καινούργιες αποφάσεις για σένα τον ίδιο, μαθαίνεις να κάνεις τις δουλειές που πρώτα έκανε ο άλλος, μαθαίνεις καινούργιους τρόπους να σχετίζεσαι με συγγενείς και φίλους, μαθαίνεις να ζεις με κάτι λιγότερο. Καμιά φορά η περίοδος αυτή της μαθητείας δεν έχει ανθρώπους γύρω μας. Πενθώ, σημαίνει μαθαίνω να ζω χωρίς αυτό που έχω χάσει. Άρχισε «νέα» ζωή, όχι την ίδια «εκ νέου».


9. Ορισμοί

Το νόημα του ρήματος «πεθαίνω» είναι τόσο θεωρητικό, ώστε, βιωματικά, μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να συμφωνήσουμε σε μία θέση αναφορικά με τον θάνατο, αλλά να δεχτούμε ότι είναι από τα πράγματα που ο καθένας μας πρέπει να έχει μέσα του σαφώς καθορισμένα. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα για τα οποία μπορεί να μην έχουμε καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο. Είναι, όμως, και τέσσερα – πέντε τα οποία είναι απαραίτητο να έχουμε «τακτοποιήσει» να βρίσκονται μέσα μας ξεκάθαρα:

α) η σεξουαλική μας ταυτότητα
β) η φιλοσοφική μας άποψη 
γ) η σχέση μας με τους γονείς 
δ) το «σχέδιο ζωής» μας και τέλος η θέση μας απέναντι στον θάνατο.

Τι γίνεται μετά τον θάνατο; 

Πώς να ξέρουμε, αφού κανένας που έμαθε δεν μας το είπε;

Όποια κι αν είναι η θέση σας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μετά τον θάνατο θα συμβεί αυτό που πιστεύετε ότι θα συμβεί. Κατά βάθος δεν έχει σημασία. Αν πιστεύετε ότι πρόκειται να μετενσαρκωθείτε… πάει καλά. Αν πιστεύετε ότι θα πάτε στον παράδεισο ή στην κόλαση… πάει καλά. Αν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει τίποτα μετά τον θάνατο… πάει καλά. Ό,τι κι αν είναι αυτό που πιστεύετε… πάει καλά. Πρέπει, όμως, να έχετε μία συγκεκριμένη θέση.

Ρώτησαν κάποτε τον Γούντι Άλεν αν πιστεύει ότι υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο. Κι εκείνος απάντησε: «Δεν ξέρω, γιατί αυτό που με απασχολεί είναι να μάθω πώς μπορώ να ζήσω λιγάκι, πριν πεθάνω».


10. Μοιράζομαι ότι έχω μάθει

Αφού έχεις διανύσει ένα μέρος του δρόμου, μίλα στους άλλους για την εμπειρία σου. Μάθε τους να μην ελαχιστοποιούν την απώλεια, ούτε να υποτιμούν τον δρόμο. Πες στους άλλους τι σου έμαθε αυτή η εμπειρία. Αυτή είναι η καλύτερη βοήθεια που μπορείς να τους προσφέρεις για τη θεραπεία τους. Τους κάνεις πιο εύκολο τον δρόμο που έχουν να διανύσουν και – ακόμα κι αν σου φαίνεται απίστευτο – έτσι διευκολύνεις και τη δική σου πορεία.

Χ. Μπουκάι



«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ»  – εκδ. opera

Sxeseis-kai-sunaisthimata pulseoflove

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η κακή οδοντοστοιχία του Χίτλερ ήταν το μόνο αποδεικτικό στοιχείο ότι είχε πεθάνει. Από τα 32 δόντια του είχαν μείνει μόνο τα 5, ενώ το στόμα του ήταν γεμάτο αποστήματα και ανέδυε δυσοσμία...

$
0
0

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε κακή στοματική υγιεινή και η ανάσα του βρομούσε πάρα πολύ. Πριν από τον πόλεμο, ζήτησε από τον προσωπικό του οδοντίατρο Χιούγκο Μπλάσκε να του στερεώσει τα δόντια με μια οδοντιατρική γέφυρα.
Η ασυνήθιστη και εύκολα αναγνωρίσιμη μεταλλική γέφυρα, μαζί με τις μαρτυρίες των οδοντιάτρων ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονταν οι Σοβιετικοί για να πεισθούν ότι ο Φύρερ είχε πεθάνει.
Ο άνθρωπος που φοβόταν τον οδοντίατρο
Ο Αδόλφος Χίτλερ, η προσωποποίηση του ναζισμού, ο άνθρωπος που προκαλούσε φόβο στο πέρασμα του φαίνεται πως είχε μια «αχίλλειο πτέρνα».
Η πάστα των δοντιών του ήταν κάκιστη.
Μια ακτινογραφία της οδοντοστοιχίας του Χίτλερ το φθινόπωρο του 1944 μετά τη Συνωμοσία της 20ης Ιουλίου έδειχνε ξεκάθαρα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Μόνο εκείνη τη χρονιά είχε βάλει 10 τεχνητά δόντια.
Από τα 32 ενήλικα δόντια του, μόλις τα πέντε ήταν δικά του. Τα υπόλοιπα ήταν θήκες στερεωμένες σε μια μεταλλική γέφυρα.
Δεν είναι σίγουρο γιατί τα δόντια του Χίτλερ ήταν τόσο άσχημα, ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούν πως ένας σημαντικός παράγοντας ήταν η κακή διατροφή που ακολουθούσε τα χρόνια πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο όταν ζούσε σε άθλιες συνθήκες.
Η ακτινογραφία με την οδοντοστοιχία του Χίτλερ το φθινόπωρο το 1944
Ο προσωπικός του οδοντίατρος, Χιούγκο Μπλάσκε ανέφερε πως ο Χίτλερ  είχε «απελπιστικά κακή αναπνοή, αποστήματα και πρόβλημα στα ούλα», ενώ η δυσοσμία που έβγαινε από το στόμα του πολλές φορές έκανε τους συμβούλους του να απομακρύνονται από κοντά του γιατί δεν άντεχαν τη μυρωδιά.
Παράλληλα, ο Χίτλερ φοβόταν πάρα πολύ να πάει στον οδοντίατρο. Για μια τυπική απονεύρωση, μάλιστα,  χρειάστηκαν περισσότερα από οκτώ ραντεβού για να ολοκληρωθεί.
Η οδοντοστοιχία του Χίτλερ το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ότι ο Φύρερ πέθανε
Στις 30 Απριλίου 1945, ο Χίτλερ μαζί με την Εύα Μπράουν αυτοκτόνησαν. Τα σώματά τους αποτεφρώθηκαν και θάφτηκαν ανάμεσα σε άλλα πτώματα κοντά στην Καγκελαρία. Όταν οι Σοβιετικοί κατέλαβαν την Καγκελαρία, η αντικατασκοπική ομάδα SMERSH στις 3 Μαΐου βρήκε περίπου 14 απανθρακωμένα σώματα. Ένα από αυτά έπρεπε να είναι και του ναζιστή ηγέτη.
Τα σχέδια της Χάουσερμαν με την οδοντοστοιχία του γερμανού δικτάτορα
Ανάμεσα στους αιχμαλώτους που έπιασαν οι Σοβιετικοί ήταν και οι βοηθοί του Μπλάσκε, Χέουσερμαν και Έχτμαν.  Ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει μετά την πτώση του Ράιχ, αλλά λίγο αργότερα τον έπιασαν οι Αμερικάνοι.
Κάτω από σκληρή ανάκριση, ρωτήθηκαν να περιγράψουν από μνήμης το οδοντιατρικό ιστορικό του Χίτλερ.
Η Χάουσεμαν ήταν η βοηθός του Μπλάσκε και ο Έχτμαν ο άνθρωπος που σχεδίασε τις οδοντιατρικές γέφυρες.
Σχεδίασαν την οδοντοστοιχία του Φύρερ όπως τη θυμούνταν.
Έπειτα, στις 9 Μαΐου 1945 οι δύο βοηθοί είδαν μέρη από ένα σαγόνι που οι Σοβιετικοί είχαν ανακτήσει από ένα από τα 14 απανθρακωμένα σώματα.
Αμέσως επιβεβαίωσαν ότι τα δόντια και τα οστά ανήκαν στον Αδόλφο Χίτλερ. Οι περιγραφές και τα σχέδια ταίριαζαν απόλυτα με τα οδοντικά υπολείμματα που τους παρουσιάστηκαν. Τα δόντια ήταν του Χίτλερ.
Η γυναίκα που μετέφερε την κάτω γνάθο ου Χίτλερ
Η γυναίκα που μετέφερε τα δόντια του Χίτλερ
Την άνοιξη του 1945, η 25χρονη Ελένα Κάγκαν, (πραγματικό όνομα Elena Rzhevskaya) εργαζόταν ως διερμηνέας Γερμανικών για τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης.
Γεννημένη στη Μόσχα από εύπορη οικογένεια, ο σύζυγός της πέθανε κατά την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου και εκείνη στρατολογήθηκε με σκοπό να μπορέσει να ζήσει την κόρη της.
Η σημαντικότερη αποστολή της ήταν μαζί με άλλα δυο άτομα να βρουν τον Χίτλερ, ζωντανό ή νεκρό. Στις 8 Μαΐου, η Ελένα παρέδωσε στους Σοβιετικούς ένα κόκκινο κουτάκι που περιείχε την κάτω γνάθο του Χίτλερ.
Αν και η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 1945, τα επίσημα αποτελέσματα δεν δημοσιοποιήθηκαν μέχρι το 1954. Τη χρονιά που ο Έχτμαν απελευθερώθηκε από τα σιβηρικά Γκουλάγκ.
Η οδοντοστοιχία του Χίτλερ εκτίθεται σε μουσείο της Ουκρανίας. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τον Φύρερ να επέζησε και να βρήκε καταφύγιο στη Λατινική Αμερική.

mixanitouxronou

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Τα 8 επιστημονικά μυστήρια του 2017 σύμφωνα με το National Geographic. Για ποια ζητήματα αναζητούν απαντήσεις οι επιστήμονες...

$
0
0


Το 2017 ήταν ένα έτος το οποίο παρουσίασε έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον, από πολλές απόψεις- από την ανακάλυψη ενός απολιθώματος δεινοσαύρου σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, μέχρι τη χρονολόγηση του ταφικού συγκροτήματος του Ιησού κ.α.

Ωστόσο, μέσα στο έτος υπήρξαν και αξιοσημείωτα επιστημονικά μυστήρια- και το National Geographic παρουσιάζει οκτώ εξ αυτών.

Η ανακάλυψη ενός μυστηριώδους κενού στη Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου

Έχει μήκος περίπου 50 μέτρα και ύψος μεταξύ 8 και 9, και βρίσκεται στον διάδρομο που οδηγεί στην ταφική αίθουσα του Χέοπα. Ο σκοπός και το περιεχόμενό του παραμένουν άγνωστα, καθώς κανένας αρχαιολόγος δεν το έχει επισκεφτεί αυτοπροσώπως (εντοπίστηκε μέσω μιας τεχνικής που «κοιτά» μέσα από τοίχους μέσω υποατομικών σωματιδίων).

Η μεσαιωνική ταφή μιας φώκαινας

Τα οστά μιας φώκαινας (μικρό κητώδες) βρέθηκαν σε έναν μεσαιωνικό τάφο σε ένα μικρό νησί της Μάγχης, έξω από ένα μοναστήρι. Τα οστά αυτά είχαν τοποθετηθεί εκεί με προσοχή για άγνωστο λόγο.

«Θύελλα» από ραδιοκύματα από το Διάστημα

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου αστρονόμοι «έπιασαν» 15 «εκρήξεις» ραδιοκυμάτων στο Διάστημα- σύντομες, αλλά πολύ ισχυρές. Οι εκρήξεις αυτές προέρχονται από έναν γαλαξία σε απόσταση τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Δεν έχει διαπιστωθεί τι είναι αυτό που τις προκάλεσε.

Έξοδος χταποδιών από τη θάλασσα

Στα τέλη του Οκτωβρίου, πάνω από 20 χταπόδια εθεάθησαν να κινούνται στη στεριά στην Ουαλία. Όσον αφορά στην αιτία του παράξενου αυτού φαινομένου, μία υπόθεση είναι η…γεροντική άνοια και μια άλλη είναι η επίδραση που είχαν οι καταιγίδες «Οφηλία» και «Μπράιαν». Επίσης, υπάρχει και η υπόθεση ότι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν με αυτόν τον τρόπο λόγω έλλειψης τροφής και χώρων για τις φωλιές τους. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν συνέχισαν να βρίσκονται χταπόδια που περπατούσαν στο έδαφος, αλλά το φαινόμενο φάνηκε να σταματά κατά τα μέσα του Νοεμβρίου.


Το παράσιτο που σκότωνε καρχαρίες καταστρέφοντας τους εγκεφάλους τους

Από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο, χιλιάδες καρχαρίες και σαλάχια ξεβράστηκαν νεκρά στο Σαν Φρανσίσκο. Ο λόγος για αυτό παρέμενε άγνωστος, μέχρι που επιστήμονες κατάφεραν να αναλύσουν DNA από κάποιους από τους νεκρούς καρχαρίες. Όπως διαπιστώθηκε, ένα παράσιτο έμπαινε στο σώμα τους μέσα από τις μύτες τους και έτρωγε τους εγκεφάλους τους. Ωστόσο, είναι άγνωστο από πού προήλθε αυτό.


Μπλε σκυλιά στην Ινδία

Μπλε σκυλιά εθεάθησαν στην Ινδία στα μέσα του Αυγούστου, σε μια βαρέως εκβιομηχανισμένη περιοχή της Βομβάης. Εν τέλει διαπιστώθηκε πως είχαν κολυμπήσει σε απόβλητα, με αποτέλεσμα η γούνες τους να βαφτούν μπλε. Η μπογιά αποδείχτηκε πως δεν ήταν τοξική και ξεπλύθηκε εύκολα, αλλά το περιστατικό προκάλεσε την οργή των ντόπιων.

Αστυνομικά σκυλιά ίσως εντόπισαν πού βρήκε τον θάνατο η Αμέλια Έρχαρτ

Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε πριν 80 χρόνια και οι έρευνες για τον εντοπισμό της σορού της συνεχίζονται έκτοτε. Τον Ιούλιο, τέσσερα αστυνομικά σκυλιά υπέδειξαν μια περιοχή στη νήσο Νικουμαρόρο του Κιριμπάτι (κεντρικός Ειρηνικός), όπου ενδεχομένως να πέθανε η αεροπόρος. Βρετανός αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι είχε δει ανθρώπινα οστά κάπου στο Κιριμπάτι το 1940, και ερευνητές είχαν βρει πιθανά απομεινάρια Αμερικανού/ Αμερικανίδας ναυαγού το 2001. Το καλοκαίρι τα σκυλιά εντόπισαν μια μυρωδιά ανθρώπινων οστών- ωστόσο και πάλι δεν βρέθηκαν απομεινάριά της Έρχαρτ. Δείγματα χώματος έχουν σταλεί σε σε γερμανικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν ίχνη DNA.

Μυστηριώδεις θάνατοι φαλαινών υπό εξαφάνιση

Με το 2017 να λαμβάνει τέλος, συνολικά 17 φάλαινες του είδους της «νότιας σωστής φάλαινας» είχαν βρεθεί νεκρές στον Κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου στον Καναδά. Οι συγκεκριμένες φάλαινες θεωρούνταν ήδη ένα από τα είδη φάλαινας που διατρέχουν τον πιο έντονο κίνδυνο εξαφάνισης στον κόσμο, καθώς έχουν μείνει περίπου 450. Οι πρόσφατοι αυτοί θάνατοι κάνουν κάποιους ειδικούς να εκτιμούν πως το είδος θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέσα σε 20 χρόνια. Τα αίτιά τους διερευνώνται.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Από πού κι ως πού «αξίζουμε καλύτερα»;

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Από πού κι ως πού «αξίζουμε καλύτερα»;

Ήρθε η ώρα να ασχολούμαστε με αυτό που μπορεί να γίνει, μπας και κάποτε καταφέρουμε να πλησιάσουμε αυτό που θέλουμε

Άκουγα χθες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φωνάζει «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα» και έκανα σαν τους ηλικιωμένους περασμένων δεκαετιών που ανοίγουν διάλογο με την τηλέοραση και ρωτούσα «γιατί;», αλλά ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης δεν μου απαντούσε. Ίσως γιατί ο νους του ήταν στον εξαντλημένο Κωνσταντίνο τον Eργατικό/Ικανό/Αεικίνητο/Ακάματο, ο οποίος βρήκε χρόνο από το βαρυταϊσμένο πρόγραμμά του και καταδέχτηκε να πει μερικές λέξεις στις κάμερες για να παραστήσει ότι στηρίζει τον αρχηγό του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του.
Όπως και να έχει, η ουσία είναι ότι απάντηση στο «γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα;» όχι μόνο δεν πήρα αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ και τι θα μπορούσε κάποιος να μου απαντήσει. Μπορώ να σκεφτώ γιατί να «θέλουμε καλύτερα», μπορώ ακόμα και να δεχτώ το υπεραισιόδοξο «μπορούμε καλύτερα» (αν και τότε θα πρέπει κάποιος να απαντήσει στο «άμα μπορούμε, γιατί δεν το έχουμε;») αλλά, όσο και να σπάω το κεφάλι μου, δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει αυτό το γεμάτο σιγουριά «αξίζουμε καλύτερα».
Γιατί το «αξίζουμε καλύτερα» δεν σημαίνει ότι αξίζουν καλύτερα ο Μάνος, ο Δημήτρης, η Έφη, η Αλίκη, ο Σταμάτης και πέντε έξι ακόμα άνθρωποι που ξέρουμε. Δεν σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται παρά τις σκληρές προσπάθειές τους, ούτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, ενώ βάσει του ήθους και των προσόντων τους θα έπρεπε να απολαμβάνουν. Το «αξίζουμε καλύτερα» από έναν πιθανό πρωθυπουργό της χώρας σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που ζει και μάλιστα το αξίζει χωρίς να κάνει τίποτα. Το αξίζει έτσι. Το αξίζει μένοντας όπως είναι.
Σοβαρά τώρα, αν κοιτάξετε γύρω σας, αν δείτε τους ανθρώπους που σας περιτριγυρίζουν, αν σκεφτείτε πώς κινούνται με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια τους, αν σκεφτείτε αυτά που γράφουν και αυτά που διαδίδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν σκεφτείτε αυτά που ακούν κι αυτά που βλέπουν κι αυτά που διαβάζουν, αν σκεφτείτε πώς συμπεριφέρονται ως πελάτες, πώς ως αφεντικά και πώς ως εργαζόμενοι, αν σκεφτείτε πώς ψηφίζουν, αν σκεφτείτε τι πιστεύουν, αν σκεφτείτε όλα όσα μπορείτε να σκεφτείτε για τους ανθρώπους γύρω σας, θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα»; Και τι διάολο είναι αυτό που μας κάνει να τα αξίζουμε αυτά τα καλύτερα; Η καλλιέργειά μας; Η εργατικότητά μας; Η ανεκτικότητά μας; Οι καλοί τρόποι στην καθημερινότητά μας; Η ωριμότητά μας; Από πού κι ως πού αξίζουμε καλύτερα; 
 
Παρακαλώ πολύ, μην με παρεξηγήσετε. Δεν λέω ότι δεν θέλω κάτι καλύτερο για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Δεν είμαι μαζοχιστής. Δεν ζω στη Γαλλία και οι κοντινοί μου άνθρωποι κι εγώ δεν είμαστε Αυστραλοί. Και μάλιστα, όχι μόνο θέλω κάτι καλύτερο, αλλά θέλω πολύ αυτό το καλύτερο να έρθει χωρίς κανέναν κόπο και χωρίς καμία προσπάθεια. Θέλω να έρθει έτσι. Θέλω να το αξίζουμε μόνο και μόνο που υπάρχουμε και μάλιστα, όταν έρθει, θέλω να είναι ακόμα μεγαλύτερο από την αξία μας. Αυτό θέλω. Αλλά ξέρω ότι, δυστυχώς, αυτό που θέλω δεν γίνεται. Ξέρω ότι στις αστικές δημοκρατίες, εκτός αν έχουν πέσει θύματα μιας φυσικής καταστροφής από την οποία δεν είχαν καμία δυνατότητα να προστατευτούν, οι άνθρωποι ζουν ακριβώς αυτό που ως σύνολο αξίζουν. Ξέρω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, μεγαλύτερο και από την κρίση, είναι αυτή η πέρα από κάθε λογική αίσθηση ότι αξίζουμε καλύτερα. Ότι αξίζουμε καλύτερα ασχέτως του ποιοι είμαστε και τι αποφάσεις παίρνουμε. Ότι αξίζουμε καλύτερα γιατί είμαστε ωραίοι και μάγκες και γιατί ζούμε σε μια χώρα στην οποία πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια ζούσαν κάποιοι σπουδαίοι.
Υπάρχει κανείς που να μην καταλαβαίνει πως η βασική αιτία που η χαρούμενη παρέα του Αλέκση έχει καβαλήσει το άλογο της εξουσίας και τις ζωές μας είναι η τυφλή και ανεπηρέαστη από επιδόσεις πίστη στην αξία μας; Ή μηπως αυτό δεν ήταν που πούλησαν απλόχερα οι απατεώνες (πολιτικά, προς το παρόν, μιλώντας) της Κουμουνδούρου; Ελπίδα για μια ζωή που να ανταποκρίνεται στην αξία μας έτσι όπως αυθαίρετα την ορίζουμε εμείς και όχι όπως αυτή καθορίζεται από την πραγματικότητα που φτιάχνουν οι πράξεις μας.    
Και αν τα γράφω όλα αυτά, είναι γιατί θέλω να αξίζουμε καλύτερα. Ζω εδώ κι έχω κάθε συμφέρον να αξίζουμε καλύτερα. Αλλά για να αξίζουμε καλύτερα, πρέπει πρώτα να γίνουμε καλύτεροι. Να πάψουμε να είμαστε τα κακομαθημένα παιδιά που απαιτούν και να γίνουμε οι ενήλικες που αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των λαθών τους και προσπαθούν να μην τα επαναλάβουν. Και πάνω από όλα, να καταλάβουμε πως αυτό που θέλουμε κι αυτό που μπορεί να γίνει σπανίως ταυτίζονται. Και πως ήρθε η ώρα να ασχολούμαστε με αυτό που μπορεί να γίνει, μπας και κάποτε καταφέρουμε να πλησιάσουμε αυτό που θέλουμε. Και μπράβο μας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Οι άντρες βιώνουν πιο έντονα έναν χωρισμό

$
0
0
Είναι αλήθεια πως οι άντρες βιώνουν πιο έντονα έναν χωρισμό;
Είναι δεδομένο ότι οι άντρες και οι γυναίκες αποτελούν δυο διαφορετικούς κόσμους, δύο διαφορετικές προσωπικότητες, παρά τις όποιες ανομοιότητες ανάμεσα στα άτομα του ίδιου φύλλου. Διαφέρουν στην ανατροφή και στη διαδικασία ένταξης στην κοινωνία, στις προτιμήσεις στα ρούχα και τον τρόπο διασκέδασης.Στη θεωρία, το γυναικείο φύλλο υπερτερεί σε συναισθήματα και ψυχολογικούς εγκλωβισμούς, ενώ το αρσενικό φέρεται να κρατάει για τον εαυτό του τα όσα νιώθει, θετικά ή αρνητικά, ξεπερνώντας τα με ευκολία. Στην πράξη, όμως;
Ξεκινώντας με τη διαδικασία της ανατροφής, ειδικά σε παλαιότερες εποχές, οι κοπέλες ήταν αυτές που κλήθηκαν να ωριμάσουν τάχιστα, αναλαμβάνοντας ποικίλες οικιακές αγκαρίες, σε αντίθεση με τα αγόρια που αρέσκονταν στο ρόλο του απλού παρατηρητή, χωρίς να παρέχουν ουσιαστική βοήθεια.
Όσον αφορά την ένδυση και την προσοχή στην εμφάνιση, είναι σαφές πως οι γυναίκες υπερέχουν ξεκάθαρα, αφιερώνοντας πολλές στιγμές μπροστά από έναν καθρέφτη ή στη ντουλάπα τους, επιλέγοντας με στοργή και αναποφασιστικότητα την επόμενή τους κίνηση. Οι άντρες προτιμούμε να φορέσουμε ό,τι πεταχτεί μπροστά μας, ξεπετάγοντας στιλιστικές οδηγίες σε δευτερόλεπτα, αφού πιστεύουμε πως κάθε μπλούζα ταιριάζει με ένα τζιν.Εν ολίγοις, οι γυναίκες προσπαθούν να καλύψουν κάθε τους ανατομική αδυναμία, ενώ οι άντρες θεωρούν πως δεν έχουν κάποιο ελάττωμα στο σώμα τους. (Γεγονός που φυσικά ισχύει).

Αυτή η εκ φύσεως ωριμότητα του θηλυκού ενισχύεται ακόμα περισσότερο στο τομέα της εργασιακής αποκατάστασης. Ταλανίζονται να ακολουθήσουν τα οράματα που είχαν καλλιεργήσει παλιότερα, να ανελιχτούν στο χώρο που επέλεξαν, να πετύχουν. Επιθυμούν να καταπατήσουν το κοινωνικό γίγνεσθαι μιας παλιότερης εποχής, τότε που μια πατριαρχική «νομοθεσία» τις κατέτασσε χαμηλότερα της πραγματικής τους αξίας και χρησιμότητας, τότε που μοχθούσαν να καλύψουν κάθε οικογενειακή ανάγκη, καταπιέζοντας τη φύση τους. Οι γυναίκες, λοιπόν, ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια, ωριμάζουν και αποκτούν αυτοπεποίθηση, ενώ οι άντρες γεννηθήκαμε απαιτώντας και εξαρτώμενοι από τη γυναικεία χροιά, με πολλά «θέλω» και λιγότερες ευθύνες.
Επίσης, η κατασκευή του θηλυκού σώματος δημιουργήθηκε για να υπομένει, αλλά και να φέρνει εις πέρας, ποικίλους πόνους, ενώ το αρσενικό δεν χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ποτέ την υπόστασή τους. Μέχρι τουλάχιστον να τους στείλει η κοπέλα τους να τους πάρουν σερβιέτες…
Έχουν μάθει να ξεπερνούν τον κίνδυνο, να αντιλαμβάνονται τη περιοδικότητα των καταστάσεων, να μην εξαρτώνται και να περιμένουν το επόμενο βήμα τους. Οι άντρες, μην αναλαμβάνοντας κάποια δύσκολη ευθύνη παιδιόθεν, και εφόσον ποτέ δε χρειάστηκε να αγωνιστούμε πραγματικά για τα δικαιώματα και το μέλλον μας, σταδιακά συνηθίσαμε στη φροντίδα, δεν ωριμάζουμε ποτέ ουσιαστικά και, φυσικά, εξαρτόμαστε από τη μάνα μας ή την κοπέλα μας.  Όταν όμως χωρίζεις;
Η κοπέλα έχει διδαχτεί να αντέχει, να μη δίνει ιδιαίτερη σημασία στις συναισθηματικές της αποχρώσεις, να μην αρέσκεται στη συνήθεια. Τα αγόρια βιώνουν το χωρισμό βαθύτερα, καθώς δεν έχουν μάθει να επεξεργάζονται τα συναισθήματα και τις ορμές τους, απέχοντας καιρό από ψυχικές καταρρεύσεις και κοινωνικές ευαισθησίες. Η κοπέλα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει πιο γρήγορα, ενώ το αγόρι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Τέλος, παρά τη φαινομενική αντίληψη της υπεροχής του αρσενικού φύλλου έναντι του θηλυκού στον εγωισμό και τη καταπολέμηση δύσκολων συνθηκών, οι γυναίκες αποδεικνύουν από τα παιδικά τους χρόνια την υπεροχή τους στη διαχείριση των όσων νιώθουν και των όσων υπερασπίζονται. Καταπατούν στερεότυπα, έχουν κερδίσει την ισότητα που απαιτούσαν και συνδυάζουν καριέρα και οικογενειακή θαλπωρή, την ίδια στιγμή που εγώ αδυνατώ να κρατήσω μαζί ένα ζευγάρι κάλτσες… Είναι, σαφώς, πιο ώριμες, φιλτράρουν ουσιαστικότερα τα πράγματα, σε αντίθεση με μας.
Θα μας λείψουν. Θα τους λείψουμε;
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

“Από το χωριό των φοβισμένων”

$
0
0
“Μπορείς να με αγγίξεις, αλλά το τείχος θα παραμείνει εκεί,άθικτο κ ανέπαφο.”
– από τον Κωνσταντίνο Ραφαηλίδη

the_black_wall_by_eilidh-d32p90w
Χρόνια ολόκληρα έχτιζα ένα τείχος απέναντι σε όλους και φρόντιζα να μην κλείσω ποτέ την χαραμάδα, που έχω αφήσει για να τους κοιτάω.
Ενώ τους παρακολουθώ, μου φαίνονται όλο και πιο άσχημοι.Μπορείς να με αγγίξεις, αλλά το τείχος θα παραμείνει εκεί,άθικτο κ ανέπαφο.

Κάποιοι από αυτούς όμως έφτασαν κοντά,οφείλω να ομολογήσω ότι προσπάθησαν πολύ,με δάκρυα στα ματιά κ με παρακαλούσαν να το ρίξω,βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για τα`χα άσχημα παιδικά χρόνια κ τα`χα πληγώθηκα ανεπανόρθωτα.
Τίποτα δεν γκρεμίζεται αν δεν βρεις πρώτα τα θεμέλια του και εδώ θεμέλια δεν υπάρχουν.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Γιατί οι πλούσιοι και πετυχημένοι άνθρωποι φορούν τα ίδια ρούχα κάθε μέρα;

$
0
0

Παρά την έμμονη ιδέα της κοινωνίας με την μόδα, η τάση αποκαλούμενη ‘wardrobe movement’, φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η ιδέα βασίζεται στο να φοράει κανείς μόνο 10-15 βασικά ρούχα συνεχώς.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επιτυχημένοι και διάσημοι άνθρωποι την ακολουθούν, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και επιχειρηματιών.

678355-650-1445605488clo

Διαβάστε παρακάτω τις οκτώ αιτίες γιατί συμβαίνει αυτό. 

Είναι ένα πολύ πιο ενδιαφέρον θέμα από ότι ίσως φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Λιγότερες αποφάσεις.Για ανθρώπους που πρέπει να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις κάθε μέρα, έστω και μια λιγότερη απόφαση, όπως το τι θα φορέσουν κάθε πρωί, τους σώζει από το να απασχολούν το μυαλό τους, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη αποδοτικότητα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ο πρόεδρος της Αμερικής, ο Barack Obama, περιορίζει τις επιλογές του φορώντας μόνο γκρι ή μπλε κοστούμια. ‘Προσπαθώ να λιγοστεύω τις αποφάσεις. Δεν θέλω να παίρνω απόφαση και για το τι θα φάω και τι θα φορέσω, γιατί έχω τόσες πολλές άλλες αποφάσεις να πάρω.’ 

Ο Mark Zuckerberg λέει κάτι παρόμοιο. Μια λιγότερη  απόφαση για κάτι όχι  σπουδαίο το πρωί, οδηγεί σε καλύτερες αποφάσεις για πράγματα πραγματικά σημαντικά.

Λιγότερη σπατάλη χρόνου. Δεν έχουμε ιδέα πόσο πολύ βάρος έχουν γίνει τα υπάρχοντά μας, μέχρι να τα απομακρύνουμε.  Αλλά μόλις το κάνουμε, αμέσως ανακαλύπτουμε μια νέα ζωή γεμάτη ελευθερία και ευκαιρίες. Γρήγορα ανακαλύπτουμε τα καλά του περιορισμού της γκαρνταρόμπας, που είναι το δώρο του χρόνου. Το πρωινό ντύσιμο γίνεται ευκολότερο, γρηγορότερο και πιο πρακτικό.

  • Η Matilda Kahl, καλλιτεχνική διευθύντρια στην Ν. Υόρκη, αναφέρει ότι άρχισε να φοράει τα ίδια κάθε μέρα για να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει την κουραστική διαδικασία του να πρέπει να αποφασίσει.‘Είναι αυτό πολύ επίσημο; Είναι το φόρεμα πολύ κοντό; Σχεδόν πάντα μετάνιωνα μέχρι να φτάσω στη στάση του μετρό.’ Αλλά τώρα, με το άσπρο μεταξωτό πουκάμισο και το μαύρο παντελόνι της, έχει μια λιγότερη πηγή ανησυχίας κάθε μέρα.
  • Ο Kristopher Nolan, έχει φτιάξει μερικά από τα πιο επιτυχημένα φιλμ του 21ου αιώνα. Αλλά σύμφωνα με το περιοδικό TimesMagazine, αυτός αποφάσισε πριν καιρό ότι ‘ήταν χάσιμο ενέργειας να πρέπει να αποφασίζεις εκ νέου κάθε μέρα τι θα φορέσεις.’Τώρα έχει εγκαταλείψει το στενό σακάκι με τα πέτα και φορά ένα άνετο φαρδύ μπλε πουκάμισο και μαύρα παπούτσια για κάθε μέρα.
Επιπλέον, όταν λέει ‘χάσιμο ενέργειας’ δεν εννοεί μόνο τα πολλά ρούχα από  τα οποία  θα πρέπει να διαλέξεις αλλά και τον χρόνο που χρειάζονται αυτά για να διατηρηθούν και να τακτοποιηθούν.
  • Η Danaye Barahona είναι μια νεαρή μητέρα από το Τέξας. Αντικατέστησε την τεράστια ντουλάπα της με μια άλλη με λιγότερα ρούχα. ‘Πριν η ντουλάπα μου ήταν σαν ένα τεράστιο εστιατόριο με πολλά μενού και πολλές πιθανότητες αποτυχίας στην επιλογή φαγητού. Τώρα είναι σαν ένα μικρό εστιατόριο με συγκεκριμένα πιάτα που ξέρεις πως ότι και να διαλέξεις θα είναι καλό. Όχι μόνο φαίνομαι καλύτερη αλλά νοιώθω και καλύτερα. Όλα πιο εύκολα, πιο πρακτικά και εγώ πάντα καλοβαλμένη.’
  • Η Alice Gregory είναι μια συγγραφέας που ζει στην Ν. Υόρκη. Σε  άρθρο της στο  περιοδικό J Crew, με τίτλο ‘Iconic.A cheap and easy way to feel famous’, λέει ότι μια προτίμηση στην ομοιομορφία, είναι ένδειξη ωριμότητας αφού υποδηλώνει την σοβαρότητα των προτεραιοτήτων που έρχονται  με τα χρόνια. Η Alice επισημαίνει ότι φορώντας το ίδιο ρούχο κάθε μέρα είναι ένας τρόπος επιβεβαίωσης της κατάστασης σας σαν πρωταγωνιστές.  Να γιατί οι ήρωες στα εικονογραφημένα βιβλία δεν αλλάζουν ρούχα ποτέ.
Λιγότερα έξοδα.Οι ντουλάπες μας είναι γεμάτες με ρούχα και παπούτσια αλλά σπάνια τα φοράμε όλα αυτά, ενώ τα περισσότερα δεν είναι αγορασμένα επειδή ήταν απαραίτητα.

Ζώντας με τα βασικά κομμάτια ρούχων στην ντουλάπα σας ή υιοθετώντας ένα ομοιόμορφο ντύσιμο, απαλλάσσεστε  από τις αναρίθμητες πρόβες ρούχων στα μαγαζιά και τον χρόνο που σπαταλάτε για να τα επιστρέψετε αργότερα.

Περισσότερη ηρεμία. Τον περασμένο μήνα η Drew Barrymore έγραψε ένα άρθρο στο Refinery 29, για την νέα φάση της ζωής της και την σχέση της με τα ρούχα.

‘Για αρχή, είμαι 40 χρονών και τα ρούχα των είκοσι χρόνων δεν έχουν νόημα πια. Και μετά από δυο μωρά, τα ρούχα των τριάντα δεν με χωράνε πια. Είμαι σε ένα σταυροδρόμι όσον αφορά τα  ρούχα. Και είναι επίπονο μερικές φορές.’
Για να ηρεμήσει η Drew υπέβαλε τον εαυτό της σε ενδυματολογική δίαιτα, περιορίζοντας την γκαρνταρόμπα της και αγοράζοντας μόνο μετά από σκέψη. Μετά από μήνες, η ντουλάπα της είναι καλή και της δίνει χαρά. Το ντύσιμο δεν είναι πια μια μάχη. Και η αίσθηση της  για την μόδα είναι πιο ήρεμη και γαλήνια.
Είμαστε μια κοινωνία που πνίγεται στα υπάρχοντα της. Οι άνθρωποι ψάχνουν ελευθερία και απόδραση. Ψάχνουν για νέες λύσεις. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που αυτή η τάση για τα ίδια  ρούχα κερδίζει έδαφος συνεχώς.



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Τρομοκράτες του Καντάφι ανατινάζουν Boeing 747 πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας. Ο ΟΗΕ ζητά δικαιοσύνη για τα 270 θύματα και ο Καντάφι αποζημιώνει. Γιατί οι Βρετανοί απελευθέρωσαν τον δράστη ...

$
0
0

21 Δεκεμβρίου 1988. Το Boeing 747, που εκτελούσε την πτήση 103 της Pan American, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χίθροου.
Λίγη ώρα μετά την απογείωση και ενώ η πτήση βρισκόταν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχασαν από τα μόνιτορ το στίγμα του αεροπλάνου.
Μια βόμβα διέλυσε την άτρακτο και το Boeing συνετρίβη πάνω από την πόλη της Σκωτίας.
243 επιβάτες και 16 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.
1465272-3x2-940x627
243 επιβάτες και 16 μέλη του πληρώματος πέθαναν. Σκοτώθηκαν και 11 πολίτες στο Λόκερμπι
Οι περισσότεροι από τα θύματα ήταν Αμερικανοί, που επέστρεφαν στην πατρίδα τους για τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Μεγάλα κομμάτια του αεροπλάνου έπεσαν μέσα στην κωμόπολη Λόκερμπι και σκότωσαν ένδεκα κατοίκους της πόλης.
Το 1991, μετά από έρευνες σχεδόν όλων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αποκαλύφθηκε ότι το χτύπημα ήταν διαταγή του ηγέτη των Λιβύων, Μουαμάρ Καντάφι.

BRITAIN LOCKERBIE
Τα εκρηκτικά πέρασαν μέσα από τα ρούχα των δραστών χωρίς να τα ανιχνεύσουν στο αεροδρόμιο
Αρχικά, ο Καντάφι αρνούνταν με πείσμα ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη. Η βρετανική αστυνομία έκανε λόγο για δύο βασικούς υπόπτους.
Τους Χαλίφα Φχίμαχ και Αλ Μεγράχι, που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης και επικεφαλής των Λιβυκών αεροπορικών αερογραμμών.
Ειδικά για τον Αλ Μεγράχι, το πόρισμα ανέφερε ότι αγόρασε στη Μάλτα το ηλεκτρονικό υλικό, με το οποίο πυροδοτήθηκε εν πτήση η βόμβα στο εσωτερικό του αεροπλάνου.
Ο πυροκροτητής πέρασε μέσα από ρούχα, που ξεγέλασαν τους ανιχνευτές στο αεροδρόμιο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε από τη Λιβύη να παραδώσει στη δικαιοσύνη τους 2 υπόπτους για το τρομοκρατικό χτύπημα και να καταβάλλει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.
Η άρνηση της Λιβύης να υπακούσει, οδήγησε τον ΟΗΕ σε επιβολή διεθνών κυρώσεων εναντίον της χώρας, από τις 31 Μαρτίου 1992.
Τελικώς, τον Απρίλιο του 1999, έπειτα από συνεχιζόμενες πιέσεις του ΟΗΕ, η Λιβύη παρέδωσε στη δικαιοσύνη τους 2 υπόπτους για την τραγωδία στο Λόκερμπι.
Το 2001, ο Αλ Μεγράχι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την τρομοκρατική ενέργεια.
αρχείο λήψης
Ο Καντάφι έκανε «άνοιγμα» στη Δύση και αποζημίωσε τις οικογένειες των θυμάτων. Λίγα χρόνια μετά οι Βρετανοί απελευθέρωσαν τον τρομοκράτη
Τον Αύγουστο του 2003, ο Καντάφι που προσπαθούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση, ανέλαβε επίσημα την ευθύνη και έδωσε γενναία αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.
Το 2009, ο Αλ Μεγράχι απελευθερώθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς έπασχε από καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο.
Η οργή και η αγανάκτηση στις ΗΠΑ, από τους συγγενείς των θυμάτων, ήταν μεγάλη, ειδικά μετά την υποδοχή ήρωα, που του επιφύλαξαν χιλιάδες Λίβυοι, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του.
Ο γιος του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, χαρακτήρισε την απελευθέρωση «γενναίο βήμα» από τη Σκωτία και τη Βρετανία.
Το πετρέλαιο φαίνεται ότι είχε παίξει τον ρόλο του.
Ο Καντάφι αναγνώρισε τις ευθύνες του, για να καλοπιάσει τη δύση και να κλείσει τους λογαριασμούς.
Μετά την εισβολή στο Ιράκ, είχε τρομάξει και προσπάθησε να αγοράσει την παραμονή του στην εξουσία.
Τελικά, μάλλον αντιλήφθηκε με τον χειρότερο τρόπο, ότι τα λεφτά δεν αγοράζουν τα πάντα.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: Φόβος ή Ελπίδα;»

$
0
0
ΗΛΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ             
    
«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: Φόβος ή Ελπίδα;»
«Η παγκοσμιοποίηση υπάρχει, όπως υπάρχουν και οι ωκεανοί. Μπορεί να φοβόμαστε τους ωκεανούς, αλλά δεν παύουν να είναι μια πραγματικότητα» (Πάολο Κουέλιο).
Οι μελετητές του ανθρώπινου πολιτισμού ερμηνεύουν και αξιολογούν κάθε εποχή ανάλογα με τις λέξειςπου δεσπόζουν στην επικοινωνία – και όχι μόνο – των ανθρώπων. Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι λέξεις αποτυπώνουν με ενάργεια την αντικειμενική πραγματικότητακαι ιδιαίτερα εκείνες τις αποχρώσεις που την καθιστούν ξεχωριστή.
Η λέξη – έννοια που κατακλύζει την επικοινωνία των σύγχρονων ανθρώπων και βοηθά στην ιχνηλάτηση της βαθύτερης δομής του σύγχρονου κόσμου είναι η παγκοσμιοποίηση. Μια λέξη κι ένα φαινόμενο που ο σαφής προσδιορισμός τους είναι δύσκολος, λόγω της συνθετότητας και ρευστότητας του πυρήνα τους. Επειδή, όμως, «αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις» (Αντισθένης) αναγκαίος κρίνεται ο ακριβής προσδιορισμός του όρου – φαινομένου.
Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Θίοντορ Λέβιτμε άρθρο του το 1983 (Globalization at markets) και αφορά τη χωρίς όριακαι φραγμούςδιακίνηση του κεφαλαίου σε κάθε σημείο του πλανήτη, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Η παγκοσμιοποίηση σήμερα καλύπτει κάθε πεδίο της ανθρώπινης δράσης, από την οικονομίακαι το εμπόριο έως την τεχνολογία, την κουλτούρα, την πολιτική και την επικοινωνία.
Για κάποιους άλλους η παγκοσμιοποίηση είναι το «πλανητικό χωριό»,η προσέγγιση των ανθρώπων και των τόπων με την κατάργηση των αποστάσεων και την ταχύτητα της πληροφόρησης. Είναι, επίσης, η πτώση των συνόρωνκαι η βαθμιαία συνειδητοποίηση κοινών αξιών, η αναγνώριση της κοινής μοίρας που συνδέει όλη την ανθρωπότητα. Είναι τέλος η γενίκευσητων ανταλλαγών ανάμεσα στα διάφορα μέρη του πλανήτη, η δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου, μιας παγκόσμιας αγοράς, καθώς και η πλανητική διάδοση των ευεργετημάτων της τεχνικής και επιστημονικής προόδου.
Γι’ άλλους αντίθετα η παγκοσμιοποίηση ευθύνεται για την έκρηξη των ανισοτήτωνκαι την αύξηση τηςανεργίας. Εξάλλου, στο όνομα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας προωθείται σε μια σειρά χώρες η κατάλυση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, η κατάργηση των ρυθμιστικών παρεμβάσεων του κράτους και η ευελιξία κι αποσταθεροποίηση της εργασίας. Η παγκοσμιοποίηση, δηλαδή, συνδέεται άμεσα με τη διάβρωσητης κυριαρχίας των εθνών – κρατώνκαι ιδιαίτερα τη μείωση και την αποδυνάμωση του παρεμβατικού και ρυθμιστικού ρόλου του κράτους στις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις.
Οι αντιτιθέμενες αξιολογήσεις παραπέμπουν σε μια γνωστή ιστορία:«Επειδή οι τυφλοί σοφοί δεν ήξεραν πως είναι ένας ελέφαντας, αποφάσισαν να κατασκευάσουν μια νοητή εικόνα και να γνωρίσουν το ζώο με την αφή. Αγγίζοντας το σώμα του, ένας τυφλός άντρας είπε ότι ο ελέφαντας έμοιαζε με φίδι. Ένας άλλος, τρίβοντας το τεράστιο πόδι του, παρομοίασε το ζώο με μια σκληρή κολόνα τεραστίων διαστάσεων. Ο τρίτος ψηλάφησε την ουρά του και ισχυρίστηκε ότι ο ελέφαντας έμοιαζε με μια μεγάλη και μαλακή βούρτσα. Ο τέταρτος άγγιξε τα κοφτερά δόντια του και δήλωσε ότι έμοιαζε με ένα μεγάλο δόρυ. Ο καθένας επέμενε ακράδαντα στη δική του άποψη για την εικόνα του ζώου. Δεδομένου ότι η φήμη τους εξαρτάτο από την προσωπική εικόνα που είχαν σχηματίσει για το ζώο, οι τυφλοί άνδρες κατέληξαν να διαφωνούν για την πραγματική φύση του ελέφαντα».
Αναγκαία, λοιπόν, κρίνεται η καταγραφή των βασικών γνωρισμάτωνπου χαρακτηρίζουν την παγκοσμιοποίηση, όπως τουλάχιστον τη γνωρίσαμε μέχρι τώρα, μέσα από τις φοβίες, τους ενθουσιασμούς αλλά και τις αντιδράσεις προς αυτήν.
Αρχικά, ως βασικό γνώρισμα της παγκοσμιοποίησης επισημαίνεται «η σαφήνεια μέσων και ασάφεια σκοπών, στόχων και οραμάτων». Ο πολιτισμός μας απέκτησε εργαλεία και μέσα ικανά να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην πραγμάτωση υψηλών στόχων. Η επιστήμηκαι η τεχνολογίααποτελούν τα βασικότερα και αποτελεσματικότερα εφόδια για την απελευθέρωση του ανθρώπου και την επιβολή της κυριαρχίας του πάνω σε δυνάμεις που παλιά τον φόβιζαν.
Ωστόσο, τη «σαφήνεια» των μέσων δεν τη συνοδεύει και η αντίστοιχη σαφήνεια «σκοπών»,στόχων κι οραμάτων. Ο σύγχρονος άνθρωπος μοιάζει με ναυαγό στον ωκεανό που δεν γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στρέψει τα πανιά για να φτάσει στην ακτή. Πειραματίζεταικι αδυνατεί να ορίσει με ακρίβεια το τέλος του ταξιδιού του. Παλινωδίες, παλινδρομήσειςκαι σύγχυση χαρακτηρίζουν κάθε βήμα του. Η αβεβαιότητα, το χαώδεςτοπίο και οι αλληλεξαρτήσεις ενισχύουν την ασάφεια των σκοπών.
Ένα άλλο γνώρισμα της παγκοσμιοποίησης είναι και η διάσταση ανάμεσα στην ατομικότητακαι την κοινωνικότητα. Η εποχή μας διευκολύνει τη δόμηση της ατομικότηταςτου ανθρώπου που λογίζεται ως το σύνολο των ιδιαίτερων στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα– μοναδικότητά του. Ένα σύνολο νόμων και θεσμών καθώς και η προβαλλόμενη από παντού ως κοινωνική αξία αρετή της ανεκτικότητας δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια της ταυτότητας – ατομικότητας.
Ωστόσο, αυτή η ατομικότητα δρα ανταγωνιστικά και διαβρωτικά στην εξωτερίκευση της κοινωνικότητάςτου και κατ’ ακολουθίαν στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης. Απότοκο αυτού του φαινομένου η αδιαφορία για τα κοινά και η ρήξη της σχέσης – σύνδεσης του υποκειμένου με το δημόσιο – κοινωνικό χώρο. Οι αξίες και οι προσανατολισμοί της παγκοσμιοποίησης κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με τις αξίες του ανθρώπου ως ατόμου, που όχι σπάνια συμπεριφέρεται ωςιδιώτης. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης κυριαρχεί ως αξία το άτομο, ενώ αποδομείται η έννοια – πρότυπο του κοινωνικού ανθρώπου. Οδεύουμε, δηλαδή, προς κοινωνίες «ατόμων»που μάχονται το «κοινωνικό είναι»του ανθρώπου.
Σε ένα άλλο επίπεδο – ως τρίτο γνώρισμα – η παγκοσμιοποίηση ενισχύει τη ρευστότητακαι την αβεβαιότηταδημιουργώντας ένα χαώδεςτοπίο όπου κυριαρχεί η απροσδιοριστίακαι η τυχαιότητα. Η αιτιοκρατία υποχωρεί κι ενισχύεται η ανεξέλεγκτη αλληλεπίδραση που δημιουργεί φαινόμενα και καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν με τους παραδοσιακούς όρους – κώδικες τηςλογικής (Η πανηγυρική δικαίωση του Χάιζενμπεργκ). Όλα αυτά, όμως, συντείνουν στην ανασφάλεια. Μια ανασφάλεια που πυροδοτεί την ανάγκη της επιβίωσηςως του κατεξοχήν ενστίκτου του ανθρώπινου είδους.
Σε αυτό το ψυχολογικό κλίμα αναδύονται οι δυνάμεις του πρωτογονισμού που ενεργοποιούν τα άλογα πάθημε αποτέλεσμα ο άνθρωπος να γίνεται περισσότερο εσωστρεφής και ατομοκεντριστής. Εξαγριώνεται και εξαχρειώνεται. Ο φόβος της επιβίωσης λειτουργεί ως απειλή και εκβαρβαρώνειτον πολιτισμένο άνθρωπο. Το «ζώο»νικά το «πνεύμα» και την ανθρωπιά.
Ο άνθρωπος, δηλαδή, της παγκοσμιοποιημένης εποχής, στέκεται μετέωρος μπροστά στην ταχύτητα των αλλαγών κι αδύναμος να κατανοήσει τα υπόγεια ρεύματα των αλληλεπιδράσεωνκαι αλληλεξαρτήσεων. Τα όπλα που διαθέτει, αν και ισχυρά και πρωτόγνωρης ισχύος, δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα στο σύγχρονο άτομο, που αφήνεται ανυπεράσπιστος στους απρόσωπους νόμους της αγοράς. Για πρώτη φορά ηπολιτικήκαι ο άνθρωπος αδυνατούν να ορίσουν το πλαίσιο των αλλαγών και των εξελίξεων.
Ο ενοποιημένοςπαγκόσμιος χώρος λειτουργεί ως ένα μεγάλο χωνευτήρι όπου συνθλίβονται και ομογενοποιούνταιπρόσωπα, ιδεολογίες και αξίες.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη όλα τα παραπάνω και συνειδητοποιώντας το χρέοςνα επιβιώσουμε ως άτομα, λαός και έθνος σε έναν κόσμο που συγκλονίζεται από βαθύτατες αλλαγές επιβάλλεται να μην εγκλωβιστούμε σε μια κοντόφθαλμη ερμηνείατης παγκοσμιοποίησης. Ηδαιμονοποίησήτης και η καταστροφολογία είναι τόσο άστοχες ως αντίδραση όσο και η απόλυτη και άκριτη υποταγήστην αναγκαιότητα που γεννάται.
Κανένας λαός, όμως, δεν επιβιώνει, όταν αρνείται την ταυτότητά του στο όνομα μιας άμετρηςπροσαρμογήςσε φαινόμενα που υπόσχονται πολλά με αντίτιμο την απώλεια των εθνικών ιδιαιτεροτήτων. Μπορούμε, λοιπόν, ως άτομα και λαός συνυφαίνοντας το τοπικόμε το παγκόσμιονα ανοιχτούμε στο μέλλον διεκδικώντας το καλύτερο, χωρίς αγκυλώσεις, φοβίες και προκαταλήψεις.

Η παγκοσμιοποίησηδεν είναι μόνο αγορά, οικονομία και εμπορεύματα. Είναι και κατανόηση, αλληλεγγύη και επικοινωνία. Το σύνθημα «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη»εκφράζει όσο τίποτα άλλο την ανάγκη η παγκοσμιοποίηση να αποκτήσει ανθρώπινοπρόσωπο.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

«Ταξίδι στην Ελλάδα των χριστουγεννιάτικων εθίμων»

$
0
0
Της Στεύης Τσούτση 

Μέσα στο παλιό χαμάμ της Ιστορίας έπαιξαν με το νερό πολλά παιδιά που τώρα πια τα ονόματα τους έχουν ξεχαστεί. Έμειναν τα παραμύθια του νερού. Νερό σκοτεινό που κρύβει πλάσματα μαγικά, νερό πικρό που χωρίζει στεριές κι ανθρώπους, νερό γλυκό που ξεδιψά, νερό εξαγνιστικό για τα κρίματα, νερό για να παίξεις.
Κάποτε τα έθιμα ξεδιψούσαν σαν το νερό. Ελάτε λοιπόν, να πιούμε λίγο από το γλυκό νερό των παραδόσεών μας , που ξεπηδά κατακάθαρο μέσα από τους αιώνες!
Κατά την περίοδο του Δωδεκαήμερου, που αρχίζει από την Παραμονή των Χριστουγέννων και φθάνει μέχρι τα Θεοφάνεια, τηρούνταν στην Ελλάδα έθιμα που προσέδιδαν ξεχωριστό χρώμα στις εορτές, συμβoλίζοντας την αναγέννηση της ελπίδας των ανθρώπων για ένα καλύτερο κόσμο. Η λαϊκή δημιουργική φαντασία, απ’ τα πανάρχαια χρόνια, πεθύμησε μια λυτρωτική διέξοδο μέσα από την καταθλιπτική χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα και γι’ αυτό βρήκε και καθιέρωσε ένα απίθανο πλήθος λατρευτικών τελετών και συμβολικών δρώμενων, που αναφέρονται στην ολόψυχη κυρίως λαχτάρα των ανθρώπων να γευτούν μια καλύτερη τύχη τη χρονιά που έρχεται.
Ξεκινώντας το ταξίδι μας από τη Θράκη, θα δούμε την παραμονή των Χριστουγέννων να ανάβουν μεγάλες φωτιές στις πλατείες των χωριών και των πόλεων .  Μέρες πριν, τα παιδιά μαζεύουν φρύγανα και κέδρους και τα στοιβάζουν στο κέντρο της πλατείας. Γύρω στην πυρά μαζεύεται κόσμος και τραγουδά τα κάλαντα. Συγχρόνως, χτυπούν κουδούνια , καθώς πιστεύεται πως η φωτιά κι ο κρότος απ’ τα κουδούνια διώχνει τα δαιμονικά που μαζεύονται το Δωδεκαήμερο.
Το τραπέζι της Παραμονής των Χριστουγέννων, ήταν στη Βόρεια Θράκη τόσο εορταστικό όσο και το Χριστουγεννιάτικο. Με τη διαφορά, ότι στο πρώτο, όλα τα φαγητά έπρεπε να είναι νηστίσιμα. Μάλιστα έπρεπε κατ’ ανάγκη να είναι εννέα. Άλλες πηγές υποστηρίζουν, πως ήταν τόσα επειδή εννέα μήνες κυοφορούσε η Παναγία και άλλες επειδή τόσα ήταν τα μέρη που επισκέφθηκαν η Παναγία, ο Χριστός κι ο Ιωσήφ κατά τον διωγμό του Ηρώδη.
Το πρώτο από τα 9 φαγητά ήταν η «άφταστη» πίτα, δηλαδή μια πίτα άζυμη, συνήθως πολύ μικρότερη από τη βασιλόπιτα. Την στόλιζαν με μισές σκέλδες καρυδιού σε σχήμα Σταυρού, με μια τρύπα στο μέσο, προορισμένη για την τοποθέτηση του κεριού. Για τη συμπλήρωση των 9 φαγητών, συνηθιζόταν λαχανοντολμάδες, ελιές και χαλβάς.

Από ‘κει και πέρα, ιδιαίτερα όταν τα οικονομικά του σπιτιού ήταν περιορισμένα, η νοικοκυρά έπρεπε κάτι να μηχανευτεί. Το τέχνασμα ήταν πρόχειρο: το αλατοπίπερο για παράδειγμα τοποθετούνταν σε 2 πιάτα, χωριστά το αλάτι, χωριστά το πιπέρι, οπότε αυτόματα δύο φαγητά επιπλέον. Αλλά το τουρσί ήταν εκείνο που έλυνε οριστικά το πρόβλημα: Χωριστά το λάχανο από τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Έτσι συμπληρωνόταν ο αριθμός 9, ούτε λιγότερα μα ούτε και περισσότερα.
Η Εκκλησία διάβαζε ακριβώς τα μεσάνυχτα. Μάλιστα, επί Τουρκοκρατίας κι ως την έκδοση του Χάτι Χουμαγιούν το 1856, δε χτυπούσε η καμπάνα. Ο κράχτης (έτσι ονομάζουν οι Βορειοθράκες τον καντηλανάφτη) περνούσε αράδα τα σπίτια της ενορίας του και χτυπούσε το σιδερένιο χερούλι κάθε πόρτας,  λέγοντας το προσκλητήριο: «Ορίστε εις την Εκκλησία» ψαλτικά. Αλλά οι οικογένειες που είχαν μικρά παιδιά, αδυνατούσαν να τα κρατήσουν ξύπνια ως τα μεσάνυχτα.


Επικράτησε λοιπόν να επαναλαμβάνεται ένα έθιμο , που κυρίως γινόταν το τελευταίο βράδυ της Αποκριάς. Από το κέντρο του ταβανιού, που πάντα βρισκόταν ένας κρίκος, κρεμούσαν δεμμένο σε σπάγκο ένα κομμάτι καρυδοχαλβά που η στερεότητά του μπορούσε να συναγωνιστεί το πιο γερό ξύλο. Οι γονείς γύριζαν το σπάγκο με το χαλβά και τα παιδιά τοποθετημένα γύρω , με τα χέρια πισθάγκωνα, προσπαθούσαν ποιό θα το συγκρατήσει πρώτο με το στόμα, οπότε και το κομμάτι ήταν δικό του. Το σπίτι γέμιζε γέλια και φωνές ώσπου να έρθουν τα Μεσάνυχτα και να κατευθυνθεί όλη η οικογένεια, ξύπνια, για την Εκκλησία.
Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, οι κάτοικοι -η πλειονότητα των οποίων έχουν ρίζες στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και της Μ. Ασίας- γνωρίζουν πώς να σέβονται τις παραδόσεις τους, αφού σ αυτές έχουν αποτυπωθεί η ιστορία, οι αγώνες αλλά και οι ανησυχίες του τόπου τους.
Στην Πέλλα, αναβιώνει το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπο» το οποίο σχετίζεται με τη σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπο», δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με την παράδοση, οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχθούν.
Στα χωριά της Μακεδονίας, από τις παραμονές των εορτών , ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό, το πιο χοντρό ακανθωτό ξύλο, αχλαδιά, κέδρο ή αγριοκερασιά και το πηγαίνει σπίτι του. Αυτό θα είναι το Χριστόξυλο κι η φωτιά του θα καίει στο τζάκι όλο το Δωδεκαήμερο.
Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο , κάθε νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι με ιδιαίτερη προσοχή. Στο τζάκι δεν πρέπει μάλιστα να μείνει ίχνος από τη παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι Καλικάτζαροι, τα «παγανά» όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια.
Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων , όταν όλη η οικογένεια είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι, ο νοικοκύρης του σπιτιού ανάβει την καινούρια φωτιά και μπαίνει στην εστία το Χριστόξυλο. Το ραίνει μάλιστα με αμύγδαλα και καρύδια.  Σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού, καθώς καίγεται το Χριστόξυλο ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη του.
Από τα κάρβουνα του Δωδεκαμερίτη, η νοικοκυρά θα πιάσει αμέσως να κάνει σταυρούς στις πόρτες και τα παράθυρα  ώστε να μην τολμήσουν τα «παγανά» να μπούνε στο σπίτι.
Δε μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως πίσω από τις δεισιδαιμονίες αυτές, άσχετα αν είναι ιστορικές ή μεταφυσικές, κρύβεται η παλιά αγωνία του ανθρώπου για το χειμώνα και τα σκοτάδια του.  Μια θεωρία που ενισχύεται, σαν ακουστεί η νοικοκυρά, να λέει σαν ευχή ή σαν ξόρκι, την ώρα που σημαδεύει τις πόρτες και τα παράθυρα με το σταυρό:
« Χριστός γεννάται
το φως αξαίνει
και το σκοτεινό μακραίνει»
Κι η ελπίδα «ν’ αξήνει» το φως, οδηγεί βέβαια τη σκέψη στη βλάστηση και την παραγωγή που τις περιμένει ο κόσμος για την κτηνοτροφία και τη σοδειά.


Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν οι βοσκοί να προσκυνήσουν, ήταν νύχτα σκοτεινή. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι, του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό χαρούμενες φωτιές, τριξίματα και κρότους.
Από τότε λοιπόν, στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα να πει «Χρόνια Πολλά», καθώς κι όλα τα παντρεμένα παιδιά που πάνε στο πατρικό τους για να φιλήσουν το χέρι των γονιών, κρατούν ένα κλαρί πουρνάρι ή όποιο άλλο δεντρικό καίει τριζοβολώντας. Στο δρόμο το ανάβουν κι έτσι σε όλη τη διαδρομή γεμίζουν χαρούμενες φωτιές, κρότους και τριξίματα τα σοκάκια του χωριού.
Και στα Ιωάννινα κάνουν το ίδιο, μόνο που δεν κρατούν ολόκληρο το κλωνάρι αναμμένο, παρά δαφνόφυλλα και πουρναρόφυλλα που τα πετούν στο τζάκι. Κι όταν τα ξερά φύλλα πιάσουν να τρίζουν και να πετάνε σπίθες, εύχονται : « Αρνιά, κατσίκια, νύφες, γαμπρούς» . Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για κάθε νοικοκύρη : Να προκόβουν τα κοπάδια του, να πληθαίνει η φαμίλια του, να μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα παλικάρια του, να φέρνουν στο σπίτι νύφες και γαμπρούς, να του δώσουν εγγόνια που δε θα αφήσουν το όνομα το πατρικό να σβήσει.
Στο Ζαγόρι της Ηπείρου , τη νύχτα της Παραμονής κάνουν τηγανίτες. Τραβούν θράκα από το τζάκι και πυρώνουν πάνω του πλατιά πέτρα, ποταμίσια. Εκεί πάνω ψήνουν το χυλό που έχει φτιάξει η νοικοκυρά. Στρώνουν τις τηγανίτες τη μία πάνω στη άλλη, με κοπανισμένα καρύδια και αμύγδαλα ενδιάμεσα στις στρώσεις και τις περιχύνουν με ζαχαρόμελο. Αυτός ο αυτοσχέδιος μπακλαβάς λέγεται «σπάργανα», καθώς παραπέμπει στα σπάργανα που ήταν τυλιγμένος  ο Χριστός.
Αντίστοιχο συμβολισμό συναντάμε και στο χριστουγεννιάτικο ηπειρώτικο τραπέζι. Χριστούγεννα χωρίς λαχανοντολμάδες, ήταν σίγουρα κάτι που δε συναντούσε κανείς σε παρελθόντες χρόνους. Σύμφωνα με τους λαογράφους, οι λαχανοντολμάδες πρωτοσερβιρίστηκαν σε βυζαντινή τράπεζα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το τύλιγμα των φύλλων του λάχανου, συμβολίζει κι αυτό τα σπάργανα του Χριστού.
Περνώντας από τα χειμαδιά τόσο της Ηπείρου όσο και της Θεσσαλίας , τέτοιες γιορτινές και καλοθύμητες μέρες, έχεις να συναντήσεις και να δεις πάμπολλα έθιμα, έχεις να μάθεις μυστικά της βλαχουριάς. Την παραμονή της γιορτής πουρνόξυπνα και χαρούμενα παιδιά γυρίζουν στα κονάκια των τσελιγκάδων τραγουδώντας τα κάλαντα,  που είναι διαφορετικά απ’ τα κοινά κάλαντα του λαού και περισσότερο ευχετικά:
Αν όμως η πόρτα δεν ανοίξει κι αν τα παιδιά δυσαρεστηθούν, τότε το τραγούδι τους δεν επαινεί το νοικοκύρη. Αντίθετα μάλιστα γίνεται ιδιαίτερα σκωπτικό:
«Αφέντη μου , στην κάπα σου χίλιες χιλιάδες ψείρες
Άλλες γεννούν, άλλες κλωσσούν , άλλες αυγά μαζώνουν..»
Στα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου, ήταν απίθανο να μη συναντήσουμε τουλάχιστον ένα χοίρο σε κάθε σπίτι:  Ήταν πάντα θέμα αρχοντιάς, κοινωνικής και οικονομικής επιφάνειας.
Η χοιροσφαγή ή αλλιώς γουρουνοχαρά, είναι ολόκληρη τελετουργία, αφού είναι απαραίτητο να υπάρχει φωτιά, κάρβουνο και λιβάνι.  Την ώρα της σφαγής η νοικοκυρά θα πρέπει να τα ρίξει πάνω στο ζώο, ενώ στο στόμα του χοίρου βάζουν ένα λεμόνι, ώστε να μένει ανοιχτό και να αερίζεται. Η νοικοκυρά θυμιατίζει κι οι υπόλοιποι αερίζουν με το χέρι τους τη φωτιά λέγοντας:
« Να το φάτε με υγεία και του χρόνου μεγαλύτερο».
Όταν τελειώσουν με τους χοίρους, όλη η γειτονιά ξεκινά το γλέντι, ενώ οι νοικοκυρές την ίδια ώρα πιάνουν να φτιάξουν τα λουκάνικα και τις τσιγαρίθρες.


Αναφέρεται πως οι Ρωμαίοι γεωργοί θυσίαζαν στα Σατουρνάλια, χοίρους προς τιμήν του Κρόνου και της Δήμητρας για την «προαγωγή της ευφορίας της γης». Λέγεται μάλιστα πως η σφαγή των γουρουνόπουλων συμβολίζει τη σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα,  κάθε νοικοκύρης βουτά ένα μαντίλι στο αίμα του ζώου και κάνει σταυρό στην εξώπορτα του σπιτιού για να μην μπει ο «δαίμονας».
Ζωντανή μέχρι και σήμερα, που πολλά έχουν αλλάξει, παραμένει και στην Κρήτη η παράδοση,  η οποία  δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στη γιορτή των Χριστουγέννων. Οι Κρητικοί, άνθρωποι της «τάβλας», και της παράδοσης διατηρούν μέχρι σήμερα, ευλαβικά τα πατροπαράδοτα έθιμα.
Στη σπηλιά του Αη Γιάννη στη Μαραθοκεφάλα Κισάμου τελείται την παραμονή των Χριστουγέννων Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Η αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός , με πρόβατα, βοσκούς, σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς δημιουργούν ιδιαίτερη κατάνυξη στους πιστούς.
Παλιότερα, από την Παραμονή οι γεωργοί, οι βοσκοί κι οι ναυτικοί, έλεγαν
«πως παλεύουν οι καιροί κι οι αέρηδες ποιος θα γεννηθεί και ποιος θα βαπτισθεί».
Όποιος γεννηθεί, όποιος δηλαδή υπερισχύσει και βγει νικητής την ημέρα των Χριστουγέννων, αυτός θα υπερισχύσει μέχρι τα Φώτα  αλλά κι ολόκληρο το νέο χρόνο.
Την προπαραμονή των Χριστουγέννων, την ημέρα των Αγ. Δέκα , στα χωριά της Αν. Κρήτης, σφάζουν τους χοίρους που έχουν ανατραφεί κυρίως με βελανίδια, χουμά και αποφάγια. Από το σφάξιμο του χοίρου δεν πετούν τίποτα. Από το κρέας παρασκευάζουν λουκάνικα, ομαθιές, τσιλαδιά με τη χοιροκεφαλή, απάκια από λωρίδες ψαχνού κρέατος καπνισμένες στο τζάκι, σύγκλινα μαζί με τη γλίνα.
Το «ακοίμητο» τζάκι με τα μεγάλα κούτσουρα καίει και στα κρητικά σπίτια. Οι παλαιότεροι έλεγαν μάλιστα πως μέσα από την ανθρακιά μπορούσαν να μαντέψουν τα μελλούμενα.
Όσο κι αν λέμε συνήθως πως τα Επτάνησα έχουν δυτικότερο πολιτισμό, είναι παράξενο να διαπιστώνει κανείς ότι κάποια βυζαντινά έθιμα διατηρούνται καλύτερα εκεί παρά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η συμβίωση των Ελλήνων της Επτανήσου με τους Καθολικούς, τους έκανε να φυλάξουν με φανατική αντιδιαστολή πολλά από τα ορθόδοξα έθιμα. Αλλά κι όπου υπήρξε επίδραση, διατηρήθηκε βασικά η ελληνική κι ορθόδοξη γραμμή , με ελάχιστες αλλαγές προς το καλύτερο.
Εστιακό έθιμο ήταν το στόλισμα του σπιτιού με τη απλή πρασινάδα του λόγγου (τη μυρτιά ή το σκίνο , τη δάφνη και την κουμαριά), με τα πορτοκάλια στα πιάτα και στα παράθυρα. Το τραπέζι των Χριστουγέννων ήταν πάντα πιο πλούσιο από όλες τις μέρες κι είχε τη μαγική επιδίωξη της ευφορίας.
«Όπως τρώμε σήμερα να τρώμε όλο το χρόνο».
Είναι μια συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων να εκβιάσουν τη ζωή , να μην αφήνει πεινασμένους στο διάβα της. Από δω πηγάζει κι η έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα των ημερών. Η ζεστασιά της Εστίας και το καλό φαγητό δεν μπορούσε να αφήσει ξεχασμένο το συνάνθρωπο.
Στη διάρκεια του Δωδεκαημέρου στο Αιγαίο δεν έκαναν βαριές δουλειές. Φρόντιζαν ως την παραμονή των Χριστουγέννων να έχουν τελειώσει βασικές εκκρεμότητες: έπρεπε να μη μείνει υφάδι στον αργαλειό και να έχουν ετοιμαστεί τα ραψίματα και το γνέψιμο.
Στην Κάρπαθο, κάθε Χριστούγεννα οι καινούριες νύφες έπλαθαν στην πεθερά τους μια γίπλα, δηλαδή ένα κουλούρι με χοντρους κλώνους και πλουμιά επάνω. Την καλόψηναν στον φούρνο και της τη δώριζαν, λαμβάνοντας κι αυτές με τη σειρά τους δώρο από εκείνη.
Σήμερα, όλα τα έθιμα που μας ταξίδεψαν ως εδώ,  δεν έχουν την πρότερη αίγλη τους. Το γεγονός αυτό δεν είναι κατακριτέο, άλλωστε και η κοινωνία δεν παραμένει σταθερή , αλλά εξελίσσεται επηρεαζόμενη από τις εκάστοτε συνθήκες. Έτσι, σήμερα, οι συνθήκες του παρελθόντος που ευνοούσαν την τέλεση των δρώμενων έχουν εκλείψει, οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πια σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Ακόμη κι έτσι όμως τα έθιμα συνεχίζουν να υφίστανται έστω και με διαφορετική μορφή και με διαφορετική σκοπιμότητα. Άλλωστε όπως είπε κι ο Σεφέρης:
«Παράδοση δε σημαίνει απαρίθμηση και μνείες παλαιών τίτλων, αλλά έργα που ζουν και γονιμοποιούν τη δημιουργική φαντασία των σημερινών ζωντανών ανθρώπων..»
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Από την δεντρολατρεία των Μινωιτών στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

$
0
0

Της Ελένης Μανιωράκη 


Ω! μύθοι ανερμήνευτοι πόσες αλήθειες και γεγονότα κρύβετε; Πόσα μυστικά εντέχνως κεκρυμμένα θέλετε να μας αποκαλύψετε;
Επί βασιλείας του Μίνωα δημιουργήθηκε στο Αιγαίο ένας πολιτισμός που ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να συλλάβουμε την μεγαλοσύνη του.
Πάνω από 6000 χρόνια  οι δικοί μας πρόγονοι κατοικούσαν τον όμορφο αυτό τόπο, που ΚΡΗΤΗ ονομάστηκε, από το όνομα μιας Νύμφης των Εσπερίδων λένε.
Άνθρωποι των σπηλαίων μάς αφήνουν χαραγμένα στην πέτρα μηνύματα της καθημερινής τους ζωής.
Τρέφονται με άγριους καρπούς, χοχλιούς, βολβούς, χόρτα, φρούτα κι ο άγριος αίγαγρος θα τους εξασφαλίσει τροφή, δέρμα λίπος. Κατασκευάζουν τα πρώτα αγγεία και χαράζουν πάνω τους εικόνες από  έναν πολιτισμό έμβρυο που εγκυμονούσε τον ερχομό ενός ασύλληπτης έκτασης πολιτισμού. Το πρώτο ζώο που λατρεύτηκε ήταν ο Ταύρος. Σύμβολο τοτέμ της δύναμης και της γονιμότητος. Δύσκολο θέμα και ακανθώδες είναι θρησκεία των Κρητών κατά την Μινωική εποχή. Σίγουρα πέρασαν πολλά στάδια μέχρι να φτάσουν στην τελική της μορφή. Κι αυτά δεν τα βρήκαμε κάπου γραμμένα. Από  αναπαραστάσεις, ζωγραφιές, σφραγιδόλιθους, ειδώλια προσπαθούμε να μαντέψουμε και να κατανοήσουμε την θρησκεία τους και τον τρόπο έκφρασή της.
Οι πρώτοι οικισμοί, η εξημέρωση ζώων, η καλλιέργεια της γης, τούς εμφανίζει την ανάγκη να λατρέψουν, να ικετεύσουν, να δοξάσουν τον υπεύθυνο της ύπαρξης και της ζωής τους. Έψαξαν και βρήκαν τους θεούς τους, όχι στον ουρανό αλλά  εδώ στην γη.
Σε μικρά πήλινα ειδώλια εκτός των γυναικείων ή αντρικών μορφών ποζάρει αξιοπρεπής η πρώτη  θεότητα «η Μεγάλη Μητέρα». Παχύσαρκη με μεγάλα στήθη εγγυάται ότι θα τους θρέφει αιωνίως. Η θρησκεία αρχίζει με τον καιρό να παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία τους αν και δεν άφησαν μνημειώδη θρησκευτικά έργα, ούτε ναούς, ούτε κι αγάλματα. Πάνω σε ιερά κορυφής ή κάτω από τα δέντρα πρόσφεραν αναίμακτες θυσίες. Από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια μέχρι σήμερα το δέντρο βρέθηκε στο επίκεντρο της θρησκευτικής λατρείας, πολύ πριν την δημιουργία των πρώτων ναών.

Η μεγάλη θεότητα στην Κρήτη είναι η ίδια η φύση, η μεγάλη Μητέρα. Η οποία απεικονίζεται άλλοτε σε κορυφή βουνών ως «ποτνεία των θηρών» ή ως «ορεία μήτηρ» άλλοτε εικονίζεται να κρατάει στα χέρια ή να έχει τυλιγμένο στο κορμί της ένα φίδι ως « Θεά των Όφεων» ή συνδέεται με το ιερό δέντρο, το δέντρο της ζωής, των πουλιών και των λουλουδιών. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πώς στην Μινωική Κρήτη η λατρεία της Μεγάλης θεάς συνδυάστηκε με την δεντρολατρεία. Αυτό μας πληροφορεί η παράσταση μιας σαρκοφάγου που βρέθηκε στην Αγία Τριάδα στην Μεσσαρά της Κρήτης κι όχι μόνο. Μετά απ’ αυτά δε θα παραξενευτούμε όταν μάθουμε  ότι σε ένα Μινωικό χάραγμα με σκηνή δεντρολατρείας (το σημερινό χριστουγεννιάτικο δέντρο, παρουσιάζεται ομοίωμα της παράστασης της σπηλαιϊκής  γέννησης «Θείου βρέφους».
Σ’ αυτά τα ιερά δέντρα οι Μινωίτες και όχι μόνο, κρεμούσαν ομοιώματα, όπως κούκλες και περιστέρια, που συμβολίζανε την «επιφάνεια» την εμφάνιση δηλαδή  στους ανθρώπους του θείου βρέφους που γεννήθηκε σε κάποιο σπήλαιο. Προϋπήρχε λοιπόν το χριστουγεννιάτικο δέντρο πριν την γέννηση στην Βηθλεέμ, όπως προϋπήρχε και το σπήλαιο εντός του οποίου γεννήθηκε η «άμπελος η αληθινή».
Οι παραστάσεις των ιερών δέντρων μας παρέχουν πληροφορίες και για την άσκηση της πανάρχαιας λατρείας του ιερού τούτου δέντρου. Σκηνή δεντρολατρείας (χρυσό δακτυλίδι σφραγίδα) παριστάνει την θεά καθιστή στην ρίζα ενός δέντρου κι απέναντι της οι λατρεύτριες κρατώντας και κουνώντας ρυθμικά κλαδιά ελιάς αλλά κι άλλων δέντρων χόρευαν εκστατικούς χορούς και τελούσαν ιεροπραξίες με σκοπό να προκαλέσουν επιφάνειες θεών, που αφορούσαν αυτό το ίδιο το δέντρο στο οποίο υποκρύπτεται η υπέρτατη θεότητα που στην προκειμένη περίπτωση είναι η «Μεγάλη Μητέρα». H λατρεία κορυφώνεται σ’ ένα βίαιο εκστατικό χορό κατά τον οποίον τινάζουν το δέντρο ή σπάζουν ένα κλαρί. Το ότι έχουμε να κάνουμε με γνήσια δεντρολατρεία, είναι καταφανές Διακριτικά των «Iερών Δέντρων «είναι ένα μεγάλο επιβλητικό δέντρο, σχεδόν πάντοτε περιφραγμένο με περίβολο και συνεπώς απομονωμένο «ιερό». Λατρεία όμως των ιερών δέντρων έχουμε και στην Ελλάδα που το στολισμένο κλαδί ονομάζεται Ειρεσιώνη. Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο καθιερώθηκε από τον Θησέα, όταν ξεκίνησε για την Κρήτη για να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Ύστερα, σταμάτησε στην Δήλο, όπου έκανε θυσία στον Απόλλωνα, λέγοντας ότι, σε περίπτωση που κερδίσει την μάχη με τον Μινώταυρο, θα του πρόσφερε στολισμένα κλαδιά ελιάς για να τον ευχαριστήσει. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, ο Θησέας εκπλήρωσε την υπόσχεσή του καθιερώνοντας τον θεσμό της Ειρεσιώνης. Το θεοκρατικό καθεστώς του Βυζαντίου καταδίκασε το έθιμο ως ειδωλολατρικό και απαγόρευσε την τέλεσή του. Ωστόσο, οι Έλληνες που ταξίδευαν πολύ, το μετέδωσαν στους Βόρειους λαούς, οι οποίοι λόγω έλλειψης ελαιοδέντρων, στόλιζαν κλαδιά από τα δέντρα που φύονταν στις περιοχές τους, όπως είναι τα έλατα. Αιώνες αργότερα το ίδιο έθιμο επανεισάχθηκε στην Ελλάδα από τους Βαυαρούς που συνόδεψαν τον Όθωνα στην Ελλάδα, ως δικό τους Χριστουγεννιάτικο έθιμο. Στα ανάκτορα του Ναυπλίου το 1833 στολίστηκε πανηγυρικά από τον Βασιλιά Όθωνα το έλατο ως πρώτο  Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το έθιμο αφυπνίστηκε στις ελληνικές συνειδήσεις και νίκησε κατά κράτος το καραβάκι που είχε στο μεταξύ επικρατήσει ως έθιμο που ταίριαζε στην ναυτική Ελλάδα. Χωρίς βέβαια να μειώσει την ελληνικότητα του εμβλήματος του ελληνικού καραβιού.
Αρχαιοελληνικές  από ότι φαίνεται και μάλλον Μινωικές είναι και οι ρίζες του στολισμού του χριστουγεννιάτικου δένδρου.
Στην αρχαία Ελλάδα οι πρόγονοι μας στόλιζαν την Ειρεσιώνη (από το είρος = έριον, μαλλίον), η οποία ήταν κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λ.π., εκτός του μήλου και του αχλαδιού). Ήταν έκφραση ευχαριστίας για την γονιμότητα του λήξαντος έτους και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και ευφορίας και κατά το επόμενο έτος και ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).
Την εβδόμη ημέρα του μηνός Πυανεψιώνος (22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου), παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν, περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους τής πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι  παίρνοντας το φιλοδώρημά τους από τον νοικοκύρη ή την κυρά (σας θυμίζει τίποτα αυτό);  Όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνος.
Οι Έλληνες, που η κυτταρική τους μνήμη φυλάει έστω και εν αγνοία τους  ακέραια την αρχαιοελληνική τους παράδοση ενθυμούντο την Ειρεσιώνη, κι ως εκ τούτου υιοθέτησαν πολύ γρήγορα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με το έλατο (κατά τόπους και κυπαρίσσι).


* Η Ελένη Μανιωράκη είναι δασκάλα.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Στης γιαγιάς τα παραμύθια, της Ελλάδας τα χριστουγεννιάτικα έθιμα…

$
0
0
Της Στεύης Τσούτση

Από όλα τα παραμύθια της γιαγιάς εμένα μου άρεσαν πάντα περισσότερο αυτά που ξεκινούσαν με το… «Τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι». Χριστούγεννα, στις διακοπές, μας κάθιζε μπροστά στο τζάκι, μας έψηνε κάστανα και τηγανίτες και ξεκινούσε να θυμάται. Και ξέρετε, δε διέφεραν σε τίποτα τα παραμύθια της από τα άλλα, τα έτοιμα σα να λέμε. Είχαν τα πάντα και έκαναν τη φαντασία μας να πετάει από μέρος σε μέρος.

Οι καλικάτζαροι της γιαγιάς ήταν κι αυτοί σκανταλιάρηδες και γι’ αυτό έπρεπε το δωδεκαήμερο να καίει ολημερίς η φωτιά στο τζάκι. Για να μην μπαίνουν στο σπίτι τα παγανά, όπως τα έλεγε.  Την Παραμονή των Χριστουγέννων έμπαινε στο τζάκι το Χριστόξυλο, το πιο γερό ξύλο που θα είχε βρει ο νοικοκύρης.
Από τα κάρβουνα του δωδεκαμερίτη κάνανε, λέει, σταυρούς στα σπίτια για να διώχνουν τα κακά τα πνεύματα.
Σε άλλους τόπους βάζανε κόσκινα στην καμινάδα για να εμποδίσουν τα καλικατζάρια. Ήταν τόσο κουτά, που κάθονταν να μετρήσουν τις τρύπες του κόσκινου. Όμως μπερδεύονταν ή δεν τολμούσαν να πουν τον αριθμό τρία και έχαναν έτσι μέχρι το ξημέρωμα την ώρα τους!
Γελούσαμε εμείς με τα κουτά καλικατζαράκια και η γιαγιά συνέχιζε τις ιστορίες της.
Πολλά τα παραμύθια της και η μαγεία τους ήταν ότι μας έλεγε για πράγματα που κάπου, κάποτε ή ακόμη και σήμερα, σε κάποια γωνιά της πατρίδας μας συμβαίνουν. Παράξενα μας φαίνονταν κάποια κι άλλα πάλι γνωστά.
Μας τραγουδούσε και κάλαντα περιγράφοντάς μας πώς βγαίνανε τα παιδιά στις γειτονιές κρατώντας το καραβάκι τους. Και μάζευαν οι μικροί καλαντιστές ότι είχε να τους φιλέψει η κάθε νοικοκυρά. Γέμιζε ευχές ο αέρας και όνειρα για ένα καλύτερο αύριο.
Το πιο παράξενο από όλα ήταν σε πόσα πολλά από τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια της υπήρχαν και μεταμφιέσεις. Εμείς ξέραμε τις απόκριες μόνο. Κι όμως, ο κόσμος μασκαρευόταν και τα Χριστούγεννα. Στη Δράμα, για παράδειγμα, τα Θεοφάνεια, οι Αράπηδες έβγαιναν και βγαίνουν ακόμη στις πλατείες με μαύρες κάπες και μαυρισμένα πρόσωπα. Έχουν καμπούρα από άχυρα στην πλάτη και κρατούν ένα ξύλινο σπαθί και ένα σακουλάκι στάχτη για να ρίχνουν στον κόσμο. Για το καλό όπως λένε!



Υπήρχαν κι άλλοι! Οι Μωμόγεροι, τα Ρογκάτσια, ο Πουρπουρής! Όλοι μεταμφιεσμένοι, ο καθένας για τον δικό του ιδιαίτερο συμβολισμό, που χόρευαν και τραγουδούσαν ή και πολεμούσαν στα ψεύτικα μεταξύ τους!
Πολλά τα παράξενα στα παραμύθια της γιαγιάς μα όλα όμορφα. Και νόστιμα! Γιατί δεν παρέλειπε ποτέ να μας πει και για τα φαγητά του Δωδεκαημέρου.
Στην Ήπειρο βάζανε στο τζάκι πέτρα ποταμίσια κι εκεί πάνω έψηναν τηγανίτες. Έβαζαν από πάνω μέλι και καρύδια κι έφτιαχναν αυτοσχέδιο μπακλαβά. Έφτιαχναν και λαχανοντολμάδες κι έτσι όπως τους τύλιγαν συμβόλιζαν λέει τα σπάργανα που τύλιξαν το Χριστό στη φάτνη. Στην Πελοπόννησο, τη Μακεδονία αλλά και τη Θράκη, στήναν τις γουρουνοχαρές. Γιατί Χριστούγεννα χωρίς κρέας χοιρινό στο σπίτι, δεν μπορούσαν να νοηθούν.
Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων, το τραπέζι σε κάθε σπίτι έπρεπε να είχε επάνω εννιά φαγητά. Όλα νηστίσιμα και αμαγείρευτα για να βρίσκονται στο σπίτι όλο τον χρόνο πολλά φαγητά.
Τα εννιά φαγητά, θέλει να πιστεύει ο λαός ότι συμβολίζουν τα εννέα μέρη που επισκέφθηκαν ο Χριστός, η Παναγία και ο Ιωσήφ κατά τον διωγμό του Ηρώδη.
Τα πιο συνηθισμένα φαγητά πάνω στο στρωμένο τραπέζι της Παραμονής των Χριστουγέννων στη Θράκη, ήταν η πίτα, το μέλι, το κρασί για να απλώσει η οικογένεια σαν την κληματαριά, το σαραγλί για να φερόμαστε πάντα γλυκά τους επισκέπτες μας, το καρπούζι για να είναι γλυκιά η οικογένεια αλλά και η παραγωγή σαν το καρπούζι.
Το πεπόνι, το μήλο για να έχουν τα μέλη της οικογένειας κόκκινα μάγουλα, το σκόρδο για να προστατεύονται από τα τσιμπήματα των εντόμων, το κρεμμύδι για να έχουν οι λεχώνες πολύ γάλα.
Συμπλήρωμα των φαγητών ήταν η μπουγάτσα ή το χριστόψωμο το οποίο έκοβε ο νοικοκύρης το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και πριν αρχίσει το φαγητό.
Από εκείνα τα μέρη ήταν και η γιαγιά γι’ αυτό και πάντα τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες τις έλεγε για τον τόπο της. Κι αν ερχόταν στο κέφι μας τραγουδούσε κιόλας. Ίσως πού και πού να κουνούσε και τα πόδια της στα βήματα των χορών που στα νιάτα της αγαπούσε να χορεύει στα γλέντια και τα πανηγύρια. Κι αν μεγαλώνοντας η γιαγιά μας άφησε, μείναν τα παραμύθια της, έμειναν τα τραγούδια και οι χοροί της. Κληρονομιά και θησαυρός μαζί. Ευλογία…
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ένας χρόνος Τραμπ – Πόσο άλλαξε ο κόσμος που ξέραμε

$
0
0
trump

Γράφει ο Ceteris Paribus
Το 2017, που άρχισε με την «ενθρόνιση» του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, τελειώνει με τον Αμερικανό πρόεδρο να είναι ο πολιτικός «απόλυτος σταρ» του Δεκεμβρίου. Η απόφασή του για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους και πριν απ’ αυτό, μια σειρά πρωτοβουλιών του στη Μ. Ανατολή, έκαναν την πλειονότητα των αναλυτών ή και των επίσημων εκπροσώπων κρατικών συμφερόντων να κάνουν εν χορώ λόγο για «εμπρηστική» πολιτική.
Άλλοι, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα… ψυχιατρικοποιώντας το «φαινόμενο Τραμπ»: είναι ένας «τρελός» που, για κακή τύχη του κόσμου αλλά και των ΗΠΑ, βρέθηκε στο Λευκό Οίκο. Δεν υπάρχει πιο επιπόλαιη σκέψη: Αν εννοούν ότι την πολιτική την κάνουν άνθρωποι, και όλοι οι άνθρωποι έχουν και την προσωπική τους ιδιοσυγκρασία, δεν πρόκειται προφανώς για κάποια φοβερή ανακάλυψη… Αν όμως εννοούν ότι η πολιτική μιας υπερδύναμης θα καθοριστεί από τις προσωπικές ιδιορρυθμίες οποιουδήποτε προέδρου, είναι απλώς αφελείς!

Τεκτονικές ανατροπές

Η πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ πράγματι δεν στηρίζεται στις πολυμερείς συμφωνίες και στην εξασφάλιση συναινέσεων αλλά στη μονομέρεια, δεν στηρίζεται στο διπλωματικό σαβουάρ βιβρ αλλά στις «εμπρηστικές» πρωτοβουλίες, δεν στηρίζεται σε συμμαχίες αλλά σε συμπεριφορά «μοναχικού λύκου», φαίνεται να είναι ασυνάρτητη και να μην εμπνέεται από κάποιο σχέδιο αλλά από μια «μπρουτάλ» διάθεση να φέρουν με το ζόρι τον κόσμο στα μέτρα τους. Όσοι δεν βλέπουν την εξήγηση πίσω από όλα αυτά, καταλήγουν αναπόφευκτα στην παιδαριωδία της «ψυχιατρικοποίησης». Αν όμως κοπιάσουμε λίγο για να δούμε την αιτία πίσω από όλα αυτά, τότε θα ανακαλύψουμε ότι είναι «λογικά», ότι έχουν όχι μόνο αφορμή αλλά και αιτία, ότι υπακούουν τελικά σε κάποιο σχέδιο.
Η αιτία λοιπόν πίσω από όλα αυτά είναι απλή: οι παγκόσμιες εξελίξεις αμφισβητούν τα αποτελέσματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου ταυτόχρονα!Μια ματιά στην κορυφή της κατάταξης των χωρών με βάση το ΑΕΠ, που είναι ισχυρή προσέγγιση της συνολικής οικονομικής ισχύος, μας λέει όλη την αλήθεια:


Κατάταξη χωρών με βάση το ΑΕΠ (σε τρισ. δολάρια)

Χώρα                                               ΑΕΠ

ΗΠΑ                                                18,03
Κίνα                                                11
Ιαπωνία                                          4,38
Γερμανία                                        3,36
Ηνωμένο Βασίλειο                        2,86
Γαλλία                                            2,42
Ινδία                                               2,09
Ιταλία                                             1,82
Βραζιλία                                        1,77
Καναδάς                                        1,55

Χωρίς «βαριά» θεωρία και με δεδομένο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας κυμαίνονται περί το 6% ετησίως ενώ των ΗΠΑ περί το 2% ετησίως, τα συμπεράσματα είναι απλά: Η Κίνα σε μία δεκαετία περίπου θα είναι πλανητάρχης της οικονομικής ισχύος. Δημογραφικά εύρωστη και με πλήρη ισχύ σε όλη την γκάμα των κρίσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων (βιομηχανία, γεωργία, προηγμένη τεχνολογία), με ισχυρή ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας αιχμής (από πυραυλικά συστήματα μέχρι αεροπλανοφόρα, αεροπλάνα και δορυφόρους), ισχυρή πυρηνική δύναμη κ.λπ., είναι έτοιμη να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση. Μόνο αφελείς θα πίστευαν ότι μια τέτοια εκθρόνιση θα περιοριστεί στον οικονομικό τομέα: όχι αυτόματα, αλλά αργά ή γρήγορα, θα διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία συνολικά, δηλαδή και πολιτικο-διπλωματικά και στρατιωτικά.
Ωστόσο, η θέση του παγκόσμιου ηγεμόνα κερδήθηκε από τις ΗΠΑ μέσα από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο – έστω και αν σε αυτόν μάτωσαν πολύ λιγότερο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις. Τώρα, ό,τι κερδήθηκε στον πόλεμο, αμφισβητείται στην ειρήνη…
Επιπλέον, οι εξελίξεις αμφισβητούν επίσης τη νίκη του δυτικού στρατοπέδου στον Ψυχρό Πόλεμο ενάντια στην «Ανατολή». Στο ζήτημα αυτό, τα στοιχεία λένε ότι η Ανατολή (Κίνα, Ινδία, Ρωσία) ισχυροποιείται και ανέρχεται σε βάρος της Δύσης. Η Ιταλία είναι στο G-7, αλλά έχει ήδη υποσκελιστεί από την Ινδία και υποβιβαστεί στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης οικονομικής ισχύος. Πολύ σύντομα θα υποσκελίσει και τη Γαλλία, το Ην. Βασίλειο και μεσοπρόθεσμα και τη Γερμανία! Η Δύση παρακμάζει δημογραφικά, αλλά και πολιτικά.Ήδη, αντί να υπερασπίζεται και να επιδεικνύει με υπερηφάνεια τις παραδόσεις της αστικής δημοκρατίας όπως πριν αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αρχίζει να δείχνει συμπτώματα «κρίσης ζηλοτυπίας» για τον αυταρχικό συγκεντρωτισμό των δυνάμεων της Ανατολής, που τους επιτρέπουν να παίρνουν και να εφαρμόζουν γρήγορα αποφάσεις χωρίς να φοβούνται το πολιτικό κόστος.
Τεράστιοι πόροι κάθε μορφής επενδύθηκαν στο να κερδηθεί ο Ψυχρός Πόλεμος. Τώρα, αυτή η νίκη αμφισβητείται μέσα από δύο μεγάλες διαψεύσεις: Η Ρωσία, που κατέρρευσε μετά την ήττα στον Ψυχρό Πόλεμο, τώρα ανασυγκροτείται. Και η Κίνα, ιδιόμορφος σύμμαχος των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό με την ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο, αντί να καταρρεύσει επίσης, ακολουθεί μια φρενήρη πορεία προς την παγκόσμια ηγεμονία υπό την μπαγκέτα ενός αυταρχικού μονοκομματικού καθεστώτος.

Υπάρχει και μια τρίτη μεγάλη διάψευση: Ότι η «παγκοσμιοποίηση», οι πολυμερείς συμφωνίες και συναινέσεις, θα ήταν το πλαίσιο για τη διαιώνιση της αμερικανικής κυριαρχίας. Τώρα, γίνεται αντιληπτό ότι οι στρατιωτικοί, πολιτικο-διπλωματικοί και οικονομικοί πόροι που πρέπει να δαπανηθούν γι’ αυτό το σκοπό, απλώς ευνοούν την «αδάπανη», δηλαδή χωρίς κόστος, αναρρίχηση της Κίνας στην πρωτοκαθεδρία, αλλά και την αδάπανη συντήρηση της θέσης κάποιων συμμάχων.

«Δεν έχουμε χρόνο – δεν έχουμε υπομονή»

Όποιος διαμορφωτής στρατηγικής στις ΗΠΑ αγνοούσε αυτή την πραγματικότητα, θα ήταν «για τα μπάζα»! Και στην πραγματικότητα, κανένας δεν την αγνοεί. Απλώς, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, υπάρχουν δύο γραμμές μέσα στην αμερικανική ελίτ, οι οποίες μάλιστα συγκρούονται τόσο σκληρά, ώστε να παράγονται εικόνες «εμφυλίου» μέσα στο αμερικανικό «βαθύ κράτος». Ο Τραμπ εκπροσωπεί μια γραμμή, μια θεώρηση, μια στρατηγική, της οποίας οι βασικές παραδοχές είναι οι εξής: Οι ΗΠΑ δεν θα συμβιβαστούν με την παρακμή, δεν θα ζήσουν ήσυχα μερικά ακόμη χρόνια αυταπάτης ότι διατηρούν την παγκόσμια ηγεμονία μέχρι «ξαφνικά» να αποδειχτεί ότι την έχασαν για πάντα, δεν θα παραμείνουν για μερικά χρόνια ακόμη ο παρακμάζων ηγέτης μιας παρακμάζουσας Δύσης. Δεν θα κλάψουμε για τα άγχη των εβδομο-όγδοων της παρακμάζουσας Δύσης, ας χρηματοδοτήσουν μόνοι την ασφάλειά τους.
Αντί για την παρακμή, ανασυγκρότηση με βάση τις εθνικές προτεραιότητες. Τέρμα η σπατάλη πόρων (πολιτικο-διπλωματικών αλλά κυρίως στρατιωτικών και οικονομικών) για να χρηματοδοτούνται τέτοιες αυταπάτες. Τέρμα οι μόνιμες συμμαχίες στο όνομα μόνιμων συστημάτων αξιών» – σύμμαχος είναι όποιος κατά περίπτωση είναι διατεθειμένος να «πληρώσει» γι’ αυτό, εξασφαλίζοντας απτά και άμεσα οφέλη για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Τέλος (σε αυτή την πολύ περιεκτική περιγραφή), δεν έχουμε χρόνο για να σπαταλήσουμε: Πρέπει σε ελάχιστα χρόνια η εθνική ανασυγκρότηση να αποδώσει, να καταφέρουμε να φρενάρουμε την Κίνα, να ανακόψουμε την πορεία προς το «μοιραίο». Ο ωφέλιμος χρόνος μας δεν είναι τα 10 χρόνια που η Κίνα θα στεφθεί και «επισήμως» πρώτη παγκόσμια δύναμη, αλλά η επόμενη πενταετία, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να μπουν οι βάσεις για την αντεπίθεση.    
Εντελώς φυσιολογικά, το «δεν έχουμε χρόνο» μεταφράζεται άμεσα στο «δεν έχουμε υπομονή» και δεν μας περισσεύει η «λεπτότητα». Δεν έχουμε υπομονή για μακροχρόνια διπλωματικά μαγειρέματα, για μακροχρόνια διαχείριση ζητημάτων που λιμνάζουν για δεκαετίες, για σεβασμό στις «δουλείες» και τις «αδράνειες» συμμάχων, μισο-συμμάχων ή και αντιπάλων. Θέλουμε γρήγορα ανακλαστικά και γρήγορα αποτελέσματα.

Ο Τραμπ είπε στο Κατάρ: Αποφασίστε αν είστε μαζί μας ή όχι, και αποφασίστε τώρα, αλλιώς θα σας καταστρέψουμε! Είπε στη Σαουδική Αραβία: ξεκαθαρίστε τώρα με το διπλό παιχνίδι ενός μεγάλου μέρους της βασιλικής – επιχειρηματικής ελίτ, γιατί ο χρόνος πιέζει. Και τώρα, με την απόφαση για την Ιερουσαλήμ, λέει εμφατικά στην παλαιστινιακή ηγεσία, εμμέσως όμως και στο Ισραήλ: Αν πρόκειται να γίνει κάτι με μια συμφωνία που θα λύνει ριζικά το ζήτημα, πρέπει να γίνει σύντομα γιατί έχουμε επείγουσες «δουλειές» σε εξέλιξη, αλλιώς θα πάμε με τον φυσικό μας σύμμαχο μέχρι τέλους (η απειλή προς τους Παλαιστίνιους) και… γαία πυρί μιχθήτω (η έμμεση απειλή προς το Ισραήλ).
Μπορεί κανείς να κριτικάρει αυτή τη στρατηγική σαν αδιέξοδη, σαν «ομοιοπαθητική της παρακμής», σαν αυτοκαταστροφική κ.λπ. Μπορεί να είναι τέτοια, αλλά είναι μια στρατηγική «με αιτία και αφορμή», όχι μια «ασυναρτησία» ούτε μια προσωπική ιδιορρυθμία του Τραμπ… Η άνοδος της Ανατολής και η στρατηγική απάντησης των ΗΠΑ θα καθορίσουν τις εξελίξεις το 2018 και πολύ πέρα απ’ αυτό.
Ιδού μια μικρή απόδειξη:
«Έθνος χωρίς σύνορα δεν είναι έθνος (…) Έθνος το οποίο δεν μπορεί να προστατεύσει την ευημερία στο εσωτερικό του, δεν μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά του στο εξωτερικό(…) Έθνος το οποίο δεν είναι έτοιμο να κερδίσει έναν πόλεμο, είναι έθνος που δεν μπορεί να αποτρέψει έναν πόλεμο (…) Έθνος το οποίο δεν είναι περήφανο για την ιστορία του, δεν μπορεί να είναι σίγουρο για το μέλλον του». (Από το κείμενο για τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των McMaster & Trump)

Υ.Γ. Από αυτή την άποψη, ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται εξαιρετικά «γρήγορος» ως προς τις ανταποκρίσεις του «παίκτης»! Ποιος να το περίμενε…
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Το απόλυτο απογευματινό

$
0
0
Η πρόταση μου για το απόλυτο απογευματινό περιλαμβάνει τα παρακάτω:
  • Γιαούρτι παραδοσιακό (κατσικίσιο η πρόβειο) (Ζωικό μέρος / 3άδας)
  • Μείγμα ενεργοποιημένων καρπών (1/2 αμυλούχας τροφής / 3άδας )
  • Αποξηραμένα φρούτα (Φρέσκο μέρος / 3άδας)
  • Μία κουταλιά της σούπας λινέλαιο
  • Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι (1/2 αμυλούχας τροφής)
Μετά από ένα τέτοιο συνδυασμό, είναι βέβαιο ότι θα έχετε ευχαρίστηση και κορεσμό που θα βάλει τους γευστικούς κάλυκες να αδημονούν για την επόμενη φορά που θα το προσφέρετε στον οργανισμό σας.
Διατροφικά Tips 
  • Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί, οι οποίοι ότι όταν καταναλώνονται (όπως σε ένα τρόφιμο ή ένα διαιτητικό συμπλήρωμα) διατηρούν ή αποκαθιστούν τα ευεργετικά βακτήρια στην πεπτική οδό. Στην προκειμένη περίπτωση τα προβιοτικά θα τα λάβουμε μέσω της γιαούρτης.
  • Το πρεβιοτικά διαφέρουν από τα προβιοτικά συστατικά, δεδομένου ότι δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικρόβιο αλλά βοηθούν στην αύξησή τους. Με άλλα λόγια, τα πρεβιοτικά αποτελούν την τροφή των προβιοτικών. Στην προκειμένη περίπτωση τα πρεβιοτικά θα τα λάβουμε από το μείγμα ενεργοποιημένων καρπών.
  • Το λινέλαιο περιέχει  Ω3 λιπαρά οξέα . Ο ρόλος τους είναι ο εξής : Βελτιώνουν την όραση, ενισχύουν την ικανότητα μάθησης συγκέντρωσης, δρουν ενάντια στις φλεγμονές, στηρίζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α.), αμινοξέα και υδατάνθρακες. Περιέχει επίσης σε ποσοστό 20% φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες όμως είναι χαμηλής βιολογικής αξίας. Όταν όμως συνδυαστεί με τρόφιμα όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιες των ζωικών πρωτεϊνών!
Καλή σας απόλαυση, ελπίζω να το ευχαριστηθείτε όπως εγώ που το τιμώ σαν συνδυασμό κάθε απόγευμα.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Τι σημαίνει καλό πρωινό?

$
0
0





Οι περισσότεροι άνθρωποι, (όταν έρχονται στα γραφεία των διαιτολόγων για να ξεκινήσουν κάποιο πρόγραμμα σωστής διατροφής) και τους ρωτάμε να μας πουν για τις διατροφικές τους συνήθειες, απαντάνε ότι τρώνε πρωινό. Όταν φτάνει η ώρα να μας το αναλύσουν λίγο καλύτερα αυτό, τότε καταλαβαίνουμε ότι δε θεωρείται πλήρες γεύμα αυτό που μας περιγράφουν ή ακόμα χειρότερα δεν υφίσταται καν! Θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ και θα δικαιολογήσω και τον τίτλο του άρθρου.
Αρχικά, θα αναφερθώ στο γεγονός ότι, το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και όλες οι έρευνες αποδεικνύουν πως όποιος τρώει ένα καλό πρωινό έχει λιγότερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε καθόλου και αυτό βέβαια συνδέεται με τη σειρά του, κάποιες φορές και με το μεταβολικό σύνδρομο, οπότε καταλαβαίνουμε ότι για να είμαστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας μας, πρέπει να καταναλώσουμε ένα καλό πρωινό!
Τι σημαίνει, λοιπόν, καλό πρωινό: πρέπει να αποτελείται από 3 βασικές ομάδες τροφών, δηλ. να περιλαμβάνει κάτι σε πρωτεΐνη, κάτι σε υδατάνθρακα και κάτι σε φρούτο ή λαχανικό. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πλήρες γεύμα, δημιουργεί κορεσμό και αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών. Επίσης, παράγεται σεροτονίνη στον οργανισμό που είναι θετική ορμόνη, η λεγόμενη «ορμόνη της ευτυχίας» που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση και την ευεξία που νιώθουμε και τη μείωση της έντονης επιθυμίας για απλούς υδατάνθρακες και λιπαρές τροφές και έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Άρα ένας σκέτος καφές ή ένα μεμονωμένο ποτήρι γάλα και οτιδήποτε μας περιγράφουν σαν «μονάδα» δεν υπολογίζεται ως πρωινό και η σεροτονίνη είναι μια πολύ καλή εξήγηση για το κομμάτι των τριάδων.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα «τριάδων» που ο καθένας ανάλογα με τις γευστικές του προτιμήσεις μπορεί να δημιουργήσει, αρκεί να έχει διάθεση και φαντασία! Ακόμα και αν δεν υπάρχει ελευθερία χρόνου ή υπάρχει οικονομική στενότητα και πάλι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και επιλογές για να βοηθήσουν σε αυτό. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι πολλές φορές δημιουργούμε δικαιολογίες στους εαυτούς μας γιατί φοβόμαστε ή διστάζουμε ή μπορεί και να μη θέλουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.
Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής και συγκεκριμένα ένα βασικό γεύμα, όπως είναι το πρωινό, το ακολουθούμε κυρίως για λόγους υγείας και μετά για λόγους εμφάνισης και αισθητικής. Ακόμα και αν δυσκολεύεστε να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής σας, θα ΠΡΕΠΕΙ να το κάνετε!
Ας δούμε παρακάτω κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές πρωινών:
  • Τοστ με κασέρι, γαλοπούλα & ντομάτα, μαζί με φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Γιαούρτι με βρώμη, φρούτο, μέλι, ξηρούς καρπούς & κανέλα
  • Φρυγανιές με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο & φέτες μπανάνας, μαζί με ένα ποτήρι γάλα
  • Ομελέτα με λίγο τυρί, μανιτάρια, πολύχρωμες πιπεριές και 1 φέτα ψωμί ολικής
  • Σπιτική χορτόπιτα με λίγη γραβιέρα ή σπιτική τυρόπιτα με 1 φρούτο/φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Τορτίγια με κοτόπουλο, διάφορα λαχανικά και τυρί spread
  • Κουλούρι Θεσ/νίκης με φέτα και ντοματίνια
Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να απλοποιηθούν ακόμα περισσότερο, αν φαίνονται σε κάποιους λίγο γκουρμέ, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις της τριάδας.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΕΟΥ ΘΕΛΗΜΑ ήταν!

$
0
0
Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.
Ελένη της Τροίας, της Evelyn de Morgan

Χαρά Νάστου
Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΕΟΥ ΘΕΛΗΜΑ ήταν!
Η απιστία της Ελένης ήταν το πρόσχημα.
Και έρχεται ένας μεγάλος πόλεμος, που οι Θεοί σχεδίασαν, όταν τον Πάρη αυτοί στην Σπάρτη έστειλαν και τον Μενέλαο στην Κρήτη, στο θάνατο παππού του, του Κατρέα, να παραβρεθεί ..
Για δέκα μέρες φιλοξενεί τον Πάρη, μετά αναχωρεί για το ταξίδι, αφήνοντας την Ελένη πίσω, να τιμήσει το θεσμό που ο Ξένιος Δίαςεποπτεύει...
Η Ερμιόνη ήταν τότε 9 χρονών, όταν το έδαφος για την αρπαγή της Ελένης στρώνεται, ή όταν εκούσια αυτή προσχωρεί στην αγκαλιά του Πάρη.
Ο Ησίοδος(Ηοίαι) αναφέρει για την αιτία του δεκάχρονου, του ξακουστού πολέμου:
« ... γιατί ήταν τότε που ο Δίας, που από ψηλά βαρυβροντά, σχεδίαζε θεοχάραχτα έργα, στη γην επάνω την απέραντη ανακατωμούς να ρίξει, στάχτη να κάνει πια τ’ ανάριθμο το γένος των ανθρώπων, και πριν απ’ όλα των ημίθεων τις ζωές να κόψει, για να μη σμίγουνε με τους δυστυχισμένους τους θνητούς τα τέκνα των θεών, το θάνατο αντικρύζοντας, μα οι μακάριοι κι από κει και μπρος, όπως και πρώτα, να ζουν το βιό και τα συνήθεια τους, χωρι’ απ’ ανθρώπους».


Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.
O Έκτορας επιπλήττει τον Πάρη μπροστά στην Ελένη, πίνακας του Tischbein

'Οπως καταλαβαίνετε, φίλοι Μυθολόγοι, όλα τότε οι άνθρωποι, μα πολέμους, μα ειρήνη, μα και χαρές, πάνω στους θεούς τα «ρίχναν» και «έπλεναν» τα χέρια τους, απεκδυόμενοι πάσης δικής τους ευθύνης.
Τον Όλυμπο και τους κατοίκους του διαφεντευτές στην προσωπική τους τη ζωή εβάζαν, μα και σε όσα συνέβαιναν και συντάραζαν όλη την κοινωνία.
Αυτή είναι η αντίληψη της θεοδικίας.
Και σήμερα, πιστεύω να συμφωνείτε, φίλοι μου, η αποποίηση ευθυνών υπάρχει, μα αυτές έρχονται και διαμοιράζονται σε μέρη τόσα, που ο πραγματικός ο ένοχος συνήθως ξεγλιστράει...
Η Ελένη, που οι μύθοι εμφανίζουν εκπάγλου καλλονής, κρίνεται πάντως αθώα!.
Η ομορφιά δεν είναι ένοχη, μόνο αυτοί που κακώς την εκμεταλλεύονται..
Kαλό Ξημέρωμα, Μυθολόγοι!
ΠΗΓΗ: Ησίοδος «Ηοίαι»


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Είμαστε κάτι περισσότερο από το σύνολο των γονιδίων μας

$
0
0
ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΓΟΝΙΔΙΑ

Είμαστε κάτι περισσότερο από το σύνολο των γονιδίων μας. Αυτό δείχνει σχετική έρευνα του Planck Institute of Immunobiology and Epigenetics του Freiburg.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι επιγενετικοί μηχανισμοί που ρυθμίζονται από περιβαλλοντικά στοιχεία, όπως η διατροφή, η αρρώστια ή και ο τρόπος ζωής, και παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του DNA, μεταβιβάζονται από τη μια γενιά στην άλλη. Επιπλέον, περιγράφονται για πρώτη φορά οι βιολογικές συνέπειες αυτής της κληρονομούμενης πληροφορίας.
Οι επιγενετικές τροποποιήσεις δημιουργούν, σταδιακά, τα τυπικά μοτίβα των ακολουθιών DNA. Για παράδειγμα, το κάπνισμα μεταβάλλει την επιγενετική σύσταση των κυττάρων του πνεύμονα, οδηγώντας τελικά στον καρκίνο. Οι τροποποιήσεις αυτές θεωρούνταν ότι ποτέ δεν υπερβαίνουν τα όρια των γενεών, καθώς η επιγενετική μνήμη σβήνεται εντελώς κατά την ανάπτυξη ωαρίων και σπερματοζωαρίων.

Ο Nicola Iovino, και η ομάδα του μετά από σχετική έρευνα σε μύγες κατέληξαν ότι «κατά την αναπαραγωγή, η επιγενετική πληροφορία όχι μόνο κληρονομείται από τη μια γενιά στην άλλη, αλλά είναι σημαντική και για την ανάπτυξη του ίδιου του εμβρύου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Iovino.
Η διεθνής ομάδα του Freiburg είναι πεπεισμένη ότι οι συνέπειες της ανακάλυψης αυτής είναι πολύ σημαντικές. «Η μελέτη μας δείχνει ότι κληρονομούμε περισσότερα από απλώς γονίδια από τους γονείς μας. Φαίνεται επίσης ότι έχουμε έναν μηχανισμό γονιδίων που μπορεί να επηρεαστεί από το περιβάλλον και τον ατομικό μας τρόπο ζωής», παρατηρεί ο Nicola Iovino. Επίσης, από τη στιγμή που η διαταραχή των επιγενετικών μηχανισμών μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και διάφορα αυτοάνοσα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: Science Daily

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>