Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live

Το Φίδι ως Αρχετυπικό Σύμβολο

$
0
0

Το φίδι ως Αρχετυπικό σύμβολο στις Μυθολογίες των Λαών
«Γιατί παρασύρθηκες στον παράδεισο του παλαιού σου φιδιού;
Γιατί έρπεις μέσα στον εαυτό σου – μέσα σου;
Τώρα είσ’ ένας άρρωστος,
που πάσχει από το δηλητήριο του φιδιού,
εργάζεσαι σκυφτός στο ίδιο σου το λαγούμι.
με χίλια βάρη σωρευμένα, ένας γνώστης!
Ένας γνώστης του εαυτού του!
Ο σοφός Ζαρατούστρα!…»
Φρίντριχ Νίτσε
Γεννήτορας της σοφίας και της γνώσης, απείκασμα του χθόνιου και του κακού ή αμφίσημο σύμβολο των συμπληρωματικών καταστάσεων της ύπαρξης; Το φίδι με την έρπουσα κίνησή του και την σπειροειδή συστροφή του σώματός του αλλά κυρίως με την ικανότητά του να αλλάζει περιοδικά δέρμα, προκάλεσε την ανθρώπινη διάνοια, η οποία του έδωσε μία διαχρονική παρουσία στα μυθολογικά δρώμενα. Σαν σύμβολο απεικόνισε αντιθετικές δυνάμεις: την αναγέννηση, την αρχέγονη ζωοδότειρα ορμή αλλά και τον θάνατο, το καλό και το κακό, το φως της γνώσης αλλά και το σκοτάδι της ασυνειδησίας.
Η παρούσα αναφορά ασφαλώς δεν δύναται να καλύψει ολόκληρο το φάσμα της συμβολικής φύσης του φιδιού ούτε και τη σχετική μυθολογία. Tο διαθέσιμο υλικό παρέχει ανεξάντλητα αποθέματα σε πληροφορίες. Εξάλλου, στην ερμηνευτική του συμβόλου οι απόψεις των μελετητών ποικίλουν και σε αρκετές περιπτώσεις αντιτίθενται μεταξύ τους, εμπεριέχοντας όρους και δεδομένα, που προέρχονται από διαφορετικούς γνωστικούς κλάδους.
Επιλέξαμε να παραθέσουμε τους πλέον αντιπροσωπευτικούς μύθους που αναφέρονται στο φίδι. Σε ότι αφορά την αρχαιοελληνική μυθολογία και τη βιβλική παράδοση δόθηκε πρόσθετη έμφαση στη ψυχολογική μετάφραση του συμβόλου του φιδιού, που επιχειρείται από θεωρητικά ρεύματα, τα οποία, κινούμενα πέρα από τα όρια της κλασικής ψυχολογίας, αναδεικνύουν τον συμβολισμό ως πεμπτουσία των μύθων και ως προϊόν της ψυχικής λειτουργίας. 1.
Το φίδι στο λυκαυγές του πολιτισμού
Η Θεά τα φίδια της μεσο-Μινωικής Κρήτης, εικάζεται ότι παραπέμπει σε μια από τις μορφές που έπαιρνε η Μεγάλη Μητέρα στις λατρείες των παλαιο-ευρωπαϊκών πολιτισμών (Gimbutas, 2001) από τη Νεολιθική Περίοδο και μετά. Οι ποικίλες ζωομορφικές όψεις της μεγάλης δημιουργού υμνούν τον αέναο κύκλο της φύσης. Είναι η ζωοδότειρα και η τροφός. Η Θεά της γέννησης, του θανάτου και της αναγέννησης. Το υβριδικό πλάσμα Θεά-φίδι παρίστανε την ατέρμονη αλυσίδα της ζωής και εμφανίζεται ως η μία από τις δύο κυρίαρχες μορφές της Θμαζί με την Θεά-πουλί. Στα γυμνόστηθα αγάλματα από φαγεντιανή που την αναπαριστούν (Ναός της Κνωσού) τονίζονται τα στοιχεία της γονιμότητας ενώ φίδια τυλίγουν τα χέρια, το στήθος και το κεφάλι.
Το φίδι ως φαλλικό σύμβολο συσχετίζεται με την αρσενική γονιμοποιό ενέργεια ή ευρύτερα με την έκφραση της λίμπιντο. Η συσχέτιση των θηλυκών θεοτήτων με το φίδι χάνεται μάλλον στην αχλή του χρόνου αν πάρουμε υπόψη μας τα σύμβολα που συνοδεύουν τα γυναικεία ειδώλια από τη Νεολιθική Περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ευρήματα του ναού στη Sabatinivka, στον ποταμό Βόλγα, τα οποία χρονολογούνται από το 4800-4600 π.κ.ε. Μεταξύ τους περιλαμβάνεται ένας βωμός που περιείχε 32 γυναικεία ειδώλια χωρίς βραχίονες, με κεφάλι φιδιού και το ένα από αυτά κρατούσε ένα φίδι. Μεγαλιθικά μνημεία διάσπαρτα στη Δυτική Ευρώπη μαρτυρούν τη λατρεία της θεάς και του δεσμού της με το φίδι. Ο σπειροειδής ή ο συσπειρωμένος όφις διακοσμεί ως σύμβολο αναπαραγωγής τα μεγαλιθικά μνημεία του Newgrange και του Knowth στην Ιρλανδία.
Αργότερα, ο Μυκηναϊκός πολιτισμός κληρονόμησε την λατρεία του φιδιού. Στις αποθήκες μυκηναϊκών ναών βρέθηκαν κεραμικά καλούπια φιδιού σε φυσικό μέγεθος. Τα αναγεννητικά σύμβολα, ήδη γνώριμα από την προ-μυθική, ανιμιστική εποχή, με κυρίαρχο αυτό του φιδιού, ενσωματώνονται στις λατρείες της Κλασικής Ελλάδας.

Το φίδι στην ελληνική μυθολογία και στην χριστιανική παράδοση.
Οι Έλληνες, στη μυθολογία τους, αντιλαμβανόμενοι την δυαδικότητα των φαινομένων, προσέδιδαν στο φίδι πάντα έναν αμφιλεγόμενο ρόλο. Τον 5ο αιώνα π.κ.ε. όταν η λατρεία του Ασκληπιού αναβίωσε, το φίδι ως μεσολαβητής κόμιζε τις θεραπευτικές ιδιότητες του Θεού, στην διάρκεια της ιατρικής εγκοίμησης (επιγραφές της Επιδαύρου). Στις παραστάσεις, ο Θεός έφερε ράβδο γύρω από την οποία ελισσόταν ένα φίδι. Στα Ασκληπιεία εκτρέφονταν φίδια.
Σύμφωνα με τον Paul Diel, αποστολή του Ασκληπιού είναι να ενισχύει το ρόλο ύπαρξης του σώματος, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το έμψυχο στοιχείο του. Το φίδι είναι σύμβολο της διαστροφής του πνεύματος αλλά επειδή όλα τα σύμβολα ανάλογα με την απεικόνισή τους καθρεπτίζουν τις ενεργητικές μεταλλαγές των ψυχικών λειτουργιών στο αντίθετό τους, το περιτυλιγμένο φίδι γύρω από την ράβδο του Ασκληπιού συμβολίζει την τιθασευμένη ψυχική παρέκκλιση και γίνεται με αυτή τη μορφή έμβλημα της πνευματικότητας.
Η Αιγίδα της Αθηνάς έφερε στο κέντρο της το Γοργώνειο, το κεφάλι της Μέδουσας με τα φιδίσια μαλλιά. Το πρόσφερε στην Θεά ο Περσέας αφού με την βοήθεια της Θεϊκής ασπίδας ο ήρωας αιχμαλώτισε το απολιθωτικό βλέμμα της τρομερής Γοργούς και με αυτό τον τρόπο κατάφερε να τη σκοτώσει.
Ο ίδιος συλλογισμός, βλέπει στη Μέδουσα την απωθημένη ενοχή. Το φόβο να αντικρύσει κανείς τον εαυτό του απογυμνωμένο και να ομολογήσει την ένοχη ματαιοδοξία του. Η Παλλάδα υποδηλώνει με την αιγίδα της τη νίκη του μαχητικού πνεύματος και της αυτογνωσίας έναντι της εσωτερικής τύφλωσης και της μη αρμονικής έξαρσης των πόθων. Το αίμα της Μέδουσας είχε διπλή ιδιότητα: αν προερχόταν από τα φιδίσια μαλλιά της προκαλούσε το θάνατο και την καταστροφή ενώ αν έσταζε από τις φλέβες της χάριζε την αναγέννηση και την ζωή.
Οι Ερινύες, διώκτριες των παραβατών του ηθικού νόμου είχαν επίσης φιδίσια κόμη (ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο Αισχύλος πρώτος τις φαντάστηκε στις «Ευμενίδες» με αυτό τον τρόπο ενώ από τον Ευριπίδη περιγράφονταν να κρατούν τα φίδια στα χέρια).
Ο Δίας εξόντωσε τον Τυφωέα ή Τυφώνα, πρώτο γιο της Γαίας μετά την πτώση των Τιτάνων. Μισός άνθρωπος και μισός ζώο είχε στους ώμους του εκατό κεφάλια φιδιών. Από τη μέση και κάτω δύο κουλουριασμένα φίδια στήριζαν το υπόλοιπο σώμα του. Στην πάλη του με τον Δία ο Τυφωέας έκοψε τους τένοντες των χεριών και των ποδιών του Θεού και ανήμπορο τον μετέφερε στο Κηρύκειο Σπήλαιο. Τα νεύρα του Διός παραδόθηκαν προς φύλαξη στη Δελφύνη, μισή γυναίκα και μισό φίδι.
Ο Τυφωέας, σύμβολο της αποπνευματοποίησης σύμφωνα με τον Diel, είναι ζευγάρι με την Έχιδνα, φτερωτή Θεά με αστραφτερό βλέμμα και φιδίσιο σώμα από τη μέση και κάτω. Θυγατέρα της η Λερναία Ύδρα, τέρας με εννιά κεφάλια – φίδια και αδελφός της ο Λάδωνας, φύλακας των Χρυσών Μήλων των Εσπερίδων. Η πρώτη φονεύτηκε από τον Ηρακλή, όταν ο ημίθεος κατάφερε να κόψει όλα τα κεφάλια ακόμα και το τελευταίο που ήταν αθάνατο. Ο ήρωας συναντήθηκε και με τον Λάδωνα, αλλά με αυτόν απέφυγε την αναμέτρηση με έξυπνο τρόπο ( ανάλογα με την εκδοχή του μύθου τον έπεισε ή τον ξεγέλασε) και απέσπασε τα Χρυσά Μήλα.
Το φίδι, σκοτεινό σύμβολο της φαντασιωτικής έξαρσης και της αρχομανίας πρέπει να παρακαμφθεί ή να φονευθεί για να αποκτήσει ο ήρωας την γνώση και να φθάσει στον εξαγνισμό.
Η λατρεία του φιδιού πάντως συνδέεται σε πολλούς μύθους με τη λατρεία του δένδρου. Ο Ηρακλής, βρέφος ακόμα, έπνιξε με τα χέρια του τα δύο φίδια που έστειλε η Ήρα στην κούνια του. Ψυχολογικές ερμηνείες βλέπουν εδώ την έμφυτη ικανότητα του ανθρώπου να αντιστέκεται στη διαστρέβλωση του πνεύματος. Ωστόσο, εξίσου σημαντική θεωρείται η άποψη που ισχυρίζεται ότι στην μυθολογία όταν καταγράφεται φόνος ή κατασπάραξη υπονοείται η αφομοίωση από τον ήρωα των δυνάμεων και των μυστικών ικανοτήτων του θύματος.
Ο Κάδμος ιδρυτής και βασιλιάς της Θήβας, υπηρέτησε τον Άρη επί οκτώ έτη επειδή φόνευσε το φίδι, υιό του Θεού, το οποίο φυλούσε την Αρεία κρήνη κοντά στη Θήβα. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι μυήθηκε στα Καβείρια Μυστήρια, στη Σαμοθράκη, όπου νυμφεύτηκε την Αρμονία. Αναχωρώντας για τα Ηλύσια μεταμορφώθηκε σε φίδι, όπως και η σύντροφός του.
Στα άδυτα της Ακρόπολης φώλιαζε ο ιερός Εριχθόνιος. Το φιδόμορφο Θείο βρέφος, είχε τεθεί υπό την προστασία της Αθηνάς. Ταυτίστηκε με τον Αγαθοδαίμονα, προστάτη της ευφορίας. Ο ίδιος ο Κέκροπας, ο ιδρυτής της Αθήνας ήταν διφυής, μισός άνθρωπος και μισός φίδι.
Στη γιουνγκική προσέγγιση συναντούμε την αντίληψη για την ύπαρξη σαφούς αρχικής ταυτότητας φιδιού και ήρωα. Ο ήρωας προσωποποιεί τη νίκη της δημιουργού δύναμης του κόσμου εναντίον του θανάτου. Είναι ο ίδιος φίδι, ο ίδιος θύτης και θύμα. Για τον Γιουνγκ, η σπηλιά συχνά ταυτίζεται με τη σκοτεινή κοιλότητα του μητρικού σώματος του ασυνειδήτου και το φίδι που κατοικεί μέσα σε αυτήν με την καταβρωχθιστική Μητέρα. Ο ήρωας μεταφέρεται εκεί εξαιτίας της εσωστροφής της λίμπιντο μέχρι την αναγέννησή του. Τα χάσματα ή οι πηγές και οι ρίζες του δένδρου είναι οι πύλες του θανάτου και της ζωής, αντίστοιχα, και το φίδι κείται πάνω στον θησαυρό και τον φυλάει. Ο ήρωας που καταφέρνει να υπερνικήσει τον «φύλακα του θησαυρού» δηλαδή να αποφύγει τον κατακλυσμό της συνείδησης από ασυνείδητα περιεχόμενα θα γίνει ο κύριος της γνώσης.
Η Ευριδίκη πεθαίνει από τη δαγκωματιά ενός φιδιού και ο Ορφέας κατεβαίνει στον Άδη για να την επαναφέρει στον κόσμο των ζωντανών. Το φίδι αποτελεί εδώ το όργανο της θυσίας που προηγείται της μεταμόρφωσης. Συνδεδεμένο το σύμβολο του φιδιού με την πρωταρχική δύναμη του Κόσμου, χρησιμοποιήθηκε από τους Ορφικούς για να απεικονίσει το Πνεύμα-Δημιουργό, το οποίο περιβάλλει το κοσμικό αυγό.
Στην Ορφική Θεογονία, ο Δίας σμίγει με τη μάνα του Ρέα (ή τη Δηώ, Δήμητρα, τη θρέπτειρα Παμμητέρα), έχοντας πάρει και οι δύο τη μορφή του φιδιού. Γεννιέται η Περσεφόνη (σύμβολο της περιοδικότητας και των μεταμορφώσεων των φαινομένων) και ζευγαρώνει με τον πατέρα της τον φιδόμορφο Δία.
Στα Ελευσίνια Μυστήρια φαίνεται πως μέρος της τελετουργίας ήταν η θωπεία με το φίδι (απεικόνιση της γενετήσιας ένωσης με τον Θεό). Καρπός της αιμομικτικής ένωσης ο Ζαγρέας, μυστηριακή προγονική μορφή του Διονύσου. Να σημειώσουμε ότι η κύρια ζωομορφική παράσταση των θεϊκών βρεφών της Κρήτης, του Δία και του Ζαγρέα, είναι το φίδι. Στις «Βάκχες» ο Ευριπίδης διατηρεί την διαδεδομένη απεικόνιση των μαινάδων που κρατούν φίδια, θέμα που συναντούμε πολύ συχνά σε παραστάσεις αγγείων.
Στην Μακεδονία, οι βακχικές τελετές είχαν ως κεντρική παρουσία ένα ζωντανό φίδι ως φορέα του Θεού. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Διόνυσος ταυτίζεται με τον μακεδονικό Θεό Σαβάζιο. Στη διάρκεια των Σαβαζιακών Μυστηρίων ο νεοφώτιστος έπρεπε να περάσει ένα ζωντανό ή μαλαματένιο φίδι, (ενσάρκωση του Θεού), από τον κόρφο του. Ο Γιουνγκ υποστηρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση το φίδι συμβολίζει την ασυνείδητη ψυχή και την αντιρροπιστική τάση της, η οποία εμφανίζεται με αυτή την μορφή όταν το συνειδητό την αντιμετωπίζει με φόβο. Η παρουσία του φιδιού στις διονυσιακές τελετές έχει επίσης φαλλική σημασία, ενσαρκώνοντας τη γονιμοποιό αλλά και την μεταμορφωτική αναγεννητική δύναμη σε φυσικό και σε πνευματικό επίπεδο.
Κατ’άλλους μελετητές, το φίδι εικονίζει τον πνευματικό θάνατο και η μορφή του συνοδεύει την Διονυσιακή αποχαλίνωση. Την φρενίτιδα που είναι κρυμμένη στο υποσυνείδητο κάθε ανθρώπου, την εύκολη πτώση που εμποδίζει την πραγματική λύτρωση που έρχεται με την ψυχική ανύψωση. Οι κιστοφόροι μεταφέρουν στη διάρκεια της Διονυσιακής ιερουργίας την μυστική κίστη, το κουτί των ιερών συμβόλων των Μυστηρίων, στην οποία εικονίζεται ένα φίδι να ξεπροβάλλει από το κάλυμμά της. Ο Διονυσιακός θίασος χειρονομούσε με φίδια και καλούσε τον Θεό με την ιερή κραυγή «φάνηθι δράκων».
Το φίδι θεωρείται επίσης σεληνιακό έμβλημα. Ταυτίζεται με τον διαρκώς μεταβαλλόμενο χαρακτήρα της σελήνης. Η σεληνιακή Θεά Εκάτη, απεικονιζόταν ως φίδι ή είχε φίδια στα μαλλιά της.
Ο Απόλλων, παιδί ακόμα, φόνευσε τον Πύθωνα.
Ο σαϊτορίχτης θεός, στον ομηρικό ύμνο, τραυμάτισε θανάσιμα το φοβερό φίδι, και το καταράστηκε να σαπίσει, κάτω από την επίδραση της Μαύρης Γης και του λαμπερού Υπερίωνα. Σύμφωνα με τον ο Αισχύλο, στην περιοχή, πριν από την ίδρυση του Μαντείου των Δελφών υπήρχε ένα μαντείο της Γαίας που έφερε το όνομα Πύα. Σε αυτό το ιερό τρεφόταν ένα φίδι, ο Πύθων, παιδί και φύλακας της γης με προφητικές ικανότητες. Η νίκη του Θεού, σύμβολο της πνευματοποίησης, κατά του Πύθωνα καθρεπτίζει άραγε τη διάλυση του σκοταδιού των ενστίκτων από το Απολλώνιο φως της συνείδησης ή την κυριάρχηση ενός ηλιακού Θεού στην θέση των αρχέγονων προελληνικών θηλυκών Θεοτήτων; Μετά τον φόνο του Πύθωνα, ο Απόλλωνας έπρεπε να υποστεί και αυτός όπως και ο Κάδμος, ενός είδους καθαρμό, καταφεύγοντας -σύμφωνα με μία εκδοχή- στα νερά της κοιλάδας των Τεμπών.
Η συμβολική του φιδιού ερμηνεύτηκε και ως διαχείρηση των ανησυχιών ενός πολιτισμού ενοχής (Dodds, 1996). Ο Απόλλωνας ήταν η προσωποποίηση του Λόγου και της ασφάλειας. Ο Διόνυσος υποσχόταν ελευθερία. Οι Διονυσιακές τελετές είχαν έναν καθαρτικό λειτουργικό ρόλο και ανακούφιζαν το άτομο από τις άλογες μολυσματικές ορμές, οι οποίες διοχετεύονταν με ασφαλή τρόπο για την κοινωνία μέσω της τελετουργίας.
Το κηρύκειο (φτερωτό ραβδί που γύρω του περιπλέκονται δύο φίδια) κυρίως συμβόλιζε την ιδιότητα του Θεού ως ψυχοπομπού. Εκείνου που οδηγεί τις ψυχές από και προς τον Άδη. Πρόκειται για το όργανο που θυμίζει τη σύνδεση των δύο κόσμων. Η περιέλιξη των φιδιών υποδηλώνει την ακαθόριστη και ανανεούμενη πορεία της ύπαρξης (Benoist, 1992).Η μορφή του φιδιού κυριαρχεί στις επικήδειες λατρείες. Παραστάσεις ταφικών αγγείων και μνημείων στην Ελλάδα από την γεωμετρική περίοδο φέρουν συχνά την εικόνα του φιδιού, υποδηλώνοντας την στενή σχέση του με την ψυχή.
Στη Βίβλο, η Πτώση του Ανθρώπου οφείλεται στον όφι, ο οποίος ήταν «το φρονιμώτερον πάντων των ζώων του αγρού» (Γένεση 3:1) Παρακινεί τους πρωτόπλαστους να γευτούν τον απαγορευμένο καρπό της γνώσης του καλού και του κακού. Στην εβραϊκή και στην χριστιανική παράδοση το φίδι είναι ο διαφθορέας. Ο «πειρασμός» που αποκαλύπτει -μέσω της επίγνωσης του κακού- στον άνθρωπο τη διττή ουσία των πραγμάτων και τον απομακρύνει από την αρχέγονη ενότητα. Το δένδρο της γνώσης συμβολίζει την αφύπνιση της συνείδησης. Την μετάβαση του ανθρώπου στο στάδιο της διανοητικότητας. Ο απαγορευμένος καρπός είναι η ψυχική δυσαρμονία, επακόλουθο της υπερβολικής διανοητικοποίησης, του άλογου πολλαπλασιασμού των επιθυμιών και της φαντασιακής διέγερσης (Diel, 1987).
Ο J. Campbell προβάλλει μια διαφορετική ψυχολογική ερμηνεία: καταγγέλλει τη βιβλική παράδοση για αφορισμό της φυσικής ορμής και της ανανέωσης ζωής, που συμβολίζεται με το φίδι. Η περιέλιξή του στο δένδρο της γνώσης θεωρήθηκε από πολλούς ως απεικόνισμα της συμπληρωματικής δυαδικότητας καθώς υπαινίσσεται ότι ο άνθρωπος πρέπει να ισορροπήσει όπως και ο Κόσμος μεταξύ δύο αντιτιθέμενων δυνάμεων.
Στον Γιουνγκ, το φίδι είναι θεϊκό και ταυτόχρονα δαιμονικό σύμβολο της λίμπιντο (η ψυχική ενέργεια δεσμίδας ενορμήσεων και όχι μόνο της σεξουαλικής όπως υποστήριξε ο Φρόυδ), η δύναμη της οποίας βρίσκεται πέρα από τη συνείδηση. Κάθε ψυχολογικό άκρο κρύβει το αντίθετό του. Το προπατορικό αμάρτημα σχετίζεται με την αχαλιναγώγητη ενστικτικότητα. Το δένδρο στο οποίο τυλίγεται το φίδι ερμηνεύεται εδώ ως το σύμβολο της μητέρας που προστατεύεται από την αιμομιξία. Η περίσφιξη είναι η καταβρόχθιση, η είσδυση στο σώμα της μητέρας.
Ο Χριστός παρομοίασε τον εαυτό του με τον όφι του Μωυσή για να αποκαλύψει τον μεσσιανικό ρόλο του. Συμβούλευσε δε τους μαθητές του: «Ιδού σας αποστέλλω ως πρόβατα εν μέσω λύκων. Γίνεσθε λοιπόν φρόνιμοι ως οι όφεις και απλοί ως περιστερές» (Κατά Ματθαίον 10: 16). Στην Αποκάλυψη ο όφις ταυτίζεται με τον Σατανά: «Και ερρίφθη ο δράκων ο μέγας, ο όφις ο αρχαίος, ο καλούμενος Διάβολος και ο Σατανάς, ο πλανών την οικουμένην όλην» (Αποκάλυψη 12:9).
Στην κοσμολογία των Γνωστικών η αξία των βιβλικών συμβόλων αντιστράφηκε. Για τους Οφίτες (2ος -3ος αιών. μ.κ.ε) ο όφις είναι ο απελευθερωτής, ο μέγας δάσκαλος της σοφίας και ο νικητής του θανάτου εφόσον μεταμορφώνεται συνεχώς. Είναι ο επαναστάτης εναντίον του κακού θεού της Παλαιάς Διαθήκης και ο άγγελος Αγαθοδαίμων του πραγματικού ουράνιου πατέρα, ο οποίος μέσω της συνουσίας του με τους πρωτόπλαστους (Οφική συνουσία) μετάγγισε σε αυτούς την αληθινή γνώση.
Η διαπολιτισμική παρουσία του φιδιού
Στη Σουμερική κοσμογονία η Ινάνα ως κεντρική λατρευτική μορφή της Ουρούκ ενσάρκωνε την οργιώδη ζωοδοτική δύναμη. Απεικονιζόταν σε πήλινα αγαλματίδια να κρατάει στην αγκαλιά της ένα φίδι. Στην ακκαδική καταγραφή του Έπους του Γιλγαμές, ο ήρωας μετά από υπόδειξη του Ουτναοιστίμ ανακάλυψε στα βάθη του Ωκεανού το αγκαθωτό φυτό που χάριζε την αιώνια νιότη. Στο δρόμο της επιστροφής όμως ένα φίδι έκλεψε από τον Γιλγαμές το θαυματουργό βότανο.
Στην Βαβυλωνιακή μυθολογία της δημιουργίας (Enuma Elish – αντίγραφό του υπήρχε στην περίφημη βιβλιοθήκη της Νινευή, τον 7ο αιώνα π.κ.ε.), η Μητέρα των Θεών Τιαμάτ, η οποία παριστανόταν ως ένα τεράστιο φίδι, είναι η Θεά του ωκεανού του αλμυρού νερού και των δυνάμεων του χάους. Η Τιαμάτ πολεμήθηκε από τον Μαρντούκ ο οποίος μετά τη νίκη του κατά της θηλυκής θεότητας κατέλαβε την κορυφή του Βαβυλωνιακού πανθέου. Με τα κομμάτια του σώματος της Τιαμάτ, ο Μαρντούκ δημιούργησε τον ουράνιο και τον επίγειο κόσμο.
Στην αρχαία Περσία, ο Αριμάν, Θεός του θανάτου και της καταστροφής και αιώνιος εχθρός του Ορμούζδ, Θεού του καλού, εικονιζόταν ως φτερωτό φίδι. Μεσολαβητής μεταξύ των αντίθετων δυνάμεων θεωρείτο ο ηλιακός Θεός Μίθρας, ο οποίος συγκέντρωνε τα ηθικά χαρακτηριστικά και των δύο με την καλή πλευρά να κυριαρχεί πάντα.
Σε παραστάσεις του τον βλέπουμε με κεφάλι λιονταριού και γύρω από το ανθρώπινο σώμα του να τυλίγεται ένα φίδι. Ο Αριμάν σκότωσε τον πρώτο άνθρωπο της δημιουργίας, ο οποίος γεννήθηκε από τα σπλάχνα του κοσμικού ταύρου Αμπουντάμπ. Οι επόμενοι άνθρωποι, ο Μέσχια και η Μεσχιάνη γεννιούνται από το δένδρο Ρείβας. Ο Αριμάν θέλοντας να τους παρασύρει στην απώλεια της αγνότητάς τους έπεισε τη Μεσχιάνη να θυσιάσει πρώτη στους δαίμονες ντέβας με αποτέλεσμα η λατρεία τους να εξαπλωθεί στη γη.
Στον Ζωροαστρισμό, ο Αριμάν εμφανίζεται ως Άνγκρα Μάινγιου (κακοποιό πνεύμα) με δίδυμο αδελφό τον Σπέντα Μάινγιου (αγαθοποιό πνεύμα). Οι δύο Θεοί βρίσκονται συνεχώς σε πόλεμο μεταξύ τους αλλά στο τέλος των καιρών το καλό θα νικήσει ώστε να υπάρξει και η Τελική Κρίση των ψυχών.
Στην Αιγυπτιακή μυθολογία, ο φιδόμορφος Θεός του σκότους Απέπ ή Άποφις (εμφανίστηκε ως θεότητα την περίοδο του Νέου Βασιλείου) ήταν γέννημα του αρχέγονου ωκεανού του Χάους. Κάθε νύχτα προσπαθούσε, χωρίς αποτέλεσμα, να καταβροχθίσει το πλοίο του Θεού Ήλιου (Ρα) για να περάσει ο κόσμος στην ανυπαρξία. Ο Ρα πληγώθηκε από το φίδι που έστειλε στο δρόμο του η Ίσιδα ώστε να της αποκαλύψει ο Θτο μυστικό του όνομα. Ο Ουραίος, η κόμπρα που στόλιζε το στέμμα των Φαραώ ήταν το μάτι του Ρα και δήλωνε την αδιαμφισβήτητη βασιλική εξουσία, υπενθυμίζοντας την Θεϊκή καταγωγή του βασιλέα.
Η Θεά Wadjet, γνωστή στους Έλληνες ως Μπούτο, λατρευόταν ως μητέρα των φιδιών και ως προστάτιδα της Κάτω Αιγύπτου. Παριστανόταν συνήθως ως κόμπρα που έφερε το κόκκινο διάδημα της Κάτω Αιγύπτου ή τον ηλιακό δίσκο.
Ο ουροβόρος όφις, σύμβολο χιλιετιών, αναφέρεται, για πολλούς, στην παλιγγενεσία και στον αέναο κύκλο της ύπαρξης μέσα στο χρόνο. Τον συναντούμε αργότερα στα γνωστικά, στα αποκρυφιστικά και στα αλχημιστικά κείμενα.
Στη μυθολογία των βορείων (έμμετρη και πεζή Έδδα) ο Γιόρμουνγκαντ ή Μίντγκαρντ ήταν ο απόγονος του μεγάλου Θεού της φωτιάς Λόκι και της γιγάντισσας Άνγκρμποντα. Έχει τη μορφή του φιδιού και η μητέρα του για να το προφυλάξει από τους Θεούς (οι προφήτισσες έλεγαν πως τα παιδιά του Λόκι θα έφερναν το λυκόφως των Θεών) το έριξε στον ωκεανό. Ο Γιόρμουνγκαντ μεγάλωσε τόσο που περιέτρεχε ολόκληρη τη γη. Αιώνιος εχθρός του ο κεραύνιος Θορ. Οι δύο αντίπαλοι συναντώνται οριστικά την «ημέρα του Ράχναροκ»(λυκόφως των Θεών). Ο κόσμος καταστρέφεται και το ανθρώπινο είδος αναγεννάται. Ο Θορ νικά και σκοτώνει το φίδι αλλά πεθαίνει και ο ίδιος από το δηλητήριο του εχθρού του.
Για τους Σκανδιναβούς, το ιερό δένδρο Υγκντραζίλ (Μελιά), που απλώνει τα κλωνάρια του πάνω απ’ όλη τη γη και ανεβαίνει μέχρι τον ουρανό, έχει τρεις ρίζες. Η μία από αυτές απλώνεται στον χθόνιο κόσμο Νιφλχάιμ και λούζεται από την πηγή Χβεργκελμίρ που στα νερά της κολυμπούν αναρίθμητα φίδια. Μεταξύ αυτών το τερατώδες φίδι Νίτχονγκ που κατατρώει το εσωτερικό της ρίζας για να διακοπεί η επικοινωνία με τους Θεούς.
Στον πολιτισμό των Κελτών, οι θηλυκές θεότητες (μητέρες – μορφές της κελτικής Ματρόνας) εμφανίζονταν στους ιρλανδικούς και ουαλικούς μύθους να συνδέονται με το φίδι. Η Μπρίγκιτ η κυρία της Φύσης και της μαντικής τέχνης, παρουσιαζόταν ως φίδι την πρώτη Φεβρουαρίου, όταν γιορταζόταν το Impolc προς τιμήν της. Η Μόριγκαν θρήνησε τον γιό της Μέιχε, όταν αυτός φονεύτηκε από τον θεϊκό γιατρό Ντίαν Κεχτ επειδή είχε τρία φίδια στην καρδιά του.
Στον Κύκλο του Ώλστερ (μυθολογική γραπτή παράδοση), ο ημίθεος ήρωας Κόναλ Κέρναχ επιτέθηκε σ’ ένα φρούριο που κρύβει έναν σπουδαίο θησαυρό, ο οποίος φυλασσόταν από ένα τεράστιο φίδι. Το φίδι εισέβαλε στη ζώνη του Κόναλ αλλά κανείς τους δεν έβλαψε τον άλλο. Σε μια από τις εσωτερικές πλάκες του λέβητα του Gunderstrup απεικονίζεται ο κερασφόρος Θεός Κερνούνος (Κελτικός Ερμής ή Γαλατικός Άρης) να κρατάει στο αριστερό του χέρι ένα φίδι με κεφάλι κριού (ισχυρό σύμβολο της ευγονίας και της αναγέννησης) είναι γνωστές από τη ρωμαϊκή Γαλατία. Ο Απόλλωνας Μοριτάσγκους (ο κελτικός Απόλλωνας) θεραπευτής και προστάτης συνοδευόταν από τη Σιρόνα, θεότητα της ιατρικής, η οποία απεικονιζόταν με φίδια.
Οι Νάγκας, τρομερές φιδόμορφες από την μέση και κάτω και ανθρωπόμορφες στο υπόλοιπο σώμα τους είναι, στον Ινδουϊσμό, στον Βραχμανισμό και στον Βουδισμό, σοφές υπάρξεις που κατοικούν στον υδάτινο κόσμο σε παλάτια με αμύθητους θησαυρούς. Λάτρεις και προστάτες μεγάλων και μικρών θεοτήτων τιμώνται ιδιαιτέρως μέχρι σήμερα σε περιοχές της Ινδίας. Ο Βισνού ξεκουράζεται στην αγκαλιά της Αντισέσα της βασίλισσας των φιδιών με τα χίλια κεφάλια, που γεννήθηκε από τα υπολείμματα της δημιουργίας του κόσμου. Συμβολίζει τη γνώση και την αιωνιότητα. Προστατεύει τον Θστο ταξίδι του στην αρχέγονη θάλασσα. Το φίδι είναι επίσης σύμβολο της κοσμικής ενέργειας Κουνταλίνι που συσπειρώνεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, κάτι ανάλογο της λίμπιντο.
Ο Κρίσνα νικά το φίδι Καλίνγκα, που εδώ συμβολίζει την δέσμευση της ύλης. Η Νάγκα Muchilinda απεικονίζεται σε παραστάσεις να προστατεύει τον διαλογιζόμενο Βούδα από την καταιγίδα. Στις βουδιστικές σούτρα συχνά αντιπροσωπεύει την οργή, μία από τις βασικές αμαρτίες που καταδικάζουν τον άνθρωπο σε συνεχείς μετενσαρκώσεις αλλά και τη μεταμόρφωση. Στην Βιρμανία, οι ιέρειες φιδιών φιλούν τρεις φορές μία βασιλική κόμπρα για να φέρει βροχή στις καλλιέργειες.
Στον αρχαίο Ιαπωνικό σιντοϊσμό, («Διήγηση των παλαιών πραγμάτων» – Κοτζίκι, 712 μ.κ.ε) το φίδι ενσαρκώνει τον Θεό της θάλασσας Σουσάνο – Ο, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε μεγάλο ευεργέτη των ανθρώπων όταν πάλεψε με το φίδι με τα 8 κεφάλια και απέσπασε από το τέρας το περίφημο σπαθί kunasagi. Στην αρχαία ταοϊστική Κίνα, ο μυθικός αυτοκράτορας Φου Χι απεικονίζεται μισός άνθρωπος και μισός φίδι και λατρεύτηκε ως ο εκπολιτιστής των ανθρώπων.
Στις Ανιμιστικές θρησκείες, όπου επικρατεί η μαγική, Τοτεμική σχέση του ανθρώπου με τη φύση, ο πολιτισμός είναι συνέχεια του φυσικού περιβάλλοντος. Ο τόπος και οι άνθρωποι συγχωνεύονται. 2. Στην Ττοτεμική λογική τα ζώα προτείνουν τρόπους συμπεριφοράς, σοφότερους ως επί το πλείστον από τους ανθρώπινους.
Στους Μαορί, το φίδι αντιπροσωπεύει την παγκόσμια διάνοια που απέκοψε τον παράδεισο από την γη. Στη Μελανησία, το φίδι είναι η αρχέγονη δύναμη που έβγαλε την ξηρά στην επιφάνεια από τα βάθη της πρωταρχικής θάλασσας και χάρισε την φωτιά στους θνητούς.
Στην Arnhem Land, στη γη των Αβοριγίνων στην Αυστραλία, το Φίδι του Ουράνιου Τόξου ως θηλυκό με το όνομα Yingarna ταυτίζεται με την δημιουργό δύναμη και ως αρσενικό, Ngalyod, με τις μεταμορφώσεις και τα σχήματα των πραγμάτων. Στους μυσταγωγικούς μύθους, το Φίδι – Ουράνιο Τόξο είναι ο φύλακας των πηγών που βρίσκονται οι κρύσταλλοι κουάρτζ, οι οποίοι προέρχονται από την ονειρική εποχή. 3.
Στις αφρικανικές φυλές τα φίδια αντιπροσωπεύουν θετικές ή αρνητικές θεότητες. Οι Βασάρι της δυτικής Αφρικής κάνουν λόγο στην προφορική τους παράδοση για το φίδι που παρέσυρε τους πρώτους ανθρώπους να φάνε τους απαγορευμένους καρπούς του παραδείσου, που είχε δημιουργήσει ο Ουνουμπότε.
Οι γηγενείς Αμερικανοί απεικονίζουν την αλληλεπίδραση του ανθρώπου και της φύσης με το φίδι. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι οι Χόπι τελούν έναν από τους χορούς τους, βάζοντας φίδια στο στόμα. Το φίδι θεωρείται ο αγγελιοφόρος μεταξύ του ανθρώπου και του τόπου του. Στην παράδοσή τους αναφέρουν έναν προγονικό λαό, τους Ανθρώπους –Φίδια που δίδαξαν την ιερή γνώση της λατρείας του φιδιού στον προπάτορά τους, όταν αυτός ήθελε να ταξιδέψει μέχρι εκεί που κατέληγε ο ποταμός του Grand Canyon. Ο ιροκέζος μυθικός αρχηγός Atatarho φορούσε έναν μανδύα από μαύρα φίδια, τα οποία του χάριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητές τους.
Kάθε μύθος από αυτούς που προαναφέρθηκαν θα μπορούσε να αποτελέσει το ερέθισμα για ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο των συμβόλων και στη μυθική εμβίωση. Ταξίδι στα αγγέλματα των μύθων, το οποίο μας υπενθυμίζει την πολυμορφία με την οποία εκφράζεται η ανθρώπινη υποκειμενικότητα μέσα στον χώρο και στον χρόνο. Ας σταθούμε στοχαστικά στην ρήση του Karl Jaspers: «Η μυθική σκέψη δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά χαρακτηρίζει τον άνθρωπο σε κάθε εποχή». Στις θρησκείες του τροπικού δάσους του Αμαζονίου οι οντότητες του υπερβατικού κόσμου έχουν ζωομορφική υπόσταση στον ορατό κόσμο. Το φίδι ανακόντα λατρεύεται από πολλές φυλές ως σύνδεσμος μεταξύ των κοσμικών επιπέδων.
Στους προκολομβιανούς πολιτισμούς, το φίδι λατρευόταν, δίνοντας τη μορφή του είτε στον Kukulkan («φτερωτό φίδι του Κουετζάλ»), Θεό της ζωής και των νόμων και ιδρυτή της Τσιτσέν Ιτζά για τους Μάγια είτε στον ανώτατο δημιουργό Quetzalcoatl, τολτεκικό ηλιακό Θεό, δάσκαλο της σοφίας και των τεχνών για τους Αζτέκους. Ο μυθικός αρχιερέας Huitzilopochtli φόνευσε την αδελφή του, το φίδι τυρκουάζ.
Παραπομπές
1. Στόχος των συγκεκριμένων θεωρητικών προσεγγίσεων είναι να προσδιοριστεί το ψυχολογικό υπόβαθρο του συμβολισμού με βάση την αρχή: η ιδιότητα του «συμβολίζειν» είναι ψυχική ιδιότητα και το σύμβολο απεικόνιση μιας βαθιάς ψυχικής πραγματικότητας. Με την μετάβαση στους αγροτικούς πολιτισμούς σύμφωνα με τον Paul Diel, εκπροσώπου της «Ψυχολογίας της Ενδοσκόπησης», η μυθοπλασία επεκτάθηκε για συμπεριλάβει τον μεταφυσικό και τον ηθικό στοχασμό αλλά και τις ενδοψυχικές συγκρούσεις. Στο φροϋδικό εννοιολογικό πλαίσιο η ανάπτυξη της ηθικής συνείδησης (υπερεγώ) συσχετίζεται με τον μύθο του Οιδίποδα. Στην φροϋδική ψυχανάλυση, τα σύμβολα προκύπτουν ως παρεμπόδιση της πρωτογενούς τάσης για αιμομιξία. Ο Καρλ Γιουνγ («Ψυχολογία του Βάθους») διευρύνει την έννοια της λίμπιντο πέρα από τον σεξουαλικό χαρακτήρα της και εξετάζει τον συμβολισμό των μύθων σε συνάρτηση με παράλογη και λογική λειτουργία της ψυχής. Κάνει λόγο για έμφυτες – κατευθυντήριες εικόνες (αρχέτυπα), που καθορίζουν την ανθρώπινη δράση μέσα από τη διαχρονικότητα των ψυχικών υποδομών.
2. Στο συνθετικό, ολιστικό σύμπαν των «πρωτόγονων» κοινωνιών είναι σαφής ο σύνδεσμος ανάμεσα στα φυσικά είδη και τις κοινωνικές ενότητες, πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στα είδη των ζώων και του προγόνους των οικογενειών ή ακόμα και των φυλών, οι οποίοι εξομοιώνονται με αυτά.
3. Αρκετές από τις βραχογραφίες στην Arnhem Land, με την εικόνα του φιδιού, χρονολογούνται πολύ πριν από 6.000 χρόνια και η συγκεκριμένη λατρεία θεωρείται από τους μελετητές ως η αρχαιότερη θρησκευτική παράδοση στον κόσμο που διατηρείται ζωντανή μέχρι σήμερα.
@Έφη Ασημακοπούλου. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Corpus, 2005

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Τρομερό: 37.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ινδία μέσα σε 13 ώρες – Εννέα άτομα σκοτώθηκαν

$
0
0


Η φύση οργίασε στην Ινδία με τρομακτικές συνέπειες. 36.749 κεραυνοί σημειώθηκαν σε διάστημα 13 ωρών στο νότιο κρατίδιο της χώρας Άντρα Πραντές, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα 9χρονο κορίτσι.
Οι κεραυνοί δεν είναι, βέβαια, ασυνήθιστοι πριν την έναρξη της εποχής των μουσώνων -από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο- στην ασιατική χώρα, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως λένε οι Αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο τον Μάιο του 1917 είχαν καταγραφεί στην ίδια περιοχή περίπου 30.000 κεραυνοί.

Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι στο φαινόμενο συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό η υπερθέρμανση του πλανήτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η συνάντηση ψυχρών ανέμων από την Αραβική θάλασσα με θερμότερες αέριες μάζες από τη βόρεια Ινδία δημιούργησαν ένα ασυνήθιστα τεράστιο σύννεφο 200 χιλιομέτρων που προκάλεσε τις πτώσεις των κεραυνών -πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, όπως αναφέρουν ντόπιοι μετεωρολόγοι.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το 2005 χάνουν κάθε χρόνο πάνω από 2.000 άνθρωποι στην Ινδία – στις ΗΠΑ 27 κατά μέσο όρο. Τον Ιούνιο του 2016 93 άνθρωποι κεραυνοβολήθηκαν σε τέσσερα κρατίδια της Ινδίας -γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον μεγάλο αγροτικό πληθυσμό της και στην έλλειψη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
pronews + katohika
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Είμαστε από την ύλη που 'ναι φτιαγμένα τα όνειρα

$
0
0
Από τον Γιώργο Μηλιώνη

Στη, στρωμένη με στάχτη, καρβουνόσκονη και ένα παχύ στρώμα από τσόφλια φουντουκιών, μεγάλη πλατεία του θεάτρου Σφαίρα, μας ξεναγεί ο Γ. Μηλιώνης.

Χαλκογραφία του Σαίξπηρ φιλοτεχνημένο από τον φλαμανδικό χαράκτη Martin Droeshout το 1623, επτά χρόνια μετά το θάνατο του βάρδου. Θεωρείται αντίγραφο ενός αυθεντικού πορτρέτου που έγινε κατά τη διάρκεια της ζωής του Σαίξπηρ και το οποίο χάθηκε. Πηγή: Wikimedia Commons

Ο ΟΥΪΛΙΑΜ Σαίξπηρ (βάπτ. 26 Απριλίου 1564 – 23 Απριλίου 1616) είναι ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. Συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας και «Βάρδος του Έιβον».
Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα μικρότερα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται περισσότερο συχνά από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα.
Δεν είναι σαφές για ποιες θεατρικές επιχειρήσεις έγραψε ο Σαίξπηρ τα πρώτα έργα του. Το εξώφυλλο του Τίτου Ανδρόνικου στην έκδοση του 1594 αποκαλύπτει ότι το έργο είχε παιχτεί από τρεις διαφορετικούς θιάσους.
Μετά από τις επιδημίες της Μαύρης Πανώλης τα έτη 1592-1593, τα έργα του Σαίξπηρ ερμηνεύτηκαν από το δικό του θίασο σε θέατρο βόρεια του Τάμεση. Όταν ο θίασος βρέθηκε σε διαμάχη με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, οι ηθοποιοί κατεδάφισαν το θέατρο και χρησιμοποίησαν τα ξύλα για να κατασκευάσουν στη νότια όχθη του Τάμεση το θέατρο Σφαίρα (The Globe), το πρώτο θέατρο που χτίστηκε από ηθοποιούς για ηθοποιούς.
Η Σφαίρα άνοιξε το φθινόπωρο του 1599 και ο Ιούλιος Καίσαρ ήταν ένα από τα πρώτα έργα που ανέβηκαν στη σκηνή.
Τα περισσότερα έργα που έγραψε ο Σαίξπηρ μετά το 1599 γράφτηκαν για τη Σφαίρα, συμπεριλαμβανομένων του Άμλετ, του Οθέλου και του Βασιλιά Ληρ.
Αναπαράσταση του θεάτρου Σφαίρα το 1599. Image: Supplied
Στη σκηνή-αρένα του θεάτρου Σφαίρα, μπροστά στα μάτια και κάτω από την τεράστια ουράνια σφαίρα που αιωρείτο πάνω από τα κεφάλια των όρθιων αχθοφόρων, των καροτσέρηδων, των μικρέμπορων, των μαστόρων, των καλφάδων, μπροστά στους καθήμενους τζέντλεμεν και τις κυρίες τους, εκτυλισσόταν το δράμα του κόσμου, το δικό τους δράμα.
Στα πρόσωπά τους καθρεφτιζόταν μια νέα εποχή της ανθρωπότητας στην οποία ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν πως ο άνθρωπος άρχισε, μέσα από ένα μακρύ, επίπονο και οδυνηρό αγώνα, να πιστεύει στη δύναμή του.
Ο άνθρωπος που ύμνησε την ανθρώπινη δύναμη σε όλες τις δυνατές εκφάνσεις της, θέτοντας ταυτόχρονα ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν στο σύγχρονο κόσμο, ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Στο έργο του συμπυκνώνονται όλα τα ζητήματα που έθεσε η κοινωνία στη μεταβατική της περίοδο από το γκρέμισμα της φεουδαρχίας έως την άνοδο και το στέριωμα του καπιταλιστικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού και της αστικής κοινωνίας. Αυτό έγινε κατορθωτό διότι ο Σαίξπηρ έζησε την περίοδο του τέλους της Αναγέννησης, όταν οι κοινωνικοί όροι για το πέρασμα στην αστική κοινωνία είχαν δημιουργηθεί και είχαν αρχίσει να διαφαίνονται – σε εμβρυακή ακόμα μορφή – οι κοινωνικές αντιθέσεις που θα την διαπερνούσαν.
Γιος της αγγλικής ενδοχώρας, μετέβη στο Λονδίνο, μόνος του και αυτός, ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους της επαρχίας, που η βίαιη απόσπαση των μέσων παραγωγής τους, τους έριξε από τη χωριάτικη, αγροτική ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα, που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται. Έτσι γεννήθηκε η εργατική τάξη.
Αλλά εξελίξεις συνέβησαν, όπως ήταν φυσικό, και στο επίπεδο της εξουσίας, όπου μετά τον Πόλεμο των Δύο Ρόδων (1451-1485) μεταξύ του Οίκου των Λάνκαστερ και του Οίκου των Γιορκ και την επικράτηση των πρώτων, ανέβηκε στον θρόνο η δυναστεία των Τιδόρ που έδωσε μεγάλη ώθηση στην αστική ανάπτυξη της Αγγλίας, καθιστώντας την ως την σημαντικότερη ναυτική και αποικιακή δύναμη του κόσμου.
Η άρχουσα τάξη της Αγγλίας είχε επίγνωση της ισχύος της, των απέραντων γεωγραφικών εκτάσεων όπου ασκούσε την αποικιοκρατική εξουσία της και των πολλαπλών συνεπειών αυτής της ισχύος. Η Αγγλία μετατρεπόταν σε «κέντρο του κόσμου». Ό,τι συνέβαινε εκεί, είχε επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.
Γι’ αυτό και το Ελισαβετιανό Θέατρο –την εποχή του Σαίξπηρ– ήταν «η σκηνή του κόσμου».
Ταυτόχρονα, σημειώνεται μεγάλη άνθιση των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Σε αυτήν την εποχή έζησε και δημιούργησε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τις αντιθέσεις αυτής της εποχής αποτύπωσε στο έργο του, που η μελέτη του πρέπει να αρχίσει από τα ιστορικά του έργα για να γίνει κατανοητό.
Οι χαρακτήρες του Σαίξπηρ είναι αρχέτυπα της ανθρώπινης ψυχολογίας. Εδώ οι ήρωες και οι ηρωίδες των έργων του από άγνωστο καλλιτέχνη του 19ου αιώνα. Πηγή: Wikimedia Commons
Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ήταν ο τραγωδός της αστικής κοινωνίας: τους πριν από αυτόν αιώνες οι κοινωνικοί όροι και το ειδικό βάρος της θρησκείας στην κοινωνική συνείδηση οδηγούσαν τους ήρωες των τραγωδιών σε σύγκρουση με κάτι «απόλυτο» και «εξωτερικό» ως προς αυτούς, και αυτό ήταν η Μοίρα ή οι Θεοί.
Επειδή τα ιστορικά όρια των αιώνων εκείνων έθεταν αντικειμενικά εμπόδια στον άνθρωπο να διευρύνει σε καθοριστικό για την κοινωνία βαθμό τις δικές του δυνάμεις, η συντριβή του μπροστά στις ανώτερες από αυτόν δυνάμεις ήταν δεδομένη και από τη μια πλευρά «δικαίωνε» την ύπαρξη του «απόλυτου», ενώ από την άλλη επέφερε την «κάθαρση» στην ψυχή του θεατή.
Στη νέα εποχή, η εξερεύνηση της γήινης σφαίρας, η ανακάλυψη νέων ηπείρων, η πλεύση στους ωκεανούς, «σμίκρυνε» τον κάποτε απέραντο κόσμο, αλλά μεγάλωσε το «εντός μας βάθος» και αυτό έχει τη σημασία του στα σαιξπηρικά έργα.
Στην περίοδο της Αναγέννησης, γεννήθηκε η ελπίδα, πως θα υπάρξει ένας κόσμος χωρίς αντιθέσεις, ελπίδα που αποδείχτηκε πολύ σύντομα ουτοπία.
Επιπλέον όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε και το «καταφύγιο» της φύσης, ακόμα ένα «απόλυτο», όπου, όμως, όπως τουλάχιστον θεωρούσαν κάποιοι, επικρατούσε «αρμονία».
Στις συνθήκες της αστικής κοινωνίας όπου δημιουργούσε ο Σαίξπηρ, δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Ο άνθρωπος είναι απέναντι στον εαυτό του και εκείνο που μετρά είναι η δύναμη. Αλλά αυτή η δύναμη δεν είναι πλέον απόλυτη, είναι σχετική.
Τα πάντα είναι σε κίνηση, οι βασιλιάδες «ανεβαίνουν» και «πέφτουν», και δεν είναι τυχαίο το ότι όσο ζούσε η βασίλισσα Ελισάβετ δεν δημοσιεύτηκε σε καμία από τις εκδόσεις της τραγωδίας Ριχάρδος Β΄ η μεγάλη σκηνή της παραιτήσεώς του.
Σκηνή από τον Άμλετ, όπου παρουσιάζεται το φάντασμα του πατέρα του. Henry Fuseli, 1780–1785. (Kunsthaus Zürich).  Πηγή: Wikimedia Commons
Οι «σκοτεινές σκηνές» των σαιξπηρικών δραμάτων, οι φόνοι, το αίμα, οι εφιάλτες, ο φθόνος, η ερημιά, τα οργιαστικά ερωτικά όνειρα, είναι η σαφής υπογράμμιση του «αφύσικου» της αστικής ταξικής εξουσίας, που αναγκάζει – είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι – τους ανθρώπους να συγκρούονται με τον ηθικό τους κόσμο.
Μπροστά σε αυτήν την αντινομία συντρίβονται, αλλά στη βαθιά διαλεκτική των έργων του μεγάλου δραματουργού η πτώση των βασιλιάδων από το θώκο της εξουσίας, προκαλεί την ανύψωσή τους προς «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά: οι βασιλιάδες γίνονται «άνθρωποι», φοβούνται, υποφέρουν, καταρρέουν, πεθαίνουν.
«Το βασίλειό μου για ένα άλογο», κραυγάζει ο Ριχάρδος Γ΄ πριν πέσει νεκρός στη μάχη του Μπόσγουορθ, καθώς ο κοινωνικός ρόλος της αγέρωχης εξουσίας γκρεμίζεται μπροστά στο ένστικτο ενός ανθρώπου που φοβάται.
Ο ρεαλισμός του Σαίξπηρ είναι διαλεκτικός καθώς βλέπει τα πάντα στην κίνησή τους.
Αν μπροστά στη ζωή, ένα άλογο είναι σημαντικότερο από ένα βασίλειο, και αν ένας ναύτης σε τρικυμία είναι χρησιμότερος από ένα βασιλιά, τότε η εξουσία του βασιλιά, δεν είναι και τόσο αναγκαία. Δοσμένη έτσι έξοχα, η «κάθαρση» επέρχεται όχι τόσο στην «ψυχή», όσο στο μυαλό του θεατή.
Ο Σαίξπηρ δεν “ ανεβάζει” στην σκηνή μόνο βασιλιάδες, αλλά και την ανώνυμη μάζα που πουλιέται στους πάγκους των παζαριών ενός Λονδίνου που ζέχνει, την ανώνυμη μάζα που εξεγείρεται γιατί πεινάει και ζητά πολιτικά δικαιώματα.
Είναι η ανώνυμη μάζα που με την μορφή του Τρελού στα σαιξπηρικά έργα χλευάζει κάθε εξουσία, είναι η ανώνυμη μάζα που σφύζει από ζωή που κουβαλάει ραμμένα στο δέρμα της παλιά παραμύθια και ερωτικά «μαντζούνια», είναι οι φτωχοδιάβολοι που ονειρεύονται την ίδια ώρα που επιδίδονται σε ύποπτες συναλλαγές…
Σε αυτό το θέατρο της αστικής κοινωνίας δεν «παίζουν» μόνο βασιλιάδες, «παίζουν» όλοι και σκηνοθέτης που «μοιράζει ρόλους» είναι η Ιστορία.
Αλλά οι «ρόλοι» δεν είναι μια για πάντα δοσμένοι. Ο λαός υπάρχει στην τωρινή του κατάσταση, αλλά και ως δυνατότητα, μόνο που ακόμα δεν είναι έτοιμος. Δεν είναι τυχαίο που ο Κοριολανός, όπου αποτυπώνεται ακριβώς αυτό, είχε μαγέψει τον Μπρεχτ.
Ανάμεσα στο λαό και στους άρχοντες υπάρχει χάσμα αγεφύρωτο. Αλλά και οι δύο έχουν δίκιο. Και όταν συγκρούονται τα δύο δίκια, ο αποφασιστικός παράγοντας είναι η δύναμη. Ολο το έργο του Σαίξπηρ είναι ένας ύμνος στη δύναμη, ένας ύμνος στην αναπόφευκτη βίαιη σύγκρουση σε καιρούς μετάβασης από μια κοινωνία σε άλλη. 
Αυτός είναι ο βασικός πυρήνας της σαιξπηρικής δραματουργίας που αποτελεί ένα άρρηκτο σύνολο με «σπέρματα» του επόμενου έργου να βρίσκονται στο προηγούμενο.
Ακόμα τόπος «φυγής» από τον εφιάλτη των αστικών κοινωνικών σχέσεων δεν υπάρχει. Η ειδυλλιακή φύση της Αναγέννησης και των Ρομαντικών είναι εξίσου αδυσώπητη με την αστική κοινωνία και εξάλλου «φύση» δεν είναι μόνο το δάσος, είναι και οι άνθρωποι και τα ένστικτά τους.
Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις σχέσεις της κοινωνίας στην οποία ζει. Το Δάσος του Άρντεν στο «Όπως σας αρέσει, δεν υπάρχει… εκτός αν, σκεπτόμενοι σύμφωνα με τον επίλογο της Τρικυμίας, συνειδητοποιήσουμε ότι εφόσον τα πάντα είναι κοινωνικές σχέσεις που αλλάζουν, τότε το Δάσος του Άρντεν είναι αυτή η κοινωνία και η «φυγή» σε αυτό δεν είναι παρά μια νέα κοινωνία που την φτιάχνουμε με τη δράση μας.
Η «κάθαρση» έρχεται, μέσω της σκέψης, γιατί το αποφασιστικό στοιχείο είναι η ανθρώπινη πράξη, η δράση. Και αυτό είναι επαναστατικό.
Ο Σαίξπηρ βγαίνει στο δρόμο, ανακατεύεται με το ανώνυμο πλήθος, γίνεται ένα με εμάς που «είμαστε από την ύλη / που ’ναι φτιαγμένα τα όνειρα. Και τη ζωούλα μας / την περιβάλλει ολόγυρα ύπνος».
Ο τάφος του Σαίξπηρ στο Στράτφορντ δεν έχει ανοιχτεί ποτέ. Το απαγορεύει η επιτύμβια στήλη που υπάρχει σε αυτόν: «Καλέ μου φίλε, στ’ όνομα του Χριστού, να κρατηθείς / την σκόνη που είναι εδώ κλεισμένη να μην σκάψεις / Ευλογημένος όποιος τις πέτρες τούτες λυπηθεί / κι ανάθεμα σε όποιον μετακινήσει τα κόκαλά μου». Πηγή: Wikimedia Commons


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Το Βουνό του θανάτου: Το ανεξήγητο περιστατικό στο πέρασμα Ντιάτλοφ

$
0
0


Το τι πραγματικά έγινε δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το μυστήριο του θανάτου των εννέα σκιέρ κρατά 59 χρόνια μετά.
Φεβρουάριος του 1959, ένα τραγικό γεγονός που συνέβη στα Ουράλια, στη κορφή Κολάτ Σιακίλ γνωστή και ως «βουνό του θανάτου», παραμένει ανεξήγητο μέχρι τις μέρες μας χωρίς κανείς να έχει κατορθώσει να δώσει μια πειστική απάντηση.
Αν δεν ξέρετε ήδη το περιστατικό, πριν σας πούμε τι έγινε, να σας πούμε πως η «βραχώδης ζώνη» που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία, βρίθει φημών για δεκάδες επισκέψεις UFO τα τελευταία 100 χρόνια.
Τα Ουράλια Όρη, γεωλογικά είναι ένα από τα αρχαιότερα ορεινά συστήματα του πλανήτη, είναι γνωστά όχι μόνο για τη μοναδικά υπέροχη φύση του ορεινού όγκου που εκτείνεται για δύο χιλιάδες χιλιόμετρα από βορρά προς νότο στην καρδιά της Ρωσίας, αλλά και για μια πληθώρα ζωνών δραστηριότητας αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (ΑΤΙΑ), για το μυστικισμό και τη μαγεία της εξερεύνησης του ανεξήγητου που προκαλούν κάποιες τοπικές φυσικές (ή και μεταφυσικές!) ανωμαλίες σε αρκετές τοποθεσίες της οροσειράς.
Να σας πούμε επίσης πως περισσότερες από 50 τοποθεσίες «ανώμαλων ζωνών» έχουν καταγραφεί στους χάρτες των Ουραλίων, στο βορρά, στο νότο, στα μέσα, υποπολικά, αλλά και στα πολικά Ουράλια.
Όπως μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν, πολλά έχουν ακουστεί και ακούγονται για την περιοχή. Αλλά δεν είναι του παρόντος να μιλήσουμε γι’ αυτά. Σήμερα θα μας απασχολήσει το περιστατικό στο πέρασμα του Ντιάτλοφ. Συνέβη τον Φεβρουάριο του 1959 και μέχρι και σήμερα, 59 χρόνια μετά μια πειστική εξήγηση δεν έχουμε.

Το τι πραγματικά συνέβη δε θα το μάθουμε ποτέ γιατί ή κανείς όντως δε ξέρει, ή γιατί δε θα μας το πούνε ποτέ. Οι λεπτομέρειες προέρχονται από τα ημερολόγια των νεκρών καθώς και από τα αρχεία των σοβιετικών υπηρεσιών που είχαν ασχοληθεί τότε με την υπόθεση.
Το τραγικό αυτό γεγονός, το οποίο έχει μείνει στην ιστορία ως το «πέρασμα Ντιάτλοφ» (Dyatlov Pass) έχει να κάνει τον θάνατο εννέα, από μια ομάδα 10 Ρώσων σκιέρ, οι οποίοι χάθηκαν σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και με θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών Κελσίου. Από τα στοιχεία καταλαβαίνουμε πως κάτι πραγματικά περίεργο και ανατριχιαστικό συνέβη το βράδυ της 2 Φεβρουαρίου του 1959.
Η ομάδα των σκιέρ αποτελείτο από φοιτητές του κρατικού πανεπιστημίου τεχνικών σπουδών των Ουραλίων, όλοι εκ των οποίων ήταν ιδιαίτερα έμπειροι στις συνθήκες της περιοχής και τις καιρικές συνθήκες. Η φοιτητική αποστολή είχε οργανωθεί από τον 23 χρονο Igor Dyatlov και είχε ως σκοπό την εξερεύνηση του όρους Otorten (στη γλώσσα των Μανσί ,(τοπική φυλή), σημαίνει «Μην πάτε εκεί») στο βόρειο μέρος των Ουραλίων και ξεκίνησε στις 28 Ιανουαρίου. Το δέκατο μέλος της ομάδας και ο μόνος που δεν πέθανε ο Yury Yudin αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της αποστολής και άφησε την υπόλοιπη ομάδα για να μείνει σε ένα χωριό. (Βλ. σχετική φωτό)
Πριν συνεχίσουμε να τονίσουμε ξανά πως όλοι ήταν όμως έμπειροι ορειβάτες και συνηθισμένοι στις κακουχίες.
Έτσι αφήνοντας πίσω τον Yudin ,οι υπόλοιποι συνέχισαν και στις 2 Φεβρουαρίου, έφτασαν στο τέλος του ομαλού μονοπατιού και ξεκίνησαν το σκαρφάλωμα. Λόγω κακών καιρικών συνθηκών και μειωμένης ορατότητας, έχασαν το δρόμο τους και κατέληξαν πιο δυτικά απ’ ότι υπολόγιζαν, στην κορυφή Κολάτ Σιακίλ, γνωστή και ως «βουνό του θανάτου». Αποφάσισαν να κατασκηνώσουν εκεί μέχρι να περάσει η κακοκαιρία. Τα γεγονότα το βράδυ πρέπει να ήταν τραγικά…
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν οι έρευνες (20 Φεβρουαρίου, μετά από εκκλήσεις συγγενών και φίλων, ξεκίνησε έρευνες το πρώτο σωστικό συνεργείο), κάτι ώθησε την ομάδα να σχίσουν τις σκηνές τους από μέσα προς τα έξω αφήνοντας πίσω όλον τον εξοπλισμό τους (ρούχα, κάμερες, τρόφιμα…) και όπως φαίνεται να τρέχουν έντρομοι μέσα στο χιόνι και στο κρύο προς το χωρίο που είχαν αφήσει, το οποίο βρισκόταν πολλά χιλιόμετρα από το σημείο της κατασκήνωσης, σαν να ήθελαν δηλαδή να ξεφύγουν από κάτι.
Τα σωστικά συνεργία έξι μέρες μετά εντόπισαν τον καταυλισμό και μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από τις σκηνές, βρέθηκαν τα πρώτα δύο πτώματα, τα οποία βρέθηκαν φορώντας μόνο τα εσώρουχα τους, ούτε καν κάλτσες. Σύμφωνα με αναφορές κλαδιά του δέντρου βρέθηκαν σπασμένα, σημάδι ενδεχομένως ότι κάποιος ή κάποιοι προσπάθησαν να ανέβουν στο δέντρο, ενώ λίγο πιο πέρα υπήρχαν ίχνη από φωτιά που κάποιοι είχαν ανάψει.
Τρία ακόμη πτώματα βρέθηκαν ανάμεσα στη διαδρομή αυτή και την κατασκήνωση, ανάμεσά τους και αυτό του Dyatlov και σε στάση σαν να προσπαθούσαν να γυρίσουν πίσω στην κατασκήνωση. Ένας από τους νεκρούς ο Rustem Slobodin είχε σπασμένο κρανίο οι ιατροδικαστές που εξέτασαν τις σορούς διαπίστωσαν πως αυτό δεν ήταν θανατηφόρο και πριν κλείσουν την υπόθεση ως επίσημη δικαιολογία θανάτου που δόθηκε ήταν αυτή της υποθερμίας, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει γιατί όρμησαν τόσο βιαστικά έξω από τις σκηνές.
Δυο μήνες αργότερα, βρέθηκαν τα άλλα τέσσερα πτώματα, θαμμένα κάτω από όγκους χιονιού σε μια χαράδρα κοντά στο σημείο που είχαν κατασκηνώσει.
Τότε ήταν που η υπόθεση άρχισε να γίνεται πιο περίεργη. Και μάλιστα πολύ περίεργη. Τρία από τα τέσσερα πτώματα βρέθηκαν με σπασμένα πλευρά και άσχημα χτυπήματα στο κεφάλι.Στη Ludmila Dubinina είχε αφαιρεθεί η γλώσσα με χειρουργική ακρίβεια. Επίσης τα μάτια είχαν αφαιρεθεί με χειρουργική ακρίβια. Τα μάτια λείπουν και από το πτώμα του Zolotarev. Κανένα από τα σώματα δεν έφερε εκδορές ή μώλωπες. Ωστόσο, η επιδερμίδα των νεκρών σωμάτων είχε μία ανεξήγητη μοβ απόχρωση, ενώ τα μαλλιά τους είχαν ασπρίσει. «Η ποιότητα των εσωτερικών τραυμάτων είναι η ίδια με αυτή ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος» δήλωσε ο ιατροδικαστής της υπόθεσης Boris Vozrozhdenny.
Η υπόθεση όμως στη συνέχεια γίνεται όλο και πιο περίεργη. Οι τέσσερις νεκροί που βρέθηκαν τελευταίοι ήταν καλύτερα ντυμένοι και φορούσαν κάποια από αυτά που φορούσε η ομάδα των πέντε. Έτσι ο Zolotarev βρέθηκε να φορά ένα παλτό της Dubinina και η τελευταία είχε τυλίξει στα πόδια της ένα μάλλινο παντελόνι που φορούσαν οι δύο που είχαν βρεθεί κοντά στο πεύκο. Για να γίνει η υπόθεση ακόμη πιο περίπλοκη, στα ρούχα των τεσσάρων βρέθηκαν ισχυρές δόσεις ραδιενεργής ακτινοβολίας . Ενώ η ίδια ακτινοβολία βρέθηκε τόσο στις σορούς των εννέα σκιέρ, αλλά και στον εξοπλισμό τους. Αυτό έγινε γνωστό μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Μάλιστα ο Ivanov στην αναφορά του έγραφε πως οι δόσεις ραδιενεργού ακτινοβολίας ήταν τόσο ισχυρές που η βελόνα του μετρητή Geiger που έφερε μαζί του πήδηξε κυριολεκτικά στο τέρμα της διαδρομής.
Γιατί ο τότε επικεφαλής της υπόθεσης Lev Ivanov να έχει μαζί του μετρητή Geiger και να μετρήσει ακτινοβολία;
Πάντως το ίδιο βράδυ μια άλλη ορειβατική ομάδα που βρισκόταν περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιότερα, παρατήρησε στον ουρανό πορτοκαλί φώτα. Τα ίδια φώτα καταγράφηκαν από τη μετεωρολογική υπηρεσία και τον στρατό και συνέχισαν να εμφανίζονται έως το τέλος του Μαρτίου… Ο Ivanov πιστεύει πως τα φώτα έχουν άμεση σχέση με το θάνατο των σκιέρ, αλλά δεν μπορεί να αποδειχτεί.
“Είμαι πεπεισμένος ότι οι φωτεινές αυτές σφαίρες έχουν σχέση με το θάνατο των παιδιών αυτών” είπε.
Ακόμη και σήμερα τα αρχεία της υπόθεσης δεν έχουν ανοιχτεί και όλες οι προσπάθειες δικηγόρων για να τα φέρουν στο φως έχουν σκοντάψει στα γρανάζια της ρωσικής γραφειοκρατίας του υπουργείου Άμυνας και της FSB που ακόμη αρνούνται να τα παραχωρήσουν.
Ακόμη και σήμερα ο Yury Kuntsevich επικεφαλής του ιδρύματος Dyatlov Foundation το οποίο προσπαθεί να λύσει την υπόθεση δεν μπορεί να αποκαλύψει τα στρατιωτικά πειράματα που γίνονταν στην περιοχή αν γίνονταν:
«Δεν μπορούμε να πούμε τι είδος στρατιωτικών πειραμάτων γινόταν τότε στην περιοχή αλλά αυτή η καταστροφή είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης» είχε δηλώσει στους St. Petersburg Times.
Η περιοχή που η ομάδα των σκιέρ βρήκε το θάνατο ονομάζεται επίσημα ως Dyatlov Pass και ο μοναδικός επιζών ο Yury Yudin δηλώνει ακόμη και σήμερα πως προσεύχεται καθημερινά ζητώντας από το Θεό να μάθει επιτέλους τις πραγματικά έγινε στους φίλους που έχασε.
Θα σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της αυτοψίας, στην οποία αξίζει να δώσετε προσοχή σε μερικά πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι πως στα σώματα των 5 θυμάτων που βρέθηκαν πρώτα η αναφορά είναι πιο λεπτομερή, ενώ στα 4 που βρέθηκαν μετά και η αναφορά είναι πιο σύντομη τη στιγμή που η κατάσταση που βρέθηκαν γεννά περισσότερα ερωτήματα.
Ιατρική αυτοψία των θυμάτων
Αυτοψία των πρώτων τεσσάρων φορέων (Doroshenko, Krivonischenko, Dyatlov, Kholmogorova) έγινε σε ένα χωριό της Vizhai στις 4 Μαρτίου 1959 από τον Μπόρις Αλεξέγεβιτς Vozrojdenniy (ειρωνικά το επίθετό του σημαίνει «ξαναγεννιέται» στα ρωσικά, ενδιαφέρουσα επιλογή του επαγγέλματος). Κατέγραψε τις ζημιές και τα ρούχα που φορούσαν τα θύματα κατά τη στιγμή της ανακάλυψής τους. Αυτοψία του Ρουστέμ Slobodin που βρέθηκε τις 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου.
Yury Doroshenko
Yuri Doroshenko είναι ένας από τους δύο ορειβάτες που βρέθηκαν κάτω από τοn κέδρο. Ήταν ο πιο ανθεκτικός και το πιο ψηλό μέλος της ομάδας με ύψος 180 cm. Φορούσε ένα γιλέκο και ένα πουκάμισο, με κοντομάνικο μπλουζάκι, παντελόνι και δεμένο σορτς πάνω από το παντελόνι. Στα πόδια του υπήρχε ένα ζευγάρι μάλλινες κάλτσες. Το παντελόνι είχε δάκρυα στο εσωτερικό των μηρών. Επιπλέον, το αριστερό πόδι είχε καεί εκεί που τελειώνουν οι κάλτσες (που χαρακτηρίζεται από 13). Δεν είχε υποδήματα.
– Τα αυτιά, η μύτη και τα χείλη καλύπτονται από το αίμα.
– Η δεξιά μασχάλη έχει ένα μώλωπα δύο εκατοστά * 1,5 cm
– Η εσωτερική επιφάνεια του δεξιού ώμου έχει δύο γδαρσίματα 2 εκατοστά * 1,5 εκατοστά, χωρίς αιμορραγία στους ιστούς, δύο τομές στο δέρμα
– Στο άνω τρίτο του δικαιώματος μώλωπες στο αντιβράχιο καφέ-κόκκινο με μέγεθος 4 * 1 εκατοστά, 1,5 εκατοστά 2,5 *, 5 * 5 εκατοστά
– Τα δάχτυλα των δύο χεριών έχουν σχιστεί το δέρμα
– Μελανιασμένο δέρμα στο άνω τρίτο και των δύο ποδιών
– Σημάδια από κρυοπαγήματα στο πρόσωπο και τα αυτιά.
– Στο δεξί μάγουλο, αφρώδες γκρι απορρίψεις υγρών από το στόμα
Το ποσό των ούρων ήταν 150 γραμμάρια. Αφρώδες υγρό γκρι που βρέθηκε στο δεξί μάγουλο του νεκρού έδωσε σε μερικούς γιατρούς έναν λόγο να πιστεύουμε ότι κάποιος πριν από το θάνατο τον πάτησε στην κοιλότητα στο στήθος του. Απορρίψεις, ήταν ήσυχο κοινό κατά τη διάρκεια της ανάκρισης της ισχυρής NKVD (μυστικής αστυνομίας του Στάλιν) και των Ειδικών Δυνάμεων. Είπαν αργότερα!!!! << Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένας λόγος από μια άσχημη πτώση από ένα δέντρο >>. Ωστόσο αυτή η πτυχή αγνοήθηκε στα τελικά έγγραφα. Αιτία θανάτου: υποθερμία.
Yury Krivonischenko
Το σώμα του ήταν το δεύτερο που αποκαλύφθηκε κάτω από τοn κέδρο. Ήταν ντυμένος με πουκάμισο, μακριά μανίκια πουκάμισο, παντελόνι, σκισμένο το παντελόνι και η κάλτσα στο αριστερό του πόδι. Δεν είχε υποδήματα.
– Μώλωπες στο μέτωπο 0,3 * 1,8 εκατοστά και μια μελανιά γύρω από το αριστερό κροταφικό οστό
– Διάχυτη αιμορραγία στο δεξιό κροταφικό και ινιακή περιοχή, λόγω βλάβης σε κροταφικούς μυς
– Η άκρη της μύτης λείπει
– Κρυοπαγήματα στα αυτιά
– Μώλωπες στη δεξιά πλευρά του θώρακα 7 * 2 εκατοστά και 2 * 1,2 εκατοστά
– Μώλωπες στα χέρια
– Αποσύνδεση της επιδερμίδας με άγνωστο αντικείμενο στο πίσω μέρος του αριστερού χεριού του στο πλάτος των 2 εκατοστών
– Το τμήμα της επιδερμίδας από το δεξί χέρι βρίσκεται στο στόμα του νεκρού.
– Μώλωπες στους μηρούς με μικρές γρατσουνιές
– Μελανιά στον αριστερό γλουτό του 10 * 3 εκατοστά
– Εκδορές στην εξωτερική πλευρά του αριστερού μεγέθους 6 * 2 εκατοστά και 4 * 5 εκατοστών
– Μώλωπες στο αριστερό πόδι 2 * 1, 2 * 1,5 και 3 * 1,3 εκατοστά
– Καμμένο το αριστερό πόδι 10 * 4 εκατοστά
Το ποσό των ούρων στην κύστη ήταν 500 γραμμάρια. Αιτία θανάτου: υποθερμία. Πάγωσε στο θάνατο. Η παρουσία του δέρματος ανάμεσα στα δόντια του, που σχίστηκε από τα χέρια του θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο Krivonischenko προσπάθησε να παραμείνει στοn κέδρo όσο μπορούσε. Μερικές θεωρίες εικάζουν ότι ήταν αποτέλεσμα της αφοσίωσης του να κόψει τόσα κλαδιά δέντρων, όπως θα μπορούσε.
Τα δύο πρώτα πτωματα (Doroshenko και Krivonischenko) που βρέθηκαν από το περιστατικό Dyatlov παρουσίασαν την αναμενόμενη εικόνα του θανάτου. Τα ρούχα τους είχαν αφαιρεθεί από τους φίλους τους. Μπορεί να ακούγεται κακό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα της Σιβηρίας. Εάν δεν μπορείτε να ζεσταθείτε, θα πεθάνετε γρήγορα. Ένας από τους πιο κοινούς μύθους που περιβάλλουν αυτούς τους θανάτους είναι μια θεωρία του λεγόμενου << το παράδοξο γδύσιμο >>. Η θεωρία αυτή αγνοεί το γεγονός ότι οι εν λόγω σωροί ήταν παγωμένοι ( κατεψυγμένοι ) μετά τον θάνατό τους και αυτό έγινε από τα άλλα μέλη με τη βοήθεια ενός μαχαιριού σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι ορειβάτες έδειξαν σαφώς λογική θέληση να ζήσουν. Δεν υπήρχε κατάσταση πανικού και δεν υπήρχε παράλογη ενέργεια. Οι σωροί ήταν προσεκτικά και με σεβασμό χαλαρά δίπλα-δίπλα και τα υπάρχοντά τους ήταν χάσμα μεταξύ των επιζώντων.
to-vouno-tou-thanatou-to-anexigito-peristatiko-sto-perasma-tou-ntiantlof-11
Zinaida Kolmogorova
Η Zinaida ήταν καλύτερα ντυμένη από τους σωρούς κάτω από το κέδρο. Είχε δύο καπέλα, πουκάμισο, πουλόβερ, ζακέτα και ένα άλλο ένα πουλόβερ. Είχε, επίσης, παντελόνι, βαμβάκι αθλητικό παντελόνι, παντελόνι σκι με τρεις μικρές τρύπες στο κάτω μέρος. Είχε επίσης τρία ζευγάρια κάλτσες. Δεν είχε υποδήματα.
– Πρήξιμο των μηνίγγων (σημαντικό χαρακτηριστικό της υποθερμίας)
– Κρυοπαγήματα στις φάλαγγες των δακτύλων
– Πολλές μελανιές στα χέρια και τις παλάμες
– Μια μεγάλη μελανιά περικυκλωμένη από τη δεξιά πλευρά, 29 * 6 εκατοστά
Το ποσό των ούρων στην ουροδόχο κύστη είναι 300 g. Αιτία του θανάτου ανακηρύχθηκε ως υποθερμία λόγω βίαιου ατυχήματος. Περαιτέρω μελέτες αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν σεξουαλικά ενεργή κατά τη στιγμή του θανάτου της.
Igor Dyatlov
Το κεφάλι του νεκρού ήταν γυμνό. Είχε γούνινο παλτό ξεκούμπωτο με τσέπες, ένα πουλόβερ, πουκάμισο με μακριά μανίκια, παντελόνι του σκι πάνω από το παντελόνι του. Δεν είχε υποδήματα. Είχε μόνο ένα ζευγάρι κάλτσες, μάλλινη στο δεξί πόδι, βαμβακερή στο αριστερό. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί αυτή η άνιση κατανομή Είχε ένα σουγιά και μια φωτογραφία της Zinaida Kolmogorova. Το ρολόι στο χέρι του είχε σταματήσει στις 5:31
– Μικρές εκδορές στο μέτωπο
– Εκδορές πάνω από το αριστερό φρύδι του καφέ-κόκκινο χρώμα
– Καφέ-κόκκινες εκδορές στα δύο μάγουλα
– Αποξηραμένο αίμα στα χείλη
– Η κάτω σιαγόνα ήταν ελλιπής, ο βλεννογόνος ήταν άθικτος δείχνοντας ότι το δόντι είχε χαθεί πολύ πριν το τελικό ταξίδι
– Στο κάτω τρίτο του δικαιώματος αντιβράχιο και την παλάμη στην επιφάνεια πολλές μικρές γρατσουνιές από σκούρο κόκκινο χρώμα (4)
– Μετακαρποφαλαγγική άρθρωση στο δεξί χέρι, είχε μώλωπες καφέ κόκκινο χρώματος. Αυτό είναι κοινός τραυματισμός στο χέρι σε αγώνες. Για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για τις βλάβες που κάνουν, όπως μια γροθιά.
– Καφέ-μοβ μώλωπες στο αριστερό χέρι, και επιφανειακά τραύματα στο 2ο και 5ο δάχτυλο
– Μώλωπες στα γόνατα χωρίς αιμορραγία στους υποκείμενους ιστούς
– Στο κάτω τρίτο του δεξί πόδι μώλωπες
– Στους δύο αστραγάλους είχε εκδορές, έντονο κόκκινο, μέγεθος 1 * 0,5 cm και 3,0 * 2,5 cm. Αιμορραγία στον ιστό
Δεν υπάρχουν εσωτερικά τραύματα. Ποσό των ούρων στην κύστη ήταν ένα λίτρο. Η αιτία του θανάτου ήταν η υποθερμία. Αργότερα ο Yury Yudin μαρτυρά ότι το μακρυμάνικο πουκάμισο που βρέθηκε στο σώμα του Igor Dyatlov ήταν δικό του. Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι Dyatlov το πήρε από το παγωμένο σώμα του Doroshenko αφότου είχε πεθάνει.
Rustem Slobodin
– Μικρές καστανοκόκκινες εκδορές στο μέτωπο, δύο γρατσουνιές είναι 1,5 εκατοστά στην απόσταση των 0,3 cm μεταξύ τους
– Καφετί κόκκινο μώλωπα στο επάνω βλέφαρο του δεξιού ματιού με αιμορραγία στους υποκείμενους ιστούς
– Ίχνη αίματος απαλλαγή από τη μύτη
– Οίδημα στα χείλη
– Διόγκωση και πολλές μικρές εκδορές και έχουν ακανόνιστο σχήμα στο δεξί μισό του προσώπου
– Εκδορές στην αριστερή πλευρά του προσώπου
– Επιδερμίδα έχει σχιστεί από τον δεξιό της βραχίονα
– Μώλωπες στις μετακαρποφαλαγγικές αρθρώσεις και στα δύο χέρια. Παρόμοιες μώλωπες είναι κοινά σε μάχες σώμα με το χέρι
– Καφέ κερασί μώλωπες στην έσω πλευρά του, στο αριστερό χέρι και την παλάμη
– Μώλωπες στην αριστερή κνήμη σε διαστάσεις 2,5 * 1,5 εκατοστά
Κάταγμα του μετωπιαίου οστού και αιμορραγίες (σκιασμένες περιοχές) στον κροταφικό μυ που βρέθηκαν στο κρανίο του Rustem Slobodin.
Ο Boris Vozrozhdenny πρότεινε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο άγνωστο. Ιατρική αυτοψία αναφέρει επίσης ότι Slobodin υπέστη κατά πάσα πιθανότητα απώλειας του συντονισμού που οφείλεται στο αρχικό σοκ αμέσως μετά το χτύπημα που θα μπορούσε να επιταχύνει τον θάνατό του από την υποθερμία. Ωστόσο,το συμπέρασμα είναι προβλέψιμο προσεκτικό. Ο θάνατος του Rustem Slobodin κρίνεται ως θάνατο από υποθερμία.
Οι υπόλοιπες τέσσερις φορείς υποβλήθηκαν σε ιατροδικαστική εξέταση στις 9 Μαΐου, 1959. Τα πτώματά τους βρέθηκαν τρις μήνες μετά τον θάνατό τους από τους Mansi.
Ludmila Dubinina
– Η γλώσσα λείπει και έχει αφαιρεθεί με χειρουργική ακρίβεια.
– Μαλακοί ιστοί λείπουν γύρω από τα μάτια, τα φρύδια, και αριστερά στην κροταφική περιοχή, τα οστά εκτίθεται μερικώς
– Λείπουν τα μάτια τα οποία έχουν αφαιρεθεί με χειρουργική ακρίβεια
– Οι χόνδροι της μύτης είναι σπασμένοι
– 2, 3, 4, 5 σπασμένα πλευρά στη δεξιά πλευρά, δύο γραμμές είναι ορατές, κάταγμα
– 2, 3, 4, 5, 6, 7 έχουν σπάσει τα πλευρά στη δεξιά πλευρά, δύο γραμμές είναι ορατές, κάταγμα
– Μαλακοί ιστοί του άνω χείλους λείπουν, τα δόντια και η άνω γνάθο εκτίθεται
– Μαζική αιμορραγία στο δεξιό κόλπο της καρδιάς
– Μελανιά στο μέσο αριστερό μηρό, μέγεθος 10 * 5 εκατοστά
– Κατεστραμμένοι ιστοί γύρω από το αριστερό κροταφικό οστό, μεγέθους 4 * 4 εκατοστά
Zolotarev
– Τα μάτια λείπουν
– Λείπει μαλακός ιστός γύρω από το αριστερό φρύδι μάτι, μεγέθους 7 * 6 εκατοστά, τα οστά είναι εκτεθειμένα
– Στήθος, σπασμένα 2, 3, 4, 5 και 6 πλευρές στη δεξιά πλευρά, δύο γραμμές κατάγματος
– Ανοιχτή πληγή στη δεξιά πλευρά με το εκτεθειμένο οστό, 8 * 6 εκατοστά σε μέγεθος
Alexandr Kolevatov
– Η έλλειψη των μαλακών ιστών γύρω από τα μάτια, τα φρύδια λείπουν, εκτίθενται τα οστά του κρανίου
– Σπασμένη μύτη
– Ανοικτή πληγή πίσω από το αυτί, το μέγεθος 3 * 1,5 εκατοστά
– Παραμορφωμένο λαιμό
Nicolai Thibeaux-Brignolle
– Πολλαπλά κατάγματα στο κροταφικό οστό, με προεκτάσεις στα μετωπιαία και σφηνοειδής οστά , η στενή παρακολούθηση των καταγμάτων στο κρανίο φαίνεται παρακάτω
– Μελανιά στο άνω χείλος στην αριστερή πλευρά
– Αιμορραγία στο κάτω αντιβράχιο, μέγεθος 10 * 12 εκατοστά
to-vouno-tou-thanatou-to-anexigito-peristatiko-sto-perasma-tou-ntiantlof
Τα αποτελέσματα των ερευνών συνοψίζονται στα εξής:
Έξι από τα μέλη της ομάδας πέθαναν από υποθερμία και τρεις από τους θανάσιμους τραυματισμούς.
Δεν υπήρξαν ενδείξεις άλλων ανθρώπων γύρω από τη κατασκήνωση εκτός από τους εννέα ταξιδιώτες για το Kholat Syakhl, ούτε κανενός άλλου στις γύρω περιοχές.
Η σκηνή είχε ανοιχτεί με μαχαίρι από μέσα.
Τα θύματα είχαν πεθάνει 6 έως 8 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα τους.
Ίχνη από το στρατόπεδο έδειξαν ότι όλα τα μέλη της ομάδας άφησαν το στρατόπεδο με δική τους πρωτοβουλία, με τα πόδια.
Για να διαλύσει τη θεωρία της επίθεσης από τους ιθαγενείς Mansi, ο Δρ Boris Vozrozhdenny δήλωσε ότι οι θανάσιμοι τραυματισμοί των τριών ορειβατών δεν θα μπορούσε να έχουν προκληθεί από ένα άλλο ανθρώπινο ον, “επειδή η δύναμη των χτυπημάτων ήταν πολύ ισχυρή και δεν είχε καταστραφεί μαλακός ιστός.
Ιατροδικαστική έρευνα είχε δείξει υψηλές δόσεις ραδιενέργειας στα ρούχα λίγων θυμάτων.
Δεν κυκλοφόρησαν έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων των σκιέρ.
Δεν υπάρχουν επιζώντες του περιστατικού.
Η τελική ετυμηγορία ήταν ότι τα μέλη της ομάδας όλα πέθαναν εξαιτίας μιάς “συναρπαστικής φυσικής δύναμης”. Η ανάκριση σταμάτησε επίσημα τον Μάϊο του 1959 ως αποτέλεσμα της «απουσίας ενός ενόχου». Οι φάκελοι είχαν σταλεί σε ένα μυστικό αρχείο, και οι φωτοτυπίες της υπόθεσης άρχισαν να διατίθεται μόνο στη δεκαετία του 1990, με κάποια τμήματα να λείπουν.
Θεωρίες
Οι θεωρίες είναι αρκετές. Άλλοι μιλάνε για εξωγήινους, άλλοι πως οι Ρώσοι έκαναν κάποιο πείραμα και πως υπεύθυνες είναι οι ρώσικες ειδικές δυνάμεις που απλά ήθελαν να απαλλαγούνε από μάρτυρες. Άλλοι λένε πως τους σκότωσαν οι κυνηγοί Mansi (δεν το πιστεύω και παρακάτω θα καταλάβετε γιατί). Ενώ μια άλλη θεωρία λέει πως τους σκότωσαν Δυτικοί πράκτορες. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή δύο ή περισσότερα μέλη της ομάδας Dyatlov είχαν προσληφθεί από την KGB να παραδώσουν ψεύτικη απόδειξη του ραδιενεργού μολυσμένων ρούχων. Zolotarev και Krivonischenko ήταν οι καλύτεροι υποψήφιοι για την παράδοση. Αλλά τη θεωρώ τραβηγμένη. Υπάρχει και η θεωρία για χιονοστιβάδα η οποία θα έλεγα πως είναι μάλλον αστεία.
Προσωπικά δεν έχω βγάλει συμπέρασμα το τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ. Όλες οι θεωρίες παρουσιάζουν για μένα μεγάλα κενά ή δεν λαμβάνουν μερικά δεδομένα που ήδη ξέρουμε. Ας υποθέσουμε πως έγινε ένα ρώσικο πείραμα, και πως τους σκότωσαν οι ρώσικες ειδικές δυνάμεις για να μην υπάρχουν μάρτυρες.
Για ποιο λόγο να μπουν στη διαδικασία να τους θάψουν ξεχωριστά; Γιατί η σκηνή κα σχιστεί από μέσα προς τα έξω; Γιατί να τους δώσουν χρόνο ν’ ανάψουν φωτιά ή να προσπαθήσουν ν’ ανάψουν φωτιά; Και στην τελική γιατί Ρώσοι κομάντο στους -30 βαθμούς Κελσίου να μπουν σε όλη αυτή τη διαδικασία; Αυτή η θεωρία πιστεύω εξηγεί μόνο το ότι βρέθηκε ραδιενέργεια σε ρούχα και εξοπλισμό. Πιστεύω πως αν εμπλέκονται ρώσικες μυστικές δυνάμεις, μπορούσαν απλά να τους σκοτώσουν, να τους εξαφανίσουν και να μη βρούμε ή μάθουμε ποτέ τίποτα.
ΑΤΙΑ. Τώρα έχουμε ακούσει πολλά για απαγωγές από εξωγήινους και εξωγήινων πειραμάτων. Πολλοί υποστηρίζουν πως οι ορειβάτες έπεσαν θύματα εξωγήινων πειραμάτων και πως υπέστησαν ακρωτηριασμούς και όλα τα άλλα χτυπήματα στην προσπάθεια διαφυγή τους. Πριν σας παρουσιάσω τους προβληματισμούς μου να αναφέρω κάτι που λέγεται πως έγινε εκείνη τη νύχτα.
Λέγεται όπως αναφέραμε και στην αρχή πως περίπου την ίδια ώρα σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ξεκινήσει επίθεση με ρουκέτες από τη βάση Baykanur σε ένα άγνωστο λαμπερό αντικείμενο το οποίο οι αρχές είχαν πει ότι είχε το μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδόσφαιρου. Παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν δεν βρήκαν τον στόχο του και το αντικείμενο προσγειώθηκε στη βόρεια Ουράλια όρη.
Διάφοροι γεωλόγοι σε απόσταση 70 χλμ. από τα βουνά είδαν το τεράστιο λαμπερό αντικείμενο να έχει παλλόμενες τροχιές που πετούν προς την κατεύθυνση της Syakhl Kholat την ημέρα της τραγωδίας (το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου). Έτσι όσοι υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία λαμβάνουν υπόψιν το παραπάνω. Δεν έχω πρόβλημα να το δεχτώ αφού εν μέρη μπορεί να εξηγήσει την ραδιενέργεια, τους ακρωτηριασμούς ίσως και τα κατάγματα. Αλλά δεν εξηγεί όμως το γιατί η σκηνή να κοπεί από μέσα προς τα έξω. Δεν εξηγεί το γιατί να φύγουν όλοι από τη σκηνή χωρίς ρούχα και εξοπλισμό. Και δεν έχουμε άλλα στοιχεία.
Υπάρχει και άλλη μια αναφορά η οποία αγνοήθηκε, η οποία προέρχεται από τους Μαnsi, πρόκειται για μια φανταστική ιστορία λένε οι Ρώσοι αλλά είναι; Η ιστορία έχει ως εξής:
Πρόκειται για το << Древній демон гори >> ( Αρχαίο Δαίμονα του βουνού )! Η ιστορία θυμίζει πολύ τη ταινία Predator (διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το Hollywood και τις προπαγάνδες συνωμοσίας). Αυτός ο δαίμονας ήρθε στο βουνό αυτό τα αρχαία χρόνια μέσα σε ένα λαμπερό άστρο όπου έπεσε από τον ουρανό. Η όψη του είναι σχεδόν αόρατη και φρικιαστική, μπορεί να τον δούνε μόνο τα έμπειρα μάτια κυνηγού και όταν τον δουν θα αντικρίσουν μια μορφή τεράστιου ανθρώπου σαν να έχει μάζα από νερό και μπορεί να δει μέσα από αυτή την μάζα τι υπάρχει πίσω του!!!!
Ένας μόνο κυνηγός είχε γλυτώσει από τον αρχαίο αυτό δαίμονα με αποτέλεσμα να χάσει το χέρι του όπου και είχε πάρει ο δαίμονας μαζί του. Λένε οι Μansi ότι μόνο στους κυνηγούς έκανε επιθέσεις ο αρχαίος αυτός δαίμονας, αλλά αργότερα και σε κάποιες περιπτώσεις έκανε επιθέσεις και σε γυναίκες. Αν και είχαν κάνει πολλά κυνήγια για να τον πιάσουν ποτέ δεν τα κατάφεραν και οι πιο πολλές αποστολές είχαν τα αποτελέσματα της ομάδας. Είναι απαγορευμένο για τους Mansi να μιλάνε για τον αρχαίο δαίμονα του βουνού, γιατί λένε από την στιγμή που σταμάτησαν να τον κυνηγάνε αλλά και να μιλάνε για αυτόν σταμάτησε να τους καταδιώκει!!!! Οι Mansi πιστεύουν ότι ακόμα βρίσκεται στο βουνό και όταν χάνεται κάποιος ορειβάτης το χρεώνουν στον αρχαίο δαίμονα του βουνού!!!!
Προσωπικά πιστεύω πως όλα ξεκίνησαν μέσα στη σκηνή. Κάτι πρέπει να εμφανίστηκε ξαφνικά ή να έγινε. Αλλιώς δεν υπήρχε λόγος να αφήσουν τη σκηνή σκίζοντάς την. Σκεφτείτε το απλά. Κάτι εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά σου και σε τρομάξει πάρα πολύ εκτός από το να φωνάξεις, ψάχνεις τρόπο να φύγεις. Τρέχεις να γλυτώσεις. Αν μπορείς να φύγεις από την είσοδο το κάνεις. Αν όχι ψάχνεις να βρεις άλλο τρόπο. Τι ήταν αυτό που είδαν στην είσοδο της σκηνής ή νόμισαν πως είδαν; Και τι έγινε μετά;
Δεν ξέρω αν θα το μάθουμε, αλλά θα χαρώ να δω στα σχόλια τις απόψεις σας και τις θεωρίες σας στα σχόλια.
Ένα βίντεο σχετικό με το θέμα.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Γιατί βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους ως εχθρούς

$
0
0

Υπάρχει ένας βαθύς ψυχολογικός λόγος που βλέπουμε τους άλλους γύρω μας ως εχθρούς ή ακόμη και ως τρελούς, ενώ δεν είναι.

Όταν βλέπετε αυτό το πρόσωπο, αισθάνεστε ότι είναι θυμωμένο; Photo: National Institute of Mental Health Health (NIMH). Πηγή: Supplied

ΜΗΠΩΣ ανήκετε σε αυτούς που νιώθουν ότι οι άνθρωποι που τους περιβάλλουν σκέπτονται ή φέρονται εχθρικά απέναντί τους; Πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να αναρωτιέται γιατί οι άλλοι γύρω σας σας κοιτούν με αντιπάθεια, σαν να τους έχετε κάνει κάτι;
Εάν αυτά τα συναισθήματα σας φαίνονται οικεία, ηρεμήστε. Οι άνθρωποι που σας περιτριγυρίζουν και τους οποίους αισθάνεστε συχνά ως εχθρούς, πιθανότατα είναι απόλυτα φυσιολογικοί, ακόμη κι αν εσείς τους θεωρείτε παράξενους ή τρελούς. Ο λόγος που τους βλέπετε εχθρικά, ίσως έχει να κάνει με την δική σας ψυχολογία.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Κοινωνικών και Προσωπικών Σχέσεων (Journal of Social and Personal Relationships), αποκαλύπτει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ικανότητα που έχουμε να αναγνωρίζουμε με ακρίβεια τα συναισθήματα των άλλων και σε εκείνους που έχουν μεγαλώσει σε ένα σπίτι με γονείς που καυγάδιζαν συχνά.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η κακομεταχείριση και η παραμέληση εμποδίζουν την ικανότητα του παιδιού να ερμηνεύει τις εκφράσεις του προσώπου των άλλων ανθρώπων.
Η νέα έρευνα που έγινε με επικεφαλής την αναπτυξιακή ψυχολόγο του Πανεπιστημίου Βερμόντ, Alice Schermerhorn, βασίστηκε σε αυτά τα ευρήματα για να διερευνήσει εάν οι «πιο ήπιες μορφές αυστηρότητας ή δυστυχίας» στο οικογενειακό περιβάλλον –όπως είναι για παράδειγμα οι υποστηρικτικοί γονείς– επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Μπορείτε να περιγράψετε τα διαφορετικά συναισθήματα αυτού του προσώπου; Photo: National Institute of Mental Health (NIMH). Πηγή: Supplied
Η έρευνα περιλάμβανε την παρουσίαση σε 99 παιδιά ηλικίας από 9 έως 11 ετών εικόνων ηθοποιών σε ζεύγη εκφράσεων, με διαφορετικές κάθε φορά εκφράσεις, όπως οργή, ευτυχία, πόνος, αποδοκιμασία ή πρόσωπο ανέκφραστο.
Τα παιδιά έπρεπε να περιγράψουν τα συναισθήματα που νόμιζαν ότι έδειχναν τα πρόσωπα των ηθοποιών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που προέρχονταν από σπίτια με σχετικά ήρεμο περιβάλλον μπορούσαν να περιγράψουν τα συναισθήματα με μεγάλη ακρίβεια, δίχως να ερμηνεύσουν λανθασμένα τις εκφράσεις του προσώπου, σε αντίθεση με τα παιδιά από σπίτια με ταραγμένο περιβάλλον, που ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν τις θυμωμένες και τις χαρούμενες εκφράσεις, αλλά όχι τις ενδιάμεσες ή τις ουδέτερες.
Η δρ. Schermerhorn θεωρεί ότι ο λόγος γι’ αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και συναγερμό, για σημάδια συγκρούσεων στο περιβάλλον.
Η συνεχής επαγρύπνηση και ο υποσυνείδητος φόβος για την ύπαρξη απειλών κάνουν κάποιον να ερμηνεύει ακόμη και τις ουδέτερες ή συνηθισμένες εκφράσεις ως θυμό, οργή, εχθρότητα ή αντιπάθεια των άλλων προς το πρόσωπό του.
Η μελέτη είχε βέβαια περιορισμούς, που θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα, αφενός γιατί τα παιδιά έβλεπαν εναλλασσόμενες εικόνες των ίδιων λευκών ηθοποιών σε νέα ηλικία, αφετέρου γιατί έβλεπαν στατικές εικόνες χωρίς να κινούνται οι μύες του προσώπου, κάτι που δεν συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Καθημερινά βλέπουμε πρόσωπα διαφορετικών ηλικιών και χρωμάτων που βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, κάνοντας συσπάσεις ή αλλάζοντας μετά από λίγο έκφραση.
Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να δείχνουν ότι ακόμη και οι πιο μικρές αναστατώσεις και αντιξοότητες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη ενός ατόμου.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Από το Big Bang στη Θέωση

$
0
0


Αφιερωμένο στα εκλεκτά και αξιόλογα μέλη του γκρουπ που με την αναζήτηση και την υψηλή πνευματικότητα τους οδηγούν όλους μας στην Θέωση

Από το Ζάχο Σκαφίδα

«Από το Big Bang στη Θέωση». Ένας απέραντος ήρεμος ωκεανός απλώνονταν παντού και έπιανε ότι υπήρχε, την σοφία, την παντοδυναμία, την αγάπη. Ακινησία απραξία ένα το παν. Διαλογίζονταν αιώνια, είμαι το άπειρο, υπάρχω, είμαι το παν, δεν υπάρχει τίποτα άλλο …, είμαι το άπειρο, υπάρχω, είμαι το παν, δεν υπάρχει τίποτα άλλο …, είμαι το άπειρο, υπάρχω, είμαι το παν, δεν υπάρχει τίποτα άλλο … Μια απέραντη ηρεμία και γαλήνη επικρατούσε παντού, στον απέραντο γαλάζιο ωκεανό, αιώνια, αιώνια, αιώνια.

Κάποια κυματάκια ξεφύτρωσαν κάποτε και άρχισε η κορφή τους να ξεχωρίζει από την απέραντη ήρεμη, γαλήνια επιφάνεια. Τώρα κάτι άλλαζε, τώρα πήρε μορφή ο χρόνος. Κι’ άλλα κυματάκια άρχισαν να εμφανίζονται. Ο απέραντος γαλήνιος ωκεανός άρχισε να ρυτιδώνεται, οι ρυτίδες άρχισαν να αποκτούν κορυφές, ο ωκεανός πια ήταν και κάτι άλλο. Ο χρόνος άρχισε να τρέχει για τα καλά. Τα κύματα άρχισαν να φουσκώνουν, να μεγαλώνουν, το ένα προσπαθούσε να φαίνεται καλύτερα από το άλλο. Μέσα στον αγώνα τους για αναγνώριση και επικράτηση,  άρχισε το ένα να καταπίνει το άλλο. Αυτό συνεχίζονταν για δις χρόνια τα κύματα φούσκωναν όσο μπορούσαν για να δείξουν ότι υπάρχουν, να επιβληθούν στα άλλα, μετά έσβηναν και επέστρεφαν στον ωκεανό. Νέα κύματα εμφανίζονταν και συνεχίζονταν η ίδια ιστορία.

Κάποια κύματα κάποτε κατάλαβαν, ότι όσο κι αν φούσκωναν δεν μπορούσαν να γίνουν ο ωκεανός γιατί έβγαιναν από τον ωκεανό και ο ωκεανός ήταν η φύση τους. Αφού το κατάλαβαν άρχισαν να ηρεμούν, να καταλαγιάζουν και να γίνονται ένα με τον ωκεανό. Τώρα είχαν καταλάβει ότι υπήρχαν, ότι είχαν ατομικότητα, αλλά ότι ήταν ο ωκεανός. Κατάλαβαν ότι όσο αγωνίζονταν για να φανούν περισσότερο, το μόνο που κατόρθωναν ήταν να ξεχωρίσουν από τα άλλα κύματα, να δείξουν την ύπαρξη τους, έπειτα να ξεφουσκώσουν και να γίνουν πάλι ο ωκεανός. Είχαν πια μάθει, ότι στην επιφάνεια του ωκεανού, ότι υπήρχε ήταν ο ωκεανός. Και έτσι πια γαλήνεψαν και έγιναν πάλι ο ωκεανός.

                               

Σιγά σιγά όλα τα κύματα κατάλαβαν ότι υπήρχαν, αλλά ότι όλα ήταν από την ίδια ουσία του ωκεανού και άρχισαν να ξεφουσκώνουν και να γίνονται ένα με τον ωκεανό. Τώρα ο ωκεανός γαλήνεψε, έγινε όπως ήταν στην αιωνιότητα. Αλλά δεν ήταν πια μόνος, είχε βιώσει την εμπειρία που γνώριζε, την χωριστικότητα, τώρα ήταν άπειρα πολλά, αλλά πάλι ένα. «Από το Big Bang στη Θέωση».

«Από το Big Bang στη Θέωση», πολλοί θα κάνουν το ερώτημα τι σημαίνει. Είτε γνωρίζετε, είτε όχι, είναι χαραγμένη αυτή η πορεία στο ασυνείδητο σας τι στιγμή που γίνατε μέλη του γκρουπ με την θέληση σας ή παρά την θέληση σας.

Η αρχή του σύμπαντος λέγεται ότι έγινε από μια μεγάλη έκρηξη πριν 14 δις περίπου, αν και ο χρόνος είναι σχετικός. Τότε το άπειρο ένα, δημιούργησε άπειρες ψυχικές μονάδες. Για να φανταστούμε την διάσπαση αρκεί να σκεφτούμε τον Θεό σαν φλόγα ενός κεριού και από εκεί πήραν φως άπειρες φλόγες. Όλες αυτές οι φλόγες ήταν και είναι Θεός. Σαν Θεοί εκ Θεού ήταν ένα, δεν είχαν ξεχωριστό εγώ δεν είχαν ατομικότητα.

Οι άπειρες επιλογές του σύμπαντος έδωσαν την ευκαιρία σε όσες μονάδες επιθυμούσαν να αποκτήσουν ατομικότητα. Πως; Κατεβαίνοντας στην ύλη και ενσαρκούμενες στις διάφορες οντότητες. Εκεί άρχισαν να παίζουν το θέατρο της ζωής. Όταν αρχίζεις να παίζεις το θέατρο απορροφιέσαι από τον ρόλο, χάνεις το εγώ σου και γίνεσαι αυτό που παίζεις. Έτσι παίζοντας ατέλειωτες παραστάσεις η ψυχή, (Βλέπε: Τα πέντε στάδια της ψυχικής εξέλιξης), αποκτά ατομικότητα γίνεται κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν όταν δημιουργήθηκε. Το ένα γίνεται πολλά. Αυτό το στάδιο είναι η εκπνοή του ενός.

                            

Σε αυτό το στάδιο, το ένα μέσα από τις μονάδες που δημιούργησε, βιώνει την αντίθεση που γνώριζε. Άλλο να ξέρεις τι είναι το κάψιμο και άλλο να καείς. Άλλο να ξέρεις την αγάπη και άλλο να αγαπήσεις. Στην ταινία Bab'Aziz 2005 τους υπότιτλους εδώ, στο οδοιπορικό της αναζήτησης λέγεται:
Οι άνθρωποι αυτού του κόσμου είναι όπως οι τρεις πεταλούδες μπροστά στη φλόγα ενός κεριού.
Η πρώτη πήγε πιο κοντά και είπε: Ξέρω για την αγάπη.
Η δεύτερη άγγιξε τη φλόγα ελαφρά με τα φτερά της και είπε: Ξέρω πόσο καίει η φωτιά της αγάπης.
Η τρίτη ρίχτηκε στην καρδιά της φλόγας και καταναλώθηκε. Ξέρει μόνο τι είναι η αληθινή αγάπη.
Αφού μπήκαν οι κατάλληλοι νόμοι για να λειτουργήσει το σύμπαν, δόθηκε αυτό το σύμπαν στις μονάδες που επιθυμούσαν να συμμετέχουν στην δημιουργία του κόσμου που δημιουργούσε η εκάστοτε φυσιολογία τους.

Ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε είναι αποκλειστικά στο μυαλό του καθενός. Εκεί έξω είναι μόνο ένα άχρονο τώρα μιας ασαφούς ενέργειας με διάφορες τιμές. Μπορούμε να φανταστούμε την ατομικότητα σαν την κορυφή ενός κύματος στον απέραντο ωκεανό. Αυτή η κορυφή περιέχει την συνείδηση το υποσυνείδητο του ρόλου που παίζει και το ασυνείδητο των ρόλων που έπαιξε και θα παίξει μέσα στον χρόνο. Όλα όμως είναι συνδεδεμένα όπως τα κύματα με τον ωκεανό. Οι κορυφές των κυμάτων αποτελούν τον αισθητό κόσμο μας. Οποιαδήποτε μεταβολή σε ένα μέρος του ωκεανού, είναι γνωστό ότι επηρεάζει ανάλογα με την ισχύ της τον ωκεανό. Αν μια ενέργεια ενισχυθεί ικανοποιητικά επηρεάζει τον ωκεανό και γίνεται αισθητή τοπικά και ευρύτερα, δηλαδή υλοποιείται. Η υλοποίηση μπορεί να είναι, είτε για καλό, είτε για κακό, ασθένειες κλ.

Φυσικά δεν γίνεται να εξαντλήσουμε το θέμα μέσα σε μερικές γραμμές αλλά προσπαθούμε να δώσουμε μια ελάχιστη οπτική.

Όποιος γνωρίζει τον Θεό γίνεται Θεός γράφουν οι Σανσκριτικές γραφές, ( Μπραμαβίντ Μπραμάιβατ Μπαβατί). Και όποιος γνωρίζει τον Θεό φτάνει στην τελειότητα (Μπραμαβίντ Άπνστι Πάραμ). Όταν ο σοφός διακηρύσσει την αλήθεια ( Αχάμ Μπραμάσμι) δηλαδή «Εγώ είμαι Θεός» αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της εμπειρίας του. Στο έβδομο και τελευταίο στάδιο (Τουρίγια) που χάνει κάθε αίσθηση ξεχωριστότητας ανάμεσα στον παρατηρητή και το παρατηρούμενο και την πράξη της παρατήρησης, βιώνει την αιώνια ενότητα.

Ερχόμαστε πάλι στον τίτλο, «Από το Big Bang στη Θέωση». Πιστεύω να εννοήσατε γιατί τον γνωρίζετε. Ας έλθουμε τώρα στην εισπνοή, στην Θέωση. Όταν οι μονάδες αντιληφθούν τι συμβαίνει, όταν δεν χρειάζονται πια άλλες υλικές εμπειρίες, αποφασίζουν να γνωρίσουν τα άπειρα ψυχικά πεδία. Όταν και πάλι αντιληφθούν ότι δεν χρειάζονται και αυτές τις εμπειρίες, αντιλαμβάνονται ότι όλη η γνώση τα πάντα υπάρχουν στον Θεό. Ότι μετέχουν στην ουσία του Θεού, ότι αυτοί και ο Θεός είναι το ίδιο και παρόλο που έχουν ατομικότητα είναι ο Θεός. (

Έτσι φτάνουμε στην υπέροχη Θέωση που οι άπειρες φλόγες γυρίζουν στην πηγή τους, να λάμψουν πια σαν μια υπέρλαμπρη φλόγα. Φτάνουμε στο Νιρβικάλπα Σαμάντι στην τέλεια Θέωση. Υπάρχουν τόσοι δρόμοι για την Θέωση όσες ζωές υπάρχουν, υπήρξαν, θα υπάρχουν. Η διαφορά έγκειται στο χρόνο προσέγγισης  Η εκτυφλωτική λάμψη της ασπρογάλαζης φλόγας περιέχει πλέον την εμπειρία της βίωσης των πολλών που τώρα είναι ένα.



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Το πραγματικό, συναρπαστικό μάθημα από τις «τρεις σοφές μαϊμούδες»

$
0
0

Πιθανώς έχετε ήδη δει την περίφημη εικόνα με τις τρεις σοφές μαϊμούδες. Γνωρίζετε όμως τι σημαίνει πραγματικά;

Η κλασική εικόνα με τις τρεις σοφές μαϊμούδες από το Ιερό Τοσόγκου εκφράζει ένα απλό, διαχρονικό μάθημα: πρέπει να προσέχουμε τι λέμε, τι ακούμε και τι βλέπουμε.

Αυτό το φημισμένο ιερό βρίσκεται στην Ιαπωνία. Το γλυπτό με τις τρεις σοφές μαϊμούδες –με τη μία να καλύπτει το στόμα της, την άλλη τα μάτια της και την τελευταία τα αφτιά της– χρονολογείται στο 1636.

Λίγες εικόνες έχουν περάσει τόσα πολλά σύνορα και έχουν διαρκέσει τόσες δεκαετίες όσο αυτή. Οι τρεις σοφές μαϊμούδες αποτελούν πλέον ένα σύμβολο.

Ωστόσο το νόημα αυτής της εικόνας με τον καιρό σταδιακά χάθηκε.
Οι Ιάπωνες, για παράδειγμα, αναφέρονται σε έναν φιλοσοφικό κώδικα προσεκτικής συμπεριφοράς:
«Μη βλέπεις το κακό, μην ακούς το κακό και μη λες το κακό».
Το μάθημα αυτό προέρχεται από τα γραπτά του Κομφούκιου. Για πολλούς, καλλιεργεί μια αίσθηση «παράδοσης».
Ωστόσο, οι ιστορικοί βλέπουν έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην εικόνα με τις τρεις σοφές μαϊμούδες και τα τρία φίλτρα του Σωκράτη.
Έτσι, αυτή η εμβληματική εικόνα μπορεί να περιλαμβάνει ένα πολύ πιο χρήσιμο μήνυμα για τη σύγχρονη ζωή μας. Η εικόνα αυτή δεν έχει καμία σχέση με κάποια αρχαία ανατολίτικη δουλοπρέπεια που επιβάλλεται για να μη βλέπουν ή να μην ακούνε οι άνθρωποι την αδικία.
Σας προσκαλούμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτές τις διδασκαλίες.

Η δοκιμασία των τριών φίλτρων του Σωκράτη

Για να κατανοήσουμε την ομοιότητα ανάμεσα στις τρεις σοφές μαϊμούδες και τα τρία φίλτρα του Σωκράτη, είναι χρήσιμο να καταλάβουμε πρώτα μια ιστορία και ένα μάθημα:
Ένας μαθητής του Σωκράτη πήγε σε αυτόν για να τον ενημερώσει ότι κάποιος τον κατέκρινε.
Πριν καν ο νευρικός μαθητής ανοίξει το στόμα του, ο Σωκράτης του έθεσε τις παρακάτω τρεις ερωτήσεις. Πρόκειται για τα τρία φίλτρα πάνω στα οποία έπρεπε να σκεφτεί ο μαθητής πριν απευθυνθεί στον Σωκράτη. Ήταν τα εξής:
  • Το φίλτρο της αλήθειας: Είναι πραγματικά αληθινό αυτό που θα πεις; Έχεις ελέγξει όλα όσα πρόκειται να μου πεις με επιδεξιότητα, προσοχή και συγκράτηση για να εξασφαλίσεις ότι είναι αλήθεια;
  • Το φίλτρο της καλοσύνης: Είναι αυτό που πρόκειται να μου πεις καλό ή ευγενικό;
  • Το φίλτρο της αναγκαιότητας: Είναι αυτό που πρόκειται να μου πεις απαραίτητο; Είναι χρήσιμο ή αναγκαίο να μου το πεις;
Αυτά τα τρία φίλτρα λειτουργούν ως οδηγοί που μας βοηθούν να είμαστε πιο συνετοί, προσεκτικοί και κριτικοί απέναντι σε όλα όσα λέμε.
Πολλοί άνθρωποι βλέπουν μια σχέση ανάμεσα σε αυτό το μάθημα και τις τρεις σοφές μαϊμούδες στο ιερό Τοσόγκου.

Το μάθημα από τις τρεις σοφές μαϊμούδες

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτήν την περίφημη εικόνα.

Η μαϊμού που καλύπτει το στόμα της: Iwazaru

Η Iwazaru είναι η μικρή μαϊμού που βλέπετε στα αριστερά.
Για τον Ιάπωνα φιλόσοφο, η μορφή αυτή αντιπροσωπεύει την ανάγκη να μη διαδίδουμε το κακό. Συνδέεται με τη σύσταση να μην εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια ή τα αρνητικά μας συναισθήματα.
Η σύνεση περιλαμβάνει επίσης το να μην αφήνετε τον συναισθηματικό σας κόσμο να φαίνεται πολύ. Έχει να κάνει με την αταραξία και την αυτοσυγκράτηση.
Όσον αφορά στην αντιστοιχία με τα τρία φίλτρα του Σωκράτη, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάγκη να αποφεύγουμε τα κουτσομπολιά.
Αυτό επειδή οι φήμες δεν είναι πάντα αληθινές. Δεν είναι κάτι καλό και δεν είναι πάντα απαραίτητο να τις μεταδίδουμε.

Η μαϊμού που καλύπτει τα αφτιά της: Kikazaru

Η Kikazaru είναι η μαϊμού στη μέση.
Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι που διαδίδουν φήμες, κατακρίνουν ή μεταφέρουν κακές ειδήσεις αντιμετωπίζονται πολύ αρνητικά.
Έτσι, οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να κλείνουν τα αφτιά τους σε ορισμένα είδη πληροφοριών προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία τους.
Αυτή η παραδοσιακή ιδέα μπορεί να σοκάρει κάπως εμάς στον δυτικό κόσμο. Εξάλλου, οι κακές ειδήσεις, τα κουτσομπολιά και οι κριτικές μάς κατακλύζουν συνεχώς.
Όμως, αν εφαρμόσουμε τα τρία φίλτρα του Σωκράτη, μπορούμε να διακρίνουμε διάφορα επίπεδα νοήματος:
  • Μερικές φορές χρειάζεται να ακούσουμε αρνητικές πληροφορίες επειδή είναι χρήσιμες. Για παράδειγμα, λέτε στο αφεντικό σας ότι οι πελάτες του δεν είναι ευχαριστημένοι και ότι θα πρέπει να δουλέψει για να τους κρατήσει.
Ωστόσο, αν οι πληροφορίες δεν είναι χρήσιμες και επιπλέον βλάπτουν, τότε είναι η στιγμή να εφαρμόσετε το μάθημα της μαϊμούς Kikazaru: καλύψτε τα αφτιά σας.

Η μαϊμού που καλύπτει τα μάτια της: Mizaru

Σύμφωνα με τον φιλοσοφικό και ηθικό κώδικα santai, είναι καλύτερα να μη βλέπουμε, ακούμε ή εκφράζουμε την αδικία. Όπως γνωρίζουμε, αυτή η ιδέα δεν εφαρμόζεται στην πραγματική ζωή.
Ωστόσο, αν δούμε την εικόνα της τρίτης μαϊμούς μέσα από τα σωκρατικά φίλτρα, συνειδητοποιούμε κάτι. Πρόκειται για μια άμεση πρόσκληση να κλείσουμε τα μάτια μας σε ό,τι δεν είναι χρήσιμο ή καλό.
Κλείστε τα μάτια σας στο σκοτάδι και υψώστε το βλέμμα σας προς την πιο φωτεινή, πιο ελπιδοφόρα και πιο σημαντική πλευρά.
Γενικά, οι τρεις σοφές μαϊμούδες μας διδάσκουν να δίνουμε προσοχή στις δικές μας ανάγκες και να είμαστε πάντα προσεκτικοί και συνετοί, ειδικά όταν πρόκειται για βλαβερές ή αρνητικές σκέψεις.
«Προσέχετε τα λόγια σας. Καλύψτε τα αφτιά σας σε ό,τι δεν είναι καλό ή χρήσιμο και καλύψτε τα μάτια σας σε ό,τι σας βλάπτει και σας κάνει δυστυχισμένους».
 meygeia + awakengr
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Φταις εσύ και σίγουρα όχι εγώ – Χόρχε Μπουκάι

$
0
0
Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχέση τους, τείνουν να κατηγορούν τον σύντροφό τους. Βλέπουν καθαρά ποια είναι η αλλαγή που χρειάζεται να κάνει ο άλλος ώστε να λειτουργήσει η σχέση, αλλά τους είναι πολύ δύσκολο να δουν τι είναι αυτό που κάνουν οι ίδιοι και δημιουργούν προβλήματα.


Είναι πολύ συνηθισμένο να ρωτήσεις κάποια γυναίκα σε μία συνεδρία ζεύγους:
«Τι σου συμβαίνει;»
Και να σου απαντήσει:
«Αυτό που μου συμβαίνει, είναι πως ο άντρας μου δεν καταλαβαίνει…»
Κι εγώ επιμένω:
«Εσένα, τι σου συμβαίνει;»
Κι εκείνη απαντάει ξανά:
«Αυτό που μου συμβαίνει, είναι ότι είναι πολύ επιθετικός!»
Κι εγώ συνεχίζω μέχρι τελικής πτώσεως:
«Εσύ, όμως, τι αισθάνεσαι; Τι σου συμβαίνει εσένα;»

Και είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει ένας άνθρωπος γι’ αυτό που του συμβαίνει, γι’ αυτό που έχει ανάγκη ή που αισθάνεται. Όλοι θέλουν πάντα να μιλήσουν για τον άλλον.
Άλλο πράγμα είναι να αντιμετωπίζεις τις συγκρούσεις που προκύπτουν μέσα σε μια σχέση αναλογιζόμενος: «τι μου συμβαίνει εμένα,», κι άλλο να τις αντιμετωπίζεις με οργή, πιστεύοντας ότι το πρόβλημά σου οφείλεται στον ακατάλληλο σύντροφό σου.
Πολλά ζευγάρια καταλήγουν στο χωρισμό γιατί πιστεύουν πως με κάποιον άλλον θα ήταν διαφορετικά και, φυσικά, μετά βρίσκονται αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις, όπου το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο συνομιλητής τους.
Γι’ αυτό, μπροστά στις ασυμφωνίες των σχέσεων, το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσει κανείς πως οι δυσκολίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δρόμου του έρωτα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε μία στενή σχέση χωρίς συγκρούσεις.
Η λύση θα ήταν να αφήσουμε κατά μέρος τη φαντασίωση ενός ιδανικού ζευγαριού, χωρίς συγκρούσεις, διαρκώς ερωτευμένου.
Προκαλεί έκπληξη να βλέπει κανείς πώς οι άνθρωποι αναζητούν αυτήν την ιδανική κατάστασή.
«… και όταν ο κύριος X συνειδητοποιεί πως η σύντροφός του δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το ιδανικό και ρομαντικό μοντέλο βγαλμένο από τα μυθιστορήματα, επιμένει να λέει στον εαυτό του πως υπάρχουν άλλοι που πράγματι έχουν αυτήν την ειδυλλιακή σχέση την οποία ψάχνει κι ο ίδιος, μόνο που αυτός στάθηκε άτυχος… γιατί παντρεύτηκε τον λάθος άνθρωπο…»
Όχι δεν είναι έτσι.
Δεν παντρεύτηκε λάθος άνθρωπο.
Το μόνο λάθος είναι η ιδέα που είχε πριν για το γάμο- η ιδέα του τέλειου ζευγαριού. Κατά κάποιον τρόπο, μας γαληνεύει η γνώση ότι αυτό που δεν έχω εγώ δεν το έχει κανείς, πως το ιδανικό ζευγάρι είναι μια φανταστική ιδέα και πως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Η σκέψη ότι το γρασίδι του γείτονα είναι πιο πράσινο, ή ότι ο άλλος έχει αυτό που εγώ δεν καταφέρνω να αποκτήσω, φαίνεται ότι μπορεί να με κάνει να υποφέρω πολύ.
Ίσως, αν κάποιοι άνθρωποι μάθουν αυτές τις αλήθειες, να μπορέσουν να απελευθερωθούν από αυτά τα δηλητηριώδη συναισθήματα. Η πραγματικότητα βελτιώνεται σημαντικά όταν αποφασίζω να απολαύσω αυτά που μπορώ, αντί να υποφέρω επειδή δεν πραγματοποιείται μία φαντασίωση ή μια αυταπάτη.
Η πρόταση είναι: στη ζωή μας ας κάνουμε το εφικτό… όσο γίνεται καλύτερα.
Το να υποφέρω επειδή τα πράγματα δεν είναι όπως τα είχα φανταστεί, δεν είναι μόνο ανώφελο, είναι και παιδαριώδες.
Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Να βλέπεις στον έρωτα» του Χόρχε Μπουκάι – εκδ. opera
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟΥΣ!

$
0
0

Οι μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστες, ιδίως αν έχουν μεγαλώσει σε μικρά χωριά, θα θυμούνται πως το φανάρι αποτελούσε βασικό και αναγκαίο εξάρτημα της κουζίνας του σπιτιού, καθώς εκεί μπορούσε να φυλαχτούν για λίγες ώρες  φαγητά, χωρίς να κινδυνεύουν να κάτσουν επάνω τους μύγες αλλά επίσης,επειδή ήταν και κρεμασμένο από το ταβάνι, να μην κινδυνεύουν αυτά από τα ποντίκια ή τις γάτες.
Μην ξεχνάμε ότι το 1950 ο ηλεκτροδοτούμενος πληθυσμός της χώρας ήταν μόνο το 55% του συνόλου, ενώ το 1955 έφτασε μετά βίας το 59,1 %.


Ακόμα και στις πόλεις και τις κωμοπόλεις που διέθεταν ηλεκτρικό τα ψυγεία πάγου ήσαν αυτά που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι.
Το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν αρκετά ακριβό για πολλούς και οι 385 εταιρείες που το παρήγαν το πουλούσαν σε διαφορετικές τιμές που ξεκινούσαν με την κιλοβατώρα στην περιοχή Αθηνών-Πειραιώς στις 1,417 δρχ., στον Πύργο στις 5,83 δρχ., στην Κύμη 7,98 δρχ., και στην Ανδρίτσαινα στις 11,30 δρχ.


Καθημερινά λοιπόν ο παγοπώλης έφερνε τον πάγο στην εξώπορτα και τον ακούμπαγε σε μια στρωμένη εκεί λινάτσα.
Ο πάγος έμπαινε στο επάνω μέρος της παγωνιέρας και μπροστά του είχε δοχείο που το γέμιζαν με πόσιμο νερό έτσι ώστε αυτό να κρυώνει. Το  νερό από τον πάγο που έλιωνε κατέληγε με ειδική απορροή στο κάτω μέρος του ψυγείου και το άδειαζαν από το βρυσάκι που είχε εκεί. 



Εκτός από τον παγοπώλη ερχόταν στο σπίτι καθημερινά και ο γαλατάς που έφερνε σε γυάλινο μπουκάλι φρέσκο γάλα και έπαιρνε το άδειο. Στα πιο μικρά μέρη ο ίδιος ο κτηνοτρόφος έφερνε το γάλα σε μεγάλα δοχεία και το πουλούσε στις γειτονιές.


Ακόμα θυμάμαι τον ενθουσιασμό που είχαμε στο σπίτι όταν αποκτήσαμε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο και απαλλαχτήκαμε από την καθημερινή ταλαιπωρία και το χαμαλίκι της παγοκολώνας και το άδειασμα του νερού από τον λιωμένο πάγο.
Ήταν μάλιστα σαν αυτό της φωτογραφίας, με υποτυπώδη χώρο στην κατάψυξη, ενδιάμεσο πορτάκι  και συχνά έπρεπε να του κάνει κανείς απόψυξη αφού προηγουμένως το είχε αδειάσει. 



Στις πόλεις ο φωτισμός γινόταν με ηλεκτρικές λάμπες, αλλά σε αρκετά χωριά ακόμα και το 1970, δεν είχε φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα και το βράδυ φώτιζαν είτε με απλές λάμπες πετρελαίου είτε με τις ακριβότερες ΛΟΥΞ που φώτιζαν όμως σαφώς καλύτερα.


Κουζίνα με φούρνο σαν της φωτογραφίας ελάχιστα σπίτια διέθεταν. Στην πολυκατοικία που γεννήθηκα στην οδό Πειραιώς , κατασκευής 1936, υπήρχε αντίστοιχη κουζίνα με αυτήν, που δούλευε με κάρβουνα, μόνο που  ήταν κτισμένη. Παρά το ότι στην περιοχή υπήρχε παροχή φωταερίου, επειδή από διαρροές του είχαν υπάρξει αρκετοί θάνατοι, ο πατέρας δεν το είχε συνδέσει και έτσι το μαγείρεμα γινόταν σε ηλεκτρικά μάτια τοποθετημένα επάνω στην κτισμένη κουζίνα.



Ευρεία χρήση  είχαν και τα καμινέτα.
Εξυπακούεται βέβαια πως ότι χρειαζόταν φούρνο,όλοι τότε το έστελναν με ταψί στον κοντινότερο τους φούρνο όπως έχω περιγράψει εδώ.
Βέβαια στα χωριά όπου υπήρχε πυροστιά την χρησιμοποιούσαν και σαν φούρνο, αν δεν είχαν κτιστό.


Η εικόνα της φωτογραφίας, δηλαδή πλύσιμο των ρούχων στην σκάφη , συνήθως με αλυσίβα ήταν κοινός τόπος . Η αλυσίβα είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα. Στο πλυσταριό της πολυκατοικίας μας στην ταράτσα η σκάφη ήταν από μάρμαρο.


Όταν στο σπίτι αποκτήσαμε ηλεκτρικό πλυντήριο ο ενθουσιασμός της μάνας μου ήταν μεγάλος ! Διέθετε δε και ηλεκτρικό στυφτήριο, όπως της δεύτερης φωτογραφίας, δηλαδή  πέρναγες τα ρούχα μεταξύ δύο λαστιχένιων κυλίνδρων με αποτέλεσμα να βγαίνουν από την άλλη μεριά πλακέ και βέβαια συχνά μερικά πουκάμισα με σπασμένα κουμπιά!
Δεν είχαν βέβαια προγράμματα αλλά απλά ένας αναδευτήρας στον πάτο του κάδου γύρναγε τα ρούχα δεξιά και αριστερά με την ίδια ταχύτητα.


Όπου δεν υπήρχε ακόμα ηλεκτρισμός, για το σιδέρωμα των ρούχων ήταν σε χρήση τα σίδερα με κάρβουνο. Στις πόλεις υπήρχαν πλέον ηλεκτρικά σίδερα χωρίς βέβαια τις ευκολίες και τις ρυθμίσεις που διαθέτουν τα σύγχρονα.


Το πλύσιμο αποτελούσε μια ακόμα πονεμένη ιστορία. 
Στις περιοχές που δεν υπήρχε δίκτυο νερού, ένα δοχείο με βρυσάκι, που σε ορισμένες περιοχές το λένε μουσλούκι και με μια λεκάνη αποκάτω, τοποθετημένα συνήθως στην αυλή, εξυπηρετούσε το πρωινό νίψιμο του προσώπου.
Για ολόσωμο μπάνιο έπρεπε να ζεστάνει κανείς μια κατσαρόλα με νερό και με ένα κατσαρολάκι να το ρίχνει στο σώμα του τους κρύους μήνες του χρόνου.Το καλοκαίρι εξυπακούεται ότι το μπάνιο γινόταν με κρύο νεράκι.
Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες μπήκαν στην ζωή μας κατά τα τέλη της 10ετιας του 50.
Στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές που υπήρχε παροχή φωταερίου, στις πολυκατοικίες του μεσοπολέμου και μετά, υπήρχαν θερμοσίφωνες φωταερίου.




 Στο διαμέρισμα που γεννήθηκα υπήρχε στο μπάνιο ένας τέτοιος για παροχή ζεστού νερού στην μπαταρία που ήταν επάνω στην μπανιέρα και τον νιπτήρα. Ήταν ένα τετράγωνο μεταλλικό δοχείο για το νερό χωρητικότητας περίπου μιας μεγάλης κατσαρόλας, και από κάτω είχε ένα μετακινούμενο συρταράκι. Αυτό το τράβαγες έξω και έβαζες φωτιά στα  πολλά μπεκ του φωταερίου  που είχε, οπότε επαναφέροντας το στη θέση του ζέσταινε το νερό στο δοχείο. Επειδή το δοχείο ήταν κλειστό δεν αποκλείω να είχε μέσα κάποιο σύστημα αντίστοιχο με της φωτογραφίας.
Δυστυχώς όπως ανέφερα προηγουμένως δεν είχαμε συνδεθεί με το φωταέριο και έτσι το μπάνιο γινόταν με μια κατσαρόλα  με ζεστό νερό τοποθετημένη επάνω στο πλυντήριο που ήταν δίπλα στην μπανιέρα.
Όλη αυτή η κατάσταση, όταν ήμουνα παιδί. δεν ήταν και πολύ ευχάριστη και η μάνα μου έλεγε στον πατέρα μου με παράπονο:
-Δεν αρέσει στο παιδί να πλένεται!
Αυτός όμως ψύχραιμος της απαντούσε με θυμοσοφία :
-Άμα του μυρίσει γυναίκα θα αρχίσει να πλένεται!
Και είχε δίκιο!


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ξεχάσαμε νὰ μιλᾶμε…

$
0
0
Ξεχάσαμε νὰ ἐπικοινωνοῦμε…
Ξεχάσαμε νὰ ἐξωτερικεύουμε τὶς σκέψεις μας καὶ τὰ ὄνειρά μας…
Θὰ τὸ πληρώσουμε αὐτό….
Οἱ Ἄνθρωποι, σὲ κάθε πλευρὰ τοῦ πλανήτου, ἔχουν ἕνα στόμα. 
Αὐτὸ τὸ στόμα εἶναι ἀπὸ τὰ σημαντικότερα ἐπικοινωνιακὰ ἐργαλεία μας. Ἴσως καὶ τὸ σημαντικότερον.
Μὰ γιὰ νὰ ἀνοίξουν τὰ στόματα ἀπαιτεῖται χρόνος κοινὸς μὲ τοὺς ἄλλους. 
Ἀπαιτῶνται πυλῶνες ἐμπιστοσύνης. 
Ἀπαιτεῖται νὰ χαλαρώσουμε δίπλα τους, νὰ ξανά-γνωρισθοῦμε καὶ νὰ πιάσουμε τὰ πάντα ἀπὸ τὴν ἀρχή.
Ἡ ἔννοια τῆς κοινωνίας προέρχεται ἀπὸ τὸ «κοινόν» καὶ κτίζεται μὲ τὴν ἐπικοινωνία.
Ἡ ἐπικοινωνία ὅμως ἀπαιτεῖ λόγο καὶ ἐχθρεύεται τὴν σιωπή.

Οὔτως ἢ ἄλλως δὲν γίνεται οἱ ἄλλοι νὰ εἰσέλθουν στὸ δικό μου μυαλὸ καὶ νὰ διαχειρισθοῦν τὶς δικές μου σκέψεις.
Πρέπει ἐγὼ νὰ ἀνοίξω διαύλους ἐπικοινωνίας, νὰ ὁμολογήσω τὶς σκέψεις μου, νὰ τὶς μοιρασθῶ καί, μὲ τὴν σειρά τους κι αὐτοί, νὰ μοῦ ἐπιστρέψουν τὴν ἐμπιστοσύνη καὶ νὰ κάνουν κοινές μας τὶς δικές τους σκέψεις.

Τὸ στόμα μας τὸ κρατᾶμε κλειστό. Κρατώντας ἐμπρός μας ὀθόνες, κινητά, ἀλλὰ καὶ ὅ,τι ἄλλο μᾶς ἐμποδίζει ἀπὸ τὸ νὰ ταξειδεύσουμε τὸ βλέμμα μας, νὰ δοῦμε ἄλλους συνανθρώπους μας στὰ μάτια καὶ νὰ αἰσθανθοῦμε ἀσφαλεῖς μαζύ τους, τὸ βουλώσαμε. Ἐλπίζουμε, ἢ καὶ πιστεύουμε, πὼς οἱ γύρω μας πρέπει καὶ μποροῦν νὰ μᾶς καταλάβουν.
Μά πῶς θά τό κάνουν ἐάν ἐμεῖς διατηροῦμε ὡς ἑπτασφράγιστο μυστικό τίς σκέψεις μας, μή ἐπιτρέποντάς τους νά ἐξωτερικευθοῦν καί νά κοινοποιηθοῦν; Πῶς θά μᾶς, ἢ δὲν θὰ μᾶς, κατανοήσουν ἐάν ἐμεῖς δέν μιλᾶμε;
Πόσους γνωρίζουμε πού μετά τῆς …τηλεπαθείας, μποροῦν νά ἀχρηστεύσουν τήν λεκτική ἐπικοινωνία;
Εἴπαμε… Ξεκινᾶμε ἀπὸ τὰ ἁπλᾶ… Τὰ αὐτονόητα…
Ἐὰν δὲν τολμήσουμε, δὲν θὰ ἔχουμε…
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

‘Ένας ουρανός γεμάτος από άγνωστους «παρατηρητές»

$
0
0
‘Ένας ουρανός γεμάτος από άγνωστους «παρατηρητές»
Ένα περίεργο ουρανό δείχνει το βίντεο που έχει ληφθεί κάπου στη Σκωτία, ένα ουρανό γεμάτο από «αντικείμενα» στο υπέρυθρο φάσμα τα οποία δεν φαίνονται με γυμνό οφθαλμό.
Δείτε στο βίντεο:

pronews + katohika
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η αξία του να μοιράζεσαι!

$
0
0
της Κέλλυ Σεφέρου
«Να είσαι πάντα τυχερός και ευτυχισμένος!», «Να έχεις όλα τα καλά του κόσμου!», «Εύχομαι να παίρνεις πάντα πολύ αγάπη γιατί το αξίζεις!». Πόσες φορές έχεις λάβει τέτοιου είδους ευχές; Άραγε έγιναν ποτέ πραγματικότητα όλα τα παραπάνω στη ζωή σου; Αν όχι, τι έφταιξε; Τι πήγε λάθος; Μήπως δεν πήρες από τη ζωή όσα περίμενες και αν όχι τότε τι έδωσες; Μήπως περίμενες να πάρεις πολλά περισσότερα από όσα έδωσες; Η μήπως μεγάλωσες και εσύ με τη γνωστή φράση: «Να δίνεις ό,τι παίρνεις». Και τι είναι τα συναισθήματα; Συναλλαγές που μπαίνουν σε συγκεκριμένα κουτάκια; Κάπου το χάνουμε. Μαζί και την αλήθεια μας.
Αναρωτήσου τα εξής: Τι θα σήμαινε η ευτυχία αν ήταν μια μονόπλευρη κατάσταση δοτικότητας; Πόσο σημαντική θα ήταν ως ευχή; Τι επιρροή θα ασκούσε ο έρωτας στη ζωή σου αν τον αντιμετώπιζες εγωιστικά και με συγκεκριμένους όρους αποδοχής; Τι αξία θα είχε το να λαμβάνεις αγάπη, φροντίδα, καλοσύνη και υποστήριξη αν εσύ ο ίδιος δεν έκανες το ίδιο ή και ακόμη περισσότερα; ‘Οχι για αντάλλαγμα, όχι. Στο συναίσθημα του να προσφέρεις αναφέρομαι! Σε αυτό που επιθυμείς με όλη σου την καρδιά να δώσεις ό,τι καλύτερο έχεις μέσα σου, χωρίς να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου την προϋπόθεση πως αν το κάνεις θα λάβεις ακόμη περισσότερα! Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν γίνεται να μπαίνουν σε καλούπια και σε συγκεκριμένες διαδικασίες βόλεψης, όσο και αν το επιθυμούμε πολλές φορές! Οι ανθρώπινες σχέσεις κρύβουν μεγάλο δυναμισμό για αυτό και αργά ή γρήγορα διαπιστώνουν τα λάθη, επιζητώντας το κάτι καλύτερο!
Ασφαλώς και οι επιθυμίες των ανθρώπων πολλές φορές έχουν την τάση να διακατέχονται από κίνητρα εγωισμού. Από τη φύση μας αποφασίζουμε ασυνείδητα πολλές φορές να προστατεύσουμε το «εγώ» μας και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να συμβαίνει με σκοπό τη διασφάλισή μας από οτιδήποτε είναι ικανό να μας βλάψει. Είτε συναισθηματικά είτε σωματικά. Ασφαλώς και υπάρχουν φορές που ενώ έχουμε όλη τη θέληση να δώσουμε, επιθυμούμε περισσότερο να λάβουμε. Είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια αυτοσυντήρησης και ενδυνάμωσης του εσωτερικού μας εαυτού. Είναι από εκείνες τις στιγμές που κουραστήκαμε να δίνουμε και θέλουμε μόνο να λαμβάνουμε αγάπη, φροντίδα και ουσιαστικό ενδιαφέρον! Με αυτόν τον τρόπο επαναπροσδιορίζουμε τις ανάγκες μας, ανακτούμε εσωτερική δύναμη και επιστρέφουμε δυναμικά στην επιθυμία του να δώσουμε! 
Το πάρε – δώσε στις σχέσεις υποδηλώνει ισορροπία. 

Υποδηλώνει ουσιαστικό ενδιαφέρον. Και αν καταλήξεις να δίνεις περισσότερα από όσα παίρνεις; Πειράζει; Μήπως βγεις χαμένος; Και αν ναι, σε τι; Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε λάθος τις καταστάσεις που βιώνουμε. Ακούμε συχνά λανθασμένα να λένε: «Πάψε να είσαι ανοιχτό βιβλίο».«Πρόσεχε τι λες και σε ποιον». «Μην ανοίγεσαι τόσο, εσύ φταις που έδωσες τόσα πολλά». «Κράτα και τίποτα για σένα». «Οι άνθρωποι προδίδουν και ας τους φέρεσαι με τον καλύτερο τρόπο». «Έδωσες τα πάντα και δεν πήρες τίποτα».
Έδωσες τα πάντα; Eίσαι σίγουρος; Δεν πήρες τίποτα απολύτως; Πόσο σίγουρος είσαι και για αυτό; Όχι δεν έδωσες τα πάντα και σίγουρα κάτι πήρες αλλά επιλέγεις να παραβλέψεις τα καλά που πήρες! Επιλέγεις συνήθως να εστιάζεις την προσοχή σου στα όσα πήγαν λάθος και φυσικά πάντα από τη μεριά του άλλου. Kαι η αυτοκριτική; Πού πήγε;Επιβάλλεται να υπάρχει στη ζωή σου! Μήπως από το να επικεντρώνεσαι στο τι πήρες, θα ήταν σοφότερο να επικεντρωθείς στο τι έδωσες; Δεν είσαι τέλειος! Αποδέξου το! Έκανες όμως αυτό που νόμιζες πως ήταν το καλύτερο ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζεις. Το ίδιο και οι άνθρωποι οι οποίοι αναφέρεις πως σου έδωσαν λίγα. Έδωσαν και εκείνοι με τη σειρά τους όσα νόμιζαν πως μπόρεσαν να δώσουν. Λίγα ή πολλά, αυτά επέλεξαν να μοιραστούν και εσύ ίσως δεν έκανες το κάτι διαφορετικό για να γίνουν περισσότερα παρά την επιθυμία σου. Μάλλον απλά περίμενες. Σκεφτόσουν, αναθεωρούσες και απλά περίμενες ώσπου δεν είδες καμία ιδιαίτερη αλλαγή και η αιτιολόγηση σου; Δεν πήρα όσα έδωσα!
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ 
Τίποτα δεν γίνεται χωρίς να προσπαθήσεις. Τίποτα δεν έρχεται αν δεν πας και εσύ κάποιες φορές προς αυτό. Για να κερδίσεις ό,τι επιθυμείς χρειάζεται να παλέψεις για αυτό. Όπως στρώσεις θα κοιμηθείς όπως λέει και η γνωστή παροιμία. Την επιθυμία του να «παίρνεις» λοιπόν δεν αρκεί να τη ζητάς, δεν αρκεί να την αξίζεις, πρέπει και να τη φροντίζεις, πρέπει και να την επιδιώκεις πρωτίστως εσύ ο ίδιος με το να προσφέρεις και να μοιράζεσαι! Και όταν η επιθυμία αυτή γίνει πραγματικότητα στη ζωή σου, ακόμη και τότε θα πρέπει να συνεχίσεις αδιάκοπα! Μια φορά δοτικότητας δεν είναι αρκετή, ούτε δύο! Αν μετράς τις φορές καλά θα κάνεις να σταματήσεις. Δεν οδηγεί πουθενά. Οι σχέσεις ολοκληρωτικού συμφέροντος αποδεδειγμένα έχουν δείξει πως έχουν ημερομηνία λήξης και καλό θα ήταν να μην ανήκεις σε μία απο αυτές.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΙ ΑΞΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙΣ
Κανένας ώριμος και κατασταλαγμένος άνθρωπος δεν θέλησε ποτέ πραγματικά κάποιον που στην προσπάθεια του να υπάρξει δοτικός, κατάφερε να χάσει τον ίδιο του τον εαυτό! Κανείς όμως δεν θέλησε και εκείνον που έπαιξε συμφεροντολογικά και «άρπαξε» όσα πρόλαβε. Αργά ή γρήγορα ένας τέτοιος χαρακτήρας αποδεικνύεται λίγος και φτωχός από συναισθήματα.
ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ, ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ, ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΡΝΕΙΣΑΙ
Εξερευνώντας τις ανθρώπινες σχέσεις σου ίσως να ανακαλύψεις κενά, διαφωνίες και δυσκολίες που ίσως σε πρώτη ή και δεύτερη φάση απέφευγες να δεις και να επιλύσεις. Φρόντισε να καλύψεις τα όποια κενά. Φρόντισε να προστατεύσεις αυτές τις σχέσεις και πάνω από όλα να γίνεις ένας από τους πρωταγωνιστές σε αυτές και όχι ένας απλός και αμέτοχος θεατής! Να θυμάσαι πως υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να δώσουν ακόμη και πράγματα που δεν χρειάζονται. Άλλοι που δυσκολεύονται να διεκδικήσουν πράγματα που τους ανήκουν. Άνθρωποι που ενώ επιθυμούν κάτι πολύ, δεν το εκφράζουν όπως θα έπρεπε και κάποιοι ακόμη που δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε κάτι που τους ζητούν οι άλλοι. Απο αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι. Πόσο διαφορετικές είναι οι επιθυμίες τους, οι επιλογές τους, τα όρια τους και ο χαρακτήρας τους!
Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ
Αν και διαφέρουν οι άνθρωποι, η ευτυχία δεν παύει να είναι μία και να μετριέται σε στιγμές. Οι πιο σημαντικές της; Εκείνες που μοιράστηκαν. Εκείνες που είδαν παραπάνω από δύο μάτια! Εκφράσου. Δείξε ελεύθερα ποιός/ά είσαι. Δώσε χωρίς αντάλλαγμα. Μοιράσου στιγμές! Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είπε κάποτε πως «Ευτυχισμένος είναι αυτός που όταν δίνει δεν θυμάται, και όταν παίρνει δεν ξεχνά». Εγώ θα συμφωνήσω. Εσύ;
Να θυμάσαι ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που παίρνουν περισσότερα, αλλά αυτοί που δίνουν περισσότερα…
H. Jackson Brown
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η φύση και η δομή της σκέψης

$
0
0
J.K.
«…  Εάν δεν κατανοήσετε τι είναι η σκέψη, τότε θα είστε μονίμως σε σύγκρουση με τη σκέψη. 
Πραγματικά δεν ξέρω από πού να αρχίσω όλη αυτή την ιστορία, επειδή είναι κάτι πολύ περίπλοκο στο οποίο πρόκειται να εμβαθύνουμε μαζί. 
Είτε καταλαβαίνετε είτε όχι, απλώς ακούτε.

Το πρώτο βήμα είναι και το τελευταίο βήμα. 
 Το πρώτο βήμα είναι εκείνο της ξεκάθαρης αντίληψης και η ξεκάθαρη δράση της ξεκάθαρης αντίληψης είναι η τελειωτική δράση. 
Όταν δεις κάποιο κίνδυνο, όπως να σε πλησιάζει ένα φίδι, αυτή ακριβώς η αντίληψη είναι πλήρης δράση. 
Είπαμε ότι το πρώτο βήμα είναι και το τελευταίο βήμα.
 
Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθείς – να αντιληφθείς τι σκέφτεσαι, να αντιληφθείς τις φιλοδοξίες σου, να αντιληφθείς τις ανησυχίες σου, την απελπισία σου, την έντονη αίσθηση θλίψης. 
Να τα αντιληφθείς χωρίς καμία επίκριση, χωρίς καμία δικαιολογία, χωρίς καμιά επιθυμία να ήταν διαφορετικά, απλώς να τα αντιληφθείς έτσι όπως είναι. 
Όταν τα αντιληφθείς έτσι όπως είναι, τότε έρχεται ένα εντελώς διαφορετικό είδος δράσης και αυτή η δράση είναι τελειωτική δράση.  
Όταν, δηλαδή, αντιλαμβάνεσαι κάτι ότι είναι ψεύτικο ή ότι είναι αληθινό, αυτή η αντίληψη είναι η τελειωτική δράση, που είναι και το τελευταίο βήμα…»
Από το βιβλίο του Κρισναμούρτι που μεταφράζεται αυτό τον καιρό: «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.»
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

10 τρόποι για να δημιουργήσω μια πετυχημένη σχέση βοήθειας

$
0
0
πετυχημένη σχέση
Το παρακάτω κείμενο, αποτελεί ένα απόσπασμα από άρθρο που έγραψε ο Carl Rogers to 1958, για τα "Χαρακτηριστικά μια επιτυχημένης σχέσης βοήθειας. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και αναδημοσιευμένα κείμενα του ιδρυτή της Προσωποκεντρική Προσέγγισης στην Ψυχοθεραπεία. Το άρθρο αυτό, επηρέασε την ματιά πολλών ψυχοθεραπευτών και ασκεί σημαντική επίδραση στους επαγγελματίες έως τις μέρες μας.
Παραθέτουμε παρακάτω το πιο δημοφιλές απόσπασμα του άρθρου:

Οι διάσημες 10 "πως μπορώ να...."ερωτήσεις.

1. Μπορώ με κάποιο τρόπο να δίνω την εικόνα του ανθρώπου που είναι συνεπής, με την βαθιά έννοια της λέξης που αξίζει να τον εμπιστεύομαι και να βασίζομαι σε αυτόν;
2. Μπορώ να εκφράζομαι με έναν τέτοιο τρόπο ώστε, στο μέτρο του δυνατού, να μην παρερμηνεύεται ο λόγος μου από τους άλλους;
3. Μπορώ να αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο να έχει την εμπειρία μιας θετικής στάσης προς τους άλλους – μιας στάσης ζεστασιάς, φροντίδας, προσοχής, ενδιαφέροντος, σεβασμού;
4. Μπορώ να είμαι αρκετά δυνατός σαν άνθρωπος ώστε να είμαι ξεχωριστός από τους άλλους; Μπορώ να σέβομαι τα συναισθήματα μου, τις ανάγκες μου, καθώς και τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου;
5. Νιώθω αρκετά ασφαλής μέσα μου ώστε να επιτρέψω στον άλλον τη διαφορετικότητα του; Μπορώ να επιτρέψω στον άλλον να είναι αυτό που είναι – τίμιος ή απογοητευτικός, παιδαριώδης ή ενήλικος, σε κατάσταση απόγνωσης ή με αυτοπεποίθηση; Μπορώ να του δώσω την ελευθερία της ύπαρξής του; Η αισθάνομαι ότι θα πρέπει να ακολουθήσει συμβουλές, να παραμείνει εξαρτημένος σε μένα, ή να μου μοιάσει;
6. Μπορώ να αφήσω τον εαυτό μου να μπει στον κόσμο των συναισθημάτων του και των προσωπικών του εξηγήσεων και να τα δω αυτά ακριβώς όπως τα βιώνει αυτός;

7. Μπορώ να τον δεχτώ όπως ακριβώς είναι; Μπορώ να επικοινωνήσω αυτήν την στάση μου; Ή μπορώ μόνο να τον δεχτώ υπό όρους; δεχόμενος μόνο ορισμένα συναισθήματά του και είτε σιωπηρά είτε λεκτικά να μην αποδέχομαι άλλα;
8. Μπορώ να ενεργώ με αρκετή ευαισθησία μέσα στην σχέση ώστε να μην ερμηνευθεί η συμπεριφορά μου ως απειλητική;
9. Μπορώ να τον απελευθερώσω από την απειλή μιας εξωτερικής αξιολόγησης; Σε σχεδόν όλα τα στάδια της ζωής μας – στο σπίτι, στο σχολείο, στην δουλειά – βρισκόμαστε αποδέκτες της τιμωρίας ή της επιβράβευσης των άλλων σύμφωνα με την δική τους αξιολόγηση. Θα ήθελα να δουλεύω προς μια σχέση στην οποία δεν θα γίνομαι αξιολογητικός έστω και στα συναισθήματά μου. Αυτό πιθανόν να τον απελευθερώσει ώστε να γίνει ένα υπεύθυνο για τον εαυτό του άτομο.
10. Μπορώ να συναντήσω αυτό το άτομο σαν έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε μια διαδικασία ανάπτυξης ή θα με περιορίζει το παρελθόν του ή ακόμη και το δικό μου;


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

ΠΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

$
0
0

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, ακόμα και το ονοματεπώνυμό μας επηρεάζει την προσωπικότητά μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που αντιδρούμε και που προβάλουμε τον εαυτό μας. Η πανάρχαια τέχνη της αριθμολογίας, μας αποκαλύπτει τι σημαίνει το ονοματεπώνυμό μας και πώς επηρεάζει τη ζωή μας.

Σύμφωνα με την Πυθαγόρεια αρίθμηση, κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε έναν αριθμό. 
Το ονοματεπώνυμό μας μπορεί να μεταφραστεί σε έναν λεξάριθμο, προσθέτοντας τους αριθμούς που προκύπτουν από κάθε γράμμα που εμπεριέχει.

Δίνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να βρεις εύκολα και γρήγορα τον λεξάριθμο του ονοματεπώνυμού σου και να διαβάσεις τί σημαίνει! Πώς θα βρεις τον λεξάριθμο του ονοματεπώνυμου σου; Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε το βαπτιστικό σου όνομα και το επώνυμό σου.

Για να δεις ποιος αριθμός αντιστοιχεί σε κάθε γράμμα δες την παρακάτω ακολουθία:

Α=1, Β=2, Γ=3, Δ=4, Ε=5, Ζ=7,
Η=8, Θ=9, Ι=1, Κ=2, Λ=3, Μ=4,
Ν=5, Ξ=6, Ο=7, Π=8, Ρ=9, Σ=1,
Τ=2, Υ=3, Φ=4, Χ=6, Ψ=7, Ω=8.

Πρόσθεσε όλους τους αριθμούς του ονοματεπώνυμου σου μέχρι να βγει μονοψήφιος αριθμός.

Για παράδειγμα:
Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Ο Σ Κ Α Π Ο Υ Τ Ζ Ι Δ Η Σ


Προσθέσαμε όλους τους αριθμούς που αντιστοιχούν σε κάθε γράμμα του ονοματεπώνυμου του Γεώργιου Καπουτζίδη. Το άθροισμα ήταν ο διψήφιος αριθμός 78 για αυτό και προσθέσαμε το 7 με το 8 και βγάλαμε τον αριθμό 15. Στην συνέχεια προσθέσαμε το 1 και το 5 μέχρι να καταλήξουμε στο μονοψήφιο λεξαριθμό 6. Η ερμηνεία του ονοματεπώνυμου σου Εφόσον βρήκες τον μονοψήφιο λεξάριθμο που αντιπροσωπεύει το όνομα σου, διάβασε τώρα την πλήρη ερμηνεία του και μάθε με λεπτομέρεια όλα τα χαρακτηριστικά με τα οποία σε έχει προικίσει το ονοματεπώνυμό σου.

Λεξάριθμος 1 – «Ο ηγέτης»

Είσαι ένας άνθρωπος που θέλει να έχει πάντα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα. Διαθέτεις έναν παρορμητικό και αποφασιστικό χαρακτήρα και δεν διστάζεις να ρισκάρεις, αρκεί να καταφέρεις στη ζωή σου να αγγίξεις την επιτυχία. Δεν μπορείς να δεχτείς ποτέ την ήττα και προσπαθείς πάντα με εύστροφες και πρωτοποριακές ιδέες να ξεχωρίζεις και να διαπρέπεις. Σου αρέσει να κατευθύνεις, να καθοδηγείς, να συμβουλεύεις και να οργανώνεις τους πάντες και τα πάντα. Σου αρέσει να λειτουργείς ανεξάρτητα και αυθόρμητα και δεν μπορείς ποτέ να δεχτείς τις κατευθύνσεις άλλων, γιατί θέλεις πάντα να κάνεις του κεφαλιού σου και να έχεις την πλήρη ευθύνη της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Εκφράζεις τα συναισθήματά σου με έντονο τρόπο και αρκετές στιγμές γίνεσαι αρκετά υπερβολικός στις αντιδράσεις σου. Δεν αντέχεις τη ρουτίνα, γι αυτό και φροντίζεις πάντα με την πλούσια ενεργητικότητά σου και την ευχάριστη διάθεσή σου και τις πρωτοβουλίες σου …;να διώχνεις μακριά σου τη ρουτίνα! Παρόλο που γίνεσαι πολύ αγαπητός σε όλες σου τις κοινωνικές επαφές, πολύ συχνά εκδηλώνεις μία πολύ εγωκεντρική, αλλά και επιθετική συμπεριφορά και με τον τρόπο σου απομακρύνεις τους ανθρώπους από δίπλα σου. Παρόλα αυτά κερδίζεις πάντα το χαμένο έδαφος σε όλες σου τις υποθέσεις με ευκολία, γιατί έχεις αυθορμητισμό και αυθεντικότητα.

Λεξάριθμος 2 – «Ο συντροφικός»

Βασική προτεραιότητά σου είναι να διατηρείς στη ζωή σου ένα ήρεμο και αρμονικό κλίμα και να απολαμβάνεις την αγάπη και την συντροφικότητα γύρω σου. Δεν αντέχεις ούτε στιγμή τη μοναξιά, θέλεις συνέχεια να βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που δίνεις και παίρνεις συναίσθημα. Διαθέτεις μία φιλήσυχη και ντροπαλή φυσιογνωμία, θέλεις τον χρόνο σου για να ανοιχτείς συναισθηματικά, παρόλα αυτά όταν κάποιος άνθρωπος κερδίσει την εμπιστοσύνη σου, τότε είσαι βιβλίο ανοιχτό και αφιερώνεσαι ολοκληρωτικά και με πίστη στη σχέση σας (αυτό αφορά τόσο τις ερωτικές – όσο και τις φιλικές, οικογενειακές σχέσεις). Θέλεις πάση θυσία να αποφεύγεις τους καβγάδες, γι αυτό και δεν συζητάς τα παράπονά σου αλλά προσπαθείς με την διπλωματία, να φέρεις τις καταστάσεις στην ποθητή πορεία. Ο διχασμός και η αναποφασιστικότητά σου είναι μερικά από τα ελαττώματά σου, έχεις ανάγκη πάντα από την ηθική παρότρυνση και τη συμβουλή των αγαπημένων σου προσώπων. Σε όλες τις μορφές των σχέσεών σου, δίνεις πάρα πολλά χωρίς να έχεις την απαίτηση να λάβεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεσαι το θύμα στις σχέσεις σου, γιατί αρκετοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται τον δοτικό χαρακτήρα σου. Η γλυκύτητα και η ζεστασιά σου, σε κάνουν να ξεχωρίζεις και να γίνεσαι πολύ αγαπητός.

Λεξάριθμος 3 – «Ο επικοινωνιακός»

Διαθέτεις μία ευχάριστη και ενθουσιώδη προσωπικότητα και είσαι λάτρης της επικοινωνίας. Έχεις εξαιρετική άνεση στο λόγο σου, τόσο τον γραπτό – όσο και τον προφορικό και καταφέρνεις πάντα εύστοχα να πείθεις ακόμα τους πιο δύσπιστους ανθρώπους, για όλα τα μηνύματα που θέλεις να τους περάσεις. Σου αρέσει η πρόοδος και ιδιαίτερα η τεχνολογία, χρησιμοποιείς πολύ το ίντερνετ και δεν μπορείς ούτε στιγμή να κυκλοφορήσεις χωρίς να έχεις μαζί σου το κινητό σου τηλέφωνο. Είσαι ένας ιδιαίτερα εκφραστικός άνθρωπος, πολύ γενναιόδωρος και αντιμετωπίζεις τα πάντα με μεγάλη αισιοδοξία. Δεν σταματάς ποτέ να επεκτείνεις τις γνώσεις σου και επιδιώκεις πάντα να μαθαίνεις κάτι καινούριο και να εξελίσσεσαι. Έχεις πλούσια φαντασία και καλλιτεχνικά ταλέντα και σου αρέσει να καταπιάνεσαι με αρκετές δραστηριότητες μαζί. Αρκετές στιγμές αφήνεις στη μέση τα σχέδιά σου και γίνεσαι ασυνεπής στις υποχρεώσεις σου, γιατί δεν δίνεις την ανάλογη προσοχή που επιβάλλεται. Λατρεύεις την κοινωνική ζωή και τη διασκέδαση, φροντίζεις πάντα να εντυπωσιάζεις τους πάντες με τον χειμαρρώδη χαρακτήρα σου, αλλά και την ιδιαίτερα ελκυστική εξωτερική σου εμφάνιση!

Λεξάριθμος 4 – «Ο υπεύθυνος»

Είσαι ένας άνθρωπος σοβαρός, υπεύθυνος και απόλυτα οργανωμένος. Δεν σου αρέσει να ξεφεύγεις από τα όρια, γι αυτό και από πολύ νεαρή ηλικία θέτεις ένα πρόγραμμα στη ζωή σου, το οποίο τηρείς πάντα με ευλάβεια και συνέπεια. Είσαι άνθρωπος της λογικής και των «πρέπει» και δεν αφήνεις τον εαυτό σου να παρασυρθεί από το συναίσθημα. Ο λόγος σου είναι συμβόλαιο, τηρείς πάντα τις υποσχέσεις σου και φροντίζεις να ολοκληρώνεις με επιτυχία όλα όσα καταπιάνεσαι, γιατί πολύ απλά είσαι τελειομανής!

Στις σχέσεις σου είναι πιστός, αφοσιωμένος, έντιμος και στηρίζεις πάντα ηθικά και πρακτικά όποιον έχει ανάγκη. Σου αρέσει η οικογένεια και ένας από τους κυρίαρχους στόχους στη ζωή σου είναι να πραγματοποιήσεις έναν επιτυχημένο γάμο και να γευτείς τη χαρά να αποκτήσεις παιδιά. Απορρίπτεις όλες τις μοντέρνες και σύγχρονες ιδέες και επιλέγεις έναν συντηρητικό και παραδοσιακό τρόπο σκέψης, αλλά και ζωής. Με την ωριμότητα και την υπευθυνότητά σου καταφέρνεις να διατηρείς σταθερές και μακρόχρονες φιλίες και σχέσεις στη ζωή σου. Παρόλα αυτά αρκετές στιγμές η έλλειψη φαντασίας, αλλά και η αυστηρή τήρηση των κανόνων που εσύ επιβάλλεις στη ζωή σου, σε κάνουν αρκετά προβλέψιμο και οδηγείς τη σχέση σου στη ρουτίνα.

Λεξάριθμος 5 – «Ο φιλελεύθερος»

Είσαι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί ούτε στιγμή να τεθεί σε περιορισμό και θέλεις κάθε στιγμή της ζωής σου να νιώθεις ελεύθερος και ανεξάρτητος. Λατρεύεις τον έρωτα, το φλερτ και έχεις έντονη σεξουαλική ζωή, ωστόσο δεν σου αρέσει να μπαίνεις σε μία δέσμευση όπου πρέπει να τηρείς πρέπει και κανόνες. Είσαι ανοιχτόμυαλος, έχεις φιλελεύθερες ιδέες και σου αρέσει να εξελίσσεσαι. Θέλεις να είσαι καινοτόμος και να προκαλείς πάντα με τις επιλογές και τις αποφάσεις σου. Σου αρέσει να ζεις νέες εμπειρίες και επιζητάς πάντα το καινούριο, το διαφορετικό, το πρωτότυπο. Έχεις την ικανότητα να προσαρμόζεσαι εύκολα σε κάθε περίσταση και γίνεσαι αγαπητός σε όλους τους ανθρώπους, γιατί έχεις το ταλέντο να γεφυρώνεις κάθε χάσμα. Δεν στέκεσαι ποτέ στις λεπτομέρειες, σε νοιάζει πάντα η ουσία και ακολουθείς το ένστικτο της στιγμής. Πολλές φορές γίνεσαι αγχώδης, νευρικός και ανυπόμονος, γιατί θέλεις όλα να γίνονται τη στιγμή που τα θέλεις εσύ. Είσαι πολύ καλός στη θεωρία, γιατί οι ιδέες σου είναι ξεχωριστές και ιδιαίτερες, συναντάς όμως δυσκολίες στην πρακτική εφαρμογή των ονείρων, των σχεδίων και των σκέψεών σου. Αλλάζεις πολύ συχνά της απόψεις σου και χαρακτηρίζεσαι από αστάθεια. Παρόλα αυτά καταφέρνεις να διατηρείς πάντα τον ενθουσιασμό και την παιδικότητά σου. Έχεις κέφι για ζωή και το δείχνεις κάθε ώρα και στιγμή.

Λεξάριθμος 6 – «Ο κοινωνικός»

Είσαι ένας κοινωνικός, εξωστρεφής άνθρωπος, που θέλει πάντα να λειτουργεί συλλογικά και ποτέ αυτόνομα. Διαθέτεις μία ευχάριστη και πολύ αγαπητή προσωπικότητα και κερδίζεις εύκολα το θαυμασμό και τα θετικά σχόλια. Βασική προτεραιότητα στη ζωή σου είναι οι σχέσεις σου. Απεχθάνεσαι τη μοναξιά και μπορείς να σημειώσεις πρόοδο και ανάπτυξη στη ζωή σου, μόνο όταν διατηρείς μία ισορροπία σε όλες τις σχέσεις σου. Δίνεις μεγάλη αξία στη φιλία, στην ενότητα και στη συνύπαρξη, σέβεσαι απόλυτα τις ανάγκες όλων και έχεις την προθυμία να προσφέρεις απλόχερα τη φροντίδα σου, κάθε ώρα και στιγμή. Πολύ συχνά γίνεσαι υπερπροστατευτικός με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και σε πιάνουν και οι ανασφάλειές σου όταν «μυριστείς» κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά των οικείων σου. Για σένα η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, γι αυτό και πολύ συχνά μπορεί να πιαστείς από κάποιο «ασήμαντο» στοιχείο και να σε πιάσουν οι ιδιοτροπίες σου. Έχεις την τάση να παρασύρεσαι σε αλόγιστα έξοδα, θέλεις να ικανοποιείς κάθε καταναλωτική ανάγκη δική σου, αλλά και των αγαπημένων σου προσώπων. Ένα από τα μεγαλύτερα ατού σου είναι τα καλλιτεχνικά σου ταλέντα. Σου αρέσει η μουσική, ο χορός, το θέατρο και γενικότερα κάθε μορφή τέχνης.

Λεξάριθμος 7 – «Ο μοναχικός»

Είσαι ένας εσωστρεφής άνθρωπος που δυσκολεύεται να χαρίσει την εμπιστοσύνη του με ευκολία στους γύρω του. Σου αρέσει η αναζήτηση σε όλους τους τομείς, φροντίζεις πάντα να εξελίσσεις τις γνώσεις σου. Ασχολείσαι με τη φιλοσοφία, με τη θρησκεία, την έρευνα, τον αποκρυφισμό και διαθέτεις εξυπνάδα, σοφία αλλά και ωριμότητα. Λατρεύεις τη μελέτη, το διάβασμα και θέλεις να διευρύνεις τους πνευματικούς σου ορίζοντες. Πολύ συχνά απομακρύνεσαι από όλους και από όλα και χάνεσαι στις σκέψεις σου. Έχεις πολλές φορές την ανάγκη να απομονώνεσαι και να ανασυγκροτείς τις δυνάμεις σου. Παρόλο που το κυρίαρχο χαρακτηριστικό σου είναι η μοναχικότητα, είσαι ένας πολύ φιλόξενος και ζεστός άνθρωπος και έχεις την ικανότητα να αποφορτίζεις τους γύρω σου από το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις.

Έχεις τον ρόλο του συμβουλάτορα, του υποστηρικτή και του καθοδηγητή στις σχέσεις σου, όχι επειδή το επιδιώκεις, αλλά επειδή εμπνέεις εμπιστοσύνη και ωριμότητα. Πολύ συχνά νιώθεις « συναισθηματική εξάρτηση» από τα αγαπημένα σου πρόσωπα και δεν μπορείς να διαγράφεις ή να αποχωρίζεσαι ανθρώπους από τη ζωή σου. Σου αρέσει η φύση, η θάλασσα και το όνειρό σου είναι κάποια στιγμή της ζωής σου να απομακρυνθείς από την βουή της πόλης και να ζήσεις μία ήρεμη και μοναχική ζωή σε ένα ήσυχο και απόμερο μέρος στην εξοχή. Ένα από τα μεγαλύτερα ατού σου είναι η διαίσθησή σου, φρόντισε να την αναπτύξεις ακόμα περισσότερο και να την εμπιστεύεσαι πάντα, γιατί ποτέ δεν πέφτει έξω.

Λεξάριθμος 8 – «Ο φιλόδοξος»

Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσωπική σου ανάπτυξη και στην επιτυχία σου. Είσαι ένας άνθρωπος με όνειρα, φιλοδοξίες και θέτεις πάντα τον πήχυ πολύ ψηλά και κάνεις τα πάντα, για να κατακτάς ότι βάλεις στο μυαλό σου. Ποτέ δεν παρεκτρέπεσαι από τους αρχικούς σου στόχους, δείχνεις απέραντη αφοσίωση σε όλα όσα θέλεις να κερδίσεις και δίνεις μάχες για να επιτύχεις. Δίνεις πάντα το καλό παράδειγμα σε όλους, γιατί διαθέτεις θάρρος, επιμονή και έναν απέραντο δυναμισμό. Θέλεις να υπάρχει οικονομική άνεση στη ζωή σου και επικεντρώνεσαι πολύ στην ύλη. Δεν σκέφτεσαι ποτέ μόνο τον εαυτό σου, αλλά θα προσφέρεις γενναιόδωρα συναισθηματικά και υλικά σε όποιον έχει ανάγκη. Με το πέρασμα των ετών στη ζωή σου θα γευτείς την οικονομική και επαγγελματική καταξίωση. Πολλές στιγμές στέκεσαι στην επιφάνεια των πραγμάτων και αδιαφορείς για την ουσία, που είναι και η πιο σημαντική. Στον ερωτικό τομέα είσαι άνθρωπος της λογικής, δίνεις προτεραιότητα στο σεξ και αν ταιριάξεις σεξουαλικά με το σύντροφό σου, τότε είσαι απόλυτα ευχαριστημένος και πλήρης. Δώσε προσοχή στο πείσμα σου, γιατί πολλές φορές γίνεσαι εξαιρετικά ανυπόμονος και πιεστικός στους γύρω σου.

Λεξάριθμος 9 – «Ο ονειροπόλος»

Είσαι ένας φιλήσυχος και ονειροπόλος άνθρωπος με ιδανικά και αξίες, που επιθυμείς μία καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο αύριο και αγωνίζεσαι για να υπερασπίζεις τα δικαιώματα τα δικά σου, αλλά και όλων των ανθρώπων. Διαθέτεις μεγάλες ευαισθησίες, είσαι φιλικός, πρόσχαρος και εξυπηρετικός. Τάσσεσαι πάντα υπέρ των αδύναμων και έχεις πολλές κοινωνικές ευαισθησίες. Είναι πολύ πιθανό στη ζωή σου να συμμετάσχεις σε φιλανθρωπική οργάνωση και να αγωνιστείς για έναν καλύτερο κόσμο !

Έχεις πλούσια φαντασία, πολλές ιδέες και δεν διστάζεις να πάρεις πρωτοβουλίες. Παρόλα αυτά, αρκετές στιγμές δεν μπορούν να γίνουν πράξη όλα όσα έχεις προγραμματίσει, γιατί είναι εκτός πραγματικότητας . Στα οικονομικά σου θα γευτείς μεγάλα σκαμπανεβάσματα, αλλά αυτό δεν θα σε πτοήσει ούτε στιγμή, γιατί έχεις μάθει να ζεις και με τα λίγα, αλλά και με τα πολλά.
Δώσε προσοχή όμως, γιατί είσαι αρκετά αμελής στις πρακτικές υποχρεώσεις σου και πολύ συχνά μπορεί να ξεχνάς να πληρώσεις λογαριασμούς ή να ματαιώνεις πράγματα που μπορεί να κάνεις σήμερα για αύριο.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Νικόλα Τέσλα: Ο Ιπτάμενος Δίσκος που σχεδίασε και δεν κατασκευάστηκε ποτέ

$
0
0


Ο Νίκολα Τέσλα θεωρείται μία από τις πιο καινοτόμες και μυστηριώδη μορφές που έζησαν ποτέ, ενώ έχει πιστωθεί τη δημιουργία ενός μεγάλου μέρους της τεχνολογίας την οποία εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένη.
Χωρίς τη μεγαλοφυΐα του Τέσλα δεν θα είχαμε το εναλλασσόμενο ρεύμα, την αξιοποίηση και διανομή του φωτός, τις ακτίνες Χ, το ραδιόφωνο, το πηνίο Tesla, το τηλεχειριστήριο, τη ρομποτική, το λέιζερ, τις ασύρματες επικοινωνίες, την απεριόριστα ελεύθερη ενέργεια κ.α.
Για το λόγο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Tesla ερεύνησε επίσης το κόσμο της πτήσης και ενδεχομένως, της αντιβαρύτητας. Ο Τέσλα ήταν μια ιδιοφυΐα, και οι εφευρέσεις και οι ιδέες του δεν είχαν όρια.
Πάνω από εκατό χρόνια πριν, κατά την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα, ο Tesla υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα περίεργο αεροσκάφος, το οποίο ονομάστηκε «Πρώτος Ιπτάμενος Δίσκος στο Κόσμο» το πρώτο στον κόσμο ανθρωπογενές UFO και λίγο καιρό πριν πεθάνει φέρεται να επινόησε τα σχέδια για το κινητήρα ενός διαστημοπλοίου τον οποίο ονόμασε «Anti-Electromagnetic Field Drive (Αντι-Ηλεκτρομαγνητική Μονάδα Τομέα) ή Space Drive (Χώρο στο Δίσκο).
Ο Νίκολα Τέσλα επίσης, έφερε την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή, αφού πιθανόν να είναι ο πρώτος άνθρωπος που άκουσε τα χαιρετίσματα ενός άλλου πλανήτη, όταν το 1899, μια σειρά από σήματα με κανονική περιοδικότητα, έφτασαν από το διάστημα, και δημοσιοποίησε αυτές τις ανακαλύψεις του το Μάρτιο του 1901 σε άρθρο του με τίτλο «Μιλώντας με τους πλανήτες».
Όταν ο Τέσλα πέθανε το 1943, κατασχέθηκαν όλα τα υπάρχοντά του, και στάλθηκαν σφραγισμένα στην Αποθηκευτική Εταιρία του Μανχάταν, συμπεριφορά παράξενη, καθώς ο Τέσλα είχε την αμερικανική υπηκοότητα.

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τα χαρτιά, τις σημειώσεις και τις έρευνες του μεγάλου εφευρέτη. Έσπευσαν λοιπόν να τα συγκεντρώσουν προτού προλάβουν να τα πάρουν ξένες δυνάμεις.
Ο ανιψιός του, Σάβα Κοσάνοβιτς, πολιτικός και διπλωμάτης, ανέφερε ότι πριν φτάσουν οι άνθρωποι του OAP (Old Age Pensioner), κάποιος άλλος είχε ψάξει στα υπάρχοντα του Τέσλα και είχε πάρει άγνωστο αριθμό εγγράφων και προσωπικών σημειώσεων.
Ήταν γνωστό στο FBI ότι η γερμανική μυστική υπηρεσία είχε ήδη αποσπάσει ένα μεγάλο αριθμό εγγράφων με τις έρευνες του Τέσλα, αρκετά χρόνια πριν από το θάνατό του. Αυτό το κλεμμένο υλικό, πιστεύεται ότι οδήγησε στην κατασκευή ιπτάμενου δίσκου από τους Ναζί.
Το 1976, τέσσερα, αγνώστων στοιχείων, κιβώτια βγήκαν σε πλειστηριασμό μετά το θάνατο κάποιου Μάικλ Π. Μπορνς. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τον Μπορνς, εκτός απ’ το ότι ήταν βιβλιοπώλης στο Μανχάταν.
Ο πλειστηριασμός έγινε στο Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσι και αγοράστηκαν από τον Ντέιλ Άλφρεϊ για 25 δολάρια. Ο Άλφρεϊ δεν είχε ιδέα τι περιείχαν τα κιβώτια και έκανε την αγορά από διάθεση της στιγμής. Όταν τα έψαξε αργότερα, ανακάλυψε με έκπληξη ότι υπήρχαν εκεί σημειώσεις εργαστηριακών ερευνών και προσωπικές σημειώσεις του Νίκολα Τέσλα. Μερικά από τα χαμένα έγγραφα του Τέσλα είχαν έρθει ξανά στην επιφάνεια!
Το 2000 κυκλοφορήσε το βιβλίο του Τιμ Σουόρτζ «Τα χαμένα ημερολόγια του Νίκολα Τέσλα» (Tim Swartz – The Lost Journals of Nikola Tesla). Από εκεί μαθαίνουμε ότι τα χαμένα ημερολόγια αποκάλυπταν ότι το 1899, και ενόσω βρισκόταν στο Κολοράντο Σπρινγκς, ο Τέσλα «εισχώρησε» άθελά του σε συνομιλίες μεταξύ εξωγήινων όντων που έλεγχαν μυστικά την ανθρωπότητα. Τα όντα αυτά προετοίμαζαν, με άκρα μυστικότητα, την κυριαρχία και επιβολή τους πάνω στους ανθρώπους.
Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε ισχύ από τη δημιουργία του ανθρώπινου είδους, αλλά εκείνη την εποχή έμπαινε σε εφαρμογή εξαιτίας της τεχνολογικής ανάπτυξης στη Γη. Ο Τέσλα κράτησε ένα λεπτομερές ημερολόγιο για όλα αυτά τα χρόνια που έκανε έρευνες για να μεταφράσει τα παράξενα ραδιοκύματα, αλλά και για τις προσπάθειές του να προειδοποιήσει την κυβέρνηση και το στρατό γι’ αυτά που είχε μάθει.
Οι επιστολές του όμως έμειναν αναπάντητες. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από το Τέσλα στο σχεδιασμό του δίσκο ταιριάζουν με τις περιγραφές εκείνων που ισχυρίζονται ότι έχουν δει ένα «UFO»από μέσα: δισκοειδή πυκνωτή με επαρκές μέγεθος ώστε να παρέχει αρκετή ώθηση στο δίσκο για να πετάξει, ενώ μικρότεροι πυκνωτές επέτρεπαν τον έλεγχο της κατεύθυνσης του. Στην πραγματικότητα χρησιμοποίησε ένα σύστημα ηλεκτρο-πρόωσης, η οποία επρόκειτο να τροφοδοτείται από εξωτερικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή με μια γεννήτρια ρεύματος μέσα στο σκάφος.
Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, ο Τέσλα είχε περισσότερα! Το εσωτερικό του δίσκου ήταν εξοπλισμένο με επίπεδες οθόνες και εξωτερικές κάμερες για τυφλή πλοήγηση από τους πιλότους.
Το «UFO» του Τέσλα είχε «μάτια», και αυτά δημιουργήθηκαν από ηλεκτρο-οπτικούς φακούς, διαμορφωμένους σε τεταρτημόρια, που επέτρεπε στον χειριστή να δει τα πάντα. Σε άρθρο του στην εφημερίδα “The Sun” το 1911, ο Τέσλα περιγράφει την ιπτάμενη μηχανή του, χωρίς φτερά και έλικες ή συσκευές κάθε είδους που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα (1911). Θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε οποιοδήποτε μέγεθος, και θα είχε την ικανότητα να μεταφέρει οποιοδήποτε βάρος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», «ο Τέσλα υπόσχεται μεγάλα πράγματα!».
Την ίδια χρονιά, στις 15 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «New York Herald», ο Τέσλαεξηγεί συγκεκριμένα ότι η ιπτάμενη μηχανή του δεν είναι ένα συμβατικό αεροπλάνο, ούτε ελαφρύτερο από ένα αερόπλοιο, τύπου Zeppelin. Θα ήταν μικρό και συμπαγές, και σε θέση να κινηθεί κατά βούληση μέσω του αέρα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση με πλήρη ασφάλεια, υψηλότερες ταχύτητες απ’ότι έχουν επιτευχθεί ακόμη, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Μας λέει επίσης ότι η ιπτάμενη μηχανή του θα μπορεί να αιωρηθεί στον αέρα, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οποιοσδήποτε είναι εξοικειωμένος με τις αρχές λειτουργίας των λεγόμενων «συμβατικών αεροπλάνων» αντιλαμβάνεται ότι η ιπτάμενη μηχανή του Νίκολα Τέσλα που περιγράφονται το 1911 πρέπει να είναι ένα σκάφος «αντι-βαρύτητας», δηλαδή, ένας πραγματικός «Ιπτάμενος Δίσκος».
Η περίοδος κατά την οποία ο Τέσλα γεννήθηκε συνέπεσε με την παλιά Ζοχαρική προφητεία για το άνοιγμα των πυλών της σοφίας πάνω στη γη. Συμπτωματικά, και ο Αϊνστάιν γεννήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου! Είναι κρίμα που ένα τόσο προικισμένο μυαλό έμεινε στις υποσημειώσεις της Ιστορίας και δεν τη στιγμάτισε όπως και έπρεπε.
pronews + katohika
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ DNA-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ!

$
0
0



Αυτή η εικόνα είναι μία από τις πρώτες κινούμενες εικόνες, δηλαδή πρωτόλειες κινηματογραφικές ταινίες, που έγιναν ποτέ και δημιουργήθηκε από τον φωτογράφο Eadweard Muybridge το 1878.


Μετά από περίπου εκατόν-πενήντα χρόνια μία κινούμενη εικόνα-ταινία σαν κι'αυτή, που δείχνει πάλι, όπως και τότε, ένα άλογο που καλπάζει, αποθηκεύτηκε στη μνήμη μορίου DNA ζωντανού κυττάρου και μπορεί να ανακτηθεί από εκεί ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως αν το κύτταρο διαιρείται και εξελίσσεται. 

Αυτό ακριβώς το επίτευγμα περιγράφεται σε δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό Nature και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ (https://www.nature.com/articles/nature23017). 

Οι επιστήμονες, που έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την έρευνα, έχουν ήδη καταφέρει να μεταφέρουν και να αποθηκεύσουν τεράστιους όγκους πληροφοριών στο DNA και μάλιστα ένας από τους συγγραφείς της παραπάνω μελέτης, ο George Church, κωδικοποίησε και αποθήκευσε το δικό του βιβλίο “Regenesis” στη μνήμη βακτηριδιακού DNA και έκανε 90 δισεκατομμύρια αντίτυπα από αυτό! 

Έκτοτε, η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα, αφού για παράδειγμα πρόσφατα η Microsoft κατάφερε να κωδικοποιήσει 100 κλασικά λογοτεχνικά έργα, δηλαδή περίπου 200 ΜΒ δεδομένων, σε ποσότητα γενετικού υλικού που το μέγεθός της δεν ξεπερνούσε τη μύτη ενός μολυβιού. 

Η πρωτοποριακή αυτή έρευνα που ανέδειξε τη δυνατότητα αποθήκευσης στη μνήμη του DNA, κατ'αρχάς, μίας κινούμενης εικόνας και στη συνέχεια μεγάλου όγκου δεδομένων έκανε τους επιστήμονες να κατευθύνονται στην ιδέα να αναπτύξουν την ανάλογη τεχνολογία ώστε, προγραμματίζοντας βακτηρίδια και τοποθετώντας τα στο ανθρώπινο σώμα, αυτά να καταγράφουν το τι κάνουν τα ανθρώπινα κύτταρα και να απομνημονεύουν όλη την εξέλιξή τους. 

Έτσι, σε ενδεχόμενη ασθένεια θα μπορούν να αντληθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το πώς αυτή δημιουργήθηκε από τα βακτηρίδια-καταγραφείς, πληροφορίες που φυσικά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τελικά για την αποκατάσταση από την ασθένεια.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Αξίζεις

$
0
0

της Ανδριάνας Γκολώνη
Απογοήτευση. Μα γιατί;
Ερώτημα αναπάντητο.
Σε απογοητεύει ο άνθρωπός σου, ο φίλος σου, η κυνική καθημερινότητα, η εγωκεντρική κοινωνία. 
Μα πάνω από όλα σε απογοητεύει ο εαυτός σου. Εσύ και αυτός. Εσύ απέναντι σε αυτόν. 
Σε μια αέναη πάλη για το ποιος θα κερδίσει τον τίτλο του καλού, του επιτυχημένου, της άπιαστης τελειότητας που όσο πάει και απομακρύνεται σαν όνειρο που ξεχνάς όταν ανοίξεις τα μάτια σου. Μάταιος αγώνας με σίγουρο το αποτέλεσμα. Απογοήτευση. Μα γιατί σε ρωτάω και πάλι;
Μήπως ήρθε η ώρα να πάψεις να προσπαθείς να γίνεις κάτι που ποτέ δεν θα γίνεις, κάποιος που ποτέ δεν θέλησες να γίνεις;

Μήπως εσύ οφείλεις να κάνεις σύμμαχο τον ίδιο σου τον εαυτό; Αγκάλιασε τον, συμφιλιώσου με αυτόν. Δείξε του πόσο αξίζει εξ ύπαρξης, χωρίς αλλη προσπάθεια για εντυπωσιασμούς και πράξεις κενές περιεχομένου. Χωρίς άλλες ψευδαισθήσεις. Χωρίς όρια και δισταγμό. Φανερώσουν πίσω από τα αδειανά λόγια του αέρα και τις υποσχέσεις δίχως ανταπόκριση. Εσύ μαζί με τον εαυτό σου, το μοναδικό, τον αυθεντικό.
Εσύ και αυτός έναντι όλων.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ζήσε για σένα και άσε τους άλλους να ζήσουν για τον εαυτό τους!

$
0
0

Με ένα ιστορικό που περιλαμβάνει τη συγγραφή πάνω από 30 βιβλίων και συνολικά γύρω στις 5 εκατομμύρια πωλήσεις, ο dr Mikhail Litvak δίκαια μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στην παγκόσμια ελίτ στον τομέα της ψυχολογίας, ψυχοθεραπείας και ψυχιατρικής!

Συλλέξαμε τις 18 πιο πολύτιμες συμβουλές που περιγράφονται στα βιβλία του οι οποίες θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωή σας σε προσωπικό διαπροσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.
  1. Άμα οι πράξεις σου συνοδεύονται από ένα καλοδουλεμένο σχέδιο, η επιτυχία είναι φυσικό επακόλουθο!
  2. Τόσο οι ώριμοι όσο και οι ανώριμοι άνθρωποι διαθέτουν γνώση! Η μεγάλη διαφορά είναι πως ο ώριμος άνθρωπος μπορεί και μετατρέπει τη γνώση αυτή σε πράξεις!
  3. Ζήσε για σένα και άσε τους άλλους να ζήσουν για τον εαυτό τους! Αν δε το κάνεις για σένα θα μπεις σε μια διαδικασία να θες να αποδείξεις στους άλλους κάτι που πιθανόν να μην είσαι.
  4. Άμα σου αρέσει να ονειροπολείς φαντάσου τον εαυτό σου να κατακτά στόχους ρεαλιστικούς και βραχυπρόθεσμους. Αυτό είναι το κλειδί στην πραγματοποίηση των μεγάλων μακροπρόθεσμων στόχων.
  5. Αντί να σπαταλάς τον χρόνο σου με ανθρώπους ρηχούς που ξέρεις ότι δε σε γεμίζουν. καλύτερα επένδυσε το χρόνο σου διαβάζοντας ένα βιβλίο!
  6.  Όποιος δε συμπαθεί τον εαυτό του θα κάνει συχνά την κριτική στους άλλους! Ότι δεν αρέσει στον εαυτό μας άλλωστε το βλέπουμε συχνά και στους άλλους.
  7. Διαφορά ανάμεσα στην αντρική και τη γυναικεία λογική μπορεί να υπάρχει! Η σοφία όμως είναι η ίδια αρετή και για τα δύο φύλα.
  8. Αν οι άνθρωποι που σε βοηθούν για κάτι στη συνέχεια σε πιέζουν να νιώσεις ενοχές ή ευγνωμοσύνη για την πράξη τους, καλύτερα πλήρωσε τους και φύγε..
  9. Ο χαρούμενος άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του δε τον νοιάζει έως και καθόλου η γνώμη τον άλλων ανθρώπων.
  10. Ο μεγαλύτερος εχθρός δεν είναι το άτομο στη σκιά που περιμένει να σε δει να πέσεις! Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο ίδιος σου ο εαυτός αν σε σαμποτάρει και σου λέει ότι δε μπορείς!
  11. Αν σου αρέσει να σκαλίζεις τα πράγματα, καλύτερα σκάλισε στα άδυτα της φιλοσοφίας και της επιστήμης παρά τις ζωές των συνανθρώπων σου.
  12. Μη δίνεις προσοχή στην κακοπροαίρετη κριτική και τις προσβολές καθώς δε θα έχουν καμία σημασία όταν θα κατακτάς τους στόχους σου.
  13. Αν λαχταράς για κάτι στη ζωή, μην περιμένεις να σου έρθει ουρανοκατέβατο και μην ζητάς την άδεια από κανέναν για να το αποκτήσεις! Δούλεψε σκληρά και γίνε ο άνθρωπος ικανός για να το αποκτήσει.
  14. Η ευτυχία δεν είναι κάτι που το κυνηγάς για να το βρεις. Η ευτυχία είναι νοητική κατάσταση που βρίσκεται μέσα σου και την αποκτάς όταν μάθεις καλά τον ίδιο σου τον εαυτό.
  15. Το να μιλάς με τους φίλους σου είναι καλό πράγμα! Το να μιλάς με τους εχθρούς σου, εκείνο είναι το πραγματικό σχολείο όπου μαθαίνεις πολλά.
  16. Η κατάθληψη είναι δύσκολη και επίπονη. Είναι όμως και μια ευκαιρία να ανακαλύψει αυτός που πάσχει από αυτήν, βαθύτερες πτυχές του εαυτού του.
  17. Άμα σου αρέσει να μένεις μόνος αυτό είναι δείγμα πνευματικής ωριμότητας. Επίσης η μοναξιά μπορεί να είναι πολλές φορές παραγωγική.
  18. Μην κρατάς την ευτυχία σου μέσα σου. Μοιράσου την με τους φίλους σου για να τους κάνεις και αυτούς χαρούμενους αλλά και με τους ανταγωνιστές σου ώστε να αναρωτιούνται τι κάνεις καλύτερα από αυτούς.
mymind + awakengr
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

ΓΟΝΕΙΣ ΠΛΑΚΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

$
0
0


Μιά δυό φορές πο έτυχε να πάρω τον μικρό σε ποδοσφαιρικό αγώνα βγήκα έξω απο τα ρούχα μου, τα πήρα στο κρανίο και είπα εγώ δεν ξαναπάω. 

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να παίρνεις το παιδί σου για μπάλα και να ακούς τι λένε πατεράδες και μανάδες. 

Προπονητές οι πατεράδες και προπονήτριες οι μανάδες. Μόνον τα διπλώματα τους λείπουν. 

Όλα τα ξέρουν μέχρι και οδηγίες δίνουν στα παιδιά τους τι να κάνουν. 

Όλα τα χαζά εκεί τα ακούς. Άσε που λείπουν και οι καυγάδες μερικές φορές. 

Κόιταξε τώρα βα δέις τι έγινε σε παιχνίδι πιτσιρικάδων σργη θεσσαλονίκη.


Άγριο ξύλο σε αγώνα παιδικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη

Στο φινάλε του ματς του Νέου Ρυσίου με το Αγγελοχώρι, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της ΕΠΣΜ, γονείς παιδιών, στην κερκίδα, ήρθαν στα χέρια! 

Στο επεισόδιο συμμετείχαν και παράγοντες, άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε και στο πάρκινγκ του γηπέδου.

Αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο παρενέβησαν προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση ενώ έγιναν και προσαγωγές.





Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>