Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live

Άνδρα, κλείσε τα πόδια σου

$
0
0
Το manspreading έχει αρχίσει να απειλείται με πρόστιμο στα μετρό της Ευρώπης. Δεν είναι καινούργιο, δεν είναι αθώο. Τα μισάνοιχτα πόδια διαστέλλουν τον όγκο του ηγεμόνα, τραβούν το βλέμμα στο μαγνητικό πεδίο ανάμεσά τους και αποδεικνύουν πως η εξουσία είναι επίσης και ένας τρόπος να κάθεται κανείς.



το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης βρίσκεται ένας υπερμεγέθης καθιστός ανδριάντας του Οκταβιανού Αύγουστου. Από τη μέση και πάνω ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Είναι δαφνοστεφανωμένος και στο αριστερό χέρι του κρατά το έμβλημα της ηγεμονίας του, την υπατική ράβδο, την οποία ορθώνει, αυστηρά, υπερβατικά, πάνω από το κεφάλι του, βεβαιώνοντας έτσι πως ετούτος ο μαρμάρινος κύλινδρος συμβολικά του παρέχει λόγο και ισχύ.

1_augustus_as_jupiter.jpg

O Οκταβιανός Αύγουστος ως Ζευς του Καπιτωλίου, 45-50 μ.Χ., μάρμαρο, Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.
Το αριστερό του πόδι είναι προτεταμένο, σαν να ετοιμάζεται να σηκωθεί για να επιβληθεί με πυγμή σε όποιον τολμήσει να του αντισταθεί, σαν να χρειάζεται περισσότερο χώρο για την κυριαρχία του, τόσο που «αν σηκωνόταν θα έσπαγε την οροφή με το κεφάλι του», όπως είχε γράψει ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Στράβωνας για το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, μορφολογικό πρότυπο για τον αυτοκρατορικό ανδριάντα της Νάπολης. Οι μηροί του Αύγουστου είναι μισάνοιχτοι, καλυμμένοι από τον χιτώνα του, σε μια στάση που δηλώνει αυτάρκεια, νηφαλιότητα, κύρος, ενώ συγχρόνως εκτείνει, απλώνει το σώμα στο χώρο, έτσι όπως μόνον το σώμα όποιου είναι αυτάρκης, νηφάλιος, με κύρος, μπορεί να απλωθεί.

2b.jpg

Βρετανική Σχολή, Η οικογένεια του Ερρίκου του Η’, π. 1545, λάδι σε καμβά, Haunted Gallery, Hampton Court Palace.
Το άγαλμα του Αύγουστου είναι ένα αρχετυπικό παράδειγμα μιας αναπαράστασης του σώματος και της εξουσίας, του σώματος με εξουσία, η οποία διατρέχει την ιστορία της τέχνης, από τον Ερρίκο τον 8ο έως τον Πάπα Ιννοκέντιο τον Δέκατο (του Βελάσκεθ και του Φράνσις Μπέικον) έως την τριανδρία που διαπραγματεύτηκε το 1945 στην Γιάλτα την τύχη του πλανήτη μετά τον όλεθρο του Ναζισμού. Άλλοτε με τον κορμό ακουμπισμένο στητό στην πλάτη του καθίσματος και άλλοτε να γέρνει μπροστά, άλλοτε με τα χέρια στο πλάι και άλλοτε σταυρωμένα στους βουβώνες, με τα μάτια να κοιτάζουν επιβλητικά και εξεταστικά τον θεατή, εκείνο που ενώνει τα σώματα αυτά είναι τα μισάνοιχτα πόδια που διαστέλλουν τον όγκο του ηγεμόνα, τραβούν το βλέμμα στο μαγνητικό πεδίο ανάμεσά τους και αποδεικνύουν πως η εξουσία είναι επίσης και ένας τρόπος να κάθεται κανείς.

4_the_22big_three22_._.jpg

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρανκλίνος Ρούσβελτ και ο Σοβιετικός Ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν συζητούν το μέλλον του Πλανήτη και της Γερμανίας μετά τον όλεθρο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γιάλτα, Φεβρουάριος, 1945.
Για να είμαστε ακριβείς, η αναπαράσταση του σώματος που με μισάνοιχτα τα πόδια καταλαμβάνει μέγιστο χώρο δεν είναι συνδεδεμένη αποκλειστικά με την κοσμική ή θρησκευτική εξουσία∙ εξίσου, με μισάνοιχτα πόδια μπορεί να κάθεται η σεβάσμια μορφή ενός γέροντα, λ.χ. ο Αντίοχος, παππούς του Φιλοπάππου, που διακρίνεται ακέφαλος στο ομώνυμο μνημείο του Λόφου των ΜουσώνΣε φωτογραφία του Αριστοτέλη Κοσκινά ή ο Πρίγκηπας Τενισέβ στο πίνακα του Λεόν ΜπονάΛεόν Μπονά, Πρίγκηπας Τενισέβ, 1896, λάδι σε καμβά, Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη.∙ ένας νεαρός και υπερόπτης ποιητής, όπως ο Όσκαρ ΓουάιλντΟ Όσκαρ σε φωτογραφία του Napoleon Sarony, 1882, Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης., ή ένας ποιητής στην ωριμότητά του, βυθισμένος στους στοχασμούς, όπως ο Κωστής ΠαλαμάςΒάσος Φαληρέας, Μνημείο Κωστή Παλαμά, 1975, μάρμαρο, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, οδός Ακαδημίας.∙ ένας στρατιώτης που ξαποσταίνει εκτός υπηρεσίας, με το πρόσωπο σημαδεμένο από τη θλίψη και τον κυνισμό που χαράσσουν στους πολεμιστές οι μάχες, στον πιο διάσημο ίσως πίνακα άντρα με τα πόδια ανοιχτά, στον «ΖουάβοThe Zouave» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

9_vincent_van_gogh_the_zouave_1888_oil_on_canvas_private_collection.jpg

Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Ο Ζουάβος, 1888, λάδι σε καμβά, Ιδιωτική συλλογή.
Για να είμαστε ακριβέστεροι μάλιστα, το σώμα με μισάνοιχτα τα πόδια δεν συνδέεται πάντα με θετικές αξίες και την κοινωνική αποδοχή. Μέθυσοι, τεμπέληδες, παραβάτες, απεικονίζονται συχνά σε γκροτέσκες στάσεις και χορογραφίες όπου ό,τι στις περιπτώσεις των βασιλέων και των γερόντων ήταν στιβαρότητα και κυριαρχία εδώ γίνεται ζωώδης έκλυση και καρναβαλική σωματικότητα. Π.χ. στον «Μέθυσο πάνω στ’ αυγό» του Πέτερ Μπρέγκελ του Νεώτερου, η έκταση των μηρών αποκαλύπτει τα γεννητικά όργανα του εξαχρειωμένου πότη να φουσκώνουν το πουγκί τους στο κέντρο της εικόνας, τρομοκρατώντας την παράδοξη μορφή που τα κοιτάζει φυλακισμένη μέσα στο αυγό.

10b.jpg

Πέτερ Μπρέγκελ ο Νεώτερος, Ο Μέθυσος πάνω στ’αυγό, αρχές 17ου αιώνα, λάδι σε ξύλο βελανιδιάς.
Κάτι ωστόσο μοιράζονται όλες αυτές οι αναπαραστάσεις: Όπως ο Αύγουστος, έτσι και ο γέροντας, ο ποιητής και ο μέθυσος με τα ανοιχτά τους πόδια δηλώνουν πως είναι κυρίαρχοι του κοινωνικού τους χώρου, πως ορίζουν αυτοί την επιφάνεια που θα καταλάβει το σώμα τους. Είτε από την ανωτερότητα της εξουσίας είτε από την ανεμελιά της ελευθεριότητας, διεκδικούν το προνόμιο να μην συμμορφώνονται στους κανόνες που ορίζουν την κοινωνική κατασκευή του σώματος και τις σχέσεις του με τα άλλα σώματα.

3_diego_velazquez_.jpg

Αριστερά: Ντιέγκο Βελάσκεθ, Πορτρέτο του Ιννοκέντιου Ι’, π. 1650, λάδι σε μουσαμά, Galleria Doria Pamphilj, Ρώμη. Δεξιά: Φράνσις Μπέικον, Σπουδή πάνω στο Πορτρέτο του Ιννοκέντιου Ι΄ του Βελάσκεθ, 1953, λάδι σε καμβά, Des Moines Art Center, Αϊόβα.
Το διπλό αυτό προνόμιο προσπαθεί να περιγράψει και να αναδείξει ο όρος manspreadingManspreading που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε πλαίσιο φεμινιστικών λόγων και διεκδικήσεων. Ο όρος θα μπορούσε να μεταφραστεί ως αντρική έκταση, αντρικό άπλωμα. Σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδηςmanspreading | oxforddictionaries.comπου τον συμπεριέλαβε στη λημματολόγιό του το 2015, εμφανίστηκε το 2008 και άρχισε να διαδίδεται το 2013 με τη δημιουργία του tumblr «Men Taking Up Too Much Space On The TrainMen Taking Up Too Much Space On The Train | tumblr» (Άνδρες που καταλαμβάνουν υπερβολικό χώρο στο τρένο).

online-3-.jpg

Η Αρχή Μαζικών Μεταφορών της Νέας Υόρκης (MTA) ξεκίνησε το 2014 μια σειρά από καμπάνιες που προωθούν την ευγενική και διακριτική συμπεριφορά στα τρένα. Ένας από τους στόχους είναι το mansrpeading. [ New York Transit Museum Collection]
Το 2014, η χρήση του γενικεύεται στην Αμερική με την εκστρατεία κοινωνικής ευαισθητοποίησης στο Μετρό της Νέας Υόρκης «Dude, Stop the SpreadΗ ανακοίνωση της καμπάνιας» (Φίλε, σταμάτα να απλώνεσαι). Το manspreading δεν αναφέρεται κυρίως σε ιστορικές μορφές εξουσίας, αυθεντίας και παραβατικότητας αλλά στον καθημερινό άντρα που θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από όσον του αναλογεί, που απλώνει τα πόδια του, υποχρεώνοντας τους συνεπιβάτες του να τραβηχτούν. Το manspreading δεν μιλά πλέον για μια ιστορία της αναπαράστασης και της εξουσίας αλλά για μια σύγχρονη συμπεριφορά η οποία έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της κοινωνικής κατασκευής του σώματος. Περισσότερο κι από μια τυπική αγένεια, από αυτές που συναντά κανείς καθημερινά, είναι μια επίμονη διαπραγμάτευση κυριαρχίας επί των άλλων σωμάτων στο δημόσιο χώρο με έντονα έμφυλα χαρακτηριστικά.
Πράγματι, δεν μπορεί να γίνει λόγος για την αντρική έκταση χωρίς συγχρόνως να υπονοηθεί η γυναικεία συρρίκνωση. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντική η εργασία της φεμινίστριας Γερμανίδας συγγραφέα και φωτογράφου Marianne WexMarianne Wex. Η Wex στο φωτογραφικό της έργο «Ας διεκδικήσουμε πίσω τον χώρο μας: Η γυναικεία και αντρική γλώσσα του σώματος ως συνέπεια των πατριαρχικών δομών» που εκδόθηκε το 1979, τράβηξε πάνω από 6.000 φωτογραφίες αντρικών και γυναικείων σωμάτων στον δημόσιο χώρο.

11b-marianne-wex-lets-take-back-our-space-1979.jpg

Marianne Wex, Ας διεκδικήσουμε πίσω τον χώρο μας: Η γυναικεία και αντρική γλώσσα του σώματος ως συνέπεια των πατριαρχικών δομών, 1979.
Έφτιαξε έτσι μια τυπολογία στάσεων και αρχιτεκτονικών του σώματος με σαφέστατα διακριτά χαρακτηριστικά. Οι άντρες τείνουν να καταλαμβάνουν όσο περισσότερο χώρο μπορούν, χωρίς να νοιάζονται για οποιαδήποτε ρύθμιση των μελών τους με όρους οικονομίας∙ το ιδανικό αντρικό σώμα εκτείνεται στο χώρο με διεσταλμένα μέλη που διεκδικούν τη μέγιστη ορατότητα. Αντίθετα, το ιδανικό γυναικείο σώμα, με τα χέρια κολλημένα στον κορμό και τα πόδια συνεσταλμένα, καταλαμβάνει τον λιγότερο δυνατό χώρο, προσπαθεί να περιορίσει την ορατότητά του. Σε μία μόνη περίπτωση το γυναικείο σώμα επιτρέπεται να παραβιάζει τον κανόνα αυτό: στα πορνογραφικά περιβάλλοντα, όπου η έκταση των γυναικείων μελών προσφέρεται στο βουλιμικό μάτι του άρρενα θεατή, μια συνθήκη για την οποία η ιστορία της τέχνης έχει βέβαια τη δική της συμβολή, όπως φαίνεται στην «Καθισμένη γυναίκα με το λυγισμένο γόνατοΤο έργο» του Έγκον Σίλε.

hideya-kawakita-1.jpg

Τη δεκαετία του 1970 ο γραφίστας Ηideya Kawakita δημιούργησε μια σειρά από χιουμοριστικά πόστερ που προωθούσαν καλύτερους τρόπους στο τρένο. Το συγκεκριμένο του 1976 έχει πρωταγωνιστή τον «Μεγάλο Δικτάτορα» του Τσάρλι Τσάπλιν. [Tokyo Metro Cultural Foundation]
Το έργο της Wex έχει μια επιπλέον ιστορική παράμετρο. Καταγράφοντας αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά έργα, καταδεικνύει ότι η αναπαράσταση του ιδανικού γυναικείου σώματος που φέρει κυριαρχία και εξουσία δεν ήταν πάντα συνδεδεμένη με τη συστολή των μελών, με τα κλειστά πόδια. Αρκεί να θυμηθεί κανείς το σύμπλεγμα της Εστίας, της Διώνης και της Αφροδίτης από το αέτωμα του ΠαρθενώναΕστία, Διώνη και Αφροδίτη στο ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα, Βρετανικό Μουσείο. ή την «Δευτέρα Παρουσία» του Τζόρτζο Βαζάρι στο Ντουόμο της Φλωρεντίας, όπου η έκταση των μελών της Παναγίας αναδιπλασιάζει την έκταση των μελών του Ιησού ακριβώς από πάνω της. Από την άποψη αυτή, ο όρος manspreading ενώ αναδεικνύει την επιβολή του αντρικού σώματος στον κοινωνικό χώρο, μάλλον συσκοτίζει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα πρόκειται ιστορικά για μια περιστολή του δικαιώματος των γυναικείων (και των μη ετεροκανονικών) σωμάτων να απλώνονται εξίσου στον κοινωνικό χώρο, δίχως τη διαρκή έγνοια του ελέγχου της ορατότητάς τους. 

12_il_duomo.jpg

Τζόρτζο Βαζάρι, Δευτέρα Παρουσία, μεταξύ 1572 και 1579, Φλωρεντία, Duomo, θόλος.
Το manspreading παρόλο που προδίδει κατά κύριο λόγο κοινωνικούς ρόλους και κατασκευές εξουσίας έχει σαφείς σεξουαλικές συνδηλώσεις: ορίζει μια ιεραρχία μεταξύ του υποκειμένου που απλώνεται στο χώρο και του θεατή το βλέμμα του οποίου ρουφά. Εκείνο που στον δημόσιο χώρο είναι βία και προσβολή, στον ιδιωτικό χώρο είναι πηγή ηδονικής ασυμμετρίας. Το μετρό της Μαδρίτης ήδη από το καλοκαίρι έχει απαγορεύσει το manspreading. Το μετρό του Παρισιού ακολουθεί.

the_subway_sun_1947.jpg

Φύλλο του 1947 της εφημερίδας The Subway Sun της Νέας Υόρκης με εικονογράφηση της Amelia Opdyke Jones. [New York Transit Museum Collection]
Δεν είναι άστοχες οι φωνές όσων διαμαρτύρονται πως μια τέτοια ρύθμιση ποινικοποιεί την υποκειμενικότητα, μέρος της οποίας είναι και η επιλογή να είναι κανείς αγενής. Λησμονούν όμως κάτι σημαντικό: πως από τη στιγμή που γίνεται πλέον κοινή γνώση η διάκριση αυτή μεταξύ προσωπικού και δημόσιου χώρου, μεταξύ σεξουαλικότητας του υποκειμένου και δημόσιας κατασκευής του φύλου, η παράβαση των κανόνων δεν είναι απλώς ζήτημα αγένειας. Είναι συνειδητή αναπαραγωγή της εκμετάλλευσης. Εκείνος που κάτω από την ταμπέλα «Απαγορεύεται η έκταση των ποδιών» επιλέγει να απλώσει τα πόδια του, στην πραγματικότητα διακηρύσσει πως έχει το δικαίωμα να αναπαράγει την εξουσία του εις βάρος των συνταξιδιωτισσών του.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η επιστήμη της ευτυχίας

$
0
0
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει προχωρήσει τόσο που όχι μόνο μπορεί να προσδιορίσει και να μετρήσει τα επίπεδα ευτυχίας, αλλά υπόσχεται ότι η κατάκτησή της είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος. Γιατί όμως η ανθρωπότητα δεν ακολουθεί τις επιστημονικές συμβουλές και επιμένει να δυστυχεί;





Η απορία διαχρονική: Πώς είναι δυνατό άνθρωποι που ζουν μέσα στα πλούτη, τη δόξα και την ομορφιά να νιώθουν δυστυχείς; Από την άλλη, πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που είναι ασθενείς, πάμφτωχοι, στερούνται βασικών αγαθών ή και της ίδιας της ελευθερίας τους να δηλώνουν ευτυχισμένοι με τη ζωή τους;
Παρότι οι επιστήμονες προσπαθούν επί αιώνες να ανακαλύψουν τη λύση στο αρχέγονο μυστήριο της ανθρώπινης κατάστασης, δεν έχουν κατορθώσει να δώσουν ομόθυμη απάντηση. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η έρευνα της ευτυχίας έχει εξειδικευτεί αρκετά και έχει επικεντρωθεί σε τομείς και πεδία που μέχρι πρόσφατα αγνοούσαμε. Πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ευτυχία είναι εφικτή και προτείνουν μάλιστα συγκεκριμένα βήματα για την κατάκτησή της.

terry_richardson_hollywood_the_happy_ending.jpg

Terry Richardson, Terry Richardson's Diary, August 31, 2011, Hollywood The Happy Ending.
Αν πληκτρολογήσεις τη λέξη «happiness» στο Amazon, εμφανίζονται περισσότερα από 237.000 αποτελέσματα. Μόνο στα βιβλία, θα βρείτε 70.000. Δεν είναι όλα τεκμηριωμένα και επιστημονικά, μιας και στην κούρσα αντοχής για την κατάκτηση της ευτυχίας εκτός από τους επιστήμονες τρέχουν και χιλιάδες αυτόκλητοι γκουρού που προτείνουν μαγικές συνταγές. Όλοι αυτοί οι τίτλοι, αλλά και τα DVD, τα CD, τα gadgets και τα αξεσουάρ υπόσχονται να προσφέρουν την ευτυχία απλόχερα και σχετικά οικονομικά: «Μικρός οδηγός για την κατάκτηση της ευτυχίας», «Μεγάλος οδηγός για την κατάκτηση της ευτυχίας», «Όλα τα μυστικά της ευτυχίας», «Γίνετε ευτυχισμένος σε οκτώ εβδομάδες» (για τους βιαστικούς), «Κατακτήστε την ευτυχία με έξι λεπτά τη μέρα» (για τους πολύ βιαστικούς).
Είναι λοιπόν τόσο εύκολη η επίτευξη της πολυπόθητης ευτυχίας, που αρκεί η ανάγνωση ενός βιβλίου; Είναι τόσο βατή η κατάκτηση του πολυπόθητου αυτού συναισθήματος; Και αν ναι, γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων συνεχίζει να ζει μέσα στη δυστυχία; Ή τέλος πάντων, να μην ευτυχεί;
Τι είναι όμως η ευτυχία;
Στο πέρασμα των αιώνων αναρίθμητοι φιλόσοφοι, ψυχολόγοι, διανοητές, αλλά και βιολόγοι, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι και λοιποί, επιστήμονες και μη, επιχείρησαν να ορίσουν την ευτυχία. Οι ετερόκλητες όμως καταβολές τους καθιστούν σχεδόν αδύνατο τον ενιαίο ορισμό.
Ο ΕπίκουροςΗ ευτυχία κατά τον Επίκουρο | sciencearchives.wordpress.com είχε θέσει τη βάση των μεταγενέστερων ορισμών περιγράφοντας την ευτυχία ως «απονία και αταραξία της ψυχής», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στη σταθερή κατάσταση σωματικής και ψυχικής ευεξίας, η οποία συνδυάζεται με τη βεβαιότητα, ή την ελπίδα, ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει. Διαχώριζε μάλιστα τα συστατικά στοιχεία της ευτυχίας σε φυσικά και αναγκαία (φίλοι, ελευθερία, σκέψη), φυσικά αλλά όχι αναγκαία (μεγάλο σπίτι, ιδιωτικά λουτρά, συμπόσια, υπηρέτες, ψάρι και κρέας) και ούτε φυσικά, ούτε αναγκαία (εξουσία και φήμη).
Μεθερμηνεύοντας θα λέγαμε ότι η ευτυχία είναι η συναισθηματική κατάσταση που προκύπτει όταν ο άνθρωπος αισθάνεται ικανοποιημένος από τη ζωή του και θεωρεί ότι έχει πετύχει την εκπλήρωση των αναγκών του.
Μεταγενέστερα, διατυπώθηκαν χιλιάδες ορισμοί, οι οποίοι, παρά τις αποκλίσεις τους, δεν απέχουν αισθητά από την επικούρεια αντίληψη, περιγράφοντας την ευτυχία ως την απόλυτη και διαρκή ικανοποίηση του ανθρώπου από τη ζωή του. Όσον αφορά τη διάρκεια της ευτυχίας, βέβαια, οι επιστημονικές απόψεις διίστανται –κάποιοι θεωρούν ότι η ευτυχία είναι μια διαρκής κατάσταση και κάποιοι άλλοι ότι η ευτυχία συντίθεται από στιγμές, από θραύσματα που διαταράσσουν τη συνέχεια της καθημερινότητα.
Αρκετές έρευνες συγκλίνουν στη θεωρία της «βασικής ευτυχίας», ότι δηλαδή τα γεγονότα όσο θετικά (η γέννηση ενός παιδιού ή μια επαγγελματική επιτυχία) ή αρνητικά (ο θάνατος ενός συντρόφου ή η απώλεια ενός άκρου) κι αν είναι, δεν αρκούν για να επηρεάσουν το επίπεδο της ευτυχίας στο οποίο ο άνθρωπος επανέρχεται μετά από ένα εύλογο διάστημα.
Η ομιλία του Νταν Γκίλπμερτ αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα:


«Τι θα προτιμούσατε;» ρωτάει το κοινό του. «Να κερδίσετε το Λόττο ή να μείνετε παραπληγικοί; Κι όμως δεν κάνατε τη σωστή επιλογή. Έναν χρόνο από τη στιγμή που κέρδισαν το Λόττο ή έχασαν τα πόδια τους'I lost both my legs, but still feel lucky' | BBC, κάποιοι δηλώνουν εξίσου ευτυχισμένοι».
Οι βασικότεροι άξονες που στοιχειοθετούν την ευτυχία –ή ορθότερα τα θεμέλια πάνω στα οποία θα αναπτυχθεί– δεν απέχουν από τον διαχωρισμό του Επίκουρου. Απλώς επικαιροποιούνται. Πλέον θεωρούμε ως βάσεις της ευτυχίας το καλό εισόδημα, τη σταθερή απασχόληση, την αρμονική οικογενειακή ζωή, την εκπαίδευση και την καλή υγεία. Εν τέλει, οτιδήποτε συνδέεται με την ικανοποίηση της ζωής. Είναι όμως αναρίθμητες οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν αισθάνονται ευτυχισμένοι παρότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η σύγχρονη έρευνα που προσπαθεί να εξηγήσει το ανεξήγητο.
Ένας ανορθολογικός μεν, ιδιαίτερα περιεκτικός δε ορισμός της ευτυχίας δόθηκε από τον Κωστή Παπαγιώργη: «Η απόλυτη ευτυχία; Η ανάσταση της μητέρας μου, έστω και για ένα απόγευμα».
Πώς μετριέται η ευτυχία;
Ακόμη κι αν οι επιστήμονες κατορθώσουν να συμφωνήσουν στον ποιοτικό ορισμό της ευτυχίας, θα δυσκολευτούν στον ποσοτικό προσδιορισμό της. Οι περισσότεροι ξεπερνούν το θεμελιώδες μεθοδολογικό εμπόδιο καλώντας τους ανθρώπους που μετέχουν στις μελέτες να αξιολογήσουν οι ίδιοι τα επίπεδα της ευτυχίας τους. Ερωτήματα όπως «πόσο ευχαριστημένος είστε με τη ζωή σας σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10;» ή «πόσο ευτυχισμένος νιώθετε σε σχέση με τον περασμένο χρόνο ή πέντε χρόνια πριν;» ίσως να φαντάζουν απλοϊκά. Προς το παρόν όμως δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικότερος τρόπος προσδιορισμού της ευτυχίας ενός ανθρώπου από τις απαντήσεις του ίδιου.
Παράλληλα εξελίσσονται τα εργαλεία που επιτρέπουν τη μέτρηση της ευτυχίας. Για παράδειγμα, η κλίμακα PANASPositive and Negative Affect Schedule (PANAS) | psytoolkit.org(Positive and Negative Affect Schedule), το ερωτηματολόγιο ευτυχίας της ΟξφόρδηςΑπαντήστε στις 29 ερωτήσεις του εδώ, η υποκειμενική κλίμακα ευτυχίας SHSεκτιμήστε τον δικό σας δείκτη εδώκ.ά.
Έχουν βέβαια εκφραστεί αντιρρήσειςThe assessment of subjective well-being (issues raised by the Oxford Happiness Questionnaire) | George Mason University και δεύτερες σκέψεις από τους ίδιους τους επιστήμονες, ειδικά στις περιπτώσεις που οι δείκτες αξιοποιούνται για τη χάραξη πολιτικήςThe Problems with Measuring and Using Happiness for Policy Purposes | Mercatus Center at George Mason University. Γιατί ναι, η ευτυχία του πληθυσμού καθορίζει και την πολιτική.
Άλλοι χρησιμοποιούν μετρήσιμους παράγοντες που οδηγούν στη διατήρηση ή την στέρησή της. Τονίζουν π.χ. ότι μπορούν να μετρηθούν τα επίπεδα άγχουςMeasures of Anxiety | NCBI ή κατάθλιψηςRating scales for depression και μέσω αυτών (ή δια της ατόπου απαγωγής) να προσδιοριστούν τα επίπεδα ευτυχίας.
Η σύγχρονη έρευνα αξιοποιεί συγκεκριμένους δείκτες άμεσου προσδιορισμού της ευτυχίας:
  1. Βιολογικοί δείκτες. Αν και η επιτυχία στον προσδιορισμό της ευτυχίας μέσω βιολογικών δεικτών είναι ακόμη αμφιλεγόμενη, οι ερευνητές εξετάζουν δείγματα με στόχο να προσδιορίσουν την επίδραση της νευροχημείαςThe Neurochemicals of Happiness | Psychology Today στην ανθρώπινη ευτυχία. Ακόμη και οι υπερασπιστές της θεωρίας, όμως, αναγνωρίζουν ότι η ευτυχία δεν λειτουργεί σε κλίμακα με τη δυστυχία. Αν για παράδειγμα τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη, τα υψηλά επίπεδά της δεν σχετίζονται απαραίτητα με την ευτυχία.
  2. Συμπεριφορικοί δείκτες. Η συχνότητα με την οποία κάποιος χαμογελά, ο τρόπος που γελάει ή ακόμη και που χρησιμοποιεί τα emojisEmoticons in mind: An event-related potential study | Taylor & Francis online στα social media ή σε μηνύματα σε φίλους.
  3. Εξωτερικοί δείκτες. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι η διάθεση, και συνακόλουθα τα επίπεδα ευτυχίας, επηρεάζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα ηλιοφάνειαςWeather and Individual Happiness | American Meteorological Society, την εποχή, την ημέρα της εβδομάδας ή και τη θέση των πλανητών.
  4. Έμμεσοι δείκτες. Αρκετοί ερευνητές επιχειρούν να προσδιορίσουν τα επίπεδα ευτυχίας μέσω συγκεκαλυμμένων μεθόδων. Χωρίς να δηλώνουν ευθέως στα άτομα που μελετούν ότι αξιολογούν την ευτυχία τους, επιχειρούν να εκμαιεύσουν μέσω ερωταπαντήσεων σχετικά συμπεράσματα. Αν και ανάλογες τακτικές έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στον προσδιορισμό π.χ. ρατσιστικών συμπεριφορών, στην ευτυχία δεν φαίνεται να είναι απόλυτα επιτυχείς.
  5. Αναφορές τρίτων. Μελέτες προσδιορίζουν την ευτυχία ενός ατόμου μέσω των απαντήσεων ανθρώπων του στενού τους περιβάλλοντος (π.χ. για να προσδιορίσουν τα επίπεδα ευτυχίας των ανήλικων, ζητούν από τους γονείς ή τους δασκάλους να την αξιολογήσουν).
Η εξίσωση της ευτυχίας
Ο Μο Γκόντατ, Chief Business Officer της Google X, ισχυρίζεται ότι όχι μόνο κατόρθωσε να μετρήσει την ευτυχία, αλλά και ότι ανακάλυψε την εξίσωσή της. Στο βιβλίο Solve for Happy: Engineering Your Way to JoyΣτο amazonμοιράζεται τα συμπεράσματα της δωδεκαετούς έρευνας του. Απόσταγμα αυτής είναι ένας αλγόριθμος, που λειτουργεί ως βάση ενός μοντέλου, το οποίο δυνητικά μπορεί να οδηγήσει τον καθένα σε μια κατάσταση αδιάλειπτης ευτυχίας ανεξάρτητα από τις συνθήκες ζωής του.
Ακούγεται απλοϊκό, ενδεχομένως και παρεξηγήσιμο. Δικαιούται ένας άνθρωπος των επιχειρήσεων να μιλάει για την ευτυχία; Την απάντηση δίνει ο ίδιος στα πρώτα λεπτά της συνομιλίας του στα Talks at Google.
Αν δεν προλαβαίνετε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία, συνοψίζουμε: ο Γκόντατ δεν κατέληξε στη συγκεκριμένη φόρμουλα βασισμένος μόνο στην επαγγελματική του εμπειρία και τις εκτεταμένες γνώσεις του. Το μοντέλο ευτυχίας που είχε χτίσει σε θεωρητικό επίπεδο ο Αιγυπτιακής καταγωγής entrepreneur δοκιμάστηκε με τον πιο σκληρό τρόπο το 2014, όταν ο ανήλικος γιος του πέθανε εξαιτίας ιατρικού λάθους. Αντί ο θάνατος του παιδιού να τον βυθίσει στη θλίψη, λειτούργησε ως αφορμή για να δουλέψει ο Γκόντατ πιο εντατικά ώστε να ολοκληρώσει το βιβλίο του και να διαδώσει τη φόρμουλα της ευτυχίας. Τελικός στόχοςsolveforhappy.com, «να παραδώσει το μήνυμα ευτυχίας του σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Ποια είναι λοιπόν η εξίσωση; Ο Γκόντατ την αναλύει εκτενώς και με απτά παραδείγματα στο βιβλίο, αλλά τη συνοψίζει σχηματικά σε μια πράξη:
Ευτυχία ≥ Η αντίληψή μας για τα γεγονότα της ζωής μας – Οι προσδοκίες μας για το πώς έπρεπε να μας «φερθεί» η ζωή.
Η λέξη-κλειδί, λοιπόν, είναι οι προσδοκίες. Όσο πιο πολλές, πιο δύσκολες και απραγματοποίητες, τόσο πιθανότερο να αισθάνεσαι απογοητευμένος από τη ζωή σου. Αντίστροφα, όσο πιο χαμηλές προσδοκίες έχεις, τόσο πιο εφικτό είναι να αγγίξεις την ευτυχία. Να μη θέτουμε στόχους λοιπόν; Να μην προσδοκούμε να γίνουμε καλύτεροι;
Το αντίθετο. Όπως εξηγεί ο Γκόντατ, το πρόβλημα ξεκινάει όταν οι προσδοκίες μας δεν είναι ρεαλιστικές ή αφορούν στο απώτερο μέλλον, καθώς γεννούν μια διαρκή πηγή άγχους και μεγεθύνουν την αίσθηση του ανικανοποίητου. Οι καθημερινοί όμως στόχοι λειτουργούν θετικά, ενώ οι βραχυχρόνιες προσδοκίες ακόμη κι αν δεν επιτευχθούν, μας κινητοποιούν διαρκώς. Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο τρόπος που προσλαμβάνουμε την αποτυχία, ανεξαρτήτως μεγέθους και επίπτωσης.
Μπορεί η ευτυχία να γίνει επικίνδυνη;
Πρόσφατη έρευναHappy heart syndrome: role of positive emotional stress in takotsubo syndrome | European Heart Journal συνδέει το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς (γνωστό και ως TakotsuboTakotsubo cardiomyopathy (broken-heart syndrome) | Harvard Health) με θετικές και ευχάριστες στιγμές ή περιόδους.
Το γονίδιο της ευτυχίας
Αν δεν λειτουργήσει η εξίσωση, μην απελπίζεστε. Πρόσφατα οι βιολόγοι ανακάλυψαν τις θαυματουργές ιδιότητες ενός γονιδίου. Μελέτη του London School of EconomicsNew study is first to identify a "happiness gene" | LSEαναδεικνύει ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι διαθέτουν μια επιμήκη εκδοχή του γονιδίου 5-ΗΤΤLPR5-HTTLPR. Όσο πιο επίμηκες το γονίδιο, τόσο πιο ευτυχισμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.
Η επιστημονική εξήγηση είναι ότι το μήκος του γονιδίου σχετίζεται άμεσα με την ταχύτητα και την ποσότητα της σεροτονίνης που φτάνει στον εγκέφαλο. Για τις ανάγκες της έρευνας παρακολούθησαν εφήβους επί 13 χρόνια. Οι συμμετέχοντες που διέθεταν δύο επιμήκεις εκδοχές του γονιδίου δήλωναν σταθερά πιο ευτυχισμένοι από όσους διέθεταν περιορισμένης έκτασης γονίδια 5-ΗΤΤLPR.

terry_richardson_b_happy.jpg

Terry Richardson's Diary, B-happy.
Μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος είναι πλέον πολύ συχνές. Οι περισσότερες ερευνούν τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς οι μοριακές διαδικασίες έχουν συσχετιστεί με ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη, όμως τελευταία αυξάνονται οι μελέτες που εξερευνούν τις βιολογικές διαδικασίες που οδηγούν σε θετικές συναισθηματικές εμπειρίες καθώς, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της σχετικής μελέτηςGenome-wide association study of positive emotion identifies a genetic variant and a role for microRNAs | NCBI, «τα θετικά συναισθήματα δεν είναι ισοδύναμα με την απουσία αρνητικών συναισθημάτων».
Ο καθηγητής Γουίνγκο και η ομάδα του εστίασαν στην κληρονομικότητα των θετικών συναισθημάτων και εν τέλει της ευτυχίας. Το εντυπωσιακό εύρημά τους είναι η συσχέτιση ενός συγκεκριμένου πολυμορφισμού με τα θετικά συναισθήματα μέσω της ενεργοποίησης του μικρομορίου RNA miR-181a. Αν το εύρημα επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες θα μπορούμε πλέον να μιλάμε βάσιμα για διαχωρισμό της θετικής από την αρνητική συναισθηματική εμπειρία.
Διδάσκεται η ευτυχία;
Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ που σχεδίασε αυτό το δωρεάν MOOC απαντά καταφατικά. Το (δωρεάν) μάθημα ξεκινά στις 9 ΙανουαρίουThe Science of Happiness | edX.
Τον ρόλο των γονιδίων στην –υποκειμενική έστω– αίσθηση της ευτυχίας αναδεικνύουν αρκετές ακόμη μελέτεςGenetic variants associated with subjective well-being, depressive symptoms, and neuroticism identified through genome-wide analyses | Nature, όπως η μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα σχεδόν 300.000 ανθρώπωνVU Amsterdam scientists have found a genetic overlap between happiness and depression | vu.nl από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Όπως όμως τονίζει ο καθηγητής Ντάνιελ Μπέντζαμιν, η γενετική προδιάθεση είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν το ψυχολογικό προφίλ ενός ατόμου, καθώς το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικό και αλληλεπιδρά διαρκώς με τα γονίδια.
Οι ευτυχισμένοι λαοί
Ο παγκόσμιος δείκτης που συντάσσει ειδική υπηρεσία του ΟΟΣΑ βάσει συγκεκριμένη μεθοδολογίας κατατάσσει τα κράτη σε μια λίσταWorld Happiness Report 2017 | που ανανεώνεται ετησίως.
Φέτος, η Νορβηγία ανέβηκε στην πρώτη θέση αφήνοντας δεύτερη τη Δανία και τρίτη την Ισλανδία. Η Ελλάδα, παρά τη μικρή πρόοδο, βρίσκεται στην 87η θέση. Καταγράφει μάλιστα μια εντυπωσιακή μείωση στα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ευτυχισμένοι –η τρίτη μεγαλύτερη απόκλιση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τη Βενεζουέλα και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όψιμες μελέτες για τα επίπεδα ευτυχίας των προσφύγων και μεταναστώνDoes Money Buy Immigrant Happiness? | Journal of Happiness Studies, τα οποία καταγράφονται ιδιαίτερα χαμηλά μεταξύ όσων διαβιούν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πάντως δηλώνουν ολοένα και λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους από τότε που ξέσπασε η κρίση.
Η οικονομική κρίση είναι η προφανής αιτία αυτής της κάμψης, αλλά δεν αρκεί για να την εξηγήσει. Παρότι η οικονομική κατάσταση είναι θεμελιώδης διάστασηWell-Being | Russell Sage Foundation της ευημερίας (και συνακόλουθα της ευτυχίαςΤο βιβλίο «Happiness and Economics How the Economy and Institutions Affect Human Well-Being» από τις εκδόσεις Princeton University Press), δεν μπορεί να ερμηνεύσει τις αποκλίσεις μεταξύ πάμφτωχων και πλούσιων χωρών στους σχετικούς δείκτεςMeasuring Socio-economic Factors and Sensitivity of Happiness | Journal of Happiness Studies.
Ο δείκτης της παγκόσμιας ευτυχίας Happy Planet Indexhappyplanetindex.orgεπιχειρεί να μετρήσει τη βιώσιμη ευημερία σε οικουμενική κλίμακα και να αποτελέσει μια πυξίδα που θα καθοδηγεί τα κράτη στην ευημερία με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για τον πλανήτη. Η αντίφαση που αναδεικνύει ο δείκτης είναι ότι οι πλούσιες δυτικές χώρες, που συχνά θεωρούνται ως πρότυπα επιτυχίας, δεν κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας, σε αντίθεση με χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και του Ειρηνικού.
Στην πρώτη θέση συναντάμε την Κόστα Ρίκα, ενώ ακολουθούν Μεξικό, Κολομβία, Βανουάτου και Βιετνάμ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση μεταξύ 140 κρατώνhappyplanetindex.org/countries/greece. Στην τελευταία θέση βρίσκουμε το Τσαντ και στην προτελευταία το Λουξεμβούργο!
Μπορούν ενδεχομένως τα γονίδια να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι λαοί δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι από άλλους; Μια μελέτη απαντάει καταφατικάDanish DNA could be key to happiness | warwick.ac.uk αναδεικνύοντας μια γονιδιακή μετάλλαξη σε βασικό υπεύθυνο για τη διαρκή ευτυχία που νιώθουν οι Δανοί. Και όχι, οι Δανοί του Νότου δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Ακόμη όμως κι αν τη διέθεταν, πιθανότατα δεν θα θριάμβευαν στους σχετικούς δείκτες. Μια επιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή του Νικόλα ΧρηστάκηGenes, Economics, and Happiness | NCBIαποφάνθηκε ότι η λύση βρίσκεται στη συνδυαστική προσέγγιση γονιδίων και οικονομικής ευημερίας.
Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία
Ο αφορισμός είναι ιδιαιτέρως βολικός, ειδικά για όσους από μας που δεν κολυμπούν στο χρήμα. Κι όμως, οι σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις επιβεβαιώνουν το αντίθετο (και μεταξύ μας, το προφανές): τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία. Αρκεί βέβαια να τα αξιοποιείς με τον σωστό τρόπο.
Μην αγοράζετε αντικείμενα, αλλά εμπειρίες
Η δημοφιλής αντίληψη ότι ο καταναλωτισμός απομακρύνει την ευτυχία, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεταιScientific Proof That Buying Things Can Actually Lead To Happiness (Sometimes) | Fast Company από τις σχετικές μελέτες. Αρκετοί ερευνητές επιμένουν ότι η απόκτηση υλικών αγαθών δύναται να φέρει εγγύτερα τον στόχο της ευτυχίας. Ειδικά αν όσα αγοράζουμε συνθέτουν εμπειρίες διαρκείαςTo have in order to do: Exploring the effects of consuming experiential products on well-being | ScienceDirect.
Πρόσφατη μελέτη ερευνητών του ΧάρβαρντBuying time promotes happiness | pnas.org υπογραμμίζει ότι αν ξοδεύουμε τα χρήματά μας για να αγοράσουμε χρόνο, τα επίπεδα στρες μειώνονται σημαντικά και συνακόλουθα αυξάνονται τα επίπεδα ευτυχίας. Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν άνθρωποι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες, και τα συμπεράσματα ήταν ταυτόσημα σχεδόν παντού. Όσοι ξοδεύουν χρήματα στις υπηρεσίες εξοικονόμησης χρόνου δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων μάλιστα, δήλωσε ότι η ευτυχία που νιώθει είναι μεγαλύτερη μετά από μια αγορά εξοικονόμησης χρόνου παρά μετά από μια αγορά υλικού αγαθού.

didier-faustino.jpg

Didier Faustino, Double Happiness, 2009, Photograph on Baryt paper. [The Museum of Modern Art, New York]
Το πείραμα αποδεικνύει το –ενδεχομένως αυθαίρετο– συμπέρασμα ότι το χρήμα μπορεί να οδηγήσει στην πρόσκαιρη έστω ευτυχία, αρκεί να διοχετευθεί για να προστατεύσει τον άνθρωπο από τις επιζήμιες επιπτώσεις της πίεσης του χρόνου. Άλλωστε, το στρες που συνδέεται με την έλλειψη χρόνου έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες: μειωμένη ευεξία, αϋπνία, νευρικότητα, γενικευμένο άγχος, παχυσαρκία, εξαρτήσεις κ.ά. Οι συμμετέχοντες που δαπανούσαν χρήματα κάθε μήνα ώστε να μειώσουν τον χρόνο που σπαταλούν σε καθημερινές δραστηριότητες που τους προκαλούν στρες, όπως οι μετακινήσεις, οι οικιακές εργασίες και τα ψώνια, ήταν εκείνοι που εξέφρασαν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους –όσο μεγαλύτερο το ποσό που δαπανούσαν για αγορά υπηρεσιών, τόσο πιο ευτυχισμένοι δήλωναν.
Ο καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο British Columbia, Μαρκ Χόλντερ έχει δημιουργήσει μια σειρά εύληπτων βίντεο για να ερμηνεύσει τη νέα επιστημονική τάση της θετικής ψυχολογίας.
Η επιστήμη της θετικής ψυχολογίας
Επί δεκαετίες οι θεωρητικές και πρακτικές προσπάθειες των ψυχολόγων επικεντρώνονται στις αρνητικές πτυχές και τα προβλήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας, και βέβαια στο πώς θα τα διορθώσουν. Ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, σωματική και πνευματική άσκηση, διατροφή, διαλογισμόςΤο άρθρο μας για το mindfulness και δεκάδες άλλες μέθοδοι και πρακτικές εφαρμόστηκαν για να θεραπεύσουν ορατά και αόρατα προβλήματα. Πλέον όμως, οι επιστήμονες δεν σκύβουν απλώς πάνω από ένα πρόβλημα. Δεν ασχολούνται αποκλειστικά με το τι δεν πάει καλά, αλλά και με το τι πάει καλά, και κυρίως τι μπορεί να πάει καλύτερα βασισμένοι στο αριστοτελικό «Η ευτυχία μας εξαρτάται από μας». Και κάπως έτσι προέκυψε η επιστήμη της θετικής ψυχολογίας.
Αν και η επιστήμη της θετική ψυχολογίας είναι σχετικά νεόκοπη και δέχεται σοβαρές επικρίσεις, οι ακόλουθοί της δηλώνουν βέβαιοι για την αποτελεσματικότητά της. Ο Πολ ΝτισάνΤο βιογραφικό του, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον Νταν ΤομάσουλοΤο προφίλ του στο LinkedIn έναν σύντομο οδηγό για όσους επιθυμούν να κατακτήσουν την ευτυχία. Δεν πρόκειται για κάποια μαγική συνταγή, αλλά για μια σειρά απλών βημάτων και πρακτικών που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας και να δει άμεσα αποτελέσματα:
Οι 7 συνήθειες των ευτυχισμένων ανθρώπων
  1. Σχέσεις
    Σύμφωνα με σειρά μελετών όσοι έχουν έναν ή περισσότερους στενούς φίλουςDynamic spread of happiness in a large social network: longitudinal analysis over 20 years in the Framingham Heart Study | BMJ δηλώνουν περισσότερο ευτυχισμένοι. Όσοι μάλιστα μοιράζονται τα συναισθήματά τους και συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες με τους φίλους τους, είναι πολύ πιθανότερο να δηλώσουν ευτυχείς, σε σύγκριση με όσους περνούν περισσότερο χρόνο με μέλη της οικογένειάς τουςDaily well-being of older adults with friends and family. Export EXPORT Add To My List Email Print Share | American Psychological Association. Πόσο μάλλον σε σύγκριση με όσους περνούν μεγαλύτερο διάστημα μόνοι τους. Τα ευρήματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά μεταξύ των πιο ηλικιωμένωνAssociations among relational values, support, health, and well-being across the adult lifespan | Wiley Online Library.
    Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για την ανθρώπινη εξέλιξη (η περιβόητη μελέτη του Χάρβαρντadultdevelopmentstudy.org που κράτησε πάνω από 80 χρόνια) αναδεικνύει τις ανθρώπινες σχέσεις σε υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα για τη διατήρηση της ευτυχίας, ενώ καταγράφει και τη συμβολή τους στη μακροζωία. Οι ερευνητές μάλιστα θεωρούν ότι οι στενές σχέσεις είναι σημαντικότερες από τα χρήματα και τη δόξα και συμβάλλουν σε έναν ευτυχισμένο βίο περισσότερο από την κοινωνική θέση, το IQ ή ακόμα και τα γονίδια.

    Ο επικεφαλής της 80ετούς μελέτης του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Γουάλντιγκερ, μοιράζεται τα μυστικά που αποκόμισε από την έρευνα και βοηθά τους πάντες να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή.
  2. Πράξεις καλοσύνης
    Όσοι εκφράζουν έμπρακτα την καλοσύνη τουςDoing well by doing good. The relationship between formal volunteering and self-reported health and happiness | ScienceDirect νιώθουν πιο ευτυχισμένοι. Ειδικά όσοι φροντίζουν άλλους εθελοντικάHappiness Runs in a Circular Motion: Evidence for a Positive Feedback Loop between Prosocial Spending and Happiness | Journal of Happiness Studiesείναι πιο ευτυχισμένα και έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Όσοι κάνουν δε συστηματικά δωρεές και βοηθούν οικονομικά όσους έχουν ανάγκηThe Secret to Happiness? Giving | Science magνιώθουν πιο ευτυχισμένοι σε σύγκριση με όσους ξοδεύουν χρήματα για τους εαυτούς τους.
  3. Άσκηση και σωματική ευεξία
    ​Λέγεται ότι το τζόκινγκFor Depression, Prescribing Exercise Before Medication | The Atlantic είναι πιο αποτελεσματικό από τα αποτελεσματικότερα αντικαταθλιπτικάΗ άσκηση ως αντικαταθλιπτικό | inside story.Όσο απλουστευτικό κι αν ακούγεται, εκατοντάδες έρευνεςThe influence of physical activity on mental well-being | NCBI επιβεβαιώνουν ότι η σωματική άσκηση συνδέεται με το αίσθημα ευτυχίας, τη μείωση του άγχους, τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης της βελτίωσης των νοητικών ικανοτήτων και πολλά ακόμη.
    Το ίδιο και η σωστή διατροφή. Και όταν λέμε σωστή, εννοούμε ισορροπημένη: λιγότερη ζάχαρη, λιγότερο αλάτιAssociations between diet quality and depressed mood in adolescents: results from the Australian Healthy Neighbourhoods Study | NCBIκαι λιγότερο αλκοόλ.

    Λιγότερο κόκκινο κρέας, αλλά όχι και καθόλου κόκκινο κρέαςMeat Is Brain Food | The New York Times, λιγότερα κορεσμένα λιπαράStudy: Eating Lots of Trans Fat May Lower Quality of Life | WebMD αλλά περισσότερα Ω3 και Ω6 λιπαράDietary intake of n-3 and n-6 fatty acids and the risk of clinical depression in women: a 10-y prospective follow-up study | NCBI. Όλα λιγότερα; Όχι δα, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι ευτυχισμένοι καταναλώνουν καθημερινά περισσότερα λαχανικά, φρούτα και όσπριαEating More Fruits & Veggies May Make You Happier | Live Science.
  4. Κλίση
    Βρείτε την κλίση σας και καλλιεργήστε την. Σε οτιδήποτε κι αν έχετε κλίση. Εφόσον προσπαθείτε με όλες τις δυνάμεις σας να πετύχετε έναν στόχο ή να εκπληρώσετε μια δραστηριότητα, ακόμη κι αν αυτή είναι δύσκολη, το πιθανότερο είναι ότι θα μείνετε ευχαριστημένοι από τη διαδικασία. Ειδικά αν αυτή η δραστηριότητα ισοδυναμεί ή περιλαμβάνει αυτό που αδόκιμα αποκαλούμε χόμπι: π.χ. ένα σπορ, ένα μουσικό όργανοFlow among music teachers and their students: The crossover of peak experiences | ScienceDirect, η κηπουρικήGardening promotes neuroendocrine and affective restoration from stress | NCBI, το γράψιμοTο άρθρο μας για το bullet-journaling και πολλά ακόμη. Όσο περισσότερο καλλιεργείτε την κλίση σας, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα νιώθετε, αρκεί να μην θέτετε υπερβολικούς στόχουςThe Influence of Goal-Directed and Experiential Activities on Online Flow Experiences | ScienceDirect. Αν για παράδειγμα κολυμπάτε θα νιώσετε ευτυχισμένοι όταν τερματίσετε το πρώτο το σας χιλιόμετρο, αλλά μάλλον θα απογοητευτείτε αν στοχεύετε σε Oλυμπιακό μετάλλιο.
    Για να το υπεραπλουστεύσουμε θα δανειστούμε την προσέγγιση του κορυφαίου ψυχολόγου Μιxάλι Τσίκσεντμιxάλι: «Κάνετε αυτό που κάνετε κυρίως επειδή σας αρέσει αυτό».
  5. Πνευματικότητα
    Πολλές μελέτες συνδέουν τις πνευματικές και θρησκευτικές πρακτικές με την ευτυχία. Η αίσθηση (ίσως και η ψευδαίσθηση) της ανακάλυψης του νοήματος της ζωής μέσω της θρησκείας ή αντίστοιχων πνευματικών ενασχολήσεων επιδρά θετικά στην ψυχολογίαReligion, spirituality, and health: the research and clinical implications | ΝCBI των περισσότερων. Εξάλλου, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις και πρακτικές αυτού του τύπου βελτιώνει την κοινωνικότητα και τη δημιουργία δεσμών. Ειδικά ο διαλογισμός έχει συνδεθεί άμεσα με την ευημερία, καθώς διαπιστωμένα χαλαρώνει το σώμαReligion, Social Networks, and Life Satisfaction | Sage Journals, μειώνει τα επίπεδα άγχους και υποστηρίζει τη θετική σκέψη.
  6. Πλεονεκτήματα 
    Ανακαλύψτε τα δυνατά σας σημεία και επενδύστε σε αυτά. Οι άνθρωποι που έχουν αναδείξει τα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα τους και τα χρησιμοποιούν για σκοπούς υπέρτερους των προσωπικών τους στόχων είναι σαφώς πιο ευτυχισμένοι«Using signature strengths in pursuit of goals: Effects on goal progress, need satisfaction, and well-being, and implications for coaching psychologists». Ο Mάρτιν Σέλιγκμαν θεωρεί ότι οι πλέον ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν ανακαλύψει τα πλεονεκτήματά και τις αρετές τους και τα αξιοποιούν σε μόνιμη βάσηMartin Seligman: Τhe new era of positive psychology| TED.
  7. Θετική στάση
    Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι αισιόδοξοι είναι σταθερά πιο ευτυχείς. Εκτός από τις προφανείς θετικές επιδράσεις επιπτώσεις σε ψυχολογικό επίπεδο, βοηθά και σωματικά βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημαOptimistic expectancies and cell-mediated immunity: the role of positive affect | NCBI και προλαμβάνοντας αρκετές χρόνιες παθήσειςOptimism, cynical hostility, and incident coronary heart disease and mortality in the Women's Health Initiative | NCBI. Παράλληλα, η έκφραση ευγνωμοσύνης«Gratitude and happiness: Development of a measure of gratitude, and relationships with subjective well-being» συνδέεται άμεσα με την ευτυχία αλλά και την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων δύσκολων στιγμών.
Ακόμη όμως κι αν τα βήματα δεν λειτουργήσουν στην περίπτωσή σας, να θυμάστε τη ρήση του Ευγένιου Ο’ Νιλ: «Eίναι σπουδαίο παιχνίδι το κυνήγι της ευτυχίας».

Μην αφήνεις το smartphone να ελέγχει το μυαλό σου

$
0
0
Κορυφαία στελέχη εταιρειών τεχνολογίας προειδοποιούν για τις μη αναστρέψιμες συνέπειες που έχει στο ανθρώπινο μυαλό η διαρκώς ανερχόμενη «οικονομία της προσοχής» και ο εθιστικός σχεδιασμός των εφαρμογών. Μέχρι όμως να εισακουστούν από τη Σίλικον Βάλεϊ, θα πρέπει να αντιδράσει ο τελικός χρήστης. Μπορεί;



κούγεται ένας ήχος από το κινητό. Κάτι σαν μπλινγκ. «Ειδοποίηση του Facebook» σκέφτεσαι αυτόματα. Έχεις μάθει να ξεχωρίζεις τους ήχους. Τι λέω; Εσύ τους άλλαξες για να τους ξεχωρίζεις. Άλλον ήχο για τα SMS, άλλον για τα WhatsApp, άλλον για το Viber. Πλέον έχεις και Instagram. «Τι το ήθελα το Instagram;», σκέφτεσαι όσο συνεχίζεις να δουλεύεις στον υπολογιστή του γραφείου.

Με δυο λόγια

Έχεις ελαχιστοποιήσει τον internet browser για να αφοσιωθείς στο Excel. Δεν τα καταφέρνεις. Το αχνό γαλάζιο LED φωτάκι αναβοσβήνει για να σου υπενθυμίζει ότι η ειδοποίηση είναι εκεί. Περιμένει να τη διαβάσεις. Αντιστέκεσαι. Τι είναι πια τόσο σημαντικό που να αξίζει την προσοχή σου; Ένα νέο αίτημα φιλίας, ένα like σε μια φωτογραφία, μία πρόσκληση σε εκδήλωση; Είναι αυτά αρκετά σημαντικά για να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να πάρεις το smartphone στο χέρι;
Και βέβαια δεν είναι.
Και βέβαια θα σταματήσεις ό,τι κάνεις για να πάρεις το smartphone στο χέρι και να ελέγξεις το περιεχόμενο της ειδοποίησης. Είπαμε, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να αξίζει την προσοχή σου. Τίποτα δεν μπορεί να διεκδικεί μερίδιο από τον πολύτιμο χρόνο σου. Το συνειδητοποιείς, το γνωρίζεις καλά, αλλά δεν μπορείς να αντισταθείς. Δεν μπορείς παρά να διαθέσεις άπλετα τον χρόνο σου.
Αγγίζεις την οθόνη. Η ειδοποίηση αφορά στα γενέθλια μιας παλιάς σου συμμαθήτριας. Έχεις να τη δεις από το σχολείο. Κι όμως αποφάσισες να διακόψεις τη δουλειά σου, για να διαβάσεις μια προτροπή να της ευχηθείς. Ναι, το μετανιώνεις τη στιγμή που το κάνεις. Όλοι το κάνουμε, όλοι μετανιώνουμε για τον χαμένο χρόνο, και όλοι το ξανακάνουμε. Όλοι, ή τέλος πάντων όλοι όσοι διαβιούμε σε αυτό το παράλληλο ψηφιακό σύμπαν.
Σε αυτό το γοητευτικό, επαναστατικό, καινοτόμο σύμπαν που έχει αλλάξει οριστικά και αναπόδραστα τη ζωή μας. Σε θετική κατεύθυνση, και σε αυτό είμαστε κάθετοι. Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε την καθημερινότητά μας χωρίς Google και Facebook, την ψυχαγωγία χωρίς YouTube και Spotify, την επικοινωνία μας χωρίς Messenger και WhatsApp. Μπορούμε όμως να μην τους επιτρέψουμε να ελέγχουν το μυαλό και τη ζωή μας;
Η οικονομία της προσοχής
Όλες αυτές οι πλατφόρμες μας προσφέρουν τόσες δυνατότητες δωρεάν και εμείς δεν έχουμε παρά να τις εκμεταλλευτούμε. Φαινομενικά δωρεάν. Γιατί στην πραγματικότητα, πληρώνουμε πολύ ακριβά τις υπηρεσίες τους. Το τίμημα δεν είναι άλλο από τον χρόνο μας. Και είναι πανάκριβο. Όταν ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν έγραφε την εμβληματική φράση «ο χρόνος είναι χρήμαΣτο “Advice to a Young Tradesman”» δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι διακόσια εβδομήντα χρόνια αργότερα, η φράση του θα αποκτούσε ακόμη πιο βαρύνουσα αξία. Στην ψηφιακή εποχή, το πολυτιμότερο νόμισμα είναι ο χρόνος και η συνεπαγόμενη προσοχή μας. Αυτή ζητούν όλοι οι κολοσσοί του internet και της τεχνολογίας.
Και οι χρήστες τους τη δίνουν. Κάθε ώρα. Κάθε λεπτό. Νύχτα και μέρα. Εργάσιμες και αργίες. Όπως είχε πει ένας αμφιλεγόμενος «ψηφιακός προφήτης», ο Ντέιβιντ ΣινγκΗ ιστοσελίδα του Ντέιβιντ Σιγνκ, «δεν υπάρχει πλέον κατάσταση online και offline, υπάρχει online και ύπνος». Αυτό επιβεβαίωσε πρόσφατα με δήλωσή του και ο CEO της Netflix: «Ανταγωνιστές μας δεν είναι μόνο το YouTube και το Snapchat. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας είναι ο ύπνος».



Είναι όμως αρκετά δυνατός ανταγωνιστής ο ύπνος; Από έρευνες επιβεβαιώνεταιTeenagers 'checking mobile phones in night' | BBC News ότι σχεδόν οι μισοί έφηβοι ελέγχουν το κινητό τουςSleepless in school? The social dimensions of young people’s bedtime rest and routines | Journal of Youth Studies κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και ότι ένας στους τρεις ενήλικες ελέγχειΈρευνα της Deloitte για τα μοτίβα χρήσης των smartphones τα social media αν τύχει να ξυπνήσει.
Πλέον, τα wearable gadgets σου δίνουν τη δυνατότητα να βλέπεις τις ειδοποιήσεις σου ακόμη κι όταν το κινητό είναι στην τσέπη ή στην τσάντα. Ακόμη κι όταν κάνεις τζόγκινγκ ή κολυμπάς.
«Η πληθώρα πληροφοριών δημιουργεί φτώχεια προσοχής», δήλωνε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Χέρμπερτ ΣάιμονHerbert A. Simon, που έμεινε γνωστός ως ο εισηγητής της θεωρίας της «Οικονομίας της ΠροσοχήςΑπόσπασμα από το βιβλίο “The Attention Economy: Understanding the New Currency of Business”», η οποία εξελίσσεται διαρκώς έκτοτε. «Ταυτόχρονα γεννιέται η ανάγκη να διατεθεί η προσοχή αποτελεσματικά μεταξύ της υπεραφθονίας των πηγών πληροφόρησης», συμπλήρωνε ο Σάιμον.
Όταν ο Σάιμον διατύπωνε τη θεωρία του βέβαια, δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι ο μέσος χρήστης αγγίζειPutting a Finger on Our Phone Obsession | dscout την οθόνη του κινητού του 2.617 φορές κάθε μέρα.
2.617 φορές. Χωρίς να συνυπολογίζουμε τις άλλες συσκευές. Προσπαθήστε να σκεφτείτε αν υπάρχει κάποια άλλη κίνηση που να επαναλαμβάνουμε όχι 2.617 φορές, αλλά 617 ή και 17. Πιστέψτε μας, θα βρείτε ελάχιστες.
Ο μετανοημένος συγγραφέας και ο δημιουργός του like που έσβησε το Facebook
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στιβ Τζομπς δεν επέτρεπε στα παιδιά του να χρησιμοποιούν το iPad. Δεν είναι ανάγκη να είσαι γκουρού της τεχνολογίας για να αντιληφθείς γιατί το έκανε. Δώστε σε ένα παιδί ένα tablet και παρακολουθήστε πόσο γρήγορα θα βυθιστεί στις εφαρμογές και τις λειτουργίες του. Όχι μόνο γιατί είναι βατό ως μέσο, αλλά γιατί είναι κατασκευασμένο να απομυζά τον χρόνο σου. Οι περισσότερες εφαρμογές είναι επιστημονικά σχεδιασμένες ώστε να μην σου επιτρέπουν να αντλήσεις (μόνο) την πληροφορία που θέλεις, αλλά να κάνουν τα πάντα για να σε κρατήσουν στη σελίδα/πλατφόρμα.
Στο YouTube για παράδειγμα, όλα φωνάζουν ότι θέλουν να κρατήσουν τον χρήστη στην πλατφόρμα. Οι λίστες, τα προτεινόμενα, τα αγαπημένα, αλλά κυρίως το πιο εκνευριστικό (;) χαρακτηριστικό που ταχύτατα συνηθίσαμε: αμέσως μόλις τελειώσει το βίντεο που επέλεξες, ξεκινά αυτόματα να παίζει το επόμενο.
Στο Snapchat, τη δημοφιλέστατη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων ειδικά για μικρότερες ηλικίες, οι χρήστες ενθαρρύνονταιΣυμβουλές σε παιδιά για τη διατήρηση του λεγόμενου Snapstreak, της συνεχόμενης επικοινωνίας με κάποιον/α φίλο/η τους να μένουν διαρκώς σε επαφή με τους φίλους τους. Ακόμη κι αν δεν έχουν κάτι να πουν. Ένα στίκερ για κάθε ημέρα που έστειλαν μήνυμα σε κάποια από τις επαφές τους –ακόμη κι αν αυτό το μήνυμα είναι ένα σύμβολο, μια φωτογραφία του ταβανιού. Μπορούν μάλιστα να δίνουν τον κωδικό τους σε κάποιο φίλο σε περίπτωση που λείψουν για λίγες ημέρες, μη τυχόν και χαθεί το σερί.

snapstreak.jpg

To Snapstreak.
Το Facebook και το Twitter έχουν αναπτύξει αντίστοιχες στρατηγικές, στη λογική των προτεινόμενων («Δείτε τι χάσατε»), αλλά και των φορτικών ειδοποιήσεων.
Το email από το Facebook που σας ζητάει να επιβεβαιώσετε ότι είστε εσείς στη φωτογραφία που σας έκαναν tag, δεν έχει μόνο στόχο τη σύμφωνη γνώμη σας, αλλά να διασφαλίσει ότι θα συνδεθείτε για να δείτε τη φωτογραφία. Και πιθανότατα να αποδεχθείτε τη δημοσίευση στον τοίχο σας. Και, εχμ, να μείνετε λίγο ακόμη για να δείτε ποιος έκανε like. Αλήθεια, γιατί αργείτε τόσο να κάνετε like;
Σχεδόν όλες οι πλατφόρμες ακολουθούν αντίστοιχα μοντέλα. Ο Νιρ Εγιάλ, συγγραφέας του βιβλίου#1 Bestseller της Amazon στην κατηγορία Σχεδιασμός Βιομηχανικών Προϊόντων με τον πρόδηλο τίτλο “Hooked: How to Build Habit-Forming Products” έγραψε πρόσφατα ένα άκρως κατατοπιστικό άρθροHow Facebook, Twitter, and Pinterest Hook Users | Magenta για τα κόλπα που αξιοποιούν οι κολοσσοί της πληροφορικής και της τεχνολογίας για να μας εθίζουν. Δεν ξέρουμε αν είναι οι τύψεις για την έως τώρα δραστηριότητά του, αλλά το μήνυμα του Εγιάλ είναι σαφές: «Μην τους αφήνετε να κοντρολάρουν το μυαλό σας».

nir-eyal.jpg

Ο Νιρ Εγιάλ.
Δεν είναι ο μόνος.
Η εταιρεία Asana CommunicationsΗ ιστοσελίδα δημιουργεί λύσεις για αύξηση της παραγωγικότητας. Ιδρυτής της ο Τζάστιν Ρόζενσταϊν, με βαρύ βιογραφικό στη Σίλικον Βάλεϊ, καθώς εργάστηκε ως μηχανικός λογισμικού τόσο στη Google (συνέδραμε στον σχεδιασμό του chat), όσο και στη Facebook, όπου ανάπτυξε και υλοποίησε την ιδέα του Like.

justin-rosenstein.jpg

Ο Τζάστιν Ρόζενσταϊν.
Συνειδητοποιώντας πόσο δύσκολο είναι να αντισταθεί στους πειρασμούς, ο Ρόζενσταϊν έχει μπλοκάρει το Reddit, έχει οικειοθελώς αποκλειστεί από το Snapchat και έχει επιβάλει αυστηρά όρια στη χρήση όλων των social media. Επειδή όμως όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, μόλις απέκτησε το νέο του iPhone, ενεργοποίησε τη λειτουργία γονικού ελέγχου, προκειμένου να μην μπορεί να κατεβάσει οποιαδήποτε εφαρμογή. Και του Facebook. Κυρίως του FacebookMan who invented “like” button deletes Facebook app over addiction fears | Independent.
Ο έμπειρος προγραμματιστής δεν στέκεται μόνο στη μειωμένη παραγωγικότηταWorker, Interrupted: The Cost of Task Switching | Fast Company που προκαλείται από τη χρήση εφαρμογών και την εμμονική επίσκεψη σε websites και κοινωνικά δίκτυα. Αναφέρεται και στις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει αυτή η όψιμη τάση. «Η προσοχή μας αποσπάται διαρκώς», λέει χαρακτηριστικά. «Ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιούμε το κινητό». Μια επιστημονική μελέτη τον επιβεβαιώνειBrain Drain: The Mere Presence of One’s Own Smartphone Reduces Available Cognitive Capacity | Journal of the Association for Consumer Research. «Η απλή παρουσία του smartphone μειώνει τη γνωσιακή ικανότητα του ατόμου», είναι ο τίτλος της.
Ο Ρόζενσταϊν είναι ένας από τους πολυάριθμους executives της Σίλικον Βάλεϊ που τόσο με το ατομικό τους παράδειγμα όσο και με τις πράξεις τους φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στην εκρηκτική άνοδο της οικονομίας της προσοχής. «Είναι σημαντικό να μιλήσουμε εμείς γι’ αυτό το ζήτημα, γιατί είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να θυμηθεί τη ζωή πριν το smartphone», τονίζει.
Ο ευαγγελιστής της αλλαγής
O Τριστάν Χάρις, τέως Design Ethicist της Google και νυν ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας Time Well SpentΗ ιστοσελίδα, υπερθεματίζει: «Θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει με την ανθρώπινη προσοχή είναι ενδεχομένως μη αναστρέψιμο. Είναι κάτι παραπάνω από απλή απόσπαση της προσοχής και κάτι χειρότερο από μια απλή εθιστική συμπεριφορά. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος θα μπορούσε πραγματικά να γίνει μια καθοριστική πολιτική και ηθική πρόκληση της εποχής μας».

Ο Χάρις έχει περάσει τα τελευταία χρόνια περιοδεύοντας όλο τον κόσμο για να μιλήσει σε συνέδρια, πανεπιστήμια και μεγάλους οργανισμούς, αλλά και να δώσει συνεντεύξειςThe Binge Breaker -Bianca Bosker - The Atlantic - November 2016 σε σημαντικά ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει το κοινό αλλά και τους εργαζόμενους στην tech βιομηχανία αναφορικά με το συγκεκριμένο φαινόμενο.


Ξεκινώντας μάλιστα την προσπάθειά «αφύπνισης», κατόρθωσε να οργανώσει μια θρυλική συνάντησηGoogle seeks out wisdom of Zen master Thich Nhat Hanh | The Guardian μεταξύ 20 CEOs της Σίλικον Βάλεϊ και μιας ομάδας ζεν μοναχών με επικεφαλής τον Τικ Νιατ Χαν.
«Η προσοχή μας, ο χρόνος μας, είναι το αντικείμενο του ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν επιστημονικές και συστηματικές μεθόδους για να την προσελκύσουν», δήλωσε ο Χάρις. «Προφανώς έχουν στόχο να κατευθύνουν την προσοχή μας προς τους δικούς τους στόχους, που είναι εντελώς διαφορετικοί από τους δικούς μας. Ας σκεφτούμε ποιοι είναι οι δικοί μας στόχοι: Θέλω να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου, θέλω να μάθω πιάνο, θέλω να κάνω αυτό το ταξίδι. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ανθρώπινοι στόχοι, αλλά αν αναλογιστούμε τους στόχους που έχει η τεχνολογία θα καταλήξουμε στο εξής: τη μεγιστοποίηση του χρόνου που δαπανούμε στην εκάστοτε πλατφόρμα».
Αυτό που υπονοεί ο Τριστάν Χάρις είναι ότι η τεχνολογία έχει πλέον όλες τις δυνατότητες για να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τους δικούς μας στόχους, αλλά φυσικά δεν το κάνει γιατί οι δικοί της στόχοι κρίνονται σαφώς σημαντικότεροι και πιο κερδοφόροι. Σε αυτή την ομιλία του στο Ted, ο Χάρις αναφέρεται αναλυτικά στα κόλπα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες προκειμένου να ελέγξουν τα μυαλά δισεκατομμυρίων χρηστών καθημερινά.


Η αεροπειρατεία του μυαλού
Οι τεχνολογικές πλατφόρμες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον έλεγχο του νου δισεκατομμυρίων ανθρώπων, με τον τρόπο που ένας αεροπειρατής παίρνει τον έλεγχο ενός αεροσκάφους, ισχυρίζεται ο Χάρις. Γιατί όμως δεν το καταλαβαίνουμε ή γιατί ακόμη κι όταν το κατανοούμε τείνουμε να το αγνοούμε; «Είναι πιο εύκολο να ξεγελάσουν τους ανθρώπους παρά να τους πείσουν ότι έχουν ξεγελαστεί», απαντάει ο Χάρις μέσω του motto που επέλεξε ως προμετωπίδα του μακροσκελέστατου μανιφέστουHow Technology is Hijacking Your Mind — from a Magician and Google Design Ethicist | Thrive Global του.
Ως ειδικός στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία της ψυχολογίας μας, ο ΤριστάνΧάρις παραλληλίζει τον τρόπο που παίζουν οι μάγοι με τα μυαλά των παιδιών με τις αντίστοιχες τακτικές των σχεδιαστών εφαρμογών και ψηφιακών προϊόντων. Και παραθέτει 10 τρόπους:
  1. Αυτός που ελέγχει το μενού μιας εφαρμογής ελέγχει και τις επιλογές που θα κάνει ο χρήστης. Ο Χάρις ισχυρίζεται ότι οι «μάγοι» δίνουν στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση της ελεύθερης επιλογής, ενώ στην πραγματικότητα έχουν σχεδιάσει το μενού των διαθέσιμων επιλογών ώστε να βγαίνουν κερδισμένοι ό,τι κι αν κάνει ο χρήστης. Κανείς, ή τέλος πάντων ελάχιστοι θα αναρωτηθούν: «Τι δεν υπάρχει στο μενού;» ή «Γιατί μου δίνετε αυτές τις επιλογές και όχι άλλες;». Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η λίστα ειδοποιήσεων στο smartphone, η οποία προσφέρει φαινομενικά στον χρήστη μια συνοπτική εικόνα όσων έχασε από την τελευταία φορά που άγγιξε την οθόνη του, αλλά στην πράξη λειτουργεί ως φάκα για να παγιδευτεί ο διαθέσιμος χρόνος του.
Ο Τζο Ένταλμαν αναλύει τον τρόπο που οι ειδοποιήσεις μάς παγιδεύουν σε μια διαρκή διαδικασία μάταιης ανατροφοδότησης.


  1. Ο Τριστάν Χάρις παρομοιάζει το smartphone με έναν κουλοχέρη. Ο τρόπος που τραβάμε τον μοχλό του κουλοχέρη, άλλωστε, θυμίζει τον τρόπο που κατεβάζουμε την μπάρα προς τα κάτω για να ελέγξουμε για τυχόν νέες ειδοποιήσεις. «Το τράβηγμα του μοχλού ή της μπάρας συνδυάζεται με μια μεταβλητή ανταμοιβή, η οποία μπορεί να είναι είτε ιδιαίτερα δελεαστική, είτε μέτρια, είτε το απόλυτο τίποτα», λέει. «Όταν τραβήξουμε το τηλέφωνό μας από την τσέπη, παίζουμε κουλοχέρη για να δούμε τι ειδοποιήσεις πήραμε».
  2. Το FOMSI (Fear of Missing Something Important) είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εφαρμογές και τα sites εισβάλλουν στο μυαλό μας, υποσχόμενα ότι δεν θα μας επιτρέψουν να χάσουμε οτιδήποτε σημαντικό. Αλλά όπως τονίζει «ζούμε με το φόβο μην τυχόν χάσουμε κάτι, αλλά δεν είμαστε φτιαγμένοι για να ζούμε έτσι. Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα –όταν ξεπεράσουμε αυτόν τον φόβο– ξυπνάμε από την ψευδαίσθηση. Όταν αποσυνδεθούμε για περισσότερες από μία ημέρες ή καταργήσουμε την εγγραφή σε όλες αυτές τις ειδοποιήσεις, καμία από τις ανησυχίες μας δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί». Πράγματι, η σκέψη «κι αν χάσω κάτι πραγματικά σημαντικό;» γεννιέται πάντα πριν από την αποσύνδεση, την κατάργηση της εγγραφής ή την απενεργοποίηση –ποτέ μετά.
  1. Η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή, η ανάγκη του ανήκειν σε μια μικρότερη ή μεγαλύτερη ομάδα, είναι ένα επιχείρημα που δεν διατυπώνουμε ευθέως, αλλά μας κρατάει καρφωμένους στις οθόνες. Το εγώ μας πλέον επιβεβαιώνεται με likes και retweets και πρέπει να βιώνουμε την επιβεβαίωση τη στιγμή που συμβαίνει.
  2. Μια νεόκοπη μορφή κοινωνικής αμοιβαιότητας υποχρεώνει τους χρήστες να μένουν περισσότερη ώρα συνδεδεμένοι στα social media, λίγο ως πολύ για να βγάλουν την υποχρέωση. «Tit-for-tat», που λέει ο Χάρις. Εν ολίγοις, σου κάνω like γιατί μου έκανες κι εσύ. Ή σε κάνω follow γιατί με ακολούθησες κι εσύ. Το LinkedIn είναι αρκετά πιο προχωρημένο και σαφώς πιο επιθετικό, καθώς ενημερώνει τους χρήστες για το ποιοι επισκέφθηκαν το προφίλ σου. «Δεν θέλεις να χάσεις την επόμενη επαγγελματική ευκαιρία», σε ενημερώνει το διαβολάκι της προσοχής και επιστρατεύει τον αλγόριθμο για να σου δείξει νέες πιθανές συνδέσεις.
  3. Ο αλγόριθμος της αυτόματης αναπαραγωγής βίντεο χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη έχει εξελιχθεί τόσο εντυπωσιακά, που ο χρήστης δέχεται «αδιαμαρτύρητα» τη μετάβαση σε ένα βίντεο που δεν επέλεξε, τόσο στο YouTube όσο και στο Facebook,
  4. Σχεδόν όλες οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων επιλέγουν μια επιθετική –για την προσοχή μας– τακτική. Pop-up μηνύματα, ειδοποιήσεις που εισέρχονται με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο στο οπτικό πεδίο του χρήστη, προκειμένου να τον αναγκάσουν να διακόψει ό,τι κάνει και να στραφεί στο διακριτό πλαίσιο της συνομιλίας. Ακόμη πιο ύπουλες είναι οι ειδοποιήσεις ανάγνωσης –αφού ο άλλος διάβασε το μήνυμα, οφείλει να σου απαντήσει.
  1. Παραλληλίζοντας την τακτική των κοινωνικών δικτύων με την αντίστοιχη των σούπερ μάρκετ, ο Χάρις παρατηρεί ότι τα πιο δημοφιλή προϊόντα και αυτά που θεωρούνται «πρώτης ανάγκης», όπως πχ το γάλα ή το ψωμί, είναι συνήθως τοποθετημένα στην πίσω πλευρά του καταστήματος. Με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής καλείται να περάσει από διαδρόμους που του επιφυλάσσουν πειρασμούς. Αντίστοιχα στο Facebook δεν μπορείτε να δείτε τη λίστα των αποψινών εκδηλώσεων χωρίς να δείτε το feed, στο οποίο πιθανότατα θα σταθείτε γιατί (νομίζετε ότι) είδατε κάτι ενδιαφέρον. Ή δεν μπορείτε να δημοσιεύεστε ένα tweet χωρίς να δείτε τη ροή του Twitter κ.λπ.
  2. Οι «άβολες», όπως τις αποκαλεί, επιλογές συνοψίζονται στο «αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό προϊόν ή εφαρμογή, να καταργήσετε την εγγραφή σας ή να το απεγκαταστήσετε από το τηλέφωνό σας». Το κάνουν ακριβώς όπως οι μάγοι, λέει ο Χάρις. «Καθιστούν ευκολότερο για τον θεατή να πάρει αυτό που θέλει ο μάγος, και πολύ πιο δύσκολο αυτό που δεν θέλει».
  3. Η στρατηγική που ο ίδιος περιγράφει ως «πόδι στην πόρτα» συνοψίζεται στο ότι δεν μας δίνουν την πληροφορία παράλληλα με τις ενδεχόμενες «συνέπειες» από τη χρήση της. Το TripAdvisor πχ ζητά ένα κλικ για τη βαθμολόγηση ενός ξενοδοχείου και ακολουθεί ένα ερωτηματολόγιο πολλών σελίδων. Πόσοι όμως θα πατούσαν την ειδοποίηση «δείτε αυτή τη φωτογραφία» αν ήξεραν ότι το κλικ θα τους κρατήσει στην πλατφόρμα για τα επόμενα 20 λεπτά; *Αυτός είναι ο λόγος που στο inside story προσθέτουμε τον χρόνο ανάγνωσης.
Αυτές οι δέκα τεχνικές είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όλες σχεδόν οι εταιρείες τεχνολογίας που διεκδικούν μερίδιο από την πίτα χρησιμοποιούν αντίστοιχες τακτικές. Απασχολούν αναρίθμητους μηχανικούς και designers προκειμένου να εφευρίσκουν νέους τρόπους να μας κρατούν αγκιστρωμένους στα sites και τα apps τους. «Ο χρόνος των ανθρώπων είναι πολύτιμος. Και θα πρέπει να τον προστατεύσουμε με ανάλογη αυστηρότητα με το ιδιωτικό απόρρητο και άλλα ψηφιακά δικαιώματα», καταλήγει ο ιδρυτής του Time Well Spent.
Τι προτείνει λοιπόν;
Καλά τα ευχολόγια, ακόμη καλύτερες οι θεωρητικές αναλύσεις, αλλά πώς θα βάλουμε φρένο σε όλο αυτό; Ο Τριστάν Χάρις προτείνει κάτι που ακούγεται αρκετά ρομαντικό, αλλά ταυτόχρονα φαντάζει εφαρμόσιμο: Έναν «όρκο του Ιπποκράτη» για designers λογισμικού, εφαρμογών και περιεχομένου. Αναφέρεται μάλιστα και στη θεμελιώδη αρχή του όρκου αυτού, που δεν είναι άλλη από τον περιορισμό της εκμετάλλευσης των ψυχολογικών αδυναμιών των χρηστών.
Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον ιδρυτή του Time Well Spent, είναι η αναγνώριση εκ μέρους των εταιρειών και των υπαλλήλων τους ότι όλοι είμαστε ευάλωτοι και εν δυνάμει θύματα της οικονομίας της προσοχής. Ακόμη όμως και αν οι κολοσσοί της τεχνολογίας αναγνωρίσουν ότι εκμεταλλεύονται την ευαλωτότητα του ανθρώπινου μυαλού, θα πρέπει να κάνουν πολλά βήματα για να πάψουν να «ταΐζουν την αδηφάγο σαύρα που κρύβεται στο μυαλό μας». ΠροτείνειCalling All Technology Makers: We want you to re-imagine your products to put our best interests first. μάλιστα συγκεκριμένα βήματα στους σχεδιαστές εφαρμογών.
Πιστεύει ότι είναι εφικτά αυτά που προτείνει; Ο Χάρις συχνά παραπέμπει σε ενώσεις καταναλωτών που κατά καιρούς έχουν επιτύχει σημαντικές δικαστικές και εξωδικαστικές νίκες έναντι κολοσσών του εμπορίου. Στο διαδίκτυο βέβαια, τα πράγματα είναι σαφώς πιο περίπλοκα. Ίσως γι’ αυτό επιμένει ότι το πρώτο βήμα για τη λύση του προβλήματος θα ήταν η συντονισμένη προσπάθεια από επαγγελματίες και χρήστες, ούτως ώστε να πιεστούν στο μέγιστο βαθμό οι υπερδυνάμεις της Silicon Valley. «Προτείνουμε μια ψηφιακή χάρτα δικαιωμάτων που περιγράφει με σαφήνεια τα πρότυπα σχεδιασμού, ώστε να μπορούν οι χρήστες να περιηγηθούν κατευθείαν σε αυτό που θέλουν χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από σκοπίμως τοποθετημένους περισπασμούς.


Τι μπορεί να κάνει ο τελικός χρήστης;
Προφανώς η λύση δεν είναι να πετάξουμε τα smartphone. Αν και κάποιοι το εισηγούνταιThis Infographic Will Make You Want to Throw Away Your Phone | Wanderlust ως μονόδρομο. Ο Χάρις προτείνει έναν μεσοβέζικο συμβιβασμό. «Ελαχιστοποιήστε τον καταναγκαστικό έλεγχο, την ασυνείδητη χρήση και τον φόβο ότι θα χάσετε κάτι σημαντικό», υποδεικνύει. Αυτό μπορεί να γίνει –σχετικά– εύκολα, αν προσαρμόσετε την αρχική σας οθόνη με τις απολύτως απαραίτητες εφαρμογές (αυτές που είναι πράγματι εργαλεία, πχ Google Maps, ξυπνητήρι, σημειώσεις), με στόχο να μην έχετε τύψεις κάθε φορά που ανοίγετε το κινητό.
Αν όμως στην αρχική οθόνη υπάρχει το εικονίδιο του Gmail, ακόμη κι αν είστε εγκρατείς ο αριθμός των αδιάβαστων emails (στρατηγικά τοποθετημένος στην κόκκινη κουκίδα) θα σας βάλει στον πειρασμό να τα ελέγξετε. «Τι κι αν χάσω κάποια σημαντική ειδοποίηση;», θα αναρωτηθεί ο ανήσυχος χρήστης. Εχμ, τίποτα. Πάντα θα σας περιμένουν νέα emails, πάντα αυτός που τα στέλνει θα θεωρεί σημαντικό να του απαντήσετε ASAP. Τι κι αν δεν το κάνετε; Τι κι αν αρχίσετε να θεωρείτε τον δικό σας χρόνο σημαντικότερο από τον χρόνο των άλλων; Και ναι, αν είναι κάτι πραγματικά σημαντικό θα σας πάρουν τηλέφωνο.
Α, και να φορτίζετε το κινητό έξω από το υπνοδωμάτιο. Ναι, θα πρέπει να ξεθάψετε το παλιό σας ξυπνητήρι.
Ένα προφανές, αν και όχι απολύτως αποτελεσματικό μέτρο είναι το ad-blockerAd blocking.
Τα ad-blockers είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα προγράμματα που αποτρέπουν την εμφάνιση διαφημίσεων. Ο έτερος συνιδρυτής του Time Well Spent, Τζέιμς Γουίλιαμς αρθρογραφείWhy It’s OK to Block Ads | University of Oxford, Practical Ethics σχετικά. Το πρόβλημα βέβαια που δημιουργεί η αθρόα χρήση ad-blockers είναι ότι μαζί με τα ξερά (εν προκειμένω τις εκνευριστικές διαφημίσεις που καλύπτουν όλη την οθόνη, παίζουν ήχο ή βίντεο χωρίς να το επιλέξεις ή όσες υποχρεώνεσαι να δεις πριν παρακολουθήσεις ένα βίντεο ή ακούσεις ένας μουσικό κομμάτι), καίγονται και τα χλωρά, δηλαδή τα sites που βασίζονται στη διαφήμιση για να επιβιώσουν.
Υπάρχουν και διάφορα extensions και plugins για τον browser που σας επιτρέπουν να κάνετε (κατά το δυνατόν) απερίσπαστοι τη δουλειά σας, όπως το NoisliΗ ιστοσελίδα, το Strict WorkflowΤο Strict Workflow, το StayFocusdTo Stay Focusd, το δοκιμασμένο f.luxTo f.lux κ.ά.
Είναι όμως αρκετά; Η απάντηση έρχεται από έναν πεζογράφο. «Αποτύχαμε να λάβουμε υπόψη τη σχεδόν ακόρεστη όρεξη του ανθρώπου για περισπασμούς», σημείωνε ο Άλντους Χάξλεϋ στην «Επιστροφή στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο». Αυτό είναι το πρόβλημα. Πως ακόμη και αν πειστούν οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές να ακολουθήσουν τη γραμμή ηθικής που προτείνει το Time Well Spent, η ανθρώπινη όρεξη για περισπασμούς θα μένει ακόρεστη. Και σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να την «ταΐσει». Μήπως λοιπόν το ζητούμενο είναι η καταπολέμηση της πείνας και όχι η αλλαγή της συνταγής του φαγητού;

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η Στοά P2, το Βατικανό, ο τραπεζίτης του Θεού και το παρακλάδι της στην Ελλάδα

$
0
0

Πολλοί θεωρούν ότι η τεκτονική στοά Ρ2 στην Ιταλία δράση συνδέεται με συνωμοσίες, δολοφονίες, μαφιόζικη δράση, υποθέσεις διαφθοράς, πολιτικά παιχνίδια και ασύλληπτα σενάρια και η περίπτωση της ιταλικής Propaganda Due, είναι αυτή που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όλα τα προηγούμενα δεν αποτελούν αποκύημα κάποιας νοσηρής φαντασίας.


Ο επίλογος της Propaganda Due (;) γράφτηκε και τυπικά με το θάνατο του αρχηγού της Λίτσιο Τζέλι στα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η εκτεταμένη δράση της μασονικής στοάς, είχε ήδη απολέσει τη δυναμική της, μετά την αποκάλυψη των ονομάτων επιφανών μελών της, το 1981.

Το σκάνδαλο Banco Ambrosiano

Το 1982, η Αμβροσιανή Τράπεζα, γνωστή στα ιταλικά ως Banco Ambrosiano, καταρρέει υπό τη σκιά ενός μεγάλου σκανδάλου που βαραίνει την Ιταλία. Στο προσκήνιο έρχονται τότε, οι σχέσεις του Βατικανού με τη συγκεκριμένη τράπεζα, καθώς η Τράπεζα του Βατικανού διατηρούσε σημαντικό ποσοστό μετοχών στην Ambrosiano. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται εκτός από τον πρόεδρό της Αmbrosiano, Ρομπέρτο Κάλβι, και ανώτατα στελέχη του κράτους του Βατικανού.
Έντονη μάλιστα είναι η φημολογία, ότι στο τραπεζικό σκάνδαλο συμμετείχε ο επικεφαλής του ρωμαιοκαθολικού θώκου, Πάπας Ιωάννης ο πρώτος. Ταυτόχρονα όμως η Τράπεζα του Βατικανού κατηγορείται για υπόγειες διαδρομές χρημάτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας ως δίαυλο επικοινωνίας τη Banco Ambrosiano.


Ο τραπεζίτης του Θεού

Στη σκιώδη ιστορία εμπλέκονται επιφανείς προσωπικότητες της εποχής, ενώ χαρακτηριστικό των σχέσεων που διατηρεί ο πρόεδρός της, Ρομπέρτο Κάλβι, με την Εκκλησία, είναι το προσωνύμιο που του αποδίδεται ως «Τραπεζίτης του Θεού».

Η υπόθεση άρχισε να καλύπτει ακόμα περισσότερο την Ιταλία όταν, το 1981, η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της μασονικής στοάς Propaganda Due ή P2, για να συλλάβει τον επικεφαλής της -«Σεβάσμιο Δάσκαλο» για τα μέλη της- Λίτσιο Τζέλι, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην υπόθεση δόλιας χρεοκοπίας της τράπεζας, επενδύοντας χρήματα που προέρχονταν από τη δράση της ιταλικής μαφίας.

Παράλληλα έρχονται στο φως στοιχεία, τα οποία αφορούν στη δράση του προέδρου της Banco Ambrosiano, Ρομπέρτο Κάλβι, ο οποίος συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή με ποινή κάθειρξης 4 ετών.


Η φυλακή όμως δεν ήταν ικανή να τον αποκλείσει από τις… δραστηριότητές του, καθώς αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εκκρεμούσε η εκδίκασης έφεσης της ποινής του. Ο Κάλβι συνέχισε να διατηρεί παράλληλα τη θέση του στην τράπεζα.

Η εξαγορά της τράπεζας και η απειλές της μαφίας

Ακολουθεί η εξαγορά της τράπεζας από τον Κάρλο ντε Μπενεντέτι, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη αναπληρωτή προέδρου, για να εγκαταλείψει αιφνίδια τη θέση του 2 μήνες αργότερα, αφού είχε δεχτεί επανειλημμένα απειλές από τη μαφία.

Ο αντικαταστάτης του, Ρομπέρτο Ροσόνε, δεν πέρασε ούτε κι εκείνος απαρατήρητος στη μαφία. Τραυματίστηκε σε επεισόδιο με εμπλοκή της μαφιόζικης οργάνωσης Magliana Gang η οποία διατηρούσε τον έλεγχο του υποκόσμου στη Ρώμη, από τα τέλη του 1970 και ύστερα.

Η χρεοκοπία

Το 1982, αποδεικνύεται ότι η τράπεζα δεν μπορούσε να αιτιολογήσει την προέλευση 1.287.000.000 δολαρίων, ενώ ο Κάλβι εγκατέλειψε τη χώρα για να αποφύγει την επιστροφή του στη φυλακή. Στις 18 Ιουνίου, εντοπίζεται απαγχονισμένος στο Λονδίνο, και λίγο μετά η τράπεζα καταρρέει υπό το βάρος του σκανδάλου.


Για την υπόθεση, παραπέμπονται στην ιταλική Δικαιοσύνη, εκτός από τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Μπετίνο Κράξι, και ο επικεφαλής της μασονικής κάστας, Λίτσιο Τζέλι.

Η Γκλάντιο, με παρακλάδι της στην Ελλάδα την «Κόκκινη Προβιά»

Ο Τζέλι, ο οποίος πέθανε στα 96 του, λίγες ημέρες πριν, είχε πλούσιο βιογραφικό. Βρέθηκε στο προσκήνιο τόσο για τη σύλληψη του πρώην ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας, Τζουσέπε Σάραγκατ, την οποία φέρεται να είχε σχεδιάσει, στο πλαίσιο αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, όσο και για το… χτίσιμο της τρομοκρατικής οργάνωσης Γκλάντιο, η οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η ομολογία Αντρεότι που συνταράσσει την Ευρώπη

Τις εν λόγω διασυνδέσεις έρχεται να επιβεβαιώσει αρκετά χρόνια αργότερα, το 1990, η ομολογία του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζούλιο Αντρεότι, ο οποίος ομολόγησε στη Βουλή ότι «από το 1950 και μετά οργανώθηκε μια παράνομη υπηρεσία πληροφοριών με τη βοήθεια της CIA και των βρετανών πρακτόρων, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ανατρεπτική δραστηριότητα ή επίθεση από μέρους των Σοβιετικών… Το δίκτυο παραμένει!» Με αυτό τον τρόπο ο Αντρεότι φωτογράφιζε την P2. Ομολογία, η οποία συνταράσσει εκείνη την εποχή, όχι μόνο την Ιταλία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ανάλογη οργάνωση της Γκλάντιο ήταν και το ελληνικό σχέδιο «Κόκκινη Προβιά» το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Στην Βρετανία η ανάλογη δομή είχε τον κωδική ονομασία «Operation Stay Behind», στη Γερμανία τη «Schwert» και στην Ελβετία την «Ομάδα Πληροφοριών και Ασφάλειας».

Η αμφιλεγόμενη επιρροή και δράση της Propaganda Due

Οι απόψεις αναφορικά με τη σημασία και την επιρροή της Propaganda Due, του Τζέλι, εμφανίζονται διφορούμενες καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι η P2 έδρασε ως αντιδραστική, σκιώδης κυβέρνηση, έτοιμη να αναλάβει κυβερνητικές αρμοδιότητες σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας.

Άλλοι από την πλευρά τους εκφράζουν την άποψη ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία οργάνωση αθλίων, οι οποίοι προκειμένου να βελτιώσουν την κοινωνική τους θέση προσπαθούσαν να συνάψουν σχέσεις με ισχυρούς ανθρώπους της εποχής.

Το «Σχέδιο για τη Δημοκρατική Αναγέννηση»

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι σε έρευνες που πραγματοποιούσε η αστυνομία στη βίλα του Λίτσιο Τζέλι κατά το 1982, εντόπισε ένα έγγραφο με τίτλο «Σχέδιο για τη Δημοκρατική Αναγέννηση», το οποίο περιελάμβανε την ενοποίηση των μέσων ενημέρωσης, την καταστολή των συνδικαλιστικών φορέων, καθώς και την πλήρη αναμόρφωση του ιταλικού Συντάγματος.

Ο… οίκος των επιφανών

Ο… οίκος της P2 φιλοξενούσε επιφανείς δημοσιογράφους και βιομηχάνους, στρατιωτικούς ηγέτες και φυσικά πολιτικούς με πιο γνωστό το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς και δημοσιογράφους όπως ο τότε διευθυντής της Corriere della Sera, Φράνκο ντι Μπέλα, και φυσικά ο επικεφαλής της Banco Ambrosio, Κάλβι.

Αυτά τα ονόματα όπως και αρκετά ακόμα αποκαλύφθηκαν όταν βρέθηκε η σχετική λίστα που διατηρούσε ο Τζέλι, στη βίλα Γουάντα, όπου ο ίδιος περνούσε μεγάλο μέρος των διακοπών του.

Απόδειξη αποστολής εμβάσματος από τον Μπερλουσκόνι στην P2

Οργάνωση με ισχύ παγκοσμίως

Η δύναμή της όμως, εκτός από την Ιταλία, επεκτάθηκε στην Ουρουγουάη, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, συμμετέχοντας στο βρώμικο πόλεμο μεταξύ των μελών της αργεντίνικης κυβέρνησης. Επιφανή στελέχη της ήταν ο Εμίλιο Μασέρα, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, ο υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Περόν, Χοσέ Λόπεζ Ρέγα, καθώς και ο στρατηγός, Γκιγέρμο Σουάρες.

Η τρομοκρατική επίθεση στην Μπολόνια και η προσπάθεια συγκάλυψης
Σκοτεινός υπήρξε επίσης ο ρόλος του Τζέλι και της P2, όταν αποπειράθηκαν να εμποδίσουν τις έρευνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια, η οποία στοίχισε τη ζωή 85 ανθρώπων. Η έκρηξη βόμβας στο σταθμό της ιταλικής πόλης έμελε να είναι η πιο αιματοβαμμένη τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία της Ιταλίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Η αποκάλυψη

Ο ρόλος και η δράση της P2, άργησε να αποκαλυφθεί -κάτι που έγινε το Μάρτιο του 1981- αν λάβουμε υπόψη μας ότι είχε ιδρυθεί και λειτουργούσε από το 1877, με αρχική ονομασία «Μασονική Προπαγάνδα» (Propaganda Massonica). Ωστόσο οι λεπτομέρειες που ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις υποψίες, έγιναν γνωστές με την κατάθεση του τραπεζίτη, Μισέλ Σιντόνα (γνωστού ως «Καρχαρία»), ο οποίος εκτός από σχέσεις με την τράπεζα του Βατικανού, διατηρούσε στενές επαφές και με την ιταλική μαφία.

Στην πραγματικότητα όμως η αρχή του τέλους για την P2 ήρθε όταν αποκαλύφθηκε με τα ονόματα των μελών της, που βρέθηκαν στη βίλα του Τζέλι. Και ίσως το τέλος που στέλνει οριστικά στις σελίδες κάποιου βιβλίου ιστορίας την υπόθεση της Propaganda Due, είναι η… φυγή Τζέλι. Ή μήπως όχι;

pronews + katohika

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ένα απλό αλλά μεγαλοφυές τρικ για να μην νερώνει ο καφές σας

$
0
0
Ένα απλό αλλά μεγαλοφυές τρικ για να μην νερώνει ο καφές σας

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και οι λάτρεις του παγωμένου καφέ έχουν την τιμητική τους.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως μετά από λίγο και ειδικά όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, τα παγάκια λιώνουν και ο καφές παύει να θυμίζει καφέ και γίνεται μάλλον  νερό με λίγη γεύση από καφέ.
Υπάρχει ωστόσο ένα πολύ απλό κόλπο για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τον φραπέ, τον φρέντο καπουτσίνο ή τον εσπρέσσο αναλλοίωτο μέχρι τελευταίας σταγόνας.
Δείτε πώς:

Φτιάχνουμε κανονικά τον καφέ μας, γεμίζουμε με μια ποσότητα από τον καφέ που φτιάξαμε  παγοθήκες και τις βάζούμε στην κατάψυξη.
Ετσι, στον επόμενο καφέ μας μπορούμε να βάλουμε τα παγάκια που φτιάξαμε. Τα παγάκια θα λιώσουν, αλλά ο καφές δεν θα νερώσει. Αντιθέτως θα γίνει πιο πολύς...
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Αποσυμβολισμός του μυθικού Κέρβερου. Του φύλακα του κάτω κόσμου.

$
0
0


Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο Κέρβερος ήταν ο φύλακας του Πυλών του Άδη. Ήταν γιος του Γίγαντα Τυφώνα και της Έχιδνας. Παρουσιάζεται σαν ένας τρομερός σκύλος με τρία κεφάλια, ενώ σύμφωνα με κάποιους είχε πόδια λιονταριού και ουρά φιδιού. Ήταν υπεύθυνος για την παραμονή των νεκρών στον Κάτω κόσμο αλλά και για την απαγόρευση εισόδου στους ζωντανούς.

Όταν κάποιος νεκρός έφτανε στον Άδη, ο Κέρβερος κουνούσε την ουρά του χαιρετώντας τον, ενώ εάν κάποιος από αυτούς που είχαν ήδη περάσει την Πύλη τολμούσε να το σκάσει από τον Κάτω κόσμο τον κατασπάραζε. Στην αρχαία Ελλάδα οι συγγενείς του νεκρού τοποθετούσαν στο καλάθι του μια πίτα με μέλι για να ηρεμήσουν και να ευχαριστήσουν τον Κέρβερο.

Ο Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή να του τον φέρει ζωντανό. Ο Ηρακλής πήγε στο ακρωτήριο Ταίναρο, βρήκε την είσοδο του Αδη και τον Κέρβερο. Λίγο πριν πλησιάσει, ελευθέρωσε δύο δεμένους ανθρώπους που τους επιτίθονταν κτήνη. Ο Κέρβερος, όταν αντίκρισε την περήφανη κορμοστασιά του ήρωα, φοβήθηκε κι έτρεξε να κρυφτεί κάτω από τον θρόνο του Πλούτωνα. Ο Πλούτωνας, κάτω από την προτροπή της Περσεφόνης, δέχτηκε να πάρει τον Κέρβερο ο Ηρακλής, εφόσον μπορούσε να τον πιάσει. Ο ήρωας μετά από πάλη, τα κατάφερε.

Τα τρία κεφάλια θεωρείται ότι αντιπροσώπευαν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν σύμβολο της γέννησης, της νεότητας και του γήρατος. Ίσως επίσης συμβολίζουν το τρισυπόστατο, της ανθρώπινης φύσης. Η ουρά φιδιού συμβολίζει τις πλάνες και τις φοβίες που δηλητηριάζουν τη πνευματική ζωή.
Η πιο ισχυρή ικανότητα Κέρβερου ήταν το βλέμμα του, το όποιο ήταν τόσο φοβερό που όποιος τον κοιτούσε στα μάτια αμέσως μετατρεπόταν σε πέτρα. Λέγεται ότι ο Κέρβερος είχε αιχμηρά δόντια και ένα δηλητηριώδες δάγκωμα. Από το δηλητήριο που έσταζε πάνω στο έδαφος φύτρωνε ένα φυτό που είναι γνωστό ως «Ακόνιτο»....

Ο Ορφέας ήταν ο μοναδικός που κατάφερε με τη λύρα του να κοιμίσει το μυθικό τέρας προκειμένου να περάσει τις πύλες του Άδη για να βρει την αδικοχαμένη γυναίκα του Ευρυδίκη.

Ο Ηρακλής ανεβαίνει σε ένα βουνό για να βρει την είσοδο του κάτω κόσμου, δηλαδή να εισχωρήσει στα άδυτα της ψυχής. Ο Κέρβερος με τα τρία κεφάλια, δείχνει επίσης τρία στάδια προετοιμασίας για την είσοδο στο άβατο των μυστηρίων:

α) εξαγνισμός (απελευθέρωση από τα δεσμά του υλικού κόσμου)
β) μύηση μέσω της προσωπικής μας κόλασης, για να αγγίξουμε το συμπαντικό νόημα μέσα από την εμπειρία
γ) υπηρεσία στην ανθρωπότητα.

Και τα τρία είναι απαραίτητα, ειδικά το τελευταίο, καθώς διαπιστώνουμε παράλληλα με τους άθλους, ο Ηρακλής βοηθά κι άλλους ανθρώπους που υποφέρουν. Η ψυχή δεν ξεχνά πως είναι μέρος ενός συνόλου, ένα κομμάτι της συμπαντικής ενέργειας.

Ο σκληρός αγώνας και η νίκη επί του Κέρβερου, δηλαδή κάθε υλικής επιθυμίας, απόλαυσης ή φοβίας, έχει στόχο την άνοδο στη κορυφή της γνώσης. Ο αναζητητής όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις αδυναμίες, πριν εισχωρήσει στο άδυτο του ναού της γνώσης. Αν μπει με θάρρος κι αυτοπεποίθηση, όπως ο Ηρακλής, οι αδυναμίες θα τον φοβηθούν, όπως ο Κέρβερος.

Η προσωπική εμπειρία μέσα από τη μάχη είναι απαραίτητη, κατάκτηση της γνώσης μέσω της εμπειρίας.

Μυσταγωγία - Μυθαγωγία


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ: Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ (PHILIP BARLAG)

$
0
0


Ήταν 44 π.Χ. ο Καίσαρας είχε πετύχει πολλά. Είχε δημιουργήσει εξαρχής την περιουσία της οικογένειάς του και η σταδιοδρομία του τον είχε βοηθήσει να παγιώσει την προσωπική του φήμη. Είχε ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι και είχε εισαγάγει έναν νέο τρόπο ηγεσίας. Αντί να χρησιμοποιεί τη βία και τον εκφοβισμό, ο Καίσαρας χρησιμοποιούσε την παρακίνηση για να βρει τρόπο να αγγίξει την καρδιά και το μυαλό του ρωμαϊκού λαού και να ανατρέψει το παλιό καθεστώς.
Μετά το τέλος του Εμφυλίου, ο Καίσαρας επέστρεψε στη Ρώμη όπου πλέον επικρατούσε ειρήνη. Οι εχθροί του είχαν πολεμήσει και είχαν ηττηθεί. Σε όσους δεν σκοτώθηκαν στις μάχες, είχε δώσει χάρη. Είχε φέρει τάξη στον κόσμο. Ο Καίσαρας βρισκόταν μόνος στην κορυφή του πολιτικού κόσμου, στο απόγειο της δύναμής του. Παρότι η Σύγκλητος δυσανασχετούσε ακόμη με την εξουσία και το κύρος που είχε συγκεντρώσει στο πρόσωπό του, ψήφισε και τον διόρισε ισόβιο δικτάτορα. Στις μέρες μας, η λέξη δικτάτορας σημαίνει «αδίστακτος δυνάστης». Στο ρωμαϊκό πολιτικό σύστημα, ο δικτάτορας ήταν θέση στην οποία διοριζόταν κανείς σε πολύ ταραγμένες εποχές για να σταθεροποιήσει το πολίτευμα μέσω φωτισμένης και αποφασιστικής διοίκησης.
Η επόμενη σημαντική κίνηση του Καίσαρα ήταν να σχεδιάσει πόλεμο κατά των Πάρθων, ξένης αυτοκρατορίας στα ανατολικά, που είχαν νικήσει πολλές φορές τα ρωμαϊκά στρατεύματα. Καθώς το σχέδιό του έφτανε στην κλιμάκωσή του, μια ομάδα απελπισμένων συγκλητικών άρχισε να συνωμοτεί. Η συγκέντρωση όλης της εξουσίας στο πρόσωπό του τους είχε εξοργίσει τόσο πολύ που σκέφτονταν τη δολοφονία του. Όντας πολιτικά αδύναμοι, στράφηκαν στη βία και μερικές ημέρες προτού φύγει για την εκστρατεία στην Παρθία, μια κλίκα συγκλητικών αποφάσισε να του επιτεθεί.

Στις Ειδούς του Μαρτίου, η Σύγκλητος συνεδρίασε στο θέατρο του Πομπήιου. Ο πρώην σύμμαχος του Καίσαρα που τώρα είχε γίνει εχθρός του, είχε χτίσει αυτό το μεγαλοπρεπές πέτρινο θέατρο -το πρώτο της πόλης- ως μνημείο της δόξας του. Εκείνο το πρωί, η σύζυγος του Καίσαρα ξύπνησε από έναν εφιάλτη που είδε. Στο όνειρο, ο άντρας της είχε δολοφονηθεί. Τον ικέτευσε να μην πάει στη Σύγκλητο εκείνη τη μέρα και αυτός έλαβε υπόψη την προειδοποίησή της γιατί η υστερική της συμπεριφορά ήταν ασυνήθιστη για εκείνη. Ετοιμάστηκε να στείλει μήνυμα στη Σύγκλητο ότι δεν μπορούσε να παρευρεθεί για λόγους υγείας, όμως, εκείνη τη στιγμή, ένας από τους συνωμότες, ο Βρούτος, έφτασε στο σπίτι του για να βεβαιωθεί ότι θα πήγαινε στη μοιραία συνάντηση. Έπεισε τον Καίσαρα να παραστεί και τον συνόδευσε στο θέατρο. Ενώ βρισκόταν στον δρόμο, ένας από τους συμμάχους του, που είχε μάθει για τη συνωμοσία των συγκλητικών, έστειλε μήνυμα για να τον προειδοποιήσει. Καθώς ο Καίσαρας έφτανε στο θέατρο, πήρε το μήνυμα στα χέρια του, αλλά λόγω του συνωστισμού που επικρατούσε από τους συγκλητικούς που συνέρρεαν για τη συνεδρίαση, δεν είχε την ευκαιρία να το ανοίξει.
Μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση, οι συνωμότες συγκλητικοί δεν έχασαν χρόνο. Περικύκλωσαν τον καθισμένο Καίσαρα και άρχισαν να τον μαχαιρώνουν. Σοκαρισμένος, σηκώθηκε και προσπάθησε να τους αντισταθεί. Αλλά τα χτυπήματα έρχονταν απ’ όλες τις κατευθύνσεις και σε λίγο ο Καίσαρας έπεφτε νεκρός. Πέθανε μέσα σε μια λίμνη αίματος, σωριασμένος στο πάτωμα, κάτω από το στωικό, ασυγκίνητο και διαπεραστικό βλέμμα ενός μαρμάρινου αγάλματος του πιο πανούργου από τους εχθρούς του που είχε αποβιώσει πριν από καιρό, του Πομπήιου του Μέγα.
Με την αποστολή του ολοκληρωμένη πλέον, ο ανοργάνωτος όχλος των συγκλητικών ένιωσε σαν να είχε απελευθερώσει τον ρωμαϊκό λαό από έναν τύραννο.Έτσι είχαν παρουσιάσει τα πράγματα όσοι συνωμότησαν για να τον δολοφονήσουν. Στο μυαλό τους, ο Καίσαρας είχε φτάσει να αντιπροσωπεύει την καταπίεση, την καταπάτηση των αρχαίων προνομίων.
Όμως, τι πέτυχαν πραγματικά; Είχαν σκοτώσει τον ισχυρότερο άνθρωπο του κόσμου τους, που λόγω της φύσης της ισχύος του, αμέτρητοι άνθρωποι τον είχαν ακολουθήσει με τη βούλησή τους. Και αυτή η αφοσίωση ήταν δύσκολο να μεταφερθεί σε άλλο πρόσωπο. Ο θάνατος του Καίσαρα δεν σήμαινε πως οι συγκλητικοί μπορούσαν να μοιραστούν τη δύναμή του όπως έκαναν με τα εδάφη ενός κατακτημένου εχθρού. Είχαν καταφύγει στη χρήση βίας για να δολοφονήσουν έναν άνθρωπο τον οποίο φθονούσαν, αλλά η ισχύς δεν εξαφανίζεται έτσι απλά, πρέπει να μεταφερθεί κάπου αλλού. Όταν οι συνωμότες θεώρησαν ότι είχαν πια την πρωτοβουλία των κινήσεων, τα γεγονότα θα τους αποδείκνυαν ότι στην πραγματικότητα είχαν απολέσει τον έλεγχο.
Οι συγκλητικοί δεν είχαν εκτιμήσει σωστά την κατάσταση. Αδυνατούσαν να κατανοήσουν την έννοια του κενού εξουσίας. Ο Καίσαρας είχε πασχίσει να συγκεντρώσει τη διαμοιρασμένη ισχύ και εξουσία του ρωμαϊκού κόσμου στα χέρια του. Όταν πέθανε, η ισχύς του όχι μόνο εξανεμίστηκε, αλλά ανατράπηκε και ολόκληρο το σύστημα, και αυτό δεν το είχαν λάβει υπόψη τους οι συγκλητικοί όταν μαχαίρωσαν τον Καίσαρα στις Ειδούς του Μαρτίου.
Η χρήση βίας από πλευράς Συγκλήτου στέρησε τη ζωή του Καίσαρα, αλλά δεν εξάλειψε τη δύναμή του. Στο άκουσμα του θανάτου του, ο ρωμαϊκός λαός ξεσηκώθηκε υπέρ του, αναγκάζοντας τους συνωμότες να τραπούν σε φυγή για να σωθούν. Η ισχύς υπερισχύει πάντα της βίας και δημιουργεί μια προσωπική κληρονομιά. Οι συνωμότες δεν κατανοούσαν τη διαφορά μεταξύ ισχύος και βίας. Θα πρέπει να αντιληφθούμε τον φόνο του Καίσαρα ως αυτό που ήταν πραγματικά: η απόλυτη αποτυχία της βίας. Η Σύγκλητος, βουτηγμένη στην ευγενή ρητορική περί ελευθερίας και τυραννίας, έδρασε με τον πιο τυραννικό τρόπο, δολοφονώντας κάποιον λόγω των ιδεολογικών διαφορών που είχε μαζί του.
Θεώρησαν ότι παίρνοντας με τη βία τη ζωή του Καίσαρα, θα μπορούσαν να ιδιοποιηθούν την ισχύ του. Έκαναν λάθος. Μάλιστα, οι πράξεις τους τελικά τους κόστισαν την όποια, ελάχιστη, δύναμη και αίγλη είχε απομείνει.
Αν και νεκρός, ο Καίσαρας έμελλε να κάνει άλλη μια τελευταία κίνηση που θα μεγάλωνε την αφοσίωση που του είχε ο λαός. Μετά θάνατον, αποδείχθηκε ότι η προσήλωση που έδειχνε στον λαό ήταν αυθεντική. Νοιαζόταν για εκείνους και τους αντάμειψε για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που του είχαν δείξει.Όταν ανοίχτηκε διαθήκη του, αποκαλύφθηκε πως είχε αφήσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στον ρωμαϊκό λαό. Έχοντας αποπληρώσει το τεράστιο χρέος που τον βάραινε στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του, ο Καίσαρας ήταν πάμπλουτος όταν πέθανε, και η γενναιόδωρη πράξη του αποδείχθηκε θείο δώρο για πολλούς Ρωμαίους. Μετρητά θα δίνονταν σε όλους τους Ρωμαίους πολίτες. Οι κήποι και οι συλλογές του με έργα τέχνης θα παραχωρούνταν στον λαό προς όφελος και τέρψη του.
Η Σύγκλητος είχε πει στον λαό ότι ο Καίσαρας ήταν τύραννος, ένας αδίστακτος δυνάστης που καταπατούσε τα δικαιώματα και τα προνόμιά τους και είχε υποστηρίξει ότι ο θάνατός του τους είχε απελευθερώσει. Ωστόσο, ακόμη και μετά θάνατον, ο Καίσαρας επέδειξε την πίστη και την αφοσίωση που είχε στους ανθρώπους της Ρώμης. Νικημένος στη ζωή, θριάμβευσε στον θάνατο.Ο δεσμός του με τον λαό είχε διασφαλιστεί. Η Σύγκλητος δεν θα ξαναγινόταν ποτέ ο βασικός πόλος ισχύος στη ρωμαϊκή πολιτική ζωή. Όταν οι Ρωμαίοι έλαβαν το θείο δώρο που τους είχε αφήσει ο Καίσαρας άρχισαν να σκέφτονται την αγάπη που έτρεφαν γι’ αυτόν τον σπουδαίο άντρα που είχε ενεργήσει ως πιστός τους υπηρέτης.
Όμως, πέρα από την κληροδοσία στον λαό, η διαθήκη του Καίσαρα περιείχε κάτι ακόμη πιο σοκαριστικό. Υιοθέτησε μετά θάνατον τον γιο του ανιψιού του, τον Οκταβιανό, και άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε αυτόν τον μέχρι πρότινος άγνωστο νεαρό.
Η επιλογή του Οκταβιανού, που σε πολλούς φάνηκε παράξενη, μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε το ζήτημα της διαδοχής. Ο Οκταβιανός δεν φαινόταν να είναι άξιος διάδοχος του Καίσαρα. Ενώ ο Καίσαρας ήταν τολμηρός, χαρισματικός και θαρραλέος, εκείνος ήταν εσωστρεφής, υπολογιστικός και αινιγματικός. Δεν θεωρούνταν καν στενός συγγενής του. Ήταν γιος του ανιψιού του Καίσαρα από την πλευρά της μητέρας του και η συγγένειά τους ήταν τόσο μακρινή που θα μπορούσε να θεωρηθεί ανύπαρκτη. Το χειρότερο ήταν πως ο Οκταβιανός ήταν ακόμη έφηβος! Ο Καίσαρας είχε ενήλικους συγγενείς ή συνεργάτες που είχαν μεγάλη εμπειρία και ωριμότητα. Γιατί επέλεξε τον Οκταβιανό;
Παρότι αποτελούσε ριψοκίνδυνη επιλογή λόγω του νεαρού της ηλικίας του, για τον Καίσαρα ο Οκταβιανός είχε ορισμένα προτερήματα. Είχε μια υποφώσκουσα ευφυΐα, ήταν εύστροφος και έδειχνε να κατανοεί άριστα την πολυπλοκότητα της ρωμαϊκής πολιτικής. Ο Καίσαρας γνώριζε ότι τα έμφυτα χαρίσματα υπερισχύουν της αίγλης. Αναζητώντας τον διάδοχό του, ο ευφυέστατος Καίσαρας εκτίμησε κάποιον που είχε ίδιες διανοητικές ικανότητες με τον εαυτό του. Ο Καίσαρας δεν έδινε σημασία ούτε στις κοινωνικές προσδοκίες. Το τι σκέφτονταν οι άλλοι δεν είχε σημασία- σημασία είχε ποιος θα τιμούσε περισσότερο και θα διατηρούσε ζωντανή την κληρονομιά του. Κανένας άλλος υποψήφιος δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει.
Επίσης, ο Οκταβιανός είχε γύρω του έναν πιστό κύκλο φίλων, ανάμεσά τους ο εξαιρετικά ικανός Μάρκος Αγρίππας και ο ευφυής και καλλιεργημένος Γάιος Μαικήνας. Ο Καίσαρας ήξερε πως ο Οκταβιανός είχε γύρω του μια ομάδα ανθρώπων που θα τον στήριζαν πιστά, Θα μετρίαζαν τις νεανικές του παρορμήσεις και θα τον βοηθούσαν να πάρει καλύτερες, πιο σταθμισμένες αποφάσεις. Ο Καίσαρας έδειξε ότι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια διαδοχής, εκτός από το ποιόν του υποψηφίου, είναι τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται.
Όσο αντισυμβατική και αν ήταν, η επιλογή του Καίσαρα αποδείχθηκε πραγματικά εμπνευσμένη. Διεύρυνε τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις διαδοχής, τότε αλλά και τώρα. Κατάφερε να δειπέρα από συμβάσεις όπως η ηλικία, το κοινωνικό πλαίσιο του Οκταβιανού και ο βαθμός συγγένειας που είχε μαζί του. Και παρότι ο Οκταβιανός ήταν νέος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καίσαρας ήταν ακόμη στα πενήντα του και θα είχε αρκετό χρόνο να τον διαπαιδαγωγήσει αν δεν είχε δολοφονηθεί από τον όχλο των συγκλητικών.
Την ημέρα της κηδείας του, ο λαός της Ρώμης ήταν ταραγμένος. Κατά την εκφώνηση του επικήδειου λόγου, η οργή που ένιωθαν για τη δολοφονία του, σε συνδυασμό με την αγάπη που έτρεφαν στο πρόσωπό του, ξεχείλισε. Ο κόσμος άρχισε να πετά ξύλα, έπιπλα και ό,τι άλλη καύσιμη ύλη έβρισκε στην πυρά του Καίσαρα, τυλίγοντας έτσι την Αγορά στις φλόγες. Μεγάλο μέρος της Ρώμης κάηκε από την πυρκαγιά, η οποία συμβόλιζε τον αιώνιο δεσμό μεταξύ του Καίσαρα και του ρωμαϊκού λαού. Πράγματι, αυτή η τελευταία πράξη λαϊκής εξέγερσης παγίωσε για πάντα με τη δύναμη της φωτιάς τη σχέση τους με τον πολυαγαπημένο τους ηγέτη.
Οι δολοφόνοι συνταράχθηκαν. Πίστευαν ότι είχαν απελευθερώσει τον λαό και τώρα ο ίδιος ο λαός αναζητούσε εκδίκηση. Οι δολοφόνοι τράπηκαν σε φυγή. Πολλοί ταμπουρώθηκαν στα σπίτια τους ενώ ο όχλος τα πολιορκούσε και κατέστρεφε την πόλη.
Ο ρωμαϊκός λαός πραγματικά λάτρευε τον Καίσαρα. Σύμφωνα με τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής, ο Καίσαρας θα έπρεπε να νιώθει περιφρόνηση για τους κοινούς ανθρώπους και αυτοί για εκείνον. Προερχόταν από μία εκ των παλαιοτέρων οικογενειών γαλαζοαίματων της ρωμαϊκής κοινωνίας. Ο ελιτισμός ήταν κληρονομικό του δικαίωμα: είχε γεννηθεί στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας, σε μια κοινωνία όπου η κοινωνική τάξη ήταν το παν. Όταν γεννιέσαι στην κορυφή, πόσο σκέφτεσαι όσους βρίσκονται από κάτω σου;
ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ
PHILIP BARLAG
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ο παράγοντας «τύχη» δεν υπάρχει. Η ζωή είναι δημιουργία και όχι τυχαία γεγονότα.

$
0
0


Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε από νωρίς οτι είμαστε «άτυχοι» δίνοντας τεράστια σημασία σε αυτά που μας λένε οι άλλοι, αρχής γενομένης των γονέων μας.
Μας προτρέπουν να μην ακούμε την εσωτερική μας φωνή αλλά να ζούμε σύμφωνα με τις ανάγκες τις προσδοκίες και τις επιθυμίες των άλλων. Και συνήθως στην παιδική και εφηβική ηλικία αυτό προκαλεί συγκρούσεις και έντονες αντιπαραθέσεις με το περιβάλλον μας διότι τα παιδιά διαισθητικά γνωρίζουν ότι όλα αυτά είναι λάθος.
Επιπλέον αργότερα στην κοινωνία για να ενταχθούμε πρέπει να είμαστε σαν κι αυτούς, να πιστεύουμε αυτό που πιστεύουν και να κάνουμε αυτό που «πρέπει». Και φυσικά να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε καμία «τύχη».  Η ανασφάλεια μας να είναι τόση ώστε να μην τολμήσουμε ποτέ να βγάλουμε το κεφάλι από τη σακούλα και να δούμε γύρω μας.
Μας φαίνεται πιο φυσιολογικό να είμαστε άτυχοι παρά τυχεροί.
Μια φράση που χρησιμοποιούμε όλοι πολύ συχνά είναι το «ποιός έχασε την τύχη του για να την βρω εγώ».
Όπως πολύ συχνά βλέπουμε κάποιους ανθρώπους και σκεφτόμαστε ότι έχουν όλη την τύχη με το μέρος τους.
Ο παράγοντας «τύχη» δεν υπάρχει. Η ζωή είναι δημιουργία και όχι τυχαία γεγονότα.

Ο όρος «τύχη» δημιουργήθηκε για να εκφράσει τη μη αντίληψη μας ότι όλα είναι δικά μας δημιουργήματα. Αυτός που ενδόμυχα πιστεύει ότι είναι άτυχος θα βιώσει αυτό ακριβώς, την α-τυχία. Και το αντίθετο φυσικά.
Οι λεγόμενοι «τυχεροί» είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι τυχεροί. Είναι ο νόμος του αίτιου και του αιτιατού και δε μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Η πίστη στην αδυναμία και τη μη τύχη είναι ο απόλυτος έλεγχος πάνω μας. Και εδώ είναι η πρόκληση μας. Η υπέρβαση που πρέπει να γίνει.
Όταν και αν καταφέρουμε να το αλλάξουμε αυτό, δηλαδή να καταλάβουμε και να πιστέψουμε ότι έμεις έχουμε τη δύναμη και εμείς δημιουργούμε τα πάντα, θα δούμε ότι η ζωή θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται με απρόβλεπτους τρόπους.
Και όλα αυτά τα προκαλεί η δημιουργική σκέψη, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από την συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα με τον τρόπο που τα κάναμε μέχρι τώρα.
Παλιές συνήθειες και νοοτροπίες που προάγουν το φόβο δε μας εξυπηρετούν.
Αν απο δω και στο εξής σκεφτόμαστε και πράτουμε με το δικό μας τρόπο ότι κι αν σημαίνει αυτό, θα δημιουργούμε αυτό ακριβώς που πιστεύουμε ότι αξίζουμε.
Και το πρώτο βήμα για την έξοδο από το λούκι είναι να σταματήσουμε την τρεχάλα και να σκεφτούμε τι πραγματικά θέλουμε. Με ειλικρίνεια. «Ακούγοντας» προσεκτικά.
Γιατί ο κάθε ένας από εμάς δικαιούται να είναι αυτό που ΕΙΝΑΙ και να γίνει ότι επιλέξει.
Μάρη Κουγιτάκη
cosmiclight-gaia.blogspot + awakengr
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ἡ ζωώδης φύσις μας.

$
0
0
Κάθε διαμόρφωσις τοῦ ἀνθρώπου, κάθε πνευματικὴ καλλιέργεια καὶ κάθε πολιτισμὸς βασίζονται σὲ μιὰ συμφωνία γιὰ τὸ ἐπιτρεπτὸ καὶ τὸ ἀνεπίτρεπτο, τὸ καλὸ καὶ τὸ κακό, τὸ σωστὸ καὶ τὸ λάθος.
Ὁ ἄνθρωπος πάντοτε εἶναι σὲ ἔναν δρόμο μεταξὺ πρωτογόνου καὶ ἀνθρώπου τοῦ μέλλοντος καὶ ἔχει πάντα πολλά, ἀναρίθμητα πολλὰ νὰ καταπιέσει μέσα του, νὰ κρύψει, νὰ ἀπαρνηθῇ για μπορέσει νὰ γίνει ἕνα καλὸ μέλος τῆς κοινωνίας. Εἶναι γεμάτος ἀρχέγονο κόσμο καὶ τιτάνιες ὁρμὲς καὶ ὅλες αὐτὲς οἱ ὁρμὲς ὑπάρχουν μέσα του  πάντα. Ὅμως ἡ καλλιέργεια καὶ ὁ πολιτισμὸς τὶς ἔκρυψαν, δὲν τὶς δείχνουμε, γιατὶ μάθαμε ἀπὸ παιδιὰ νὰ τὶς κρύβουμε καὶ νὰ τὶς ἀπαρνούμεθα. Ὅταν ὅμως ἡ κάθε μία ἀπὸ αὐτὲς ἔλθῃ καὶ πάλι στὸ φῶς, συνεχίζει νὰ ζῇ. Καμμιὰ δὲν θανατώνεται καὶ καμμιὰ δεν μεταβάλλεται, ἀντίθετα ὅλες τους ἐξαγνίζονται συνεχῶς καὶ γιὰ πάντα. Καὶ κάθε μιὰ στὴν πραγματικότητα εἶναι καλὴ καὶ δεν εἶναι χειρότερη ἀπὸ μιὰν ἅλλην, μόνο ποὺ  ἡ κάθε ἐποχὴ καὶ ὁ κάθε πολιτισμὸς φοβοῦνται κάποιες περισσότερο ἀπὸ κάποιες ἄλλες καί τις διώκουν μὲ μεγαλύτερη μανία.

Ὅταν αὐτὲς οἱ ὁρμὲς ξανὰ – ξυπνήσουν, σὰν δυνάμεις ποὺ τιθασεύτηκαν μόνο ἐπιφανειακά, ὅταν αὐτὰ τὰ ζῷα ξανὰ – βρυχηθοῦν καὶ δείξουν σημεῖα ζωῆς, ἐπαναστατοῦν σὰν τοὺς δούλους ποὺ καταπιέστηκαν καὶ μαστιγώθηκαν.
Ἡ ἐξέλιξις εἶναι ἡ ἀπόπειρα ἐξημερώσεως τοῦ ἀνθρώπου ἀλλὰ καὶ ἡ συνειδητοποίησις ὅτι εἴμαστε καμωμένοι ἀπὸ μεγάλες ἀντιθέσεις ποὺ ἄν τὶς ἀποδεχθοῦμε, ἂν ἀποδεχθοῦμε τὴν ὑπάρξή τους μέσα μας, τότε ἡ ζωὴ μας θὰ πάρη τὴν γεύση μιᾶς γλυκιᾶς ἐρωμένης…
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Πανσέληνος στον Σκορπιό* Νέα Ζωή*

$
0
0








29. 4. 2018


Πανσέληνος στον Άξονα

Ταύρου ~ Σκορπιού*


Και πόσο ακόμα θα βιώνεις

πόνο, θλίψη, 

εθισμό, προσκόλληση, εξάρτηση;



Αυτή η Πανσέληνος

σηματοδοτεί την Αυτοαπελευθέρωση σου*


Μια Μεγάλη Θεραπεία Έρχεται

Από τους Ουρανούς



Άνοιξε την Καρδιά σου και Δέξου

αυτό το Φως που Έρχεται από

το Μάτι του Ταύρου

και το Ελιξήριο από το Κεντρί

του Σκορπιού*


Ολοκληρώνεις μια Κατάσταση Ύπαρξης

και περνάς σε μιά άλλη*


Η Πανσέληνος αυτή

σε ετοιμάζει για μια Νέα Ζωή*


( Δευτέρα 30 Απριλίου στις 3:58 ξημερώματα)



Με Αγάπη*

Αριάνα Παπακώστα*
arianaland-astrology

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ο Άγγελος Τανάγρας και το πρώτο ελληνικό παραψυχολογικό πείραμα του 1923

$
0
0


Αθήνα, εν έτει 1923. Στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, ο ιδρυτής της Δρ Άγγελος Τανάγρας και τα λοπά μέλη της, πραγματοποιούν πειράματα με σκοπό την μελέτη των παραψυχολογικών φαινομένων.

Προφητικά όνειρα, τηλεκίνηση, τηλεπάθεια, φαινόμενα εκτοπλάσματος, poltergeist… είναι μερικά από τα ψυχικά φαινόμενα με τα οποία πειραματίζονται.
Ο Τανάγρας αποτέλεσε εμβληματική προσωπικότητα των αρχών του 20ου αιώνα. Ήταν εκείνος που ώθησε την ελληνική κοινότητα να ασχοληθεί σοβαρά με την μελέτη παραφυσικών φαινομένων, μέσα από τα πειράματα που πραγματοποιούσε την δεκαετία του 1920 στην Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών που είχε ιδρύσει, η οποία αργότερα χρηματοδότηθηκε από μέλος της γνωστής οικογενείας Μπενάκη. 
Ως μαρτυρία της ζωής και του έργου του, μας κληροδότησε τα ημερολόγια του, μέσα στα οποία περιέγραφε τόσο τα πειράματα όσο και την ρευστή κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Ποια ήταν όμως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αυτής και ποιο το έργο που άφησε πίσω της; Ο Νίκος Κουμαρτζής, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιδρυτής των εκδόσεων iWrite.gr, έχοντας μελετήσει την πορεία του μέσα από τα ημερολόγια του, μιλά για τον πατέρα της Ελληνικής παραψυχολογίας στην Ελλάδα και για τα ιδιαίτερο έργο του.

Ο Άγγελος Τανάγρας 
Εν μέσω ρευστής κοινωνικοπολιτικής κατάστασης, λίγο πριν οι σειρήνες σημάνουν την αρχή ενός δεύτερου καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου, η επιστημονική ελίτ της Ελλάδας και πολλοί ακόμα επιφανείς Αθηναίοι, συμμετείχαν στα πειράματα που πραγματοποιούσε η Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών, ιδρυτής της οποίας, υπήρξε ο απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού, Άγγελος Τανάγρας.
Ο Άγγελος Ευαγγελίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννημένος το 1877 στην Αθήνα, σπούδασε Ιατρική και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Γερμανία, κατατάχθηκε, το 1897, στο Πολεμικό Ναυτικό. Εκεί, βιώσε όλες τις δραματικές εξελίξεις της εποχής, έλαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στην Κρητική Επανάσταση, ενώ υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Δηλιγιάννη και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Παράλληλα με το ιατρικό του έργο, υπήρξε και λογοτέχνης. Έχοντας βραβευτεί αρκετές φορές από το Ελληνικό Κράτος για τα συγγράματά του και ενώ πολλά από τα έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά και στα γερμανικά, κατά τη διάρκεια της ζωής του ήρθε αντιμέτωπος με την λογοκρισία, βλέποντας το βιβλίο του «Άγγελος εξολοθρευτής» να καίγεται στην πυρά των φιλοβενιζελικών.
Το ζενίθ της ερευνητικής του δραστηριότητας υπήρξε η διατύπωση της θεωρίας της ψυχοβολίας, δηλαδή η προσπάθεια επιστημονικής εξήγησης, με βάση το φαινόμενο της τηλεκίνησης, της πρόβλεψης του μέλλοντος.Προς υποστήριξη της θεωρίας του μάλιστα, εξέδωσε στα Γερμανικά την εργασία «Zeitschrift für Parapsyhologie» και στα Γαλλικά την «Le Destin et la Chance au Jour de l’Explication Psychobolique». Σύμφωνα με μερικούς ακαδημαϊκούς των αρχών του 20ου αιώνα, η θεωρία του αποτέλεσε τη βάση για τη θεωρία της ψυχοκίνησης του Dr. J. B. Rhine, «πατέρα» της Παραψυχολογίας, ενώ ο Κόμης Maurice Maeterlinck , βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1911, την αποκάλεσε ως την «αλήθεια του μέλλοντος».
Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών 
Με νωπές τις μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής, των Ιουλιανών, της απόπειρας δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι και της δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη που την ακολούθησε, οι αρχές του 20ου αιώνα, βρίσκουν την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, σε μια περίοδο έντονων αλλαγών τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Την ίδια περίοδο στην Ευρώπη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνικά εδάφη, λειτουργεί ήδη από το 1882, η Βρετανική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών με έδρα το Λονδίνο. Κύριος στόχος της είναι η μελέτη των παραφυσικών και ψυχικών φαινομένων μέσω αυστηρών για την εποχή επιστημονικών μεθόδων. 
«Η πορεία της εταιρίας έμελλε να είναι σημαντική αφού μέχρι τις μέρες μας στάθηκαν στην προεδρία της, μεγάλες προσωπικότητες όπως οι Charles Richet , γιατρός, βραβευμένος με Nobel το 1913 και John William Strutt φυσικός, βραβευμένος με Nobel το 1904» διευκρινίζει ο κ. Κουμαρτζής.
Στα πρότυπα αυτής της εταιρίας, ιδρύεται το 1923 στην Αθήνα, η Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών, η πρώτη εταιρία που ασχολήθηκε επιστημονικά με τη μελέτη και τη καταγραφή παραφυσικών φαινομένων στην Ελλάδα από τον Άγγελο Τανάγρα.
Η αναγνώρισή του Δρ. Τανάγρα από τον διεθνή χώρο της παραψυχολογίας δεν άργησε να έρθει, με την ανακήρυξη του σε επίτιμο μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών. Έτσι η Εταιρεία, χάρη στον πρόεδρό της, κατάφερε να συγκεντρώσει στις τάξεις της, την αφρόκρεμα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας της εποχής αλλά και την προσοχή της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. 
Στο ερευνητικό της επιτελείο συμμετείχαν μερικοί εκ των σημαντικότερων Ελλήνων επιστημόνων της εποχής (αρχίατροι, ακαδημαϊκοί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι, χημικοί, φυσικοί, βιολόγοι κ.ά.), πλάι σε πλήθος διαμέσων (medium). Εξαιτίας των προσωπικοτήτων που αποτελούσαν το ερευνητικό προσωπικό της, η εταιρία βρήκε άμεσα χορηγό, στο πρόσωπο της Αλεξάνδρας Χωρέμη-Μπενάκη, της γνωστής οικογενείας.
Το κίνημα του Πνευματισμού που είχε αναπτυχθεί σε Η.Π.Α. και Ευρώπη, άρχισε να αγγίζει και τη χώρα μας και σύντομα έγινε «μόδα» και στην ελληνική κοινωνική αφρόκρεμα. Τότε ήταν που έκανε την εμφάνιση της και η Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών προσπαθώντας να βάλει σε επιστημονική βάση όσα φαινόμενα εμφανίζονταν ως παραφυσικά και παράλληλα να καταδείξει την εξαπάτηση, όταν αυτή λάμβανε χώρα.
Την περίοδο αυτή, των απανωτών και έντονων αλλαγών για τη χώρα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, άνθρωποι τόσο υψηλού όσο και χαμηλού κοινωνικού επιπέδου συγκεντρώνονταν σε σπίτια και με τη βοήθεια διαμέσων προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με τα πνεύματα νεκρών συγγενών και φίλων. Μάλιστα, όλο αυτό γινόταν πολλές φορές μέσα σε ένα πλαίσιο επιστημονικοφάνειας.
«Οι έρευνες της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών ήταν κάτι διαφορετικό. Στην Εταιρεία συγκεντρώνονταν άνθρωποι τόσο υψηλού όσο και χαμηλού κοινωνικού επιπέδου οι οποίοι με τη βοήθεια διαμέσων προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με τα πνεύματα νεκρών συγγενών και φίλων»αναφέρει ο κ. Κουμαρτζής. 
«Μάλιστα, όλο αυτό γινόταν μέσα σε ένα πλαίσιο επιστημονικοφάνειας, μιας και συμμετείχαν πολλές φορές επιστήμονες, προσπαθώντας να αποδείξουν πειραματικά την αλήθεια ή και την εξαπάτηση πίσω από τα πνευματιστικά φαινόμενα. Υπό το πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Τανάγρας και τα μέλη της εταιρίας ερεύνησαν μέσα σε βάθος χρόνου φαινόμενα τηλεκίνησης, εκτοπλάσματος, τηλεπάθειας, poltergeist, προφητικών ονείρων κ.ά.»συμπληρώνει ο συγγραφέας ενώ διευκρινίζει πως χάριν της μεγάλης εκτίμησης που έχαιρε ο Δρ. Τανάγρας από την επιστημονική κοινότητα, εξ'αρχής καλούσε σημαίνουσες προσωπικότητες να παραβρεθούν ως μάρτυρες ή ερευνητές στα φαινόμενα που μελετούσε.
«Σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε ενδεικτικά μερικές από αυτές, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον αρχίατρο της Ναυτικής Ακαδημίας, Π. Νιρβάνα, τον έφορο αρχαιοτήτων, Α. Φιλαδελφεύ καθώς και τον τότε διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας, K. Καλυβίτη».
Το επιτυχημένο πείραμα τηλεπάθειας
Όπως θα περίμενε κανείς, σε κάθε φαινόμενο ακολουθούνταν και διαφορετική ερευνητική διαδικασία, πάντα όμως με την πλέον επιστημονική προσέγγιση για τα δεδομένα της εποχής.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα των πειραμάτων της εποχής ο κύριος Κουμαρτζής αναφέρει την επιτυχή έκβαση πειραμάτων τηλεπάθειας μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.
«Ήταν στο τελευταίο διεθνές συνέδριο Ψυχικών Ερευνών στο Παρίσι, το 1928, όταν μέσα από τις γαλλικές ανακοινώσεις ξεχώρισε αυτή του Dr. Warcolier, σχετικά με την επιτυχή έκβαση πειραμάτων τηλεπάθειας μεταξύ Παρισιού και Νέας Υόρκης. 
Στα πειράματα αυτά συμμετείχαν η ομάδα του Dr. Warcolier του Μεταψυχικού Ινστιτούτου Παρισίων και η αντίστοιχη του Dr. Murphy, καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου και δίδασκε πειραματικά τη μεταβίβαση σκέψης, σε τέτοιο βαθμό είχε φτάσει η αναγνώριση των ψυχικών ερευνών κατά το παρελθόν...
Ο Άγγελος Τανάγρας, ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, έδειξε αμέσως ενδιαφέρον και προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθούν ανάλογα πειράματα μεταξύ Αθηνών και Παρισιού. Κάπως έτσι, σχηματίστηκαν δύο ομάδες στις πόλεις αυτές.
Κάθε ομάδα αποτελούνταν από πομπούς και από δέκτες. Από το Αστεροσκοπείο Αθηνών ζητήθηκε η ακριβής διαφορά ώρας μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Έτσι, στις 14 Ιανουαρίου του 1928, ημέρα Σάββατο, οι δύο ομάδες συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών και στο Μεταψυχικό Ινστιτούτο Παρισίων αντίστοιχα.
Η ελληνική ομάδα αποτελούταν από τον Τανάγρα, τις διάμεσους Κωνσταντία Νικολαΐδου και δεσποινίδα Ελπινίκη, τους νευρολόγους Βλαστό και Κωνσταντινίδη, τον ιατρό Ζαφειρέλλη, τον πανεπιστημιακό καθηγητή ψυχολογίας Βορέα, τον επίσης πανεπιστημιακό καθηγητή φαρμακευτικής χημείας Εμμανουήλ, καθώς και μία πληθώρα ιατρών, αρχιάτρων και λοιπών επιστημόνων.
Το πρώτο σχήμα που έπρεπε να στείλουν οι πομποί της ομάδας της Αθήνας ήταν ένας ερυθρός κύκλος με διάμετρο 26 εκατοστά και πάχος 10, ενώ η ομάδα των Παρισίων μία τριγωνική σφραγίδα που έφερε ένα θυρεό. Παράλληλα, οι εκάστοτε δέκτες προσπαθούσαν να οραματιστούν το σχήμα που έστελναν οι αντίστοιχοι πομποί.
Τα αποτελέσματα καταγραφήκαν αμέσως, κλείστηκαν σε φάκελο και στάλθηκαν την ίδια μέρα ταχυδρομικώς στην Αθήνα και στο Παρίσι αντίστοιχα.
Με το ίδιο πειραματικό πρωτόκολλο τα πειράματα συνεχίστηκαν μεταξύ Αθηνών, Παρισίου και Λονδίνου, ενώ αργότερα προστέθηκαν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Χάγη και η Βαρσοβία» αναφέρει ο κ. Κουμαρτζής.
Η αποδοχή της Ελληνικής Κοινωνίας 
Σύμφωνα με τον κ. Κουμαρτζή, τόσο τα πειράματα όσο και τα αποτελέσματα τους, έκαναν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μιλούν για την ελληνική εταιρεία Ψυχικών Ερευνών αλλά και τον ίδιο τον Άγγελο Τανάγρα να πει στα πλαίσια του δεκαετή εορτασμού της Εταιρείας «[…] τιμώντα το ελληνικόν όνομα εν τη ξένη και ανυψώσαντα την Εταιρείαν εις εθνικόν κεφάλαιον εν τη διεθνή επιστήμη. Διότι η Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών, κατορθώσασα να επιβληθή τω εξωτερικώ, είναι η μόνη διεθνούς κύρους Εταιρεία εν Ελλάδι».
Το στάδιο εξέλιξης δε των δραστηριοτήτων και του έργου της εταιρείας ήταν τόσο προχωρημένο, ώστε ιδρύθηκε και φροντιστήριο τελειοφοίτων και φοιτητών, με σκοπό να σχηματίζουν προσωπική γνώμη για τη θεωρία που μελετούσαν στις πανεπιστημιακές αίθουσες, εξηγεί ο κ. Κουμαρζής.
«[…] εις τα γραφεία της Εταιρείας φροντιστηρίου τελειόφοιτων και φοιτητών, όπως οι νέοι επιστήμονες οίτινες μέχρι τούδε ενεποτίζοντο με υλιστικάς θεωρίας εις το Πανεπιστήμιον παρά μερικών ασυγχρονίστων καθηγητών, ημπορούν να κρίνουν και να μορφώνουν ιδίαν γνώμην επί τη βάσει πειραματικών τεκμηρίων […]».
Άλλωστε, όπως συμπληρώνει, χάρη στην εταιρεία, ο κλάδος της Ψυχικής εισήχθη στα Επιστημονικά Επιμελητήρια της χώρας με τη βοήθεια του μικροβιολόγου Δ. Σωτηριάδη, ενώ το 1929, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, εισήχθη η πειραματική τηλεπάθεια με καθηγητή τον κ. Βορέα. 
«Έως το 1933 μάλιστα, στο πρόγραμμα σπουδών συμπεριλήφθηκε ολόκληρη σειρά ψυχικών φαινομένων. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε κατατεθεί πρόταση νόμου που συμπεριελάμβανε την ίδρυση ακαδημαϊκής έδρας Παραψυχολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, τότε εύλογα συμπεραίνει κανείς σε τι βαθμό είχε φτάσει η αναγνώριση του έργου της εταιρίας».
Οι υποστηρικτές 
Οι στιγμές αναγνώρισης και σεβασμού της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής κοινότητας προς την εταιρία και τον Δρ. Τανάγρα υπήρξαν αρκετές.
«Ένθερμος και στενός υποστηρικτής της εταιρίας υπήρξε ο Σίμων Μέναρδος πρώτος Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, την ίδια εποχή που στο συμβούλιο υπήρξε και ο Κωστής Παλαμάς. Συχνά λάμβανε μέρος στις συναντήσεις της εταιρίας η Καλλιρρόη Παρρέν, γνωστή ιστορική προσωπικότητα της εποχής ως μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα» αναφέρει ο συγγραφέας, αποδεικνύοντας πως ο κατάλογος, με γνωστές πλέον σήμερα προσωπικότητες της εποχής ήταν μακρύς.
«Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, δεν μας δημιουργεί πλέον εντύπωση το γεγονός ότι η Αλεξάνδρα Χωρέμη-Μπενάκη, κόρη του γνωστού ευεργέτη του έθνους, αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα το έργο της εταιρίας.
Όπως αναφέρει ο Δρ. Τανάγρας σε επιστολή του προς τον Dr. Warcollier (στα γαλλικά) το 1933: «Έχω την ευχαρίστηση να σας ανακοινώσω ότι στις 5 Δεκεμβρίου γιορτάσαμε τα 10 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας μας, το 1923. Μετά από εμένα, πολλοί καθηγητές πήραν τον λόγο ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Δρ. Λιβιεράτος (καθηγητής Παθολογίας), ο Δρ. Μέρμηγκας (καθηγητής Χειρουργικής), καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθηνών, Δρ. Βλαβιανός. Παραβρέθηκαν πολλοί καθηγητές, βουλευτές, άνθρωποι των γραμμάτων και μεγάλο πλήθος. Όλος ο τύπος ήταν πολύ ευνοϊκός απέναντι μας. Όλοι ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία μας επέβαλε την ψυχική έρευνα στην Ελλάδα. [...]
Επί ευκαιρία αυτών των γενεθλίων, μια Ελληνίδα πάμπλουτη και πολύ πνευματώδης, η κ. Αλεξάνδρα Χωρέμη, κόρη του Έλληνα ευεργέτη Μπενάκη, βεβαίωσε τη συνέχεια του έργου της Εταιρείας μας με μία ετήσια χορηγία στη μνήμη των γονέων της. Η κ. Χωρέμη έχει την πρόθεση να ιδρύσει ένα μεγάλο ίδρυμα ψυχικής έρευνας στην Αθήνα».
Το Τέλος
Δυστυχώς, η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «έπεσε» πάνω στην καλύτερη καμπή στην ιστορία της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών. Οποιαδήποτε χρηματοδότηση από ιδιώτες ή συνδρομητές (από το 1925 ο Δρ. Τανάγρας εξέδιδε το περιοδικό της εταιρίας “Ψυχικαί Ερεύναι) διακόπηκε αμέσως, ενώ η προσωπική περιουσία του Α. Τανάγρα είχε ήδη εξαντληθεί εξολοκλήρου.
Η εταιρία είδε να χάνονται τα περισσότερα μέλη της - ποιος είχε πλέον «όρεξη» για επιστημονική έρευνα, όταν υπήρχε θέμα επιβίωσης; - ενώ ο Τανάγρας έμενε να παλεύει μόνος του.
«Όταν τελείωσε ο πόλεμος, ό,τι είχε απομείνει ήταν η ανάμνηση της εταιρίας και ένας Τανάγρας πλήρως απομονωμένος. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, η μόνη οικονομική στήριξη που είχε ήταν από το ίδρυμα παραψυχολογίας (Parapsychology Foundation) της Νέας Υόρκης και την ιδρυτή του, Eileen J. Garrett.»
Αυτός είναι και ο λόγος, όπως μας λέει ο κ. Κουμαρτζής, που τα ημερολόγια του Άγγελου Τανάγρα με τα πειράματα της εποχής σήμερα δεν βρίσκονται στην Ελλάδα.
«Λίγο πριν πεθάνει, έστειλε ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού του αρχείου και τα προσωπικά του ημερολόγια στις Η.Π.Α., ώστε να προστατευθούν στη βιβλιοθήκη του οργανισμού. Εκεί παραμένουν μέχρι σήμερα, με την ύπαρξη τους εντελώς άγνωστη στο ελληνικό κοινό μέχρι πριν λίγο καιρό». 
The Tanagras Project
Σήμερα γίνεται από τον κ. Κουμαρτζή, μια προσπάθεια επαναπατρισμού τους, ενώ ταυτόχρονα μέσα από δύο βιβλία που έχει γράψει και ένα ντοκυμαντέρ που έχει γυρίσει για την εμβληματική αυτή προσωπικότητα και το έργο της, επιχειρείται η γνωστοποίηση του έργου του και της ζωής του. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας όλη η έρευνα για στη ζωή και το έργο του πατέρα της παραψυχολογίας ξεκίνησε διάβαζοντας τυχαία μια αναφορά για τον Δρ Τανάγρα.
«Για εμένα, η προσωπικότητα του Δρ. Τανάγρα ήταν αυτή που με τράβηξε εξ αρχής, όταν έπεσα τυχαία σε μία σχετική αναφορά κατά την έρευνα μου για ένα από τα πρώτα μου άρθρα στον ειδικό τύπο. Έκτοτε, συνέλλεγα οποιαδήποτε σχετική πηγή συναντούσα, με αποκορύφωμα, την αποστολή από τις ΗΠΑ αντιγράφων του ημερολογίου και του προσωπικού φωτογραφικού αρχείου του Τανάγρα, μετά από 2ετή μου προσπάθεια να πείσω τον οργανισμό για τις αγνές μου προθέσεις.
Ανατρέχοντας το ημερολόγιο και τις εκατοντάδες μοναδικές φωτογραφίες της εποχής του που περιλαμβάνονται, δεν θα ήταν υπερβολικό να πω πως έκανα ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και στις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές του ελληνικού έθνους στον 20ο αιώνα. Διότι πέρα από την ενασχόληση του Δρ. Τανάγρα με τον κλάδο της Παραψυχολογίας, υπήρξε αρχίατρος του Πολεμικού Ναυτικού και παράλληλα αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος λογοτέχνης.
Εξαιτίας των παραπάνω, ήταν παρόν στα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της εποχής, ενώ είχε και την πένα ώστε να τα αποτυπώσει με γλαφυρό τρόπο στο χαρτί.
Κάπως έτσι, είδα μέσα από τα μάτια του Τανάγρα ξανά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης, όπου ήταν παρόν, τη δολοφονία του πρωθυπουργού Δηλιγιάννη κ. ά.
Επιπλέον, γνώρισα τα φιλοσοφικά και κοινωνικά σαλόνια της εποχής στην Αθήνα, είδα μέσα από τα μάτια του την τότε πολιτική και κοινωνική αφρόκρεμα της Ελλάδας, ενώ έζησα μαζί του όλες τις προσπάθειες του για τη διάδοση της επιστημονικής έρευνας πάνω στα παραφυσικά φαινόμενα.
Κυρίως όμως, γνώρισα έναν άνθρωπο των αρχών του 20ου αιώνα, με απόψεις που θεωρούνται ακόμα και σήμερα, έναν αιώνα μετά, προοδευτικές και εν μέρει… επαναστατικές.
Έτσι αποφάσισα να καταγράψω στο βιβλίο «Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα» που εκδόθηκε το 2010, από τις Εκδόσεις Δίον, μία πρώτη επαφή με τη χρυσή περίοδο της επιστημονικής έρευνας πάνω σε παραφυσικά. φαινόμενα στη χώρα μας. Εκεί συμπεριλαμβάνονται πολλά περιστατικά παραφυσικών φαινομένων και ο τρόπος με τον οποίο ερευνήθηκαν από τον Δρ. Τανάγρα και την εταιρία, μέσα από στοιχεία που υπάρχουν σε παλιά τεύχη του περιοδικού «Ψυχικαί Ερεύναι».
Στη συνέχεια βέβαια, μελετώντας το στάδιο που βρίσκεται σήμερα ο κλάδος της Παραψυχολογίας, τις έρευνες που γίνονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και τα φαινόμενα που έχουν αποδειχθεί πέρα πάσας αμφιβολίας, έγραψα το δεύτερο βιβλίο «Η Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας» που εκδόθηκε το 2011 από τις Εκδόσεις iWrite.gr .
Και τα δύο παραπάνω βιβλία εντάσσονται στις δραστηριότητες του The Tanagras Project, μίας συλλογικής εθελοντικής προσπάθειας να συνδεθεί ξανά ο Έλληνας αναγνώστης με την πλούσια παραψυχολογική ιστορία της χώρας του.
Πέρα από τα δύο βιβλία λοιπόν, έχουν γραφτεί εκατοντάδες άρθρα και στήλες σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ έχει γυριστεί και κυκλοφορήσει, με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ένα σχετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δρ. Άγγελος Τανάγρας, η Τελευταία Διάλεξη» ,που προβλήθηκε μάλιστα το 2013 στην Ιταλία.

πηγές:






Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Για Πρώτη Φορά Αποκαλύπτει πως Έφτιαξε την Χρονομηχανή με την οποία Ταξιδεύει στον Χρόνο

$
0
0


Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μία χρονομηχανή μπροστά μας, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο ίδιοσ ο κατασκευαστής της.
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για διάφορες χρονομηχανές που λέγεται ότι μπορεί να υπήρξαν και να λειτούργησαν στον παρελθόν, κρυφά από τα μάτια των απλών πολιτών. Λέγεται, μάλιστα, ότι το Βατικανό κρύβει μία στις απρόσιτες αποθήκες της. Επίσης ότι ο Χίτλερ είχε φτάσει πολύ κοντά στο να κατασκευάσει.
Το τελευταίο διάστημα, έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις όπου υποστηρίζεται ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στο μέλλον ή έχουν έρθει από εκεί. Οι χρονοταξιδιώτες αυτοί προσπαθούν να αποδείξουν με διάφορους τρόπους τα λεγόμενά τους, αλλά πάντα υπάρχει κάτι που σε αρκετούς συνανθρώπους μας δεν είναι αρκετό.
Τώρα, έχουμε την περίπτωση David ο οποίος όχι μόνο ισχυρίζεται ότι έχει ταξιδέψει μέσα στον χρόνο, αλλά μας παρουσιάζει και την τεχνολογία που χρησιμοποίησε για να φτιάξει μία τέτοια μηχανή. Εγκατέλειψε τα πάντα για να μελετήσει το πάθος του, την κατασκεύασε από την άνεση του σπιτιού του και όχι απλά «ταξίδεψε» σε άλλη γη και σε άλλους χρόνους, αλλά κατάφερε και να επιστρέψει.
Όπως αναφέρει η dailystar.co.uk, ο ίδιος αποκάλυψε σε μια συνέντευξή του στην Apex TV πώς το πάθος του ως παιδί τον οδήγησε να μελετήσει τη φυσική πίσω από τις δυνατότητες που μαθαίνουμε.

Στη συνέχεια, μετά από οκτώ χρόνια πειραμάτων, συναντήθηκε τελικά με έναν άνθρωπο με τον όνομα Jack Cousteau στη Γαλλία, ο οποίος μπορούσε να τον βοηθήσει.
Σύμφωνα με τον David, εκείνος διέθετε ήδη μια μηχανή χρόνου που λειτουργούσε με ηλεκτρισμό και νερό και χρησιμοποιούσε την κατασκευή από το 1928 για να ταξιδεύει τόσο στο μέλλον όσο και στο παρελθόν.
Και τώρα, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ο David αποκαλύπτει την κατασκευή που χρησιμοποίησε, αφού μιμείται τον ίδιο τον σχεδιασμό.
Το βίντεο που ακολουθεί στην συνέχεια, εμφανίζει τα διάφορα μέρη της Χρονομηχανής του, η οποία όπως θα διαπιστώσετε συμπεριλαμβάνει τηλεχειριστήριο, οθόνη φορητού υπολογιστή και πληκτρολόγιο.
Τελικά, μένει μία μόνο απορία να εκφραστεί: Τα ταξίδια στο χρόνο υπάρχουν σίγουρα και είναι κρυμμένα από το κοινό; Ή μήπως όλα αυτά αποτελούν έξυπνους αποπροσανατολισμούς που, ωστόσο, προβάλλονται από έγκυρα sites;
Δείτε το video και αφήστε μας την γνώμη σας στην συνέχεια παρακάτω:
Για υπότιτλους:
Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά
Time Traveler Shows Real Time Machine
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Αντιβασίλισσα των Ινδιών, μια Ελληνίδα!

$
0
0
Την ερωτεύθηκε ο βασιλιάς της Αγγλίας και η βασίλισσα για να σώσει τον θρόνο, την έστειλε στις Ινδίες !

Ιστορίες, ελληνίδα, αντιβασίλισσα, Ινδία,
Η εκπάγλου καλλονής Καίτη Χατζοπούλου-Λαίδη Λω


Στο λιμάνι του Πειραιά, στα μέσα Μαρτίου 1896, δένει το πλοίο «Μαδαγασκάρη» και μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής υποδέχονται, την Ολυμπιακή Ομάδα της Γαλλίας, που ήλθε για να πάρει μέρος στους Αγώνες της Αθήνας. Τις σκάλες του πλοίου κατεβαίνει μόνη, μια πανέμορφη γυναίκα και οι ματιές όλων πέφτουν πάνω της. Είναι η Καίτη Χατζοπούλου που επιστρέφει στην Αθήνα, μετά τον αποτυχημένο γάμο της, με τον πλούσιο ομογενή έμπορο στη Μασσαλία Γεώργιο Μαύρο. Τον εγκατέλειψε, γιατί… έπληττε κοντά του!
Ιστορίες, ελληνίδα, αντιβασίλισσα, Ινδία,
Ο αντιβασιλεύς Εδουάρδος Λω
Στην Αθήνα η Καίτη, σαγήνεψε –άθελά της- τον Άγγλο διπλωμάτη Εδουάρδο Λω και την παντρεύτηκε. Έμεναν στο μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω γωνία, με τα 20 δωμάτια, ταβάνια ύψους 8 μέτρων και το πρώτο που χρησιμοποίησε καλοριφέρ και ανελκυστήρα!
Στο σαλόνι του μεγάρου, η Καίτη έδωσε αποχαιρετιστήρια δεξίωση με καλεσμένο τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Λίγες μέρες μετά, έφυγαν για το Λονδίνο για να αναλάβει ο σύζυγός της υπουργικά καθήκοντα.

Ιστορίες, ελληνίδα, αντιβασίλισσα, Ινδία,
Ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Ζ΄, που τον θάμπωσε η Καίτη!
Στο Λονδίνο, σε μια δεξίωση στο Μπάκιγχαμ, ο βασιλιάς Εδουάρδος Z΄ την είδε, σαγηνεύτηκε από την αστραφτερή ομορφιά της και την ερωτεύτηκε παράφορα. Για να την βλέπει πιο συχνά, πύκνωσε τις δεξιώσεις. Ο… ερωτιάρης βασιλιάς, όπως έλεγαν, είχε εξωγαμιαίες σχέσεις με την πανέμορφη Αλίκη Κέπελ και την ηθοποιό Λίλυ Λάνγκτρυ.
Αλλά ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβονται. Η βασίλισσα Αλεξάνδρα, που απέκτησε μαζί του έξι παιδιά, ήταν γυναίκα που δεν ήθελε κουτσομπολιά και σκάνδαλα. Για να σώσει το θρόνο, έπιασε τον βασιλιά και του λέει: «Διώξε την Ελληνίδα πριν ρεζιλευτείς. Αν δεν μπορείς, θα βρω τον τρόπο εγώ».
Την άλλη μέρα η Αλεξάνδρα, υπαγόρευσε Βασιλικό Διάταγμα διορίζοντας το σύζυγο της σκανδαλιάρας Ελληνίδας «Αντιβασιλέα των Ινδιών» στέλνοντας την, για ν’ απαλλαγούν, όσο μακριά μπορούσε!
Στις Ινδίες η Καίτη, Λαίδη Λω πλέον, έμαθε την τοπική διάλεκτο, έκανε αγαθοεργίες, πληγώθηκε όμως από την απώλεια του σωματοφύλακά της Μιλτιάδη Γούσκου, ολυμπιονίκη του 1896 στη σφαιροβολία. Τον τσίμπησε κόμπρα και πέθανε!
Όταν γύρισαν στην Αθήνα, ο Εδουάρδος πέθανε και η Λαίδη χήρεψε. Την καρδιά του την έβαλε σε ασημένια λήκυθο δίπλα στο παράσημο της περικνημίδας που του απένειμε ο βασιλιάς Εδουάρδος σε μια από τις δεξιώσεις του. Το παράσημο αρνήθηκε η Λαίδη να το επιστρέψει μετά θάνατον στην πρεσβεία, ως όφειλε και τσακώθηκε γι αυτό με τον πρέσβη…

Η Καταδίκη σε θάνατο του αδελφού της αρχιστρατήγου Χατζανέστη την πλήγωσε βαθιά. Όταν οδηγείτο στο εκτελεστικό απόσπασμα εκλιπαρούσε τον στρατηγό Πάγκαλο να περιμένει λίγο μήπως μεσολαβήσει και τον σώσει η πρεσβεία της… Τον εκτέλεσαν !
Τρία χρόνια μετά, η 60χρονη και πολύ καλοστεκούμενη Λαίδη Λω παρέστη ως Αγγλίς υπήκοος, σε δεξίωση του Άγγλου αρχηγού της νεοσύστατης Αστυνομίας Πόλεων στην Αθήνα σερ Χαλινταίη. Εκεί είδε περιφερόμενο έναν ψηλό κι ευθυτενή αστυνόμο. Κάλεσε τον αρχηγό και τον ρώτησε: «Σερ, ποιος είναι αυτός ο ευσταλής νέος που μοιάζει τόσο του Ερμή;». Ο σερ Χαλινταίη σύστησε τον 33χρονο αστυνόμο Γεώργιο Πειρουνάκη στη Λαίδη. « Εσείς δεν είστε ο τροχαίος που σταματήσατε το αυτοκίνητο μου το πρωί στα Χαυτεία για τροχαία παράβαση;»
Ιστορίες, ελληνίδα, αντιβασίλισσα, Ινδία,
Η πανέξυπνη βασίλισσα Αλεξάνδρα
«Ω καλή μου Λαίδη, χίλια συγγνώμη, αλλά έπρεπε να κάνω το καθήκον μου…», είπε ο Αστυνόμος που την αναγνώρισε αμέσως και σ’ ένα δίμηνο παντρεύτηκαν! Για τον Πειρουνάκη άνοιξαν διάπλατα τα σαλόνια, και οι κρουνοί του χρήματος, αφού «έλαβε προγαμιαίαν προίκαν 3.000.000 δρχ. και πολλά ακίνητα!». Οι συνάδελφοί του που ζήλευαν, ευχόντουσαν μεταξύ τους: «Άντε και του χρόνου με (μυαλό) μία Λω!..»
Η Λαίδη πέθανε το 1940, πριν τον πόλεμο και ο Πειρουνάκης έγινε το 1943 υπουργός Εφοδιασμού στην κατοχική κυβέρνηση του Ιω. Ράλλη. Το 1945, η κομμουνιστική ΟΠΛΑ τον συνέλαβε ως δωσίλογο, τον οδήγησε στα Κρώρα (την Στεφάνη) Θηβών κι εκεί τον εκτέλεσε μαζί με τους στρατηγούς Γεώργιο Μπάκο και Αγαμέμνονα Μεταξά.
Ιστορίες, ελληνίδα, αντιβασίλισσα, Ινδία,
Η εκπάγλου καλλονής Καίτη Χατζοπούλου-Λαίδη Λω
H Λαίδη Λω, ήταν μια πανέξυπνη, εκπάγλου καλλονής Ελληνίδα, που μιλούσε οκτώ γλώσσες! Ο παππούς της ήταν ιερολοχίτης και πολέμησε στο Δραγατσάνι. Ο πατέρας της διετέλεσε βουλευτής Νάξου και νομάρχης Αττικοβοιωτίας, ενώ ο αδελφός της Γεώργιος Χατζανέστης αρχιστράτηγος στον Μικρασιατικό Πόλεμο, εκτελέστηκε το 1922 στου Γουδή, ως υπεύθυνος της «μικρασιατικής καταστροφής».


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Μαιος...και ο Ουρανός θα μπει στον Ταύρο

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Μαιος...και ο Ουρανός θα μπει στον Ταύρο
Δεν ξέρω πόσο έχετε συνειδητοποιήσει ότι από τον Μάιο και για τα 8 επόμενα χρόνια θα αλλάξει η Ζωή μας.
Τα επαγγέλματα θα πάρουν άλλη μορφή, τα χρήματα θα αποκτήσουν την δύναμη του Χάους, οι Τράπεζες θα γίνουν κυρίαρχες, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα επικρατήσει, κάποιοι θα γίνουν πολλοί πλούσιοι και άλλοι πολλοί φτωχοί, και θα επικρατήσει ο νέο - καπιταλισμός κτλ.κτλ..
Ας συνειδητοποιήσουμε ότι θα έρθει ξανά μία Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, ότι μπορεί να είμαστε εκτός Ευρώ κτλ. κτλ


Αυτό δεν σημαίνει ότι έρχεται κάποια καταστροφή...κατεστραμενοι ειμαστε ηδη δεν νομιζετε? κοιταχτε τι γινεται γυρω σας..αλλαγες και στα σπιτια σας...
.... σιγουρα σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε πάλι κατεύθυνση, γιατί τα πάντα αλλάζουν...
και αν δεν το έχουμε εμπεδώσει τότε θα συναντήσουμε δυσκολίες.
Αν παλι αντιστεκομαστε στις αλλαγες....και αφηνομαστε με εμπιστοσυνη θα δυσκολευουμε πολυ την ζωη μας..
Και αν παλι αυτουπνωτιζομαστε με το παρελθον χαος....
Αλλαγή και Ουρανός σημαίνει νέες κατευθύνσεις, εμπειρίες, δημιουργικότητα, πορεία. Ας περπατήσουμε και αυτό το μονοπάτι πιστεύοντας στον εαυτό μας και ότι θα τα καταφέρουμε να διαχειριστουμε την ζωη μας και τον πλανητη καλυτερα...

How to Control Your Nerves Energy

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η ζωή που ζείτε δεν είναι απαραιτήτως αυτό που θέλετε τώρα, αλλά την χτίζετε από το παρελθόν σας τον κόσμο σου

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Η ζωή που ζείτε δεν είναι απαραιτήτως αυτό που θέλετε τώρα, αλλά την χτίζετε από το παρελθόν σας

Μπορεί να έχετε τα "χρήματα", αλλά πού τα χρησιμοποιείτε; Την επόμενη ζωή θα έχετε χρήματα ή όχι ανάλογα με το πώς ξοδέψατε χρήματα σε αυτή την ενσάρκωση. Εάν τα σπαταλήσατε, την επόμενη φορά θα είστε ζητιάνος επειδή σας δόθηκε μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ενέργεια για όλα όσα είναι σπουδαία στο Σύμπαν. Οι ζητιάνοι που βλέπουμε παντού, κάποτε είχαν ένα καλό χρηματικό ποσό και το κακομεταχειρίστηκαν. Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί στη φωνή σας. Για παράδειγμα, ένα μωρό γεννιέται χωρίς λάρυγγα. Ίσως πριν από πεντακόσια χρόνια αυτό το άτομο τραγουδούσε τραγούδια χαμηλού επιπέδου σε ένα καμπαρέ. Σε ό, τι  κάνετε κακή χρήση, αυτά τα κακομεταχειρισμένα πράγματα αφαιρούνται από τα χέρια σας. Αν καταχραστείτε τη σεξουαλική σας ενέργεια, την επόμενη ζωή θα είστε ανίκανοι και θα είστε κοντά στα πιο όμορφα κορίτσια ή αγόρια. Ίσως να γεννηθείτε με ένα φυσιολογικό σώμα αλλά μισείτε το σεξ. Θα υποφέρετε λόγω της κακής χρήσης που κάνατε.

Η ζωή που ζείτε δεν είναι απαραιτήτως αυτό που θέλετε τώρα, αλλά την χτίζετε από το παρελθόν σας. Όλα είναι μαθηματικά σωστά, διότι ολόγυρα από τον πλανήτη και το ηλιακό σύστημα βρίσκεται ένας γιγαντιαίος "Υπολογιστής". Οι επικεφαλής αυτών των Υπολογιστών είναι οι Κύριοι Λίπικα, οι Καρμικοί Κύριοι. Υπάρχουν μικροί "δίσκοι"για κάθε άτομο. Έβαλαν πληροφορίες στον Υπολογιστή και είπαν: "Αχά, εσύ η μαϊμού, στην επόμενη ζωή θα πληρώσεις", και κάνετε αυτόματα ό, τι έχει προγραμματιστεί για εσάς, επειδή είστε ο σκλάβος των δικών σας πράξεων. Είναι οι νοητικές, συναισθηματικές και σωματικές σας πράξεις που σας ελέγχουν.



Με το Νόμο της Ευκαιρίας σάς δίνεται ένα μικρό παράθυρο χρόνου και χώρου και στη συνέχεια κλείνει. Εάν μπείτε σε αυτό το χώρο, μπορείτε να επωφεληθείτε και να αλλάξετε τον εαυτό σας. Εάν όχι, η ζωή σας θα είναι όλη αυτόματη και μηχανική. Οι Αμερικανοί μιλούν για ελεύθερη βούληση, αλλά για ποια ελευθερία μιλάτε; Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση. Είστε πραγματικά ο σκλάβος των πράξεών σας, και λέτε, "Είμαι τόσο ελεύθερος".


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Meditation vol.1 


elenastral

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Γιατί αυτή η απλή φωτογραφία έχει τόσο ξεχωριστή σημασία;

$
0
0
Γιατί αυτή η απλή φωτογραφία έχει τόσο ξεχωριστή σημασία;
Πέντε φίλαθλοι ποζάρουν καθισμένοι στις κερκίδες του γηπέδου, όπου έχουν πάει να δουν την αγαπημένη τους ομάδα να αγωνίζεται στο τελικό του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του Ιράν.
Αυτό το γεγονός δεν προκαλεί από μόνο του καμία εντύπωση. Γιατί τότε η φωτογραφία των πέντε ανδρών έγινε viral στα ιρανικά social media και όχι μόνο, προκαλώντας… πανηγυρισμούς από μερίδα του πληθυσμού;
Πολύ απλά γιατί δεν πρόκειται για άνδρες αλλά για γυναίκες που μεταμφιέστηκαν σε άρρενες φιλάθλους, φορώντας ψεύτικα μουστάκια και παντελόνια, για να απολαύσουν από κοντά το σημαντικό αθλητικό συμβάν και να δουν την ομάδα τους (Περσέπολη) να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια.

Η είσοδος των γυναικών στα γήπεδα έχει απαγορευτεί στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, με το δικαιολογητικό ότι το ασθενές φύλο πρέπει να προστατεύεται από τη χυδαιότητα που υπάρχει σε αυτούς τους χώρους. Πριν από τρεις εβδομάδες, 35 γυναίκες συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να μπουν σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο ίδιο στάδιο.
Η πράξη των πέντε «φιλάθλων» που κατάφεραν να δουν τον αγώνα αποκτά ξεχωριστή σημασία, αφού κατάφεραν κάτι που έχουν προσπαθήσει μάταια πολλές συμπατριώτισσές τους, με κίνδυνο ακόμα και φυλάκισής τους.
Το 2014, η Ιρανοβρετανή Ghoncheh Ghavami κατηγορήθηκε για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος» και και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση όταν μπήκε παράνομα σε έναν αγώνα βόλεϊ ανδρών και κατέγραψε την εμπειρία της.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

7 τρόποι για να ελκύσετε θετική Μαγική Ενέργεια στη ζωή σας

$
0
0

Ο κόσμος μας δονείται με ενέργεια, με συχνότητες διαφορετικών συναισθημάτων, σκέψεων και ιδεών, με απλά λόγια και με μεγάλες συζητήσεις, με εικόνες και με πολλούς τρόπους επικοινωνίας. Η πραγματικότητα κάθε ατόμου είναι διαφορετική κι όμως όλοι ζούμε, αναπνέουμε και κυρίως «παίζουμε» με τους ίδιους κανόνες. Ωστόσο, κάποιοι από εμάς δυσκολεύονται να συνδεθούν με τις συχνότητες πους μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά για τον εαυτό μας και για τον κόσμο που ζούμε.

Έχουμε δει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αρνητική ενέργεια και τρόπους για καθαρίσουμε την αρνητικότητα αλλά είναι εξίσου σημαντικό είναι να βρούμε τρόπους για να γεμίσουμε το «κενό» με θετική ενέργεια και να αλλάξουμε την ζωή μας προς το καλύτερο.

7 τρόποι για να ελκύσετε θετική Μαγική Ενέργεια στην ζωή σας

Ας δούμε πως μπορούμε να ελκύσουμε θετική ενέργεια στη ζωή μας και να ζήσουμε μια θετική μαγική ζωή που μπορεί να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε και να εμφανίσουμε τα καλύτερα μέρη του εαυτού μας:
  1. Εστιάστε στο άτομο που θέλετε να γίνετε
Είτε το πιστεύετε είτε όχι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να φέρετε θετική ενέργεια στη ζωή σας είναι να αλλάξετε τον τρέχων τρόπο σκέψης σας. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εντοπίσετε τις ιδιότητες του ατόμου που θέλετε να γίνετε και να αρχίσετε να συμπεριφέρεστε έτσι. Πολλές φορές, όλοι εμείς που ζούμε στην ανθρώπινη σφαίρα, κάνουμε σχέδια και έχουμε ιδέες για το μέλλον αλλά ποτέ δεν τις εφαρμόζουμε στο παρόν. Για παράδειγμα, πάντα ήθελα να γίνω ένα πιο ευγνώμων άτομο γιατί συνειδητοποιώ πως με την έκφραση ευγνωμοσύνης νιώθω μια ενέργεια εκπλήρωσης, μια ευγένεια που με ανεβάζει και με κάνει να αισθανθώ πως έχω αρκετά. Και με αυτό το αίσθημα στην καρδιά μου νιώθω ασφαλής. Αλλά πάντα παρατηρώ πως ξεχνώ να το κάνω. Οπότε το κόλπο είναι, να εφαρμόσω αυτή την ιδιότητα, να σταματήσω να τεμπελιάζω, να πάρω ένα τετράδιο και να γράψω για ποιο λόγο και για ποιο άτομο νιώθω ευγνωμοσύνη. Την στιγμή που θα το κάνετε, ενδυναμώνετε τον εαυτό σας, ελκύετε αυτή την ενέργεια και τότε κάτι συμβαίνει.

  1. Μάθετε να ελκύετε θετική ενέργεια κάθε μέρα
Ας είμαστε ξεκάθαροι, η αλλαγή δεν συμβαίνει εύκολα ή τουλάχιστον είναι διαφορετική για τον καθένα. Όπως με μια συνήθεια που χρειαζόμαστε χρόνο για να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε λάθος, θέλει σχεδιασμό για να προσθέσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα την αλλαγή και απαιτεί αποφασιστικότητα για να τη διατηρήσουμε σε καθημερινή βάση. Για να μην πω πολλά, η αλλαγή δεν είναι για τους τεμπέληδες. Αντιθέτως, απαιτεί δράση αρχίζοντας να προσελκύετε θετική ενέργεια μέσω του διαλογισμού, του οραματισμού, της προσευχής, της συμπεριφοράς και της ψυχολογικής αλλαγής, πιστέψτε με ότι η αλλαγή θα συμβεί, αλλά πρέπει να αξιοποιήσετε κάθε μέρα. Με την καθημερινή εφαρμογή, αυτή η αλλαγή θα γίνει εσείς, με τον ίδιο τρόπο που ξεκινάτε μια δίαιτα και γίνεστε πιο αδύνατοι μέρα με τη μέρα. Όλα μπορούν να συμβούν, έχετε και την πόρτα και το κλειδί.
  1. Γίνετε αυτό που θαυμάζετε
Τις περισσότερες φορές βρίσκουμε εύκολο το να θαυμάσουμε ένα άτομο, βλέπουμε σε αυτό ιδιότητες που τις νομίζουμε καταπληκτικές, κι όμως αποτυγχάνουμε να προσδιορίσουμε ποιες είναι οι ιδιότητες που έχουμε και μας κάνουν μοναδικούς, ξεχωριστούς και τόσο εκπληκτικούς! Μια απλή άσκηση που μου έμαθε ένας Σαμάνος φίλος είναι να γράψετε σε ένα χαρτί 5-10 ανθρώπους (είτε διάσημους είτε όχι) που θαυμάζετε. Πάρτε το χρόνο σας και σκεφτείτε ποιος θα είναι ο πρώτος. Αφού τελειώσετε με την σελίδα, γράψτε σε διαφορετικό χαρτί τους λόγους για τους οποίους τους βρίσκετε τόσο ξεχωριστούς. Διαβάστε φωναχτά τους λόγους για τους οποίους θαυμάζετε αυτούς τους ανθρώπους.
Η ερμηνεία και το μάθημα αυτής της άσκησης είναι πως τις ιδιότητες που θαυμάζετε στους άλλους τις έχετε ήδη μέσα σας. Υπάρχουν πτυχές του εαυτού σας που έχουν παραμεληθεί αλλά μόλις τις δώσετε προσοχή και τις φροντίσετε θα μεγαλώσουν και μαζί τους θα μεγαλώσετε κι εσείς. Αυτή είναι η σαμανική άσκηση για την μέρα που υπόσχεται να ανεβάσει την ψυχολογία σας και να σας ενδυναμώσει για να γίνετε αυτό το εκπληκτικό άτομο που θέλετε.
  1. Εξετάστε τη ζωή σας – δεν αξίζει να ζείτε μια ανεξέταστη ζωή
Θέλετε να φέρετε θετικότητα στη ζωή σας; Τότε είναι καιρός να εξετάσετε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας. Όπως περιέγραψα πριν, η ζωή είναι μια καμπύλη μάθησης και είτε το πιστεύετε είτε όχι όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας ή γύρω μας. Την στιγμή που θα κατανοήσουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, αυτά που κάνουμε σωστά, αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε, αυτά που μπορούμε να αφήσουμε, μια αλλαγή συμβαίνει ξανά, απλώς λόγω αυτής της συνειδητοποίησης. Επιλέγουμε το ποιοι θέλουμε να είμαστε. Η αληθινή ερώτηση είναι το κάνουμε αυτό περισσότερο συνειδητά ή ασυνείδητα;
Κοιτώντας τις ζωές μας, τις όμορφες, τις χαρούμενες, τις αστείες, τις επίπονες και τις μίζερες, μαθαίνουμε από αυτές τις εμπειρίες, αναλύουμε τι συνέβη, τι αποφάσεις και πράξεις κάναμε και τι μας έφερε σε αυτό το σημείο της ζωής μας. Σε αυτή τη φάση, κερδίζουμε δύναμη, τη δύναμη του ελέους και της συγχώρεσης, τη δύναμη να αποκτούμε σοφία από τα λάθη μας και την τεράστια δύναμη να δημιουργήσουμε αλλαγές μόνο αναφέροντας μερικές. Όλοι εσείς είστε η δύναμη της Σοφίας, απλώς βρείτε το κουράγιο να την βρείτε στον εαυτό σας.
  1. Αναλάβετε την ευθύνη των υποχρεώσεων σας
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένου και της επιθυμίας μας να ελκύσουμε θετική ενέργεια και αλλαγή, δείχνουμε ωριμότητα. Δείχνουμε στον εαυτό μας, στους άλλους, στο Σύμπαν-Κόσμο-Θεό (όπως το ονομάζετε) πως αυτή η επιθυμία για να νιώσετε και να γίνετε καλύτεροι δεν είναι κάτι τυχαίο, αλλά αντιθέτως πως είστε πρόθυμοι να κάνετε ένα ταξίδι, μια μοναδική εμπειρία που συνεπάγεται με λάθη. Τελικά αναγνωρίζουμε πως ότι και αν περνάμε τώρα είναι επιλογή μας και πως τα οφέλη ξεπερνούν τα εμπόδια και πως η ενέργεια που επενδύουμε είναι για έναν στόχο που αξίζει τον κόπο.
  1. Ζητήστε βοήθεια
Αυτό είναι το πρώτο λάθος που κάνουμε το 99% του καιρού μας. Ποτέ δεν ζητάμε βοήθεια. Αυτό γίνεται είτε επειδή νομίζουμε πως είμαστε μόνοι μας, ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει και να μας ακούσει ή απλώς επειδή πιστεύουμε πως αν αποτύχουμε πρέπει να κατηγορήσουμε μόνο τον εαυτό μας. Ένα πράγμα που έμαθα και ακόμα μαθαίνω- με τον δύσκολο τρόπο – είναι πως όλες οι Ανώτερες Πνευματικές Δυνάμεις θέλουν να πετύχουμε. Το μόνο άτομο που μπορεί να μας κάνει να αποτύχουμε είναι ο εαυτός μας, και τη στιγμή που φοβόμαστε ή που σκεφτόμαστε αυτή τη πιθανότητα τρέφουμε αυτόν τον φόβο με την ενέργεια μας και τον εκδηλώνουμε.
Οπότε η συμβουλή μου είναι να σταματήσετε να φοβάστε και να έχετε την αυτοπεποίθηση πως το Σύμπαν και όλοι οι Φύλακες σας θέλουν να πετύχετε, να είστε χαρούμενοι και να ολοκληρωθείτε. Το δεύτερο μάθημα που έμαθα είναι πως η ανθρώπινη συνείδηση μας, το μυαλό μας δεν μπορεί τον περισσότερο καιρό να αντιληφθεί πράγματα με πολύ πανοραμικό τρόπο. Εστιάζουμε στο καθημερινό, σε αυτό που συμβαίνει σήμερα, αποτυγχάνουμε να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα και αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στραφούμε στους Πνευματικούς Οδηγούς μας για βοήθεια. Πιστέψτε με τα οφέλη είναι πολλά. Πως θα το κάνετε αυτό; Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Η προσευχή και τα μάγια είναι δύο από αυτούς, αλλά αν θέλετε έναν πιο εύκολο, απλώς μιλήστε τους ή γράψτε τους ένα γράμμα. Εμπιστευθείτε με θα απαντήσουν. Βασικά, θα βάλουν όλη την ενέργεια τους για να σας βοηθήσουν επειδή συνειδητοποιούν πως η Ευτυχία σας είναι και δική τους, και αυτό πραγματικά είναι Σοφία.
  1. Συνδεθείτε με το περιβάλλον
Το περιβάλλον μας έχει χτιστεί για να είναι αρμονικό, για να ζούμε με ισορροπία και ο Κόσμος χαίρεται να μοιράζεται αυτή την ισορροπία μαζί μας. Πάτε μια βόλτα στη φύση, στο πάρκο, ξαπλώστε δίπλα στην θάλασσα ή δίπλα σε ένα ρεύμα νερού. Συνδεθείτε με αυτή την ενέργεια που μας περιβάλλει- Γιατί; Επειδή όλη αυτή η ενέργεια είναι «θετική» ενέργεια που μπορεί να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας. Ζούμε με πολύ άγχος, μερικοί το έκαναν πραγματικότητα. Λοιπόν, όπως ανέφερα και πριν είναι ώρα για αλλαγή. Για να συμβεί, συνδεθείτε με το ποιοι πραγματικά είστε και με την αρμονία του περιβάλλοντος. Μάθετε από αυτή τη σύνδεση και πιστέψτε με, θα συμβούν θαύματα.

Μάγεια Τ.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Γιατί αναπτύσσουμε παράλογους Φόβους; Πως θα τους διαχειριστούμε αποτελεσματικά;

$
0
0
Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Ειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία- Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής 
Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που αναπτύσσεται όταν νιώθουμε ότι κάποιες καταστάσεις είναι απειλητικές για εμάς. Ο φόβος δημιουργείται από τη στάση του “να φύγουμε από μία κατάσταση ή να παλέψουμε”, συμπεριφορά που υιοθετούνταν από παλιά από τον άνθρωπο όταν  έπρεπε να αντιδράσει γρήγορα σε ένα απειλητικό γεγονός.
Ένας παράλογος φόβος πηγάζει από μια λάθος αντίδραση μας. Η λάθος αντίδρασή μας προέρχεται από ένα λανθασμένο τρόπο σκέψης που έχουμε. Ένας αδικαιολόγητος και ανυποχώρητος φόβος για μια συγκεκριμένη κατάσταση ή πράγμα, γνωστός ως ειδική φοβία, μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό άγχος και να δυσχεραίνει σε μεγάλο ποσοστό σε καθημερινή βάση.
Η ειδική φοβία συμπεριλαμβάνεται στις Διαταραχές άγχους και επηρεάζει σημαντικά ένα ποσοστό του πληθυσμού. Ειδική φοβία μπορεί να είναι ο φόβος των μικρών ζώων, των εντόμων, της πτήσης, των κλειστών χώρων, του αίματος κ.α. Σημαντικό κριτήριο για να αντιμετωπίσουμε θεραπευτικά κάτι τέτοιο είναι το να δυσκολευόμαστε στην καθημερινότητά μας, στη διαχείριση καταστάσεων και να μη μπορούμε να είμαστε λειτουργικοί.
Που οφείλονται οι ειδικές φοβίες;

Οι ειδικές φοβίες έχουν τη βάση τους σε γενετικούς παράγοντες μεταξύ 25 και 65 %. Ταυτόχρονα ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει μια φοβία μετά από κάποιο συγκεκριμένο τρομακτικό γεγονός ειδικά όταν το ίδιο νιώθει εκτός ελέγχου. Το να είναι κάποιος μάρτυρας ή να ακούσει για ένα δυσάρεστο-τραυματικό συμβάν μπορεί ακόμη και αυτό να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας ειδικής φοβίας. Για παράδειγμα το να δει κάποιος ένα αεροπλάνο να πέφτει μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον φοβία πτήσης.
Το να διακρίνουμε από που προέρχεται η διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολο καθώς οι περισσότεροι αγνοούν την πηγή των φόβων τους.

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε μια ειδική φοβία;
Η ακριβής εύρεση για το πως και γιατί δημιουργούνται οι ειδικές φοβίες δεν έχει βρεθεί. Παρόλα αυτά έχουν βρεθεί οι κατάλληλες μεθόδοι αντιμετώπισής τους. Η θεραπεία μέσω έκθεσης που πραγματοποιείται από την Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, έχει αποδειχτεί αποτελεσματική για τη θεραπεία αγχωδών διαταραχών και φοβιών. Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με φοβία έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία του σε 10 συνεδρίες.
Τι είναι η θεραπεία μέσω έκθεσης;
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το άτομο έρχεται σταδιακά σε επαφή με τη φοβία του ώστε να την ξεπεράσει ουσιαστικά.
Η Γνωσιακή- Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι ακόμη αποτελεσματική και στην αντιμετώπιση παράλογων φόβων που δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Jorge Louis Borges, «Μαθαίνεις»

$
0
0

Jorge Louis Borges, «Μαθαίνεις»
Μετά από λίγο μαθαίνεις
την ανεπαίσθητη διαφορά
ανάμεσα στο να κρατάς το χέρι
και να αλυσοδένεις μια ψυχή.
Και μαθαίνεις πως Αγάπη δε σημαίνει στηρίζομαι
Και συντροφικότητα δε σημαίνει ασφάλεια
Και αρχίζεις να μαθαίνεις
πως τα φιλιά δεν είναι συμβόλαια
Και τα δώρα δεν είναι υποσχέσεις
Και αρχίζεις να δέχεσαι τις ήττες σου
με το κεφάλι ψηλά και τα μάτια ορθάνοιχτα
Με τη χάρη μιας γυναίκας
και όχι με τη θλίψη ενός παιδιού
Και μαθαίνεις να φτιάχνεις
όλους τους δρόμους σου στο Σήμερα,
γιατί το έδαφος του Αύριο
είναι πολύ ανασφαλές για σχέδια
...και τα όνειρα πάντα βρίσκουν τον τρόπο
να γκρεμίζονται στη μέση της διαδρομής.

Μετά από λίγο καιρό μαθαίνεις...
Πως ακόμα κι η ζέστη του ήλιου
μπορεί να σου κάνει κακό.
Έτσι φτιάχνεις τον κήπο σου εσύ
Αντί να περιμένεις κάποιον
να σου φέρει λουλούδια
Και μαθαίνεις ότι, αλήθεια, μπορείς να αντέξεις
Και ότι, αλήθεια, έχεις δύναμη
Και ότι, αλήθεια, αξίζεις
Και μαθαίνεις... μαθαίνεις
...με κάθε αντίο μαθαίνεις.

Jorge Louis Borges, «Μαθαίνεις»
o-kloounΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Αθώα η Σώτη Τριανταφύλλου -Είχε μηνυθεί για δήθεν ρατσιστικά σχόλια

$
0
0
Αθώα η Σώτη Τριανταφύλλου -Είχε μηνυθεί για δήθεν ρατσιστικά σχόλια

Πριν από λίγη ώρα, εκδόθηκε η αθωωτική απόφαση για τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, που είχε κατηγορηθεί για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο. Μια μεγάλη νίκη για την κουλτούρα της ελευθερίας του λόγου στην Ελλάδα.
Η Σώτη Τριανταφύλλου, ως γνωστόν, είχε κατηγορηθεί από τον Παναγιώτη Δημητρά, εκπρόσωπο του ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, για τη φράση σε κείμενο της:
«...αν οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι (που, σας διαβεβαιώ, είναι λιγοστοί και αμήχανοι μέσα στο αγριεμένο ισλαμικό πλήθος), θέλουν να αποφύγουν τον στιγματισμό, πρέπει να κατέβουν μαζικά στους δρόμoυς –σήμερα, τώρα– και να διαμαρτυρηθούν για τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας που διαπράττονται στο όνομα του Αλλάχ. [...]
Η διάσημη συγγραφέας δικάστηκε για δημόσια υποκίνηση μίσους, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, καθώς σε κείμενό της ανέφερε και μια ρήση του Μάρκο Πόλο περί των μουσουλμάνων, ότι «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι και μετριοπαθής αυτός που σου κρατάει για να το κόψουν».
«Η υπόθεση έχει μια φαιδρή πλευρά και μια σοβαρότερη: τη φαιδρή είτε τη βλέπει κανείς, είτε δεν τη βλέπει. Όσο για τη σοβαρή δεν σχετίζεται με το τι είπε ή τι δεν είπε ο ...Μάρκο Πόλο, αλλά με το αν έχω δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου, έστω κι αν είναι μειονοτική ή ενοχλητική», είχε δηλώσει η Σώτη Τριανταφύλλου λίγο πριν η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια.

«Στο συγκεκριμένο πρόβλημα την έχω εκφράσει σε πλήθος άρθρων καθώς και στο δοκίμιο "Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ένταξη, αφομοίωση". Ο ενάγων ίσως έβρισκε πολύ περισσότερες αφορμές να εξοργιστεί στο βιβλίο απ'ό,τι στο άρθρο. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι οκνηροί: διατρέχουν στα γρήγορα ένα αρθρίδιο, αλλά τους πέφτει πολύ να μελετήσουν ένα βιβλίο 400 σελίδων. Για το περιεχόμενο του βιβλίου και των άρθρων μπορούμε να συζητάμε επί μακρόν, αλλά δεν είναι αυτό το επίδικο θέμα. Ωστόσο, επισημαίνω με την ευκαιρία ότι το Ισλάμ δεν είναι φυλή ώστε να τίθεται ζήτημα ρατσισμού: είναι θρησκεία και μάλιστα θρησκεία με πολιτικό πρόγραμμα. Πολλοί άνθρωποι ταυτίζουν τη φυλή με τη θρησκεία ― η ανάλυση είναι λανθασμένη από την αφετηρία της. Δεν είναι το μοναδικό λάθος: οι πολιτικώς ορθοί ― οι οποίοι είναι κάθε άλλο παρά «ορθοί» ― τροφοδοτούν με τον φανατισμό τους ρατσιστικά, ομοφοβικά και κοινωνικά υπερσυντηρητικά αισθήματα και εκδηλώσεις».
«Δεν πρόκειται να υποχωρήσω ― είμαι αυτή που είμαι και πιστεύω αυτά που πιστεύω. Και δεν αναζητώ ούτε οπαδούς, ούτε θαυμαστές ώστε να κάνω συμβιβασμούς. See you in court», κατέληγε η ανακοίνωσή της.
Πλήθος καθηγητών πανεπιστημίου, συγγραφέων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, διανοουμένων και εκδοτών, έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή στήριξης στη Σώτη Τριανταφύλλου.
Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται νίκη της ελευθερίας του λόγου στην Ελλάδα.


 iefimerida


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>