Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live

χειροποίητο ελιξήριο για τον ύπνο

$
0
0
Χειροποίητο ελιξήριο για τον ύπνο

Όλοι μας, σε κάποιο σημείο της ζωής μας, έχουμε βιώσει το φαινόμενο που λέγεται αϋπνία. Οι κύριοι λόγοι είναι το stress, το άγχος, μερικοί ψυχολογικοί παράγοντες, οι μεταβατικές περίοδοι κτλ. Η βραχείας διάρκειας αϋπνία διαρκεί μέχρι ένα μήνα.
Υπάρχει και η χρόνια διαταραχή ύπνου που ταλαιπωρεί για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα το άτομο και το αναγκάζει συχνά να καταφύγει σε φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Βότανα που βοηθούν

Από τα παλαιά ακόμα χρόνια υπήρχαν γιατροσόφια που προήγαγαν τον ύπνο. Άλλωστε μη ξεχνάτε πως τα προβλήματα και το άγχος δεν είναι χαρακτηριστικά μόνο του σύγχρονου ανθρώπου. Και οι παλιοί είχαν τα ζόρια τους.
Μια πολύ κοινή μέθοδος αντιμετώπισης ήταν τα αφεψήματα από βότανα που έχουν υπναγωγές ιδιότητες. Τέτοια φυτά ήταν το χαμομήλι, η πασιφλώρα και η βαλεριάνα. Το πρώτο χαλαρώνει τα νεύρα, η δεύτερη έχει αγχολυτικές ιδιότητες και η τελευταία προάγει το βαθύ και ισορροπημένο ύπνο.
Μπορείτε να φτιάξετε ένα αφέψημα που να περιλαμβάνει χαμομήλι, βαλεριάνα, μελισσόχορτο, catnip (νεπέτα ή μαγιοβότανο) και πασιφλώρα (passion flower). Κάντε ένα μίγμα από τα παραπάνω και βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού βότανα σε 1 κούπα βραστό νερό. Πιείτε το μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν τη κατάκλιση.
Τίποτα δε θεραπεύει την αϋπνία καλύτερα από τη συνειδητοποίηση πως ήρθε η ώρα του ξυπνήματος.

Το ελιξήριο του ύπνου

Το κρυφό μυστικό της παρακάτω συνταγής είναι η βαλεριάνα. Δρα απευθείας στο νευρικό σύστημα και εξασφαλίζει έναν υγιεινό και βαθύ ύπνο. Δε χρειάζεται να αγοράσετε κάψουλες βαλεριάνας από το φαρμακείο. Φτιάξτε ένα διάλυμα στο σπίτι σας με αγνά υλικά.
Θα χρειαστείτε:
50 gr αποξηραμένη βαλεριάνα
10 gr αποξηραμένη πασιφλώρα
40 gr γλυκερίνη
25 gr αποσταγμένο νερό
Ζυγίστε τα υλικά σας. Βάλτε τα βότανα σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι και προσθέστε τα υγρά υλικά ώστε να καλυφθούν. Κλείστε το καπάκι σφικτά και αφήστε το σε ένα ζεστό σημείο.
Ανακινείτε το καλά κάθε μέρα και σε 4-6 εβδομάδες θα είναι έτοιμο. Σουρώστε το υγρό και βάλτε το σε ένα σκουρόχρωμο μπουκαλάκι με σταγονόμετρο. Πιείτε ένα γεμάτο σταγονόμετρο 30 λεπτά πριν τη κατάκλιση.
Σημειώσεις
Η βαλεριάνα… βρωμάει! Θα το διαπιστώσετε μόλις βγάλετε το μίγμα για να το σουρώσετε. Μην ανησυχείτε όμως για τη γεύση της. Είναι ουδέτερη.
Η χρήση της βαλεριάνας συστήνεται για μικρά χρονικά διαστήματα. Δε προκαλεί όμως σε καμία περίπτωση την εξάρτηση που προκαλούν τα συμβατικά υπνωτικά φάρμακα που χορηγούν οι γιατροί. Το θετικό με τη βαλεριάνα είναι πως αποκαθιστά την ισορροπία του ύπνου και μετά από μερικές ημέρες ουσιαστικά δε τη χρειαζόμαστε.
Υπάρχουν και μερικές μαρτυρίες για αντίθετα αποτελέσματα από τη χρήση της βαλεριάνας. Δηλαδή τη πρόκληση υπερδιέγερσης. Αν τη δοκιμάσατε και διαπιστώσατε από πρώτο χέρι πως ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία, τα περιστατικά της οποίας είναι σχετικά σπάνια, ξεχάστε ότι διαβάσατε μέχρι εδώ…
Καληνύχτα σας…

ΠΗΓΗ


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΔΗΜ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ Η ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤτΕ. ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ. ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ και ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΗΝ τέως «ΑΤΕ». ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ όπως Η «ΚΥΚΛΟΣ ΑΕ»

$
0
0
Από την επίσημη ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, διαβάζουμε:
Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων – ΕΠΑΘ, Συνεδρίαση 46/27-7-2012, θέμα 1ο, ΦΕΚ Β’ 2208/27-7-2012) ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», και αυτή τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σύμφωνα με το άρθρο 68 του ν. 3601/2007.
Ο ειδικός εκκαθαριστής του πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ.» (υπό ειδική εκκαθάριση) Νικόλαος Μαράντος του Δημητρίου, ο οποίος διορίστηκε με την ίδια ως άνω απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (απόφαση Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων – ΕΠΑΘ, Συνεδρίαση 46/27-7-2012, θέμα 1ο, ΦΕΚ Β’ 2208/27-7-2012)

Αυτό ΣΗΜΑΙΝΕΙ: H ATE δεν υπάρχει πιά. Συνεπώς οτιδήποτε δικαστικό έγγραφο πάρετε (εξώδικο, διαταγή πληρωμής, τηλέφωνα από εισπρακτικές κλπ), είναι προιόν εγκλήματος (απάτης κι εκβιασμού) και πρέπει να το καταγγείλετε στο ΣΔΟΕ και τον εισαγγελέα και φυσικά να μην του δώσετε σημασία.

Η «ΑΤΕ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ «ΚΥΚΛΟΣ ΑΕ» κ.α.
[Φώτο: ΚΥΚΛΟΣ ΑΕ, εισπρακτική εταιρεία και γράψε ΚΥΚΛΟΣ ΑΕ, εισπρακτική εταιρεία, 
 Ελ. Βενιζέλου 2 & Παναγή Τσαλδάρη, 176 76, Καλλιθέα]
 
Η ΑΤΕ χωρίστηκε σε «καλή» και σε «κακή». Την «καλή» -που περιλάμβανε τα ενήμερα και με εμπράγματες ασφάλειες (προσημείωση, υποθήκη) δάνεια- την αγόρασε η Πειραιώς. Συνεπώς, για το δάνεια αυτά, θα παίρνετε ειδοποιήσεις και ο συναλλαγές σας θα είναι με την Πειραιώς (όχι με την ΑΤΕ). Η «κακή» τράπεζα-που περιλαμβάνει ανεξόφλητα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς εμπράγματος ασφάλειες (συνήθως πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων κλπ), τέθηκε σε εκκαθάριση κι ορίστηκε ο Νίκος Μαράντος ως εκκαθαριστής. Αυτό σημαίνει ότι ο εκκαθαριστής θα πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της «κακής» τράπεζας να πληρώσει τους δανειστές της και-θεωρητικά- θα διεκδικήσει και τα ληξιπρόθεσμα «κόκκινα» δάνεια, του «αγίου ποτέ». Γι αυτό, όσοι έχετε «κόκκινα» δάνεια με την «κακή» (ανύπαρκτη πλέον) τράπεζα, θα έχετε να κάνετε με τον εκκαθαριστή, όχι με την ανύπαρκτη ΑΤΕ, ούτε με τις εγκληματικές συμμορίες των εισπρακτικών εταιρειών, όπως η Κύκλος ΑΕ, οι οποίες σας τηλεφωνούν και σας στέλνουν εκβιαστικές και παράνομες διαταγές πληρωμής, που δεν μπορούν να σταθούν στα δικαστήρια κλπ., μόνο και μόνο να σας φοβίσουν και να σας εκβιάσουν να καταβάλλετε μερικές δόσεις που πάνε στις τσέπες των !
Όλα αυτά, είναι παράνομες κι εγκληματικές ενέργειες και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ έννομη συνέπεια. Μόνο να σας φοβίσουν μπορούν. Είναι πράξεις απάτης κι εκβιασμού σας. Καταγγείλτε τις στο ΣΔΟΕ και τον εισαγγελέα.

Οι εισπρακτικές και οι δικηγόροι της δεν έχουν καμία νομιμότητα να διεκδικήσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό το κάνει νόμιμα ΜΟΝΟ ο εκκαθαριστής Νίκος Μαράντος (που δεν θα το κάνει ποτέ). ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΓΤΕ, ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ και ΜΗΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΤΕ ΔΟΣΕΙΣ σε λογαριασμούς που σας δίνουν οι εισπρακτικές για την «ΑΤΕ». Είναι εγκληματίες και δεν μπορούν να σας κάνουν νόμιμα ΤΙΠΟΤΑ (δηλ. πλειστ/σμούς κλπ). Δεν μπορούν καν να εμφανιστούν στα δικαστήρια όπως καταλαβαίνετε. Διότι δεν μπορούν οι εγκληματίες να εμφανιστούν στα δικαστήρια, ζητώντας απ` αυτά την βοήθειά των για την ολοκλήρωση των εγκλημάτων των.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο κεντρικό υπ/μα της «ΑΤΕ» Πατρών (που κακώς φέρει την πινακίδα αυτή ακόμα) στον 3ο όροφο, έχει στηθεί μια εγκληματική «υπηρεσία εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων», η οποία παραπέμπει τον αφελή κόσμο στις εισπρακτικές! Για να πληρώσουν δόσεις και να υπογράψουν νέες συμβάσεις. Και ιδιαίτερα στην ΚΥΚΛΟΣ ΑΕ! για τα «κόκκινα» δάνεια….ΠΡΟΣΟΧΗ, είναι εγκληματίες και συμμορίτες για να σας φάνε τα λεφτά. Υπεύθυνος για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι ΜΟΝΟ Ο ΕΚΚΑΘΡΙΣΤΗΣ κι όχι οι εισπρακτικές. Καταγγείλτε στο ΣΔΟΕ και τον εισαγγελέα Πατρών την «υπηρεσία» αυτή. Ήδη γίνεται έλεγχος από τις παραπάνω αρχές με δικές επώνυμες μου καταγγελίες.

Αυτά που αναφέρω παραπάνω για την ΑΤΕ, ισχύουν ακριβώς επίσης και για τις πρώην τράπεζες: Probank (στην Εθνική), FirstBusiness Bank (FBB) (στην Εθνική). Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χωρίστηκε σε «καλή τράπεζα» (Νέο ΤΤ, με μοναδικό μέτοχο το ΤΧΣ, το οποίο είναι προς πώληση) και σε «κακή» τράπεζα, σε εκκαθάριση.

ΑΥΡΙΟ, θα δημοσιεύσω άρθρο για να αποκαλύψω ότι όλες οι ΥΠΟΘΗΚΕΣ που έχει εγγράψει η ΑΤΕ από το 2000 μέχρι σήμερα,ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΕΣ (έχουν βγεί και δικαστικές αποφάσεις επ` αυτού, μετά τις δικές μου αποκαλύψεις από το 2010).

Links για σημαντικά νομικά θέματα ληξιπρόθεσμων δανείων, διαφόρων τραπεζών:

http://zoidosia.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html (Ληξιπρόθεσμα Δάνεια και Ανακεφαλοποίση Τραπεζών, Eθνική, Πειραιώς, ΑlphaEurobank)



             
(ερευνα από τις αρχές, ΣΔΟΕ, ECBTτΕ, Εισαγγελέας,  για την ανακεφαλοποίηση και τα ληξιπρόθεσμα δάνεια)

http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2013/07/h-funds-ena.html#.UfTOdo8og71.facebook (η δήθεν πώληση των δανείων σε ξένα funds)

Που θα με βρείτε:

www.zodiosia.blogspot.com (το blog μου)
https://www.elpida-politeias.gr (το site μου)

Δημ. Αντωνίου, ιατρός, τηλ. 22210-62743 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Μια τρομακτική μέρα για όλους της Λένα Διβάνη ΚΑΙ Σημείο προς σημείο ο Π. Χατζηστεφάνου σχολιάζει την απάντηση της Λ. Διβάνη

$
0
0
Πού την είδαν την ασέβεια στον νεκρό; Ούτε που ξέραμε τότε ότι ήταν νεκρός. Και κανείς δε ρώτησε τίποτα. Άνοιξαν απλώς τα σαγόνια και κατασπάραζαν.
Ξύπνησα πρωί με δυσκολία. Χτες έγραφα μέχρι αργά. Ξανάπιασα το βουνό με τις φωτοτυπίες. Το δωμάτιο του σπιτιού που με φιλοξενούσε μικρό, δεν μπορούσα να τις απλώσω στο πάτωμα. Έχει θάλασσα όμως εδώ και την έχω ανάγκη μετά από ένα μήνα εγκλεισμού στα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη όπου έκανα την έρευνα. Δούλεψα λίγο αλλά δεν έβγαινε. Είπα να βγω να κάνω μια βουτιά. Με ξυπνάει το νερό. Στο δρόμο άνοιξα το τουίτερ να δω τι γίνεται στον έξω κόσμο. Η είδηση μόλις έχει κυκλοφορήσει. «Ένα παιδί χωρίς εισιτήριο πήδηξε έξω από το τρόλεϊ για να αποφύγει τον ελεγκτή και τραυματίστηκε». Τίποτα άλλο.

Πάγωσα. Γιατί να πηδήξει; Δεν είχε εισιτήριο, ε και; Αφού δεν μπορούσε να του κάνει τίποτα ο ελεγκτής, όλοι το ξέρουν αυτό. Δίνεις τα στοιχεία σου, τα γράφει, τέλος. Είσαι και μικρό παιδί, τι να σου κάνει; Ξαναγύρισα στην εποχή που πηγαίναμε σχολείο και μπουκάραμε στα λεωφορεία τζαμπατζήδες άλλοι για πλάκα κι άλλοι γιατί είχαν φάει τη δραχμούλα του εισιτηρίου στην καντίνα. Βάζαμε στοιχήματα ποιος θα δει πρώτος τον ελεγκτή να κατεβούμε άπιαστοι. Μια λάθος παρόρμηση και το κακό θα 'χε γίνει. Ευτυχώς για τους γονείς μας δεν την είχαμε. Δυστυχώς για τους γονείς του την είχε.
Κανείς όμως δεν έγραφε ακόμα τι ακριβώς έπαθε το παιδί, ούτε τι διαδραματίστηκε στο λεωφορείο. Το πρώτο κύμα στοχοποιούσε μανιασμένα τους εισπράκτορες, τους έλεγαν Ες Ες, μοχλούς του συστήματος και χαφιέδες. Ανατρίχιασα. Έχω συναντήσει πολλούς αγενείς - ειδικά με τους μετανάστες πολύ σκληρούς. Αλλά μου φάνηκε παράλογο να στοχοποιούνται ΟΛΟΙ οι ελεγκτές, άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους για το μεροκάματο (άλλωστε κανείς δεν ήξερε πώς ακριβώς την έκανε τη δουλειά του ο ελεγκτής του δράματος, αν ήταν βίαιος ή υβριστικός, ακόμα και τώρα που γράφω δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση). Αυτό είναι παράλογο. Κάθε μέρα παίρνω το Α7 για να πάω δουλειά και κάθε μέρα τα βλέπω τα πιτσιρίκια, φτωχά και πλούσια, να παίζουν κρυφτό με τους ελεγκτές. Τίποτα δεν μπορούν να τους κάνουν. Το ξέρουν αυτό και παίζουν όπως παίζαμε κι εμείς. Τα παιδιά των ελεγκτών όμως δεν είναι παιδιά; Γιατί να βλέπουν στα σόσιαλ μίντια τον πατέρα τους ναζί και δολοφόνο;
Το κύμα μίσους συνεχίζεται. Τους αποκαλούν λακέδες του συστήματος, στριμώχνουν τους άνεργους, οι γονείς του παιδιού που χάθηκε ήταν άνεργοι, λένε κάποιοι. Μα πού το ξέρουν αυτοί, αφού κανείς δεν ξέρει τίποτα ακόμα, αν είναι πράγματι άνεργοι το κράτος οφείλει να βρει έναν τρόπο να ταξιδεύουν δωρεάν αλλά αυτοί εδώ δεν λένε αυτό, αυτοί αναρωτιούνται γιατί να πληρώνουμε όλοι εισιτήρια, γιατί να γίνεται έλεγχος. Γιατί δεν θα 'χουμε συγκοινωνίες, λέω από μέσα μου, γιατί δεν γίνεται να διαλυθούν τα πάντα. Πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, τη νομιμότητα, να μη στοχοποιούμε ανθρώπους, ούτε ολόκληρους κλάδους. Πώς τα κατάφεραν να μας κάνουν να στρεφόμαστε παράλογα ο ένας εναντίον του άλλου αντί να ξαναφτιάξουμε τη χώρα μας μαζί; Ελεγκτές υπάρχουν σε όλες τις χώρες, κανείς δεν σκέφτηκε να αποκαλέσει ναζί δολοφόνο έναν μεροκαματιάρη.
Και τότε σταματάω στην άκρη του δρόμου και γράφω τη φράση που αν ήξερα ότι το παιδί ήταν ήδη νεκρό, αν μπορούσα να υποψιαστώ τον αρρωστημένο οχετό που θα εξαπέλυε, ποτέ δεν θα έγραφα. «Συμπέρασμα: οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους επειδή κάποιος τζαμπατζής θα μπορούσε να πηδήξει έξω από το όχημα;». Δηλαδή, θα έφταιγε ο ελεγκτής αν εγώ, η τζαμπατζού του 1975, έκανα έναν σάλτο έξω για να μην πιαστώ;
Κλείνω το τηλέφωνο και κάνω τη βουτιά. Έκατσα ένα-δυο λεπτά και ξαναβγήκα. Η δουλειά με περίμενε πιεστική. Ανοίγω το τουίτερ να δω τι έγινε το παιδί, αν υπάρχουν άλλες πληροφορίες. Το παιδί πέθανε. Απίστευτο. Η κακιά η ώρα η μαύρη. Σκρολάρω και πια δεν πιστεύω αυτό που βλέπω. Δεκάδες άγνωστοι, άνθρωποι που δεν μου είχαν πει ποτέ μια καλημέρα, που δεν διάβασαν ποτέ ούτε ένα βιβλίο μου, ούτε ένα άρθρο μου, με έβριζαν και με καταριόταν με όση χολή μπορεί να βγει από στόμα ανθρώπου. Τι ανθρώπου; αδύνατον να εκστομίζονται από ανθρώπους αυτά που διαβάζω. «ΨΟΦΑ!», «Μιλάνε οι πλούσιοι», «(1.400 ευρώ μετά από 30 χρόνια στο πανεπιστήμιο παίρνω η πλούσια) «Ο καρκίνος να φάει βασανιστικά τα σπλάχνα σου, τα παιδιά σου, σκρόφα, να λιώσουν σαν το κερί»; Γιατί με καταριούνται; Γιατί έγραψα ότι δεν μπορεί να καταριόμαστε όλους τους ελεγκτές επειδή κάνουν τη δουλειά τους; Λέξη δεν είπα για το παιδί. Πού την είδαν την ασέβεια στον νεκρό; Ούτε που ξέραμε τότε ότι ήταν νεκρός. Και κανείς δε ρώτησε τίποτα. Άνοιξαν απλώς τα σαγόνια και κατασπάραζαν.
Πήγα και κάθισα στο πιο κοντινό καφενείο. Διάβαζα και διάβαζα και σταματημό δεν είχα. Ήθελα να το δω όλο το πρόσωπο της αρρώστιας που κατατρώει την πατρίδα μου, να τη χωνέψω και να την ξεράσω. Κατάπια αργά όλη την πικρότατη χολή που πριν από μένα είχε εκτοξευτεί εναντίον της Σώτης Τριανταφύλλου, του Χωμενίδη, της Έρσης Σωτηροπούλου, του Κουμανταρέα, του Τατσόπουλου, της Δημουλά, εναντίον όλων των διανοούμενων, των καθηγητών, όλων. Δεν είναι ότι διαφωνούν με αυτά που λέμε, η διαφωνία είναι η πηγή που ποτίζει τον διάλογο, είναι που τον μισούν τον διάλογο. Το ΨΟΦΑ δεν είναι λέξη, είναι όπλο. Γιατί μιλάτε, ουρλιάζει η έξαλλη μειονότητα -γιατί μειονότητα είναι, απλώς φωνάζει πολύ και παρασύρει τους ανθρώπους τους μαυρισμένους απ´ τα προβλήματα- που λίγο πριν ούρλιαζε «γιατί δε μιλάτε;». Αυτοί φυσικά δεν θέλουν να μιλάς, θέλουν να χαϊδεύεις τα αυτιά τους. Αυτοί δεν σκέφτονται, μισούν. Δεν μιλάνε, ξερνάνε όξος.
Συνέχισα να διαβάζω ενώ ήξερα πως έπρεπε να σταματήσω. Με ρωτούσαν πόσα έπαιρνα από το ΔΣ της ΕΡΤ και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ενώ όλοι ξέρουν ότι είναι άμισθες θέσεις. Ποτέ δεν πήρα ούτε ένα ευρώ από πουθενά. Τον χρόνο μου και ό,τι γνώσεις έχω, προσφέρω στη χώρα μου όπως οφείλω, αλλά αυτό προφανώς οι έξαλλοι εισαγγελείς δεν μπορούν ούτε να το διανοηθούν. Δεν δίνουν του αγγέλου τους νερό, το κράτος οφείλει να του δώσει νερό. Αυτοί μόνο δικαιούνται, δεν οφείλουν τίποτα. Δεν είναι χτίστες, είναι χαλαστές.
Σε κανά-δυο ώρες άρχισαν να εμφανίζονται μαχητικά οι συναγωνιστές στο σκληρό πεδίο του ελεύθερου διαλόγου, οι φίλοι, οι αναγνώστες και οι φοιτητές μου, οι άνθρωποι που πιστεύουν στον άνθρωπο, στη δημοκρατία και τη λογική. Εμφύλιος για μια φράση;
Συνέχισα να διαβάζω όλη αυτή τη μαύρη μέρα. Αδύνατον να κάνω, να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο. Ακολούθησε η γνωστή βρώμα του ημικίτρινου Τύπου, τα ανεκδιήγητα μπλογκς, τα νούμερα που έβγαιναν σε τηλεριάλιτι και τώρα κατακεραυνώνουν το σύμπαν, καλλιτέχνες του θεάματος που χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους στο ΙΚΑ, την εφορία και στους εργαζόμενους αλλά τώρα «αγωνίζονται» στο πλευρό του λαού και φυσικά οι Ρομπέν των βλακών. Όλοι -ευτυχώς όχι όλοι, σχεδόν όλοι - είπαν να μη χάσουν το τρένο της πελατείας τους που θα ήθελε να κατασπαράξει λίγη σάρκα και ανακάτεψαν τη λάσπη αναμεταδίδοντας τη χολή. Εκτός από τους γονείς του παιδιού. Αυτοί περιμένουν αξιοπρεπείς μέσα στο βαρύ πένθος τους να μάθουν την αλήθεια που ακόμα τώρα που γράφω, δυο μέρες μετά, κανείς δεν ξέρει ακριβώς.
Η ώρα πήγε 12, 2, 4. Διάβαζα για να καταλάβω πλην ματαίως. Εγώ που πάντα στηριζόμουν στο αύριο, τώρα αδυνατούσα. Αυτή η κρίση θα μας οδηγήσει κάποτε σε ξέφωτο ή θα χαθούμε αλληλοσπαραγμένοι στη ζούγκλα; Θα αγκαλιάσουμε όλοι μαζί τους άνεργους, τους απελπισμένους, τους αδύναμους, θα εγκαλέσουμε τους ασύδοτους, τα φωνασκούντα λαμόγια, θα γεννήσουμε κάτι άλλο μέσα από το σάπιο σύστημα, θα στηριχτούμε στη λογική και στη νομιμότητα, θα αλλάξει το αίτημα της κοινωνίας, θα γίνουμε ποτέ χτίστες αντί για χαλαστές;
Κοιμήθηκα εξαντλημένη στις 5. Με ξύπνησε στις 7 ο ήχος του μηνύματος. Είπα να μην το ανοίξω. Κι άλλη χολή; Άλλαξα γνώμη όταν είδα τον αποστολέα. Ήταν του Θοδωρή Γ., περσινού φοιτητή μου αγαπημένου.
«Κυρία Διβάνη, τώρα σας θέλω μπετόν. Θυμάστε τι μας λέγατε στο αμφιθέατρο; Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Ετοιμαστείτε. Αυτό μας λέγατε. Με το στόμα τους αυτοί θα δαγκώνουν αλλά εμείς θα μιλάμε. Μέχρι να φυτρώσουν καινούρια αυτιά για να μας ακούσουν και καινούρια στόματα για να μας απαντήσουν».
Μακάρι, Θοδωρή μου. Να το ξέρεις: Σε σένα στηριζόμαστε.

Σημείο προς σημείο ο Π. Χατζηστεφάνου σχολιάζει την απάντηση της Λ. Διβάνη

Σημείο προς σημείο ο Π. Χατζηστεφάνου σχολιάζει την απάντηση της Λ. Διβάνη... Κάνει ρόμπα το κρατικοδίαιτο γερμανοτσογλάνι, την "διανοούμενη"του κώλου και της αρπαχτής... ("σίβυλλα")

Από το "press-gr"

...


==========================



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ



Αποκωδικοποίηση της Iεράς Eπιστήμης - Η φυσική αναγέννηση του ανθρώπινου σώματος.

$
0
0

Στον εσωτερικό Εγκέφαλο υπάρχει ο Ταινιοειδούς Πυρήνας και εκκρίνει ένα υγρό (πρωτόγαλo) μια φορά τον μήνα, όταν η Σελήνη περνάει από το ζώδιο μας (το σημείο που βρισκόταν ο Ήλιος στη γεννηση μας)
Aυτό το ρευστό περνά μέσα από την Eπίφυση και την Yπόφυση και διαφοροποιείται σε μια ηλεκτρική ισχύ.
Υπάρχουν τρία νεύρα που πηγαίνουν στην Σπονδυλική Στήλη - O Nωτιαίος Mυελός, Pingala και Ida.


Η Pingala προέρχεται από την Eπίφυση και στέλνει ηλεκτρική και αρσενικκή ενέργεια στο Nωτιαίο Mυελό.

H Ida από την άλλη πλευρά προέρχεται από την Yπόφυση, και στέλνει θηλυκή μαγνητική ενέργεια.
Αυτό το ρευστό, πάει προς τα κάτω στη Σπονδυλική Στήλη και προχωράει προς τους 5 συγχωνευμένους σπονδύλους – τον Ιερό Οστώ, στο Ιερό Πλέγμα.

Τα Ιερά Οστά συνδέονται με τous 33 σπονδυλους.
Μια φορά τον μήνα λοιπόν, όταν ο Ήλιος περνάει από το ζώδιο μας, γεννιέται ένας σπόρος στο Hλιακό πλέγμα ακριβώς πάνω από το Iερό πλέγμα, στη περιοχή της κοιλιάς. Αυτός ο σπόρος στα αρχαία Ελληνικά ονομαζόταν ΧΡΙΣΤΟΣ.
Το Ιερό Πλέγμα είναι η Βηθλεέμ - ο Οίκος του Άρτου εκεί που γενιέται ο Χριστός. (http://el.wikipedia.org/wiki/Βηθλεέμ)
'Βηθ'σημαίνει σπίτι και 'λεεμ'σημαίνει ψωμί στα εβραϊκά. H Παρθένος είναι αυτή που έχει το περίβλημα των σιτηρών στα χέρια της. Είναι η Παρθένος μητέρα του παιδιού, ο σπόρος που γεννιέται στο Hλιακό πλέγμα κάθε μήνα.
Το ρευστό αυτό, το πρωτογαλο, πρέπει να επιστρέψει από εκεί που ήρθε, σε μια θέση του εγκεφάλου που ονομάζεται Προμήκης μυελός. (στα ουρανια, όπου επιστρέφει ο Χριστός, δηλαδή στον εγκέφαλο)
Έτσι, κατεβαίνει από τον εγκέφαλο, πάει προς τα κάτω στη Σπονδυλική Στήλη, φτάνει στο Ηλιακό Πλέγμα και μόλις το υγρό από τον εγκέφαλο βρει τον σπόρο (το Χριστό), γίνεται η 'βλάστηση'.
Μετά ξεκινάει να ανεβαίνει προς τον Εγκέφαλο, με δυνατότερες δονήσεις.
Αν μπορέσουμε να μετατρέψουμε αυτό το σπόρο, τον κάνουμε να ανέβει τους 33 σπονδύλους, (ανεβαίνει προς τον Γολγοθά...(έχει σχήμα κρανίου. Σ'αυτό οφείλεται και η ονομασία του, που στα εβραϊκά σημαίνει κρανίο. Για το λόγο αυτό επίσης είναι γνωστός και ως κρανίου τόπος)http://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BF%CE%BB%CE%B3%CE%BF%CE%B8%CE%AC%CF%ΗʹΒʹ) φτάνοντας στον Εγκέφαλο, στην Προμήκη Mυελό, (δια)'σταυρώνετε'με το Πνευμονογαστρικό νεύρο (πνευμο = αέρα, ή 'των πνευμόνων'και γαστρικό είναι το στομάχι. Aυτό είναι το νεύρο που τροφοδοτεί το στομάχι και τους πνεύμονες. Αν το δει κανείς, μοιάζει με ένα δέντρο.) H 'σταυρωση'δεν είναι θάνατος..αλλά πολλαπλασιασμός 'Χ' - πολλαπλασιάζεται x 1000.
Ο Χριστός δεν καταστρέφεται, αλλά μεγεθύνεται 1.000 φορές, τότε αγγίζει το Oπτικό θάλαμο και για 2,5 μέρες, παραμένει σε μια κατάσταση που θεωρείται «νεκρη». Στη συνέχεια, φτάνει στην Επιφυση και 'φωτίζει'και την Επίφυση και το Οπτικό θάλαμο. Nέο αίμα παράγεται στο σώμα, εκατομμύρια αδρανή κύτταρα του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και επούλωση μπορεί να συμβεί.Ο Οπτικός θάλαμος, ήταν γνωστό ως «το Φως του Κόσμου από τους Αρχαίους Έλληνες και τους Αιγυπτίους, επειδή γνώριζαν καλά από φυσιολογία και ανθρώπινη ανατομία.
(Δες και Μαθαίος 13 :31 -32 )



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Προς "πνευματικούς τύπου Διβάνη": Είστε απέναντι μας, είστε εχθροί μας!

$
0
0

Διάβαζα το κείμενο- απάντηση της Λένα; Διβάνη, στο protagon.gr(που αλλού;...εδώ ο σύνδεσμος). Δεν αξίζει να απαντήσω σημείο-σημείο, και όχι γιατί απαξιώνω την συγγραφέα ελληνικών βίπερ, αλλά γιατί η απάντηση μου, είναι και για αυτή, αλλά αφορά και τον Τατσόπουλο, και την Δημουλά, και την Σώτη Τραιταφύλλου, και τον Χωμενίδη, βεβαίως-βεβαίως.

Το εισιτήριο που δεν είχε ο Θανάσης, και η "δουλειά"του ελεγκτή......Αναφέρει ότι το 1975, σαν τζαμπατζού δεν είχε  άγχος στα ΜΜΜ. αν την έπιαναν. Λένα Διβάνη, συμφωνώαλλά το 1975, δεν υπήρχε ο τότε Υπουργός Οικονομικών να απειλεί φτωχούς πολίτες, με κατασχέσεις μισθών, και περιουσίας για οφειλές σε κράτος και κρατικούς φορείς...Σωστά;; 

Και όσοι πιτσιρικαίοι σήμερα δεν φοβούνται τον ελεγκτήείναι γιατί δεν βλέπουν Mega, θεωρούν τον Στουρνάρα "καραγκιόζη"δεν σε διαβάζουν, και βέβαια διαβάζουν αυτά τα "ανεκδιήγητα"μπλογκς, σαν το δικό μας, που σε "ξέσκισαν"και πάρα πολύ καλά έκαναν. Δεν φοβούνται τον ελεγκτή, γιατί ξέρουν ότι γύρω τους, υπάρχουν αρκετοί αλληλέγγυοι αν τους συμβεί ή "στραβή"

Εσείς(όχι όλοι), οι "πνευματικοί" άνθρωποι της εποχής μας, τρία χρόνια που ο Ελληνικός λαός εξαθλιώνεται, μένει άνεργος, άπορος, χωρίς φαγητό, αυτοκτονεί, μία κουβέντα για τα δείνα του, δεν γράψατε. Αυτός ο λαός, που σας "τάιζε"τόσα χρόνια βλέποντας τις ταινίες σας, διαβάζοντας τα βιβλία σας, έγινε ξαφνικά για εσάς, "ξένος", σταματήσατε να ασχολείστε μαζί του.

Και δεν φτάνει που μουγκαθήκατε. Ένας-ένας, με διάφορες αφορμές, είτε μέσω κειμένων(όπως αυτών του καλοκαιριού του 2011, που 1 εκ. Ελλήνων που ήταν στους δρόμους, τους λέγατε "λαϊκιστές"), είτε μέσω ατακών στα κοινωνικά δίκτυα, στέκεστε απέναντι, δικαιολογώντας την εκάστοτε μνημονιακή κυβέρνηση, τα όργανα της, όπως και τον φασίστα που μαχαιρώνει μετανάστες.

Συγνώμη κύριοι, αλλά με τέτοιες τοποθετήσεις αλλά και απαντήσεις, όπως και η απάντηση-κάλυψη Τατσόπουλου στην Διβάνη, εξωτερικεύετε μία χαζομάρα να το πω, μία αφέλεια....Σαν να ήμαστε το 2005 λ.χ., και είμαστε χιλιάδες πασόκοι μαζεμένοι να φάμε τον Καρμανλή. Προφανώς η κατάσταση είναι πολυ΄διαφορετική. Η κατάσταση θυμίζει(είναι) πόλεμος, με θύματα, τραυματίες, νηστικούς και εξαθλιωμένους, και το γνωρίζετε....Για αυτό μην μας δουλεύετε παρακαλώ.

Δεν είστε χαζοί, ούτε αφελείς, όμως.....Απλά είστε με το μέρος των δυναστών του λαού, είστε μαζί, στο ίδιο χαράκωμα...Απέναντι μας! Είστε μέρος ενός συστήματος που συνεχίζει να σας θρέφει, ενώ την ίδια ώρα, το ίδιο σύστημα,  εξαθλιώνει εκατομμύρια λαού. Είστε "φίλοι', με αυτούς που μας κήρυξαν πόλεμο εδώ και τρία χρόνια, που μας "πυροβολούν"από χίλιες μεριές, νομίζοντας ότι αργά ή γρήγορα θα παραδοθούμε.

Και εσείς, Διβάνη, Σώτη, Χωμενίδη νομίζατε ότι θα παραδοθούμε, για αυτό η στοίχιση με το "σύστημα', σας φαινόταν μία ασφαλής οδός.!

Αλλά και το "σύστημα", και εσείς διαψευστηκάτεΕμείς, ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, όχι κάποιοι λίγοι, δεν παραδοθήκαμε. Μπορεί να μην έχουμε κερδίσει τον πόλεμο ακόμα, να έχουμε δεχθεί σημαντικές ήττες, αλλά έχουμε σημειώσει και κάποιες μεγάλες και μικρές νίκες. Και πλέον, δεν "πυροβολούμε" μόνο τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο ή τον Στουρνάρα. Είμαστε τόσοι πολλοί, που μπορούμε πλέον να "κοπανάμε"και τα τσιράκια τους, στην οικονομική, στην κοινωνική και στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Και εσείς, είστε πιο εύκολος στόχος, από τους κατοικοεδρεύοντες στο Μαξίμου, γιατί είστε απλά οι "παραγιοί"του συστήματος, και όχι το ίδιο σκληρό και οργανωμένο ¨"σύστημα"Και ξέρεις και κάτι Λένα Διβάνη, ελεύθερο διάλογο κάνεις με οποιοδήποτε, αλλά όχι με τα τσιράκια του εχθρού σου. Που ο ίδιος ορίστηκε ως εχθρός μας, με τις πράξεις του, εναντίον μας!

Δυστυχώς για εσάς, η σκληρότητα που αντιμετωπίζουμε σαν λαός, από τους καταπιεστές μας, μας δίνει την βεβαιότητα,πως πολύ ή λιγότερο γρήγορα, θα νικήσουμε

Και τότε τα ελικόπτερα θα είναι μόνο για την τρόικα, και το υπουργικό συμβούλιο, όλοι οι υπόλοιποι θα μείνετε πίσω. Θα μείνετε πίσω, με εμάς, τους "χυδαίους", τους "αντιδιαλεκτικούς" σε μία κατεστραμμένη χώρα


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η μαστίτιδα;

$
0
0


Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρουργός - Γυναικολόγος
Συνεργάτης & Επιμελητής του Μαιευτηρίου Μητέρα.
Η μαστίτιδα είναι μια μικροβιακή λοίμωξη της μητέρας, που οφείλεται συνήθως στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Δε χρειάζεται...
να θηλάζετε για να την πάθετε -σπανίως την παθαίνουν ακόμη και άνδρες- αλλά ο θηλασμός αυξάνει την πιθανότητα να την εμφανίσετε.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστίτιδας;

Εάν πονάτε στα κόκαλα σαν να έχετε κρυώσει, έχετε πονοκέφαλο και βάρος κατά τις κινήσεις, στη συνέχεια δείτε μια περιοχή στο στήθος που είναι κοκκινωπή και ανεβάσετε πυρετό, τότε έχετε μαστίτιδα. Μπορεί επίσης να νιώσετε πόνο στο σημείο της φλεγμονής, δηλαδή εκεί που το στήθος είναι κόκκινο. Ο πόνος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Οι περισσότερες μητέρες περιγράφουν μια αίσθηση βάρους τοπικά. Εάν πονάτε πάρα πολύ, μάλλον είχατε αρχικά φραγμένους πόρους.
Όταν έχετε μαστίτιδα, αισθάνεστε άρρωστη, σε αντίθεση με τους φραγμένους πόρους που, όταν εμφανίζονται, εσείς νιώθετε καλά. Η μαστίτιδα συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, ενώ οι φραγμένοι πόροι από πυρετό ως 38,4°C, χωρίς αίσθημα κακουχίας.
Γιατί έπαθα μαστίτιδα;Η μαστίτιδα της γυναίκας που θηλάζει εμφανίζεται πιο συχνά τους πρώτους 4 μήνες μετά τη γέννα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα. Είναι πιο συχνή όταν το μωρό αραιώνει τους θηλασμούς, ειδικά τους νυχτερινούς, κάτι που γίνεται συνήθως αφού συμπληρώσει τις πρώτες 40 – 60 μέρες ζωής. Η μαστίτιδα αρχίζει επίσης όταν προσπαθήσετε να βάλετε πρόγραμμα στο θηλασμό, δώσετε συμπλήρωμα ή πιπίλα, έχετε πολύ γάλα ή πληγωμένες θηλές. Εμφανίζεται συνήθως μετά από κούραση, στρες και σε μητέρες που έχουν πληγωμένες θηλές ή φραγμένους πόρους.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε γιατί πάθατε τη μαστίτιδα, έτσι ώστε να μη σας ξανασυμβεί.
Πώς να αντιμετωπίσω τη μαστίτιδα;Ο καλύτερος τρόπος να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας είναι κάνοντας τα εξής:
• Μείνετε ξαπλωμένη με το μωρό δίπλα σας
• H μαστίτιδα δεν κάνει το γάλα σας επικίνδυνο για το μωρό, παρόλο που ίσως αλλάζει λίγο τη γεύση του και γίνεται υφάλμυρο. Τα μωρά δεν έχουν πρόβλημα μ’ αυτή την αλλαγή. Συνεχίστε να θηλάζετε αποκλειστικά και συχνά. Βάζετε το μωρό να θηλάσει ειδικά από το πονεμένο στήθος και, αν είναι δυνατόν, με το πιγουνάκι του στραμμένο προς το πονεμένο σημείο. Για να γίνει αυτό, εάν η φλεγμονή είναι στην άνω πλευρά του στήθους, τοποθετήστε το μωρό ανάσκελα σε μια επιφάνεια όπως η αλλαξιέρα ή το τραπέζι της κουζίνας, με το κεφάλι του προς εσάς και σκύψτε από πάνω του για να θηλάσετε
• Τρώτε καλά και πίνετε πολλά υγρά, δηλαδή το λιγότερο τέσσερα λίτρα το εικοσιτετράωρο. Σε δύο το πολύ μέρες θα έχετε συνέλθει
• Οι υγρές ζεστές κομπρέσες, αν εφαρμοστούν τοπικά, είναι πολύ ανακουφιστικές για κάποιες μητέρες
• Εάν έχετε πυρετό πάνω από 38,5°C για περισσότερες από 24 ώρες, πράγμα σπάνιο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Θα σας συστήσει αντιβίωση που πρέπει να πάρετε για 10 μέρες και όχι μόνο μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να ξαναπάθετε σύντομα μαστίτιδα ή η μαστίτιδά σας να εξελιχθεί σε απόστημα
• Αρχίστε να παίρνετε λεκιθίνη από μη μεταλλαγμένη σόγια, ένα συμπλήρωμα διατροφής ακίνδυνο για το μωρό, ένα κουταλάκι πρωί βράδυ για ένα μήνα. Έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει την υποτροπή της μαστίτιδας. Για όσες φορές πάθατε μαστίτιδα σ’ αυτό το μωρό, τόσους μήνες μετά την τελευταία μαστίτιδα να παίρνετε λεκιθίνη
• Μη φοράτε συνθετικά ρούχα και εσώρουχα
• Μην κοιμάστε μπρούμυτα
• Μην αρχίσετε δίαιτα αδυνατίσματος ή σταματήστε την, αν κάνετε αυτό το διάστημα
• Όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε γιατί πάθατε μαστίτιδα, για να μην ξανασυμβεί, αν είναι δυνατόν
• Εάν σταματήσετε το θηλασμό, μπορεί να πάθετε ξανά μαστίτιδα ή απόστημα στο στήθος.


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΑΚΟΜΗ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ;

$
0
0
Της Δόμνας Γκίνη Project Manager.
Η αδρανής πολιτική "επιχείρηση"διάσωσης της Εθνικής μας οικονομίας και οι εκπρόσωποι επικαλούμενοι τις δυσκολίες αντιμετώπισης επανάκτησης ενός υγειές οικονομικού συστήματος, υψώνουν νέο μετερίζι στις λιγόψυχες ελπίδες όλων των Ελλήνων, με τα γεγονότα να κυλούν στο αντίθετο ρεύμα, οι διαδικασίες απόλυσης επισπεύδονται αντικρουόμενες με την ανησυχία, τον φόβο, την απόγνωση κορυφώνοντας ολοένα και περισσότερο την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια της αμφιλεγόμενης Ελληνικής διαδρομής.

Είναι πασιφανές πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσμενή θέση με τα αναρίθμητα προβλήματα της, με την ασυνεννοησία, με τις έντονες αντιπαραθέσεις και τους εσωτερικούς κραδασμούς έχουν αφήσει πολλούς ανοιχτούς "λογαριασμούς", που όχι μόνο δεν βοηθάνε την πολιτική μας εικόνα αλλά παράλληλα υποβιβάζουν και οξύνουν τις ήδη κατεστραμμένες συνθήκες διαβίωσης, δημιουργώντας ζημιά τόσο στην επιχειρηματικότητα που παλεύει να κρατηθεί ζωντανή όσο και στις επενδύσεις που αποτελούν κύριο συστατικό ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της οικονομίας μας.
Αν και μπήκαμε στην θερινή ζώνη του χρόνου το σλόγκαν «Θα ανακάμψουμε» μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός...και οι σωτήρες μας (κινέζοι, ρώσοι κ.α)..άφαντοι...σαν τα φαντάσματα...Πόσους εφιάλτες θα μοιράσουν ακόμη;; Είναι λοιπόν προφανές και ολωσδιόλου ευνόητο ότι τα "νέα"περί άνοδος και σύντομης εξόδου της χώρας μας από την κρίση δεν γίνονται πιστευτά και δεν τους αγγίζουν τους πολίτες γιατί απλά βλέπουν την πραγματικότητα ως έχει ένα μικρό παράδειγμα τύπου ερώτησης μειώθηκε η ανεργία;; Πόσα και τι κερδίσαμε από τις πολιτικές "επενδύσεις"τους;; και παρόλα αυτά παραμένουμε στο παράδρομο μνημόνιο..
Χορτάσαμε λόγια του αέρα και πνιγήκαμε στην ψεύτικη αισιοδοξία με επίπλαστες δηλώσεις που προμηνύουν θετικά αποτελέσματα με καθησυχαστικά σχόλια για την οικονομική μας εξέλιξη...μα δε βλέπετε; Η θημωνιά λιγόστεψε και ακόμη λιγοστεύει...
Εδώ ξυπνάνε στην μνήμη μου οι πολιτικές ατάκες του αείμνηστου Κ. Καραμανλη: 1) Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλα δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται και 2) Στον τόπο μας έχουμε την συνήθεια να συζητάμε πολύ, για να μην παίρνουμε αποφάσεις που συνεπάγονται ευθύνες. Αυτά είναι αρκετά για να κατανοήσουμε γιατί βρεθήκαμε σε αυτό σημείο και γιατί οδηγηθήκαμε στο χάος...ΞΥΠΝΑΤΕ...Δεν είναι όνειρο οτι παρέλυσε η χώρα...όνειρο είναι να την δούμε ξανά Ελληνική...

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Το Σύμπαν όλο υποκλίνεται στον «χρυσό αριθμό» Φ και στους Μεγάλους Φιλοσόφους και Επιστήμονες

$
0
0
Ο χρυσός αριθμός φ , ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι παρατήρησαν ότι όλα πάνω στην γη, από τα φυτά μέχρι το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, αναπτύσσονται βάσει μίας αναλογίας.
Ο Πυθαγόρας ήταν ο πρώτος που διατύπωσε τον μαθηματικό ορισμό της αναλογίας χρησιμοποιώντας δύο ευθύγραμμα τμήματα. 

Η σκέψη του ήταν πως αν υπάρχει ένα ευθύγραμμο τμήμα και ένα σημείο τομής να το τέμνει ασύμμετρα έτσι ώστε το μήκος του μεγαλύτερου τμήματος προς όλο το μήκος του τμήματος να είναι ίσο με το μήκος του μεγαλύτερου τμήματος προς το μήκος του μικρότερου,τότε ο λόγος τους φανερώνει κάποιους είδους αναλογία.
Υπέθεσε ότι υπάρχει ένα τμήμα ΑΒ. Τέμνοντάς το σε δύο μέρη τα οποία δεν είναι ίσα μεταξύ τους στο σημείο Γ, δημιουργούνται δύο ευθύγραμμα τμήματα.

Έστω ότι ΑΓ&ΒΓ τότε ΑΒ/ΑΓ=ΑΓ/ΒΓ. Το σημείο τομής Γ δίνει την χρυσή αναλογία γιατί ο λόγος των ΑΒ/ΑΓ και ΑΓ/ΒΓ δίνει αποτέλεσμα 1.618 που είναι και ο χρυσός αριθμός φ. Ο αριθμός αυτός φανερώνει την αρμονία που διακατέχει ένα αντικείμενο το οποίο εξετάζεται.
 
Είναι ο μοναδικός αριθμός για τον οποίο ισχύει η σχέση φ =φ+1 και φ=1+√5/2.

Η κυριότερη διαπίστωση είναι ότι το αποτέλεσμα είναι άρρητος αριθμός. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι δυνατόν ένα μικρότερο ευθύγραμμο τμήμα να χωράει σε ένα μεγαλύτερό του ακριβώς. 


Συνεπώς υπάρχουν και κάποιοι αριθμοί που η λειτουργία τους είναι έξω από το ανθρώπινα αντιληπτό και πεδίο ορισμού τους είναι το ιδεατό.
Έτσι ανακαλύφθηκε και η έννοια της ιδέας,την οποία ερεύνησε ο Πλάτων και διατύπωσε την θεωρία των ιδεών. 

Είναι φανερό ότι ήξεραν τα πάντα για την χρήση του αριθμού φ γιατί και το πεντάγραμμα που ήταν το σύμβολο της σχολής των πυθαγορείων υπόκειται σε αυτή την αναλογία.

Ο «χρυσός» αριθμός Φ

Ο Πυθαγόρας πρώτος παρατήρησε ότι τα φυτά και τα ζώα δεν μεγαλώνουν τυχαία, αλλά σύμφωνα με ακριβείς μαθηματικούς κανόνες. Δεν είναι τυχαία δηλαδή τα όμορφα σχέδια των λουλουδιών.
Οι αρχαίοι Έλληνες βρήκαν ότι τα σχέδια των λουλουδιών βασίζονται σε γεωμετρική αναλογία. Επίσης η ακολουθία κάνει την εμφάνισή της στη διάταξη των φύλων γύρω από το μίσχο. 

Εμφανίζεται ακόμα και στην ανάπτυξη των βελόνων αρκετών ειδών ελάτου, καθώς επίσης και στη διάταξη των πετάλων στις μαργαρίτες και τα ηλιοτρόπια. Μερικά κωνοφόρα δένδρα παρουσιάζουν τη σειρά αριθμών στη δομή της επιφάνειας των κορμών τους, ενώ τα φοινικόδεντρα στους δακτυλίους των κορμών τους.

Με τις πράξεις που έκανε ο Ιταλός μαθηματικός Fibonacci, ο οποίος ήταν πολύ γνωστός στην εποχή του και αναγνωρίζεται και σήμερα, βρήκε ότι το κλειδί της ομορφιάς είναι η αναλογία 1 προς 1,618, ο αριθμός Φ. 

Για παράδειγμα, η σχέση από το πάτωμα ως τον ομφαλό και από εκεί στο κεφάλι θα είναι 1 προς Φ, αν οι αναλογίες είναι ιδανικές.

 Σχέση των αναλογιών στο σώμα μας και την χρυσή τομή. 



Ο αρχιτέκτονας Le Corbusier (1887-1965) κατασκεύασε μια κλίμακα αναλογιών που ονόμασε Le Modulor, η οποία βασίζεται στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με αυτή, ο ομφαλός διαιρεί το ανθρώπινο σώμα σε λόγο χρυσής τομής. 

Προχωρώντας σε λεπτομε-ρέστερα σημεία του ανθρωπίνου σώματος μπορούμε να παρα-τηρήσουμε και άλλες διαιρέσεις σε χρυσό λόγο. 

Για παράδειγμα ο καρπός διαιρεί το χέρι από τον αγκώνα και κάτω σε λόγο χρυσής τομής, ενώ αν παρα-τηρήσουμε τις φάλαγγες του δείκτη μας, φαίνεται πως καθεμιά βρίσκεται σε χρυσή αναλογία με την επόμενή της. (παρατηρήστε τους αριθμούςFibonacci στις μετρήσεις)

 
Η χρυσή αναλογία, όπως φαίνεται και στις διπλανές φωτογραφίες, εμφανίζεται στις αναλογίες των δοντιών μας, του αυτιού μας αλλά και σε πολλές άλλες λεπτομέρειες του προσώπου μας όπως είναι τα χείλη, τα μάτια ή ακόμα και η μύτη.
Προσέξετε ιδιαιτέρως την χρυσή σπείρα που εμφανίζεται στο εικονιζόμενο αυτί.


 Το σχεδιάγραμμα δίπλα είναι ένα καρδιογράφημα σε στιγμή ηρεμίας. Για τους γιατρούς είναι μία ιδιαίτερα ικανοποιητική ένδειξη όταν το διάστημα μεταξύ δύο οξέων επαρμάτων R διαιρείται σε λόγο χρυσής τομής από ένα έπαρμα Τ. (το κόκκινο βέλος στο διάγραμμα)

Επίσης, το πλάτος του στόματος είναι Φ φορές το πλάτος της μύτης. 

Ο Χρυσός αριθμός θεωρούταν από τους αρχαίους Έλληνες ως η θεϊκή αναλογία όπου η εφαρμογή του σε καλλιτεχνικά δημιουργήματα και κατασκευές οδηγούσε σε «άριστα» και «ωραία» αποτελέσματα.

Μετά από πάρα πολλά χρόνια ο Fibonacci ανακάλυψε μία ακολουθία αριθμών που είχαν την ιδιότητα να εμφανίζουν την χρυσή αναλογία. 


Είναι η ακολουθία α =α +α . Για να προκύψει νέος αριθμός θα πρέπει να προστεθούν μεταξύ τους οι δύο προηγούμενοι με μοναδικό περιορισμό ότι για τον πρώτο αριθμό της ακολουθίας (α )δεν ισχύει η σχέση και για τον δεύτερο ισχύει α =2α .

Ξεκινώντας από το 1 η ακολουθία είναι 1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946, 17711, 28657 και συνεχίζει επ’ άπειρον.
 

Αν χ=α /α τότε παρατηρείται το εξής:Για α =1 χ=1/1=1,για α =1 και α =2 χ=2/1=2,για α =2 και α =3 χ=3/2=1.5, για α =3 και α =5 χ=5/3=1.67, για α =5 και α =8 χ=8/5=1.6 και από εκεί και πέρα για οποιαδήποτε διαίρεση μεταξύ δύο διαδοχικών αριθμών της ακολουθίας όσο η ακολουθία προχωρά τόσο το αποτέλεσμα συγκλίνει όλο και με μεγαλύτερη ακρίβεια στον χρυσό αριθμό, το 1.618.


Ομοίως και για οποιαδήποτε άλλη ακολουθία με σημείο εκκίνησης οποιονδήποτε αριθμό. 


ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ Φ

Το Φ στην αρχιτεκτονική



Η πρόσοψη του Παρθενώνα αποτελεί ένα παράδειγμα χρήσης της χρυσής τομής(Φ) στην αρχιτεκτονική. Δεν είναι γνωστό όμως αν οι αναλογίες δόθηκαν διαισθητικά ή με γνώση του αριθμού Φ. 

Ο τριγωνισμός, μια άλλη μέθοδος συγκρότησης ρυθμικών καμβάδων με βάση ορισμένα προνομιούχα τρίγωνα, γνώρισε τη μεγαλύτερη διάδοσή του τον περασμένο αιώνα. 

Αυτά είναι: (1)το πυθαγόρειο, δηλαδή το ορθογώνιο με σχέση πλευρών 3:4:5, (2) το αιγυπτιακό, δηλαδή το ισοσκελές με αναλογία βάσης προς ύψος 8:5, (3) το ισοσκελές με γωνία κορυφής 36 μοίρες, που αποτελεί τη μονάδα του κανονικού δεκαγώνου, και έχει σχέση πλευράς προς βάση Φ (1,618, ο γνωστός χρυσός αριθμός) και τέλος (4) το ισόπλευρο, που αποτελεί τη μονάδα του εξαγώνου. 

Τέτοιες μεθόδους επαλήθευσης συναντά κανείς στα αρχιτεκτονικά έργα του μοντέρνου κινήματος, Le Corbusier, Bauhaus κλπ.


Το Φ στην τέχνη

Αργότερα ο Leonardo Da Vinci ζωγράφισε το πρόσωπο της Mona Lisa ώστε αυτό να χωράει τέλεια σε ένα χρυσό ορθογώνιο και δόμησε τον υπόλοιπο πίνακα γύρω από το πρόσωπο χωρίζοντάς τον επίσης σε χρυσά ορθογώνια.

Κατά την Αναγέννηση οι καλλιτέχνες άρχισαν να επιστρέφουν στα κλασσικά θέματα της αρχαιότητας για τις εμπνεύσεις τους και τις τεχνικές τους. 

Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να αναφέρουμε τους Michelangelo (1475-1564) καιRaphael (1483-1530) οι οποίοι επανέφεραν στις συνθέσεις τους την χρυσή τομή.

Ο ομφαλός διαιρεί το σώμα του Δαβίδ του Michelangelo σε λόγο χρυσής τομής. 

Η πιο πρόσφατη αναζήτηση για μία «γραμματική» στην τέχνη οδήγησε μοιραία τους σύγχρονους καλλιτέχνες στην χρήση της χρυσής τομής. 

Η Παρέλαση του Γάλλου νέο-ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη Seurat (1859 – 1891), που χαρακτηρίζεται από το γνωστό του στυλ με τις άπειρες κουκκίδες, περιέχει πλήθος παραδειγμάτων χρυσών αναλογιών. 

Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα τέχνης, ο Seurat «επιτέθηκε σε κάθε καμβά του με τη χρυσή αναλογία». 

Τα χρυσά ορθογώνια είναι πολύ εμφανή στους Λουόμενούς του.

Ο Μυστικός Δείπνος του Salvador Dali (1904-1989) πλαισιώνεται από ένα χρυσό ορθογώνιο. 

Χρυσοί λόγοι χρησιμοποιήθηκαν για να καθορίσουν την θέση κάθε φιγούρας ενώ ο θόλος του δωματίου σχηματίζεται από τις έδρες κανονικού δωδεκάεδρου που όπως είδαμε είναι ένα από τα στερεά που συνδέεται άμεσα με την χρυσή τομή.

Μουσική 

Να αναφέρουμε τέλος πως και η μουσική δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την χρυσή τομή. 

Αγνοούμε όμως αν αυτό έγινε συνειδητά ή ασυνείδητα. 

Παρατηρούμε και εδώ στα έργα των μεγάλων συνθετών όπως του Μότσαρτ ή του Μπετόβεν να υπάρχει μία διαίρεση των συνθέσεων σε λόγους χρυσής τομής.


Για να το κατανοήσουμε αυτό καλύτερα, ας δούμε ένα παράδειγμα από την Πέμπτη συμφωνία του Μπετόβεν: 

Το περίφημο μοτίβο της διαιρεί την πρώτη πράξη, όπως φαίνεται και από το παρακάτω σχεδιάγραμμα, σε λόγο χρυσής τομής. Τα μέτρα που αναφέρονται είναι μουσικά μέτρα. 


Βλέπουμε την πρώτη πράξη να αποτελείται από το μοτίβο (5 μέτρα), ένα μουσικό τμήμα 372 μέτρα, ξανά το μοτίβο, ένα τμήμα 228 μέτρα και ολοκληρώνεται με το μοτίβο. Αν θέλουμε να υπολογίσουμε τον λόγο του Χ μουσικού τμήματος προς το Υ, θα έχουμε: 

Ο Mozart διαίρεσε μεγάλο αριθμό από τις σονάτες του σε δύο μέρη, η χρονική αναλογία των οποίων αντιστοιχεί στη χρυσή τομή, τον αριθμό φ, αν και υπάρχει σημαντική διχογνωμία για το κατά πόσο αυτό έγινε σκόπιμα.

Το Φ στη Γεωμετρία των Fractals

Ένας καλλιτέχνης του 15ου αιώνα που παρήγαγε ένα fractal αντικείμενο. Θεωρούμε ένα κανονικό πεντάγωνο και στην κάθε πλευρά του ας προσαρτήσουμε από άλλο ένα ίδιο κανονικό πεντάγωνο. 

Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούνται μέσα έξι νέα πεντάγωνα στα οποία εφαρμόζοντας την ίδια διαδικασία λαμβάνουμε ένα fractal απίστευτο για την εποχή του. 

Από υπολογισμούς μπορούμε να δούμε ότι ο λόγος των πλευρών κάθε ισοσκελούς τριγώνου βρίσκεται στη χρυσή τομή.

Το Φ στη Βίβλο του Ισλάμ


Η λέξη Κοράνι, πιο σωστά στα Αραβικά Κουράν - Qur'an, προέρχεται από το ρήμα κάρα'α - qara'a που σημαίνει, απαγγέλλω κι αποτελείται από 114 κεφάλαια (Σούρα). 

Ο αριθμός 114 είναι διαιρετέος με το 19, ήτοι 19*6=114. 

Το 114 προκύπτει από τη διαίρεση του κύκλου με το π, ήτοι 360/π, όπου π=3,14159 και το 19 εκτός του ότι είναι ο Μετωνικός Αριθμός, προκύπτει επίσης σαν δεκαπλάσιο του π/Φ, όπου Φ=1,618034

Το Φ στον άνθρωπο

Το ανθρώπινο σώμα έχει δομηθεί και αναπτύσσεται σε αναλογίες Φ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές «ανατολίτικες θρησκείες» και κινήματα στα πλαίσια της διδασκαλίας τους για διαλογισμό και την «αυτοσυγκέντρωση και στο λεγόμενο «γιόγκα» η στάση του ανθρώπινου σώματος γίνεται κατά αυτό τον τρόπο έτσι ώστε τα «κεντρικά - κομβικά» σημεία του σώματος να βρίσκονται σε αναλογίες Φ. 

Αν θέλει κανείς να δει ένα χρυσό ορθογώνιο αρκεί να κοιτάξει μια πιστωτική κάρτα το σχήμα της οποίας είναι ακριβώς αυτό. 

Τέλος υπάρχουν καταγραφές που μιλούν για την ύπαρξη του Φ στην δομή του DNA.

 Η χρήση του αριθμού φ στην αρχαιότητα είναι εντυπωσιακή. Στον Παρθενώνα από τα αετώματα και τα σκαλίσματα σε αυτά μέχρι τα κιονόκρανα, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε όλα τα αγάλματα, στις Πυραμίδες της Αιγύπτου που ακολουθούν την δομή ισοσκελούς τριγώνου.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα Μαθηματικά στην τέχνη. 

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι απέδιδαν μαγικές ιδιότητες στην χρυσή τομή – χρυσό λόγο και τους έκαναν χρήση στο χτίσιμο των μεγάλων πυραμίδων. 

Εάν τμήσουμε κάθετα την μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας, θα πάρουμε  ένα ορθογώνιο τρίγωνο, το ονομαζόμενο Αιγυπτιακό Τρίγωνο. 

Ο λόγος του ύψους της παράπλευρης επιφάνειας της πυραμίδας (υποτείνουσα του τριγώνου) προς την απόσταση της πλευράς από το κέντρο (μισή πλευρά της βάσης ) είναι 1,61804… που διαφέρει από τον αριθμό  στο πέμπτο δεκαδικό ψηφίο. 

Αυτό σημαίνει ότι αν η πλευρά της βάσης είναι 2 μονάδες μήκους, τότε το ύψος ενός από τα τέσσερα τρίγωνα που απαρτίζουν την παράπλευρη επιφάνεια της πυραμίδας είναι, ενώ το ύψος της πυραμίδας είναι Ö, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχεδιάγραμμα.

Φυσικά η επιρροή του λόγου χρυσής τομής ήταν τεράστια σε όλο τον αρχαίο ελλαδικό χώρο. 

Οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύαζαν σχεδόν όλα τους τα κτίσματα αλλά και τις διακοσμήσεις τους, με τον κανόνα της χρυσής τομής.


Όμως όλα αυτά φαντάζουν μηδαμινά μπροστά στο μέγιστο επίτευγμα των αρχαίων Ελλήνων. 

Την κατασκευή της Ελληνικής γλώσσας η οποία είναι καθαρά μαθηματική γλώσσα και αποδεικνύεται μέσω των λεξαρίθμων.
Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα που μία λέξη ισούται με καποια άλλη λεξαριθμητικά και ενώ έχουν διαφορετικό νόημα ως αυτόνομες λέξεις σαν λεξάριθμοι σχηματίζουν ένα νόημα και σχετίζονται άμεσα με τον χρυσό αριθμό φ αλλά και το π=3.14. 

Σε καμία άλλη γλώσσα δεν ισχύει κάτι παρόμοιο και καμία άλλη γλώσσα δεν έχει θεωρηθεί σαν ένα αριστούργημα παγκοσμίως. 


Το ότι η μελέτη των αρχαίων Ελληνικών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανάπτυξη νευρώνων του εγκεφάλου κάνοντας τους ανθρώπους πιο έξυπνους είναι αποτέλεσμα της πολυπλοκότητας κατασκευής της γλώσσας. 

Με την βοήθεια των φ και π και των πράξεων μεταξύ των λέξεων λειτουργεί και σαν μέσο κρυπτογράφησης. 

Όλα αυτά ουσιαστικά είναι αποδείξεις που ακυρώνουν την ανακάλυψη του Fibonacci γιατί χρησιμοποιούνταν ήδη σε μέγιστο βαθμό οι συγκεκριμένες ακολουθίες με κύριο παράδειγμα την ίδια την γλώσσα και την διάταξη των διαζωμάτων στο θέατρο της Επιδαύρου.
Ήταν ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο κείμενα που είχαν χαθεί στο πέρασμα των αιώνων ή τα είχαν κρύψει σκόπιμα κάποιοι για να αποκρύψουν την γνώση, όταν έρχονταν ξανά στην επιφάνεια, αυτοί που τα κατείχαν να έθεταν τους εαυτούς τους ως τους μεγάλους επιστήμονες που δήθεν ανακάλυψαν μόνοι από το πουθενά κάποια πολύ σημαντικά για την ανθρωπότητα στοιχεία χωρίς να το δικαιολογεί ούτε το υπόβαθρό τους αλλά ούτε και ο πρώτερος βίος τους, ενώ είχαν γραφεί πριν από αιώνες.
  
Είναι τυχαίο ότι όλοι σχεδόν οι μεγάλοι ερευνητές των προηγούμενων χιλίων χρόνων ήταν είτε πλούσιοι με μεγάλες συλλογές ελληνικών συγγραμμάτων, είτε ανήκαν σε κάποια μυστική οργάνωση που είχε σχέση και με την απόκρυψη ανώτερης γνώσης;

Στην μεταγενέστερη εποχή χρησιμοποιείται στους πίνακες μεγάλων ζωγράφων όπως του Da Vinci που δόμησε την Mona Lisa με βάση ένα χρυσό τρίγωνο και την ζωγράφισε επεκτείνοντάς το με άλλα χρυσά τρίγωνα,σε σχέδια που βασίζονται σε γεωμετρικά σχήματα όπως τα Fractals.
Επίσης ανακαλύφθηκε ότι και το DNA ακολουθεί την αναλογία αλλά και ολόκληρο το σύμπαν. Μέχρι και η κίνηση των πλανητών γίνεται βάσει της χρυσής αναλογίας. 

Ο χρυσός αριθμός φ είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της Γεωμετρίας.
Φαίνεται ότι ήδη ίσχυε και ο Πυθαγόρας διατύπωσε κάτι το κοινά χρησιμοποιούμενο και αποδεκτό. 

Τα οφέλη από από αυτή την διατύπωση του Πυθαγόρα είναι πάρα πολλά.

Θεμελιώθηκε η χρυσή αναλογία σαν αριθμός ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατασκευές στα μεταγενέστερα χρόνια γιατί οι αρχαίοι Έλληνες ήδη γνώριζαν, αναπτύχθηκε η θεωρία περί αναλογιών τμημάτων και πλευρών που οδήγησε στην διατύπωση πληθώρας θεωρημάτων και το κυριότερο ότι διατυπώθηκε η θεωρία των ιδεών.
 


ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ - Όταν με την τέχνη και την επιστήμη, η Αρχαία Ελλάδα αγγίζει το ΘΕΙΟ

Ο Χρυσός Λόγος Φ ή Χρυσή Τομή Φ ή Χρυσός Κανόνας Φ ή Θεϊκή Αναλογία ορίζεται ως το πηλίκο των θετικών αριθμών όταν ισχύει που ισούται περίπου με 1,618.
 Δίνει αρμονικές αναλογίες και για το λόγο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική, τόσο κατά την Αρχαία Ελλάδα όσο και κατά την Αναγέννηση.

Την χρυσή τομή εισήγαγε και υπολόγισε ο Πυθαγόρας, (-585 έως -500) που γεννήθηκε στη Σάμο, και ίδρυσε σημαντικότατη φιλοσοφική σχολή στον Κρότωνα της Μεγάλης Ελλάδας (Κάτω Ιταλία).
Η χρυσή τομή συμβολίζεται με το γράμμα Φ προς τιμήν του Φειδία, ίσως τον γνωστότερο γλύπτη της Ελληνικής Αρχαιότητας, και τον σημαντικότερο της κλασικής περιόδου.
Ο χρυσός λόγος ήταν γνωστός στους Πυθαγορείους. Στο μυστικό τους σύμβολο, την πεντάλφα, ο χρυσός λόγος εμφανίζεται στις πλευρές του αστεριού. 

Με βάση το χρυσό λόγο δημιουργήθηκαν πολλά έργα της κλασσικής εποχής, όπως ο Παρθενώνας, και της αναγεννησιακής εποχής, όπως είναι ζωγραφικά έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. 

Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται για την απόδοση της αρμονίας σε έργα, ή στην πλαστική χειρουργική για την ωραιοποίηση του ανθρώπινου προσώπου.

Αν οι άνθρωποι επιλέγουν τη Χρυσή Τομή για αισθητικούς λόγους, τι μπορούμε να πούμε για τη φύση, που επιλέγει τη λογαριθμική σπείρα για να «κατασκευάσει» μια πληθώρα από δομές;

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει με έκπληξη ότι η λογαριθμική σπείρα εμφανίζεται σε σχήματα φυσικών αντικειμένων με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Στη μικρότερη κλίμακα εμφανίζεται στα όστρακα πολλών θαλάσσιων οργανισμών, όπως για παράδειγμα είναι ο ναυτίλος.
Στην ενδιάμεση κλίμακα εμφανίζεται στο σχήμα των κυκλώνων, όπως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες των μετεωρολογικών δορυφόρων.
Τέλος στη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα εμφανίζεται στο σχήμα των σπειροειδών γαλαξιών, τεράστιων σχηματισμών από εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια, τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε στις φωτογραφίες των σύγχρονων τηλεσκοπίων.
Ποιος είναι άραγε ο βαθύτερος λόγος που κάνει έναν αριθμό, κατασκευασμένο με βάση μια αφηρημένη μαθηματική ιδιότητα, να έχει τόσο σημαντικές εφαρμογές στη φύση, και μάλιστα σε τόσο διαφορετικά συστήματα; 

Τα όστρακα, οι κυκλώνες και οι γαλαξίες δεν έχουν καμία κοινή ιδιότητα και διέπονται από εντελώς διαφορετικούς φυσικούς νόμους. 

Η ανάπτυξη των οστράκων επηρεάζεται από τον διαθέσιμο χώρο. Η δημιουργία των κυκλώνων οφείλεται στη ροή του υγρού αέρα από περιοχές υψηλής πίεσης σε περιοχές χαμηλής. 

Λόγω της περιστροφής της Γης, τα ρεύματα του αέρα αποκλίνουν από την ευθεία, έτσι ώστε στο βόρειο ημισφαίριο όλοι οι κυκλώνες να περιστρέφονται αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού ενώ στο νότιο ημισφαίριο αντίστροφα. 

Τέλος οι σπείρες είναι περιοχές ενός γαλαξία όπου υπάρχει συγκέντρωση αστέρων, σκόνης και αερίων, οι οποίες δημιουργούνται όταν κάποιος άλλος γαλαξίας περάσει σε κοντινή απόσταση. 

Φαίνεται λοιπόν ότι η Χρυσή Τομή αποτελεί έναν αριθμό με «παγκόσμιες»ιδιότητες, παρόμοιο με τον αριθμό π = 3,14 ο οποίος ισούται με το πηλίκο της περιφέρειας ενός κύκλου δια τη διάμετρο του.

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΛΟΓΟ Φ

Οι Αρχαίοι Έλληνες για τις αποστάσεις χρησιμοποιούσαν σαν μονάδα μέτρησης το "στάδιο".

Υπάρχει μία απίστευτη Γεωγραφική συμμετρία των αποστάσεων ή των γεωμετρικών σχημάτων που σχηματίζουν σημαντικά μνημεία της Ελληνικής Αρχαιότητας π.χ Σχηματίζεται ένα ισοσκελές τρίγωνο μεταξύ της Ακρόπολης της Αθήνας, με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον ναό της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα με απόσταση 242 στάδια.
Σε κάθε γνωστό μνημείο της Αρχαίας Ελλάδας (π.χ μαντείο των Δελφών, το ιερό νησί της Δήλου , το ιερό της Δωδώνης κ.λπ.) όταν "χαράξουμε"Κύκλο με κέντρο το μνημείο και ακτίνα ένα άλλο μνημείο , τότε η νοητή περιφέρεια του κύκλου θα περάσει και από άλλο ένα μνημείο ή πόλη ! (πχ κέντρο "την Δωδώνη"και ακτίνα κύκλου "την Αθήνα" .... τότε η περιφέρεια του Κύκλου θα περάσει από την Σπάρτη! 

Κέντρο η "οι Δελφοί" - ακτίνα η Αθήνα - θα περάσει η περιφέρεια και από την Ολυμπία..., Δήλος - Αργος - Μηκύνες .... και πάρα πολλά άλλα παραδείγματα...) .
Η Χαλκίδα απέχει απ'την Θήβα και το Αμφιάρειο, 162 (Φ*100) στάδια (το ίδιο). Η απόσταση Θήβας - Αμφιαρείου είναι 262 στάδια (162 x 1.62 = 2.62 αλλά και 100 x φ2= 262) το τρίγωνο υπακούει στην αρμονία του χρυσού αριθμού φ. 

Η Χαλκίδα ισαπέχει επίσης απ'την Αθήνα και τα Μέγαρα 314 στάδια. Δηλαδή παρουσιάζονται ο χρυσός αριθμός φ και το π εκατονταπλασιασμένα.
Η Σμύρνη ισαπέχει απ'την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη (1620 στάδια). (Φ x 1000) . Εκτός από την Ιερή Γεωγραφία της Αρχαίας Ελλάδος, είναι γνωστό ότι το Παρθενώνας έχει κατασκευαστεί με αναλογίες και συνδυασμούς του ΧΡΥΣΟΥ αριθμού Φ = 1,618034 και του π =3,1415927.

Είναι τυχαίο ότι θεωρείται από το πιο λαμπρά μνημεία στην ιστορία της ανθρωπότητας;

Είναι τυχαία και συμπτωματική η χρήση στην κατασκευή του ναού, του ΧΡΥΣΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ Φ;

«1,618...» - Ο αγαπημένος αριθμός του Σύμπαντος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τι κοινό έχουν οι ζωγραφικοί πίνακες της Αναγέννησης με τα τριαντάφυλλα και τις μαύρες τρύπες του Σύμπαντος; 
Η απάντηση είναι ότι και στις τρεις περιπτώσεις εμφανίζεται ο ξεχωριστός αριθμός 1,618... με το άπειρο πλήθος δεκαδικών ψηφίων. 

Οι μαθηματικοί της αρχαιότητας συγκλονίστηκαν, όταν οι ξεχωριστές ιδιότητας του 1,618... (του αριθμού φ) άρχισαν να αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια τους.
Σήμερα, ο λεγόμενος «χρυσός αριθμός», που αποκαλείται και «χρυσή αναλογία» ή απλά, φ, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει μαθηματικούς, αρχιτέκτονες, βιολόγους και πολλούς άλλους, επειδή εμφανίζεται συνεχώς σε νέους και απρόσμενους συσχετισμούς. 
Το Σύμπαν δείχνει να τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία γι’ αυτόν τον αριθμό με τα άπειρα δεκαδικά ψηφία. 
Αν παρατηρήσει κανείς ένα οποιοδήποτε φυτό από τον κήπο, θα συναντήσει, σχεδόν σίγουρα, τον αριθμό φ, στη διάταξη των φύλλων ή των λουλουδιών του. 

Για παράδειγμα, στην κυκλική διάταξη της στεφάνης του τριαντάφυλλου, τα πέταλα διατάσσονται όπως τα σκαλοπάτια μιας ελικοειδούς σκάλας. 
Η γωνία ανάμεσα σε 2 πέταλα είναι περίπου 222,5 μοίρες. Αν διαιρέσουμε τις 360 μοίρες του κύκλου με τον αριθμό 222,5, το πηλίκο είναι, κατά μεγάλη προσέγγιση, ο αριθμός φ. 

Σύμφωνα με μετρήσεις, σ’ αυτήν ακριβώς τη γωνία των 222,5 μοιρών, τα φύλλα των φυτών ρίχνουν την ελάχιστη δυνατή σκιά το ένα στο άλλο. 
Ο κατάλογος είναι ατελείωτος: το φ εμφανίζεται στα κελύφη των σαλιγκαριών, αλλά και στη μορφή των γαλαξιών, στις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου και στις αποστάσεις ανάμεσα στα κουκούτσια του μήλου. 

Ακόμα και πολλά από τα πιο μικρά σωματίδια στη φύση φαίνεται ότι διατάσσονται σύμφωνα με τη χρυσή αναλογία. 
Πριν από λίγα χρόνια, Ελβετοί και Αμερικανοί επιστήμονες μελετούσαν τους λεγόμενους ημικρυστάλλους, οι οποίοι έχουν πολύ ιδιαίτερη δομή σε επίπεδο ατόμων. Η επιφάνειά τους αποτελείται από έδρες με δύο διαφορετικά ύψη.
Όταν τα ύψη αυτά μετρήθηκαν μ’ ένα ακριβέστατο μικροσκόπιο σάρωσης σήραγγας (STM), οι ερευνητές έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι ο λόγος του μεγαλύτερου ύψους προς το μικρότερο είναι ακριβώς 1,618... 

Η θεωρία των ερευνητών είναι ότι ο κρύσταλλος έχει τη μεγαλύτερη σταθερότητα, όταν υπάρχει αυτή ακριβώς η σχέση. 

ΑΡΙΘΜΟΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΟΚΑΛΟ

Η χρυσή αναλογία αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της αινιγματικής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στους αφηρημένους νόμους των αριθμών και τον υλικό κόσμο. 


Από τότε που ο αριθμός φ προσεγγίστηκε (εδώ και πάνω από 2000 χρόνια) πολλές γενιές μαθηματικών μελέτησαν τις ξεχωριστές ιδιότητές του. 

Η ιστορία του φ είναι η ιστορία των αριθμών και της μαθηματικής επιστήμης. 
Οι αριθμοί μπορούν να εκφράζουν αντικειμενικά, μετρήσιμα μεγέθη. Γι’ αυτό, ήταν από την αρχαιότητα απαραίτητοι στο εμπόριο, στη φορολογία και στη μέτρηση του μήκους, του βάρους και του χρόνου. 

Αργότερα, έγιναν η κυρίαρχη γλώσσα της οικονομίας και της επιστήμης και στη σημερινή κοινωνία της πληροφορικής οι υπολογιστές μετατρέπουν μουσική και εικόνες σε δυαδικούς αριθμητικούς κώδικες, οι οποίοι στέλνονται σε άλλους υπολογιστές μέσω του Διαδικτύου. 

Σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον τρόπο αυτόν στέλνουμε πολλά τρισεκατομμύρια αριθμούς κάθε δευτερόλεπτο. 
Το αρχαιότερο τεκμηριωμένο εύρημα για τη χρήση αρίθμησης είναι ηλικίας 37.000 ετών. 

Στα όρη Λεμόμπο της Αφρικής, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μηριαίο οστό μπαμπουίνου με 29 συμμετρικές χαρακιές.
Το εύρημα, βέβαια, μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους, αλλά μια προφανής πιθανότητα είναι ότι οι χαρακιές αντιπροσωπεύουν μια σειρά ημερών ανάμεσα σε δυο συμβάντα, το σύνολο των σκοτωμένων θηραμάτων ή άλλων πραγμάτων από την καθημερινότητα της μακρινής εκείνης εποχής. 
Τα πρώτα πραγματικά αριθμητικά συστήματα είναι, ωστόσο, πολύ νεότερα. 

Ανάμεσα στους πρώτους πολιτισμούς που κατείχαν τόσο τη γλώσσα όσο και τους υπολογισμούς ήταν οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι της Μεσοποταμίας, στο σημερινό Ιράκ.
Στο δέλτα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, οι Βαβυλώνιοι δημιούργησαν γύρω στο 1800 π.Χ. ένα κράτος με κεντρική διοίκηση, νομοθεσία, ταχυδρομείο και ένα θεσιακό σύστημα αρίθμησης. 
Σ’ ένα θεσιακό αριθμητικό σύστημα, η αξία κάθε ψηφίου εξαρτάται από τη θέση του ψηφίου αυτού στον αριθμό. 

Για παράδειγμα, προτιμάμε να έχουμε 1500 ευρώ αντί για 1050 ή 1005, γιατί η μετακίνηση του 5 προς τα δεξιά μειώνει την τιμή του.
Το αριθμητικό σύστημα που χρησιμοποιούμε σήμερα λέγεται δεκαδικό, επειδή η αξία κάθε ψηφίου δεκαπλασιάζεται κάθε φορά που το ψηφίο μετακινείται κατά μια θέση προς τα αριστερά.
Το αριθμητικό σύστημα των Βαβυλωνίων δεν είχε σαν βάση το 10, αλλά το 60. Στο σύστημα αυτό, η αξία του ψηφίου πολλαπλασιάζεται επί 60 σε κάθε μετακίνηση του προς τα αριστερά.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά για την ανάπτυξη των μαθηματικών των Βαβυλωνίων, από τις χιλιάδες πήλινες πινακίδες με σφηνοειδή γραφή που σώζονται μέχρι τις ημέρες μας. 

Από αυτές γνωρίζουμε, ακόμα, ότι οι Βαβυλώνιοι είχαν ανακαλύψει και μια πρωτόγονη εκδοχή του μηδενός, γύρω στο 700 π.Χ. 
ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ

Οι Βαβυλώνιοι, ωστόσο, δεν επινόησαν κάποιο σύμβολο για το μηδέν, απλά, άφησαν μια θέση στον αριθμό κενή. 


Για αρχή, αυτό αποτελούσε μια τεράστια μαθηματική καινοτομία, αλλά δυστυχώς ξεχάστηκε σύντομα. 
Οι επόμενες γενιές των μαθηματικών δεν αντιλήφθηκαν τη μεγάλη σημασία του μηδενός και επέστρεψαν σε πιο πρωτόγονα ψηφία. 

Πάντοτε ήταν δύσκολο να κατανοήσει κανείς την αξία ενός ψηφίου που αντιπροσωπεύει το «τίποτα». 
Ακόμα και σήμερα, ωστόσο, χρησιμοποιούμε το βαβυλωνιακό σύστημα αρίθμησης με βάση το 60: μεταξύ άλλων, η ώρα υποδιαιρείται σε 60 λεπτά, το λεπτό σε 60 δευτερόλεπτα και ο κύκλος σε 360 μοίρες.
Αυτές οι υποδιαιρέσεις έχουν κληροδοτηθεί στον πολιτισμό μας και (σύμφωνα με ένα μέρος της βιβλιογραφίας γύρω από την αρχαιότητα) από τη Βαβυλώνα έχουμε επίσης κληρονομήσει τη χρυσή αναλογία. 

Ανάμεσα στα χιλιάδες σωζόμενα ανάγλυφα, μνημεία και αγάλματα της αρχαίας Βαβυλώνας, ορισμένοι (όπως το ανάγλυφο «Πληγωμένη λέαινα», του 650 π.Χ.) εγγράφονται με ελάχιστες αποκλίσεις σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο που ο λόγος των διαστάσεών του ισούται με φ. 


Με βάση αυτό, πολλοί ιστορικοί της τέχνης και ερασιτέχνες αρχαιολόγοι έχουν υποστηρίξει από παλιά ότι οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν τη χρυσή αναλογία. Κατά πάσα πιθανότητα, όμως, πρόκειται για εσφαλμένη αντίληψη. 

Οι σοβαρότερες έρευνες για την αρχαιότητα αμφισβητούν εδώ και δεκαετίες την τάση των αριθμολόγων αποκρυφιστών να βλέπουν παντού το φ. 

Οι σκεπτικιστές επισημαίνουν ότι μπορούμε να βρούμε άπειρους διαφορετικούς αριθμούς σχεδόν σε κάθε αντικείμενο. 

Αν μετρήσει κανείς τις διαστάσεις μιας τηλεόρασης και εφαρμόσει σ’ αυτές τις 4 πράξεις της αριθμητικής, μπορεί να εξαγάγει όποιο αποτέλεσμα θέλει (μεταξύ αυτών και το φ). 

Όμως, δεν μπορεί με γνώμονα αυτούς τους υπολογισμούς να συμπεράνει ότι ο κατασκευαστής της τηλεόρασης χρησιμοποίησε συνειδητά το φ. 
Οι Βαβυλώνιοι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν γνώριζαν τίποτα για τη χρυσή αναλογία και τη γεωμετρική της σημασία. 

Η δόξα για τον πρώτο προσδιορισμό το φ ανήκει στον Έλληνα Ευκλείδη από την Αλεξάνδρεια, ο οποίος, σύμφωνα με την άποψη πολλών, θεμελίωσε τη μαθηματική επιστήμη γύρω στο 300 π.Χ. 

Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

Ο Ευκλείδης συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των τότε πρακτικών μαθηματικών γνώσεων σε 13 βιβλία με το γενικό τίτλο «Στοιχεία», τα οποία αποτέλεσαν έκτοτε υπόδειγμα για κάθε μαθηματικό. 


Τα «Στοιχεία» έχουν γνωρίσει πάνω από 1.000 εκδόσεις από την πρώτη τους εκτύπωση στο τυπογραφείο του Γουτεμβέργιου, εδώ και περίπου 500 χρόνια. 

Είναι πιθανότατα το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στο Δυτικό κόσμο, μετά τη Βίβλο. 
Τα «Στοιχεία» έχουν κερδίσει το θαυμασμό πάνω απ’ όλα για τη σαφήνειά τους και για την αυστηρή τους συγκρότηση. 

Οι μαθηματικοί πριν από τον Ευκλείδη σπάνια προβληματίζονταν για την ορθότητα μιας συγκεκριμένης μαθηματικής αντίληψης (εμπιστεύονταν απλά τη διαίσθησή τους). 

Ο Ευκλείδης, αντίθετα, θεμελίωσε εξαρχής τα μαθηματικά του σε αξιώματα, δηλαδή σε θεμελιώδεις προτάσεις των οποίων η αλήθεια δεν αποδεικνύεται, αλλά απλά διατυπώνονται ως εμπειρικά αυταπόδεικτες αρχές. 

Το πλεονέκτημα με τα μαθηματικά που βασίζονται σε αξιώματα είναι ότι όσοι αποδέχονται ένα αξίωμα θα πρέπει επίσης να αποδεχτούν και όλο το θεωρητικό οικοδόμημα που χτίζεται με βάση το αξίωμα αυτό. 

Το πρώτο αξίωμα στα βιβλία γεωμετρίας του Ευκλείδη λέει απλά ότι από δύο σημεία διέρχεται μια και μόνο ευθεία. 

Σύμφωνα με το τέταρτο αξίωμα, όλες οι ορθές γωνίες είναι ίσες μεταξύ τους. 

Η καταγραφή τέτοιων αυτονόητων πραγμάτων μπορεί να φαίνεται περιττή, αλλά η χρησιμότητα των αξιωμάτων είναι θεμελιώδης στο οικοδόμημα των μαθηματικών. 
ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΛΑΘΟΣ

Με τη βοήθεια αυτών των θεμελιωδών αξιωμάτων, ο Ευκλείδης κατάφερε να αποδείξει την ισχύ όλης της γεωμετρίας των κύκλων, των τριγώνων, των ορθογωνίων παραλληλογράμμων κλπ., την οποία διδάσκονται ακόμα και σήμερα τα παιδιά στα σχολεία. 


Οι σημερινοί μαθηματικοί εξάγουν κι αυτοί τα συμπεράσματά τους στηριζόμενοι σε αξιώματα. 
Το έργο του Ευκλείδη αποτέλεσε ορόσημο για τα μαθηματικά. 

Με το καινούργιο του εργαλείο, ο αρχαίος μαθηματικός κατάφερε να προσεγγίσει τη χρυσή αναλογία. 

Ο αριθμός φ αντλεί τον ορισμό του από τη λεγόμενη χρυσή τομή.

Η αφετηρία είναι γεωμετρική: 

ο Ευκλείδης παίρνει ένα ευθύγραμμο τμήμα (ΑΒ) και το διαιρεί σε δύο τμήματα (ΑΓ) και (ΓΒ). 

Η χρυσή τομή είναι εκείνο το σημείο (Γ) που διαιρεί το ευθύγραμμο τμήμα (ΑΒ) στα δυο τμήματα, έτσι ώστε το πηλίκο του (ΑΒ) προς το μεγαλύτερο τμήμα (ΑΓ) να είναι ίσο με το πηλίκο του μεγαλύτερου τμήματος (ΑΓ) προς το μικρότερο (ΓΒ). 

Η αναλογία αυτή λέγεται «χρυσή αναλογία» και σύμφωνα με τον ορισμό του Ευκλείδη, υπολογίζεται ότι έχει αριθμητική τιμή 1,618..., δηλαδή ότι το μεγαλύτερο τμήμα θα έχει πάντα 1,618... φορές μεγαλύτερο μήκος από το μικρότερο. 

Τα δεκαδικά ψηφία είναι άπειρα και η ακολουθία τους δεν επαναλαμβάνεται. 
Κατά τον ίδιο τρόπο, αποκαλούμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο «χρυσό», όταν το πηλίκο της μεγαλύτερης προς τη μικρότερη πλευρά του ισούται με φ. 

Αυτό το ορθογώνιο έχει μια ιδιότητα που το ξεχωρίζει από όλα τα άλλα: αν αφαιρέσουμε από τη μια πλευρά το μεγαλύτερο δυνατό τετράγωνο, απομένει ένα καινούργιο ορθογώνιο, που είναι επίσης χρυσό, και αυτό μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. 

Αν ενώσει κανείς με μια καμπύλη τις κορυφές όλων αυτών των ορθογωνίων, που είναι και χρυσές τομές, σχηματίζεται μια λογαριθμική έλικα. 

Αυτή ακριβώς η έλικα υπάρχει παντού στη φύση. 

Για παράδειγμα, στο κέλυφος των σαλιγκαριών, στο όστρακο των ναυτίλων και στην ιδιόμορφη ελικοειδή διάταξη που σχηματίζεται από τους σπόρους των ηλίανθων. 
Επομένως, το φ είναι ένας «άρρητος» ή «ασύμμετρος» αριθμός, δηλαδή αριθμός που δεν μπορεί να γραφεί με τη μορφή κλάσματος ακεραίων. 

Ίσως όμως αυτή ακριβώς η ασυμμετρία του τον κάνει χρήσιμο για τη φύση (π.χ. για τα φυτά).

Η ανακάλυψη των άρρητων αριθμών δημιούργησε στους κύκλους των σοφών της αρχαίας Ελλάδας, ούτε λίγο ούτε πολύ, μια φιλοσοφική κρίση, διότι οι αριθμοί αυτοί θεωρήθηκαν σαν ένα τρομακτικό λάθος στην κατασκευή του σύμπαντος. 

Η σχολή των Πυθαγορείων είχε δημιουργήσει ένα φιλοσοφικό θρησκευτικό σύστημα με βάση τους ακέραιους αριθμούς. 

Για τους Πυθαγόρειους, μάλιστα, οι αριθμοί είχαν φυσική οντότητα στον κόσμο. 

Σύμφωνα με ένα ιστορικό ανέκδοτο, ο ιδρυτής του κινήματος Πυθαγόρας είχε κάποτε ακούσει δυο σιδεράδες να σφυροκοπούν πυρακτωμένα σίδερα. 

Οι τόνοι διέφεραν μεταξύ τους κατά διαστήματα ογδόης (οκτάβες), πέμπτης και τετάρτης και γι’ αυτό ηχούσαν αρμονικά. 

Οι σιδεράδες είχαν πολλά σφυριά και οι τονικές διαφορές οφείλονταν στο διαφορετικό βάρος των σφυριών αυτών. 

Μια οκτάβα, δηλαδή ένα διάστημα 8 βαθμίδων ανάμεσα σε δύο διαδοχικές ίδιες νότες της επτάφθογγης κλίμακας, προέκυπτε από το χτύπημα δύο σφυριών που η σχέση τους ως προς το βάρος ήταν 2:1, για παράδειγμα, ζύγιζαν αντίστοιχα 12 και 6 κιλά (ή κάτι ανάλογο σε οποιαδήποτε μονάδα βάρους). 

Ακόμα και για τα διαστήματα πέμπτης και τετάρτης, η αναλογία του βάρους των σφυριών μπορούσε να δοθεί με κλάσματα μικρών ακέραιων αριθμών, όπως το 3:2 και 4:3. 

Για τον Πυθαγόρα, η ικανότητα των ακέραιων αριθμών να παράγουν μουσική αρμονία αποτελούσε ένα ακόμα τεκμήριο της κυριαρχίας τους στο σύμπαν. 
Με αφετηρία τους ακέραιους αριθμούς, οι Πυθαγόρειοι συνδύασαν τη μαθηματική λογική, επιμέρους παρατηρήσεις και την ελεύθερη φαντασία και οικοδόμησαν ένα ισχυρό φιλοσοφικό σύστημα. 

Η ανακάλυψη των άρρητων αριθμών, όπως το φ, ήταν καταστροφική, διότι αποδείκνυε τις πεπερασμένες δυνατότητες των ακέραιων αριθμών. 
Αριθμητικό σύστημα των Μάγια
ΟΙ ΙΝΚΑΣ ΜΕΤΡΟΥΣΑΝ ΜΕ ΚΟΜΠΟΥΣ

Οι αριθμοί μπορούν να παρασταθούν και με άλλους τρόπους εκτός των γραπτών συμβόλων, κι αυτό το απέδειξαν οι Ίνκας με το δικό τους σύστημα αρίθμησης. 


Σε αντίθεση με άλλους μεγάλους πολιτισμούς, οι Ίνκας δεν διέθεταν γραπτή γλώσσα. 

Οι κρατικοί λειτουργοί μετρούσαν κατοίκους και σοδειές με τη βοήθεια ενός αριθμητηρίου. 

Τα αθροίσματα «καταγράφονταν» με κόμπους σ’ ένα κατασκεύασμα από σχοινιά που λεγόταν quipu. 
Τα σχοινιά ήταν από μαλλί, βαμβάκι ή φυτικές ίνες και αντιπροσώπευαν, π.χ., έναν αριθμό στρατιωτών, την ποσότητα κάποιου προϊόντος σε μια αποθήκη ή τον αριθμό των φορολογουμένων σε μια πόλη. 

Το χρώμα του σχοινιού μαρτυρούσε το είδος της μετρούμενης ποσότητας: το άσπρο σήμαινε, για παράδειγμα, ασήμι, το κίτρινο πολεμιστές και το γκρι επαρχίες. 

Ένας κόμπος αναπαριστούσε μια μονάδα, δύο κόμποι, ο ένας πάνω από τον άλλον, δύο μονάδες κλπ. 
Όσο πιο κοντά βρισκόταν ένας κόμπος στον άξονα απ’ όπου κρέμονταν όλα τα σχοινιά, τόσο μεγαλύτερη αξία είχε. 

Κοντά στον άξονα ήταν 10.000, πιο κάτω 1.000, παρακάτω 100, 10 και τέλος 1. 

Το «κομβικό» σύστημα αρίθμησης των Ίνκας θύμιζε, δηλαδή, το δικό μας δεκαδικό σύστημα.
Το quipu λειτουργούσε ταυτόχρονα και σαν ημερολόγιο αλλά και σαν βοήθημα για προφορικές αφηγήσεις. 

Ίσως ο τρόπος ύφανσης των σχοινιών, το υλικό και οι διαφορετικών ειδών κόμποι να είχαν και αυτά κάποια σημασία, που ακόμα μας είναι άγνωστη. 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΑ ΡΩΜΑΪΚΑ ΨΗΦΙΑ


Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εξαίρετοι γεωμέτρες, που ερευνούσαν τη λογική και την εσωτερική δομή των μαθηματικών με πρωτοποριακό τρόπο. 


Όμως, το αριθμητικό τους σύστημα, το οποίο είχε ομοιότητες με το ρωμαϊκό, ποτέ δεν εξελίχθηκε ιδιαίτερα, ίσως επειδή η πρώιμη ανακάλυψη των άρρητων αριθμών κλόνισε το κύρος των ακεραίων. 
Η ανακάλυψη του νεότερου δεκαδικού συστήματος έγινε από τους Ινδούς και τα σύμβολα με τα οποία αναπαριστούμε τα ψηφία προέρχονται από τα ινδικά ψηφία brahmi, τα οποία αναπτύχθηκαν γύρω στο 500 μ.Χ. 

Γύρω στο 700 μ.Χ., οι Ινδοί τελειοποίησαν το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης, περιλαμβάνοντας σ’ αυτό και το μηδέν. 

Επειδή ήταν ευκολότερο να γίνονται οι τέσσερις πράξεις με τα αριθμητικά ψηφία των Ινδών, παρά με τα ελληνικά ή τα βαβυλωνιακά, τα νέα αυτά ψηφία διαδόθηκαν γρήγορα στην Κίνα και στον αραβικό κόσμο. 

Εκεί απέκτησαν, με το πέρασμα του χρόνου, μια άλλη μορφή, αλλά οι αρχές του συστήματος παρέμειναν ίδιες. 

Στην Ευρώπη το ινδικό σύστημα αρίθμησης το έφεραν οι Άραβες. 
Η Ευρώπη άργησε να συντονιστεί στις αλλαγές. 

Μόλις γύρω στο 1200, ο Ιταλός μαθηματικός Leonardo Fibonacci διέδωσε το δεκαδικό σύστημα σ’ έναν ευρύτερο κύκλο. 

Το γεγονός ότι ο Fibonacci ήταν αυτό που έφερε την επανάσταση στα ευρωπαϊκά μαθηματικά είχε να κάνει με την πολυπολιτισμική ανατροφή του. 

Ο πατέρας του, που ήταν Ιταλός πρόξενος, έστειλε το γιο του να μαθητεύσει κοντά σ’ έναν Άραβα μαθηματικό. 

Αργότερα, ο Fibonacci σπούδασε στην Αίγυπτο, στη Συρία και στην Ελλάδα, και οι εμπειρίες του από αυτούς τους διαφορετικούς πολιτισμούς τον βοήθησαν να καταλάβει ότι το ινδοαραβικό δεκαδικό σύστημα ήταν πολύ ανώτερο από τους ρωμαϊκούς αριθμούς. 

Το βιβλίο του «Liber abbaci» (Βιβλίο περί του άβακος) έγινε το πρώτο ευρωπαϊκό έργο για τους νέους αριθμούς. 
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

Κατά μία ειρωνεία της τύχης, όμως, ο Fibonacci δεν έγινε γνωστός ως εισηγητής του δεκαδικού συστήματος στην Ευρώπη, αλλά για τους υπολογισμούς του σχετικά με τον πολλαπλασιασμό των κουνελιών. 


Σ’ έναν περίφημο , πλέον, συλλογισμό, ο Fibonacci υπέθεσε ότι δυο κουνέλια είναι σε θέση να αρχίσουν να ζευγαρώνουν σε ηλικία 2 μηνών και στο εξής φέρνουν στον κόσμο άλλα 2 κουνέλια κάθε μήνα. 

Με βάση αυτή την υπόθεση, μπόρεσε να αποδείξει ότι το σύνολο των σεξουαλικά ώριμων κουνελιών αυξανόταν κάθε μήνα σύμφωνα με μια άπειρη ακολουθία, που αρχίζει ως εξής: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34... 

Κάθε αριθμός της ακολουθίας ισούται με το άθροισμα των δύο προηγουμένων. 
Η «Ακολουθία Fibonacci», όπως ονομάζεται αυτή η σειρά αριθμών, είναι σήμερα γνωστή σε όλους τους μαθηματικούς, επειδή έχει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδιότητες. 

Το 1753, ο μαθηματικός Robert Simpson του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης ανακάλυψε, π.χ., ότι ο λόγος δύο διαδοχικών αριθμών στην απειράριθμη αυτή ακολουθία προχωρώντας τείνει όλο και περισσότερο προς το φ. 

Η χρυσή αναλογία συνδέεται, δηλαδή, με τον πολλαπλασιασμό των κουνελιών, παρόλο που η « Ακολουθία Fibonacci» σχηματίστηκε ανεξάρτητα από την ευκλείδεια γεωμετρία. 
Παρά τις προσπάθειες του Fibonacci, η χρήση του δεκαδικού συστήματος στην Ευρώπη καθιερώθηκε μόλις τον 17ο αιώνα. 

Ήδη από την Αναγέννηση, τα μαθηματικά βρίσκονταν σε μεγάλη άνοδο και προόδευαν όσο ποτέ. 

Οι Ευρωπαίοι μαθηματικοί μετέφεραν την ελληνική λογική και αυστηρότητα σε όλους τους τομείς των μαθηματικών και άγγιξαν νέα επίπεδα αφαίρεσης, αφήνοντας πίσω τους τα μαθηματικά της αρχαιότητας. 

Το 1509, ο Ιταλός μαθηματικός Luca Pacioli, στο βιβλίο του «De Divina Proportione» (Περί της Θείας Αναλογίας), παρουσίασε 5 επιχειρήματα για το ότι το φ είναι ένας θεϊκός αριθμός. 

Μεγάλοι ζωγράφοι της Αναγέννησης, όπως ο Botticelli, υιοθέτησαν το φ και χρησιμοποίησαν συνειδητά χρυσά ορθογώνια και χρυσές τομές για να προβάλουν κεντρικά στοιχεία (συχνά ιερά πρόσωπα) στις συνθέσεις τους. 

Η χρυσή αναλογία εμφανίζεται ακόμα και στη σύγχρονη τέχνη, για παράδειγμα, στον περίφημο πίνακα του Salvador Dali «Ατομική Λήδα», όπου το φ συναντάται σ’ ένα «χρυσό» κανονικό πεντάγωνο με κέντρο τον ομφαλό της Λήδας. 
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΙ

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι ακέραιοι αριθμοί, οι ρητοί (που μπορούν να γραφούν ως κλάσματα ακεραίων) και οι άρρητοι (που δεν μπορούν να γραφούν ως κλάσματα ακεραίων) ερμηνεύονται με βάση αξιώματα. 


Ως εκ τούτου, οι μαθηματικοί απέχουν ακόμα πολύ από την πλήρη εξερεύνηση του συστήματος των αριθμών. 

Μια ολοκληρωμένη κατανόηση των αριθμών θα σήμαινε ότι όλα τα σχετικά με αυτούς προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν, αλλά αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. 
Για παράδειγμα, το 1742, ο μαθηματικός Christian Goldbach διατύπωσε την εικασία ότι κάθε άρτιος αριθμός αποτελεί άθροισμα δύο πρώτων αριθμών. 

Πρώτοι λέγονται οι αριθμοί που διαιρούνται ακριβώς μόνο με τον εαυτό τους και τη μονάδα. 

Παραδείγματα πρώτων αριθμών είναι τα 2, 3, 5, 7, και 11. 

Κανείς ποτέ δεν ανακάλυψε κάποια εξαίρεση από αυτήν την εικασία, αλλά ούτε και μπόρεσε κανείς να αποδείξει την απόλυτη ισχύ της. 

Ίσως να υπάρχει έστω κι ένας άρτιος αριθμός που να μην αποτελεί άθροισμα δύο πρώτων αριθμών. 

Άρα, η εικασία του Goldbach δεν ικανοποιεί το αίτημα των αρχαίων Ελλήνων για ακρίβεια και αναγκαιότητα επαλήθευσης. 

Ίσως, μάλιστα, να μην μπορεί καν να επαληθευτεί. 

Γιατί, το 1931, ο νεαρός Αυστριακός μαθηματικός Kurt Gödel εξαπέλυσε μια βόμβα στην παγκόσμια μαθηματική κοινότητα. 

Με μια μακροσκελή απόδειξη, ο Gödel παρουσίασε το θεώρημα ότι δεν υπάρχει κανένα πλήρες αξιωματικό σύστημα για τους ακέραιους αριθμούς. 
Το «Θεώρημα (μη) πληρότητας» του Gödel προκάλεσε ένα σοκ ανάλογο με την ανακάλυψη των αρρήτων αριθμών από τους Έλληνες. 

Έδειξε με σαφήνεια ότι πάντα θα υπάρχουν αληθείς προτάσεις για τους αριθμούς, που δεν θα είναι αποδείξιμες, με άλλα λόγια, που δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε με την αυστηρή έννοια του όρου, εάν αυτές είναι αληθείς ή ψευδείς. 

Το «Θεώρημα της (μη) πληρότητας» είναι ένα από τα σπουδαιότερα μαθηματικά συμπεράσματα που διατυπώθηκαν ποτέ, αλλά γκρέμισε ταυτόχρονα ένα πανάρχαιο όνειρο. Ο ίδιος ο Gödel έβλεπε το θεώρημά του με αισιοδοξία. 

Γι’ αυτόν αποτελούσε απόδειξη ότι η διαίσθηση και η δημιουργικότητα θα είναι πάντα τα σημαντικότερα εργαλεία του μαθηματικού στην αποκάλυψη των μυστηρίων των αριθμών. 
Το 1940, ο Gödel, που ήταν Εβραίος, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. 

Στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ο Gödel, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα, γνώρισε τον εξίσου μεγάλο φυσικό Albert Einstein. 

Ο Gödel υπέφερε από μανία καταδίωξης και ανορεξία, και ο Einstein του πρότεινε να κάνουν καθημερινά έναν περίπατο μαζί. 

Χάρη στη φιλία αυτή, ο Gödel συνέλαβε κάποιες επαναστατικές λύσεις για τις εξισώσεις σχετικότητας του Einstein. 

Επίσης, επισήμανε τη δυνατότητα ταξιδιών στο χρόνο μέσω των ακραίων βαρυτικών πεδίων στις μαύρες τρύπες του Σύμπαντος. 

Ακόμα και σήμερα, πολλοί επιστήμονες μελετούν το παράδοξο που δημιουργούν αυτά τα ταξίδια στο χρόνο. 
Τώρα, το τι συζητούσε ο λεπτός και νευρωτικό Gödel με τον ελαφρώς ευτραφή και πρόσχαρο Einstein στους καθημερινούς τους περιπάτους δεν μπορούμε να ξέρουμε. 

Ίσως, μεταξύ άλλων, να ανέλυαν και τη χρυσή αναλογία, η οποία επίσης εμφανίζεται στις μαύρες τρύπες της θεωρίας της σχετικότητας. 
Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι παμφάγες μαύρες τρύπες εναλλάσσονται μεταξύ δύο καταστάσεων. 

Στη μια κατάσταση, το βαρυτικό τους κέντρο (singularity) έχει αρνητική ειδική θερμοχωρητικότητα, κατά την οποία, σε αντίθεση με όποια λογική, γίνονται θερμότερες όσο πιο πολλή ενέργεια χάνουν. 

Στην άλλη κατάσταση έχουν κανονική θετική θερμοχωρητικότητα. 
Η λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτές τις δύο θέσεις εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από την ταχύτητα περιστροφής της τρύπας. 

Πώς όμως υπολογίζεται η ταχύτητα αυτή; 

Στην εξίσωση για τον υπολογισμό της ταχύτητας αυτής συμμετέχει (εννοείται) και κάποια σταθερά, ο αριθμός του Σύμπαντος φ = 1,61803398874989484... 

 

Λεονάρντο Φιμπονάτσι,1170-1240 (Leonardo Pisano Fibonacci)



    Γεννήθηκε στη δεκαετία του 1170 στη Πίζα και πέθανε αυτή του 1240. 

    Το πραγματικό του όνομα ήταν Leonardo Pisano, όμως ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του Fibonacci, σύντμηση του Filius Bonacci (γιος του Bonacci), από το όνομα του πατέρα του.

    O Fibonacci αυτοαποκαλούνταν μερικές φορές και «Bigollo», που σημαίνει ταξιδιώτης, όπως και ήταν.

    Ο πατέρας του Leonardo, Guilielmo Bonacci, ήταν γραμματέας της Δημοκρατίας της Πίζας στη Βορειοαφρικανική πόλη Bugia. 


    Ο Fibonacci μεγάλωσε εκεί και η εκπαίδευσή του επηρεάστηκε σημαντικά από τους Μαυριτανούς αλλά και από τα ταξίδια που έκανε αργότερα κατά μήκος της Μεσογειακής ακτής (Αίγυπτο, Συρία, Ελλάδα, Σικελία και Προβηγκία).

    Έτσι μελέτησε και έμαθε τις μαθηματικές τεχνικές και τα αριθμητικά συστήματα που είχαν υιοθετηθεί σε εκείνες τις περιοχές.

    Ο Fibonacci, ο Αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β’ και οι ακόλουθοί του
    Γύρω στο 1200, ο Fibonacci επέστρεψε στην Πίζα, όπου για τα επόμενα 25 χρόνια επεξεργαζόταν τις δικές του μαθηματικές συνθέσεις. 

    Η φήμη του ήταν τόσο μεγάλη, που προσέλκυσε την προσοχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα και ισχυρότερου άνδρα της εποχής, Φρειδερίκου Β’ (1194-1250). 

    Ο Φρειδερίκος Β’ ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα μαθηματικά και τις επιστήμες, ήταν προστάτης των πουλιών και των αγρίων ζώων και ενθάρρυνε τη μόρφωση σ΄ όλα τα πεδία. 

    Είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα κράτος συνδυάζοντας όλες τις φυλές και τις κουλτούρες. 

    Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι είχε μυηθεί στο μυστικισμό των Σούφι και ότι βρισκόταν σε επαφή με τους Ασσασσίνους (μυστικό τάγμα ιδρυμένο στην Περσία).

    Η συναναστροφή του Fibonacci με τους ακόλουθους του αυτοκράτορα υπήρξε πολύ σημαντική. 


    Είχε επαφές κυρίως με δύο από αυτούς στην αυλή του Αυτοκράτορα στο Παλέρμο. 

    Ο ένας ήταν ο Theodore Physicus, ο φιλόσοφος της αυλής (στον οποίο έχει στείλει και το τελευταίο του μαθηματικό έργο), που δοκίμαζε την εξυπνάδα του μπροστά στον Φρειδερίκο. 

    Ο άλλος ήταν ο Michael Scott (1175-1234), o οποίος αναφέρεται ως ο αστρολόγος της αυλής. Ο M.Scott ήταν και ο δάσκαλος του Fibonacci. 

    Τα πεδία ενδιαφέροντος του Michael Scott ήταν τα μαθηματικά, η φυσική, η φαρμακευτική, η αστρολογία και ο αποκρυφισμός και μετέφρασε και σχολίασε αρκετά αραβικά και ελληνικά έργα πάνω σε αυτά τα θέματα.

    Ο Μαθηματικός
    Ο Fibonacci έγραψε σημαντικά κείμενα, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση των αρχαίων μαθηματικών τεχνών:

    (α) Liber Abbaci (Tο Βιβλίο των Υπολογισμών), 1202 (1228)


    Με αυτό του το έργο παρουσίασε στη Δυτική Ευρώπη το ινδοαραβικό αριθμητικό σύστημα και τους κανόνες του (1,2,3,4,5,6,7,8,9 και ένα σύμβολο για το μηδέν (0) καθώς και την υποδιαστολή). 


    Επίσης, με ένα πρόβλημα που θέτει στο τρίτο μέρος του Liber abaci καταλήγει στην παρουσίαση της λεγόμενης Ακολουθίας Fibonacci (το όνομα Fibonacci δόθηκε σε αυτή την ακολουθία από το Γάλλο μαθηματικό Edouard Lucas (1842-1891). 

    Η επανέκδοση του Liber Abbaci (1228) με συμπληρωματικά στοιχεία, αφιερώθηκε στον Michael Scott.

    (β) Practica Geometriae (Πρακτική της Γεωμετρίας), 1220
    Tο έργο αυτό είναι αφιερωμένο στον Dominicus Hispanus, ένα ακόμη μέλος της Αυλής του Φρειδερίκου Β’. 


    Περιλαμβάνει γεωμετρικά προβλήματα με θεωρήματα βασισμένα στα Στοιχεία του Ευκλείδη. 

    Αντί για τις αποδείξεις των θεωρημάτων αυτών, στο βιβλίο αναφέρονται πρακτικές πληροφορίες για τη χρήση τους.

    (γ) Liber Quadratorum (Το Βιβλίο των Τετραγωνικών αριθμών), 1225
    Είναι ένα βιβλίο αριθμολογίας, στο οποίο εξετάζει επίσης και μεθόδους εύρεσης πυθαγορικών τριάδων. Αφιερώθηκε στο Φρειδερίκο Β’.
    (δ) Flos (Το Λουλούδι), 1225

    Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή των λύσεων των προβλημάτων και των τετραγωνικών εξισώσεων με δύο ή περισσότερες μεταβλητές που τέθηκαν στον Fibonacci υπό την παρουσία του Φρειδερίκου από τον Johannes of Palermo, μέλος της Αυλής.

     
    (ε) Γράμμα στον Δάσκαλο Theodorus

    Περί γεωμετρικής ανάλυσης.

    Η προσωπική του ζωή
    Τα μόνα στοιχεία που έχουμε για την προσωπικότητά του, τα λαμβάνουμε από λίγες προτάσεις στη δεύτερη έκδοση του Liber Abbaci τo 1228, οι οποίες εκπέμπουν, εκτός από τη μαθηματική ποιότητα του μυαλού του, την νοητική του περιέργεια και τον ενθουσιασμό, ένα αίσθημα σεβασμού για την αξιοπρεπή ταπεινότητα του ανθρώπου αυτού.
    Τα επιτεύγματά του

    Εκτός από το πολύ σημαντικό γεγονός της σύνθεσης και παρουσίασης των ινδοαραβικών μαθηματικών και τεχνικών στο νέο κοινό της Δύσης, το πιο γνωστό από τα επιτεύγματά του είναι αναμφισβήτητα η ακολουθία στην οποία έχει δοθεί το όνομά του: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, ... 

    στην οποία κάθε αριθμός είναι άθροισμα των δύο προηγούμενων.

    Η ακολουθία Fibonacci
     είναι μια βάση για τη γεωμετρία Φράκταλ. 


    Επιπλέον, ο λόγος δύο διαδοχικών αριθμών της ακολουθίας τείνει προς την Χρυσή Τομή ή Χρυσή Αναλογία, ή Χρυσό Αριθμό Φ =1.618033989.

    Αν και υπάρχουν αναφορές ότι αυτή η ακολουθία είχε αναφερθεί περίπου μισό αιώνα πριν, από τους Ινδούς Gospala και Hemachandra, ο Fibonacci συνάντησε αυτή την ακολουθία μελετώντας την Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο, η οποία και είναι χτισμένη με βάση τον αριθμό Φ.
     

    Ο Fibonacci πίστευε ότι αυτοί οι αριθμοί μπορούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της Φύσης. Αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε αν λάβουμε υπόψη πως η ακολουθία του, καθώς και η λογαριθμική σπείρα που δημιουργείται σε σχέση με τον αριθμό Φ, απαντώνται σχεδόν παντού:
     

    1. Βοτανολογία, Βιολογία:


    Στην ανάπτυξη των φυτών, στο γενεαλογικό δένδρο της αρσενικής μέλισσας, σε κελύφη σαλιγκαριών, στα κέρατα του κριού, στην ανάπτυξη του ανθρώπου, στα σταυροδρόμια της βιολογίας και των μαθηματικών.

    2. Φυσικές Επιστήμες:


    Στην ατομική σχάση, στην ηλεκτρονική ανάλυση δικτύων, στον προγραμματισμό των Η/Υ, στις διακλαδώσεις των ποταμών, στα κύματα των ωκεανών, στους ανεμοστρόβιλους, στο ηλιακό σύστημα, στους γαλαξίες και άλλα.

    3. Οικονομία, Εκπαίδευση, Ποίηση, Μουσική:


    Στους κύκλους των χρηματαγορών, στην εκπαίδευση μαθητών με δυσκολίες στη μάθηση, στην ανάλυση της ποίησης, σε μουσικά αριστουργήματα.

    4. Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική, Τέχνη:


    Στη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, στη Μινωική αρχιτεκτονική, στον Παρθενώνα της Ακρόπολης Αθηνών, σε μωσαϊκά των αρχαίων Ρωμαίων και άλλα.
    Η Λογαριθμική Σπείρα του Fibonacci
    Ο Leonardo Fibonacci ήταν δικαιολογημένα η μεγαλύτερη μαθηματική ιδιοφυΐα του Μεσαίωνα.

    Με το θάρρος του, με το πνεύμα συγκριτικής έρευνας και φιλομάθειας κατάφερε να ξεκλειδώσει κάποια από τα εσωτερικά μυστικά της φύσης και να φέρει ένα μέρος από το Φως της Ανατολής στη σκοτεινή και μεσαιωνική Δύση. 


    Ήταν πραγματικά ένας πνευματικά ελκυστικός μαθηματικός που κατόρθωσε να συνδέσει τις θεωρητικές παραδόσεις των Ελλήνων και τις μαθηματικές παραδόσεις των Αράβων, εγκαθιδρύοντάς τους στην Ευρώπη. 

    Τα γενικότερα επιτεύγματά του αναγνωρίσθηκαν –και αναγνωρίζονται- χωρίς αμφισβήτηση.


    Οι αριθμοί Φιμπονάτσι-το αριθμητικό σύστημα της φύσης 

    Το θέμα της σημερινής εγγραφής θα σχετίζεται με τα μαθηματικά. Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με τους αριθμούς Fibonacci. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, ....... 

    Oι πρώτοι δύο αριθμοί Φιμπονάτσι είναι το 0 και το 1, και κάθε επόμενος αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων. 

    Επιπλέον, ο λόγος δύο διαδοχικών αριθμών της ακολουθίας Φιμπονάτσι τείνει προς την χρυσή τομή ή χρυσή αναλογία, δηλαδή τον αριθμό φ=1,618033989. 

    Υπέροχοι και μυστήριοι χαρακτηρίζονται αυτοί οι αριθμοί και απαντώνται παντού και σε διάφορες επιστήμες. Εκπληκτικός όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αριθμοί Φιμπονάτσι εμφανίζονται στη φύση.  

    Είναι το αριθμητικό σύστημα της φύσης. Τους συναντάς παντού, στη διάταξη των φύλλων ενός φυτού, στο μοτίβο των πετάλων ενός λουλουδιού, στο άνθος της αγκινάρας, σε ένα κουκουνάρι ή στο φλοιό ενός ανανά. 

    Ισχύουν για την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού, ενός κυττάρου, ενός κόκκου σιταριού, μιας κυψέλης μελισσών, ακόμη και για όλη την ανθρωπότητα.

    Τα φυτά δε γνωρίζουν για την ακολουθία Fibonacci - απλά μεγαλώνουν με τον πιοαποτελεσματικό τρόπο.
    Αν μετρήσει κανείς τα πέταλα ενός λουλουδιού, θα διαπιστώσει ότι ο αριθμός τους είναι συχνά 3, 5, 8, 13, 21, 34 ή ακόμα και 55. Σπάνια θα συναντήσουμε λουλούδι με δύο πέταλα.  

    Υπάρχουν εκατοντάδες είδη, τόσο άγρια όσο και καλλιεργημένα με πέντε πέταλα.
    Τα λουλούδια με οκτώ πέταλα δεν είναι τόσο κοινά όπως με τα πέντε, αλλά υπάρχουν αρκετά γνωστά είδη.

    Λουλούδια με δέκα τρία, είκοσι ένα και τριάντα τέσσερα πέταλα είναι επίσης αρκετά κοινά. 
    Φωτογραφία knitalatte11
     Μπορούμε να μετρήσουμε στις μαργαρίτες 13, 21, 34, 55, ή και 89 πέταλα. Οι κοινές μαργαρίτες του αγρού έχουν συνήθως 34 πέταλα γεγονός που σίγουρα επηρεάζει το αποτέλεσμα του παιχνιδιού «μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά». Ο κρίνος έχει τρία πέταλα,  ηνεραγκούλα έχει πέντε,  κ.λ.π. 
    Οι σπόροι του ηλίανθου κατανέμονται κυκλικά. Η σπείρα είναι προς τα έξω ενώ έχει διπλή κατεύθυνση, δηλαδή και όπως κινούνται οι δείκτες του ρολογιού και αντίστροφα από το κέντρο του λουλουδιού.  

    Ο αριθμός των σπειρών στο κάθε φυτό δεν είναι ίδιος. Γιατί  γενικά είναι είτε 21 και 34, είτε 34 και 55, είτε 55 και 89, ή 89 και 144; Ο αριθμός των σπειρών ενός ηλίανθου και προς τις δύο κατευθύνσεις είναι δύο διαδοχικοί αριθμοί στην ακολουθία Fibonacci. 
    Φωτογραφία lucapost
    Όλα τα κουκουνάρια αναπτύσσονται σε σπείρες, ξεκινώντας από τη βάση όπου ήταν ο μίσχος, και πηγαίνοντας κυκλικά μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή.
    Η ακολουθία Φιμπονάτσι εμφανίζεται στις βελόνες αρκετών ειδών έλατου, τα φύλλα της λεύκας, της κερασιάς, της μηλιάς, της δαμασκηνιάς, της βελανιδιάς και της φιλύρας, στη διάταξη των πετάλων της μαργαρίτας και του ηλιοτρόπιου.

    Τη βλέπουμε στην επιφάνεια των κορμών των κωνοφόρων δέντρων και στουςδακτύλιους των κορμών των φοικικόδεντρων.
    Στη φωτογραφία παραπάνω βλέπετε ένα μικρό χαμομήλι. Τα πέταλα που βρίσκονται στο κέντρο του λουλουδιού σχηματίζουν σπείρες, σύμφωνα με τη ακολουθία Φιμπονάτσι.   

    Υπάρχουν 21 πιο σκούρες μπλε σπείρες και 13 σπείρες με τυρκουάζ χρώμα. Το 13 και το 21 είναι διαδοχικοί αριθμοί στην ακολουθία Fibonacci.
    Το κέλυφος των σαλιγκαριών ακολουθεί και αυτό την ακολουθία Fibonacci. Το ίδιο και το κέλυφος του ναυτίλου (μαλάκιο). 

    Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το κέλυφος του ναυτίλου αναπτύσσεται σε τρισδιάστατες σπείρες, ενώ το κέλυφος των σαλιγκαριών αναπτύσσεται σε δισδιάστατες σπείρες. 
    Φωτογραφία OpenCage 
    Φωτογραφία Chris 73
    Η ακολουθία εφαρμόζεται στο σώμα του δελφινιού, στον αστερία και στο ανθρώπινοσώμα.  Η αναλογία του μήκους του πήχη του χεριού προς το μήκος του χεριού ισούται με 1.618, δηλαδή ισούται με τη Χρυσή Αναλογία.  

    Η αναλογία μεταξύ του μήκους και του φάρδους του προσώπου και η αναλογία του μήκους του στόματος προς το φάρδος της μύτης είναι μερικά ακόμα παραδείγματα της εφαρμογής των αριθμών αυτών στο ανθρώπινο σώμα.
     
    Σίγουρα, αυτός ο συνδυασμός φύσης και μαθηματικών δεν είναι τυχαίος!! 


    Άραγε, τα μαθηματικά αντιγράφουν τη φύση ή η φύση τα μαθηματικά; 

    Δεν συμφωνείτε όμως μαζί μου ότι είναι εκπληκτικός ο τρόπος που συνδυάζονται, όπως και το αποτέλεσμα; 
    Φωτογραφία werner boehm 
    Φωτογραφία J Brew 
    Φωτογραφία Will668 
    Φωτογραφία daaynos 
    Φωτογραφία Just chaos
    Φωτογραφία robinparmar


    Η ακολουθία Φιμπονάτσι στα ηλιοτρόπια και η δικαίωση του Άλαν Τούρινγκ
    Το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης μαθηματικών διατάξεων στα άνθηαπέδειξε ότι στη φύση συναντώνται μαθηματικές ακολουθίες.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Μουσείου Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ, εκατοντάδες εθελοντές σε όλο τον κόσμο καλλιέργησαν ηλιοτρόπια.

    Η επιστημονική έρευνα στηρίχθηκε στη θεωρία του παγκοσμίου φήμης Bρετανού μαθηματικού, καθηγητή λογικής και κρυπτογράφου Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (1912-1954), ο οποίος θεωρείται πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και απέδειξε ότι οι σπείρες που σχηματίζουν οι σπόροι στα άνθη αναπαράγουν μαθηματικά μοντέλα.

    Για τους σκοπούς του προγράμματος συλλέχθηκαν στοιχεία από 557 ηλιοτρόπια από επτά χώρες. 

    Το 82% των λουλουδιών ακολούθησε περίπλοκες μαθηματικές δομές, συμπεριλαμβανομένης της ακολουθίας Φιμπονάτσι, στην οποία ο κάθε αριθμός αποτελεί άθροισμα των δύο προηγούμενων (0,1,1,2,3,5,8,13,21 κ.ο.κ).

    Ο Τούρινγκ και οι επιστημονικοί επίγονοί του προσπάθησε να αποδείξει ότι οι σπείρες στα ηλιοτρόπια αναπαράγουν την ακολουθία Φιμπονάτσι.

    Τώρα, μαθηματικοί και βιολόγοι θα συνεργαστούν για να κατανοήσουν εις βάθος τις προεκτάσεις των μαθηματικών δομών στους φυτικούς οργανισμούς.
    Το πείραμα

    Εκατοντάδες εθελοντές δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Τα Ηλιοτρόπια του Τιούρινγκ», του οποίου ο δικτυακός τόπος ζητά από το κοινό να καλλιεργήσει ηλιοτρόπια και να μετρήσει τις σπείρες που σχηματίζουν οι σπόροι δεξιόστροφα και αριστερόστροφα.
     

     

    Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα υποβληθεί για έλεγχο και επιστημονική δημοσίευση, δείχνουν όμως να επιβεβαιώνουν τον Τιούρινγκ.


    Όπως αναφέρει από το φεστιβάλ στο Μάντσεστερ η Έιμι Φρίμπορν του Yahoo UK!, η ανάλυση των μετρήσεων σε 557 ηλιοτρόπια σε επτά χώρες δείχνει ότι ο κώδικας Φιμπονάτσι εμφανίζεται στο 82% των περιπτώσεων.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι σε 26 ηλιοτρόπια παρατηρήθηκαν διπλές αλληλουχίες Φιμπονάτσι, και 33 άλλες περιπτώσεις εμφάνιζαν την αλληλουχία Λούκας. 


    Η αλληλουχία αυτή είναι παρόμοια με του Φιμπονάτσι,  με την έννοια ότι κάθε αριθμός είναι άθροισμα των δύο προηγούμενων, ωστόσο ξεκινάει ως 2, 1, 3, 4, 7, 11, 18, 29 κ.ο.κ. 

    Το ανορθόδοξο ανοιχτό πείραμα διοργανώθηκε από το Φεστιβάλ Επιστήμης του Μάντσεστερ και το Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ, προκειμένου να τιμήσουν τον ένα αιώνα από τη γέννηση του Τιούρινγκ. 
      


    Ποιος ήταν ο Άλαν Τούρινγκ

    Ο Άλαν Τούρινγκ είχε τεράστια συμβολή στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων επί των Γερμανών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς είχε κεντρικό ρόλο στην αποκωδικοποίηση της Γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma.

    Η εργασία του Τούρινγκ κρατήθηκε μυστική μέχρι τη δεκαετία του ’70, ακόμη και οι στενοί φίλοι του δεν την ήξεραν. 

    Συνέβαλε με διάφορες μαθηματικές ιδέες για την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων των συσκευών Enigma και Lorenz SZ 40/42. 

    Στο Μπλέτσλεϊ Παρκ ο Τούρινγκ εργάστηκε από το 1939 ως το 1940 όταν και μετακινήθηκε προς την Ομάδα 8.

    Ο Τούρινγκ συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν απαραίτητο να εξεταστούν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί για να σπάσουν τους κωδικούς της μηχανής Enigma. 

    Απέδειξε ότι ήταν δυνατό να εξετάσει τις σωστές τοποθετήσεις των διακοπτών (περίπου ένα εκατομμύριο συνδυασμοί) χωρίς να πρέπει να εξεταστούν οι τοποθετήσεις του πίνακα συνδέσεων (περίπου 157 εκατομμύριο συνδυασμοί).

    To γεγονός αυτό εκτιμάται ότι έσωσε εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε στην ταχύτερη πτώση του Χίτλερ. 


    Μετά τον πόλεμο, ο Τούρινγκ ασχολήθηκε με το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης (αν δηλαδή μια μηχανή μπορεί να θεωρηθεί ότι γνωρίζει και μπορεί να σκεφτεί) και πρότεινε ένα πείραμα γνωστό σήμερα ως δοκιμή Τούρινγκ για τον καθορισμό των κριτηρίων της: 

    Ένας υπολογιστής είναι πράγματι νοήμων αν και μόνο αν κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις του και σε αυτές ενός άλλου ανθρώπου σε γενικές ερωτήσεις.

    Επίσης, με την καθολική μηχανή Τούρινγκ παρείχε μια επίσημη έννοια του αλγορίθμου και των υπολογίσιμων αριθμών διατυπώνοντας την ευρέως αποδεκτή έκδοση Τούρινγκ, ότι δηλαδή οποιοδήποτε πρακτικό πρότυπο υπολογισμού έχει είτε ένα ισότιμο είτε ένα υποσύνολο των ικανοτήτων μιας μηχανής Τούρινγκ.

    Αργότερα σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο εθνικό φυσικό εργαστήριο. Το Βραβείο Τούρινγκ που θεωρείται ως το αντίστοιχο του Νόμπελ στον κόσμο των υπολογιστών δημιουργήθηκε προς τιμήν του.

    Ο Τούρινκ έπεσε θύμα της ανθρώπινης βλακείας και μισαλλοδοξίας καθώς το 1952 υποχρεώθηκε σε ορμονικής θεραπείας για τη μείωση της λίμπιντο, εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του.

    Επέλεξε τις εγχύσεις ορμονών οιστρογόνων, οι οποίες διήρκεσαν ένα έτος, με παρενέργειες όπως η ανάπτυξη στήθους.

    Το 1954 πέθανε από δηλητηρίαση από κυάνιο, προφανώς από ένα μήλο που άφησε μισοφαγωμένο και περιείχε κυάνιο.

    Ανακαιφαλαίωση:

     Ο αριθμός 1,618 ως τώρα περνούσε απαρατήρητος χωρίς να γνωρίζουμε την πολυσχιδή εφαρμογή του.

    Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι η εφαρμογή του ξεκινά από την αναλογία της φύσης, του προσώπου μας, του σώματός μας...περνά στην τέχνη, στους ζωντανούς οργανισμούς και πολλά άλλα που πιθανόν να μην έχουν παρατηρηθεί.
     
    Αν μετρήσεις τις μέλισσες σε μια κυψέλη οπουδήποτε στον κόσμο θα παρατηρήσεις ότι η αναλογία των θηλυκών προς των αρσενικών μελισσών καταλήγει πάντα σε έναν αριθμό...

     
    Αν μετρήσεις την απόσταση από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι το πάτωμα και τη διαιρέσεις με την απόσταση από τον αφαλό μέχρι το πάτωμα προκύπτει πάντα ο ίδιος αριθμός...

     
    Αν μετρήσεις την απόσταση από τον ώμο μέχρι τις άκρες των δακτύλων και τη διαιρέσεις με την απόσταση από τον αγκώνα μέχρι τις άκρες των δακτύλων προκύπτει πάντα ο ίδιος αριθμός...

     
    ...ο αριθμός αυτός είναι ο 1,618 ή ο γνωστός αριθμός φ!!!

     
    Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι που πίστευε στη Θεία Αναλογία?

     
    Πόσοι από εσάς ακόμα πιστεύουν στις συμπτώσεις?

     




    Πηγές:  


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


    Συγχρονισμός Ημισφαιρίων.....!!!

    $
    0
    0


    Ο κόσμος αυτός είναι Συχνότητες…

    Το μυαλό σας είναι Συχνότητες…

    Συνεπώς, ότι θέλετε είναι στην δικαιοδοσία σας να το Πετύχετε !


    «Είμαι ο αριστερός εγκέφαλος. Είμαι επιστήμονας. Ένας μαθηματικός. Αγαπώ το γνωστό. Ταξινομώ. Είμαι ακριβής. Γραμμικός. Αναλυτικός. Στρατηγικός. Είμαι πρακτικός. Πάντα στον έλεγχο. 

    Ένας κύριος των λέξεων και της γλώσσας. Ρεαλιστικός. Υπολογίζω τις εξισώσεις και παίζω με τους αριθμούς. Είμαι οργάνωση. Είμαι λογική. Ξέρω ακριβώς ποιος είμαι.»

    «Είμαι ο δεξιός εγκέφαλος. Είμαι δημιουργικότητα. Ένα ελεύθερο πνεύμα. Είμαι πάθος. Πόθος. Αισθησιασμός. Είμαι ο ήχος του γέλιου βρυχηθμού. Είμαι γούστο. 

    Το συναίσθημα της άμμου κάτω από το γυμνό άθλο. Είμαι μετακίνηση. Ζωηρά χρώματα. Είμαι η ώθηση να χρωματίσω σε έναν κενό καμβά. Είμαι απεριόριστη φαντασία. Τέχνη. Ποίηση. Αισθάνομαι. Αισθάνομαι. 

    Είμαι όλα που θέλησα να είμαι.

    Nıcolas Laguerre


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

    Γύρισε την πλάτη σου στην ύλη και το Σύμπαν θα σε φροντίσει

    $
    0
    0

    Μας έμαθαν πως αν χάσουμε το σπίτι μας από την τράπεζα ή την εφορία θα είναι κάτι ανεπανόρθωτο, οπότε, δούλευε άνθρωπε να πληρώνεις φόρους που δεν σου αναλογούν, μην πάνε και χαμένοι οι κόποι μιας ζωής…
    Λες και η μητέρα Γη δε θα ανοίξει την αγκαλιά της να σε φιλοξενήσει και το Σύμπαν να σκύψει από πάνω σου και να ντύσει κάθε ανθρώπινη ανάγκη.

    Και μέσα από αυτή την πρόκληση, θα ξεπηδήσει η οργανωμένη κοινότητα των ανθρώπων που θα βασίζεται στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών, θα κάνει πέρα όλες τις προσωπικότητες που κρατούν την ψευδαίσθηση του κόσμου, γυρνώντας την πλάτη σε όλους όσους παίρνουν τα σπίτια για να τα μετατρέψουν σε άδεια, αραχνιασμένα κουτιά.


    Και η ανθρώπινη ζωή ανακατεμένη με την ενέργεια του Σύμπαντος, θα απλώνεται έξω από τα κουτιά. Και όσοι θα εξακολουθούν να ζουν μέσα σε αυτά, θα δουν πως δεν τους χωράνε πια και θα βγουν έξω να ανταμώσουν τους άλλους.

    Κάνε την αρχή και μη φοβάσαι.


    Μας έμαθαν πως αν δεν προστατέψουμε την περιουσία μας, θα την χάσουμε, οπότε, αγόραζε άνθρωπε μπάρες ασφαλείας για τις πόρτες σου, κάνε ασφάλεια ζωής και κατοικίας, ασφάλισε τον τάδε διάσημο πίνακα ή τα διάσημα πόδια που φέρνουν λεφτά.

    Για να ανοίξουν οι καρδιές των ανθρώπων, βάζε έναν άγγελο σε κάθε πόρτα και δίπλα στο παιδί που στέλνεις στο σχολείο αντί να αγοράζεις κλειδαριές και να αγοράζεις ασφάλεια… συνεργάσου με τα μέσα που σου δίνει το Σύμπαν και εμπιστεύσου το.


    Όσοι περισσότεροι άνθρωποι εμπιστευθούν την ουσία του Εαυτού μέσα τους και ενώσουν τις καρδιές τους, τότε ο ίδιος ο κλέφτης θα ανοίξει και τη δική του καρδιά και θα πάρει μέρος στον κύκλο κρατώντας τα χέρια που άλλοτε λήστευε.

    Και όλοι οι άνθρωποι θα γίνουν πολλές φωτεινές ακτίνες μαζί, που θα χαϊδεύουν γελώντας τα σφαλιστά παραθύρια, μέχρι να ανοίξουν κι αυτά και να γίνουν όλα φως.

    Κάνε την αρχή και μη φοβάσαι.


    Μας έμαθαν να μη μιλάμε σε ξένους, πως όλοι όσοι μας πλησιάζουν θέλουν να μας εκμεταλλευτούν θέλοντας κάτι να πάρουν από εμάς, πως δεν υπάρχει αγνή πρόθεση, οπότε άνθρωπε, άρχισε να παρεξηγείς τα χαμόγελα και την ευγένεια και κρύψου πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει το internet, προκειμένου να ξεδιπλώσεις πάθη και επιθυμίες.

    Όποιος έχει το Σύμπαν μέσα του, γίνεται διάφανος, αλλάζοντας καρδιές ή αφήνει να περάσουν από μέσα του – χωρίς να τον βλάψουν – όσοι δεν έχουν μάθει να αγαπούν.

    Όταν ζεις την ανθρώπινη ζωή σου δίχως την προσωπικότητα να κρατάει την ψευδαίσθηση του κόσμου ενεργή, το Σύμπαν κι εσύ είσαστε ένα, δημιουργώντας κάθε Ύπαρξη μόνο από αγάπη.


    Και όταν η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που βιώνεις, εμποτίζει όλες τις καρδιές γιατί η ίδια η ανθρώπινη φύση έχει την τάση να ταξιδεύει προς τα εκεί που υπάρχει αγάπη και μόνο.

    Βάλε στην άκρη το εγώ, ζήσε χωρίς τον χειρισμό της προσωπικότητας και θα γίνεις μια εστία αγάπης, αλλάζοντας τις καρδιές του κόσμου. Και θα εμπνεύσεις κι άλλους να κάνουν την ίδια αλλαγή μέσα τους.

    Κάνε την αρχή και μη φοβάσαι.

    Μας έμαθαν πως το να μην έχεις ερωτικό σύντροφο ή να έχεις σχέση με άτομα του ιδίου φύλου ή να αλλάζεις πολλούς συντρόφους δηλώνει ένα προβληματικό εαυτό, οπότε, άρχισε άνθρωπε να νιώθεις μέσα μας την πείνα του να βρεις ή να κρατήσεις με το ζόρι έναν σύντροφο, να κρύβεις τις ομοφυλοφιλικές σου τάσεις και να ντρέπεσαι να λες τον αριθμό των σχέσεων που έχεις κάνει.


    Λες και το να αγαπάς μέσα από πολλούς ανθρώπινους τρόπους, συνήθειες και τάσεις, καθορίζουν ή λερώνουν το Σύμπαν που είσαι, προσπαθώντας να σε εντάξουν σε ένα σύστημα “κοινωνικής και σωστής συμπεριφοράς”, με φυτεμένα συστήματα πεποίθησης.

    Και αν παρεκκλίνεις από αυτή τη συμπεριφορά, γίνεσαι το θήραμα των ίδιων των ανθρώπων που ζουν στην ψευδαίσθηση, θύματα του ίδιου σου του είδους.

    Βάλε μεγάφωνο στην καρδιά σου και θα ακουστεί πάνω από όλες τις φωνές. Πού σου λέει να πας;


    Μείνε μόνος αν είναι επιλογή σου ή μέχρι να βρεις αυτό το συγκεκριμένο που ψάχνεις, αγάπησε το ανθρώπινο φύλο με το οποίο νιώθεις άνετα, κάνε όσες σχέσεις θέλεις δίχως να υπόσχεσαι περισσότερα από όσα μπορείς να δώσεις – να παίζεις τίμια πάντα και μην πληγώνεις τις καρδιές των ανθρώπων.

    Να τιμάς την αγάπη σε κάθε μορφή της και όλα τα φυτεμένα συστήματα πεποίθησης θα σπάσουν, δίνοντας ανάσα στους ανθρώπους.


    Όπου υπάρχει αγάπη χωρίς έλεγχο και εκμετάλλευση, είναι ελευθερία από την ψευδαίσθηση. Πριν μάθεις να αγαπάς με ανιδιοτέλεια και να γίνεις ο ίδιος αγάπη, βίωσε την αγάπη που μπορεί να σου δώσει η ανθρώπινη φύση σου σε όλες τις μορφές της.

    Κάνε την αρχή και μη φοβάσαι.

    Κι αν φοβάσαι να κάνεις κάτι από όλα αυτά, πάρε τον φόβο σου αγκαλιά και κάνε το πρώτο βήμα με θάρρος… είναι καλύτερα από το να μένεις ακίνητος βλέποντας με θλίψη την ύλη γύρω σου να αλλάζει ή να προσπαθούν άλλοι να σε στριμώξουν σε αυτήν, ενώ εσύ προσπαθείς να γαντζωθείς πάνω της.


    Να πηγαίνεις με τη ροή. Η ύλη αλλάζει συνεχώς ενώ η ουσία του Εαυτού μέσα σου παραμένει αναλλοίωτη και σταθερή, ακριβώς όπως ήταν πριν κι από την αυγή του Σύμπαντος και των κόσμων.
    Και όλα είναι μια χαρά στον κόσμο σου.

    Copyright © Έλενα Έρα,


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

    ΤΟ ΚΌΛΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΟΥΛΏΣΕΙΣ ΤΟΝ ΝΕΡΟΧΎΤΗ Ή ΤΟΝ ΝΙΠΤΉΡΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΛΕΠΤΌ!!

    $
    0
    0

    Βούλωσε ο νιπτήρας σας; Υπάρχει λύση, και χωρίς να φωνάξετε τον υδραυλικό.

    Ένα προϊόν από το φαρμακείο του σπιτιού μας κάνει την δουλειά

    Μία από τις πιο δυσάρεστες δουλειές του σπιτιού είναι να πρέπει να ξεβουλώσουμε τον νιπτήρα- ειδικά αν δεν έχουμε εργαλεία στο σπίτι μας. 



    Υπάρχει, όμως, ένας τρόπος η δουλειά να γίνει γρήγορα και χωρίς κόπο, ανοίγοντας, μόνο το οικογενειακό φαρμακείο.

    Πάρτε τέσσερις ταμπλέτες αναβράζοντα παυσίπονα ή βιταμίνες και ρίξτε τις στον βουλωμένο σωλήνα. Από πάνω, ρίξτε μία κούπα ξύδι και περιμένετε περίπου 10 λεπτά, πριν ρίξετε άφθονο, βραστό νερό για να ανοίξει τελείως. 


    ΠΗΓΗ

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

    Είναι η Σόγια επικίνδυνη;

    $
    0
    0


    Στην αρχή της δεκαετίας του 90 η σόγια και τα προϊόντα της άρχισαν να εμφανίζονται στα super market αφήνοντας στον καταναλωτή μεγάλες προσδοκίες σχετικά με την βελτίωση της υγείας του.
    Το νέο προϊόν έδινε ελπίδες σε θέματα υψηλής χοληστερίνης, προστασίας κατά του καρκίνου του προστάτη και του στήθους και θα ήτα

    ν μια εναλλακτική λύση σε θέματα πρωτεΐνης για τους φίλους της φυτοφαγίας.

    Δυστυχώς όλες αυτές οι υποσχέσεις ήταν χωρίς αντίκρισμα. Τα μέσα ενημέρωσης, τις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι καθόλου αντικειμενικά και συνήθως υποστηρίζουν διάφορα συμφέροντα.
    Η ξαφνική εμφάνιση του προϊόντος και η υποστήριξή του από τα μέσα ενημέρωσης και από τους αδαείς γιατρούς δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα κόλπο του μάρκετινγκ με στόχο την μείωση της τιμής των τροφίμων, όχι φυσικά προς όφελος των καταναλωτών αλλά των εταιριών που τα κατασκεύαζε για να αυξήσουν και άλλο τα υπέρογκα ήδη κέρδη τους.
    Οι φυτοφάγοι που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο ας μην απογοητευτούν αφού παρακάτω στο άρθρο θα βρουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

    Αρκετά πίσω γύρω στο 1913 ξεκίνησε μια μικρή βιομηχανική παραγωγή ενός προϊόντος, που έφτασε σήμερα να καλύπτει πάνω από 72 εκατομμύρια στρέμματα καλλιέργειας. Φυσικά μιλάμε για την Σόγια και για αυτή τη σόγια ήταν όλες οι καμπάνιες των ΜΜΕ.
    Αλλά πρώτα ας δούμε τις παρενέργειες της πρωτεΐνης της σόγιας με το όνομα «protein isolate» και φυσικά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων της.

    Κατ'αρχήν ας δούμε τι είναι η πρωτείνη σόγιας και τον ρόλο της στην διατροφή μας. Στις ΗΠΑ υπάρχει ένας σύνδεσμος που ασχολείται με την Σόγια και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτήν. Για την πρωτείνη της σόγιας έχει δώσει έναν ορισμό που περιγράφει το προϊόν ως εξής:
    "Η πρωτείνη της σόγιας είναι μια ξηρή σκόνη η οποία έχει διαχωριστεί από τα άλλα συστατικά και αποτελεί το 90-95% του σπόρου ο οποίος δεν περιέχει καθόλου λίπος και υδατάνθρακες". Η πρωτείνη της Σόγιας προστίθεται σε όλες σχεδόν τις ειδικές μπάρες πρωτείνης, στα υποκατάστατα γευμάτων, στις σούπες, τις σάλτσες, στα δημητριακά, στα προϊόντα κρέατος, στα συμπληρώματα δίαιτας και σε πολλά άλλα προϊόντα.

    Οι αθλητές πρέπει να προσέχουν τις μπάρες πρωτείνης γιατί εκτός των άλλων δημιουργούν παρνέργειες όπως η μειωμένη σεξουαλικότητα και τα προβλήματα στύσης και τα οποία είναι μόνο η αρχή. Ακόμα και αν είσαστε φυτοφάγος και δεν καταναλώνεται ποτέ σογια ή τοφού, πρέπει πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες και τα περιεχόμενα των επεξεργασμένων και πακεταρισμένων τροφών.
    Υπάρχουν πολλά ονόματα με τα οποία προσπαθούν να κρύψουν την παρουσία της πρωτείνης και πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί για να μην αγοράσετε πρϊόντα με Γ.Τ Σόγια, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Μερικά από τα ονόματα είναι:

    Μόνο-Γλυκερίδιο, Σόγια ή Yuba, TSF (αλεύρι σόγιας), Λεκιθίνη σόγιας, MSG (monospodium glutamate).

    Φυσικά η λεκιθίνη δεν παράγεται μόνο από την σόγια αλλά οι περισσότερες που βρίσκουμε στα προϊόντα είναι από σόγια. Λεκιθίνη παράγετει και από αυγά, ηλιόσπορους, ή καλαμπόκι. Για το καλαμπόκι η ίδια προσοχή γιατί και αυτό είναι τις περισσότερες φορές γενετικά μεταλλαγμένο.
    Το πρόβλημα είναι ότι το 90-95% των σπόρων σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένοι. Οι Γ.Υ σπόροι σόγιας έχουν σχεδιαστεί να είναι προσαρμοσμένοι στο φυτοφάρμακο roundup, που σε πολλές χώρες είναι ήδη απαγορευμένο και τους ονομάζουν (roundup ready).
    Σε απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να αντέχουν σε μεγάλες δόσεις του φυτοφαρμάκου roundup χωρίς να "σκοτώνεται"το φυτό (υπ'όψιν ότι σπόροι και φυτοφάρμακο το παράγει η ίδια εταιρία η "φημισμένη" Monsanto.

    Κατανοείτε τι σημαίνει αυτό για εσάς και τα αγέννητα παιδιά σας;

    Το ενεργό συστατικό του roundup είναι ένα φυτοφάρμακο που ονομάζεται γλυφοσέϊτ (glyphosate), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανισορροπία του αναπαραγωγικού κύκλου τω γυναικών. Ο Βρετανός παθολόγος Stanley Ewen υποστηρίζει ότι το γλυφοσέϊτ έρχεται σε επαφή με την αρωματάση και παράγει οιστορογόνα. Επί πλέον το γλυφοσέϊτ είναι τοξικό και για τον πλακούντα που είναι υπεύθυνος για την μεταφορά των ζωτικών θρεπτικών ουσιών από την μητέρα στο παιδί και εξαλείφει τα απόβλητα. Εάν έχει βλαφθεί ή έχει καταστραφεί, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ οδυνηρά και μπορεί τα νεογνά  να γεννηθούν με πολλές και σοβαρές βλάβες.

    Ο Dr. Andres Carasco υπεύθυνος του εργαστηρίου εμβρυολογίας του Πανεπιστημίου του Buenos Aires της Αργεντινής, εξηγεί απλά και με μεγάλη εγκυρότητα, τους σοβαρούς κινδύνους ενός αγέννητου παιδιού που έχει εκτεθεί μέσω της μητέρας του, στο επικίνδυνο φυτοφάρμακο roundup, μέσω προϊόντων Γ.Τ σόγιας. Σε πειράματα που έγιναν σε έμβρυα αμφιβίων, με αραιωμένη 5000 φορές τη ουσία γλυφοσέϊτ, παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα.
    Μείωση του μεγέθους της κεφαλής, Γενετικές αλλοιώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, Αύξηση του θανάτου των κυττάρων που βοηθούν στον σχηματισμό του κρανίου, Παραμορφωμένος χόνδρος, βλάβες στα μάτια και υποανάπτυξη των νεφρών.
    Ο Carasco δήλωσε ότι το γλυφοσέϊτ δεν διασπάται στα κύτταρα αλλά εξακολουθεί να συσσωρεύεται.
    Όλα αυτά τα ευρήματα, προσδίδουν βάρος στους ισχυρισμούς ότι ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα καρκίνου, γενετικές ανωμαλίες, νεογνική θνησιμότητα, λύκος, νεφρική νόσος, δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα, συμβαίνουν σε πληθυσμούς κοντά στους αγρούς σόγιας της Αργεντινής και μπορεί να συνδέονται από τους αεροψεκασμό με Roundup".

    Οι μακροχρόνιες συνέπειες στους ανθρώπους από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι αρκετά υψηλές
    Τον Απρίλιο του 2010, Ρώσοι ερευνητές στο Ινστιτούτου Οικολογίας και Εξέλιξης διαπίστωσαν μετά από ένα πείραμα 2 ετών ότι ταΐζοντας χάμστερ επί τρεις γενιές με προϊόντα τροποποιημένης σόγιας έχαναν την δυνατότητα να αποκτήσουν μωρά.

    Τώρα ας δούμε πιο αναλυτικά τους κινδύνους για την υγεία μας, αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων με βάση την γενετικά τροποποιημένη σόγια.

    Υπογονιμότητα στις Γυναίκες
    Είχατε ποτέ κάποιο πρόβλημα σύλληψης, λόγω μη τακτικού κύκλου, ή ενδομητρίωση; Είχατε ποτέ αποβολή;

    Αν ναι, αυτό που θα διαβάσετε θα σας σοκάρει.

    Μια μελέτη που έγινε στην Βραζιλία και δημοσιεύθηκε το 2009, εξέτασε τον αντίκτυπο της σόγιας στο αναπαραγωγικό σύστημα των θηλυκών αρουραίων. Οι θηλυκοί αρουραίοι που τρέφονταν με Γ.Τ σόγια για 15 μήνες, έδειξαν σημαντικές αλλαγές στη μήτρα και τους αναπαραγωγικούς κύκλους, σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με βιολογική σόγια ή χωρίς σόγια.
    Επεκτείνοντας τα ευρήματα στους ανθρώπους, οι γυναίκες που τρώνε γενετικά τροποποιημένα προϊόντα σόγιας, όπως η πρωτεΐνη, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές ορμονικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης μιας υπεραφθονίας των οιστρογόνων, (ορμόνης που συμβάλει στην ανάπτυξη της τριχοφυίας, και ζημιές στην υπόφυση.

    Σύμφωνα με τον Δρ Στάνλεϊ Ewen, οι θηλυκοί αρουραίοι που τρέφονταν με Γ.Τ σόγια είχαν αύξηση προγεστερόνης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια αύξηση στον αριθμό των ωαρίων που απελευθερώνεται σε κάθε κύκλο της ωορρηξίας.
    Ίσως να σκεφτείτε ότι αυτό θα αύξανε την γονιμότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε σε ένα άρθρο από τον Dr. Jeffrey Smith, οι γυναίκες που καταναλώνουν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα σόγιας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη αναστροφής της εμμήνου ρύσης προκαλώντας ενδομητρίωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.

    Η κατανάλωση της Γ.Τ πρωτεΐνης σόγιας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασυνήθιστα δύσκολη ή περισσότερη έμμηνο ρύση.
    Η θεραπεία για μερικές γυναίκες είναι τόσο απλή όπως η αφαίρεση σόγιας από τη διατροφή. Βέβαια οι αρνητικές επιπτώσεις της σόγιας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες.

    Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν από πού προέρχεται η πρωτεΐνη που καταναλώνουν ιδιαίτερα αυτοί που γυμνάζονται στα γυμναστήρια και πιθανόν να παρασυρθούν στην χρήση ακατάλληλων προϊόντων.
    Είναι γεγονός, ότι άγαμοι μοναχοί που ζουν σε μοναστήρια και ζουν με χορτοφαγία χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη σόγιας για την άμβλυνση της λίμπιντο!

    Η σόγια είναι επίσης συνδεδεμένη με προβλήματα στήσης. Τα δύο φυσικά φάρμακα που βρίσκονται στη σόγια είναι η genistein και η daidzein που είναι γνωστό ότι προκαλούν στους άνδρες τα παρακάτω προβλήματα.


    • Μεγέθυνση του στήθους (γυναικομαστία) 
    • Μειωμένη τριχοφυία στο κεφάλι και στο σώμα 
    • Μειωμένη libido 
    • Προβλήματα στύσης 
    • Μικρότερες ποσότητες σπέρματος 
    • Κυκλοθυμίες 
    • Συχνά ξεσπασματα με συνοδεία κλάματος
    Μια πρόσφατη μελέτη τεκμηρίωσε μια περίπτωση γυναικομαστίας σε ένα 60ντάχρονο, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης σόγιας. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι αρουραίοι που εκτέθηκαν στο daidzein είχαν μειωμένη στύση.
    Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, η σόγια θα μπορούσε να είναι ο ένοχος. Βγάλτε την από τη διατροφή σας, αλλά να συμβουλευθείτε έναν αξιόπιστο γιατρό, διότι αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ή χειροτερεύουν, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας άλλης σοβαρής κατάσταση.

    Τελικά θα ρωτήσει κάποιος η σόγια είναι άχρηστη και δεν προσφέρει τίποτα στη υγεία μας;
    Η απάντηση είναι φυσικά όχι. Η σόγια κάνει καλό στην υγεία μας κάτω από δύο προϋποθέσεις.

    Α) Να μην είναι γενετικά τροποποιημένη και

    Β) Να έχει υποστεί ζύμωση.


    Η διαδικασία της ζήμωσης κατστρέφει όλα τα επικίνδυνα συστατικά και την κάνει υγιεινή για την κατανάλωση. Τα προϊόντα από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, μιας βιταμίνης που συνεργάζεται αρμονικά με την βιταμίνη D. H βιταμίνη Κ ρυθμίζει την πήξη του αίματος και εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσονται, εμποδίζουν την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και τα καρδιακά νοσήματα και η βιταμίνη D είναι αναγκαία σε κάθε σύστημα στο σώμα σας.

    Οι φυτοφάγοι μπορούν να την αντικαταστήσουν (αν δεν βρίσκουν μη Γ.Τ Σόγια με τα παρακάτω:

    • Οποιουδήποτε είδους φασόλια που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη βάζοντας τα ακόμα και στις σαλατες τους. 
    • Ξηρούς καρπούς κύρίως καρύδια
    • Λιναρόσπορο που είναι πλούσιος σε Ωμέγα 3 λιπαρά
    • Κινόα, ένα σπόρος πλούσιο σε πρωτεΐνη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρωινό με τα δημητριακά ή στις σαλάτες λαχανικών.
    Περιληπτικά για την Σόγια.
    Ποτέ χρήση Γ.Τ σόγιας παρά μόνο βιολογικής γεωργίας κα πιστοποιημένη από σοβαρούς οργανισμούς.

    Υστερόγραφο 1
    Τα πουλιά ποτέ δεν πλησιάζουν χωράφια που καλλιεργούνται με Γ.Τ. προϊόντα (όπως σόγια, καλαμπόκι κ.λ.π. Φαίνεται ότι το ένστικτό τους αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο κάτι που εμείς οι σοφοί άνθρωποι δεν μπορούμε.

    Υστερόγραφο 2
    Οι σύγχρονη χημεία τροφίμων έχει δημιουργήσει περίπου 70.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην διατροφή. Από αυτές έχουν ελεγχθεί γύρω στις 3.000. Οι υπόλοιπες; "Ο Θεός κ'η ψυχή τους"που λέει η λαϊκή φράση. 


    ΠΗΓΗ

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

    Παθήσεις που αποκαλύπτουν τα νύχια σας. Ποια η κατάλληλη διατροφή για την υγεία των νυχιών σας;

    $
    0
    0

    Συντάκτες: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, Θάλεια Γούτου, αισθητικός-κοσμητολόγος

    Τα νύχια έχουν χαρακτηριστεί καθρέφτης της υγείας μας, αφού μπορούν να αποτελέσουν μέσο για τη διάγνωση ακόμα και σοβαρών νοσημάτων. Παρατηρώντας τα νύχια σας μπορείτε να κάνετε τσεκ απ στην υγεία σας. 
Παθήσεις των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος κλπ., όπως νεφρική, καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα στην περιοχή των νυχιών. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, στην περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή του νυχιού, να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

    Τα θαμπά νύχια. Τα πολύ θαμπά νύχια μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι κάποιας σοβαρής ασθένειας όπως:
    • η αναιμία,
    • η καρδιακή ανεπάρκεια,
    • οι ηπατικές νόσοι και
    • κακή διατροφή
    Τα άσπρα νύχια.  Αν τα νύχια είναι άσπρα με σκούρα όρια μάλλον υπάρχει πρόβλημα με το ήπαρ, όπως ηπατίτιδα. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις και το δέρμα το δακτύλων έχει μια κιτρινωπή χροιά.

    Αν έχετε κάθετες ραβδώσεις στα νύχια σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης Β, η οποία μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο στρες.
    Η έλλειψη βιταμίνης Α, επίσης μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα.
    Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τρώτε περισσότερες τροφές με βιταμίνη Α, όπως λιπαρά ψάρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, σπαράγγια, καρότα, σκόρδο, σπανάκι και πατάτες

    Οι κάθετες γραμμώσεις είναι οι γραμμές που ξεκινούν από το ελεύθερο άκρο του νυχιού και κατευθύνονται προς τη ρίζα του.
    • Ύποπτο το ασετόν
    Η συχνή χρήση του ασετόν ξηραίνει τα νύχια και είναι πιθανό ακόμα και να δημιουργήσει κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνειά τους. Σημαντικό είναι, λοιπόν, να πλένετε καλά τα χέρια σας με δροσερό νερό μετά τη χρήση του. Σύντομα η υφή των νυχιών σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά πλαίσια.
    • Μπορεί να φταίνε τα απορρυπαντικά και το ζεστό νερό
    Η συχνή επαφή με απορρυπαντικά και ζεστό νερό μπορεί να αλλοιώσει και την υφή των νυχιών, δημιουργώντας κάθετες γραμμές στην επιφάνειά τους.
    • Μπορεί να τραυματιστήκατε
    Oι κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνεια των νυχιών σας μπορεί να προκληθούν ακόμα και λόγω τραυματισμού.
    • Είναι πιθανό να δυσλειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας
    Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, πέρα από ευθραυστότητα στα νύχια, ενδέχεται να δημιουργήσουν και κάθετες γραμμές.

    Τα κίτρινα νύχια.  
    Η πιο συχνή αιτία για τα κίτρινα νύχια είναι η μυκητίαση. Όσο η μόλυνση χειροτερεύει τα νύχια αλλάζουν σχήμα, γίνονται πιο παχιά και σπάνε. Επίσης τα κίτρινα νύχια μπορεί να οφείλονται σε πιο βαριές ασθένειες όπως σε
    • ασθένειες του θυρεοειδούς,
    • των πνευμόνων,
    • στο διαβήτη και
    • στη ψωρίαση.
    Επίσης γίνονται κίτρινα τα νύχια αν τα βάφετε με έντονα χρώματα. Τα βερνίκια σε έντονα χρώματα (κυρίως το σκούρο κόκκινο και το καφέ) και η συχνή χρήση του ασετόν δίνουν μια χαρακτηριστική πορτοκαλοκίτρινη χροιά στα νύχια, που θα υποχωρήσει αν αφήσετε τα νύχια σας άβαφα για ένα χρονικό διάστημα.
    Ακόμα κίτρινα γίνονται από το τσιγάρο. Μήπως είστε μανιώδεις καπνιστές; Το τσιγάρο δεν κιτρινίζει μόνο τα δόντια, αλλά και τα νύχια όσων καπνίζουν πολύ. Αν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, το χρώμα των νυχιών σας θα επανέλθει, μετά την πάροδο όμως αρκετού χρόνου.

    Το πράσινο χρώμα
    • Συνήθης ύποπτος ένας μύκητας
    Είναι πολύ πιθανό το πράσινο χρώμα των νυχιών σας να οφείλεται σε μύκητα του γένους Candida, οπότε χρειάζεται να απευθυνθείτε σε δερματολόγο για να σας συστήσει θεραπεία.
    • Μπορεί να φταίει ένα μικρόβιο
    Ένα είδος μικροβίου, συγκεκριμένα η ψευδομονάδα, μπορεί να δημιουργήσει αυτή την αλλοίωση στο χρώμα των νυχιών σας, το οποίο θα επανέλθει με την κατάλληλη θεραπεία.

    Τα μπλε νύχια. Τα νύχια που έχουν μια μπλε-μωβ χροιά σημαίνουν ότι στο σώμα δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε λοίμωξη των πνευμόνων, δηλαδή στη πνευμονία. Επίσης ορισμένες καρδιοπάθειες μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ορισμένα καρδιακά προβλήματα μπορεί να συνδέονται επίσης με τα μπλε νύχια.

    Τα ξεφλουδισμένα νύχια. Τα ξεφλουδισμένα νύχια που είναι ξηρά και εύθραστα συνδέονται με νόσο του θυρεοειδούς. Ο αποχρωματισμός των νυχιών είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο.

    Τα Κυματιστά νύχια. Τα νύχια που είναι κυματιστά ή έχουν εντυπώματα, όπως του φλοιού του πορτοκαλιού, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της ψωρίασης ή μιας φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

    Οι άσπρες κηλίδες στα νύχια είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και μπορεί να παρουσιάζεται έως και στο 50% του πληθυσμού. Για την στικτή λευκονυχία η πιο συχνή αιτία είναι μικροτραυματισμοί της μήτρας του νυχιού, όπως από μανικιούρ, ή προκλητοί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις τριβής των νυχιών με τα άλλα δάκτυλα. Αλλά και δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση έχουν σαν αποτέλεσμα στικτές λευκωπές περιχές, καθώς και σε κάποιες μορφές μυκητιάσεων στο πάσχον νύχι. Τέλος, σε εμπύρετες λοιμώξεις (παρωτίτιδα, ρευματικός πυρετός κ.α) αλλά και στο διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν λευκωπά στίγματα στα νύχια.

    Εύθραυστα νύχια. Ξερά νύχια που σπάνε εύκολα ή διαχωρίζονται συνδέονται τις περισσότερες φορές με ασθένειες του θυρεοειδή. Εάν συνυπάρχει και κίτρινο χρώμα μάλλον πρόκειται για μυκητίαση.

    Πρησμένο δέρμα γύρω από τα νύχια. Αν το δέρμα γύρω από τα νύχια εμφανίζεται κόκκινο και πρησμένο, αυτό είναι γνωστό ως φλεγμονή της πτυχής των νυχιών. Κάποια μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα και φλεγμονή της πτυχής των νυχιών.

    Σκούρες γραμμές κάτω από τα νύχια, μαύρες κηλίδες...
    • Συνήθως οφείλονται σε τραυματισμό
    Η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι ένας τραυματισμός στο νύχι, που δημιουργεί εσωτερικό αιμάτωμα. Ακόμα και ένας ελαφρύς τραυματισμός είναι αρκετός για να δημιουργηθούν μαύρες κηλίδες.
    • Μπορεί να είναι κάτι σοβαρότερο
    Αν δεν θυμάστε να χτυπήσατε κάπου, ώστε να δικαιολογούνται οι μαύρες κηλίδες, πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας, αφού υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται ακόμα και για κακόηθες μελάνωμα.

    «Φαγωμένα» νύχια. Πολλοί έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους. Όμως μερικοί δεν μπορούν να το αποφύγουν σε βαθμό ψυχικής καταναγκαστικής νεύρωσης. Η περίπτωση αυτή θέλει προσοχή και θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ψυχιάτρου.

    Η διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία των νυχιών. Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην υγεία του οργανισμού και κατόπιν αυτού στην καλή εμφάνιση των νυχιών.
    Για να γίνουν πιο ανθεκτικά τα νύχια σας, φροντίστε να τρώτε άφθονες τροφές με ασβέστιο, καθώς και κουνουπίδι και κρόκους αβγών.
    Τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν ευεργετική επίδραση στα νύχια, γιατί τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Τα βρίσκουμε σε όλα τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, σκουμπρί και τόνο ή, αν προτιμάτε, μπορείτε να τα πάρετε ως συμπλήρωμα διατροφής. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία στα νύχια: ο σίδηρος δεν είναι μόνο απαραίτητος για το αίμα, αλλά βοηθάει επίσης τον οργανισμό να αφομοιώσει το ασβέστιο.
    Οι ρέγκες, οι σαρδέλες, το μούσλι, τα αβγά και το γάλα περιέχουν σίδηρο και είναι σημαντικό να τα περιλάβετε στο καθημερινό σας μενού αν έχετε εύθραυστα νύχια.


    ΠΗΓΗ


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

    Ποιες παθήσεις μπορεί να αποκαλυφθούν παρατηρώντας την γλώσσα σας;

    $
    0
    0

    της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου

    Η γλώσσα βοηθάει στην επεξεργασία της τροφής,  αλλά και στην εκφορά των  λέξεων. Από τη γλώσσα ωστόσο μπορούμε να βγάλουμε επίσης και χρήσιμα συμπεράσματα για την υγεία μας,  αφού μπορεί να μας προειδοποιήσει έγκαιρα με κάποια σημάδια. Αν αλλάξει η εμφάνιση της ή και η μορφολογία της μπορεί να είναι σημάδια που να υποδηλώνουν κάποιο σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας ή τα αρχικά σημάδια εμφάνισης μιας πάθησης.
    Από παιδάκια θα θυμόσαστε πως το πρώτο πράγμα που ζητάει ο γιατρός να κάνετε είναι να ανοίξετε διάπλατα το στόμα σας για να το εξετάσει. Και βέβαια δεν είναι μια τυχαία πρακτική αφού από την εμφάνιση της γλώσσας μπορούμε να εντοπίσουμε διάφορες παθήσεις ή προβλήματα. Η γλώσσα και πιο συγκεκριμένα οι διάφορες αλλαγές στην εμφάνιση και τη μορφολογία της μπορεί να υποδηλώνουν μια διαταραχή του οργανισμού ή να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής πάθησης. Η γλώσσα δίνει την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της φύσης της δυσαρμονίας που υπάρχει στο σώμα σας.

    Αναγνωρίστε τα σημάδια στη γλώσσα σας και μάθετε άμεσα αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Το χρώμα, η υφή και η μορφολογία αποκαλύπτουν:

    Αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας:

    α) κυάνωση: Παρατηρείται λόγω της μείωσης του ποσού του οξυγόνου στο αίμα. Συμβαίνει στην καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια και στη ανοξία. Στην κυάνωση, τα χείλη και η γλώσσα γίνονται ωχρά μπλε.
    β) Ίκτερος: Κιτρινωπός αποχρωματισμός όλων των βλεννογόνων του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας) οφείλεται στην αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα. Παρατηρείται στην ηπατίτιδα, απόφραξη του χοληδόχου πόρου, αυξημένη καταστροφή των ερυθροκυττάρων κλπ
    γ) ουραιμία: Παρατηρείται σε αύξηση της ουρίας και άλλων αζωτούχων προϊόντων στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση η γλωσσίδα παίρνει καστανό χρώμα.
    δ) οξέωση: H γλώσσα γίνεται καφέ με μια χαρακτηριστική μυρωδιά κετόνης από το στόμα.
    ε) ανεπάρκεια Ριβοφλαβίνης: Ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης (βιταμίνη Β2) παράγει χρώμα βαθύ ροζ της γλώσσας με πόνο και σχισμές των χειλιών.
    στ) Ανεπάρκεια Νιασίνη: Ανεπάρκεια της νιασίνης (βιταμίνη Β3) και κάποιες άλλες του συμπλέγματος Β βιταμινών παράγει στη γλώσσα έντονο κόκκινο.
    ζ) Αναιμία: Είναι η μείωση στο ποσοστό αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Σε σοβαρή αναιμία γλώσσα γίνεται ωχρή.
    η) Εάν η γλώσσα σας έχει άσπρο χρώμα: Κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα έχει προκληθεί από μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμη και τσιγάρων. Μερικές φορές ωστόσο στο εσωτερικό του στόματος εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή πλάκες στη γλώσσα και αυτό είναι μια κατάσταση που ονομάζεται λευκοπλακία και απαιτεί προσοχή καθώς θεωρείται προκαρκινικό στάδιο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να σας εξετάσει κάποιος ειδικός στην περίπτωση αυτή.
    θ) Καντιντίαση: Πρόκειται για μια μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τους βλεννογόνους του σώματος. Η γλώσσα παρουσιάζει λευκές αλλοιώσεις.
    ι) Εάν η γλώσσα σας είναι ξηρή: Τότε μάλλον είσαστε αφυδατωμένοι.
    Ξηρότητα της γλώσσας παρατηρείται σε ακόλουθες συνθήκες:
    • Διάρροια 

    • Μεταγενέστερα στάδια της σοβαρής ασθένειας 

    • Ουραιμία

    • Σοκ 

    • Θερμοπληξία

    • Υπονατριαιμία 

    • Οξεία εντερική απόφραξη 

    • Πείνα 

    • Σε περίοδο νηστείας.
    Εάν η γλώσσα σας είναι παραπάνω υγρή από το κανονικό: Τότε μπορεί να σημαίνει πως έχετε προβλήματα πέψης και κυκλοφορίας του αίματος.
    Εάν η γλώσσα σας είναι λεπτή: Αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχετε χαμηλή όρεξη για φαγητό αλλά και χαμηλή διάθεση .
    Εάν η γλώσσα σας είναι πρησμένη και έχει σημάδια από τα δόντια σας τότε μπορεί να σημαίνει κούραση ή προβλήματα χώνεψης των τροφών.
    Εάν η γλώσσα σας πονάει τότε μπορεί να οφείλεται σε  πονόδοντο, πόνο στα ούλα, αναιμία, νευραλγία ή ακόμη και από έρπητα στο στόμα. Αν ο πόνος επιμένει επισκεφτείτε ειδικό.
    Εάν η γλώσσα σας έχει εξογκώματα μπορεί να οφείλονται σε μόλυνση από στρεπτόκοκκο, υποθυρεοειδισμό, μολύνσεις, κακοήθη αναιμία, λεμφαγγείωμα. Αν έχετε εξογκώματα επισκεφτείτε το γιατρό σας για μια λεπτομερή εξέταση όπως και γενικά στην περίπτωση που δείτε αλλαγή στην υφή και τη μορφολογία της.
    Εάν η γλώσσα σας βγάζει τρίχες μπορεί να οφείλονται σε χρόνιες διαταραχές ή μόλυνση από βακτήρια. Μπορεί να βγάζει τρίχες λόγω κατανάλωσης καφέ, τσιγάρου, σε θεραπεία από αντιβιοτικά ή από στοματικά διαλύματα που περιέχουν οξειδωτικούς και στυπτικούς παράγοντες. Ακόμη μπορεί να προκληθεί κάτι τέτοιο αν εκτεθεί ο λαιμός και το κεφάλι σε ακτινοβολία
    Εάν η γλώσσα σας τρέμει πιθανότατα να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές ή στο γεγονός ότι ο θυρεοειδής αδένας σας δε λειτουργεί σωστά.
            
    Τι πρέπει να κάνετε εσείς, που παρατηρείτε αλλοιώσεις στην γλώσσα σας:

    · Βουρτσίζετε και καθαρίζετε με επιμέλεια σε καθημερινή βάση την γλώσσα σας. Χρωστικές από υπολείμματα τροφών ή δράση μικροβίων, μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις αλλοιώσεις αυτές.

    · Διακόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για ποικίλες διαταραχές στην γλώσσα.

    · Εάν λαμβάνετε αντιβιοτικά και δεν είναι απολύτως απαραίτητα, διακόψτε τα. Τα αντιβιοτικά συνδέονται με ανάπτυξη μυκήτων και αλλοιώσεων γλώσσας.

    · Εάν οι αλλοιώσεις εμμένουν, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη. Η εργαστηριακή διερεύνηση γίνεται με ειδικές εξετάσεις ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο.


    ΠΗΓΗ


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

    Λεηλατήθηκαν πολιτιστικοί θησαυροί στην Αίγυπτο

    $
    0
    0

    Οι ταραχές στις πόλεις της Αιγύπτου δεν άφησαν στο απυρόβλητο μουσεία γεμάτα πολιτιστικούς θησαυρούς και χριστιανικές εκκλησίες. Εικόνες πλήρους καταστροφής ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το Εθνικό Μουσείο Μαλάουι (Malawi National Museum) στην πόλη Minya της Άνω Αιγύπτου.


    Βιτρίνες σπασμένες και λεηλατημένες, αγάλματα κομματιασμένα και πεταμένα στο δάπεδο, περίτεχνες σαρκοφάγοι κατεστραμμένες είναι το σκηνικό ενός πρωτόγνωρου βανδαλισμού που συνέβη όταν υποστηρικτές του ισλαμιστή Μόρσι εισέβαλαν στο μουσείο και τα έκαναν γυαλιά-καρφιά.

    Η καταγραφή των ζημιών στο κτήριο δεν έχει ολοκληρωθεί και ο ακριβής αριθμός των εκθεμάτων που έκαναν φτερά δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ωστόσο, κατόπιν αυτοψίας του αρχαιολογικού συμβουλίου της περιοχής, ανακοινώθηκε ότι το μουσείο έχει σχεδόν πλήρως λεηλατηθεί. Εχουν αφαιρεθεί 1.040 από τα 1.089 αντικείμενα της μόνιμης συλλογής του, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Μουσείων του υπουργείου Αρχαιοτήτων (MSA) Ahmad Sharaf.

    Αρχαία αιγυπτιακά αγάλματα ήταν στο στόχαστρο των ισλαμιστών, σύμφωνα με τον κ. Σαράφ. Τα εκθέματα που λείπουν θα μπουν στην κόκκινη λίστα της UNESCO προκειμένου να μπλοκαριστεί η παράνομη διακίνησή τους στη διεθνή αγορά αρχαιοτήτων. Ο κατάλογος των κλαπέντων θα δοθεί στο γενικό εισαγγελέα, αλλά θα διανεμηθεί και σε όλα τα λιμάνια της Αιγύπτου για να αποφευχθεί η απόπειρα να βγούν από τη χώρα.

    Το χρονικό της καταστροφής έχει ως εξής: Διαδηλωτές εισέβαλαν την περασμένη Πέμπτη στο μουσείο μπαίνοντας στον κήπο του. Αφού έριξαν την κεντρική είσοδο του κτηρίου, κατέστρεψαν τις κάμερες επιτήρησης, έσπασαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους στις αίθουσες και έκλεψαν σχεδόν τα πάντα. Στο πέρασμά τους πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν από τους εργαζομένους στο μουσείο. Γι' αυτό και ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραήμ εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θανόντος. «Είναι μια μεγάλη απώλεια και είμαι πραγματικά λυπημένος από ό,τι συνέβη σε ένα τέτοιο μουσείο», είπε ο κ. Ιμπραήμ.



    Είχε προηγηθεί το μεγάλο κύμα βίας σε εθνικό επίπεδο με τους 600 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες από τους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου των ισλαμιστών Μοχάμεντ Μόρσι. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν γρήγορα και εκτός Καΐρου και έφθασαν στην πόλη Minya, όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο μουσείο. Ο κ. Ιμπραήμ χαρακτήρισε την επίθεση στο αρχαιολογικό μουσείο ως «αήθη» και επέκρινε τους δράστες που έβαλλαν βάναυσα κατά της «πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους». Επίσης, κάλεσε όλους τους πολίτες της Αιγύπτου να προστατεύσουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της πατρίδας τους, καθώς και όλα τα ιστορικά κτήρια.

    Έμφαση στα ελληνορωμαϊκά χρόνια

    Το ΜΝΜ διαθέτει μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων από ένα ιδιαίτερης σημασίας χρονικό διάστημα της αιγυπτιακής ιστορίας, με έμφαση στα ελληνορωμαϊκά χρόνια και στα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους Τελ ελ Αμάρνα και Ashmounein.



    Οι ισλαμιστές του Μόρσι επιτέθηκαν επίσης σε δεκάδες κοπτικές εκκλησίες, σπίτια και επιχειρήσεις που ανήκουν στη χριστιανική μειονότητα. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν σαφώς μια εκστρατεία εκφοβισμού και προειδοποίηση προς τους χριστιανούς εκτός Καΐρου να μην ενδώσουν στον πολιτικό ακτιβισμό. Οι χριστιανοί αποτελούν το 10% του πληθυσμού των 85 εκατομμυρίων της Αιγύπτου. Τις τελευταίες ημέρες λεηλατήθηκαν και παραδόθηκαν στην πυρά 40 εκκλησίες, ενώ 23 άλλες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Παρόλο που η χριστιανική κοινότητα προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ, πολλοί υποστηρικτές του Μόρσι πιστεύουν πως οι χριστιανοί διαδραμάτισαν ένα δυσανάλογα μεγάλο ρόλο στις μαζικές συγκεντρώσεις που απαιτούσαν να παραιτηθεί πριν από το πραξικόπημα.


    Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

    8 τρόποι για να γίνετε... «φίλοι» με την πρωινή άσκηση

    $
    0
    0

    Το να ασκείται κανείς σωματικά… πουρνό – πουρνό ακούγεται και είναι εξαίσιο. Σε πολλούς όμως φαίνεται δύσκολο έως ακατόρθωτο. Πώς μπορείτε άραγε να υπερβείτε τα «εμπόδια», υπαρκτά ή απλώς της φαντασίας σας;

    Η πρωινή άσκηση έχει πολλά πλεονεκτήματα: βγάζει από τη λίστα σας μια καλώς εννοούμενη «υποχρέωση» που αλλιώς θα έπρεπε να χωρέσει μέσα στην υπόλοιπη ημέρα, δίνει ενέργεια και ευεξία, σας φέρνει σε επαφή με όμορφες εικόνες του ανατέλλοντος ηλίου και είναι σχετικά λιγότερο εύκολο να την παραλείψετε λόγω αστάθμητων παραγόντων.
    Όλα καλά λοιπόν για τους πρωινούς τύπους, αλλά αν το να ξυπνάτε μαζί με τις… κότες και ταυτόχρονα να έχετε μετά να αντιμετωπίσετε και την καθημερινή ρουτίνα, σας φαίνεται «βαρύ», ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και σύντομα θα έχετε γίνει, με λίγη καλή θέληση, τακτικοί πρωινοί αθλητές.

    1. Να είστε ακριβείς στο πρόγραμμά σας
    Το «εντάξει, θα σηκωθώ το πρωί για γυμναστική», γενικά και αόριστα, δεν δουλεύει και τόσο. Φτιάξτε συγκεκριμένο πρόγραμμα του τύπου των ασκήσεων που θα κάνετε. Το βασικό είναι να κάνετε κάτι με το που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι, οπότε την Κυριακή που έχετε λίγο χρόνο, φτιάξτε ένα σκαρίφημα με το τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε.
    Για παράδειγμα, εάν την Τρίτη έχετε συνάντηση πρωί πρωί στη δουλειά, μια 15λεπτη άσκηση μπορεί να είναι ό,τι πρέπει. Άλλες ημέρες μπορούν να αποτελέσουν ημέρες έντασης και άλλες ημέρες συντήρησης.
    2. Αναπτύξτε καλή πρωινή σχέση με το νερό
    Το πρωί είναι συνυφασμένο στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων με τον καφέ και όχι άδικα. Αφήστε το καφεδάκι για μετά την άσκηση και πιείτε με το που θα ξυπνήσετε δύο γεμάτα ποτήρια νερό. Το ζωογόνο ύδωρ βοηθά στην αλκαλοποίηση του σώματος και παρέχει ενέργεια η οποία σας διατηρεί και σας παρακινεί να βγείτε από τη ραστώνη των πρωινών ωρών.
    3. Ανταμείψτε πραγματικά τον εαυτό σας
    Ένα μικρό «κατιτίς» για κάθε δύο εβδομάδες αδιάλειπτης άσκησης -αξεσουάρ, ρουχαλάκι ή ό,τι σας κάνει «κέφι» τέλος πάντων- μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για μια καλώς εννοούμενη «ρουτίνα» άσκησης. Μάλιστα, το σύστημα αυτό δουλεύει ακόμη καλύτερα όταν «υπόσχεσθε» στον εαυτό σας μία ακόμη μεγαλύτερη ανταμοιβή για ένα πιο μακροπρόθεσμο στόχο. Κάντε τρελούς συνδυασμούς στόχων και «δώρων» και το πράγμα θα δουλέψει όσο δεν φαντάζεστε.
    4. Αναβαθμίστε το ξυπνητήρι σας
    Το να έχετε για ξυπνητήρι κάποιον ήχο ο οποίος θυμίζει βραχνοκόκκορα και σας τρυπάει το τύμπανο, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή «εισαγωγή» στην άσκηση που θέλετε να ακολουθήσει. Τα σύγχρονα κινητά, έχουν ή μπορούν να ενσωματώσουν ξυπνητήρια τα οποία συνδυάζουν φυσικό ήχο με φωτισμό, ώστε η έξοδος από τον ύπνο να μην έχει κάτι το βάναυσο. Έτσι, δε θα έχετε ούτε λόγο ούτε δικαιολογία να σηκώνεστε κακοδιάθετοι!
    5. Μείνετε με τις πυτζάμες
    Όταν το πράγμα «στραβώνει» και το να πάτε μέχρι το γυμναστήριο με το αυτοκίνητο ή το να ντυθείτε και να βγείτε για μια γρήγορη βόλτα είναι πολυτέλεια, επιλέξτε το «εντός έδρας». Κάντε απλές ασκήσεις ρουτίνας ή βάλτε το αγαπημένο σας χορευτικό playlist και ξεκινήστε να κουνάτε τους γοφούς σας. Άσκηση μπορεί να υπάρξει ακόμη και στο κρεβάτι.
    6. Κάντε γρήγορα
    Δεν υπάρχει κανένας απαράβατος κανόνας ο οποίος να λέει ότι πρέπει να ασκείται κανείς 30 λεπτά (ή και περισσότερο) για να μπορεί να μιλά για καλή άσκηση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλές μικρές… αποδράσεις άσκησης μέσα στην ημέρα, έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με μία και μοναδική μορφή άσκησης μεγαλύτερης διάρκειας. Οπότε, μη χάνετε καμία ευκαιρία για να σηκωθείτε από την καρέκλα ή τον καναπέ.
    7. Κάντε αυτό που σας αρέσει
    Μια ομαδική πρωινή εφίδρωση, συνοδευόμενη από τον αντίστοιχο χαβαλέ, δεν είναι καθόλου κακή πρόταση για ξεκινήσετε την ημέρα σας. Υψηλή ενέργεια, μουσική, κίνηση πολλών ανθρώπων μαζί, με όποια μορφή άσκησης κι αν επιλέξετε, είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.
    Αν μάλιστα είστε οπαδοί της ομαδικής – συλλογικής προσπάθειας, δοκιμάστε αρκετές εναλλακτικές πριν αποφασίσετε τι σας αρέσει περισσότερο.
    8. Προσοχή στις λεπτομέρειες
    Οι μικρολεπτομέρειες είναι ικανές να γίνουν σημαντικό θέλγητρο για την πρωινή άσκηση. Το να φοράτε ακόμη και σε επίπεδο φόρμας το αγαπημένο σας χρώμα ή το να έχετε ρυθμίσει την καφετιέρα σας έτσι που να σας περιμένει αχνιστός καφές με το που θα ολοκληρώσετε την σωματική «καταπόνηση», μπορεί να φαίνονται δευτερεύοντες παράγοντες, αλλά συμβάλλουν στο κέφι και στην ευεξία.


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

    Η πνευματικότητα συνδέεται με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου

    $
    0
    0
    Η πνευματικότητα συνδέεται με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου

    Επιβεβαιώθηκε μια άμεση σχέση αιτίας και αιτιατού ανάμεσα σε μια εγκεφαλική περιοχή και στην άμεση πρόκληση αισθήματος υπερβατικότητας, εσωτερικής γαλήνης ή αυτο-υπέρβασης.
    Ιταλοί νευροεπιστήμονες εντόπισαν εγκεφαλικές περιοχές, οι οποίες, όταν υποστούν ζημιά λόγω κακώσεων, όγκου κλπ., προκαλούν αυξημένη πνευματική δραστηριότητα και ιδίως το αίσθημα της εσωτερικής γαλήνης και υπερβατικότητας ή αυτο-υπέρβασης, δηλαδή το αίσθημα κάποιου ότι ξεπερνά τον εαυτό του και αποτελεί οργανικό μέρος του σύμπαντος.

    Αν και η επιστήμη δέχεται όλο και περισσότερο ότι οι διάφορες συμπεριφορές και εμπειρίες του ανθρώπου, ακόμα και οι πνευματικές-θρησκευτικές, πηγάζουν από τον εγκέφαλό του, ο εντοπισμός της συγκεκριμένης νευρωνικής βάσης των εμπειριών αυτών έχει αποδειχτεί πραγματική πρόκληση για τους νευροεπιστήμονες μέχρι τώρα.
    Η νέα ανακάλυψη, που παρέχει τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι η πνευματικότητα συνδέεται με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, έγινε από τους γνωσιακούς νευροεπιστήμονες Κόσιμο Ουργκέζι του πανεπιστημίου του Ούντινε και Σαλβατόρε Αγκλιότι του πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης και τους συνεργάτες τους ενώ δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neuron» (Νευρών), σύμφωνα με το «Science», το «Live Science», το «Nature» και το «New Scientist». Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 88 ασθενών, οι οποίοι έκαναν χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση καρκινικών όγκων από τον εγκέφαλο και πραγματοποίησαν σε αυτούς λεπτομερή τεστ ανάλυσης της προσωπικότητας πριν και μετά την επέμβαση.
    Η επιλεκτική αφαίρεση νευρώνων κυρίως από δύο περιοχές, από τον οπίσθιο κάτω αριστερό βρεγματικό λοβό και από τη δεξιά γωνιώδη έλικα (στο πλαίσιο της χειρουργικής επέμβασης), προκάλεσε αυξημένο αίσθημα υπερβατικότητας σε όσους ασθενείς υποβλήθηκαν σε αυτήν.
    Αντίθετα, δεν υπήρξαν αλλαγές στην προσωπικότητα, ούτε αυξημένο αίσθημα πνευματικότητας και υπερβατικότητας σε όσους ασθενείς υπέστησαν αφαίρεση νευρώνων σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
    Οι ιταλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την εγκεφαλική βάση για τις υπερβατικές θρησκευτικές και γενικότερα πνευματικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου (ιδίως ο οπίσθιος βρεγματικός λοβός) συνδέεται με τη διατήρηση του αισθήματος του εαυτού, βοηθώντας π.χ. έναν άνθρωπο να έχει συναίσθηση των μελών του σώματός του.
    Έχει επίσης δειχτεί στο παρελθόν, μετά από μελέτες σε χριστιανές μοναχές και βουδιστές μοναχούς, ότι ενεργοποιείται στην προσευχή και το διαλογισμό. Μια βλάβη σε αυτή την περιοχή (π.χ. λόγω όγκου) μπορεί να ανοίξει το δρόμο στο άτομο για να υπερβεί το αίσθημα του «εδώ και τώρα» ή, αντίθετα, να το βιώσει πραγματικά (στο μέτρο που η υπερβατικότητα μπορεί να είναι τελικά η ουσιαστική βίωση του παρόντος).
    Οι ως τώρα έρευνες των νευροεπιστημόνων έχουν αποτύχει να εντοπίσουν ένα και μοναδικό «σημείο του Θεού» στον εγκέφαλο. Αν και το ζήτημα είναι πολύπλοκο, οι έρευνες τείνουν να συμπεράνουν ότι η πνευματικότητα με τη γενικότερη έννοια δεν ενεργοποιεί ακριβώς τις ίδιες εγκεφαλικές περιοχές με την θρησκεία ειδικότερα.
    Προηγούμενες μελέτες νευροαπεικόνισης είχαν συνδέσει τις πνευματικές και υπερβατικές εμπειρίες του ατόμου με ένα ευρύ νευρωνικό δίκτυο που συνδέει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, όμως για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε, χάρη στη νέα έρευνα, μια άμεση σχέση αιτίας και αιτιατού ανάμεσα σε μια εγκεφαλική περιοχή και στην άμεση πρόκληση αισθήματος υπερβατικότητας.
    Επίσης διαπιστώθηκε ότι σε όσους ασθενείς αφαιρέθηκε εγκεφαλικός ιστός από την συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, αυτοί ένιωθαν πιο συνδεμένοι με τους ανθρώπους γύρω τους, αλλά και με τη φύση, έτειναν να πιστεύουν περισσότερο στα θαύματα, στην έκτη αίσθηση και γενικότερα στα άυλα φαινόμενα, έχαναν περισσότερο το αίσθημα του χώρου και του χρόνου, ενώ παράλληλα φοβούνταν λιγότερο για την ασθένειά τους και τον θάνατο.
    Αντίθετα, όσοι ασθενείς, στο πλαίσιο της χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου, έχασαν τμήματα του εγκεφαλικού ιστού από άλλα μέρη του εγκεφάλου, δεν είχαν τέτοιες τάσεις και αλλαγές στη συνέχεια.
    Ο Ουργκέζι δήλωσε ότι στο μέλλον σχεδιάζει να προκαλέσει σε υγιείς ανθρώπους την αύξηση της πνευματικότητας, μέσω της μη επεμβατικής τεχνικής της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, η οποία επιτρέπει την πρόσκαιρη αλλαγή της νευρωνικής δραστηριότητας σε μια περιοχή του εγκεφάλου. Στόχος του είναι, μια μέρα, να μπορεί να αυξάνει «κατά παραγγελία» το αίσθημα και τις εμπειρίες υπερβατικότητας και πνευματικότητας σε άτομα με νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές, ώστε να τους βοηθήσει να τις ξεπεράσουν.
    ψυχολογικος φαρος


    ΠΗΓΗ


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

    "Πρώτα η Ελλάδα"

    $
    0
    0

    Υπάρχει κάτι θετικό στον ορίζοντα; Βλέπουμε κάτι καλό ή φως στο βάθος του τούνελ να έρχεται;
    Ζούμε τα τελευταία πέντε χρόνια μια  περίοδο δύσκολή με περίπλοκες αλλαγές σε πολιτικό-κοινωνικό επίπεδο που έχουν δραματικά επηρεάσει την οικογενειακή και προσωπική καθημερινότητα των Ελλήνων που ζουν στη χώρα. 


    Οι λόγοι είναι γνωστοί και αποδίδονται στην οικονομική κρίση που έγινε ευρέως αντιληπτή στα τέλη του 2009 και που από τότε μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υφίσταται τις σκληρές επιπτώσεις ενός συστήματος που χρεοκόπησε οριστικά και αμετάκλητα.


    Οι μεν αμειβόμενοι από το Κράτος, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι,  ζουν με τον φόβο της συνεχούς μείωσης του μισθού- έχοντας  πάντα το πρόβλημα τους στα  πρωτοσέλιδα των συμβατικών ΜΜΕ, οι δε του Ιδιωτικού τομέα έχουν κυριολεκτικά τσακιστεί αφού οι απολύσεις ξεπερνούν το 1 εκατ., ενώ μειώσεις μισθών έχουν πραγματοποιηθεί στις περισσότερες Επιχειρήσεις ,δικαιολογημένες σε αρκετές περιπτώσεις αφού ο κύκλος εργασιών τους είναι πτωτικός.

     Τραγική εξίσου πραγματικότητα είναι η φυγή ταλαντούχων νέων  που εγκαταλείπουν την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες του κόσμου. Η σημερινή μετανάστευση των νέων μας , απόλυτα δικαιολογημένη, όμως απογοητευτική γιατί η χώρα μας αν θέλει να ξεφύγει από το τέλμα που έχει περιπέσει θα μπορέσει να το πετύχει μόνον με την υποστήριξη των νέων με ηγετικές ικανότητες.

    Όλα αυτά είναι γνωστά στην μητροπολιτική Ελλάδα, γραμμένα και ειπωμένα με δραματικό ή μη, τον δικό του τρόπο και σκοπό, από τις δεκάδες γνωστούς και αγνώστους Δημοσιογράφους των ΜΜΕ. Η πληθώρα της επικοινωνίας και ο ιδιοτελής (πολλές φορές) τρόπος μετάδοσης της στην κοινωνία, μπερδεύει τον Έλληνα αναγνώστη, ο οποίος ενίοτε είναι μαθημένος να βλέπει και να ερμηνεύει τα πάντα γύρω από  το δικό του πρόβλημα το οποίο  μικρό ή μεγάλο θεωρεί σαν το μοναδικό στο κόσμο.

    Έτσι αν σήμερα τρέξει μια έρευνα αναφορικά με την σημερινή κρίση και την αντιμετώπιση της, χωρίς δομημένο ερωτηματολόγιο, θα δοθούν  πληθώρα αντιφατικών απαντήσεων με προσωπικές, υποκειμενικές απόψεις και το ποιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξει σοβαρή δυσκολία να βγει αντικειμενικό συμπέρασμα.

    Από τα παραπάνω καταλήγουμε στο  ότι βασικά ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον της χώρας μένουν αναπάντητα. Πιο συγκεκριμένα τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης θα μπορούσαν να είναι:


  • Τι έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ;
    • Φταίνε οι πολιτικοί (μόνον) γιa την κρίση ή και οι πολίτες της χώρας ;
    • Υπάρχει λύση στο ομολογουμένως  σύνθετο πρόβλημα της χώρας μας  ;
    • Ποιους από τους διαθέσιμους πόρους θα μπορούσε να αξιοποιήσει η χώρα προκειμένου να επισπεύσει την έξοδο της από την κρίση:
    • Πως θα μπορούσαν ικανοί νέοι να βρουν θέση  στην πολιτική;
    • Τι δεν θα πρέπει να (ξανα)κάνουν οι πολιτικοί ;    
    • Αν όλα συνηγορούσαν στο να επιστρέψει η ανάπτυξη στη Ελλάδα, πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για μειωθεί δραστικά η ανεργία πχ. κάτω από 10% ;
    • Μπορούν οι Έλληνες να συμφωνήσουν σ’ έναν κοινό στόχο που θα είναι ‘’ Η ενότητα σε ένα κοινό σκοπό – την ανάπτυξη της χώρας ’’  
    Απ’ όλα αυτά τα ερωτήματα θα εστιάσουμε για λόγους οικονομίας του άρθρου στο τελευταίο, δηλαδή :
    • Μπορούν οι Έλληνες να συμφωνήσουν σ’ έναν κοινό στόχο που θα είναι ‘’ Η ενότητα σε ένα κοινό σκοπό – η ανάπτυξη της χώρας ’’ 
    Η άποψη μας είναι πως αυτό μπορεί να συμβεί αν γίνει μια σοβαρή επικοινωνιακή καμπάνια, "πρώτα η Ελλάδα", δηλαδή όλες οι ενέργειες σ’ αυτό το τόπο, ατομικές ή συλλογικές να έχουν σαν προτεραιότητα την βελτίωση των συνθηκών ζωής ή με λίγα λόγια το καλό της χώρας μας.
    στηριγμένη σε ειλικρινά επιχειρήματα και με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 1-2 ετών στην υλοποίηση της. Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας θα πρέπει να είναι εστιασμένο στο 

     Εννοείται πως τα παιδιά στα σχολεία σε όλες τους τις βαθμίδες θα πρέπει, όχι μόνον να ενημερωθούν, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την αλτρουιστική και  ευεργετική, κατά την γνώμη του γράφοντος, επικοινωνιακή καμπάνια.  Το ακριβές περιεχόμενο της επικοινωνίας του ‘’ πρώτα η Ελλάδα ’’  θα είναι καλό να το επεξεργαστεί και να το προτείνει μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων, κοινωνιολόγων, ιστορικών, κλπ. που θα λάβει υπόψη της τις διαφορετικές τάσεις μέσα στην Ελληνική κοινωνία και θα διαμορφώσει  τα επιμέρους μηνύματα ανάλογα.

    Το ερώτημα που εύλογα τίθεται από τον αναγνώστη είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να τρέξει αυτό το Project;  Εννοείται πως το κράτος αποκλείετε αυτόματα για ευνόητους λόγους.
    Όμως ένας μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός (NGO) θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί και αφού επανδρωθεί κατάλληλα να μπει στη διαδικασία της υλοποίησης του  ‘’ πρώτα η Ελλάδα ’’. Θα χρειαστούν οικονομικοί πόροι για να τρέξει ένα τέτοιο πρόγραμμα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια αλλά και έξω από αυτήν.

    Πιστεύω πως επειδή τα οφέλη από την υλοποίηση αυτού του απαραίτητου κατά την γνώμη μου προγράμματος είναι πολλά, τα χρήματα που χρειάζονται μπορούν να βρεθούν.
    Είναι αρκετοί οι συμπατριώτες μας που αγωνιούν για το αύριο της χώρας μας και πιστεύω πως θα υποστήριζαν με θέρμη μια σοβαρή και ειλικρινή προσπάθεια για το καλό της Ελλάδας.   
    Ίσως η παραπάνω πρόταση ακούγεται γενική και κάπως αόριστη, όμως η ανάγκη απάντησης στο ερώτημα,  "που πάμε σαν χώρα" καθώς επίσης  και  η συμφωνία  σ’ έναν κοινό στόχο που θα είναι " Η ενότητα για την ανάπτυξη της χώρας",  είναι πέρα για πέρα πραγματική.

    Μιχάλης Ξηρουχάκης 


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

    Ο Καζαντζάκης περιγράφει την "γνωριμία" με τον Νίτσε

    $
    0
    0

    Μια μέρα εκεί που διάβαζα σκυμμένος στη Βιβλιοθήκη της Άγιας Γενεβιέβης, μια κοπέλα με ζύγωσε κι έγειρε από πάνω μου. Κρατούσε ανοιχτό ένα βιβλίο κι είχε βάλει το χέρι της κάτω από τη φωτογραφία ενός αντρός που 'χε το βιβλίο, για να κρύψει τ' όνομά του, και με κοίταζε με κατάπληξη. -Ποιος είναι αυτός; με ρώτησε δείχνοντάς μου την εικόνα. Σήκωσα τους ώμους: -Πώς θέλετε να ξέρω; Είπα.
    -Μα είστε εσείς, έκαμε η κοπέλα, εσείς, απαράλλαχτος. Κοιτάχτε το μέτωπο, τα πυκνά φρύδια, τα βαθουλά μάτια. Μονάχα που αυτός είχε χοντρά κρεμαστά μουστάκια, κι εσείς δεν έχετε.

    Κοίταξα αλαφιασμένος: -Ποιος είναι λοιπόν; Έκανα προσπαθώντας ν' αναμερίσω το χέρι της κοπέλας, να δω τ' όνομα.
    -Δεν τον γνωρίζετε; Πρώτη φορά τον βλέπετε;
    Ο Νίτσε! Ο Νίτσε! Είχα ακούσει τ' όνομά του, μα δεν είχα ακόμα τίποτα διαβάσει δικό του.
    -Δε διαβάσατε τη Γένεση της Τραγωδίας, το Ζαρατούστρα του; Για τον Αιώνιο Γυρισμό, για τον Υπεράνθρωπο;
    -Τίποτα, τίποτα, απαντούσα ντροπιασμένος, τίποτα.
    -Περιμένετε! Είπε κι έφυγε η κοπέλα πεταχτή.
    Σε λίγο μου 'φερνε το Ζαρατούστρα.
    -Να, είπε γελώντας, να λιονταρίσια θροφή για το μυαλό σας - αν έχετε μυαλό. Κι αν το μυαλό σας πεινάει.
    Ετούτη στάθηκε μια από τις πιο αποφασιστικές στιγμές της ζωής μου. Εδώ, στη Βιβλιοθήκη της Άγιας Γενεβιέβης, με τη μεσολάβηση μιας άγνωστης φοιτήτριας, μου 'χε στήσει καρτέρι η μοίρα μου. Εδώ με περίμενε, φλογερός, αιματωμένος, μεγάλος πολεμιστής, ο Αντίχριστος. Στην αρχή με κατατρόμαξε. Τίποτα δεν του 'λειπε: αναίδεια κι αλαζονεία, μυαλό απροσκύνητο, λύσσα καταστροφής, σαρκασμός, κυνισμός, ανόσιο γέλιο, όλα τα νύχια, τα δόντια και τα φτερά του Εωσφόρου.
    Μα με είχε συνεπάρει η ορμή του κι η περηφάνια, με είχε μεθύσει ο κίντυνος και βυθίζουμουν μέσα στο έργο του με λαχτάρα και τρόμο, σα να 'μπαινα σε βουερή ζούγκλα, γεμάτη πεινασμένα θεριά και ζαλιστικά σερνικολούλουδα. Βιάζουμουν να τελειώσουν τα μαθήματα στη Σορβόννη, να βραδιάσει, να γυρίσω σπίτι, να 'ρθει η σπιτονοικοκυρά να ανάψει το τζάκι και ν' ανοίξω τα βιβλία του -πυργώνουνταν όλα απάνω στο τραπέζι μου- και να αρχίζω μαζί του το πάλεμα.
    Σιγά σιγά είχα συνηθίσει τη φωνή του, την κομμένη ανάσα του, τις κραυγές του πόνου του. Δεν ήξερα, τώρα το μάθαινα, πως κι ο Αντίχριστος αγωνίζεται κι υποφέρει όπως κι ο Χριστός και πως κάποτε, στις στιγμές του πόνου τους, τα πρόσωπά τους μοιάζουν. Ανόσιες μου φάνταζαν βλαστήμιες τα κηρύγματά του, κι ο Υπεράνθρωπός του δολοφόνος του Θεού.
    Κι όμως μια μυστική γοητεία είχε ο αντάρτης ετούτος, μαυλιστικό ξόρκι τα λόγια του, που ζάλιζε και μεθούσε κι έκανε την καρδιά σου να χορεύει. Αλήθεια, ένας χορός διονυσιακός ο στοχασμός του, ένας όρθιος παιάνας που υψώνεται θριαμβευτικά στην πιο ανέλπιδη στιγμή της ανθρώπινης κι υπερανθρώπινης τραγωδίας. Καμάρωνα, χωρίς να το θέλω, τη θλίψη του, την παλικαριά του και την αγνότητα και τις στάλες τα αίματα που περιράντιζαν το μέτωπό του, σαν να φορούσε και τούτος, ο Αντίχριστος, αγκάθινο στεφάνι.
    Σιγά σιγά, χωρίς να το 'χω διόλου συνειδητά στο νου μου, οι δυο μορφές, Χριστός κι Αντίχριστος, έσμιγαν. Δεν ήταν λοιπόν ετούτοι οι δυο, προαιώνιοι οχτροί, δεν είναι ο Εωσφόρος αντίμαχος του Θεού, μπορεί ποτέ το Κακό να μπει στην υπηρεσία του Καλού και να συνεργαστεί μαζί του; Με τον καιρό όσο μελετούσα το έργου του αντίθεου προφήτη, ανέβαινα από σκαλί σε σκαλί σε μια μυστική παράτολμη ενότητα. Το Καλό και το Κακό, έλεγα, είναι οχτροί, να το πρώτο σκαλοπάτι της μύησης.
    Το Καλό και το Κακό είναι συνεργάτες, αυτό είναι το δεύτερο, το πιο αψηλό σκαλοπάτι της μύησης. Το Καλό και το Κακό είναι ένα! Αυτό 'ναι το πιο αψηλό, όπου ως τώρα μπόρεσα να φτάσω σκαλοπάτι. [.] Λιονταρίσια η τροφή που με τάισε ο Νίτσε στην πιο κρίσιμη, την πιο πεινασμένη στιγμή της νιότης. Θράσεψα, δεν μπορούσα πια να χωρέσω στο σημερινό άνθρωπο, όπως εκατάντησε, μήτε στο Χριστό, όπως τον κατάντησαν.
    Α! φώναζα αγαναχτισμένος, η παμπόνηρη θρησκεία που μετατοπίζει τις αμοιβές και τιμωρίες σε μελλούμενη ζωή, για να παρηγορήσει τους σκλάβους, τους κιότηδες, τους αδικημένους, και να μπορέσουν να βαστάξουν αγόγγυστα τη σίγουρη ετούτη επίγεια ζωή και να σκύβουν υπομονετικά το σβέρκο στους αφεντάδες! Τι οβραίικη Αγία Τράπεζα η θρησκεία ετούτη, που δίνεις μια πεντάρα στην επίγεια ζωή κι εισπράττεις αθάνατα εκατομμύρια στην άλλη! Τι απλοϊκότητα, τι πονηριά, τι τοκογλυφία! Όχι, δεν μπορεί να 'ναι λεύτερος που ελπίζει Παράδεισο ή που φοβάται την Κόλαση.
    Ντροπή πια να μεθούμε στις ταβέρνες της ελπίδας! Ή κάτω στα υπόγεια του φόβου. Πόσα χρόνια και δεν το 'χα καταλάβει, κι έπρεπε να 'ρθει ο άγριος ετούτος προφήτης να μου ανοίξει τα μάτια! [.] Κι άξαφνα η Εκκλησία του Χριστού, όπως την κατάντησαν οι ρασοφόροι, μου φάνταξε μια μάντρα, όπου μερόνυχτα βελάζουν, ακουμπώντας το ένα στο άλλο, χιλιάδες πρόβατα κυριεμένα από πανικό κι απλώνουν το λαιμό κι αγλείφουν το χέρι και το μαχαίρι που τα σφάζει. Κι άλλα τρέμουν γιατί φοβούνται πως θα σουβλίζουνται αιώνια στις φλόγες, κι άλλα βιάζουνται να σφαχτούν για να βόσκουν στους αιώνες των αιώνων σε αθάνατο ανοιξιάτικο χορτάρι.[.]


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

    Ἀπαγορεύτηκαν τὰ τουρκικὰ σήριαλ στὴν Αἴγυπτο

    $
    0
    0

    Γράφει ὁ Νίκος Χειλαδάκης, 

    Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
    Σὲ μία καινούργια κίνηση κατὰ τῆς Τουρκίας προχώρησε ἡ νέα αἰγυπτιακὴ κυβέρνηση καθὼς ὅπως ἀναφέρουν καὶ οἱ τουρκικὲς ἐφημερίδες ἀπαγορεύτηκε ἡ μετάδοση τῶν τουρκικῶν τηλεοπτικῶν σειρῶν, (ποὺ ἔχουν ἤδη ἀποβλακώσει τὸ ἑλληνικὸ τηλεοπτικὸ κοινό),  ἀπὸ τὰ αἰγυπτιακὰ κανάλια
    Ὅπως ἀναφέρει καὶ ἡ τουρκικὴ ἐφημερίδα Milliyet, σὲ ἀνταπόκρισή της ἀπὸ τὸ Κάϊρο, οἱ τουρκικὲς τηλεοπτικὲς σειρὲς ποὺ ἀναμεταδίνονταν ἀπὸ τὸ μεγάλο αἰγυπτιακὸ κανάλι, El Arabiya TV,  καθὼς καὶ ἀπὸ τὰ αἰγυπτιακὰ κανάλια en Nehar καὶ  el Kahire ven Nas, ἀπὸ τὶς 18 Αὐγούστου ἔχουν ἀπαγορευτεῖ, καθὼς καὶ κάθε διαφήμιση ποὺ σχετίζονταν μὲ τὴν προβολὴ αὐτῶν τῶν τουρκικῶν σήριαλ.Φυσικὰ ἡ ἀπαγόρευση αὐτὴ ἀπὸ τὴν αἰγυπτιακὴ κυβέρνηση θὰ πλήξει μεγάλα οἰκονομικὰ συμφέροντα τῆς Τουρκίας καὶ ἤδη ἔχει προκαλέσει ταραχὴ στοὺς τηλεοπτικοὺς κύκλους ποὺ θεωροῦσαν σὰν ἕνα ἀπὸ τοὺς καλύτερους πελάτες τους τὴν Αἴγυπτο.
    Ἀλλὰ ἡ νέα αὐτὴ κίνηση ποὺ θὰ ὀξύνει καὶ ἄλλο τὶς σχέσεις μεταξὺ Τουρκίας καὶ Αἰγύπτου δὲν εἶναι ἡ μόνη. Σύμφωνα πάντα μὲ τὴν τουρκικὴ ἐφημερίδα Milliyet, ἡ νέα αἰγυπτιακὴ κυβέρνηση ποὺ πνέει καὶ δικαιολογημένα μένεα κατὰ τοῦ Ταΐπ Ἐρντογᾶν ποὺ τὸν κατηγόρησε ἀνοιχτὰ ὅτι ὑποκινε τοὺς Ἀδελφοὺς Μουσουλμάνους σὲ ἀντικυβερνητικὲς διαδηλώσεις, προτίθεται νὰ προσχωρήσει σὰν ἀντίποινα κατὰ τῆς Τουρκίας στὴν ἀναγνώριση τῆς ἀρμενικῆς...
    γενοκτονίας. Σύμφωνα μὲ δηλώσεις τοῦ ἴδιου το μεταβατικοῦ πρωθυπουργοῦ τῆς Αἰγύπτου, Adil Mansur, ἡ Αἴγυπτος πρόκειται νὰ προχωρήσει στὴν ὑπογραφὴ τῆς ἀναγνώρισης τῆς ἀρμενικῆς γενοκτονίας κατὰ τὸ πρότυπο ποὺ ἔκαναν καὶ ἄλλες χῶρες στὸ «καυτὸ» αὐτὸ γιὰ τοὺς Τούρκους θέμα. Μάλιστα ὁ Αἰγύπτιος πρωθυπουργὸς προχώρησε ἀκόμα περισσότερο καὶ κατηγόρησε τοὺς Τούρκους ὅτι εὐθύνονται γιὰ τὸν σφαγιασμὸ ἑνὸς ἑκατομμυρίου χριστιανῶν καὶ Ἀρμενίων καὶ ὅτι ἡ Αἴγυπτος θὰ ἀναγνωρίσει ἐπίσημα αὐτὸ τὸ ἱστορικὸ γεγονός, (σίγουρα δὲν τὸν ἔχουν πληροφορήσει γιὰ τὴν κ.Ρεπούση καὶ τὶς ἀπόψεις της),  ὑπογράφοντας τὴν σχετικὴ θέση ποὺ ἔχει ἀναγνωριστεῖ καὶ διεθνῶς.

    Ὅλα αὐτὰ ὅπως εἶναι ἑπόμενο ἔχουν προκαλέσει τὴν ἔντονη ὀργὴ τῆς Τουρκίας καὶ ὁ Ἐρντογᾶν συγκαλεῖ συνεχῶς συσκέψεις μὲ τὸν ἀρχηγὸ τῆς ΜΙΤ ἀλλὰ καὶ μὲ τὸν ὑπουργὸ Ἐξωτερικῶν, Ἀχμὲτ Νταβούτογλου. Ἤδη ὅμως ἔχουν ἀρχίσει νὰ ἀκούγονται στὸ ἐσωτερικὸ πολλὲς φωνὲς ποὺ ἐπικρίνουν ἔντονα τὴν τουρκικὴ ἐξωτερικὴ πολιτικὴ ποὺ ἀπομονώνει ὅλο καὶ περισσότερο τὴν Τουρκία ὅπως τοῦ γνωστοῦ ἰσλαμιστῆ Φετουλὰχ Γκιουλὲν ὁ ὁποῖος σὲ ἄρθρο του στὴν ἐλεγχομένη ἀπὸ τὸν ἴδιο τουρκικὴ ἐφημερίδα Zaman, στὶς 15/8, μὲ τὸν χαρακτηριστικὸ τίτλο, «Fethullah Gulen ds politika elestirisi», δηλαδὴ «Κριτικὴ τοῦ Φετουλὰχ Γκιουλὲν στὴν ἐξωτερικὴ πολιτική», ἐπιτίθεται ἄμεσα στὸν Ἐρντογᾶν τὸν παλιό του «πνευματικὸ παιδὶ» γιὰ σοβαρὰ λάθη στὴν ἐξωτερικὴ πολιτικὴ ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν τουρκικὴ ἀλαζονεία ποὺ ἀπομονώνει τὴν Τουρκία. Ἡ ἐξέλιξη αὐτὴ εἶναι πολὺ σημαντικὴ γιατί μεγαλώνει ἀκόμα περισσότερο τὴν ἀντίθεση τῶν ὀπαδῶν τοῦ Γκιουλὲν στὴν Τουρκία, ποὺ εἶναι μία μεγάλη δύναμη στὸν ἰσλαμικὸ χῶρο, μὲ τὸν Ἐρντογᾶν, ἀποσταθεροποιώντας πιὸ πολὺ τὴν τουρκικὴ κυβέρνηση.
    Ὅλα αὐτὰ δρομολογοῦν σίγουρα σημαντικὲς ἐξελίξεις τὶς ὁποῖες θὰ πρέπει νὰ παρακολουθοῦμε συνεχῶς γιατί πάντα ἐλλοχεύει ὁ κίνδυνος μίας προκλητικῆς τουρκικῆς «ἐκτόνωσης» πρὸς τὰ δυτικὰ σύνορα ὅπου γιὰ τοὺς Τούρκους βρίσκεται ὁ «ἀδύνατος κρίκος».   


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
    Viewing all 34553 articles
    Browse latest View live


    <script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>