Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live

Μαχαρίσι Μ. Γιόγκι: Το νευρικό σύστημα πρέπει να αναπαύεται στο Είναι

$
0
0


Όταν το σώμα δεν έχει την ευκαιρία να αρθεί στο επίπεδο του Είναι, χάνει τη δύναμη της ζωής.

Όταν το νευρικό σύστημα δεν έρχεται σε εκείνη την κατάσταση της ήρεμης εγρήγορσης -στο επίπεδο του Είναι- παρουσιάζει καταπόνηση, όπως συμβαίνει σε μια μηχανή που λειτουργεί συνεχώς χωρίς να σταματά.

Αλλά αν η μηχανή σταματά κατά διαστήματα, τότε η φθορά της είναι μικρότερη και αυτό της δίνει δύναμη και ζωή.

Με τον ίδιο τρόπο, όταν το σώμα φτάνει τελικά στην κατάσταση της ήρεμης εγρήγορσης κατά την οποία το νευρικό σύστημα επιτρέπει στον νου να βιώσει την κατάσταση του υπερβατικού Είναι, το σώμα δεν καταπονείται συνεχώς. 

Αρχίζει να διατηρεί το επίπεδο της φυσιολογικής του ζωής, ελεύθερο από καταπονήσεις και εντάσεις. Ένα τέτοιο σώμα αποπνέει υγεία.

*Από το βιβλίο "Η επιστήμη του Είναι και η τέχνη του Ζην", Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι, Εκδ. Ελφίλ


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ο έλεγχος του νου στο διαλογισμό

$
0
0


Όσοι κάνουν διαλογισμό είναι πιθανό κάποια στιγμή να θυμώσουν με τον εαυτό τους ή να απογοητευτούν επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τον νου τους.

Η φυσιολογική λειτουργία του νου όμως, είναι να παράγει σκέψεις και ένα από τα οφέλη του διαλογισμού είναι να μάθουμε να παρατηρούμε και να αποδεχόμαστε αυτό το γεγονός.

Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε ότι πρέπει να ελέγχουμε τις καταστάσεις στη ζωή μας. Ότι όλα πρέπει να είναι υπό την εποπτεία μας, να αποφεύγουμε τα λάθη, να κάνουμε τα σωστά και να κρίνουμε τα πάντα ανάλογα με το δίπολο "καλό ή κακό". Με τα χρόνια, ταυτιζόμαστε μ'αυτή τη λειτουργία του νου και όταν με το διαλογισμό βλέπουμε την τάση που έχουμε να ελέγχουμε τα πάντα, το κρίνουμε και αυτό ως κακό και ανεπιθύμητο. Έτσι, δημιουργείται μέσα μας μια εσωτερική σύγκρουση μεταξύ της πραγματικότητας (του νου που κρίνει και παράγει σκέψεις) και της εξωπραγματικής επιθυμίας του ίδιου του νου να είναι ικανός -για να είναι σωστός- να μην κρίνει και να μην παράγει σκέψεις.

Υπάρχει ένα είδος διαλογισμού που λέγεται Σαμάθα, όπου εστιάζουμε την προσοχή μας σε ένα αντικείμενο π.χ. στην αναπνοή, με σκοπό να ηρεμήσουμε τον νου. Προτεραιότητά μας μ'αυτή την τεχνική είναι να μην αφήσουμε τον νου ανεξέλεγκτο - κατά μία έννοια να μην του επιτρέψουμε να παράγει σκέψεις. Αντίθετα, στο διαλογισμό Βιπάσσανα, χρησιμοποιούμε τη συγκέντρωσή μας στην αναπνοή ως σημείο αναφοράς, στο οποίο επιστρέφουμε κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε την προσοχή μας να έχει παρασυρθεί από τις σκέψεις του νου. Ο διαλογισμός Σαμάθα προσφέρει μόνο προσωρινά αποτελέσματα, και ενώ μπορεί να χαλαρώσει τον νου και το σώμα, δεν μας προσφέρει την πολύτιμη αυτεπίγνωση που προσφέρει η τεχνική Βιπάσσανα.

Μακροχρόνια λοιπόν, συνιστάται ο διαλογισμός Βιπάσσανα για να μάθουμε να παραδινόμαστε σ'αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, παρά να τα καταπιέζουμε ή να επιθυμούμε να συμβαίνουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Όταν την ώρα του διαλογισμού προσπαθούμε να ελέγξουμε τον νου, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουμε μέσα μας ένταση. Απ'την άλλη, όταν προσπαθούμε να μην ελέγχουμε τον νου, πάλι θα δημιουργήσουμε ένταση, γιατί η προσπάθειά μας να μην ελέγχουμε τον νου αποτελεί ένα είδος ελέγχου.

Για να βγούμε από το αδιέξοδο, αρκεί να παρατηρήσουμε και να κατανοήσουμε τις αντίθετες αυτές δυνάμεις. Δεν χρειάζεται να πάρουμε το μέρος κάποιας εκ των δύο. Ούτε πρέπει να ελέγχουμε τον νου, ούτε να προσπαθούμε να μην τον ελέγχουμε. Με τον καιρό, και περνώντας από το στάδιο της εσωτερικής σύγκρουσης, εκπαιδεύουμε τον νου να μην ελέγχει τίποτα. Η μέθοδος αυτή μοιάζει με την εκπαίδευση που δέχεται ένα μικρό παιδί που περνάει από τα στάδια "δοκιμάζω, παθαίνω και μαθαίνω".


Το βαθύτερο μάθημα που μπορεί να πάρει ένας διαλογιζόμενος από αυτή την εσωτερική σύγκρουση, είναι να αποκτήσει επίγνωση της ασυνείδητης συνήθειάς του να προσκολλάται. Συγκεκριμένα, να προσκολλάται στον έλεγχο των καταστάσεων, κάτι που αυτομάτως του δημιουργεί και την τάση για την αποφυγή του αντιθέτου, δηλαδή την αποφυγή του ανεξέλεγκτου. Και επειδή τόσο ο έλεγχος, όσο και η αδυναμία ελέγχου, είναι έννοιες που δημιουργεί ο νους χωρίς να υφίστανται στην πραγματικότητα, ο διαλογισμός μάς βοηθάει να διαλύσουμε αυτή την ψευδαίσθηση μαθαίνοντας να αποδεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι.

Νίκος Μπάτρας


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Πως ο Kellogg δημιούργησε τα κορν φλέικς για να μειώσει την λίμπιντο

$
0
0

Picture
Τα Kellogg’s Corn Flakes δημιουργήθηκαν... «κατά λάθος» στην προσπάθεια του Δρ John Harvey Kellogg να αποτρέψει τον αυνανισμό και να μειώσει σημαντικά την επιθυμία για σεξ. Ο Δρ John Harvey Kellogg πέθανε σαν σήμερα, 14 Δεκεμβρίου 1943
Picture
​Η ιστορία των κορν φλέικς ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα με την Χριστιανική Εκκλησία Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας, ένα Χριστιανικό κίνημα  με χαρακτηριστικό γνώρισμα την προσήλωση στις 10 εντολές, την τήρηση του Σαββάτου και της αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής.Οι Αντβεντιστές άρχισαν να πειραματίζονται με ποικιλίες σπόρων, ειδικά την βρώμη, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και το κριθάρι, προκειμένου να αντικαταστήσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους.

Ο δρ. John Harvey Kellogg το 1894 ήταν ο επιστάτης στο σανατόριο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν και ένθερμος Αντβεντιστής, ο οποίος επέβαλε την αυστηρή χορτοφαγική διατροφή επάνω στους ασθενείς του, απαγορεύοντας την κατανάλωση αλκοόλ, τον καπνό και την καφεΐνη. Αλλά, σε αντίθεση με τους Αντβεντιστές, δεν είχε επιβάλει αυτή τη δίαιτα για καθαρά λόγους υγείας ή ηθικούς λογούς.

PictureJohn Harvey Kellogg
​Ο Kellogg ήταν θερμός υποστηρικτής της σεξουαλικής αποχής και επιπλέον συμφωνούσε με την ιδέα ότι τα γλυκά ή τα πικάντικα τρόφιμα αύξαναν την λίμπιντο. Επίσης, ήταν αντίθετος με τον αυνανισμό και επικαλούνταν πολλές ιατρικές πηγές στις εκστρατείες που έκανε εναντίον του. 

Προκειμένου ο Kellogg να περιορίσει τα πάθη, κατέφυγε στην χορτοφαγική διατροφή και την σίτιση των ασθενών του με μια νέα τροφή, τις νιφάδες δημητριακών. Αυτές οι νιφάδες δημιουργήθηκαν κατά λάθος από τον ίδιο και τον αδερφό του, Will Keith Kellogg, όταν άφησαν μαγειρεμένο σιτάρι να καθίσει και έφυγαν για να ασχοληθούν με κάποια θέματα του σανατορίου. Όταν επέστρεψαν διαπίστωσαν ότι το σιτάρι είχε μπαγιατέψει, αλλά καθώς είχαν πολύ αυστηρό προϋπολογισμό αποφάσισαν να πιέσουν το ζυμάρι με πλάστες για να φτιάξουν φύλλα ζύμης. Προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι αντί για φύλλα δημιουργούνταν νιφάδες τις οποίες έψησαν και σέρβιραν στους ασθενείς.

Ο Kellogg πίστευε ότι αυτό το προϊόν, που το αποκάλεσαν κορν φλέικς, ενεργούσε ως αντιαφροδισιακό, μειώνοντας σημαντικά την επιθυμία για σεξ από εκείνους που το κατανάλωναν.

​Μετά την απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τα κορν φλέικς, τα αδέρφια δημιουργούν το 1897 την εταιρία Sanitas Food Company για την παραγωγή των δημητριακών. Γρήγορα όμως, άρχισαν να διαφωνούν για την συνταγή των κορν φλέικς.

Ο αδελφός του ήθελε να κάνει το προϊόν πιο φιλικό σε μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό αλλά ο ίδιος παρέμεινε πιστός στις αντι-γλυκές του πεποιθήσεις. Ο Will ​ όμως, ήταν αυτός που σχημάτισε το 1906 την εταιρία Battle Creek Toasted Corn Flake Company, η οποία εν συνεχεία μετονομάστηκε στην πολλών δισεκατομμυρίων Kellogg's Company που γνωρίζουμε σήμερα, με μασκότ, τον πράσινο κόκορα.

Ωστόσο η ιστορία και η πρόθεση πρέπει να μας προβληματίσει. 
​Αν η ζάχαρη και το κρέας αυξάνει την λίμπιντο, άρα και την διάθεση για αναπαραγωγή, μήπως γι΄αυτό τελευταία είναι "της μόδας"η χορτοφαγία ενώ γίνεται πλύση εγκεφάλου να μην τρώμε καθόλου ζάχαρη; Είναι κι αυτός ένας ακόμα τρόπος να μειώσουν τους πληθυσμούς κόβοντας τους τη διάθεση για σεξ!

​Ερευνητές στο Loma Linda University Medical School, στη νότια Καλιφόρνια, ξεκίνησαν ένα τετραετές πρόγραμμα για να δουν πώς οι  διάφορες δίαιτες επηρεάζουν το σπέρμα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χορτοφάγοι και οι vegans μπορεί να χάσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν παιδιά, όταν μετά από τη μελέτη τους διαπίστωσαν ότι στους άνδρες που δεν τρώνε κρέας, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των σπερματοζωαρίων!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Έλληνες, Σκοπιανοί και Σέρβοι σχεδιάζουν κανάλι ναυσιπλοΐας, που θα συνδέει τον Δούναβη με το Αιγαίο. Για εγχείρημα «ιστορικών διαστάσεων» κάνουν λόγο τα γερμανικά μέσα ...

$
0
0
Πηγή: Deutsche Welle
Στα σχέδια για την κατασκευή πλωτού ποτάμιου διαδρόμου που θα συνδέει τον Δούναβη με τη Μεσόγειο αναφέρεται μερίδα του γερμανικού Τύπου.
Η εφημερίδα Welt κάνει λόγο για «εντυπωσιακό έργο», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Σερβία θέλουν να κατασκευάσουν ένα κανάλι, το οποίο σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «θα μπορούσε να αλλάξει τη γεωγραφία των Βαλκανίων»».
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «αναζητούνται επενδυτές για την κάλυψη του υψηλού κόστους» του πλωτού διαδρόμου με στόχο τη σύνδεση του Δούναβη μέσω του Μοράβα με τον Αξιό, ο οποίος εκβάλλει στον Θερμαϊκό Κόλπο, «δυτικά της Θεσσαλονίκης στο Αιγαίο».

Στα μεγαλεπήβολα σχέδια για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου αναφέρεται και το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv με εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του. 


Εκεί γίνεται λόγος για «το όνειρο ενός καναλιού» και επισημαίνεται ότι «ένα φιλόδοξο κατασκευαστικό εγχείρημα συναρπάζει πολιτικούς στα Βαλκάνια: Έλληνες, Σκοπιανοί και Σέρβοι θέλουν να διανοίξουν ένα κανάλι ναυσιπλοΐας, το οποίο πρόκειται να συνδέει τον Δούναβη με τη Μεσόγειο. Το οραματικό σχέδιο θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα ολόκληρη την περιοχή». 

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα «ιστορικών διαστάσεων» με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα της περιοχής. Όπως παρατηρεί το n-tv, επικαλούμενο αναφορές ελληνικών μέσων ενημέρωσης, «θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη».


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Οι τρεις νόμοι του Ερωτα

$
0
0
Ερωτας
Μα, έχει ο έρωτας νόμους, όπως η αλγεβρα αξιώματα; Οι πιο ρομαντικοί, ίσως και οι περισσότερο πρόθυμοι για επανάσταση -γιατί ο έρωτας μοιάζει μερικές φορές και με αυτήν- και μόνο που ακούσατε αυτή την ερώτηση απαντήσατε αρνητικά. Οχι, δε μπορεί ο έρωτας να υποκύπτει σε νόμους, αφού ο ίδιος είναι ο υπέρτατος νόμος, αυτός που κινεί την ίδια τη ζωή.
Ας το ξανακοιτάξουμε. Οι περισσότεροι απο εσάς, όταν ακούτε το όνομα του Ευάγγελου Παπανούτσου, θα σας έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός δασκάλου, ενός λογίου. Και δικαίως, αφού ο Παπανούτσος έγινε γνωστός ιδίως για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964 επι Γεωργίου Παπανδρέου, μια απο τις σημαντικότερες στην ελληνική ιστορία, η οποία δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί λόγω της δικτατορίας. Οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις ήταν η καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην Εκπαίδευση και ο διαχωρισμός της Μέσης Εκπαίδευσης στις βαθμίδες Γυμνασίου και Λυκείου.
Λίγοι όμως ξέρετε ότι ο Παπανούτσος ήταν πρώτα από όλα φιλόσοφος κι ότι είχε ασχοληθεί με την πρακτική πλευρά της φιλοσοφίας, δηλαδή έναν άλλον ορισμό για την ψυχολογία.
Σε επόμενα σημειώματα θα επανέλθουμε στις διδασκαλίες του Παπανούτσου για τη ζωή. Ας ξεκινήσουμε από τον ερωτα.
Φανταστείτε λοιπόν αυτόν τον διάσημο λόγιο, μιαν ιστορική μορφή των ελληνικών γραμμάτων, ερωτευμένο. Μπορείτε; Αν όχι, περιμένετε. Ο Παπανούτσος έγραψε για πολλά πράγματα, ανάμεσα στα οποία και για τον έρωτα. Λέτε να έγραψε ακαδημαϊκά για τη διαδικασία που γεννά τη ζωή;
Ελάτε να δούμε μαζί πως είναι οι τρεις βασικοί νόμοι του Ερωτα, όταν τους περιγράφει ένας σπουδαίος φιλόσοφος:

Μην ταυτίζετε τον Ερωτα με την επιθυμία.

Για τον Παπανούτσο, το σκίρτημα του έρωτα ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία, μπορεί να ταυτιστεί με την επιθυμία, καθώς δεν υπάρχει προγενέστερη εμπειρία κι επειδή πάντα η επιθυμία κι ο έρωτας ταυτίζονται.
Αλλά η επιθυμία ενώ είναι αναγκαία συνθήκη του έρωτα, δεν είναι και ικανή. Δε σημαίνει δηλαδή ότι ερωτευόμαστε κάθε άνθρωπο που επιθυμούμε ερωτικά.
Ενας μεγαλύτερος και πιο έμπειρος άνθρωπος, γνωρίζουμε εκ πείρας ότι μπορεί να ξεχωρίσει μέσα του πότε μιλάει η επιθυμία και πότε ο έρωτας. Αλλά όχι πάντα. Και ειδικά στους έφηβους αυτό δεν είναι διόλου αυτονόητο. Προτείνει λοιπόν να εξηγούμε καθαρά στα παιδιά αυτή την λεπτή διάκριση, ώστε όταν ο πραγματικός έρωτας χτυπήσει την πόρτα τους να τον αναγνωρίσουν. Και από την άλλη πλευρά, να μην εκλαμβάνουν σαν έρωτα το κάθε σκίρτημα της σάρκας τους που ξυπνάει και να έχουν υπομονή.

Μην προσπαθήσετε να αποσπάσετε τον Ερωτα με μέσα κίβδηλα μέσα.

Ο έρωτας δεν εκβιάζεται. Μεγάλο μάθημα αυτό. Είναι μια σχέση απόλυτης αμοιβαιότητας που συνδέει δυό πρόσωπα που επιλέγουν απόλυτα ελεύθερα το ένα το άλλο, και είναι πρόθυμοι να χαρίζονται στον άλλον χωρίς ποτέ να υπολογίσουν ανταμοιβή. Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση και από τα δύο πρόσωπα δε μπορεί να γίνει λόγος για έρωτα.
Και είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτο, λέει ο Παπανούτσος, αλλά και εντελώς μάταιο να επιδιώξει κανείς να τον ερωτευτούν με την πονηριά η τη βία, γιατί αυτά είναι τα όπλα του εγωισμού κι ο εγωισμός είναι εχθρός του έρωτα. “Οταν αντιληφθούμε ότι παρά την προσφορά μας δε συναντούμε ειλικρινή και αμέριστη συμπαράσταση, τούτο είναι σημαδι φανερό ότι δεν χτυπάμε πόρτα που θα ανοίξει. Οσο γρηγορότερα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα θα είναι και για τον άλλο και για εμάς. Περισώζουμε μαζί με την ψυχική ησυχία μας και την προσωπική μας αξιοπρέπεια.
"Είναι λάθος να νομίζομε ότι εαν επιμείνομε, πιέσομε, κάνομε πιο συστηματική την πολιορκία μας, θα κατακτήσομε το είδωλό μας. Η τακτική αυτή ίσως να είναι αποτελεσματική στο επίπεδο της επιθυμίας, μα όχι και στο επίπεδο του έρωτα”, λέει ο δάσκαλος.

Οταν κατακτήσετε τον Ερωτα, μην επαναπαυθείτε στις δάφνες σας.

 “Ο έρωτας μοιάζει με την ελευθερία σε τούτο: ότι είναι ένα προνόμιο που πρέπει διαρκώς ν'αποδείχνεις -στην πράξη- ότι το αξίζεις. Δε μπορείς να πεις “ο νόμος ή η κοινωνία αναγνωρίζει την ελευθερία μου, επομένως είμαι ελεύθερος”. Την ελευθερία του είναι υποχρεωμένος ο άνθρωπος να την κατακτά κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, όχι μόνο διεκδικώντας με πάθος το δικαίωμα τούτο, αλλά πείθοντας με τα έργα του ότι του ανήκει. Το ίδιο συμβαίνει και στον έρωτα. Και συ και το αγαπημένο πρόσωπο πρέπει διαρκώς να κατακτάτε αυτό το μέγα αγαθό της ζωής με τον μόνο τρόπο που του ταιριάζει: γινόμενοι άξιοί του”.
Για τον Παπανούτσο δηλαδή, ο αληθινός έρωτας είναι ένα αέναο παρόν και δεν αφορά κεκτημένα δικαιώματα. Είναι μια διαρκώς ανανεούμενη κατάκτηση. Κάτι που απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι κάποια στιγμή μπορείς να επαναπαυτείς και να θεωρήσεις τον άλλον δεδομένο. Νομίζω δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι, γιατί καθένας μας που έχει ως το τέλος βιώσει την ερωτική δραματουργία, γνωρίζει καλά τι εννοεί ο Παπανούτσος.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

«Κάτι» βομβαρδίζει τη Γη με μυστηριώδη σωματίδια- αλλά οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι είναι

$
0
0



Κάτι στο σύμπαν «βομβαρδίζει» τη Γη με περίεργα σωματίδια- και νέες παρατηρήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν στο journal Science, καθιστούν ακόμα πιο πολύπλοκο το «κυνήγι» για τον «ένοχο», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic.

Το 2008, το επιστημονικό όργανο PAMELA, που βρίσκεται στο Διάστημα, διαπίστωσε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ποζιτρονίων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Τα σωματίδια αυτά, γνωστά επίσης ως αντιηλεκτρόνια, είναι αντισωματίδια (σωματίδια αντιύλης- το αντίθετο της ύλης). Όταν ένα ποζιτρόνιο αντιύλης συναντά το αντίθετο σωματίδιό του (το ηλεκτρόνιο, καθώς είναι το αντισωμάτιο του ηλεκτρονίου), αλληλοκαταστρέφονται και εξαφανίζονται σε μια μικροσκοπική έκλαμψη ενέργειας, που συχνά περιλαμβάνει ακτίνες γάμμα, τις οποίες επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν.

Η διαπίστωση του λόγου πίσω από αυτή την «αφθονία» ποζιτρονίων αποτελεί συναρπαστική «άσκηση» για τους επιστήμονες, καθώς βοηθά στην περαιτέρω κατανόηση των ενεργειακών φαινομένων στην «κοσμική γειτονιά» μας, ανοίγοντας τον δρόμο για επίλυση κάποιων μεγάλων μυστηρίων του σύμπαντος. Για πολύ καιρό, επιστήμονες θεωρούσαν πως τα σωματίδια αυτά προέρχονταν από κοντινά πάλσαρ (αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα, και αποτελούν «προϊόντα» κατάρρευσης προϋπάρχοντος κανονικού άστρου). Ωστόσο, οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη υποδεικνύουν πως οι αυτουργοί δεν είναι οι μέχρι τώρα θεωρούμενοι «ύποπτοι» (ένα ζεύγος πάλσαρ σε απόσταση μικρότερη των 1.000 ετών φωτός). Ανταυτού, θεωρείται πως το φαινόμενο οφείλεται σε ποιο «εξωτικές» διαδικασίες, που έχουν να κάνουν με τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη».

Βάσει της έρευνας, τα δύο «ύποπτα» πάλσαρ, γνωστά με τα ονόματα Geminga και PSE BO656+14 (Monogem) παράγουν ποζιτρόνια η ταχύτητα των οποίων δεν επαρκεί για να καταφθάνουν στη Γη, καθώς- σύμφωνα με τον ερευνητή Λόπεζ Γκότο και τους συνεργάτες του- ο διαστρικός χώρος ανάμεσα στη Γη και τα πάλσαρ αυτά εμποδίζει τα σωματίδια αυτά από το να φτάσουν σε εμάς. Οπότε, και εξετάζονται άλλες υποθέσεις, όπως άλλα πάλσαρ, ή άλλα φαινόμενα όπως μικροκβάζαρ (πυρήνες ενεργών γαλαξιών- «κοσμικές μηχανές»), απομεινάρια σουπερνόβα ή η καταστροφή/ εκφυλισμός σωματιδίων σκοτεινής ύλης.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που αμφιβάλλουν πως και αυτές οι εξηγήσεις έχουν βάση: Εάν μιλάμε για άλλες «κοσμικές μηχανές», τότε θα μπορούσαν να υπάρχουν τα ίδια «εμπόδια» με αυτά που συμβάλλουν στην απόρριψη της αρχικής θεωρίας των δύο πάλσαρ, ενώ στην περίπτωση της σκοτεινής ύλης, από τη στιγμή που θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλο κομμάτι της μάζας του σύμπαντος, τα ίχνη της αλληλοκαταστροφής σωματιδίων σκοτεινής ύλης θα βρίσκονταν παντού- αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει- χωρίς ωστόσο να θεωρείται πως αυτή η υπόθεση μπορεί να απορριφθεί.

πηγές:


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Όταν κάποιος σε πληγώνει ξανά φταις κι εσύ

$
0
0
kat8237642

Όταν σε πληγώνει κάποιος ενδεχομένως δεν το κάνει εσκεμμένα ή γιατί αρέσκεται στο να σε βλέπει να κλαις και να οδύρεσαι. Τουλάχιστον όχι την πρώτη φορά που θα συμβεί. Συνήθως την πρώτη φορά που πληγώνουμε κάποιον, λαμβάνει χώρα στα πλαίσια μιας προσπάθειας εξωτερίκευσης και υπεράσπισης των ιδεών και των σκέψεων που κουβαλάμε στο κεφάλι και στην ψυχή μας.

Καταρρίπτεται στο μυαλό του άλλου η εικόνα που είχε σχηματίσει για εμάς και νιώθει πληγωμένος και προδομένος. Υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που εκείνος που σε πληγώνει το κάνει με τρόπο απερίσκεπτο και μη φιλτραρισμένο, με αποτέλεσμα μετά να δείχνει όσο περισσότερο μπορεί τη μεταμέλειά του.
Ωστόσο η πρώτη φορά που κάποιος προβαίνει σε πράξεις και λέξεις που σε κάνουν να θες να εξαφανιστείς από αυτό τον κόσμο και σε κάνουν να νιώθεις ένα με το πάτωμα, μπορεί να θεωρηθεί και δικαιολογημένη. Έκανε ένα λάθος και εντάξει. Αυτό που έκανε τώρα εκείνος, το έχεις κάνει και εσύ σε κάποιον άλλο. Όλοι κάνουμε λάθη και πολλές φορές είναι και παραγωγικό. Μην ξεχνάμε τη γνωστή φράση που ακούμε από παιδιά «απ’ τα λάθη μαθαίνουμε».
Βέβαια απ΄ το δικό σου χέρι κρέμεται η απόφαση για το βήμα που θα επιλέξεις να κάνεις. Είτε θα δώσεις δεύτερη ευκαιρία είτε θα το αφήσεις να φύγει, θα κλάψεις και θα στεναχωρηθείς όσο πάρει, θα κλείσεις αυτό το κεφάλαιο και θα πας παρακάτω. Μακριά από αυτόν τον άνθρωπο που σε πλήγωσε και σε πόνεσε.

Παρόλα αυτά, αν αποφασίσεις να δώσεις δεύτερη ευκαιρία σε εκείνον που σε πλήγωσε, γνωρίζεις πως οι πιθανότητες να συμβεί ξανά το ίδιο είναι πενήντα-πενήντα. Δε λέω πως θα σε πληγώσει, δεν μπορώ όμως με σιγουριά να υποστηρίξω και το αντίθετο. Δίνοντας αυτή τη δεύτερη ευκαιρία ανοίγεις πύλες που ίσως να μη σου βγουν σε καλό.
Επιλέγοντας να δώσεις σε αυτόν που σε πλήγωσε, την ευκαιρία που αποζητά για να σου αποδείξει πως έκανε λάθος και πως τώρα κάνεις λάθος και εσύ αν δε δεχτείς το αίτημα για μια ακόμα ευκαιρία, δείχνεις πως τον έχεις συγχωρήσει. Διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να δώσεις σε κάποιον την ευκαιρία και το δικαίωμα αυτό.
Να ξέρεις πως όσες περισσότερες ευκαιρίες δίνεις, τόσο περισσότερο δίνεις θάρρος και χώρο στον άλλο να σε πληγώσει για άλλη μια φορά. Επομένως, αν δώσεις τη δυνατότητα σε κάποιον που σε πλήγωσε και το ξανακάνει, να ξέρεις πως οι ευθύνες είναι μισές- μισές. Αρχίζει να λειτουργεί και αντιστρόφως ανάλογα, από κάποιο σημείο και μετά. Όσες περισσότερες φορές σε πληγώνει, τόσο περισσότερο οι ευθύνες και τα αίτια πέφτουν πάνω σου.
Να σου πω κάτι; Δώσε την ευκαιρία. Δεν ξέρεις αν δε δοκιμάσεις. Δώσε την αλλά με μια συμφωνία. Κράτα ένα μικρό κομμάτι σκέψης πως αυτό που έγινε την πρώτη φορά, ίσως ξανασυμβεί. Δώσε με όλη σου την καρδιά αυτή την πολυπόθητη ευκαιρία αλλά κράτα ένα μέρος και για σένα. Οι άνθρωποι που κάνουν επιτηδευμένα λάθη την πρώτη φορά, είναι αποδεδειγμένο πως θα το κάνουν ξανά. Είναι στη φύση του ανθρώπου να παίζει με τα όρια και τις αντοχές. Και τις δικές του και των άλλων.
Μπορεί να μην είναι στο χέρι σου το αν θα σε πληγώσει ο άλλος, είναι σίγουρα όμως το αν θα δώσεις επιπλέον ευκαιρία να το ξανακάνει.
Συντάκτης: Αθηνά Συντυχάκη - Θάνου
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή
pillowfights
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Κυβέρνηση συντηρητικών και ακροδεξιών στην Αυστρία

$
0
0

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς συμφώνησε με τον ακροδεξιό Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (αριστερά) κάνει χειραψία με τον νικητή των αυστριακών εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς, 31 ετών, που έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Αυστρίας. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied
Ο ΗΓΕΤΗΣ του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (OVP) Σεμπάτσιαν Κουρτς και ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που ηγείται του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μια συμφωνία που ανοίγει τις πόρτες της καγκελαρίας στον νεαρό ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος αλλά και που σηματοδοτεί την επιστροφή της ακροδεξιάς στην εξουσία.
«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης για τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε ο Κουρτς, ενώ είχε στο πλευρό του τον ηγέτη του FPO, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
«Οι ψηφοφόροι μάς έδωσαν ξεκάθαρη εντολή να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες τους, ιδίως στο θέμα της ασφάλειας» τόνισε ο Στράχε.
«Θέλουμε να μειώσουμε τα βάρη των φορολογουμένων… και πάνω απ’ όλα θέλουμε να εγγυηθούμε μεγαλύτερη ασφάλεια στην χώρα μας, μεταξύ άλλων μέσω της μάχης για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης», υπογράμμισε ο Κουρτς.
Έχοντας λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Αυστρίας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, την Παρασκευή το πρωί, ο Kουρτς έγραψε στο Twitter: «Αποδέχομαι την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης με αποφασιστικότητα και ευγνωμοσύνη προς τους ψηφοφόρους».
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα, μετά την επίσημη επικύρωση των όρων της συμφωνίας από τα δύο κόμματα σήμερα Σάββατο.
Οι δύο πολιτικοί ηγέτες σημείωσαν ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε θα παρουσιαστούν σήμερα, έπειτα από τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρόεδρο της χώρας.
Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017 όπου επικράτησε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα OVP.
Το FPO είχε κυβερνήσει με τους συντηρητικούς και το διάστημα 2000-2007.

Αιτία το μεταναστευτικό

Αυτό που οδήγησε το FPO στην εξουσία είναι το μεταναστευτικό. Το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και άλλοι μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη, η Αυστρία πήρε περισσότερο από το 1% του πληθυσμού της από τους αιτούντες άσυλο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.
Πολλοί ψηφοφόροι θεώρησαν ότι η χώρα τους ξεπέρασε κάθε όριο και γι’ αυτό το λόγο ο προηγούμενος καγκελάριος Κρίστιαν Κερν έχασε τη μάχη στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο Στράχε και ο Κουρτς δεσμεύθηκαν να μην επιτρέψουν επανάληψη αυτής της μεταναστευτικής εισβολής και να περιορίσουν την πρόσβαση όσων μεταναστών έφτασαν στην Αυστρία σε πολλές κοινωνικές υπηρεσίες για τα πρώτα πέντε χρόνια της παρουσίας τους στη χώρα, αλλά και στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να παρέχουν μια μικρή πρόσβαση στις δημόσιες παροχές και αυτή μόνο για πέντε χρόνια.
Σε πολλές δυτικές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, αλλά και η Αυστραλία, το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε ανοιχτή πληγή, καθώς επειδή δεν είναι δυνατόν να ενσωματωθούν οι μουσουλμάνοι στις δυτικές κοινωνίες, δημιουργούν γκέτο στις πόλεις όπου μένουν, στα οποία δεν μπορεί σχεδόν να κυκλοφορήσει άλλος κάτοικος.
Μια τέτοια περιοχή είναι για παράδειγμα η συνοικία Λακέμπα στο δυτικό Σύδνεϋ, που αποκαλείται Μικρό Μπαγκλαντές, στους δρόμους της οποίας κυκλοφορούν αποκλειστικά μουσουλμάνοι και μουσουλμάνες με μπούρκα.
Μουσουλμάνα με μπούρκα στη Λακέμπα, στο δυτικό Σύδνεϋ, την πιο ισλαμοκρατούμενη συνοικία της πόλης. Photo: News Corp Australia. Πηγή: Supplied
Στην Ευρώπη, πλην του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται, με το AfD να μπαίνει στη γερμανική Βουλή και το FPO να κυβερνά στην Αυστρία, έχοντας εξασφαλίσει τα υπουργεία των Εσωτερικών, των Εξωτερικών και της Άμυνας.
Ο Κουρτς, που παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι πολύ προσεκτικός ηγέτης, απέφυγε να ζητήσει δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε η Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, και για να δείξει ότι η κυβέρνησή του είναι φιλοευρωπαϊκή, σχεδιάζει να μεταφέρει την ευθύνη για ορισμένα θέματα της ΕΕ από το υπουργείο Εξωτερικών στο γραφείο του.
Παρ’ όλα αυτά, στήριξε την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσον αφορά τις ποσοστώσεις των προσφύγων οι οποίες, όπως είπε «δεν έχουν λειτουργήσει».
Το μεταναστευτικό κλονίζει ακόμη περισσότερο τα θεμέλια της ετοιμόρροπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτέλεσμα της άφρονος πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων» που υιοθέτησαν –για διαφορετικούς λόγους ο καθένας– η Μέρκελ και ο Τσίπρας.
Και ο μεν Τσίπρας είναι ασήμαντος για να παίξει κάποιο ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα, η δε Μέρκελ που ήταν κάποτε ισχυρή, βιώνει τώρα τον πολιτικό θάνατό της. Έτσι, όσοι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα θα μένουν πια εδώ, ενώ στη Γερμανία, που δέχτηκε περισσότερους απ’ όσους αντέχει και θέλει τώρα να τους διώξει, θα δημιουργηθούν πολύ μεγάλα προβλήματα, καθώς οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) αρνούνται να δεχτούν έστω και έναν μετανάστη, απειλώντας με… Brexit!

Κάθε πράγμα στον κόσμο και κάθε συμπεριφορά, πολιτική ή μη, έχει ένα όριο. Όταν υπάρξει υπέρβαση αυτού του ορίου, η τάξη και η ισορροπία διασαλεύονται και αναπτύσσονται δυνάμεις που μόνο καταστροφή και χάος φέρνουν.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δύσκολη ἡ ἀπώλεια…

$
0
0


Ὀδυνηρή…
Ἐὰν μάλιστα περιλαμβάνῃ καὶ τὸν ἀνθρώπινο παράγοντα, ὁ πόνος κορυφώνεται, ἡ σκέψις θολώνει καὶ τὰ ἀντανακλαστικά μας περιορίζονται ἢ καὶ ἐξαφανίζονται.
Μά, ἔχουμε πόλεμο…
Σὲ ἕναν πόλεμο, ὅταν ἀποφασίζῃ κάποιος νὰ εἰσέλθῃ, συνειδητῶς, γιὰ τὸ πρῶτο ποὺ ὀφείλει νὰ εἶναι προετοιμασμένος εἶναι ἡ ἀπώλεια. Κάθε εἴδους καὶ ἐπιπέδου ἀπώλεια. Ἀκόμη καί, ἐὰν ἀπαιτηθῇ, τῆς ἰδίας τῆς ζωῆς του.
Γνωρίζω πολὺ καλὰ τὸ τίμημά της.
Ὅλοι μας ἔχουμε κάτι μικρὸ ἢ μεγάλο χάση καί, πολὺ πιθανόν, προβλέπεται νὰ χάσουμε κάτι περισσότερο ἢ μεγαλύτερο ἀπὸ αὐτὸ ποὺ θὰ μπορούσαμε νὰ φαντασθοῦμε πὼς μποροῦμε νὰ ἀντέξουμε. Ὅμως ἀκριβῶς ἐδῶ κρύβεται μία οὐσιώδης λεπτομέρεια, ποὺ θὰ μᾶς ἐνισχύση ἀρκούντως, νοητικῶς καὶ συναισθηματικῶς, πρὸ κειμένου νὰ ἀνθέξουμε σὲ κάθε πιθανὸ κτύπημα. Ἡ προετοιμασία. Μία προετοιμασία ποὺ γιὰ νὰ ὑπάρξῃ πρέπει νὰ θέσουμε τὸν ἑαυτόν μας ἐμπρὸς σὲ ὅλες τὶς πιθανότητες, ποὺ θὰ μποροῦσαν νὰ μᾶς προκύψουν, γιὰ νὰ τὶς ἐξετάσουμε μία πρὸς μία, νὰ «βιώσουμε» προκαταβολικῶς τὸ συναίσθημα τῆς ἀπωλείας καὶ νὰ τὸ θέσουμε στὴν ἄκρη τοῦ μυαλοῦ μας ὡς  κάτι …ξεχασμένο. Δὲν τὸ κρατᾶμε, δὲν τὸ συντηροῦμε, δὲν τοῦ δίδουμε περισσότερο χῶρο νὰ ὑπάρξῃ μέσα μας καὶ νὰ μᾶς καταβάλῃ, πέραν αὐτοῦ  τοῦ χρόνου καὶ αὐτῆς τῆς ἐντάσεως, ποὺ ἐμεῖς ἐπιλέξαμε νὰ ὑπάρξουν, μόνον καὶ μόνον γιὰ νὰ παραμένουμε διαρκῶς ἐν ἐγρηγόρσει.
Στὴν κάθε μάχη δὲν πηγαίνουμε ὡς ἡττημένοι, ἀλλὰ ὡς νικητές. Κι ὁ νικητὴς γιὰ νὰ ὑπάρξῃ πρέπει, πάντα, ὑπὸ ὁποιεσδήποτε συνθῆκες, νὰ ἔχῃ πίσω του μίαν «Ἀνδρομάχη» νὰ τὸν ἀναμένῃ. Σὲ κάθε ἄλλην περίπτωσιν δὲν πάη γιὰ νὰ νικήσῃ ἀλλὰ γιὰ νὰ θυσιασθῇ, ἴσως ἀκόμη κι ἀναίτια.

Γνωρίζω πὼς ἡ συντήρησις τῶν ἐλπίδων, γενικῶς καὶ ἀδιακρίτως, εἶναι μία λανθάνουσα κατάστασις ποὺ ἀποκρύπτει ἀπὸ τὸ ἄτομον τὴν εἰκόνα τῆς πραγματικότητος. Ἐπὶ τοῦ πρὸ κειμένου ὅμως ἀπαιτεῖται, γιὰ ὅλους αὐτοὺς ποὺ συνειδητοποιοῦν πὼς ἤδη ἔχουμε εἰσέλθη σὲ πολεμικὴ περίοδο, μὲ ἄγνωστες τὶς πιθανὲς ἀπώλειες, ἀπολύτως συνειδητῶς, νὰ ἔχουμε μετατρέψη τὴν ἐλπίδα σὲ σημαία βεβαιότητος. Ὄχι γιὰ νὰ διαψευσθοῦμε, ἀλλὰ γιὰ νὰ ἔχουμε διαρκῶς τὶς ἀναγκαίες δυνάμεις νὰ μαχόμεθα μὲ πείσμα καὶ ὁρμή. Ὁ ἄπελπις εἶναι πρὸ τῆς μάχης νεκρός. Ὁ ἔχων ἐλπίδες ἔως τὴν τελευταία του στιγμή, ἐὰν αὐτὴ ὑπάρξῃ, ἀναμένει τὸ καλλίτερον. Ἀλλὰ ὅλο αὐτὸ δὲν μπορεῖ νὰ γίνεται τυχαίως καὶ σποραδικῶς. Δὲν μπορεῖ νὰ ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὶς ἐξωτερικὲς συνθῆκες καὶ τὶς συμπεριφορὲς τῶν ἄλλων. Ὅλο αὐτὸ πρέπει νὰ πηγάζῃ ἀπὸ μέσα μας, γιὰ νὰ μποροῦμε νὰ τὸ διαχειρισθοῦμε, ὅταν κι ὅποτε ἀπαιτηθῇ.
Εἴμαστε τελικῶς οἱ μόνοι ποὺ μποροῦμε νὰ διαχειρισθοῦμε τὰ συναισθήματά μας, εὐχάριστα ἢ δυσάρεστα, πρὸ κειμένου νὰ μὴν μᾶς παγιδεύουν. Καί, καταληκτικῶς, εἴμαστε καὶ οἱ μόνοι ποὺ μποροῦμε νὰ μὴν ἐγκλωβισθοῦμε στὶς συνέπειες μίας ἀπωλείας, ἀνεξαρτήτως τοῦ πόνου, γιὰ νὰ ἐπιτύχουμε, τὸ δυνατὸν ταχύτερα, νὰ ἐξέλθοῦμε ἀπὸ τὶς ἀκινητοποίησεις μας καὶ νὰ ἐξακολουθήσουμε.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ 

Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΒΙΑΣΕ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

$
0
0

Δυό αδέλφια απο ένα μικρό χωριό της Γερμανίας, ο Γιάκομπ και ο Βίλχεμ Γκριμ που γεννήθηκαν ο πρώτος στις 4 Ιανουαρίου το 1785 και ο δεύτερος στις 24 Φεβρουαρίου το 1786. 

Σπούδασαν νομικά παράλληλα όμως μάζευαν και διάφορες ιστορίες και αποφάσισαν να τις κάνουν παραμύθια. 

Παραμύθια με βία, σκοταδισμό,μαγεία και σέξ, σίγουρα δεν ήταν για ανηλίκους. 200 παραμύθια τα κυκλοφόρησαν σε ένα τόμο αλλά οι πωλήσεις ήταν αρνητικές και κρίθηκαν ακατάλληλα για παιδιά. 

Στην ωραία κοιμωμένη δεν είναι το φιλί ενός όμορφου πρίγκηπα που την ξυπνά  αλλά το ότι γεννάει δύο δίδυμα παιδιά που ενώ  δεν είχε τις αισθήσεις της, η πριγκίπισσα βιάζεται από ένα μονάρχη. 

Στο άλλο πάλι, η Σταχτοπούτα σκοτώνει την πρώτη μητριά της, έτσι ώστε ο πατέρας της να παντρευτεί την πραγματική οικοδέσποινα του σπιτιού, δηλαδή την κόρη του.


 Μη λέμε μαλακίες δεν είναι παραμύθια αυτά να τα δώσεις σε παιδιά. 

Τα μάζεψαν λοιπόν όλα τα παραμύθια την Κοκκινοσκουφίτσα, τη Σταχτοπούτα, τη Χιονάτη με τους 7 νάνους, την ωραία κοιμωμένη και τα ξανάγραψαν. 

Τα ωραιοποίησαν για την ακρίβεια. 

Η ωραία κοιμωμένη δεν βιάστηκε αλλά ξύπνησε απο ένα τρυφερό φιλί ενός ρομαντικού πρίγκηπα. 

Πέρα απο τα παραμύθια οι αδελφοί Γκρίμ εργάστηκαν πάνω στο λεξικό της Γερμανικής γλώσσας, “Deutsches Wörterbuch”, από το 1838 και μετά. 

Μέχρι το τέλος της ζωής τους είχαν καταφέρει να εργαστούν με τμήματα του λεξικού, το οποίο, τελικά, ολοκληρώθηκε το 1961. 

Η μορφή των δύο αδελφών, ήταν αποτυπωμένη στο χαρτονόμισμα των 1000 μάρκων. 

Μουσείο προς τιμήν τους έχει δημιουργηθεί στη πόλη όπου μεγάλωσαν, το Κάσσελ. 

Υπάρχει άγαλμα τους στο Χάναου. 

Ο Γιάκομπ Γκριμ δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά ο Βίλχελμ παντρεύτηκε την Henriette Dorothea Wild, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. 

Ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ πέθανε σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου το 1859, ενώ ο αδελφός του Γιάκομπ στις 20 Σεπτεμβρίου  το 1863 στο Βερολίνο. 

Και οι δύο είναι θαμμένοι στο κοιμητήριο  του Αγίου Ματθαίου  στο Βερολίνο.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η εκκλησία του Κανένα

$
0
0


Κάποιος είχε πει ότι το καλύτερο μέρος ενός ταξιδιού είναι όταν χάνεσαι. Δεν ξέρω ποιος ήταν, ίσως να χάθηκε κι αυτός, και να ‘μεινε η ρήση του ορφανή κι αδέσποτη.
Την υιοθέτησα και την αναπαράγω, χωρίς να της δώσω το επίθετο μου. Δεν είναι δική μου, όπως δεν είναι δικά μας τα παιδιά μας.
Όλες οι αφηγήσεις, οι μύθοι, οι ρήσεις και οι λέξεις ανήκουν σ’ όλους, παιδιά όλων και γονείς αυτών που θ’ ακολουθήσουν.
Γιατί κάθε ιστορία, κάθε λέξη, είναι κομμάτι του μεγάλου κώδικα, του μεγάλου γρίφου, που ένας άνθρωπος μόνος δεν μπορεί να τον καταλάβει, να τον λύσει.
Ίσως να μπορεί η ανθρωπότητα στο σύνολο της, αν κάποτε υπάρξει κάτι τέτοιο. Ίσως να μπορεί κι ο θεός, αν υπάρχει κι αν θέλει.
~~
Καθώς ρωτούσα και μάθαινα για τον Αλέξη τον Πεντακόσια, άκουσα να γίνεται λόγος για την εκκλησία του Κανένα. Την πρώτη και τη δεύτερη δεν έδωσα σημασία. Την τρίτη ρώτησα κι έμαθα.
Eίχα μεγάλη περιέργεια να δω αν είχε μείνει κάτι απ’ αυτόν τον θρύλο. Έτσι ξεκίνησα να οδηγώ προς τις πηγές του ποταμού Νέδα, έναν απ’ τους λίγους με θηλυκό όνομα.
Στον δρόμο μιλούσα μόνος κι έλεγα Νέδα, νάδα, τίποτα. Οι πηγές της βρίσκονται στο όρος Λύκαιο, το πιο ιερό μέρος των Πελασγών. Εκεί γεννήθηκε ο Δίας, κι η Νέδα τον θήλασε. Και σ’ αυτό το βουνό χτίστηκε η Λυκόσουρα, «η πρώτη πόλη που είδε ο ήλιος, παλαιότερη όλων των πόλεων σε γη και σε νησιά», έτσι όπως έγραψε ο Παυσανίας.
Λύκαιο, όχι απ’ τον λύκο, αλλά απ’ την πελασγική λέξη λυκ που σήμαινε φως.
Ανέβαινα, λοιπόν, σε μέρη ιερά, για να βρω την εκκλησία του Κανένα. Κι ήταν άνοιξη, Μάης μήνας, με τόσο φως.

~~
Η αρχική εκκλησία, εκείνη της Ανάληψης του Κυρίου Ιησού Χριστού, είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια ενός παλιότερου ναού του Διός. Και τριγύρω ήταν το φερώνυμο χωριό, η Ανάληψη.
Με την άλωση της Τριπολιτσάς, και την τριήμερη σφαγή Τούρκων και Εβραίων απ’ τον στρατό του Κολοκοτρώνη, μια ομάδα ιππικού, υπό τον Κιαμήλ-μπέη, κατάφερε να ξεφύγει και ξεκίνησε την κάθοδο προς το Ιόνιο.
Όποιον χριστιανό έβρισκαν στο δρόμο τους τον έσφαζαν κι όποιο χωριό περνούσαν το ισοπέδωναν.
Όταν έμαθαν στην Ανάληψη ότι το ιππικό του Κιαμήλ πλησίαζε δεν είχαν χρόνο να φύγουν. Ούτε μπορούσαν ν’ αντισταθούν, αφού οι περισσότεροι μάχιμοι άντρες ήταν στην πολιορκία της Τριπολιτσάς.
Γέροι, γυναίκες και παιδιά αναζήτησαν την προστασία του θεού, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν. Προσεύχονταν, υμνούσαν τη δύναμη του και τον παρακαλούσαν να τους σώσει. Οι Τούρκοι τους έσφαξαν όλους μέσα στην εκκλησία της Αναλήψεως.
Άφησαν ζωντανό μόνο τον παπά του χωριού, να θρηνεί πάνω στα πτώματα της γυναίκας του και των πέντε παιδιών του. Και δεν το έκαναν από ευσπλαχνία.
Σαν κουράστηκε να κλαίει, ο παπάς έσκισε τα ματωμένα ράσα του βλαστημώντας τα θεία. Μα δεν του έφτασε αυτό. Για να εκδικηθεί τον θεό που τους εγκατάλειψε ξεκίνησε να καταστρέφει κάθε εικόνα, κάθε ξυλόγλυπτο και κάθε τοιχογραφία. Έπειτα στοίβαξε στο κέντρο του ναού όλα τα έπιπλα και τα στασίδια και τα ύφασματα και τα κεριά κι ό,τι μπορούσε να καεί, κι άναψε μια πυρά.
Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Κάποιοι λένε ότι βγήκε στα βουνά και τον έφαγαν οι λύκοι. Άλλοι ότι έγινε κλέφτης κι εκείνος, απ’ τους πιο αιμοδιψείς της επανάστασης. Κι άλλοι ότι μόνο αυτοκτόνησε. Ότι κρεμάστηκε μέσα στον άδειο ναό όταν έσβησε η φωτιά.
Η εκκλησία απέμεινε άδεια και λεηλατημένη, όπως και το χωριό που την κύκλωνε.
Οι περιηγητές, οι ντόπιοι κι οι οδοιπόροι την ήξεραν την εκκλησία, την κενή εκκλησία, και την αποκαλούσαν εκκλησία του Κανένα – ή του Τίποτα κάποιες φορές. Τίποτα, nada, Νέδα.
Κανείς άγιος, κανείς θεός, κανείς δαίμονας δεν λατρευόταν εκεί μέσα. Ήταν το σύμβολο της έλλειψης του θεού για όλους, της έλλειψης κάθε νοήματος και κάθε ελπίδας. Και σαν ναρκοπέδιο κανείς άνθρωπος δεν τολμούσε να την πατήσει.
~~
Εκατό χρόνια απέμεινε κενή, χωρίς θεό, χωρίς πιστούς. Μέχρι που μπήκε μέσα ένα δωδεκάχρονο βοσκόπουλο.
Εκείνο, σαν τον αρχέγονο Πάνα, έπαιζε τη φλογέρα του και βοσκούσε τις γίδες στη ρεματιά. Κάποια το ‘σκασε κι ακολουθώντας ‘την ο Ληνός μπήκε στην έρημη εκκλησία. Δεν φοβήθηκε. Μόνο λυπήθηκε για την κενότητα.
Κι όπως περπατούσε στο κενό του ‘ρθε φώτιση: Θα ξανάχτιζε την εκκλησία απ’ την αρχή, μόνος του. Κι αυτό δεν ήταν κάτι εύκολο για ένα ορφανό και φτωχό παιδί.
Πρώτα έβαλε τις γίδες του να φάνε όλα τα χόρτα που ‘χαν πνίξει τον ναό. Μετά σκούπισε κι άδειασε ό,τι χώμα και στάχτη υπήρχε, μαζί με κόκαλα και δόντια απανθρακωμένα. Τότε ξεκίνησαν τα πιο δύσκολα. Έπρεπε να βρει κονίαμα για να χτίσει τα γκρεμισμένα και ασβέστη για ν’ ασπρίσει τα μαυρισμένα.
Παράτησε το κοπάδι και τον κύρη του. Γυρνούσε στα χωριά και ζητιάνευε ασβέστη, υλικά. Τρία χρόνια του πήρε να το τελειώσει κι αυτό. Κι ύστερα είχε μια καθαρή και άσπρη, αλλά κενή εκκλησία.
Κοίταξε γύρω του και χάρηκε, όμως κατάλαβε ότι έπρεπε να ζωγραφίσει αγίους και θαύματα, για να την κάνει πραγματική εκκλησία. Κι ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει μόνος, αφού κανείς αγιογράφος δεν δούλευε χωρίς πληρωμή.
Ζητιάνεψε πάλι χρώματα κι έμαθε να φτιάχνει κάποια απ’ τα υλικά της φύσης. Αλλά πώς να ζωγραφίσει, που δεν ήξερε; Ξεκίνησε όπως μπορούσε. Χωρίς να έχει καμία γνώση των χρωμάτων και της προοπτικής. Τριάντα χρόνια του πήρε αυτό, να ζωγραφίσει όλη την εκκλησία. Γιατί καθώς μεγάλωνε και μάθαινε έβλεπε τις παλιότερες ζωγραφιές πολύ παιδικές. Τις έσβηνε και τις ξανάφτιαχνε. Ήταν δεκαπέντε όταν άρχισε κι ολοκλήρωσε τον τρούλο στα σαράντα πέντε.
~~
Αφού τέλειωσε με τους τοίχους πήρε να μαζεύει έπιπλα. Γυρνούσε όλα τα παρακείμενα χωριά με το γαϊδούρι, παρακαλούσε τις νοικοκυρές κι έπαιρνε μια διαλυμένη καρέκλα, ένα άχρηστο σαμάρι, ένα βαρέλι, ένα τραπέζι με τρία πόδια για να το κάνει Άγια Τράπεζα.
Οι χωρικοί γελούσαν και τον έλεγαν τρελό μεταξύ τους, αλλά όλοι του έδιναν κι έκαναν τον σταυρό τους σαν έφευγε.
Οκτώ χρόνια μάζευε έπιπλα. Και σαν τέλειωσε του ΄χε μείνει μόνο το εξωτερικό βάψιμο. Αλλά αυτό ήταν πιο δύσκολο απ’ το μέσα, γιατί έπρεπε να χρησιμοποιήσει τσιμεντοχρώματα που θ’ άντεχαν στις βροχές.
Άλλα εννιά χρόνια ζητιάνευε για περισσεύματα από μπογιές. Έβρισκε ένα λίτρο κόκκινο και μισό μπλε. Τα έπαιρνε κι έβαφε την εκκλησία του κανένα απ’ έξω, όσο μπορούσε να βάψει με την μπογιά που είχε, σε τετράγωνα. Έτσι έγινε όλη η εκκλησία σαν πάπλωμα από διαφορετικά υφάσματα, όλα τα χρώματα και κάθε απόχρωση.
Αλλά εδέησε μια μέρα να βάλει την τελευταία πινελιά, έναν ξύλινο σταυρό πάνω στον τρούλο.
~~
Πενήντα χρόνια του πήρε να τελειώσει. Ήταν δώδεκα χρονών παλικάρι, ίδιο με τον τραγοπόδαρο Πάνα, όταν ξεκίνησε. Και τέλειωσε το 1970, πάνω από εξήντα στα χρόνια, και στην όψη να μοιάζει ογδοντάρης, με άσπρα μαλλιά και μούσια σαν προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης.
Κόντευε η μέρα της Ανάληψης, στης 25 του Μάη, και βγήκε σ’ όλα τα χωριά για να καλέσει τους χριστιανούς στην εκκλησία που ‘χε αναστήσει. Ζήτησε κι απ’ τον ιερέα του πιο κοντινού χωριού να λειτουργήσει.
Κόσμος πολύς μαζεύτηκε απ’ το προηγούμενο βράδυ έξω απ’ την παρδαλή εκκλησία κι ενώ σχολίαζαν και θαύμαζαν περίμεναν να ‘ρθει κι ο παπάς να τους κοινωνήσει.
Εκείνος φάνηκε το πουρνό με τ’ αυτοκίνητο του. Δεν είπε τίποτα για το πάτσγουορκ, την κουρελού των χρωμάτων, συγκρατήθηκε, ελπίζοντας να δει κάτι πιο κόσμιο μέσα.
Όταν μπήκε αφηνίασε. Οι αγιογραφίες του φάνηκαν σαν ανόσιες καρικατούρες, τα έπιπλα συμφυρμός, τα ιερά σκεύη ξύλινα και πήλινα χωρίς χρυσό ή ασήμι, η Αγία Τράπεζα τρίποδη κι ετοιμόρροπη. Τίποτα δεν ήταν όπως θα έπρεπε να είναι. Και μια κατσίκα μασουλούσε στον άμβωνα.
«Αυτή δεν είναι εκκλησία του θεού», είπε στον γέρο που κάποτε ήταν παιδί.
«Είναι η εκκλησία του δικού μας θεού», απάντησε ο Ληνός. «Αυτή την καρέκλα μου την έδωσε η κυρα-Ειρήνη απ’ τον Άι-Γιώργη. Αυτό το καντήλι ο κουρέας απ’ τη Θάλαττα. Αυτό το κέντημα η Μάρω από»
«Δεν είναι του θεού πράματα αυτά», είπε ο παπάς.
«Όχι. Των ανθρώπων είναι.»
Ο παπάς σήκωσε τα ράσα του για να φύγει. Ο Ληνός του φώναξε: «Αυτό δεν είναι ο θεός; Όσα οι άνθρωποι δίνουν. Αυτό δεν είναι;»
«Τι ξέρεις εσύ για τον θεό;» ούρλιαξε ο παπάς. «Πώς τολμάς; Πώς τολμάς να μιλάς εξ ονόματος του;»
«Εγώ είμαι ο θεός», του είπε ο γέρος. «Κι εσύ, κι αυτοί κι όλοι όσοι δεν ξέρουμε. Όλοι μας είμαστε ο θεός.»
Ο παπάς γούρλωσε τα μάτια απ’ τη βλαστήμια, έτριξε τα δόντια και βγήκε έξω τρέχοντας. Μίλησε στο πλήθος που τον περίμενε να λειτουργήσει και να τους κοινωνήσει, και τους είπε:
«Αυτό είναι εξάμβλωμα του Σατανά. Όποιος μπει μέσα θα ‘ναι αιώνια αφορισμένος.»
Έπειτα μπήκε στο αυτοκίνητο κι έφυγε.
~~
Ο κόσμος έμεινε για λίγο να μουρμουράει. Μετά ένας ένας ξεκίνησαν να κάνουν τον σταυρό τους και να ετοιμάζονται για να γυρίσουν στα χωριά τους.
Τότε ήταν που βγήκε αθόρυβα στα σκαλιά της εκκλησίας ο Ληνός και τους μίλησε και τους είπε:
«Με τη βοήθεια του θεού και τη δική σας έχω ένα ψωμί, μια ρέγγα κι ένα φλασκί με μπρούσκο. Κοπιάστε αν θέλετε να το μοιραστούμε. Κι ας πιούμε μια γουλιά, κι ας φάμε ένα ψίχουλο.»
Ο κόσμος μπήκε. Κι έφτασε για όλους το φαγί και το πιοτί. Γιατί είχαν έρθει από μακριά, όλοι κάτι κουβαλούσαν μαζί τους, κι όλοι το μοιράστηκαν με τους άλλους.
Κι όταν έφαγαν και ήπιαν, τότε χόρτασαν σώμα κι είπαν στον γέρο ν’ ανέβει στον άμβωνα να πει δυο λόγια, να χορτάσουν και ψυχή.
Εκείνος δεν ήθελε, αλλά τον ικέτεψαν και τον χειροκρότησαν. Τελικά αποφάσισε να μιλήσει, αλλά χωρίς ν’ ανέβει πιο ψηλά. Στάθηκε δίπλα τους, γιατί ήταν ένας από ‘κείνους.
Και τους είπε: «Τι θέτε να σας πω εγώ; Να σας πω για τον θεό; Τίποτα δεν ξέρω. Να σας πω για την αγάπη, για τη ζωή, για τα παιδιά; Δεν πρόκαμα να τα μάθω. Παιδί πρωτομπήκα εδώ, έκανα ό,τι μπορούσα να κάνω, και τώρα δε με βαστούν τα πόδια μου πια. Τι να σας πω;»
Τότε κοίταξε ψηλά, σαν να ‘χε ακούσει φωνή να του μιλά από ‘κει. Κι έπειτα είπε:
«Ο θεός είμαστε εμείς. Εμείς κι ο διάολος. Όταν δίνουμε γινόμαστε θεοί. Όταν παίρνουμε γινόμαστε διαβόλοι. Όταν γεννάμε, όταν αγαπάμε, όταν φτιάχνουμε, όταν φιλάμε, θεοί γενόμαστε.»
Έτσι είπε κι έτσι συνέχισε:
«Αυτή δεν είναι η εκκλησία του κανένα, όπως μάθαμε να τη λέμε. Αυτή είναι η εκκλησία του καθένα.»
Όλοι συγκινήθηκαν, κάποιοι έκλαψαν. Έκλεισαν τα μάτια και προσευχήθηκαν, πιο δυνατά από ποτέ, πιο αληθινά από κάθε άλλη φορά.
Έτσι άρχισε, έτσι και τέλειωσε η πρώτη και τελευταία λειτουργία της εκκλησίας του Καθένα. Σιγά σιγά όλοι πήραν τα πόδια τους να επιστρέψουν στις ζωές τους. Κι έμεινε ο γέρος μόνος με την κατσίκα και τον θεό.
~~
Λίγους μήνες μετά έφτασαν οι μπουλντόζες.
Ο παπάς της ενορίας ενημέρωσε τη μητρόπολη για το κακό σπυρί της αίρεσης και της βλαστήμιας που φύτρωσε στη μασχάλη του ποιμνίου. Η μητρόπολη ειδοποίησε την αρχιεπισκοπή κι η αρχιεπισκοπή τη χούντα. Η χούντα έστειλε εντολή αυθωρεί και παραχρήμα να δράσει η νομαρχία κι ο νομάρχης τηλεφώνησε στον δήμαρχο. Ο δήμαρχος έκανε συμφωνία με τον εργολάβο να μοιραστούν το ποσό της υπερτιμολόγησης κι ο εργολάβος έστειλε το συνεργείο στη Νέδα.
Η εκκλησία του Κανένα, που στεκόταν αμέτρητα χρόνια κι είχε αντέξει επαναστάσεις, πολέμους και πυρές, γκρεμίστηκε σε μια μέρα -κι ο εργολάβος έβαλε μπρος τρίτο όροφο στο σπίτι του.
Κανείς δεν ήξερε να μου πει με σιγουριά τι έγινε ο Ληνός. Κάποιοι λένε ότι θάφτηκε στα ερείπια της εκκλησίας, σαν τον Αλιέντε στο προεδρικό μέγαρο. Άλλοι ότι έγινε ερημίτης. Άλλοι ότι μόνο πέθανε. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι δεν ξαναφάνηκε ανάμεσα στους ζωντανούς.
~~
Μου πήρε αρκετές ώρες να βρω το χωριό της Ανάληψης. Δεν υπήρχε άσφαλτος, μόνο κακοτράχηλοι χωματόδρομοι. Πήγα με τ’ αυτοκίνητο ως εκεί που μπορούσα να πάω και μετά περπάτησα.
Όταν ο ήλιος ήταν πάνω απ’ το κεφάλι μου το ανακάλυψα. Το χωριό έμοιαζε σαν τα ερείπια της πρώτης πόλης που είδε ο ήλιος, πιο αρχαία κι απ’ την ιστορία.
Ήταν σαν τις φωτογραφίες της Χιροσίμα, μετά τον βομβαρδισμό ή πιο πολύ σαν την περιοχή γύρω απ’ το Τσερνομπίλ, καθώς η βλάστηση είχε καλύψει τ’ ανθρώπινα ίχνη και δημιουργήματα.
Έψαξα για την εκκλησία του Κανένα μέχρι που κουράστηκα να ματαιοπονώ.
Στεκόμουν σ’ ένα πλάτωμα με δέντρα και αγριόχορτα και λουλούδια που έφταναν ως το γόνατο. Κανένα ίχνος από εκκλησία. Και γύρισα να φύγω. Τότε το είδα μπρος μου.
Ήταν ένα κομμάτι τοίχου που ‘χε μείνει όρθιο. Επάνω του μια ζωγραφιά που θα μπορούσε να την είχε κάνει ο Θεόφιλος. Λαϊκή ζωγραφική, ναΐφ. Ένας άντρας και μια γυναίκα κοιτούσαν ένα παιδί που μάθαινε να περπατάει. Γύρω απ’ τα κεφάλια όλων είχαν απομείνει κομμάτια απ’ το φωτοστέφανο. Ήταν ο Ιωσήφ και η Μαρία. Και το μικρό παιδί ήταν ο ίδιος ο Ιησούς. Όμως ο Ληνός τους είχε ζωγραφίσει σαν συγκαιρινούς του, σαν χωριάτες. Η Μαρία κι ο Ιωσήφ κουρασμένοι απ’ τα κτήματα, ντυμένοι με ρούχα που είχαν πλέξει μόνοι τους. Κι ο Ιησούς ξυπόλητος, ένα άπλυτο χωριατάκι με μπαλωμένα, που θύμιζε πιο πολύ τα Κολλητήρια του Καραγκιόζη στο σχέδιο. Στο πλάι ζωγραφισμένος, μ’ ένα μάτι.
Τότε μόνο κατάλαβα ότι στεκόμουν μέσα στην εκκλησία του Καθένα. Αυτή η μικρή τοιχογραφία ήταν το μόνο που είχε απομείνει.
Μέσα μου ανακατεύτηκαν δυο συναισθήματα, πίκρα και γλύκα, ξερατό και μέλι.
Για να μην ξεράσω, για να καταπιώ τη ματαιότητα, κοίταξα ψηλά. Ο ήλιος μ’ ανάγκασε να κλείσω τα μάτια. Κι ενώ ήμουν βέβαιος για την αδιαφορία του θεού -και τη βλακεία των ανθρώπων- κάτι με χτύπησε απευθείας στη μνήμη. Μια μυρωδιά.
Κίτρινο γιασεμί είχε φυτρώσει δίπλα στην τοιχογραφία της άγιας φτωχής οικογένειας. Ανατρίχιασα σύγκορμος κι ασυναίσθητα έκανα τον σταυρό μου.
Ίσως να ήμουν ο τελευταίος πιστός της εκκλησίας του Καθένα.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Όταν "παίρνω ανάποδες", τι κάνω;

$
0
0


Όταν "παίρνω ανάποδες", όπως λέμε συχνά στην ελληνική αργκό, στρέφω την ενεργητικότητά μου σε εντελώς διαφορετικά πράγματα, για να μην αρχίσω μερικούς στις "γρήγορες" (συνεχίζω με την αργκό) και με πάνε "μέσα"...
Μα σε κάποια άτομα ταιριάζει να αναφέρεται κανείς μόνο με τέτοιες εκφράσεις και τέτοιες αντιδράσεις, καθώς δεν καταλαβαίνουν τίποτε έξω από την πάρτη τους και την προσωπική βολή τους, ισοπεδώνοντας τα πάντα προκειμένου να το πετύχουν. Αδιαφορώντας για ολόκληρες ομάδες μέσα στις οποίες ανήκουν, ενώ είναι υποχρέωσή τους να συμμετέχουν σε αυτές με πνεύμα συνεργασίας για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου που κινούνται και προσφέρουν καθημερινά. Νομίζουν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους..., με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται ως κακομαθημένα παιδιά, που χτυπούν το πόδι κάτω όταν δεν τους γίνεται το χατίρι και μιλούν για αδικίες και δικαιώματα, ενώ η στάση τους προκαλεί άλλες αδικίες (που δεν τους αφορούν), παραβλέποντας παράλληλα τις υποχρεώσεις τους.

Διακόπτω το "σιχτίρ τάιμ", μια και θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως πολλοί άνθρωποι δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ ερωτεύσιμοι... παραμένοντας μακάριοι και χαμένοι στα πελάγη της μιζέριας και της μικροπρέπειας. Ας τα κρατήσουν για τον εαυτό τους αυτά τα σκοτεινά πελάγη και να μην προσπαθούν να βυθίσουν και τους άλλους, που αγωνίζονται για φωτεινές θάλασσες και ακτές! Ναι, σίγουρα, αν δεν θέλει να βυθιστεί κανείς, δε θα γίνει, όμως μια τρικυμία εν κρανίω θα την περάσει, την οποία δεν χρωστά κιόλας.

Ας το ισορροπήσω όλο ετούτο το ανισόρροπο με τέχνη και έρωτα, όπως ξέρω καλά να κάνω, αφού είναι εκείνα που μεταφέρουν την ψυχή και το πνεύμα σε ωκεανούς  πλούσιους σε ανοιχτωσιά...


Εκείνοι που μας παίδεψαν 

Εκείνοι που μας παίδεψαν βαραίνουν μέσα μας πιο πολύ,
 όμως η δική σου τρυφερότητα πόσο καιρό ακόμα θα βαστάξει;
Ό,τι μας γλύκανε, το ξέπλυνε ο χρόνος κι η συναλλαγή,
εκείνοι που μας χαμογέλασαν βούλιαξαν σε βαθιά πηγάδια
και μείναν μόνο κείνοι που μας πλήγωσαν,
εκείνοι που αρνήθηκαν να τους υποταχτούμε.
Εκείνοι που μας παίδεψαν βαραίνουν πιο πολύ. 

                                       Ντίνος Χριστιανόπουλος (1955)


Η θάλασσα

Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα:
μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγείς.
Πόσοι δεν έφαγαν τα νιάτα τους -
μοιραίες βουτιές, θανατερές καταδύσεις,
γράμπες, πηγάδια, βράχια αθέατα,
ρουφήχτρες, καρχαρίες, μέδουσες.
Αλίμονο αν κόψουμε τα μπάνια
Μόνο και μόνο γιατί πνίγηκαν πεντέξι.
Αλίμονο αν προδώσουμε τη θάλασσα
Γιατί έχει τρόπους να μας καταπίνει.
Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα:
χίλιοι τη χαίρονται - ένας την πληρώνει.

                              Του ίδιου (1962)



Ακολουθώντας πάντα την καρδιά...







Και να είσαι άρρωστος από έρωτα είναι το ομορφότερο πράγμα στον κόσμο, μα να είσαι άρρωστος από ηλιθιότητα και υστεροβουλία, ε, δεν και ό,τι καλύτερο, ίσως είναι πραγματικά καταστροφικό...
Δυστυχώς πολλοί... ils sont malades από κάτι τέτοιο, καμιά φορά είναι και μεταδοτικό!


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

ΚΡΥΨΟΥ!

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΡΥΨΟΥ!

Πούντη πούντη η ανθρωπιά; Όσο κι αν ψάξεις δεν θα την βρείς!
Και κάπως έτσι φτάσαμε να ζούμε, παίζοντας το παιχνίδι της ψευτιάς, της υπουλίας και της ζήλειας.

Πιόνια γίναμε απο μόνοι μας σε ένα παιχνίδι, που δεν είναι άλλο απο ένα δωμάτιο γεμάτο καθρέφτες αναζητώντας να βρούμε και να υποδείξουμε τον ψεύτη, τον υποκριτή και που καταλήγουμε κάθε φορά; Μα να αντικρύζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, ακόμη κι αν δεν θεωρούμε τον εαυτό μας υποκριτές, σίγουρα με το ασχολούμαστε με αυτούς δεν μπορούμε να μην αντλούμε την αρνητική τους ενέργεια και το κυριώτερο να μην τους βάζουμε συνεχώς στη ζωή μας, καταλήγωντας στο να έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή.

Γι αυτό και η μόνη μας σωτηρία είναι ποια άλλη απο το να κρυφτείς, όχι γιατί φοβάσαι αλλά για να μην μολυνθείς, κι επειδή μπορεί πάντα να σε παραφυλάει, κρύψου δυναμώνοντας σε, με ότι σε γεμίζει, ότι σε κάνει να δραπετεύεις απο αυτή την ανοησία, ότι σε κάνει πιο δυνατό και ευτυχή.

Κρύψου με ένα σου χαμόγελο
κρύψου σε ένα ξέγνοιαστο δειλινό
κρύψου με ένα βλέμα στην ανατολή
                  κρύψου στην αγάπη                 
κρύψου σε ότι πόθησες
κρύψου δημιουργώντας
κρύψου στο όνειρο

Κρύψου γιατί χανόμαστε,
γιατί γίνονται όλο και λιγότεροι οι Άνθρωποι.




Ευαγγελία Ανδρέου.


andreouevagelia

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

το πρώτο μάθημά μου για την αρχοντιά

$
0
0

Θα 'μουνα δέκα χρονών. Το καλοκαίρι, όταν τέλειωνα το σχολείο κατέβαινα στο ισόγειο δικηγορικό γραφείο του πατέρα μου, όπου και με έβαζαν να αντιγράφω δικόγραφα. Για τις τέσσερις σελίδες χωρίς περιθώριο, πληρωνόμουν μια δραχμή.

Καθισμένος σ'ένα από τα γραφεία των βοηθών χάζευα πού και πού τους πελάτες, κάθε λογής, πού μπαινόβγαιναν.

Ένα πρωινό ήρθε ένας λεβεντόγερος με κάτασπρη φουστανέλλα. Οι φουστανελλάδες ακόμη τότε δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο. Είδα τους βοηθούς δικηγόρους να σηκώνονται και να του κάνουν μιαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή.

Ο πρώτος βοηθός που φαίνεται να τον γνώριζε καλά, έπιασε κουβέντα μαζί του. Και μια στιγμή τον ρωτάει: «Και τώρα, μπάρμπα Μήτρο, πόσων χρόνων είσαι;» Και ο μπάρμπα Μήτρος, με τ'όνομα Δημήτριος Μαλαμούλης που είχε εν τω μεταξύ στρογγυλοκαθίσει, του απαντάει μονολεκτικά... «Δύο». Δηλαδή εκατόν δύο. Από τα εκατό είχε αρχίσει νέα αρίθμηση.

Βγήκε εν τω μεταξύ ο πατέρας μου. Τον οδήγησε στο μέσα γραφείο τα είπανε με αυτόν και το γιο του, ένα λεβέντη εβδομηνταπεντάρη, και όταν βγήκαν στο δωμάτιο που βρισκόμουν και εγώ, πρώτα με σύστησε και ύστερα μου ανήγγειλε ότι θα πάμε την Κυριακή να επισκεφθούμε τον Μαλαμούλη στο χειμαδιό του, κάπου στον Ωρωπό.
Από κουβέντα δεν έπαιρνε ο μπάρμπα Μήτρος. Λίγα λόγια, μετρημένα, βαριά. Τους βοηθούς τού πατέρα μου κι εμένα είχα το αίσθημα ότι μας έβλεπε σαν μικρό κοπάδι αρνάκια. Μικρό, διότι ό Μαλαμούλης είχε απάνω από 3000 αρνιά και κατσίκια, στα Άγραφα το καλοκαίρι και τον χειμώνα στα ορεινά της Αττικής.

Την Κυριακή, όταν φθάναμε στον τόπο όπου είχε στήσει τα τσαντήρια του, των παιδιών, των εγγονών και των δισεγγόνων του, ρίχτηκαν οι καθιερωμένες μπαταριές και μετά μαζευτήκαμε στο μεγάλο τσαντήρι του Γέρου. Είχα μαζί μου, νέο εικοσάχρονο, τον δάσκαλό μου Basset, αυτόν που έκανα πρόσωπο στους «Διαλόγους σε μοναστήρι». Αυτός που δεν χόρταινε να θαυμάζει.

Σε λίγο σταύρωσε ο Γέρος το πρώτο ψωμί. Και οι γυναίκες, αμίλητες και φασαρεμένες μοίραζαν τα κοψίδια, αρνάκι, κατσικάκι, όλα τα αγαθά. Θυμάμαι ακόμη τις βεδούρες τα γιαούρτια. Ο γέρο Μαλαμούλης, στη μέση καθισμένος σταυροπόδι, μέσ'στις άσπρες βελέντζες, τα επόπτευε όλα και έδινε στις γυναίκες και στους παραγιούς προσταγές.

Όταν λίγο μεγαλύτερος διάβασα «Οδύσσεια» τον γέρο Μαλαμούλη τον ταύτιζα μέσ'στη φαντασία μου με τον Νέστορα, όταν δέχονταν τον Τηλέμαχο.

Καθώς ήμουν καθισμένος πλάι στον πατέρα μου τον ρώτησα ψιθυριστά: «Qu'est-il ce vieux;». «C'est un grand seigneur» μου απαντάει o πατέρας μου και αυτός ψιθυριστά. Και γυρίζοντας αργότερα το λόγο στα ελληνικά: «Να καταλάβεις τι είναι αρχοντιά».

Ήταν το πρώτο μάθημά μου για το μέγα τούτο ηθικό αγαθό: την αρχοντιά.

Αργότερα, μεγάλος σ'ένα πελοποννησιακό χωριό, γνώρισα έναν άλλο πιο νέο, σχεδόν μεσόκοπο, χωρικό. Στο πρόσωπό του ξανασυνάντησα αυτό που είχα γνωρίσει παιδί στο πρόσωπο του Μαλαμούλη: την αρχοντιά. Το σταύρωμα του καρβελιού από αυτόν ήταν μια ιεροπραξία.

Η αρχοντιά δεν είναι συνώνυμο με την αριστοκρατικότητα, δεν σημαίνει καμιά ταξική διαφορά ή μια διαφορά πλούτου. Αλλά δεν είναι και ένα ηθικό απλώς γνώρισμα. Είναι μια σύνθεση υπερηφάνιας, ευπρέπειας, αυτοπεποίθησης, μεγαλοψυχίας. Άρχοντες βρίσκεις εγκατεσπαρμένους σε όλα τα είδη ανθρώπων. Ο άρχοντας δεν γίνεται ποτέ μάζα, σε όποια τάξη και αν ανήκει, μένει πάντα πρόσωπο. Δεν μπορώ — ίσως αδυναμία μου — με μια φράση να την ορίσω την αρχοντιά. Αλλά όταν συναντώ κάποιον που έχει αυτό το σύμπλεγμα των αρετών που την απαρτίζουν, τότε την αναγνωρίζω. Λέω μέσα μου: Αυτός είναι άρχοντας. Ανήκει σε ααυτή την εκλεκτή κατηγορία ανθρώπων.
Έχομε άρχοντες κατά την νομικήν έννοια, που δεν έχουν αρχοντιά. Έχομε όμως χειρώνακτες που έχουν αρχοντιά.
Κωνσταντίνος Τσάτσος (1899-1987)

Image and video hosting by TinyPic

*  από την Ευθύνη, τχ. 169 / Ιανουάριος 1986
φωτογραφίες: presidency.gr, ascsa.edu.gr, agp.archeio.gr

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δάσκαλε, τι είναι η αγάπη;

$
0
0

Σε μια γωνιά της γης ένας μαθητής παρακολουθεί φροντιστηριακά μαθήματα (πιθανόν στην Ελλάδα θα γίνονται...) πάνω στο θέμα της αγάπης, κυρίως της ερωτικής. Ας παρακολουθήσουμε το μάθημα μέσα από τον διάλογό του με τον δάσκαλό του...

Μαθητής:  Δάσκαλε, τι είναι η αγάπη;

Δάσκαλος: Νέε μου, η αγάπη είναι μια δύναμη που παράγει αγάπη. Αγαπώ σημαίνει εγκαταλείπομαι χωρίς καμιά εγγύηση, δίνομαι εντελώς ελπίζοντας ότι η αγάπη μου θ'αφυπνίσει την αγάπη στον άλλον. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει δύναμη.

Μ: Δηλαδή, με τι τρόπο μπορεί ν'αγαπήσει κανείς; Τι κάνει όταν αγαπά;

Δ:  Ο καθένας έχει έναν μόνο τρόπο ν'αγαπά: τον δικό του.
Να κάνει πράγματα, για να εκφράσει αυτό που αισθάνεται, ν'ασχολείται με τον άνθρωπο που τον νιώθει τόσο κοντά του, να του το επιβεβαιώσει, να του το αποδείξει, να το υποστηρίξει όπως μπορεί. Συνειδητά και αυθόρμητα.

Μ: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος, όταν αγαπά, δάσκαλε;

Δ: Όπως είπε ο Πλάτων: "Δεν υπάρχει άνθρωπος τόσο δειλός, που να μη μπορεί να μεταμορφωθεί σε ήρωα χάρη στον έρωτα". Όταν κανείς είναι ερωτευμένος και ακόμα περισσότερο θα έλεγα όταν αγαπά, η ψυχή του ανοίγεται και τολμά πράγματα που πριν δεν ονειρευόταν καν. 
Η ώριμη αγάπη είναι μια πράξη θέλησης. Να δεσμεύει κανείς τη ζωή του απόλυτα στη ζωή ενός άλλου προσώπου.


Μ: Πότε όμως είμαστε σε θέση να διακρίνουμε ότι αγαπάμε αληθινά κάποιον και δεν πρόκειται για ικανοποίηση του εγωισμού μας; 

Δ: Κάποιος μπορεί να περάσει σε ερωτική εξομολόγηση με τη φράση "σ'αγαπώ, γιατί σε χρειάζομαι"κι ένας άλλος με τη φράση "σε χρειάζομαι, γιατί σ'αγαπώ". Δείχνουν και οι δύο στ'αλήθεια αγάπη; 

Μ: Δάσκαλε, θα απαντήσω με βάση αυτό που λέει η λογική μου, διότι δεν έχω την εμπειρία της αγάπης ακόμα, για να γνωρίζω. Θα έλεγα ότι η δεύτερη φράση δείχνει αγάπη και όχι η πρώτη, καθώς είναι εκείνη που θεωρεί την αγάπη ως αιτία μιας ανάγκης, ενώ στην πρώτη φαίνεται ως αιτία η επιθυμία να καλυφθεί μια προσωπική ανάγκη. 

Δ: Νέε μου, είμαι σίγουρος ότι κάποτε θ'αγαπήσεις αληθινά. Να θυμάσαι ότι η αληθινή αγάπη δε γεννιέται από τη στέρηση, με το να περιμένουμε να καλύψει ο άλλος τα εσωτερικά μας κενά ή να μας πει τι πρέπει να κάνουμε. Αγαπάμε κάποιον αληθινά, μόνο αποδεχόμενοι αυτό που είναι ή ακόμα καλύτερα, τον αγαπάμε γι'αυτό που είναι. 
Αν κάποιος αγαπά πραγματικά έναν άνθρωπο, τότε αγαπά όλους τους ανθρώπους, αγαπά όλο τον κόσμο, αγαπά τη ζωή, αλλιώς αν αδιαφορεί για τους άλλους ανθρώπους, τότε δεν πρόκειται για αγάπη μα για εγωισμό.

Μ: Μέσα από όσα ακούω, διαπιστώνω ότι ο έρωτας και η αγάπη φαντάζουν τόσο πολύτιμα συναισθήματα για τον άνθρωπο, ώστε θα άξιζε να παλέψει κανείς γι'αυτά, ακόμα και να πονέσει αν χρειαστεί. 

Δ: Ο άγγλος ποιητής Άλφρεντ Τέννυσον είπε: "Καλύτερα να έχεις ερωτευτεί και να έχεις χάσει παρά να μην έχεις ερωτευτεί ποτέ". Το να γνωρίσεις τον έρωτα, ακόμα και με τον κίνδυνο να τον χάσεις ή να πονέσεις για χάρη του, είναι η πιο υπέροχη εμπειρία που μπορεί να βιώσει η ψυχή. 
Όμως μην ξεχνάς ποτέ ότι το μέτρο της αγάπης δεν το καθορίζει ο πόνος, που κάποια στιγμή στη ζωή είναι αναπόφευκτος, αλλά να χαίρεσαι το ότι είσαι μαζί με τον άλλον και απολαμβάνετε κάθε βήμα παρέα. 


Μ: Τελικά, δάσκαλε, μπορούν ν'αγαπήσουν σήμερα έτσι οι άνθρωποι; Μπορούν ν'αφεθούν, να εμπιστευτούν, να δοθούν, να μοιραστούν, να συμπορευτούν αγνά και ειλικρινά;

Δ: Μπορούν, αλλά πολλοί το έχουν ξεχάσει ή δεν το γνωρίζουν. Μέχρι κάποιος να τους το θυμίσει ή να τους το μάθει. 
Όπως έλεγε κι ένας από τους μεγαλύτερους ψυχολόγους, ο Έριχ Φρομ, η αγάπη είναι μια τέχνη, ακριβώς όπως μια τέχνη είναι η ίδια η ζωή. Αν θέλουμε να μάθουμε να αγαπάμε, ακολουθούμε τον ίδιο τρόπο που προχωράμε όταν θέλουμε να μάθουμε μια οποιαδήποτε τέχνη. Έπειτα από μακριά εξάσκηση είμαι κύριος της τέχνης, μόνο όταν η θεωρητική γνώση και η πείρα της πρακτικής θα έχουν συγχωνευτεί σ'ένα πράγμα - στη διαίσθησή μου, που αποτελεί την ουσία της κατοχής μιας τέχνης.
Νέε μου, η τέχνη του να αγαπάς είναι κάτι ευρύ, αγνό, απροσδιόριστο. Ο Έσσε, ένας γερμανός λογοτέχνης, είπε πολύ εύστοχα: "Όσο λιγότερο πιστεύω, γενικά, στην εποχή μας, όσο περισσότερο νομίζω ότι βλέπω την ανθρωπότητα να εκφυλίζεται και να μαραίνεται, τόσο λιγότερο σκέφτομαι την επανάσταση ως φάρμακο γι'αυτή την παρακμή και τόσο περισσότερο πιστεύω στη μαγεία της αγάπης".

Μ: Σ'ευχαριστώ, δάσκαλε! Μετά τη θεωρία ανυπομονώ να έρθει η ώρα της πράξης...!

Δ:  Για όλα έρχεται ο κατάλληλος χρόνος. Δεν μπορείς να βιάσεις τίποτε. Ανοιχτή καρδιά και πνεύμα να έχεις!

Πηγή κάποιων αποσπασμάτων : άρθρα από το Αντικλείδι





Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Τέλος στη διαδικτυακή ουδετερότητα. Γιατί μάς αφορά;

$
0
0

ΗΟμοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ψήφισε, την Πέμπτη, υπέρ της κατάργησης της ουδετερότητας του διαδικτύου, που είχε θεσπιστεί από την κυβέρνηση Ομπάμα, το 2015. Η κατάργηση του ρυθμιστικού πλαισίου που ίσχυε τα δύο τελευταία χρόνια πέρασε καθώς η FCC ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που έκανε και τη σχετική εισήγηση.
Ο Ajit Pai, ο πρόεδρος της FCC που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Trump, είχε χαρακτηρίσει αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως μια προσπάθεια να “σταματήσει τη μικροδιαχείριση του Διαδικτύου”. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 3-2 υπέρ της κατάργησης, συμπεριλαμβανομένης της ψήφου του Pai, ο οποίος μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος είπε: η κατάργηση των κανόνων θα βοηθήσει τους καταναλωτές διότι θα δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους όπως η AT&T και η Comcast να προσφέρουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών και υπηρεσιών.
Η κίνηση υποστηρίζεται από τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών, η οποία ισχυρίζεται ότι οι κανονισμοί απειλούσαν να παρεμποδίσουν τις ευρυζωνικές επενδύσεις και την καινοτομία.
Οι εταιρείες τεχνολογίας και οι ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά για την προσπάθεια κατάργησης επί μήνες, υποστηρίζοντας ότι έρχεται το τέλος του Διαδικτύου όπως το ξέρουμε.
Αμεση ήταν και η αντίδρασή τους μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:
We’re disappointed in the decision to gut  protections that ushered in an unprecedented era of innovation, creativity & civic engagement. This is the beginning of a longer legal battle. Netflix stands w/ innovators, large & small, to oppose this misguided FCC order.
The @FCC's vote to gut  rules is a body blow to innovation and free expression. We will continue our fight to defend the open Internet and reverse this misguided decision. https://cards.twitter.com/cards/18ce54j487s/54nij 
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ;


Οι κανόνες για την ουδετερότητα του διαδικτύου είχαν εγκριθεί από την FCC το 2015 εν μέσω ενός τεράστιου κύματος οnline υποστήριξης. Η πρόθεση ήταν να διατηρηθεί το διαδίκτυο ανοιχτό και δίκαιο.
Σύμφωνα με τους κανόνες, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου πρέπει να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το περιεχόμενο του διαδικτύου. Δηλαδή να μην μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν σκόπιμα την κίνηση δεδομένων από συγκεκριμένους ιστότοπους ή εφαρμογές, ούτε να μπορούν να βάλουν το δικό τους περιεχόμενο σε ευνοϊκότερη θέση έναντι των αντιπάλων τους.

Ας δούμε ένα κλασικό παράδειγμα: η Comcast δεν μπορεί απλά να επιλέξει να επιβραδύνει μια υπηρεσία όπως η Netflix (NFLX) για να κάνει τη δική της υπηρεσία βίντεο συνεχούς ροής πιο ανταγωνιστική, ούτε μπορεί να προσπαθήσει να υποχρεώσει το Netflix να πληρώσει περισσότερα χρήματα για να εντάξει το περιεχομένό της στη λεγόμενη “λεωφόρο γρήγορου διαδικτύου”.
Όπως δήλωσε και ο Michael Cheah, γενικός σύμβουλος της Vimeo, το θέμα είναι «να επιτρέπεται στους καταναλωτές να επιλέγουν τους νικητές και τους ηττημένους και όχι να έχουν τις εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις γι’ αυτούς».

ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ;
Εάν υπάρχει ένα πράγμα που μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, είναι ότι το διαδίκτυο διαδραματίζει ολοένα και πιο κομβικό τόλο στη ζωή μας. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται είναι ένα καυτό ζήτημα.
Η FCC λοιπόν, σήμερα, καταργεί τους κανόνες που απαγορεύουν στους παρόχους διαδικτύου να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο. Η FCC επίσης θα εξαλείψει έναν κανόνα που απαγορεύει στους παρόχους να δίνουν προτεραιότητα στο δικό τους περιεχόμενο.
Ελλείψει αυστηρής απαγόρευσης αυτών των ενεργειών, οι πάροχοι υπηρεσιών θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τυχόν περιστατικά αποκλεισμού, επιτάχυνσης ή αμειβόμενης ιεράρχησης. Στη συνέχεια, θα αξιολογηθεί με βάση το αν η δραστηριότητα είναι αντίθετη προς τον ανταγωνισμό.
Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής, η εποπτεία της προστασίας του Διαδικτύου θα μεταφερθεί από την FCC στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).
Ο Maureen K. Ohlhausen, επικεφαλής της FTC, δήλωσε ότι ο οργανισμός «δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα ανταποκριθούν στις υποσχέσεις που δίνουν στους καταναλωτές».
Αλλά οι ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών είναι λιγότερο αισιόδοξες.
“Η FCC όχι μόνο καταργεί τους βασικούς κανόνες δικτυακής ουδετερότητας, αλλά ενώνει τις δυνάμεις της με την FTC, λέγοντας ότι θα ενεργήσει μόνο όταν ένας πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών εξαπατά το κοινό”, δήλωσε ο Chris Lewis, Αντιπρόεδρος της Public Knowledge, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την ελευθερία του internet.
“Αυτό δίνει την ελεύθερη κυριαρχία στους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών να μπλοκάρουν ή να γκρεμίζουν την ευρυζωνική σας υπηρεσία αρκεί σας ενημερώνουν για αυτό”.
ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ TOY FCC;
Πρώτον, είναι σημαντικό να πούμε τι δεν θα συμβεί: Υπηρεσίες δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως το Netflix δεν πρόκειται να εξαφανιστούν εν μία νυκτί χωρίς την ουδετερότητα του διαδικτύου. Έχουν αρκετά μεγάλα ακροατήρια και τραπεζικούς λογαριασμούς για να επιβιώσουν σε ένα μεταβαλλόμενο κανονιστικό περιβάλλον.
Αντ ‘αυτού, οι υπερασπιστές της ουδετερότητας του δικτύου ανησυχούν πως η κατάργηση θα επηρεάσει την επόμενη Netflix. Επίσης οι νεοφυείς εταιρίες ενδέχεται να χρειαστεί να αγωνιστούν σκληρά για να πετύχουν συμφωνίες με τους παρόχους και να πληρώσουν αδρά για την ταχύτερη παράδοση του περιεχομένου τους. Αυτό θα μπορούσε να μεταβάλει θεμελιωδώς το μελλοντικό τοπίο του Διαδικτύου.
Η κατάργηση μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρεώνονται οι πελάτες για υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η T-Mobile είχε κατηγορηθεί από τους υποστηρικτές της δικτυακής ουδετερότητας, ότι παρείχε φθηνότερα τη ροή βίντεο από την Netflix και την HBO, θέτοντας σε μειονεκτική θέση άλλες υπηρεσίες βίντεο.
Χωρίς δικτυακή ουδετερότητα, οι πάροχοι διαδικτύου μπορούν να κάνουν ανάλογες προσφορές στο κοινό, ίσως και με πιο επιθετικό τρόπο, κάτι που πιθανόν να θεωρείται θετικό από τους καταναλωτές που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα για τα streaming τους.
Ωστόσο, κάποιοι φοβούνται ότι είναι επίσης πιθανό οι πάροχοι διαδικτύου να ξεκινήσουν μια μέρα να χρεώνουν τους πελάτες πολύ πιο ακριβά, για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Netflix που περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στους μηνιαίους λογαριασμούς μας.
ΔΗΛΑΔΗ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ;
Οχι ακριβως. Κατ’ αρχάς χρειάζονται δύο περίπου εβδομάδες για να τεθούν σε ισχύ οι νέοι ΜΗ-κανόνες. Είναι πολύ πιθανό η υπόθεση αυτή να φτάσει στα δικαστήρια, ίσως και στο Κογκρέσο.


Η σημερινή μέρα είναι πραγματικά πολύ σημαντική για τις εξελίξεις που έρχονται στο μιντιακό περιβάλλον, καθώς εκτός από την ιστορική απόφαση της FCC, ανακοινώθηκε και η εξαγορά της 21st Century Fox από τον κολοσσό της Disney. 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Happiness...

$
0
0

 Το κυνήγι της "ευτυχίας"στη σύγχρονη κοινωνία, μας οδηγεί στο απόλυτο τίποτα, σε μια "παγίδα"ανθρωποποιημένων αρουραίων...

 Το "κυνήγι της ουράς"μας. Βία, εξαντλητικοί ρυθμοί, καταναλωτισμός, αποξένωση, κατάθλιψη...

 Η φάρμα των "ζώων"...

 Ένα εξαιρετικό animation από τον Steve Cutts....

Happiness from Steve Cutts on Vimeo.

aftofotos

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Παιάνας ....

$
0
0


Όταν οι Καιροί το επιβάλλουν...
το πάθος γίνεται λαχτάρα...
και η λαχτάρα ένταση...
και η ένταση ορμή... 
και οι ποιητές που πριν υμνούσαν το πάθος,
αφήνουν παράμερα την πένα τους... 
κι αδράχνουν τα "όπλα"που τους απέμειναν...
κι αρχίζουν να (προσ)εύχονται...
Παιάνα Εμψυχωτικό...
Καιροί ου μενετοί...
Καιροί φρίκης,διάχυτοι κοινωνικής αδικίας...
όπου η Πίστη στον Άνθρωπο έχει προ πολλού εκλείψει...
Άραγε προλαβαίνουν όλοι οι Άνθρωποι ν'αγαπήσουν ;;;
Ναι...αλλά μέχρι ν'αφήσουν την απόγνωση και την απελπισία να τους αφανίσουν....

ΑΙΧΜΗ


Πιστεύω σε κείνον που χτίζει, κι αγεροκρέμεται μες στον ουρανό,σαν Θεός και κατευνάζει το χάος...
Πιστεύω σε κείνον που θερίζει, και το δρεπάνι του κυματίζει ολόφωτο
σαν τα λαγόνια της αγαπημένης μου...



Πιστεύω σε κείνον που αγαπάει, όπως πιστεύω και σε κείνον που μισεί...
Πιστεύω σε κείνον που αμαρτάνει και ζητάει με δάκρυα να τον συγχωρέσουν...
Πιστεύω και σε κείνον που αμαρτάνει,συγχωρνάει μοναχος τον εαυτό του
και προχωράει...


Πιστεύω στη μέρα που σου δίνει τα πράγματα μες στο φως...
Πιστεύω και στη νύχτα που ξαναδίνει τα πράγματα μες στην καρδιά σου...


Πιστεύω στο αλάτι και στο κάρβουνο, 
στις μέλισσες και τα Παιδιά...


Πιστεύω στις πολιτείες, που η βουή τους, σαν τους ραψωδούς,
έξω απ'το παράθυρό σου, τραγουδάει την οδύσσεια της καθημερινότητας...
Πιστεύω και στη σιωπή, τα βράδια, στους κάμπους,
όταν ακούς ν'αναστενάζουν από γήινη ευτυχία τα καρπούζια...


Πιστεύω στους αντρείους, όπως πιστεύω και στους δειλούς,
και τρέχω μ'εκείνον που χυμάει στην έφοδο και πέφτει μες στις σφαίρες και το θρίαμβο,
και πέφτω κι εγώ μαζί του,
και φεύγω με κείνον που λιποτακτεί και κλαίει, και που είναι απ'όλους
περιφρονημένος - μα ζωντανός.
Και κλαίω κι εγώ μαζί του.


Η Αφθονία της Πίστης μου είναι ένας άλλος, έκτος, δίχως όνομα, ωκεανός,
που ταξιδεύω πάνω του,
χωρίς χάρτες και τιμόνια, με μόνο την Καρδιά για οδηγό,
γιατί η Αγάπη πού'χω μέσα μου μπορεί κι ένα ακυβέρνητο καράβι  
να τ'οδηγήσει στο δρόμο το σωστό...


Πιστεύω στα κατώφλια, 
στα γυμνά ποδάρια, 
στους σιδερένιους γερανούς και τα πορτοκάλια...


Πιστεύω και στον Ανθρωπάκο, στη γωνιά του δρόμου, που βγάζει το καπέλο του
και χαιρετάει ταπεινά, την ώρα που οι άλλοι τον σκουντάν και τον χλευάζουν...
Και δοξάζομαι κι εγώ μαζί του.


Πιστεύω στους μεγάλους εφευρέτες, 
τους ήρωες, 
τους ποιητές,
που αλλάζουνε, με μια χειρονομία, τη γεωγραφία και τα πεπρωμένα...


Πιστεύω και στα ταπεινά βόδια που σηκώνουνε στη ράχη τους,
σα δόξα,
το αιώνια ανάλλαχτο κι ολοπόρφυρο δειλινό...
Πιστεύω σε σας που κρατάτε ψηλά τις σημαίες και προχωράτε μες στον ενάντιο άνεμο...


Πιστεύω και σε σένα που σηκώνεις σα σημαία την Καρδιά σου,
και προχωράς μες στο ενάντιο πλήθος...


Πιστεύω στο άπειρο, μπορώ να κάθομαι ώρες και να διαβάζω τον ουρανό,
τα χείλη μου είναι βαρειά απ'την κερήθρα των άστρων
και συχνά έστειλα την ψυχή μου να παραθερίσει στο Άγνωστο...


Πιστεύω και στη γλυκειά ετούτη γη, γεμάτη μαχαιρώματα
και ζεστούς γυναικείους κόρφους...
Πιστεύω στο χώμα, αυτό το χώμα που πατάω και που με καρτερεί 
κει κάτω, μες στη σκοτεινιά, όπου σαλεύουν οι ρίζες,
κοιμούνται οι νεκροί
 και τραγουδάνε κιόλας μεθυσμένα τ'αυριανά κρασιά...


Πιστεύω και σε κείνα που δεν πιστεύω...

Αμήν !!!

"Σύμβολο Πίστεως"

                                                                         Τάσος Λειβαδίτης




Οι αριστοτεχνικά σμιλεμένοι,πολύχρωμοι και πολύφωνοι πίνακες,είναι επιλεγμένοι από την καταπληκτική συλλογή του δημιουργού,Mark Kostabi...


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Πές

$
0
0

Πες ότι έχεις πάει στη ζούγκλα και συναντάς έναν μαύρο τυπάκο πού κρατάει ακόντιο για άμυνα και επιβίωση και έχει κόκαλο περασμένο στη μύτη του.

Ξέρεις, αυτούς τους μαύρους με τις λευκές ψυχές, πού τι κρίμα αυτές δεν φαίνονται.

Αυτούς πού είναι ανεβασμένοι στα ποικιλόμορφα καταπράσινα δέντρα της φύσης ενώνοντας Γή και Ουρανό.

Αλήθεια. Πώς τον χαιρετάς και τι του λες ;

Γειά σας. Τι κάνετε ; Πώς είστε ;

Εγώ πάντως έχω αρχίσει να δυσκολεύομαι στη χρήση πληθυντικού ευγενείας απέναντι σ’ αυτούς πού γνωρίζω, αλλά και πρωτογνωρίζω στη δική μου-μας ζούγκλα με τους λευκούς.

Αυτούς πού στη δική μου-μας σύγχρονη ζούγκλα έχουν καλοχτενισμένα μαλλιά, έχουν περασμένη γραβάτα στον λαιμό και στο χέρι τους κρατάνε επιθετικό μολύβι και χαρτί προκειμένου να πληγώσουν και να σκοτώσουν λόγω ψυχικού πρωτογονισμού, ανωμαλίας και απληστίας. Αυτούς πού εξέλιξαν τα επιθετικά εργαλεία τους και στα οπλοστάσια τους πρόσθεσαν κάμερες, τηλεοράσεις, αλλά και το υπερόπλο Ιντερνέτ !

Κάποτε ακούγαμε ότι μέσα στα τροπικά δάση υπήρχαν κάποιες πρωτόγονες φυλές πού ήταν «Κυνηγοί κεφαλών».

Αυτοί, λέει, έκοβαν κεφάλια και μετά έκαναν τελετές όπου τα έβαζαν μέσα σε καζάνια, τα έβραζαν και τα έτρωγαν ολόκληρα.

Σήμερα όμως, δυστυχώς κάποιοι λίγοι, διαπιστώνουμε με θλίψη και φόβο ότι κάποιες «πολιτισμένες» φυλές έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και είναι «Κυνηγοί αφελών» !!! Το είδος λέγεται «Λερναία Ύδρα».


Αυτοί, οι τωρινοί, οι σημερινοί, αλλά δυστυχώς και οι αυριανοί, λόγω "προόδου"και εξέλιξης, μιάς εξέλιξης πρός τά πίσω, το κάνουν αλλιώς.

Τα ρίχνουν μέσα σε Κάλπες, σε τηλεοπτικά Κανάλια, σε Εφημερίδες (ΜΜΕ ή αλλιώς ΜΜΠΕέεεε), στο χμ… Διαδίχτυο ή κατ’ ευφημισμό Διαδίκτυο και μετά τον βρασμό τους τρώνε μόνο τα μυαλά.

Ο πολλαπλασιασμός των Αγάδων σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, άλλωστε, δικαιολογεί απόλυτα τον υπερπολλαπλασιασμό των «Αγιασμένων» και των «Αγίων» γύρω μας !!! Αυτό όντως είναι ένα αληθινό θαύμα !!!

Ξέρεις, αναφέρομαι σε αυτούς τους λευκούς με τις μαύρες ψυχές, πού δυστυχώς δεν τούς φαίνονται.

Αυτούς πού είναι ανεβασμένοι ή αλλιώς σκαρφαλωμένοι και με τη βοήθεια της ανεμόσκαλας των πτυχίων, των διδακτορικών και πολλών άλλων μεγάλων τίτλων στα διάφορα 3D εκτυπωμένα πλαστικά αξιώματα, καθισμένοι σε επεξεργασμένα πολύχρωμα γραφεία, καθίσματα, αλλά και κρεβάτια, προερχόμενα από τα καταπράσινα δέντρα της φύσης, για όσους τη θυμούνται.

Αλήθεια. Πώς τους μιλάς ; Πώς τους συμπεριφέρεσαι όταν τους συναντάς, τώρα πια όχι μόνο διά ζώσης, αλλά και στα Windows, όπως τά λένε στη μητρική τους γλώσσα ακόμα και οι έλληνες ;
Πες 


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΗΘΙΣΕΣ..!

$
0
0


Κοιτάζεις τον ορίζοντα της θάλασσας.
Κύματα δε θάρθουν ποτέ να σκουπίσουν το κλάμα σου.
Δε θα σου διώξουν το λυγμό.
Στο βλέμμα σου δε θα υπάρχει ελπίδα.
Τα μαλλιά σου θα είναι λυπημένη θημωνιά.

Τι μπορούν να κάνουν τα αγάλματα;

Όνειρα πιασμένα με ονειροπαγίδες.
Κοιμάσαι πάνω σε συνήθειες.
Συνήθισες να προσπαθείς.

Συνήθισες να κρύβεσαι.
Κάποτε θα γευτείς το αίμα σου.
Θα σιχαίνεσαι να σκοτώνεσαι κάθε βράδυ.
Όλα ψιθυρίζουν από το υπόστρωμα.
Όλα έχουν προβλεφτεί.

Παραπλανήθηκες από τα αστέρια;

Δεν πρέπει να χαθείς.
Διάλεξε τα όνειρα.
Βάλτα καλά μες στο κρανίο σου.

Θα ξαναγεννηθούμε;

Θα βρούμε την αγάπη;

Πραγματικότητα που μας βιάζει.
Χαμογέλα για να αλλάξει η ζωή.

Εσένα, ποιος σε κάλεσε;

Ηδονή που σου χτυπάει την πόρτα.
Καταλαμβάνει τη θέση στο μυαλό.
Τα "θέλω"που δε λογάριασες.
Συνήθισες το υποκατάστατο.

Συνήθισες το "μου λείπεις".
Συνήθισες το "δε μπορώ".

Μη δικαιολογείσαι.

Συνήθισες το ψέμα.


Υ.Γ.: Δε θέλω άλλο να μείνω εδώ. Πάω να φτιάξω ένα δικό μου κόσμο!


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>