Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live

Τι θα πάθεις αν πέσει στάχτη στο ποτό σου και 4 ακόμη ατυχήματα!

$
0
0
Ήπιατε νερό με σαπουνάδα, έσπασε το θερμόμετρο ή ήπιατε κρασί με φελλό; Αντιμετωπίστε τα με τις παρακάτω συμβουλές…
Πάει ο φελλός! Έπεσε στο κρασί
Σίγουρα σας έχει συμβεί να ανοίγετε ένα μπουκάλι κρασί και να πέφτει μέσα ένα κομμάτι φελλού. Αρκετοί μάλιστα έχουν ακούσει ότι αν πιεις κρασί με φελλό μπορεί να προκληθούν διαταραχές στο γαστροπεπτικό σύστημα. Αλήθεια ή ψέματα;
Τι μπορεί να σας προκαλέσει: Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην πάθετε απολύτως τίποτα αφού ο φελλός δεν είναι επικίνδυνος. Ίσως ωστόσο, σε ελάχιστες περιπτώσεις, να έχετε για μικρό χρονικό διάστημα αέρια ή φούσκωμα.

Στάχτη στο ποτό μου!


Αν σας πέσει στάχτη το πιο πιθανό που μπορεί να πάθετε είναι ναυτία, να ζαλίζεστε και να κάνετε εμετούς. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν η στάχτη ανακατευτεί με το ποτό ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος αργεί ή παύει για ένα διάστημα με αποτέλεσμα τα παραπάνω συμπτώματα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πιείτε πολλά ποτήρια νερό(περίπου 7) έτσι ώστε να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός σας. Τα συμπτώματα θα περάσουν μετά από λίγες ώρες. Αν ωστόσο δεν αισθάνεστε καλά μετά από μεγάλο διάστημα επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Τι αφρίζει στο νερό;
Η σαπουνάδα στο ποτήρι που βάλατε να πιείτε μπορεί να είναι από ένα ποτήρι που δεν ξεπλύνατε καλά. Τα κυριότερα συμπτώματα σε μια τέτοια περίπτωση, αν βέβαια ήπιατε αρκετή σαπουνάδα, είναι διάρροια, πόνους στην κοιλιά και εμετός.
Τι μπορείτε να κάνετε: Τα παραπάνω δεν είναι ανησυχητικά αφού μέχρι την επόμενη μέρα το πολύ θα έχουν υποχωρήσει. Αν τα συμπτώματα σας ενοχλούν μετά από 24 ώρες επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Προσοχή, αν ήπιατε σαπουνάδα πριν τον νυχτερινό σας ύπνο και κάνετε εμετούς περιμένετε λίγη ώρα γιατί είναι επικίνδυνο να πάτε αμέσως για ύπνο. Αν ήπιατε κατά λάθος απορρυπαντικό πλυντηρίου ή κάποιο άλλο παρόμοιο προϊόν επικοινωνήστε άμεσα με το κέντρο δηλητηριάσεων.(210-7793777).
Έσπασε το θερμόμετρο
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο υδράργυρος είναι τοξικός. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πάντως ότι σε γενικές γραμμές τα θερμόμετρα παλιάς μορφής δεν περιέχουν τόσο μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, που να είναι ικανές να μας βλάψουν. Επισημαίνουν ωστόσο ότι καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, αν το θερμόμετρο σπάσει και να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις, καλού – κακού. Φορέστε γάντια, καθαρίστε με ένα χαρτί τον υδράργυρο, αερίστε το χώρο και βάλτε τον υδράργυρο σε μια σακούλα καλά κλεισμένη.
Πότε πρέπει να προσέξετε: Ο υδράργυρος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας αν εξατμιστεί και στην συνέχεια τον εισπνεύσετε αφού οι ατμοί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον εγκέφαλο. Αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο είναι δύσκολο να συμβεί.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η ζωή είναι, απλά μαθηματικά. Παίρνεις εκείνο που σου αξίζει. (Osho)

$
0
0


Η καλοσύνη δεν έχει καμία σχέση με το χρηματικό κέρδος. Η καλοσύνη κερδίζει κάτι πολυτιμότερο, κερδίζει ηρεμία του νου. Ο ενάρετος δεν χρειάζεται να ανησυχεί για πράγματα που αφορούν τα εγκόσμια. Μπορεί να μην έχει παλάτι, αλλά θα ζήσει με μεγαλύτερη ευδαιμονία στην καλύβα του από έναν βασιλιά που ζει στο παλάτι του. Ο ενάρετος δεν θα μπορέσει να αποκτήσει παλάτι, αλλά θα αποκτήσει μακαριότητα. Ο πονηρός θα τα καταφέρει να φθάσει στο παλάτι, αλλά θα χάσει τελείως την ηρεμία του νου, θα χάσει κάθε επαφή με τον εαυτό του.
Επομένως, για μένα είναι πολύ απλό. Εάν θέλεις τον εσωτερικό κόσμο και τα πλούτη, να είσαι καλός, να είσαι ενάρετος, να είσαι ωραίος και να μην ζηλεύεις εκείνους που είναι απλώς πονηροί και κερδίζουν χρήματα, που κάνουν όλων των ειδών τις εγκληματικές πράξεις και ανεβαίνουν σε πόστα και κερδίζουν φήμη και προβολή. Θέλεις να έχεις και τα δύο; Θέλεις χρήματα και εσωτερική αρμονία επίσης; Ζητάς πάρα πολλά. Κάτι πρέπει να αφήσεις και για τον πονηρό! Καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Και υποφέρει πολύ μέσα του – κι αυτό είναι μεγαλύτερο βάσανο από όσα γνωρίζεις.

Επομένως, δεν βλέπω γιατί πρέπει η ζωή να ερμηνεύεται με προϊόντα της φαντασίας. Η ζωή είναι, απλά μαθηματικά. Παίρνεις εκείνο που σου αξίζει. Μόνο μην ζητάς κάτι που δεν έχει σχέση με το ήθος σου και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τότε, δεν θα το βλέπεις έτσι όπως το βλέπεις τώρα – ότι οι ενάρετοι υποφέρουν. Όχι, κανείς ενάρετος δεν υποφέρει. Κάθε ενάρετος απολαμβάνει την μακαριότητα. Και εάν υποφέρει, τότε δεν είναι ενάρετος – είναι, απλώς δειλός. Βασικά, είναι πονηρός αλλά δεν έχει αρκετό κουράγιο να είναι πονηρός, ούτε είναι αρκετά έξυπνος για να είναι πονηρός. Η πονηριά είναι τέχνη.
Οι πονηροί πρέπει, να έχουν αυτά που τους αξίζουν. Οι φαύλοι πρέπει να έχουν αυτά που τους αξίζουν. Αλλά οι καλοί άνθρωποι δεν χρειάζεται να τους ζηλεύουν, γιατί εκείνοι έχουν τον αληθινό θησαυρό, τον εσωτερικό τους κόσμο. Πρέπει να τους συμπονούν. Πρέπει να βλέπουν εκείνους τους φτωχούς, πονηρούς πολιτικούς, τους ζάμπλουτους – πρέπει να βλέπουν την εσωτερική τους φτώχεια, το σκοτάδι μέσα τους, την εσωτερική τους κόλαση και πρέπει να τους συμπονούν, όχι να τους ανταγωνίζονται.

OSHO
Πεπρωμένο, Ελευθερία και Ψυχή
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Να αγαπάς ή να αγαπιέσαι;

$
0
0
Να αγαπάς ή να αγαπιέσαι; Να δίνεις ή να δίνεσαι;
Ποιο είναι αυτό το είδος αγάπης που ονομάζουμε «ανιδιοτελής»; Κατά πόσο είναι εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο; Γίνεται να φτάσεις στο σημείο να αγαπάς τόσο πολύ έναν άνθρωπο που να μη σε απασχολεί το αν είναι δίπλα σου ή όχι αλλά να σου αρκεί να είναι καλά χωρίς να υπάρχει ίχνος ζήλιας; Όσο εγωιστικό και να φαίνεται ή όσο εγωιστικό και αν είναι πάντα θεωρούσα οτι υπάρχει μόνο ένα είδος αγάπης. Αυτό που όταν ο άλλος είναι δίπλα σου τον αγαπάς και αν φύγει τότε παύει να σε ενδιαφέρει. Εντελώς λάθος και άτοπο. Όπως υποστηρίζει και «μια ψυχή» δεν υπάρχουν διακόπτες για τα συναισθήματα. Είναι αδύνατο σήμερα να αγαπάς κάποιον και μεθαύριο να πάψεις.
Αν αγαπήσεις μια φορά τότε αγαπάς για πάντα. Η αγάπη σου μπορεί να αλλάξει μορφή αλλά δε θα σταματήσει να είναι αγάπη.
Μα υπάρχει και αυτό το είδος της ανεκπλήρωτης αγάπης, ή καλύτερα της μονόπλευρης εκείνης χωρίς αντίκρυσμα. Εκείνης που μπορεί εσύ να έχεις τόσα πολλά να δώσεις και να μην υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος να τα λάβει. Μα ακόμα και να τα λάβει να μη μπορεί να τα ανταποδώσει. Αυτό πολλές φορές πληγώνει. Μα αν καταφέρεις να το φτάσεις στο απόλυτο σημείο που να μη σε απασχολεί το αν θα πάρεις πίσω και τι τότε μάλλον θα σημαίνει απόλυτη ευτυχία.

Τι είναι σημαντικότερο να αγαπάς ή να αγαπιέσαι; Όπως είχα δει σε μια σειρά παλαιότερα είχε τεθεί αυτό το ερώτημα και η πρωταγωνίστρια απάντησε τόσο αβίαστα: «Να αγαπάς φυσικά». 
Μου δημιούργησε πολύ θετικά συναισθήματα αυτή της η απάντηση παρόλο που δεν είχα μπει στη διαδικασία να το σκεφτώ και πολύ. Κατάλαβα όμως οτι μου δημιούργησε έναν προβληματισμό καθώς το σκεφτόμουν για αρκετές μέρες προσπαθώντας να δώσω τη δική μου απάντηση για μένα.
Μετά από διάφορες σκέψεις κατέληξα στο οτι συμφωνώ απόλυτα με την πρωταγωνίστρια. «Να αγαπιέσαι φυσικά».Δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα από το να αγαπάς με όλη σου την ψυχή που να σκέφτεσαι μόνο όμορφα. Το να αγαπάς πραγματικά με ανιδιοτέλεια σου δημιουργεί το απόλυτο αίσθημα πληρότητας. Νιώθεις πως σε αυτόν τον τομέα δε σου λείπει τίποτα. Αν αυτή σου η αγάπη έχει αντίκρυσμα τότε λογικά τυχαίνει η απόλυτη ευτυχία. Πόσα αποφθέγματα και τραγούδια έχουν γραφτεί για την αγάπη και πόσα ακόμα θα γραφτούν. Και τραγούδια και ποιήματα και αποφθέγματα και γενικότερα ότι γράφεται για την αγάπη με αγάπη είναι υπέροχο.
«Το να αγαπάς δεν είναι τίποτα.
Το να αγαπάς είναι κάτι.
Το να αγαπάς και να αγαπιέσαι είναι το παν.»
Leo Buscaglia
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Οι σιδηροδρομικές κλούβες του Θανάτου (1941-1944).

$
0
0





του Στέφανου Μίλεση

Ένα γεγονός που καταγράφηκε από όλους τους ιστοριογράφους της κατοχικής περιόδου, ήταν ο μεγάλος αριθμός από βαγόνια μετασκευασμένα που ήταν γνωστά ως "κλούβες". 

Και ενώ οι Γερμανοί κατά την αποχώρησή τους κατέστρεφαν τις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, κτήρια, γραμμές, ατμομηχανές και βαγόνια, οι μόνες που παρέμειναν άθικτες ήταν οι "κλούβες", συνεχίζοντας να προκαλούν τον τρόμο σε όσους τις έβλεπαν. 

Επρόκειτο για ένα ανοιχτό σιδηροδρομικό βαγόνι που μετατρεπόταν σε μεγάλο κλουβί, εντός του οποίου οι Γερμανοί έβαζαν κρατούμενους. Στη συνέχεια τοποθετούσαν την "κλούβα"μπροστά από τη σιδηροδρομική μηχανή, ώστε σε περίπτωση δολιοφθοράς, να σκοτώνονταν πρώτα οι κρατούμενοι που επέβαιναν σε αυτήν. Η τοποθέτησή τους στην "κλούβα"αποτελούσε μαρτύριο, καθώς από τον Πειραιά έμεναν εντός αυτής μέχρι του προορισμού, άνθρωποι που είχαν συλληφθεί φορώντας πουκάμισα και φανελάκια και γενικώς ήταν απροετοίμαστοι. Αυτοί καλούνταν στη συνέχεια να διεκπεραιώσουν τη διαδρομή μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, κρύου, βροχής ακόμα και χιονιού. Ταξίδευαν για ώρες ακάλυπτοι και εκτεθειμένοι χωρίς καμία προστασία, ενώ γνώριζαν ότι η εκεί παρουσία τους δεν θα απέτρεπε τις αντιστασιακές ομάδες από το έργο τους. 


Καθώς ο Πειραιάς διέθετε δύο τερματικούς σταθμούς σιδηροδρόμων (Πελοποννήσου και Λαρίσης) αλλά και επισκευαστική βάση σιδηροδρόμων, οι κλούβες αποτελούσαν σύνηθες κατοχικό θέαμα. Η αγριότητα του πολέμου και η λυσσαλέος αγώνας κατά των Γερμανών ωστόσο δεν εμπόδιζε τις ομάδες αντίστασης να προβαίνουν σε πράξεις δολιοφθοράς. 

Εγκαταστάσεις ΣΕΚ Πειραιώς κατεστραμμένες κατά την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων


Τα ξημερώματα της 2ας Ιουνίου του 1943 σε σιδηροδρομικό δρομολόγιο κατάφορτο από Ιταλούς στρατιώτες με προορισμό την Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε σαμποτάζ την ώρα που ο συρμός διερχόταν από σήραγγα (τούνελ Νεζερού), στο 252ο χιλιόμετρο της γραμμής. 

Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή, ώστε κατέρρευσε το τούνελ προκαλώντας το θάνατο όχι μόνο των 230 Ιταλών στρατιωτών που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία, αλλά και 25 Γερμανών που αποτελούσαν τη φρουρά της σήραγγας. Η αντιστασιακή πράξη έγινε, παρά το γεγονός ότι μπροστά από την ατμομηχανή στο συγκεκριμένο δρομολόγιο υπήρχε "κλούβα"εντός της οποίας υπήρχαν 15 όμηροι.

Η προσέγγιση των ομήρων της "κλούβας"από συγγενείς, φίλους και άλλους (όπως συμβαίνει στην πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης), αποτελούσε πραγματικό κίνδυνο καθώς μαζί με εκείνους που ήθελαν να μάθουν για την τύχη των οικείων τους, πλησίαζαν και άτομα που ενεργούσαν σε ομάδες δολιοφθοράς με σκοπό τη λήψη πληροφοριών περί του εκτελούμενου δρομολογίου.  Έτσι οι Γερμανοί πολλές φορές συνελάμβαναν και τα άτομα που προσέγγιζαν του ομήρους της "κλούβας"και τα τοποθετούσαν μαζί τους, συμπληρώνοντας τον αριθμό τους. Πολλοί συγγενείς μόλις αντιλαμβάνονταν την πρόθεση των Γερμανών, έτρεχαν αλλόφρονες να γλυτώσουν οι ίδιοι. Η γερμανική βαρβαρότητα δεν υποχωρούσε σε καμία περίπτωση από τις παρακλήσεις και από τους θρήνους των γονιών, των συζύγων, των αδελφών ή των παιδιών των μελλοθανάτων. 


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η Χαρά των Χριστουγέννων

$
0
0
χριστούγεννα
Χριστούγεννα, γιορτές, χαμόγελα και καλή διάθεση… ή μήπως όχι; Άραγε είναι το ίδιο για όλους; Σίγουρα όχι… Υπάρχουν άνθρωποι που είναι γεμάτοι χαρά (και φαίνεται στα πρόσωπά τους) κι άλλοι που βιώνουν μία θλίψη. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστάσεις υπάρχουν κι άλλων πολλών ειδών καταστάσεις.
Για παράδειγμα, σίγουρα όλοι μας θα μπορούσαμε να πούμε για γονείς που ενδεχομένως να δυσκολεύονται οικονομικά αλλά για να μπορέσουν να κρατήσουν την μαγεία των Χριστουγέννων, κι όλα τα μηνύματα της γιορτής, ζωντανά, οπλίζονται με το πιο λαμπερό χαμόγελο και φροντίζουν για μία ακόμα πετυχημένη παράσταση!
Άραγε πόση δύναμη χρειάζεται ένας γονιός για να είναι πάντα με την καλή διάθεση και το χαμόγελο, ακόμα κι όταν όλα πάνε στραβά;
Με αυτή την σκέψη στο μυαλό μου, περπατάω στους δρόμους της γενέτειράς μου κι αναπολώ τις στιγμές που ήμουνα παιδί. Βλέπω γύρω μου τις βιτρίνες των μαγαζιών στολισμένες, ο Δήμος έχει στολίσει τους δρόμους και τα δέντρα με λαμπιόνια. Και κάπου στο βάθος, πέρα από τη βοή του δρόμου ακούγονται χαρμόσυνα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Όλα αυτά μαζί σαν μία καλά κουρδισμένη μπάντα, παίζουν την μουσική της χαράς. Σαν να προσπαθούν να με βάλουν στο κλίμα των γιορτών. Κι οι σκέψεις απ’ όταν ήμουν παιδί τώρα είναι ακόμα πιο έντονες. Σκέψεις ανάμικτες και συναισθήματα μπερδεμένα.
Ένα μικρό πάρτι στήθηκε μέσα μου, διαφορετικό από αυτό που προστάζει η γύρω μου ατμόσφαιρα. Χαρά, Θλίψη, Απορίες, Νοσταλγία, Θυμός όλα μαζί στήσανε ένα ξέφρενο γαϊτανάκι. Βλέπω μαμάδες να περπατάνε, τραβώντας τα παιδιά και θυμάμαι εμένα παιδί να με κρατάει από το χέρι η μητέρα μου να τρέξουμε να προλάβουμε να κάνουμε όλα τα ψώνια. Να αγοράσουμε τις προμήθειες για το παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι που θα είναι όλοι οι συγγενείς καλεσμένοι. Ένα γλέντι που όλοι θα είμαστε χαρούμενοι. Δεν υπάρχει χώρος για στενοχώρια, ούτε για κακοκεφιές. Θυμάμαι επίσης το πρωινό ξύπνημα νωρίς νωρίς για να προλάβουμε να πούμε τα κάλαντα. Και λίγο αργότερα, ο απολογισμός των κόπων μας. Άραγε βγάλαμε αρκετά για να αγοράσουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι;
Και κάπου εκεί έρχεται κι η πρώτη απορία. Άραγε οι γονείς μου είχαν τη διάθεση για όλα αυτά; Ή Απλά προσπαθούσαν να κρατήσουν την ατμόσφαιρα χαρούμενη για χάρη μου; Πόσο διαφορετικά θα ήταν εάν δεν είχαν την υποχρέωση να κάνουν τη ατμόσφαιρα γιορτινή;
Πόσο διαφορετικά είναι όταν ένας ενήλικας επιλέγει να ακολουθήσει τα δικά του θέλω κι όχι αυτά που προστάζει η εποχή; Μία εποχή με «ιδιαίτερες στιγμές» από τα παιδικά μας ακόμα χρόνια. Στιγμές οικογενειακές με πολλά «πρέπει» και λίγα «θέλω». Δεν είναι λίγοι αυτοί που για τους δικούς τους λόγους, νιώθουν στενοχώρια την περίοδο των Χριστουγέννων. Η νοσταλγία κι η θλίψη χαρακτηριστικά που συντροφεύουν αυτούς που θέλουν να μείνουν μακριά από την εορταστική ατμόσφαιρα. Νοσταλγία για τα χρόνια που πέρασαν, ίσως και για ανθρώπους που δεν είναι πια δίπλα μας, ή ακόμα και για φιλίες που κάποτε σηματοδοτούσαν τη ζωή μας και τώρα δεν είναι πια εδώ.
Θλίψη για τους χαμένους έρωτες αλλά και για τη ζωή που ενδεχομένως δεν είναι όπως θα θέλαμε. Στενοχώρια για αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πια κοντά μας να ζήσουμε παρέα την αλλαγή του χρόνου, να αγκαλιαστούμε, να ευχηθούμε με όλη μας την αγάπη από καρδιάς για το νέο έτος. Άλλοι πάλι έχουν τόσο κόσμο γύρω τους κι όμως είναι τόσο μόνοι. Πολλές φορές ακόμα και μέσα σε μία σχέση ή σε ένα γάμο όπου νιώθουν ότι δεν τους ακούνε και δεν τους καταλαβαίνουνε, υπάρχει μοναξιά.
Ναι, το βρήκα. Αυτή είναι η σωστή λέξη. ΜΟΝΑΞΙΑ.
Θα αναρωτιέσαι άραγε, τι συμβαίνει κι είναι όλοι τόσο χαρούμενοι κι εσύ νιώθεις τόσο έξω από αυτό και θες να μείνεις μόνος. Γιατί να μη θες να στολίσεις και να μη θες να βρεθείς σε ένα από τα οικογενειακά τραπέζια; Γιατί να σε ενοχλούν όλα αυτά, να τα βρίσκεις μία σκέτη φρίκη και να θες να κρυφτείς κάτω από τα σκεπάσματα και να θες να ξαναβγείς όταν όλα αυτά θα έχουν τελειώσει; Ίσως γιατί απλά αλλιώς να τα είχες φανταστεί, να ήθελες να είναι κάπως διαφορετικά τα Χριστούγεννα. Δεν είναι όμως. Όλα τα θέλω σου κι οι προσδοκίες σου πάνε χαμένα.
Ο έρωτας που δεν ήρθε, η σχέση που προσδοκούσες, τα παιδιά που χάθηκαν και ποτέ δεν μεγάλωσαν, η προαγωγή που τόσο περίμενες ή απλά και ένα ταξίδι που θα ήθελες να κάνεις και τελικά δε θα μπορέσεις. Οι γιορτές έρχονται και γιγαντώνουν τις προσδοκίες μας και τα θέλω μας. Κι εάν δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό, τότε ένα παλιό γνωστό μοτίβο από το παρελθόν σου χτυπάει την πόρτα. Αυτό από τότε που ήσουν μικρό παιδί, που όφειλες να συμβιβαστείς στα «πρέπει». Έτσι και σήμερα. Πρέπει να βάλεις το χαμόγελό σου και την καλή διάθεση και να είσαι χαρούμενος. Είπαμε, δεν υπάρχει χώρος για στενοχώριες και κακοκεφιές. Ή μήπως υπάρχει; Δεν είσαι πια παιδί.
Ως ώριμος ενήλικας, μπορείς να επιλέξεις να είσαι ο εαυτός σου.
Δε χρειάζεται να καταπιέσεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που δε θέλεις. Έχεις την επιλογή ως ενήλικας να αποφύγεις αυτά που σε ζορίζουν και πιθανόν να σε πικράνουν. Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα. Αυτό που εσύ αντέχεις και με ανθρώπους που μπορούν να σε ακούσουνε και να σε καταλάβουν.
Οι χαρές κρύβονται στα μικρά πράγματα. Είναι στο χέρι μας να τις ανακαλύψουμε.
Πολλές φορές, ίσως και με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Μη διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια. Αυτό δείχνει αγάπη και φροντίδα για τον εαυτό σου. Δείχνει τη δύναμη που διαθέτεις και την επιθυμία να κάνεις κάτι για σένα.
Αρθρογράφος: Παναγιώτης Εμμανουηλίδης
Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Το εορταστικό τραπέζι σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

$
0
0

H ονειρική ατμόσφαιρα των εορτών, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά με τη βοήθεια του Φενγκ Σούι και να μας χαρίσει υπέροχες στιγμές θαλπωρής και ομορφιάς.

Σχεδόν σε όλες τις παραδόσεις, ένα τραπέζι γεμάτο με πλούσια εδέσματα συμβολίζει τον πλούτο και την ευημερία της οικογένειας. Image: Supplied
ΜΕ ΤΗΝ καθοδήγηση του Φενγκ Σούι μπορούμε να στρώσουμε το εορταστικό τραπέζι μας, είτε πρόκειται για τις μεγάλες γιορτές είτε για τις οικογενειακές, έτσι ώστε να εκπληρώσει όλους αυτούς τους σκοπούς και να εξασφαλίσει υπέροχες στιγμές σε όλα τα μέλη της οικογένειας και τους καλεσμένους μας. Με οδηγό το Φενγκ Σούι, σας δίνουμε μερικές απλές συμβουλές που θα σας εξασφαλίσουν ένα αρμονικό και πανέμορφο εορταστικό γεύμα ή δείπνο.

Τα χρώματα της τραπεζαρίας

Θα πρέπει να είναι ζωηρά και φωτεινά, ώστε να δημιουργείται η κατάλληλη ατμόσφαιρα για τη λήψη και τη χώνεψη της τροφής. Τα μουντά χρώματα καταθλίβουν και χαλάνε την όρεξη των ανθρώπων.
Ο φωτισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία μιας χαρούμενης ατμόσφαιρας. Αποφύγετε το φωτισμό που δημιουργεί έντονες φωτοσκιάσεις και προτιμήστε το απαλό, άπλετο φως που διαχέεται ευχάριστα στο χώρο. Φροντίστε ώστε τα κεριά που θα τοποθετήσετε στο τραπέζι να μην ενοχλούν στο σερβίρισμα και να μην αποτελούν εμπόδιο στις κινήσεις των παρακαθήμενων.
Αν υπάρχει καθρέφτης στο χώρο, φροντίστε ώστε να καθρεφτίζει το πλουσιοπάροχο τραπέζι, χωρίς όμως να φέρνει σε δύσκολη θέση όσους κάθονται σε αυτό.
Οι καρέκλες με ψηλή ράχη, και κατά προτίμηση με μπράτσα, προσφέρουν στήριξη και προστασία, καθώς αναπαριστούν το σχηματισμό της Χελώνας, της Τίγρης και του Δράκοντα.
Η θέση στην οποία κάθεται κανείς έχει μεγάλη σημασία για το Φενγκ Σούι. H κεντρική θέση του χώρου θα πρέπει να έχει πίσω της έναν τοίχο χωρίς παράθυρα και να βλέπει προς την πόρτα του δωματίου. H πιο ευάλωτη θέση είναι αυτή που έχει πίσω της την πόρτα, ενώ αμέσως μετά έρχονται οι θέσεις που έχουν πίσω τους παράθυρα. Σιγουρευτείτε ότι κανένας από τους προσκεκλημένους σας δεν έχει πίσω του κάποιο μυτερό αντικείμενο που να τον σημαδεύει – κάτι τέτοιο θα τον δυσκόλευε πολύ να χαλαρώσει.
Η κατεύθυνση προς την οποία κοιτάζουν οι καλεσμένοι, επηρεάζει τη στάση και τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, κάποιος που αντικρίζει το Νότο, δέχεται τη φλογερή, καλοκαιρινή ενέργεια που σχετίζεται με την κατεύθυνση αυτή, η οποία θα τον βοηθήσει να γίνει πιο κοινωνικός και εξωστρεφής.

Το σχήμα του τραπεζιού είναι επίσης σημαντικό γιατί έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα του γεύματος που πρόκειται να σερβιριστεί. Τα στρογγυλά και οβάλ τραπέζια τείνουν να κάνουν τους επισκέπτες να φεύγουν νωρίς, καθώς το τσι (ενέργεια), κινείται γρήγορα γύρω τους. Τα τετράγωνα τραπέζια είναι επιτρεπτά, γιατί δημιουργούν μια αίσθηση σταθερότητας. Τα ορθογώνια τραπέζια δεν είναι τόσο κατάλληλα, καθώς αυτοί που κάθονται στις κορυφές τους, τείνουν να απομονώνονται από τους υπόλοιπους.
Τα ιδανικά τραπέζια, όσο κι αν μας κάνει εντύπωση, είναι τα οκταγωνικά, τα οποία επιτρέπουν σε όλους τους καλεσμένους να συμμετέχουν στη συζήτηση και επιπλέον αντιπροσωπεύουν τον κόσμο, όπως αυτός συμβολίζεται με το μπαγκούα.

Αρμονικά γεύματα

Τοποθετήστε μια πυξίδα στο κέντρο του τραπεζιού. Αν υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα στο τραπέζι, κρατήστε την στον αέρα, πάνω από αυτό. Σημειώστε τις τέσσερις κατευθύνσεις σε ένα κομμάτι χαρτί και τοποθετήστε το στην ανάλογη θέση.
Αν προτιμάτε τη νότια κατεύθυνση, θα πρέπει να καθίσετε έτσι ώστε να βλέπετε νότια, ακριβώς όπως δείχνει και η βελόνα της πυξίδας. Μπορείτε να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες από το σχεδιάγραμμα που σας δίνουμε ώστε να τοποθετήσετε τους προσκεκλημένους σας στην ιδανική γι’ αυτούς κατεύθυνση:
Νότος: διασκέδαση, πάρτυ
Νοτιοδυτικά: φιλίες, οικογενειακή αρμονία
Δύση: χαρά, παιχνιδιάρικη διάθεση
Βορειοδυτικά: πειθαρχία, αυτοέλεγχος
Βορράς: χαλάρωση, ηρεμία
Βορειοανατολικά: διαύγεια, αίσθηση σκοπού
Ανατολικά: θετική σκέψη, αυτοπεποίθηση
Νοτιοανατολικά: ευχάριστη συζήτηση, νέες ιδέες
Νότια κατεύθυνσηΚάποιος που κάθεται νότια, θα αισθάνεται κοινωνικός και ικανός να εκφραστεί ελεύθερα. Είναι πιο εύκολο γι’ αυτόν να τραβήξει την προσοχή των άλλων. Αυτή η θέση λοιπόν, προσφέρεται για όσους έχουν την τάση να κλείνονται στον εαυτό τους, αλλά αντενδείκνυται για άτομα νευρικά και αγχώδη.
Νοτιοδυτική κατεύθυνσηΑυτή είναι η ιδανική κατεύθυνση για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους. Βοηθάει το άτομο να είναι πρακτικό και προσγειωμένο κατά τη διάρκεια του γεύματος και θεωρείται η ιδανική θέση για τη μητέρα του σπιτιού.
Δυτική κατεύθυνσηΗ ενέργεια που πηγάζει από τη Δύση, βοηθά στη δημιουργία μιας χαρούμενης και παιχνιδιάρικης διάθεσης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη λοιπόν σε όσους είναι πολύ σοβαροί και επιβλητικοί στη διάρκεια του γεύματος. Η θέση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερα αρμονικές συνθήκες για τα παιδιά.
Βορειοδυτική κατεύθυνσηΗ ενέργεια αυτή χαρίζει οργανωτικό πνεύμα και αξιοπρεπή συμπεριφορά. Καθιστά το άτομο που τη δέχεται επιβλητικό και θεωρείται η ιδανική θέση για τον πατέρα του σπιτιού. Δεν προσφέρεται για άτομα που έχουν την τάση να ελέγχουν τους άλλους και να τους καθοδηγούν.
Βόρεια κατεύθυνσηΗ θέση αυτή προωθεί μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας κατά τη διάρκεια του γεύματος. Είναι ιδανική για τα άτομα που έχουν την τάση να τρώνε βιαστικά, να μιλάνε πολύ ή παρουσιάζουν μια ευέξαπτη συμπεριφορά.
Βορειοανατολική κατεύθυνσηΗ βορειοανατολική ενέργεια προωθεί την κοινωνικότητα και την εξωστρέφεια. Είναι λοιπόν, ιδιαίτερα ευνοϊκή για άτομα που είναι ντροπαλά ή που δυσκολεύονται να πάρουν μέρος σε μια συζήτηση. Η θέση αυτή είναι εντελώς ακατάλληλη για παιδιά που έχουν την τάση να ξεσπάνε και είναι κακότροπα.
Ανατολική κατεύθυνσηΗ θέση αυτή χαρίζει ενθουσιασμό και ενέργεια, κάνοντάς την ιδανική για όσους έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και δεν χαρακτηρίζονται για την αισιόδοξη στάση τους. Θεωρείται ιδανική θέση για παιδιά, φτάνει να μην έχουν την τάση να γίνονται πολύ θορυβώδη.
Νοτιοανατολική κατεύθυνσηΗ θέση αυτή ενδείκνυται για όσους θέλουν να αποκτήσουν νέες ιδέες και να αναπτύξουν επικοινωνία με τους άλλους. Η ενέργεια της κατεύθυνσης αυτής διευκολύνει την επαφή και την επικοινωνία, ενώ συγχρόνως μειώνει τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις.

Το οικογενειακό τραπέζι

Ένας γενικός κανόνας για το πώς πρέπει να κάθονται τα διάφορα μέλη της οικογένειας στο τραπέζι είναι ο εξής: οι γονείς μπορούν να κάθονται αντικρίζοντας τη βορειοδυτική και νοτιοδυτική κατεύθυνση, ενώ τα παιδιά μπορούν να καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες θέσεις.

Η γεύση και τα 5 στοιχεία του Φενγκ Σούι

Το ισορροπημένο φαγητό είναι επίσης σημαντικό για το εορταστικό τραπέζι μας. Τα γεύματα θα πρέπει να ετοιμάζονται έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ γιν και γιανγκ ενεργειών, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη τα πέντε στοιχεία του Φενγκ Σούι. Ορισμένες τροφές θεωρούνται γιν, ενώ άλλες θεωρούνται γιανγκ. Παράλληλα, υπάρχουν συγκεκριμένες γεύσεις, οι οποίες σχετίζονται με τα πέντε στοιχεία.
Για το χριστουγεννιάτικο δείπνο μας, μπορούμε να φροντίσουμε ώστε να υπάρχει μια αρμονική σύνθεση γιν και γιανγκ τροφών. Και εμείς οι ίδιοι μπορεί να αποκτήσουμε γιν διάθεση, όταν νιώθουμε κουρασμένοι και καταπονημένοι ή αντίστοιχα γιανγκ, όταν μας είναι δύσκολο να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε. Φροντίζουμε, λοιπόν, να έχουμε στο τραπέζι μας γιν τροφές, όπως είναι το αλκοόλ, οι σοκολάτες, τα χόρτα, τα φρούτα, οι πατάτες, οι τομάτες, το βούτυρο, το λάδι, το μέλι, ο καφές και η ζάχαρη, αλλά και γιανγκ, όπως είναι το τυρί, τα αυγά, το κρέας, το ψάρι, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το αλάτι.

Οι γεύσεις και τα πέντε στοιχεία

Ισορροπία πρέπει να υπάρχει και στις γεύσεις, ιδιαίτερα στις σάλτσες που συνοδεύουν τα φαγητά και τις σαλάτες. Σύμφωνα με τα πέντε στοιχεία του Φενγκ Σούι:
Ξύλο (Αιθέρας) = ξινό = γινΦωτιά = πικρό = γιανγκΓη = γλυκό = γινΜέταλλο (Αέρας) = πικάντικο = γινNερό = αλμυρό = γιανγκ
Χαμηλά κεριά, σαν κι αυτά της φωτογραφίας, είναι προτιμότερα και πιο ασφαλή από τα ψηλά κεριά που μπορεί να μπαίνουν εμπόδιο στις συζητήσεις και στο σερβίρισμα των συνδαιτυμόνων. Image: Supplied
Το απαλό φως των κεριών είναι ιδανικό για μια γλυκιά και ρομαντική ατμόσφαιρα ιδίως το βράδυ των Χριστουγέννων. Την ίδια ατμόσφαιρα μπορούμε να δημιουργήσουμε με μια λάμπα που να ρίχνει το φως προς τα πάνω, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται στο ταβάνι. Αστραφτερά μαχαιροπίρουνα, κόκκινες χαρτοπετσέτες και κρυστάλλινα ποτήρια, θα προσθέσουν λάμψη και γιανγκ ενέργεια, δημιουργώντας έτσι μια συναρπαστική ατμόσφαιρα.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η NASA δείλιασε για ακόμη μια φορά… (vid)

$
0
0

Για ακόμη μια φορά η NASA δείλιασε να μιλήσει για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής και περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι βρήκε δύο νέους εξωπλανήτες, λες και πρόκειται για κάτι καινούριο!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ εντόπισε δύο νέους εξωπλανήτες, κανέναν όμως εξωγήινο… Πηγή: News Media
ΑΝΘΡΑΚΕΣ ο θησαυρός! Η αναγγελία της NASA την περασμένη Δευτέρα ότι την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου θα έκανε μια σημαντική ανακοίνωση εξελίχθηκε σε φιάσκο, αφού η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος περιορίστηκε–όπως είχε κάνει και τον Ιούνιο– να πει ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ εντόπισε δύο ακόμη εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης – λες και πρόκειται για κάτι καινούριο! (Βλέπε βίντεο στο τέλος του άρθρου).
Έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί 4.034 εξωπλανήτες, από τους οποίους 50 έχουν περίπου το μέγεθος της Γης και από αυτούς οι 30 βρίσκονται σε τέτοια απόσταση από το άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφονται, ώστε μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ζωής.
Επομένως, ποιο είναι το μεγάλο νέο;
Κατά τη NASA αυτό είναι η ανακάλυψη δύο νέων πλανητών γύρω από τον Kepler-90 – ένα άστρο παρόμοιο με τον δικό μας Ήλιο, που απέχει από τη Γη 2.545 έτη φωτός. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εκεί ένα ηλιακό σύστημα που έχει ακριβώς όσους πλανήτες έχει και το δικό μας – δηλαδή οκτώ.

Και λοιπόν; Ποιο είναι το καινούριο;
Το καινούριο, λέει η NASA, είναι η χρήση για πρώτη φορά λογισμικού της Google, πράγμα που της επέτρεψε να βρει τους δύο νέους κόσμους.
Το γεγονός πάντως ότι το νέο ηλιακό σύστημα βρίσκεται 2.545 έτη φωτός μακριά, αποκλείει το ταξίδι εκεί στο εγγύς μέλλον – άρα πρόκειται για μια μι αξιοποιήσιμη ανακάλυψη.
Επομένως, όλο το μυστήριο και η αγωνία για την «σπουδαία ανακοίνωση» της NASA διαλύθηκε σαν πομφόλυγα, με την Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος να καταγράφει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ σχετικά με την –από καιρό κλονισμένη– αξιοπιστία της.

UFO ΕΠΙΘΕΩΡΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΗΣ VIRGIN

Η όχι και τόσο αξιόπιστη NASA

Κρίνετε μόνοι σας. Ενδείξεις για την ύπαρξη και άλλων ηλιακών συστημάτων με πλανήτες σαν τη Γη υπήρχαν από τις αρχές του 1917, οι επιστήμονες όμως αρνούνταν κατηγορηματικά να τα δεχτούν.
Έπρεπε να περάσουν 70 ολόκληρα χρόνια για να αρχίσουν οι αστρονόμοι και οι άλλοι επιστήμονες του διαστήματος να δέχονται την πιθανότητα της ύπαρξης και άλλων κόσμων όπως ο δικός μας.
Η αναζήτηση εξωπλανητών άρχισε το 1988 και η πρώτη αναγγελία έγινε το 1992. Επρόκειτο –και τότε– για ένα σύστημα πλανητών που περιστρέφονταν γύρω από το πάλσαρ PSR B1257+12.
Ακολούθησε ένας καταιγισμός ανακαλύψεων με γεωμετρική πρόοδο, έτσι που σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένοι 4.034 εξωπλανήτες σε περισσότερα από 3.000 ηλιακά συστήματα, από τα οποία περίπου 700 έχουν περισσότερους του ενός πλανήτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τότε που ιδρύθηκε η NASA (1958) έως το 1988 και για 30 ολόκληρα χρόνια, οι επιστήμονές της έβγαζαν τρελό και ανισόρροπο όποιον ισχυριζόταν ότι υπάρχουν και άλλα ηλιακά συστήματα με πλανήτες όπως η Γη. Η μόνη πληροφόρηση που είχε η ανθρωπότητα για άλλους κόσμους προερχόταν –ευτυχώς– από τους συγγραφείς Επιστημονικής Φαντασίας, οι οποίοι δεν ήταν κρατικοί υπάλληλοι, όπως οι εργαζόμενοι στη  NASA, για να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τον μισθό και τη σύνταξή τους και δευτερευόντως για την αλήθεια.
Και έτσι, ενώ εδώ και καιρό λαμβάνουμε ρυθμικά ραδιοσήματα που φτάνουν στη Γη από σταθερές θέσεις στο διάστημα, ενώ έχουμε εκατομμύρια μαρτυρίες, επαφές και καταγεγραμμένες θεάσεις εξωγήινων σκαφών και διαστημοπλοίων, η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος εξακολουθεί να τηρεί συμπεριφορά στρουθοκαμήλου.
Και φυσικά ούτε λόγος για την ύπαρξη ευφυούς εξωγήινης ζωής!
ν
ν


20 σοφές φράσεις από τη Μαρία Τερέζα που θα διδάξω στο παιδί μου

$
0
0
1. Τι μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε την παγκόσμια ειρήνη; Πηγαίνετε  σπίτι και δείξτε αγάπη στην  οικογένειας σας.
2. Δεν χρειαζόμαστε όπλα και βόμβες για να έρθει η  ειρήνη, χρειαζόμαστε αγάπη και συμπόνια.
3. Μερικοί άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας ως ευλογία. Μερικοί έρχονται στη ζωή σας σαν  μάθημα.
4. Αν κρίνετε τους ανθρώπους, δεν έχετε χρόνο να τους αγαπήσετε.
5. Υπάρχει ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε αλλά δεν μπορώ εγώ και  υπάρχει ένα πράγμα που μπορώ να κάνω, αλλά  εσείς δεν μπορείτε: οπότε   ας κάνουμε κάτι όμορφο μαζί.
6. Μην αφήσετε ποτέ κάποιον, που έρχεται σε εσάς, χωρίς να φύγει καλύτερος και πιο ευτυχισμένος.
7. Δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε  σπουδαία πράγματα ,αλλά όλοι μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα με μεγάλη αγάπη.
8. Είναι εύκολο να αγαπάς τους ανθρώπους που είναι μακριά. Δεν είναι πάντα εύκολο να αγαπάς αυτούς που είναι κοντά σου.

9. Είναι πιο εύκολο να δώσεις ένα φλιτζάνι ρύζι για να ανακουφίσεις την πείνα, παρά να ανακουφίσεις την μοναξιά και τον πόνο κάποιου αντιπαθή στο σπίτι μας.
10. Τα ευγενικά λόγια μπορεί να είναι σύντομα και να ειπωθούν εύκολα, αλλά η ηχώ τους είναι πραγματικά ατελείωτη.
11. Να ζούμε απλά, έτσι ώστε οι άλλοι να μπορούν απλά να ζήσουν
12. Η πιο φοβερή φτώχεια είναι η μοναξιά και η αίσθηση ότι κανείς δεν σε αγαπάει
13. Η χειρότερη ασθένεια είναι να είμαστε κανείς για κανέναν
14. Και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε πως αυτό που κάνουμε είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά ο ωκεανός θα ήταν μικρότερος αν έλειπε αυτή η σταγόνα
15. Ακόμα και αν είστε στο σωστό δρόμο, θα σας πατήσουν αν απλά κάθεστε εκεί.
16. Μπορεί να εξαντληθείτε με την δουλειά σας, αλλά αν η δουλειά σας δεν  είναι συνυφασμένη με την αγάπη, είναι άχρηστη. Γιατί,  να δουλεύετε χωρίς αγάπη είναι σκλαβιά.
17. Αν θέλουμε πραγματικά να αγαπάμε πρέπει να μάθουμε πώς να συγχωρούμε.
18. Η αγάπη είναι ένα φρούτο όλων των εποχών και μπορεί να το φτάσει κάθε χέρι.
19. Ο λόγος που δεν έχουμε ειρήνη είναι γιατί ξεχάσαμε ότι ανήκουμε ο ένας στον άλλον.
20. Η αγάπη ξεκινάει από το σπίτι και ποτέ το θέμα δεν είναι πόσα κάνουμε αλλά πόση αγάπη βάζουμε σε αυτά.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Γιατροσόφια της Ηπείρου για κρυολογήματα (και πολλά άλλα)

$
0
0


Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος σε κάθε γωνιά του πλανήτη αναζήτησε βοήθεια στο φυτικό βασίλειο για την ανακούφιση των πόνων και των ασθενειών του. Τα βότανα αναγνωρίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από όλους τους λαούς σαν φυτά με θεραπευτικές - φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά και με μαγικές, σε κάποιες περιπτώσεις.

Συγγραφείς και γιατροί από την αρχαιότητα ακόμα έγραψαν συγγράμματα γι’ αυτά, βασισμένοι στις παρατηρήσεις και τη λαϊκή παράδοση του καιρού τους.
 Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η χρήση των βοτάνων ήταν πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας, σύμφωνα με διάφορες οικογενειακές παραδόσεις ή τις οδηγίες του πρακτικού γιατρού, της γριάς γιάτρισσας ή των γιατροσοφίων.

Από τις αρχές του 20ου αι. άρχισε να εγκαταλείπεται η βοτανοθεραπεία και τη θέση της πήραν τα χημικά παρασκευάσματα. Καθώς αυξάνονταν τα χημικά φάρμακα, αυξάνονταν όμως και οι αρρώστιες και η έλλειψη εμπιστοσύνης των ανθρώπων σ’ αυτά. Έτσι η ανάγκη επιστροφής στη φύση έγινε σιγά σιγά μεγαλύτερη και στην εποχή μας έχει πια πολλούς οπαδούς.

Σήμερα όχι μόνο πλέον δεν αμφισβητείται η πατροπαράδοτη πείρα, αλλά καταφεύγουμε συχνά στα βότανα και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, για να γλιτώσουμε από τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Γίνεται πια επιτακτική η ανάγκη να σωθεί η παράδοση και να μπει δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή. Στα πλαίσια αυτής της σκέψης είναι αξιόλογη και απαραίτητη η προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε την πατροπαράδοτη γνώση με την οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές ανθρώπων.

1. Αμυγδαλίτιδα

- Γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο, λεμόνι ή ρακί ή σόδα φαγητού. (Φούρκα)
- Ζεστό κατάπλασμα στον λαιμό από βρασμένες αγγινάρες.(Ελαφότοπος)


2. Άσθμα

- Αφέψημα γλυκόριζας

3. Βήχας

- Βρασμένη ρίγανη απαλύνει το βήχα. (Ιωάννινα)
- Παίρνουμε παλιά κεραμίδια, τα ζεσταίνουμε καλά , τα τυλίγουμε με ζεστά πανιά (μάλλινα) και τα τοποθετούμε στο στήθος, όταν έχουμε βήχα, βρογχίτιδα, πνευμονία. Το ίδιο γίνεται και με ζεστά πίτουρα. (Ιωάννινα)
- Λεμόνι και μέλι καταπραΰνει το βήχα. (Ιωάννινα)


- Αφέψημα με λουλούδια από μολόχα, ία και ξύλο κανέλας. (Καλαρρύτες)
- Βράζουμε ένα ολόκληρο λεμόνι μέσα σε λίγο νερό σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια το κόβουμε, το στίβουμε και βάζουμε σε ένα ποτήρι το χυμό του. Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι μέλι και το πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα (Άρτα)
- Ανακατεύουμε μια κουταλιά σούπας τριμμένη ρίγανη σε ένα φλιτζάνι μέλι και το τρώμε. (Ιωάννινα)
- Σαλέπι (Δίλοφος)
- Πίνουμε ζεστό τσάι του βουνού, τίλιο, φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα ή δυόσμο. (Φούρκα )
- Ο χυμός του μαρουλιού, όταν πίνεται σε μικρές δόσεις, ρίχνει τα φλέματα (Ελαφότοπος)
- Πίνουμε αφέψημα από φύλλα και κοτσάνια τσουκνίδας. (Ελαφότοπος)

4. Βραχνάδα

- Γαργάρες με φασκόμηλο. Ρίχνουμε 10 γρ. φύλλα φασκόμηλου σε ¼ λίτρου βραστό νερό. Αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε, ρίχνουμε μερικές σταγόνες ξίδι και κάνουμε γαργάρες 2 φορές τη μέρα. (Ιωάννινα)

5. Βρογχίτιδα

- Χυμός μαρουλιού που πίνεται σιγά σιγά είναι αποχρεμπτικός. (Ελαφότοπος)

 

6. Γρίπη

- Βρασμένο φασκόμηλο (Καλαρύτες, Ιωάννινα)
- Για να μη μας πιάσει γρίππη, βράζουμε και πίνουμε συχνά καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς. Έχουν άφθονη βιταμίνη C. (Δίλοφος)
- Η λεμονάδα κάνει καλό στη γρίπη. (Ελαφότοπος)

 

7. Κακοσμία αναπνοής

- Μασάμε ρίζες γλυκόριζας. Έχει επίσης αντισηπτική και χωνευτική δράση. (Κόνιτσα)

 

8. Κρυολόγημα

- Ρίχνουμε κοφτές (αιματηρές) βεντούζες. (Φούρκα)
- Εντριβή ή κομπρέσα με ρακί ή οινόπνευμα ή χαμομηλόλαδο. Αυτό το φτιάχνουν στο τηγάνι με καυτό λάδι και άνθη χαμομηλιού. (Ελαφότοπος)
- Πίνουμε το ζουμί από βρασμένα ξερά σύκα. (Ελαφότοπος )
- Ένα ποτήρι ζεστή λεμονάδα με λίγο κονιάκ και πολλή ζάχαρη (Ελαφότ.)
- Ζεστό μαύρο κρασί με μπόλικη ζάχαρη.(Παρακάλαμος)
- Πίνουμε πόντσι, δηλαδή βρασμένο ρακί με 2 κουταλιές ζάχαρη. (Παρακ.)

 

9. Λόξυγκας

- Μασάμε μια φέτα λεμόνι ή πίνουμε μια κουταλιά χυμό λεμονιού. (Άρτα)

 

10. Παιδικό κρυολόγημα

- Ρίχνουμε σε 1 λ. βραστό νερό 25 γρ. ξερά φύλλα ευκάλυπτου και αφήνουμε για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε, προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι και δίνουμε στο παιδί από ένα φλιτζάνι πρωί – βράδυ. (Πρέβεζα)

 

11. Πονόλαιμος

- Πίνουμε το ζουμί από βρασμένα κράνα. (Μέτσοβο)
- Αναμιγνύουμε 100 γραμ. μέλι με 20 γραμ. ρίζες γλυκόριζας σε σκόνη, πλάθουμε καλά και φτιάχνουμε καραμέλες που πιπιλάμε σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. (Άρτα)
- Αφήνουμε για μια ώρα σε μισό ποτήρι νερό μια κουταλιά φύλλα μολόχας πολτοποιημένα. Στη συνέχεια τα βράζουμε, στραγγίζουμε και κάνουμε γαργάρες με το αφέψημα 2-3 φορές την ημέρα.
- Αφήνουμε για 2 ώρες περίπου 40 γραμ. θυμάρι σ’ ένα λίτρο καυτό νερό. Στραγγίζουμε και βάζουμε το περιεχόμενο σ’ ένα γυάλινο μπουκάλι. Πίνουμε το αφέψημα στη διάρκεια της μέρας. (Κόνιτσα)
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα κόκκινο κρασί μαζί με 3 κουταλιές ζάχαρη, κανέλα, 3 ματάκια γαρίφαλο και 10 γραμ. φύλλα ευκάλυπτου. Προσθέτουμε το χυμό από μισό πορτοκάλι και το ξύσμα λεμονιού και τ’ αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι κάθε απόγευμα. (Πρέβεζα)
- Βάζουμε στο λαιμό κομπρέσα με οινόπνευμα και κοκκινοπίπερο. (Ζ.)
- Γαργάρες με αφέψημα από ξερά κρεμμύδια ή σύκα ή χυμό πράσου.

 

12. Πόνος στο αυτί

- Βράζουμε αρκετή ώρα τη λεπτή, ξυλώδη μεμβράνη που έχουν τα καρύδια. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες στο αυτί που πονά. (Β. Ήπειρο)
- Βάζουμε στο αυτί λάδι από το καντήλι όχι γιατί είναι αγιασμένο, αλλά γιατί έχει την κατάλληλη θερμοκρασία. (Ιωάννινα)
- Πολτοποιούμε λίγο σκόρδο και το καίμε με λίγο λάδι. Γίνεται σαν αλοιφή που, όταν κρυώσει, βάζουμε στο αυτί. (Ιωάννινα, Γοργόμυλος Πρέβεζας)
- Λίγες σταγόνες χυμό από στουμπισμένο κρεμμύδι ή πράσο. (Ελαφότοπος)
- Κατάπλασμα από πολτό μαϊντανού, δουλεμένου με λάδι.
- Σταγόνες χυμό από μελισσοβότανο.

 

13. Πυρετός

- Έκχυμα από τσάι του βουνού ή μελισσοβότανο ή άνθη πανσέ. (Ελαφ.)
- Πίνουμε χυμό μαϊντανού 2-3 κουταλιές την ημέρα. (Ελαφότοπος)
- Ανακουφίζει κομπρέσα στο μέτωπο με ξύδι. (Παρακάλαμος)

 

14. Ρινορραγία

- Θα σταματήσει γρηγορότερα, αν τοποθετήσουμε στο ρουθούνι ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε χυμό λεμονιού (Άρτα).

15. Συνάχι


- Βράζουμε φύλλα ευκάλυπτου. Σκεπάζουμε το κεφάλι με μια πετσέτα και εισπνέουμε τους υδρατμούς πάνω από το κατσαρολάκι. Ξεβουλώνει η μύτη. (Ιωάννινα, Καλαρρύτες, Μ.Γότιστα, Παρακάλαμος)
- Ρουφάμε ρακί με τη μύτη. (Φούρκα)
- Πλύσεις στα ρουθούνια με χλιαρό αλατόνερο. (Ελαφότοπος)


Οι βαθύτερες αιτίες πίσω από τον εγωισμό

$
0
0


Το να ενδιαφέρεται κάποιος για το συμφέρον του, ασφαλώς δεν είναι εγωισμός, είναι σωφροσύνη και ωριμότητα.

Διότι αν δεν επιδιώκει ο ίδιος αυτά που τον ωφελούν και δεν αποφεύγει αυτά που τον βλάπτουν, τότε αυτομάτως το βάρος της προστασίας του πέφτει στους άλλους, που σημαίνει ότι είναι, ή φέρεται, σαν ανήλικος.

Προφανώς, ως εγωιστής θεωρείται όχι αυτός που απλά ενδιαφέρεται για το συμφέρον του, αλλά αυτός που κοιτάζει υπερβολικά το συμφέρον του, δηλαδή νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του αδιαφορώντας για τους άλλους. Σ’ αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε άλλες αιτίες που να εξηγούν την εγωιστική συμπεριφορά, εκτός του ότι κάποιος είναι στ'αλήθεια εγωιστής.

Πρώτη και κυριότερη αιτία είναι συσσωρευμένα δυσάρεστα συναισθήματα στην ψυχή του ανθρώπου όπως φόβος, θλίψη, θυμός, ενοχή, που με τη σειρά τους οφείλονται σε αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό, που μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές όπως «δεν αξίζω ή δεν μπορώ να πάρω αγάπη, σεβασμό, αποδοχή», «είμαι αδύναμος», «είμαι εγωιστής», «είμαι κακός» κ.λπ. Όλες αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις έχουν στην ουσία τους την πεποίθηση «δεν είμαι εντάξει όπως είμαι» ή «δεν έχω κάνει το καλύτερο που μπορούσα (αναφορικά με το ένα ή το άλλο θέμα)».

Όταν ένας άνθρωπος βαρύνεται χρονίως από τέτοιες πεποιθήσεις και τα αντίστοιχα δυσάρεστα συναισθήματα μέσα του, αισθάνεται συχνά ή διαρκώς σε κατάσταση κινδύνου οπότε νοιώθει ότι έχει πολύ μεγάλη ανάγκη αυτοπροστασίας. Επίσης αισθάνεται ότι δεν έχει αποθέματα ψυχικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην έχει διάθεση ή κουράγιο να νοιαστεί για άλλους. Έτσι φέρεται εγωιστικά χωρίς όμως να είναι εγωιστής.

Για να γίνει αυτό σαφές, ας φανταστούμε έναν άνθρωπο σε μία περίοδο που του έχει διαγνωστεί μία σοβαρή και θανατηφόρο ασθένεια, επιπλέον έχει οικονομικά προβλήματα και πρόσφατα έχει χάσει και την μητέρα του και ο οποίος αναγκάζεται να στρέψει όλο του το ενδιαφέρον στον εαυτό του παραγνωρίζοντας τους άλλους, ζητώντας τους περισσότερο παρά δίνοντάς τους.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι εγωιστής. Γιατί; Διότι ακριβώς είναι ο ίδιος τόσο βεβαρυμμένος, που δεν έχει περιθώρια να βοηθήσει άλλους· σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο, ο λόγος που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του, δεν είναι ο εγωισμός, είναι η αυτοπροστασία την οποία ορίζει η σωφροσύνη και η ωριμότητα όπως είπαμε πιο πάνω.

Ε, λοιπόν, ένας άνθρωπος που έχει μέσα του διάφορες αρνητικές πεποιθήσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα που αυτές προκαλούν, ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του ουσιαστικά για τον ίδιο λόγο που το κάνει και ο άνθρωπος του παραπάνω παραδείγματος.

Η μόνη διαφορά ανάμεσά τους είναι ότι στη μία περίπτωση το στρες είναι εξωτερικό και φανερό, ενώ στην άλλη είναι εσωτερικό και κρυφό.

Σχετικό με το παραπάνω είναι και το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που χρονίως υποφέρει ψυχικά έστω και υποσυνείδητα, θα είναι επιρρεπής στην άμεση λήψη ευχαρίστησης για να ανακουφίζεται, κι αυτό θα γίνεται πολλές φορές εις βάρος των άλλων.

Επίσης ένας άνθρωπος που έχει χρόνια ψυχική δυσφορία, είναι πολύ πιθανό να απωθεί διαρκώς στο υποσυνείδητο τα δυσάρεστα συναισθήματά του για να μην υποφέρει. Όμως αυτή η απώθηση που είναι μία μορφή αναισθησίας στον δικό του πόνο, μπορεί να τον κάνει σκληρό και αναίσθητο και στον πόνο των άλλων.

Σ'αυτό το σημείο όμως τίθεται ένα πολύ εύλογο ερώτημα: Γιατί άλλοι άνθρωποι που επίσης έχουν αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους και επίσης υποφέρουν συχνά ψυχικά, όχι μόνο δεν φέρονται εγωιστικά, αλλά σκέφτονται και πολύ τους άλλους; Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους εκ των οποίων θα αναφέρουμε τους δύο πιο βασικούς.

Ο ένας λόγος έχει να κάνει με το επίπεδο της συνειδητότητας του κάθε ανθρώπου. Πιο αναλυτικά σχετίζεται με κατά πόσον ένας άνθρωπος έχει την ικανότητα να μπαίνει στη θέση του άλλου και να αισθάνεται τον πόνο του (δηλαδή να έχει ενσυναίσθηση) ώστε να τον υπολογίζει πριν κάνει ή παραλείψει να κάνει κάτι. Αυτή την ικανότητα, απλά δεν την έχει κάθε άνθρωπος στον ίδιο βαθμό, καθώς εξαρτάται από το εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται και από την παιδεία που έχει λάβει από την οικογένειά του και την κοινωνική ομάδα που τον περιβάλλει. Και οι δύο είναι παράγοντες για τους οποίους παρ’ όλο που δεν ευθύνεται το ίδιο το άτομο ώστε να πούμε ότι είναι εγωιστής, μπορούν να προκαλέσουν εγωιστική συμπεριφορά.

Ένας άλλος παράγων που καθορίζει το αν ένα άτομο θα εκδηλώσει εγωιστική συμπεριφορά είναι το κατά πόσον κυριαρχούν ιδιαίτερα μέσα του ενοχικές πεποιθήσεις όπως «είμαι κακός» ή «είμαι εγωιστής». Αν τέτοιες πεποιθήσεις υπερτερούν δυσανάλογα άλλων αρνητικών πεποιθήσεων, τότε θα φοβάται υπερβολικά τον πόνο που θα του φέρει πιθανή απόρριψη ή μη αποδοχή από τους άλλους σε περίπτωση που τους δυσαρεστήσει ή δεν τους ευχαριστήσει· κι αυτό ακριβώς γιατί πιθανή απόρριψη ή μη αποδοχή από τους άλλους, θα διεγείρει τις αρνητικές πεποιθήσεις «είμαι κακός» ή «είμαι εγωιστής» για τον εαυτό του.

Έτσι ναι μεν δεν εκδηλώνει εγωιστική συμπεριφορά, αλλά πάει στο άλλο άκρο και το παρακάνει στο να ευχαριστεί τους άλλους, σε βαθμό να παραμελεί τον εαυτό του. Αυτό όμως έχει τρεις αρνητικές συνέπειες: πρώτο, δυστυχεί ο ίδιος· δεύτερο, αναγκαστικά μέρος της δυστυχίας του διαχέεται στους αγαπημένους του και ευρύτερα στην κοινωνία μέσω μιας αλυσιδωτής αντίδρασης· τρίτο, η αποτελεσματικότητά του στο να βοηθά τους άλλους εκπίπτει σημαντικά, κυρίως ποιοτικά, λόγω υπερκόπωσης.

Δηλαδή, αν κοιτάξουμε τις δύο τελευταίες συνέπειες, θα δούμε ότι η υπερβολικά αλτρουιστική συμπεριφορά του βλάπτει σε τελευταία ανάλυση και τους άλλους, έστω και αν αυτή η βλάβη γίνεται από δρόμο αντίθετο απ’ αυτόν του εγωισμού.

Ένα ακόμα σημείο που θέλω να τονίσω πριν κλείσω αυτό το άρθρο είναι ότι όλα τα παραπάνω συνιστούν μία εξήγηση της εγωιστικής συμπεριφοράς και όχι μία δικαιολόγηση και αθώωσή της.

Δεν σημαίνει δηλαδή πως επειδή κάποιος που φέρεται εγωιστικά απέναντί μας δεν είναι εγωιστής στ’ αλήθεια, εμείς δεν θα πάρουμε τα όποια πρακτικά μέτρα χρειάζονται απέναντί του. Απλά θα το κάνουμε πολύ πιο ψύχραιμα και άρα πιο αποτελεσματικά αν ξέρουμε τι πραγματικά του συμβαίνει απ’ ό,τι αν δεν ξέρουμε.Αξίζει δε να παρατηρήσουμε ότι αν τον αντιμετωπίσουμε με θυμό, απογοήτευση και απόρριψη, τότε χωρίς να το θέλουμε ενισχύουμε τη βασική αιτία της εγωιστικής του συμπεριφοράς που είναι οι αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό του.

Βασίλης Γιαννακόπουλος - Ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Κρόνος στον Τοξότη* Εν Οίδα Ότι Ουδέν Οίδα*

$
0
0











15. 12. 2017



Τελευταίο Μετρό


~ ή Μέτρο ~


για τον Κρόνο στον Τοξότη*


Από τις 20 Δεκεμβρίου


ο Κρόνος


αλλάζει Σταθμό*


Μας αφήνει άραγε πιο ώριμους


ή πιο μπερδεμένους;





Ο Κρόνος στον Τοξότη,


στο Ζώδιο της Διδασκαλίας


και του Νοήματος της Ζωής,


φεύγει


και μας αφήνει


ξεκάθαρα την Δική του Διδασκαλία:


Τίποτα Δεν Ξέρουμε*


Μας αφήνει την Ρήση του Σωκράτη,


''εν οίδα ότι ουδέν οίδα''


δηλαδή 


''ένα ξέρω, ότι τίποτα δεν ξέρω''.


Τίποτα Δεν Ξέρουμε*


Δεν έχουμε όλες τις Απαντήσεις*


Κανείς στον Ενσαρκωμένο Κόσμο


Δεν Έχει Όλες τις Απαντήσεις*


Εκεί που νομίζεις πως έχεις


κατακτήσει την Απάντηση


έρχεται το Βίωμα και σου τα αναιρεί


όλα*






Ο Κρόνος πέρασε από Εξετάσεις


όλους όσους πιστέψανε


πως είχαν τις Απαντήσεις*


Τις Ανέτρεψε Όλες*


Σε αυτήν την Εποχή


όπου η Γνώση και η Πληροφορία


ξεχειλίζει από παντού,


από κάθε γωνιά του Ιντερνετ


από κάθε Βιβλίο


από κάθε Φιλοσοφία,


από κάθε Δάσκαλο,


ήρθε ο Κρόνος στον Τοξότη


στο Ζώδιο που τα ''Ξέρει Όλα'',


να του πει : ''Δεν Ξέρεις''.


Να πει στην Ανθρωπότητα:


''Δεν Ξέρεις''.


Να πεί στον κάθε άνθρωπο


στην κάθε γωνιά της Γης: ''Δεν Ξέρεις''.


Και αυτό το ''Δεν Ξέρεις''


αφορά και τον Εαυτό σου


τον ίδιο,


''Δεν Ξέρεις'',


κι αφού τον Εαυτό σου δεν ξέρεις


πως θες να ξέρεις τα άλλα*







Τελευταίο Μετρό ο Κρόνος στον Τοξότη,


και δεν έμεινε τίποτα από όσα γνωρίζαμε


όρθιο,


όχι μόνο θεωρητικά


μα και βιωματικά


στον εαυτό μας,


στο υπαρξιακό πάρε δώσε της


καθημερινότητας μας


που να μην το θέσει σε αμφισβήτιση*


Ό,τι πιστέψαμε πως είχαμε


κατοχυρωμένο φιλοσοφικά, υπαρξιακά,


ψυχολογικά, το κατέρευσε*


Ή μάλλον για να το πω πιο σωστά,


έφερε σε δοκιμασία


όλα όσα πιστέψαμε πως είχαμε κατοχυρώσει,


ενώ δεν ήταν


κατοχυρωμένα στην πραγματικότητα*





Ο Κρόνος είναι Οστά, είναι ο Σκελετός,


το Οικοδόμημα, η Σπονδυλική Στήλη*


Ο Τοξότης είναι η Θεωρία, η Φιλοσοφία,


το Νόημα της Ζωής*


Ο Κρόνος εδώ άρχισε να γκρεμίζει


θεωρίες και να κάνει όλους μας


να αναρωτηθούμε


αν η Θεωρία μας υλοποιείται σε Πράξη


στην Καθημερινότητα μας


ώς Ανθρώπινα Όντα*


Που στηρίζουμε το Νόημα της Ζωής μας*


Σε κάτι αληθινό (με Βάση, Οικοδόμημα, Σκελετό)


ή σε μια Ψευδαίσθηση....


Χτίζουμε Σπίτια Γερά


ή Κάστρα στην Άμμο;







Τελευταίος Σταθμός*


Στις 20 Δεκεμβρίου ο Κρόνος ολοκληρώνει


το Ταξίδι του στην Χώρα του Τοξότη*


Καθάρισε όσο του επιτρέψαμε


να καθαρίσει τα περιττά και τα κορδελάκια,


και τα φρού φρού,


και να αφήσει την Ουσία:


Εν οίδα ότι Ουδέν Οίδα*


Κάθε μέρα ας ξεκινώ την Ζωή μου


χωρίς να ξέρω*


Γιατί αν ξέρω,


τότε ποιο το Νόημα του Να Ζω;


Αν ξέρω τα πάντα


πως μπορώ να κάνω χώρο για την Ζωή,


που είναι απρόβλεπτη,


πώς μπορώ να κάνω χώρο


και για Σένα


που πιστεύω ότι σε ξέρω


και πως μπορείς να κάνεις


κι εσύ χώρο για μένα που επίσης


πιστεύεις ότι με Ξέρεις;


Ξέρουμε όλοι τόσο πολύ,


που δεν υπάρχει Χώρος


για την Παραμικρή Ανάσα Αμφισβήτησης,


από κανέναν προς κανέναν*


Ξέρουμε τόσο πολύ,


που δεν γνωριζόμαστε


ποτέ στην πραγματικότητα


μεταξύ μας, γιατί ξέρουμε


και δεν ρωτάμε*


Έχουμε όλες τις Απαντήσεις


και καμία Ερώτηση*


Απαντήσεις όμως Χωρίς Ερωτήσεις


είναι Άπαν χωρίς Έρωτα*


Αυτός που τα Ξέρει Όλα


δεν έχει Έρωτα*


Αυτός που δεν κάνει Ερωτήσεις


(γιατί νομίζει πως έχει όλες τις απαντήσεις)


δεν έχει Έρωτα*


Ζούμε σε μια Εποχή χωρίς Έρωτα*


Αυτό μας είπε ο Κρόνος από τον Τοξότη*





Και τώρα;


Εν Οίδα ότι Ουδέν Οίδα*


Όπως τα παιδιά που ρωτάνε


συνέχεια,


γιατί τίποτα δεν ξέρουν για τίποτα,


και πόσο έρωτα έχουν για να ζήσουν*


Πόσο Έρωτα έχουν για τα πάντα*


Ο Κρόνος στον Τοξότη


σκοπό έχει να ξεριζώσει


το αλλαζονικό νοητικό που


μας εμποδίζει να ζήσουμε σαν παιδιά*


Να Ζήσουμε με Ερωτήσεις,


με Αναζητήσεις, με Αμφιβολία,


να θέσουμε ακόμα και τον Εαυτό μας


κάτω από την Αμφιβολία ότι τον Ξέρουμε,


γιατί ειδικά Εαυτόν Δεν Ξέρουμε*





Τελευταίο Μετρό*


Τελευταία Στάση*


Τελευταίες Μέρες του Κρόνου στον Τοξότη*


Πόσες Ερωτήσεις Κύλησαν Χωρίς ποτέ


να τις Ξεστομίσουμε;


Χωρίς καν να επιτρέψουμε να


πάρουν χώρο μέσα μας;


Πόση Σιγουριά μας Ακινητοποίησε 


τόσες φορές*


Πάντα σίγουροι, για το καλό ή το κακό*


Πάντα σίγουροι ότι τα πράγματα


είναι μόνο έτσι*


Και Χώρος πουθενά για το Καινουργιό*


Δηλαδή για το Ζωντανό*


Εν οίδα ότι ουδέν οίδα Κρόνε μου*


Τελευταίο Μετρό*


Τελευταίος Σταθμός*


Τελευταία Στάση*


Χωρίς Ερώτηση*








Με Αγάπη*

Αριάνα Παπακώστα*


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ματθαίος Γιωσαφάτ:«Δεν φταίει η κρίση, αλλά αυτό που κουβαλάμε μέσα μας»

$
0
0
Ο άνθρωπος που έβαλε την ψυχοθεραπεία στο μέσο ελληνικό σπίτι εξηγεί γιατί είμαστε καταθλιπτικός λαός και γιατί η πολυγαμία είναι φυσική

Ματθαίος Γιωσαφάτ:«Δεν φταίει η κρίση, αλλά αυτό που κουβαλάμε μέσα μας»

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις. Είναι υπεραπασχολημένος από τότε που έγινε «μισοδιάσημος», όπως λέει αυτοσαρκαστικά. Μετά τη συνέντευξή του στο «Spiegel», δύο κανάλια της γερμανικής τηλεόρασης ζήτησαν να τον επισκεφτούν κι εκείνος αρνήθηκε. «Δεν μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά, ξέρετε. Αφήστε που δεν είμαι και φίλος των Γερμανών λόγω καταγωγής. Οι γονείς μου ήταν Ρωμανιώτες Εβραίοι». Δέχεται να μου μιλήσει επειδή διάβασε ένα μυθιστόρημά μου: η λογοτεχνία είναι η μεγάλη του αγάπη. Εφηβος δημοσίευε ποιήματα σ’ ένα περιοδικό της Κατερίνης. Αργότερα έκανε κριτική κινηματογράφου σε αριστερές εφημερίδες, «όταν δεν προλάβαινε να δει τις ταινίες ο μέγας Φώσκολος».

Μου μιλάει για ένα μυθιστόρημα που γράφει προσπαθώντας να βάλει τάξη σε όσα έζησε από τη δεκαετία του ’40 ως σήμερα: η πρωταρχική σκηνή με τους Γερμανούς να πιάνουν όμηρο τον πατέρα του. Ο τετράχρονος τότε Ματθαίος δαγκώνει τον γερμανό στρατιώτη. Η κάννη του όπλου στραμμένη κατά πάνω του. Η γιαγιά του εκλιπαρεί τον στρατιώτη. Η κλωτσιά της γερμανικής μπότας τον εκσφενδονίζει απέναντι.

Δεν θέλει να γράψει αυτοβιογραφία, αλλά μυθιστόρημα (στη στοίβα των βιβλίων πάνω στο γραφείο του ξεχωρίζει «Το βιβλίο της ανησυχίας» του Πεσσόα). Ομως στο βιβλίο θα αχνοφαίνεται και η ζωή του: Ο πατέρας του, αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Τα πρώτα γράμματα, που τα έμαθε στο βουνό. Οι σπουδές Ιατρικής, το μεταπτυχιακό στη Βιέννη. Τα χρόνια του Λονδίνου, η επιστροφή στην Ελλάδα. Οι πέντε χιλιάδες άνθρωποι που έχουν ζητήσει τη συμβουλή του. Γιατί πρέπει να το πούμε κι αυτό: Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, έβαλε την ψυχοθεραπεία στο μέσο ελληνικό σπίτι εκλαϊκεύοντας τις έννοιες της μεταβίβασης και της απώθησης.

Καθόμαστε σε αναπαυτικές πολυθρόνες, ο ένας απέναντι στον άλλον, στην κλασική απόσταση της ψυχοθεραπείας, με τη διαφορά ότι εγώ ρωτώ και εκείνος απαντά. Αν δικαιούμαι να βγάλω ψυχολογικής υφής συμπεράσματα, θα σταθώ στο γεγονός πως είναι πρωτότοκος σε μια μεγάλη οικογένεια, εργασιομανής με την καλή έννοια, λάτρης του ωραίου φύλου. Στη συζήτηση μεταχειρίζεται τα επιχειρήματα της βιολογίας, ως γιατρός που είναι, όχι των κοινωνικών επιστημών.

Του ζητάω να μου περιγράψει τη μέρα του: «Νωρίς το πρωί σπουδάζω τον ελληνικό χαρακτήρα με τις πολιτικές εκπομπές της τηλεόρασης. Μετά δουλεύω, ατομικά και με γκρουπ. Περνάω υπέροχα τις ώρες της δουλειάς. Ενώ βγαίνεις με δυο φίλους γιατρούς και σου λένε φοβερές κοινοτοπίες, τι πλακάκια έβαλαν στην κουζίνα».

Μου προσφέρει νερό με αναβράζον δισκίο ροδιού. Οσο το ετοιμάζει έχω λίγο χρόνο να κοιτάξω τριγύρω: η φωτογραφία της κόρης του και του μικρού εγγονού του, ο ίδιος με τον Ιρβιν Γιάλομ, τα ξεχειλισμένα ράφια της βιβλιοθήκης του. Σ’ ένα ταμπουρέ, το βιβλίο του «Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια», στην τριακοστή έκδοση πια.

Ο Γιωσαφάτ ετοιμάζει ένα νέο βιβλίο με τον σαιξπηρικής απόχρωσης τίτλο «Να παντρευτείς ή να μην παντρευτείς» συσσωματώνοντας τις ομιλίες του στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (που θα συνεχιστούν τον Οκτώβριο). Εκεί υποστηρίζει ότι υπάρχουν 12 είδη έρωτα, απολύτως αντίστοιχα της σχέσης που αναπτύξαμε με τη μητέρα μας στον πρώτο χρόνο της ζωής μας. «Ενας στερημένος άντρας περιμένει να πάρει από τη γυναίκα ό,τι δεν πήρε από τη μητέρα του, άλλος δημιουργεί εξαρτητική σχέση. Επιλέγεις κάποιον για να κυριαρχείς ή να σε κυριαρχούν. Κι αυτό δεν είναι αγάπη, είναι ανάγκη».

Θέλετε να πείτε ότι δεν υπάρχει πραγματική αγάπη;  «Στους ώριμους ανθρώπους υπάρχει. Εχουν δεχτεί τα δικά τους ελαττώματα και του συντρόφου τους, έχουν ζήσει την υπαρξιακή μοναξιά. Τον πρώτο χρόνο της ζωής τους έχουν πάρει αρκετή αγάπη από τη μητέρα τους κι έχουν δεχτεί ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα. Η αγάπη ξεκινάει από την ευγνωμοσύνη».

Δηλαδή;  «Η ευγνωμοσύνη δημιουργεί συνθήκες ενδιαφέροντος για τον άλλον. Ο έρωτας διαρκεί πόσο; Εναν χρόνο; Μετά, ή μεταμορφώνεται σε αγάπη με στοιχεία ευγνωμοσύνης, ή διαλύεται. Οι εξαρτημένοι, οι στερημένοι από μητρική αγάπη ονειρεύονται καρβέλια, μια ιδανική γυναίκα. Ακριβώς όπως τα παιδιά πιστεύουν ότι η μάνα τους είναι όλος ο κόσμος».

Μιλάτε για το σύνδρομο Παναγίας και πόρνης προφανώς – εξόχως ελληνικό σύνδρομο…  «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Είχα κάποτε έναν σαραντάρη σε μια ομάδα. Είχε πάει μ’ ένα τσουβάλι γυναίκες και δεν έβρισκε μια να του ταιριάζει. Γιατρέ, μου έλεγε, τι ζητάω; Μια γυναίκα τρυφερή, αλλά όχι αδύναμη. Να μου είναι πιστή, αλλά να είναι ελκυστική, να την κυνηγούν οι άλλοι άντρες. Τι ζητούσε; Την ιδανική μητέρα. Θυμάμαι ένα σονέτο που έγραψα για τη μάνα μου στην εφηβεία, πώς τη σφίγγω στην αγκαλιά μου και μέσα στα μάτια της αναζητώ τη δική μου μορφή. Δεν βλέπετε πώς κοιτάζονται οι έφηβοι στα πάρκα; Σαν να είναι ο ένας η μητέρα του άλλου».


Να σας πω την αλήθεια, δεν βλέπω πια εφήβους να φιλιούνται στα πάρκα…  «Δεν τους βλέπετε, επειδή σήμερα τα παιδιά κλειδώνονται στα δωμάτιά τους και βγάζουν τα μάτια τους. Παλιά εμείς δεν μπορούσαμε να φέρουμε την κοπέλα στο σπίτι, ξημεροβραδιαζόμασταν στα πάρκα. Είχαμε αυνανιστικές φαντασιώσεις με τους σουηδούς πατεράδες που σου άνοιγαν το σπίτι τους. Κλειδωνόσουν με την κόρη τους σ’ ένα δωμάτιο και μετά σου έλεγαν κι ευχαριστώ. Σήμερα τα παιδιά είναι στερημένα, επειδή οι μητέρες τους δουλεύουν και παρατάνε τα μωρά στις Φιλιππινέζες. Το παιδί έχει ανάγκη το χνότο της μάνας του, τη χροιά της φωνής της, ιδίως τον πρώτο χρόνο. Με τη ρουτίνα εμπιστευόμαστε τον κόσμο, υποχωρεί η απειλή του αφανισμού. Η καλή μάνα τραγουδάει συνεχώς το ίδιο τραγούδι. Εχετε παρατηρήσει ότι αν αλλάξεις τα λόγια ενός παραμυθιού, το παιδί σε διορθώνει; Χρειάζεται την ασφάλεια της αρχικής αφήγησης».

Ενοχοποιείτε την ελληνίδα μητέρα με αυτό που λέτε…  «Κοιτάξτε, και η γυναίκα μου δούλευε όταν η κόρη μας ήταν μικρή, κι εγώ άλλαζα πάνες. Ομως η Αθήνα κάηκε από τα βαριεστημένα παιδιά των βορείων προαστίων. Μεγάλωσαν με υπαρξιακό κενό και οικιακές βοηθούς. Δεν αγάπησαν, επειδή δεν αγαπήθηκαν. Η επιθετικότητα είτε ενδοστρέφεται με αυτοκτονικές τάσεις είτε καταλήγει σε βία. Οσοι δεν αγαπήθηκαν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους προσπαθούν να χάσουν τα όρια, όπως στην αγκαλιά μιας μάνας. Αλλοι το βρίσκουν αυτό στη θρησκευτική μεταρσίωση, άλλοι στα ναρκωτικά, άλλοι λένε “θρησκεία μου είναι ο Ολυμπιακός”».

Και ο πατέρας πού βρίσκεται σε όλη αυτή την ιστορία; Τι κάνει τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού του;  «Ο πατέρας στηρίζει τη μάνα. Γίνεται η μητέρα της μητέρας του παιδιού του, παρέχοντας στοργή και τρυφερότητα άνευ όρων. Στην πραγματικότητα, όμως, τι κάνει ο άντρας; Ζηλεύει που η μητέρα αφιερώνεται στο παιδί της και την απατά».

Απατούν περισσότερο οι άντρες από τις γυναίκες στον γάμο;  «Το 92% των αντρών απατά. Και στις γυναίκες τα ποσοστά έχουν αυξηθεί, μιλάμε σήμερα για 70%. Το αρσενικό ζώο είναι πολυγαμικό, η πολυγαμία είναι μέσα στη φύση του άντρα».

Εδώ θα διαφωνήσουμε.  «Μα δεν το λέω εγώ, η επιστήμη το λέει και η στατιστική. Οταν πούμε ότι οι περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα είναι μελαχρινές αυτό δεν είναι καλό ή κακό, είναι στατιστική. Γιατί είναι πολυγαμικοί οι άντρες; Επειδή η μόνη άμυνα απέναντι στον θάνατο είναι τα γονίδια. Η γυναίκα ξέρει ότι τα γονίδιά της έχουν πάει στο έμβρυο που κυοφορεί. Ο άντρας δεν ξέρει αν είναι δικό του το παιδί. Στον κόσμο των ζώων τα αρσενικά κατασπαράζουν το ένα το άλλο για να κερδίσουν το θηλυκό. Ή πνίγουν το μωρό τους, επειδή έτσι το θηλυκό αποκτά ξανά οίστρο».

Είναι διαφορετικά τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες και τους άντρες που σας επισκέπτονται;  «Οι άντρες έχουν συνήθως παράπονα από το σeξ, επειδή η γυναίκα χάνει το ερωτικό της ενδιαφέρον. Οι γυναίκες λένε “δεν είναι τρυφερός, δεν μου φέρνει πια λουλούδια”. Γιατί οι άντρες έχουν μυς; Για να υπερασπίζονται τη γυναίκα και το παιδί τους. Παλιά σκότωναν το ελάφι και το έσερναν στη σπηλιά. Σήμερα φέρνουν λεφτά, είναι στη φύση τους να κουβαλάνε».

Εχουν αλλάξει αυτά τα δεδομένα. Επιπλέον χτυπήθηκαν και οι άντρες από την ανεργία.  «Ναι, αλλά αυτά είναι τα κυτταρικά χαρακτηριστικά που κληρονομήσαμε. Πράγματι, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Σήμερα, οκτώ στις δέκα φορές η γυναίκα ζητάει διαζύγιο, επειδή δουλεύει πια και δεν φοβάται. Οι γονείς μου είχαν έξι παιδιά, η μάνα μου ήταν αγράμματη – ακόμη κι αν ήθελε, πώς να ζητούσε διαζύγιο;».

Εχει αλλάξει η ερωτική συμπεριφορά των Ελλήνων λόγω της οικονομικής κρίσης; Τι σας λένε τα ζευγάρια που σας επισκέπτονται;  «Η κρίση έχει εντείνει την ανασφάλεια. Οι πιο ανώριμοι προβάλλουν το πρόβλημά τους ο ένας στον άλλον. Αλλά είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας. Εδώ σου λένε πάντα “ο άλλος φταίει”. Στην Αγγλία, που είχα δουλέψει, ο καθένας στο ζευγάρι αναλάμβανε τις ευθύνες του. Μια αμερικανίδα συγγραφέας που είχε εκπονήσει διδακτορική διατριβή για την Ελλάδα μού έλεγε ότι τα ελληνικά σίριαλ είναι γεμάτα επιθετικότητα, διεκδίκηση και πάθη. Το πάθος δείχνει, αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύουμε, έλλειψη αισθήματος. Τώρα, βέβαια, θα ήταν πολιτικά ορθό να σας πω ότι η κρίση φταίει για όλα. Η αλήθεια είναι πως όσοι είχαν προβλήματα από πριν θα δουν τώρα μια αύξηση των συμπτωμάτων. Αν είσαι σχετικά υγιής, δεν παθαίνεις κατάθλιψη λόγω της κρίσης».

Για να το ξεκαθαρίσουμε, επειδή όλοι μεταχειρίζονται αυτόν τον όρο επιπόλαια. Τι είναι κατάθλιψη;  «Η κατάθλιψη μπορεί να είναι οργανική, να προέρχεται δηλαδή από τα γονίδια ή τις ορμόνες. Αλλά μπορεί να προέρχεται από τη στέρηση της μητέρας που σας έλεγα πριν, από ένα βαθύ αίσθημα απώλειας. Καθώς τώρα έχουμε απώλεια της ελπίδας, της χαράς της ζωής και πραγματικές δυσκολίες, αναβιώνουν τα παλιά αισθήματα. Δεν φταίει λοιπόν η κρίση, αλλά αυτό που κουβαλάμε μέσα μας. Στην Κατοχή, που εγώ την έζησα, πέθαιναν τα αδύναμα παιδιά».

Στις νέες γενιές παρατηρείτε διαφορετικές συμπεριφορές;  «Τα αγόρια σήμερα φοβούνται τα κορίτσια. Ενα κορίτσι 12 ή 14 ετών έχει συχνά ελευθεριάζουσα ερωτική συμπεριφορά. Αρκεί να σας πω ότι το 15% των κοριτσιών αρχίζει την ερωτική του ζωή στα 12 και το 20% με 25% στα 14. Τα κορίτσια θέλουν να τους πει το αγόρι “τι ωραία που είσαι” και επειδή δεν το λέει γίνονται προκλητικά για να δημιουργήσουν σχέση. Ερχονται αγόρια 20 ετών που κάνουν έρωτα μια φορά τον μήνα. Μπορεί να φταίει και το Τσερνόμπιλ, οι τροφές που τρώμε, το κλίμα, τι να σας πω; Το σπέρμα των αγοριών, πάντως, έχει μικρότερη κινητικότητα, εξού και οι δυσκολίες σύλληψης».

Και η ψυχοπαθολογία της ελληνικής οικογένειας; Βλέπουμε παιδιά που δυσκολεύονται να αποκοπούν από τη γονεϊκή οικογένεια και να την αντικαταστήσουν με τη νέα οικογένεια που φτιάχνουν.  «Αυτό συνέβαινε παλαιότερα. Τώρα παρατηρούμε παλινδρόμηση σε τέτοιες συμπεριφορές λόγω της κρίσης. Το ελληνικό σπίτι παρείχε ασφάλεια σε δύσκολες στιγμές και οι γονείς χρησιμοποιούσαν τα παιδιά τους. Για να τα προφυλάξουν από τη ζωή τα μεγάλωναν εξαρτητικά και τα έκαναν ανώριμα. Δεν υπήρχε ΙΚΑ – κοινωνικό κράτος για τους γονείς ήταν τα παιδιά. Να φροντίζεις τη μάνα σου, λένε στην Ελλάδα. Βασανίζονται οι νέοι έτσι, επειδή ο δικός τους ρόλος είναι να προσφέρουν στα δικά τους παιδιά. Εγώ κράτησα χρήματα στην άκρη, έχω πει στην κόρη μου να με βάλει σ’ ένα καλό γηροκομείο – και το εννοώ. Δείτε τι γίνεται στη φύση: οι γάτες από δύο μηνών είναι ανεξάρτητες. Αλλά και στο εξωτερικό δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Στην Αγγλία υπάρχουν καταπληκτικά γηροκομεία. Πηγαίνουν οι ηλικιωμένοι θέατρο όλοι μαζί, ερωτεύονται σφόδρα. Οι άνθρωποι που με ερωτεύτηκαν με το περισσότερο πάθος στη ζωή μου είναι η κόρη μου όταν ήταν τριών ετών και κάτι γριές στο γηροκομείο…».

Επειδή γνωρίζετε τους Γερμανούς εξίσου καλά με τους Ελληνες, θα μπορούσατε να ερμηνεύσετε την ελληνογερμανική κρίση με ψυχολογικούς όρους;  «Οι Γερμανοί είναι πρωκτικός λαός κι αυτό σημαίνει ανάγκη για εξουσία. Αντλούν μια καθαρά προτεσταντική ικανοποίηση δουλεύοντας, ενώ εμείς ζώντας. Σήμερα κυριαρχούν οικονομικά, αλλά αν το δούμε αντικειμενικά κάθε χώρα κοιτάζει το συμφέρον της, επεκτείνεται. Οι ισχυρές χώρες υποτάσσουν τις αδύναμες. Η Ελλάδα, από την άλλη μεριά, δεν αντιμετώπισε ποτέ τον εαυτό της. Τι κάναμε ως χώρα; Γιατί ανεχθήκαμε τόσο κλέψιμο; Εχουμε πολύ επιθετική κουλτούρα. Στην κοινωνική μας ζωή είμαστε ατομικιστές και αγενέστατοι. Δείτε πώς οδηγούμε, πώς εξυπηρετούμε τους ανθρώπους στα νοσοκομεία. Είμαστε και καταθλιπτικός λαός. Απλώς καταπιέζουμε την κατάθλιψή μας και την εκφράζουμε υπομανιακά, ως άμυνα, με κέφι, χορό και φωνές. Αλλά εμένα μ’ αρέσει η Ελλάδα, το κλίμα, το φως. Το καθαρό περίγραμμα των πραγμάτων. Η ελληνική γλώσσα».

Σε αυτή την ατμόσφαιρα που περιγράφετε πώς θα μπορούσαμε να ξαναβρούμε το νόημα και τη χαρά της ζωής;  «Αν ξέραμε το νόημα της ζωής, δεν θα χρειαζόμασταν τη λογοτεχνία και την τέχνη. Οταν ρώτησαν τον Φρόιντ για το νόημα της ζωής, εκείνος απάντησε: “Lieben und arbeiten”. Δηλαδή να αγαπάς και να εργάζεσαι. Δεν υπάρχει ευτυχία, μόνο στιγμές ευτυχίας. Διαβάζεις ένα ωραίο μυθιστόρημα και ξανανιώθεις σαν να βρίσκεσαι στην αγκαλιά της μάνας σου. Αυτό κάνει η τέχνη. Οταν ήμουν 22 ετών, θυμάμαι, γύριζα με οτοστόπ την Ιταλία. Στο Ουφίτσι στάθηκα μπροστά στην Αφροδίτη του Μποτιτσέλι. Δίπλα μου στάθηκαν δύο Αμερικανίδες με σορτς, πανέμορφες. Βρε ηλίθιε, λέω στον εαυτό μου, ολόκληρος Μποτιτσέλι κι εσύ κοιτάς τις κοπέλες; Ομως το μάτι μου εκεί. Βλέπετε, ενώ βρίσκουμε καταφύγιο στην καλή ζωγραφική, στη λογοτεχνία, κατά βάθος όλοι έχουμε ανάγκη από μια αγκαλιά».


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

10 χρυσές οδηγίες για να μην πάρεις ούτε γραμμάριο τα Χριστούγεννα

$
0
0


Κουραμπιέδες, δίπλες, μελομακάρονα, πίτες και ένα σωρό λιχουδιές θα μας βρουν αντιμέτωπους κι αυτά τα Χριστούγεννα! Μην πανικοβληθείς μόλις δεις τον μπουφέ! Ο πανικός μπορεί να οδηγήσει είτε σε αρνητική στάση απέναντι στο φαγητό είτε σε υπερφαγικά επεισόδια. Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις σωστά χωρίς να στερηθείς τίποτα αυτές τις γιορτές!
  1. Ζυγίσου πριν το ρεβεγιόν! Η σωστή ζύγιση είναι η πρωινή μετά από τουαλέτα και χωρίς ρούχα.
  2. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνεις νηστική όλη μέρα, ώστε να φας το βράδυ στο γιορτινό τραπέζι. Συνήθως αυτό οδηγεί σε μεγάλη κατανάλωση φαγητού και το τελευταίο που μπορείς να πετύχεις είναι να μην πάρεις βάρος. Θα πρέπει να έχουμε συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα κι αυτό γιατί όταν τρώμε μετά από πολλές ώρες τα επίπεδα γλυκόζης ανεβαίνουν απότομα με αποτέλεσμα την αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης όπου αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους.
  3. Επίλεξε υγιεινά! Μπορείς να φας άπαχο κρέας όπως γαλοπούλα αλλά χωρίς την πέτσα. Η σαλάτα θα είναι υποχρεωτική στο μυαλό σου διότι προκαλεί κορεσμό άρα σε χορταίνει. Έτσι δεν θα ‘’ τσιμπήσεις’’ κάτι παραπάνω. Απόφυγε τα τηγανητά και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα. Μην ξεχνάς να φας υδατάνθρακα όπως λίγες πατάτες φούρνου ή ψωμί. Είναι λάθος να αποκλείεις τους υδατάνθρακες από το κυρίως γεύμα σου.
  4. Να τρως αργά. Πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά για να καταλάβεις ότι έχεις χορτάσει. Έτσι θα αποφύγεις και την δυσπεψία γιατί θα μασάς την τροφή σου καλύτερα ( ειδικότερα αν νήστεψες).
  5. Μικρές μερίδες. Όσα πιο πολλά βλέπεις στο τραπέζι, τόσα περισσότερα θέλεις να βάλεις στο πιάτο σου. Δεν λέω, πρέπει να δοκιμάσεις από όλα, απλά μπορείς να βάλεις σε μικρότερη ποσότητα.
  6. Απόφυγε την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών. Σαν πιο light επιλογή μπορείς να επιλέξεις 1 μπύρα ή 1 ποτήρι κόκκινο ή λευκό κρασί αλλιώς 1 αναψυκτικό light.
  7. Πιες πολύ νερό. Τα αλμυρά τρόφιμα που θα καταναλώσεις θα σου προκαλέσουν κατακράτηση. Για να την μειώσεις να πίνεις πολλά υγρά όπως νερό , τσάι βουνού, φασκόμηλο, χαμομήλι, χυμούς, κρόκο Κοζάνης, τίλιο κλπ.
  8. Και για επιδόρπιο; Μπορείς να φας λίγο απ’ όλα για δοκιμή, αν τα θέλεις όλα, αλλά σε μικρή ποσότητα περίπου μία κουταλιά από το καθένα. Επίλεξε μελομακάρονα όπου έχουν λιγότερες θερμίδες και είναι πιο θρεπτικά από άλλα γλυκά.
  9. Περπάτησε. Είναι γιορτινές μέρες! Βγες στα μαγαζιά μια βόλτα, για ένα καφέ με τους φίλους σου, για τρέξιμο, αυτό θα σε βοηθήσει να κινείσαι και να αυξήσεις τον μεταβολισμός σου.
  10. Προετοιμάσου ψυχολογικά. Έρευνες δείχνουν ότι η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζει το βάρος μας. Πρέπει να νιώθουμε καλά, να μην έχουμε άγχος και να μην καταπιέζουμε τον εαυτό μας σχετικά με το φαγητό. Οι μέρες αυτές είναι μέρες χαράς, γιορτής και αγάπης. Δεν πρέπει να σου γίνει εμμονή να κρατήσεις το βάρος σου αλλά ούτε και να σκέφτεσαι ότι ήρθε η ώρα της κραιπάλης. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε υπερφαγίες που ίσως αργότερα να μετανιώσεις. Όταν τρως με μέτρο τίποτα δεν μπορεί να σε παχύνει!
Πηγή: www.followme + tsemperlidou
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Θεωρίες ὑποδούλων;

$
0
0
Ἔχουμε πεισθῆ, λόγῳ τῆς πολλῶν αἰώνων ἐκπαιδεύσεώς μας, νὰ θεωροῦμε πὼς ἄλλοι κινοῦν τὰ νήματα γύρω μας.
Ἔχουμε ἐπίσης πεισθῆ πὼς δὲν θὰ ἐπιτύχουμε κάτι, ἐὰν δὲν συγκροτηθοῦν οἱ ἀναγκαῖες ἐκεῖνες δυνάμεις ποὺ θὰ σχηματίσουν μίαν σχετικὰ σημαντικὴ πλειοψηφία, γιὰ νὰ μαχηθῇ, ὅπου κι ὅταν ἀπαιτηθῇ, γιὰ νὰ μᾶς ἀπελευθερώσῃ.
Ἔχουμε τέλος πεισθῆ πὼς κάθε μάχη, κάθε ἐπιπέδου ἀγῶνες, κάθε μορφὴ πάλης πρέπει νὰ γίνῃ μὲ τὰ ὅπλα ποὺ μᾶς προσφέρῃ αὐτὸς ποὺ μᾶς κρατᾶ ἐν καταστολῇ…
…μὰ ἂς τελειώσῃ τώρα πιὰ τὸ …παραμύθι, διότι ἀκριβῶς ἔτσι ἤθελαν κάποιοι νὰ πιστεύουμε πὼς συμβαίνει. Καί, τελικῶς, καταλήξαμε νὰ ἀναπαράγουμε ὅσα μᾶς ἔχουν ἐκπαιδεύση, μεθοδικότατα, νὰ πιστεύουμε, δίχως νὰ ἀναρωτώμεθα γιὰ τὴν ἀλήθεια τους ἀλλά, τελικῶς, νὰ παραμένουμε ἐθελοβούλως ἐθελόδουλοι.
Ὅλα αὐτά, μαζὺ μὲ πάρα πολλὰ ἄλλα προερχόμενα ἀπὸ αὐτά, ἀποτελοῦν ἁπλῶς ἕνα περιτύλιγμα ποὺ κρύβει τὴν πραγματικότητα. Καί, ἐὰν τὸ θέλουμε εἰλικρινῶς, ἑστιάζοντας ἐκεῖ ποὺ χρειαζόμεθα καὶ μόνον, θὰ διαπιστώσουμε πὼς ἡ πραγματικότης εἶναι τελείως διαφορετικὴ ἀπὸ αὐτὴν ποὺ πιστεύουμε. 

Συνυπολογίζοντας ἐπίσης πὼς κάθε πρόβλημα ἐμπεριέχει στὰ δομικά του συστατικὰ καὶ τὶς λύσεις του, τότε εἶναι εὐκόλως κατανοητὸ πὼς δὲν ἔχουμε κάτι νὰ κάνουμε τώρα πιά, ἀλλὰ κάτι νὰ μάθουμε ἐπὶ τέλους. Διότι τὸ πρόβλημά μας δὲν εἶναι αὐτὸ ποὺ συμβαίνει ἀλλὰ αὐτὸ ποὺ πιστεύουμε πὼς συμβαίει.
Τὸ πόσοι, ποιοὶ καὶ γιατὶ θὰ ἐπιλέξουν τὸ νὰ μάθουν ἀπὸ τὸ νὰ παραμένουν παγιδευμένοι στὸ τὶ πρέπει νὰ κάνουν, εἶναι μία ἄλλη παράμετρος ποὺ ἀνατρέπει ἀπολύτως καὶ τὶς ἀριθμητικὲς ὑπεροχὲς καὶ τίς, ἔως σήμερα, παραδεκτὲς πιθανότητες ἐπιτυχίας τῶν κάθε εἴδους ἐγχειρημάτων.
Στὴν πραγματικότητα πλέον σήμερα στὸν πλανήτη ὑπάρχουν ἤδη οἱ ὑπόδουλοι καὶ οἱ (ἀπ-)Ἐλεύθεροι, οἱ ὁποῖοι διαρκῶς αὐξάνουν τὰ πραγματικά τους ὅπλα καὶ ὁδηγοῦνται στὸ νὰ ἀκυρώσουν κάθε μορφὴ καὶ μέσον δουλείας ἐπὶ τοῦ πλανήτου. 
Κάθε προσπάθεια ἐπιβολῆς συνθηκῶν δουλείας, ἀπὸ ὅπου κι ἐὰν προέρχεται, ἐφ΄ ὅσον ὁ στόχος εἶναι σαφής, βαθύτατα συνειδητοποιημένος καὶ ἀπολύτως ἑστιασμένος σὲ ἕναν Ὑπέρτατο Σκοπό, ὅσο κι ἐὰν διαδίδεται πὼς ἐπικρατεῖ, στὴν πραγματικότητα δὲν ὑφίσταται. Ὑπάρχουν οἱ ἐκ φύσεως ἢ οἱ ἐκ παραδοχῆς ἡττημένοι καὶ οἱ ἐκ φύσεως ἢ οἱ ἐκ παραδοχῆς νικητές. Ὅλα τὰ ἄλλα εἶναι γιὰ νὰ ἀπασχολούμεθα καὶ νὰ μὴν ἑστιάζουμε ἐκεῖ ποὺ μᾶς χρειάζεται πραγματικά.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ποικιλομορφία, η ζωογόνος δύναμη

$
0
0
«Η κοινωνία σε διδάσκει: Διάλεξε το άνετο, το βολικό. Διάλεξε την πεπατημένη οδό……. Να θυμάσαι όμως ένα πράγμα: Η πεπατημένη περπατιέται από τη μάζα, τους μέτριους που δεν έχουν το κουράγιο να προχωρήσουν στο άγνωστο» .
Χόρχε Μπουκάι.

Η ετερογένεια είναι νόμος της φύσης. Η ποικιλομορφία των έμβιων όντων, των λειτουργιών τους, των αναγκών και των ικανοτήτων τους είναι απόδειξη αυτού του νόμου. Η ποικιλότητα, όμως, είναι και κανόνας της κοινωνίας για την εύρυθμη λειτουργία της. Αλλά η ετερότητα εκτός από κανόνας – νόμος αποτελεί και αναμφισβήτητη ανάγκη για τον άνθρωπο για τη δόμηση της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του σε κάθε τομέα (ιδεολογικό, συμπεριφορά….).
Ωστόσο, τον κανόνα – νόμο της ετερογένειας αναιρούν οι σύγχρονες κοινωνίες που επιβάλλουν την ανάγκη για «εξομάλυνση» των ιδιαιτεροτήτων και την ισοπέδωση των διαφορών. Η ομοιογένεια κατέστη η νέα πραγματικότητα της εποχής μας που αναδεικνύει το απεχθές πρόσωπο της ομοιομορφίας – μαζοποίησης. Η επιφανειακή διαφορετικότητα όπου εκδηλώνεται (ενδυματολογικές ακρότητες – τατουάζ) προϋποθέτει την τυφλή υποταγή στη μόδα που συνιστά τον αφανή μηχανισμό της ομοιομορφίας.
«Το να ζεις επικίνδυνα σημαίνει πως ζεις καθέτως. Τότε η κάθε στιγμή έχει βάθος και ύψος. Αγγίζει το ψηλότερο αστέρι και τον βαθύτερο βυθό. Δεν γνωρίζει καθόλου την οριζόντια γραμμή» (Μπουκάι).
            Η αξία της ποικιλομορφίας είναι πασίδηλη και κάθε προσπάθεια διάσωσης της διαφορετικότητάς μας δικαιώνει τον αγώνα μας να είμαστε ο«εαυτός» μας.
            Αρχικά, η αξία της ποικιλομορφίας αισθητοποιείται στο επίπεδο τηςανθρώπινης ζωής. Η ποικιλομορφία προσδιορίζει το σύνολο των βιολογικών, πνευματικών, ψυχικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών που συνιστούν την ετερότητα των ανθρώπων. Κάθε άνθρωπος είναιδιαφορετικός κι αυτό είναι ο πλούτος του. Βέβαια, ο πλούτος δεν βρίσκεται στη διαφορά αυτή καθαυτή, ούτε στην εγωιστική προβολή της αλλά στη δημιουργική ανάμειξη των διαφορών. Η ετερότητα, δηλαδή, δεν υπάρχει και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο ταξινόμησης, κατηγοριοποίησηςκαι διαίρεσης των ανθρώπων αλλά ευκαιρία να συγχρωτιζόμαστε με τους«άλλους» τους διαφορετικούς χωρίς αποκλεισμούς. Γι’ αυτό μόνον έτσι διασώζουμε και τη δική μας αυτονομία κι αυξάνουμε τον «πολιτιστικό πλούτο».
            Η ποικιλομορφία, επίσης, προϋποθέτει και συνεπάγεται τοναυτοπροσδιορισμό κι απελευθερώνει το άτομο από συμπλέγματα κατωτερότητας. Το άτομο αποδέχεται τον εαυτό του ως έχει και μέσα από την αποδοχή της ετερότητάς του νιώθει σίγουρο, συναισθηματικά ισορροπημένο και με υψηλό βαθμό αυτοεκτίμησης. Ζητά, δηλαδή, την επιβεβαίωση στην αποδοχή της διαφορετικότητας και όχι στην υποταγή στην ασφάλεια της αγέλης. Κι αυτό γιατί «τα άτομα που οι ζωές τους είναι ασήμαντες, αναζητούν το πρόσωπό τους στους άλλους, την αγέλη»
            Η σημασία της ποικιλομορφίας ανιχνεύεται και στο επίπεδο τηςκοινωνίας. Μια κοινωνία διαφορετικοτήτων είναι μια υγιής κοινωνία. Αντίθετα, μια κοινωνία ομοιόμορφων όντων είναι μια κοινωνία στατική,συντηρητική και φοβισμένη. Και όλα αυτά ερμηνεύονται γιατί η ποικιλομορφία ευνοεί την αβίαστη έκφραση των ατομικών ιδιαιτεροτήτων αλλά και τον υγιή συγκερασμό – συγκρητισμό  τους. Ευνοεί την πραγμάτωση της ενότητας μέσα από τις διαφορές και όχι την άχρωμηταυτότητα μέσα από τον αφορισμό της διαφορετικότητας. 
            Ποικιλομορφία, όμως, δεν σημαίνει υποχρεωτικά και μια άναρχη λειτουργία της διαφοράς που δρα διαλυτικά κι αποσυνθέτει. Κι αυτό γιατί«η ενότητα χωρίς τη διαφορά είναι ταυτότητα˙ η διαφορά χωρίς την ενότητα είναι – προκαλεί χάος».
            Επιπρόσθετα, η ποικιλομορφία διευκολύνει το διαρκή εμπλουτισμότης κοινωνίας με νέα στοιχεία καθιστώντας την εξελίξιμη και πολυφωνική. Διδάσκει την αξία της ανεκτικότητας και προστατεύει την κοινωνία από τημισαλλοδοξία. Η κοινωνική συμβίωση και η πρόοδος εξασφαλίζονται αποτελεσματικότερα από την συμπαρουσία των διαφορετικοτήτων, ενώ οιομοιότητες τρέφουν τη στασιμότητα και ναρκώνουν τις προοδευτικές δυνάμεις. Εξάλλου η κίνηση και ο πολιτισμός δεν προκαλούνται από τη συνένωση των ομοίων αλλά από τη σύγκρουση των αντιθέτων – διαφορετικών στοιχείων.
            Θα ήταν παράλειψη, όμως, να μην καταγραφούν οι θετικές πλευρές της ποικιλομορφίας και στο χώρο της δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί η δημοκρατία ως πολίτευμα εδράζεται σε άτομα που έχουν συνείδηση της ελευθερίας και της ατομικότητάς τους. Η ποικιλομορφία σε όλες της τις εκφράσεις εξασφαλίζει τη βίωση της ελευθερίας αλλά και στην επίγνωση της ιδιοπροσωπίας κάθε ατόμου χωριστά. Η συνείδηση της ατομικότητας και η αποδοχή της ιδιαιτερότητας καθιστά το άτομο ενεργό μέλος της κοινωνίας και γονιμοποιό στοιχείο κάθε νεωτερικής ιδέας. Έτσι, πλάθεται ο«πολίτης» με τη ριζική έννοια του όρου, γιατί αυτός έχει πρόσωπο και ταυτότητα και δεν συνιστά απρόσωπο αριθμό ή μια ανώνυμη ύπαρξη μέσα σε μια ομοιόμορφή μάζα ψηφοφόρων.
            Στα πλαίσια της δημοκρατίας η πολυμορφία και η ποικιλότητα ευνοούν τις διαφορετικές απόψεις, τη συνύπαρξη των αντιθέτων και την εναρμόνιση των διαφόρων. Όλα αυτά συνυφαίνουν το δημοκρατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο επωάζονται ο λόγος, ο αντίλογος, το επιχείρημα και ηπειθώ. Σε αυτό ακριβώς το θετικό κλίμα ανθοφορεί και η δημοκρατία που ενώνει με δημιουργικό τρόπο τις «αντίπαλες» ιδεολογίες, χωρίς ωστόσο να τις ακυρώνει. Η διαλεκτική ως διαδικασία συμφωνεί και με το Εγελιανό σχήμα (Θέση – Αντίθεση – Σύνθεση) συνιστά το υπόβαθρο του δημοκρατικού πνεύματος. Η διαλεκτική, δηλαδή, προϋποθέτει την ανομοιότητα και όχι την ασφάλεια των ομοιοτήτων.
            Σημαντική, επίσης, κρίνεται η συμβολή της ποικιλομορφίας στησίγαση των ταπεινών ενστίκτων και των ανεξέλεγκτων ορμών, αφού η σύγκρουση των διαφορετικοτήτων δεν στοχεύει μόνο στην κυριαρχία αλλά περισσότερο στην ανάδειξη όλων των ιδιαίτερων στοιχείων που συνθέτουν τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος είναιπρόσωπο και πασχίζει να εξελιχθεί σε μια οντότητα μοναδική και διαφορετική από τις άλλες ανθρώπινες οντότητες – υπάρξεις, χωρίς να υποχρεώνεται να μετατρέπεται σε μάζα.
            Το μαζικό πνεύμα αντίκειται στη δημοκρατία. Η δημοκρατία επιδιώκει την ισότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει και την ομοιότητα – ομοιομορφοποίηση των πολιτών. Η διαχείριση των ανθρώπων ως μάσα δεν είναι μόνο μια αντιδημοκρατική πρακτική αλλά και μια πλάνη των ταγών της κάθε εξουσίας που θεωρούν τους πολίτες αδρανή στοιχεία. Η ιστορία ανέδειξε την ικανότητα του ανθρώπου να ξεφύγει από τη μάζα και να διαδραματίσει έναν ξεχωριστό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία. Το παράδειγμα του φιλοσόφου Επίκτηκτου και του Σπάρτακου είναι χαρακτηριστικό της αξίας της ποικιλομορφίας μέσα σε ένα σύστημα που τείνει να ομοιογενοποιεί τα πάντα.
            Αξίζει, επίσης, να τονιστεί η συνεισφορά της ποικιλομορφίας ως αξίας ζωής στην αντιμετώπιση φαινομένων που προσβάλλουν την ανθρώπινη ιδιότητα και εγείρουν τείχη μίσους ανάμεσα στους ανθρώπους. Τέτοια είναι ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η θρησκευτική μισαλλοδοξία. Η ποικιλομορφία οξυγονώνεται αλλά και καλλιεργεί ταυτόχρονα την αρετή τηςανεκτικότητας. Εξάλλου η προοπτική δημιουργίας ανθρώπων – Homo Herox– πανομοιότυπων λόγω κλωνοποίησης μόνο τρόμο προκαλεί. Άνθρωποι και πολιτισμοί έχουν να κερδίσουν μόνο από τους διαφορετικούς.
            Επειδή, λοιπόν, η ομορφιά και η αισθητική της ζωής έχουν βάση τημοναδικότητα και την πολυποικιλότητα του κάθε ανθρώπου σε σχέση με το συνάνθρωπό του επιβάλλεται να αντισταθούμε σε ό,τι μας εξομοιώνει. Κι αυτό γιατί «ο καλύτερος τρόπος για να αντιστέκεται είναι να μην εξομοιώνεσαι».
            Στόχος μας η μοναδικότητα του ανθρώπου και η άρνηση – απόρριψη της μαζικής κοινωνίας. Γιατί μια κοινωνία αδιαφοροποίητων ατόμων θυμίζει κοπάδι του οποίου τα μέλη οφείλουν τυφλή υποταγή στον «αρχηγό» και την εξουσία του˙ Χρειαζόμαστε τη διαφορετικότητα και τη σύνθεση των αντιθέτων.
            Γιατί «δεν παράγεται αρμονία, όταν όλοι τραγουδούν την ίδια νότα»
 Του συνεργάτη της Μυσταγωγίας – Μυθαγωγίας, Ηλία Γιαννακόπουλου, Φιλόλογου.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ποια είναι τα περιεχόμενα του υποσυνείδητου νου;

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Ποια είναι τα περιεχόμενα του υποσυνείδητου νου;

Ποια είναι τα περιεχόμενα του υποσυνείδητου νου;

-Όλα τα αρχεία του παρελθόντος πόνου, των βασάνων, της αποτυχίας και των άδικων πράξεων του ατόμου
-Όλες οι σκεπτομορφές φόβου, μίσους, ζήλιας, εκδίκησης, ατιμίας και εκμετάλλευσης
-Όλες οι καταγραφές καταστροφικών γεγονότων, όπως θάνατοι, σεισμοί, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες, πυρκαγιές, γενοκτονίες, δολοφονίες, απώλειες κ.ο.κ.
-Όλες οι καταγραφές αμαρτωλών ενεργειών και εγκλωβισμένων εντάσεων τυφλών ωθήσεων και παρορμήσεων
-Όλες οι καταγραφές άρνησης, ασέβειας και συκοφαντίας που βίωσε κάποιος στο παρελθόν
- Όλες οι συκοφαντικές ενέργειες προς τη Διδασκαλία: προκαταλήψεις, φανατισμό και αχαριστία
-Όλες οι συκοφαντικές σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις κατά της ίδιας της εσωτερικής θειότητας

Αυτές οι επτά κατηγορίες περιγράφουν βασικά τα περιεχόμενα της υποσυνείδητης αποθήκης. Η υποσυνείδητη αποθήκη κουβαλά πολλές, πολλές καταγραφές των περασμένων εκατό έως χιλίων ενσαρκώσεων.

Η περισσότερη παραφροσύνη στον κόσμο προκαλείται από την πλημμύρα του υποσυνειδή του που χρησιμοποιείται έξυπνα από τις σκοτεινές δυνάμεις.

Η υποσυνείδητη αποθήκη παραμένει στο νου για μεγάλο χρονικό διάστημα και γίνεται η κύρια πηγή του πόνου, των βασάνων, της αποτυχίας και της κακής υγείας ενός ατόμου.

Η ψυχολογική και ψυχιατρική θεραπεία είναι μια αδύναμη προσπάθεια να απελευθερωθεί και να χειριστεί με ασφάλεια η υποσυνείδητη πλημμύρα.



Οι εκκλησίες χρησιμοποιούν τις μεθόδους της εξομολόγησης, της μετάνοιας και της απάρνησης. Αλλά η ασφαλέστερη μέθοδος για να καθαρίσετε την υποσυνείδητη αποθήκη είναι μέσω του επιστημονικού διαλογισμού - ενός διαλογισμού που είναι τακτικός και συνεχής.

Καθώς ένα άτομο καθαρίζει τα σκουπίδια από τον υποσυνείδητο νου, συμβαίνουν τα εξής:

-Η υγεία του βελτιώνεται
-Τα συναισθήματά του γίνονται θετικά και ευτυχισμένα
-Η φαντασία του έρχεται υπό τον έλεγχό του
-Έχει σαφήνεια σκέψης
-Αναπτύσσει σταθερότητα στην εργασία του για να επιτύχει το στόχο του
-Η νοητική σύγχυση εξαφανίζεται
-Η δημιουργικότητα και η χαρά αυξάνουν σταθερά στη ζωή του

Έτσι, ο επιστημονικός διαλογισμός βοηθά πραγματικά ένα άτομο να ανακαλύψει και να απελευθερωθεί με πρακτικούς τρόπους. Απολαμβάνει τη ζωή πιο άφθονα, βοηθώντας τον να αναδομήσει ή ακόμα και να αναδημιουργήσει ένα νέο άτομο - ένα άτομο αποτελεσματικότητας, δημιουργικότητας, ηγεσίας, σταθερότητας και ομορφιάς.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν
Meditation vol.1 


elenastral

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Pierre Mérot: «Αγάπη είναι όταν ο καθένας πιστεύει πως ο άλλος βρήκε ένα φάρμακο διαφορετικό, και πως θα τον γιατρέψει..»

$
0
0
Pierre Mérot: «Αγάπη είναι όταν ο καθένας πιστεύει πως ο άλλος βρήκε ένα φάρμακο διαφορετικό, και πως θα τον γιατρέψει..»

Δεν παύουμε ν'αγαπούμε αυτούς που αγαπήσαμε.
Αλλά από άνθρωπο σε άνθρωπο, από κομμάτι σε κομμάτι, μας αρέσει να πιστεύουμε πως ανασυνθέτουμε σταδιακά ένα παζλ και πως μια μέρα θα σχηματιστεί ένα πρόσωπο.
Και πως δεν θα έχουμε πια ανάγκη να ψάχνουμε.
Μόνο που στη θέση της συνολικής εικόνας δεν έχουμε παρά την πιο πρόσφατη, κι αυτή δεν διαγράφει τις προηγούμενες.
Καμία μορφή δεν λησμονιέται, καμία δεν μας συγκρατεί.
Γι'αυτό και η ζωή μας δεν είναι μια διαδοχή από αποτυχίες αλλά μια αβέβαιη κατασκευή ολοκληρωτικά δοσμένη στην αγάπη.
Πόλεμοι γίνονται, μοναξιάς προς μοναξιά.

Λαβωμένοι συγκρούονται με άλλους λαβωμένους, και με διακύβευμα την αγάπη.
Αυτό που καταλογίζουμε στον άλλο δεν είναι ότι μοιράζεται με μας την ίδια πληγή αλλά ότι βρήκε τα ίδια αντίδοτα.
Αγάπη είναι όταν ο καθένας πιστεύει πως ο άλλος βρήκε ένα φάρμακο διαφορετικό, και πως θα τον γιατρέψει.
Όμως τον περισσότερο καιρό αγωνιζόμαστε ενάντια σε πλάσματα που μας μοιάζουν υπερβολικά, που υποφέρουν όσο κι εμείς, και ως προς αυτό είναι ακατανίκητα.

Pierre Mérot, Θηλαστικά (απόσπασμα) Εκδ. Εστία
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Μάχη με άγνωστα αντικείμενα στην Γαλλία του 1608 μ.Χ και οι μυστηριώδεις αναγεννησιακοί πίνακες

$
0
0


Τον Αύγουστο του 1608, οι άνθρωποι της νότιας Γαλλίας, από τη Μασσαλία μέχρι και τη Γένοβα, βίωσαν μία απίστευτη εμπειρία, όπως αναφέρεται σε ένα χρονικό με τίτλο, «Discours des terribles et espouvantables signes apparus sur la mer Gennes.»

Στον ουρανό πάνω από το Martigues μια εναέρια μάχη έλαβε χώρα η οποία και άφησε μια μυρωδιά από νιτρικό κάλιο (πυρίτιδα). Οι κάτοικοι της Νίκαιας είδαν τρία περίεργα φωτεινά αντικείμενα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη. Τα σκάφη σταμάτησαν κοντά σε ένα φρούριο, ενώ στη συνέχεια χαμήλωσαν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας προκαλώντας το νερό να βράσει και να απελευθερώσει έναν ατμό κοκκινωπού χρώματος.


Προς έκπληξη των θεατών, δύο ανθρωποειδή όντα με μεγάλα κεφάλια και μεγάλα φωτεινά μάτια, ντυμένα με κόκκινα κουστούμια, και κοκκινωπές κλίμακες συνδεδεμένες με τα σκάφη τους με σωλήνες, πέρασαν αρκετές ώρες εκτελώντας κάποια περίεργη εργασία. Οι στρατιώτες του φρουρίου πραγματοποίησαν περισσότερα από οκτακόσια χτυπήματα με τα κανόνια τους για να εκδιώξουν τους εισβολείς, χωρίς να καταφέρουν να προκαλέσουν έστω και ένα βαθούλωμα στην επιφάνεια των αντικειμένων.

Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ (14ος-17ος ΑΙΩΝ.), ΟΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΣΚΟΕΙΔΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ


Ένας Ολλανδός καλλιτέχνης εν ονόματι, AERT De Gelder ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα, όπου απεικονίζεται η Βάπτιση του Χριστού. Κατασκευασμένη το 1710, αυτή η εικόνα απεικονίζει μια τελετή βάπτισης με μια περίεργη τροπή. Όταν απομυθοποιήσει κάποιος αυτή την εικόνα, θα πεί ότι ο κύκλος στον ουρανό δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εκπροσώπηση από τις γραφές ότι «Το φως του Χριστού κατεβαίνει σαν περιστέρι από τον ουρανό».

Ο Ευαγγελισμός του Carlo Crivelli (1486). Λεπτομέρειες αυτού του αριστοτεχνήματος συχνά ερμηνεύονται ως ΑΤΙΑ που εκπέμπει δεσμίδα φωτός, μέσα στο οποίο εμφανίζεται κάποιο ακόμα εξωγήινο αντικείμενο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η λεπτομέρεια του πίνακα που προβάλλεται είναι θολή, αλλά σε καλή ανάλυση γίνεται αμέσως αντιληπτό πως πρόκειται ξεκάθαρα για σύννεφο που διαπερνάται από ηλιακτίδα, ενώ το “πλάσμα” που εμφανίζεται δεν είναι άλλο από περιστέρι – γνωστό σύμβολο του Άγιου Πνεύματος. Το στρογγυλό, φωτεινό σημείο στον ουρανό απεικονίζει απλά την φυσική αντανάκλαση του φωτός επάνω στα σύννεφα – λεπτομέρεια που σε πάρα πολλούς θρησκευτικούς πίνακες παραπέμπει στη Θεία παρουσία και ουδεμία σχέση έχει με ΑΤΙΑ.



Γι’αυτό η μεσαιωνική και Αναγεννησιακή τέχνη συχνά κρύβει πλήθος αναφορών, ή και μια ολόκληρη αφήγηση που αποκαλύπτεται μόνο σε όσους μπορούν να την αποκωδικοποιήσουν. Στις μέρες μας τα έργα αυτά αποτελούν αινιγματικά κατάλοιπα άλλων εποχών, και αν η γλώσσα τους έχει σχεδόν ξεχαστεί, αυτό δεν μειώνει την αξία και το μυστήριο που τα περιβάλλει. Ωστόσο, σε προσπάθειες ερμηνείας των κρυφών τους μηνυμάτων, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του προσωπικού στοχασμού επάνω σε ένα έργο, και στη διάδοση εξωπραγματικών ισχυρισμών.


Ο λόγος για την ευφάνταστη θεωρία του αρχαιολόγου Roberto Volterri που έκανε σάλο στο διαδίκτυο πριν από λίγα χρόνια, ισχυριζόμενος ότι αρκετοί πίνακες της Αναγέννησης κρύβουν ακράδαντες αποδείξεις για την εμφάνιση ΑΤΙΑ εδώ κι αιώνες. Σχεδόν όλοι οι πίνακες που αναφέρουν οι οπαδοί της θεωρίας, είναι θρησκευτικού χαρακτήρα και χρονολογούνται από τον 15ο και 16ο αιώνα, εποχή ωστόσο, που η Καθολική Εκκλησία είχε τον πρώτο λόγο στο περιεχόμενο τέτοιου είδους έργων. Σύμφωνα πάντα με τους φιλότεχνους αναζητητές των ΑΤΙΑ, τα “ύποπτα” αντικείμενα έχουν μασκαρευτεί εντέχνως ως σύννεφα, σκιές, ή άλλα, “αθώα” αντικείμενα ώστε να γλιτώσουν από το αυστηρό βλέμμα της Ιεράς Εξέτασης. Όμως, υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα που αντιτίθενται σε τέτοιου είδους ισχυρισμούς όπως θα δούμε στη συνέχεια.


Γιατί ο ζωγράφος περιλαμβάνει αυτό το αντικείμενο στον ουρανό; Αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα ζωγραφικής, που ονομάζεται ''Η Μαντόνα με τον Άγιο Giovannino''. Είναι ένας πίνακας από τον 15ο αιώνα από τον DomenicoGhirlandaio. Ήταν ένας Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης από τη Φλωρεντία, που κατείχε ένα εργαστήριο όπου μαθήτευσε ο περίφημος Μιχαήλ Άγγελος. Ποιος είναι ο σκοπός της προσθήκης αυτού του….πράγματος στον ουρανό; Δεν είναι ο ήλιος, δεν είναι ένα σύννεφο ή κάτι τέτοιο – τι είναι αυτό ?! Υπάρχει ένας άνθρωπος στο παρασκήνιο ο οποίος κοιτάει περίεργα αυτό το αντικείμενο στον ουρανό και φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τα όλο θέμα του πίνακα.




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Καθαρή παρατήρηση σημαίνει αποδοχή και αποδοχή σημαίνει αγάπη

$
0
0


Το εγώ φοβάται την αγάπη και την κενότητα, την απουσία οποιασδήποτε κριτικής και ερμηνείας, γι'αυτό και πάντα η προσοχή του είναι εστιασμένη στην επίκριση.

Ύπουλα επιχειρεί να μας πείσει πως μόνο αν επισημαίνουμε τις δικές μας αδυναμίες μπορούμε να τις διορθώσουμε. Μας σπρώχνει σε μια συνεχή αυτοεπίκριση με απώτερο στόχο την εξέλιξή μας! Εφόσον όμως οι αδυναμίες αφορούν το εγώ, η ενασχόληση μαζί τους είναι ενασχόληση με το εγώ που μας παρουσιάζει πάντα κάτι νέο, ώστε συνεχώς να ψάχνουμε και να μη βρίσκουμε. Εκείνοι που αποπειρώνται να ελέγξουν τις σκέψεις τους με άλλες σκέψεις αποτυγχάνουν.

Στην πραγματικότητα σταματάμε να ελέγχουμε τις σκέψεις μας, όχι όταν στη θέση της αρνητικής σκέψης βάλουμε μια θετική, αλλά όταν μεταβούμε στην περιοχή της μη σκέψης, στην κατάσταση του παρατηρητή.

Ο παρατηρητής δεν κριτικάρει, δεν προσδοκεί, δεν επιθυμεί, δεν φοβάται, δεν μπλέκεται στα παιχνίδια του χωροχρόνου. Απλώς παρατηρεί. Γι'αυτό είναι σε κατάσταση πλήρους αποδοχής. Και αυτή είναι βασική ιδιότητα της αγάπης.

Όταν ο νους εξασκηθεί να βρίσκεται στην κατάσταση του παρατηρητή, τότε ανοίγεται μια ακόμα δυνατότητα και μεταβαίνει στην κατάσταση του υπερ-παρατηρητή, ο οποίος παρατηρεί τον παρατηρητή που παρατηρεί.

Σε αυτό το πεδίο δεν υπάρχει ενασχόληση ούτε με την αδυναμία, ούτε με την ατέλεια. Ο υπερ-παρατηρητής δεν έχει προτιμήσεις ή απέχθειες, απλώς παρατηρεί το υπάρχον. Γι'αυτό και δεν φοβάται, επειδή δεν διακρίνει αντίθετα, ούτε διαφορετικά. Και όποιος δεν φοβάται είναι σε επαφή με το αιώνιο και το άπειρο. Τότε αγαπά.

*Από το βιβλίο "Μυστική Οδύσσεια", Ιουλία Πιτσούλη, Εκδ. Έσοπτρον


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η τραγωδία του δεξαμενόπλοιου «World Harmony»

$
0
0


στις 14 Δεκεμβρίου 1960 στα στενά του Βοσπόρου

Περί Αλός

Του Δημήτριου Γ. Ανδριάνα

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ της
Ναυτικής Ιστορίας» τ. 73, σ. 30, ΟΚΤ-ΔΕΚ 2010,
έκδοση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.
Αναδημοσίευση στο Περί Αλός με την έγκριση του ΝΜΕ.


 

Το δεξαμενόπλοιο «World Harmony» («Παγκόσμιος Αρμονία»). ΦΩΤΟ:
http://www.tynebuiltships.co.uk/W-Ships/worldharmony1954.html

Η δωρεά στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος από την πάλαι ποτέ ναυτιλιακή εταιρεία του μεγάλου εφοπλιστού Σταύρου Νιάρχου ενός αντιπροσωπευτικού ομοιώματος πλοίου με την επωνυμία World Εnterprise, αδελφού σκάφους με το απωλεσθέν στα στενά του Βοσπόρου την 14η Δεκεμβρίου 1960 World Harmony («Παγκόσμιος Αρμονία»), μας έφερε στην μνήμη το τραγικό γεγονός της
ολοσχερούς καταστροφής του τελευταίου. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη από ανεξέλεκτη πυρκαγιά που ξέσπασε κατόπιν συγκρούσεως με το γιουκοσλαβικό πετρελαιοφόρο «Πέτερ Ζόρανιτς», έμφορτο βενζίνης, και την απώλεια 28 μελών του πληρώματος του «Παγκόσμια Αρμονία» στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και ο πλοίαρχος εκ της νήσου Ψαρών Αριστείδης Νικολ. Μπαρτζής.

Διασώθηκαν από το δυστύχημα μόνο 12 εκ του συνόλου των 40 ανδρών.


Έκτοτε, κατ’ εντολή του πλοιοκτήτου Σταύρου Νιάρχου, το αδελφό σκάφος World Εnterprise, είχε συνεχώς στο πρυμναίο ιστό του την ελληνική σημαία μεσίστια, σε ένδειξη πένθους του καμμένου αδελφού σκάφους World Harmony και των απανθρακωμένων σωμάτων των 28 ανδρών του πληρώματός του, και δεν υπεστάλη ουδέποτε, κυματίζουσα νυχθημερόν μέχρι τη διάλυσή του το 1977.

Την ημερομηνία του δυστυχήματος 14/12/1960 ευρισκόμουν στο πλοίο του Νιάρχου World Japanica ως Α΄ μηχανικός με πλοίαρχο τον αείμνηστο εκ της νήσου Άνδρου Αλέξανδρο Λουλούδη, με υποπλοίαρχο τον συμπατριώτη μου Ψαριανό Ιωάννη Ανδρ. Σακά ανιψιό του πλοιάρχου του World Harmony, Αριστείδη Νικ. Μπαρτζή, και τους Ψαριανούς Μάρκελο Γεωρ. Ανδριάνα λοστρόμο, Γεώργιο Μαρκέλου Ανδριάνα και Νικόλαον Θεμιστοκλή Μώρο θερμαστές και τον Χαράλαμπο Ιωάν. Μπεναρδή καμαρωτάκι. Το πλοίο μας είχε αναχωρήσει έμφορτο από το Βανκούβερ του Καναδά με προορισμό το λιμάνι εκφορτώσεως την Οσάκα Ιαπωνίας.

Εν πλω, κατά μεσής του φουρτουνιασμένου Ειρηνικού Ωκεανού, λάβαμε το αναπάντεχο τηλεγράφημα, με υπογραφή του εφοπλιστού Σταύρου Νιάρχου και κοινοποίηση σε όλα τα πλοία του, 60 τον αριθμό τότε, που μας συνιστούσε να αναρτηθεί η ελληνική σημαία μεσίστια ενώπιον του πληρώματος στον πρυμναίο ιστό για τρείς ημέρες σε ένδειξη πένθους, όχι για την απώλεια του πλοίου αλλά για τις ανθρώπινες απώλειες και η επιθυμία του εκπληρώθηκε ενώπιον του συγκεντρωθέντος στην πρύμνη πληρώματος.

Ασφαλώς το ίδιο το τελετουργικό θα έλαβε χώρα και στα άλλα πλοία της εταιρείας.


Ο πλοίαρχος Αλέξανδρος Λουλούδης οι αξιωματικοί και το πλήρωμα μετά από την τελετή στο καρέ των αξιωματικών, αναφέρθηκαν στο τραγικό γεγονός και παράλληλα συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται από το πλήρωμα, προς αποφυγήν κάθε ατυχήματος απ’ όπου και αν προέρχεται (βλ. Υπό Δημ. Γ. Ανδριάνα «Η ναυτοσύνη των Ψαριανών- Η άνοδος και η πτώση του στόλου του Σταύρου Νιάρχου»).
Τα δύο αυτά πλοία, World Harmony και World Enterprise είχαν κατασκευασθεί στα βρετανικά ναυπηγεία Vickers Armstrong Ltd, Newcastle.



Το World Enterprise κατά την παράδοσή του την 25/6/1953 ήταν το μεγαλύτερο δεξαμενόπλοιο που είχε κατασκευασθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με hull number 132, ακολούθησε το World Harmony με αριθμ. 135 που παραδόθηκε στον Σταύρο Νιάρχο την 31/7/1954 με ανάδοχο στην καθέλκυση που έγινε στις 16/2/1954, την Δούκισσα του Κεντ της Αγγλίας.


Το παρθενικό του ταξίδι του World Harmony ήταν Αγγλία, Γιβραλτάρ, Port Said, Περσικός Κόλπος, όπου και φόρτωσε. Εκφόρτωσε στην Μασσαλία και στη συνέχεια κατέπλευσε, την 6η Σεπτεμβρίου 1954,στον λιμένα του Πειραιώς και πρυμνοδέτησε πλησίον του Κεντρικού Λιμεναρχείου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.


Την 8η Σεπτεμβρίου 1954 μεθόρμισε και αγκυροβόλησε στον όρμο Φαλήρου, όπου με κάθε επισημότητα έγινε η έπαρση της ελληνικής σημαίας υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, από τον Βασιλέα των Ελλήνων Παύλο, ενώπιον του διαδόχου Κωνσταντίνου, της βασίλισσας Φρειδερίκης, των πριγκιπισσών Σοφίας και Ειρήνης, του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, Υπουργών, βουλευτών αξιωματικών όλων των σωμάτων, των ναυτιλιακών οργανώσεων ΠΝΟ, ΠΕΜΕΝ, ΠΕΠΕΝ, και εφοπλιστών μεταξύ των οποίων και ο μεγαλοεφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης.


Μετά ταύτα, το πλοίο μέσω Port Said, κατευθύνθηκε προς Περσικό Κόλπο αρχίζοντας πλέον την σταδιοδρομία του στους ωκεανούς, τις θάλασσες και τα ανά την υφήλιο λιμάνια.



Tο γιουκοσλαβικό πετρελαιοφόρο SS «Petar Zonaric». ΦΩΤΟ:

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρθενικό του ταξίδι είχε πλοίαρχο τον βετεράνο απόστρατο αντιναύαρχο του Β.Ν. αείμνηστο Χαράλαμπο Παπαγιάννη και Α’ μηχανικό τον επίσης αείμνηστο Θεόφιλο Ζαμπέλη, στο δε πλήρωμα συγκαταλέγονταν και τρεις Ψαριανοί, ο Ιωάννης Νικ. Μπαρτζής αντλιωρός, αδελφός του πλοιάρχου Αριστείδου Νικ. Μπαρτζή που ήταν πλοίαρχος στο World Harmony την εποχή της απώλειάς του, ο Μάρκελος Ανδρ. Παππάς στούαρτ, ο Παναγιώτης Ιων. Μπεναρδής ναύτης και ο μετέπειτα πλοίαρχος Ιωάννης Ανδ. Σακκάς.
Πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι ο Νιάρχος είχε μια ιδιαίτερη συμπάθεια και απεριόριστη εκτίμηση στους μάχιμους αξιωματικούς του Β.Ν. ίσως γιατί και ο ίδιος είχε υπηρετήσει σαν έφεδρος αξιωματικός σε πλοία επιφανείας του Β.Ν. Ενθυμούμαι μερικούς ακόμη πλοιάρχους του Β.Ν. κατά την δεκαετία του ’50 στα πλοία του Νιάρχου, με τους οποίους είχα άριστες σχέσεις και αγαστή συνεργασία όταν υπηρετούσα μαζί τους ως Α΄ μηχανικός. Όλους αυτούς τους αναφέρω για λόγους καταγραφής: Χαράλαμπος Παπαγιάννης, Επαμεινώνδας Κοντογιάννης, Παντελής Δράκαρης, Σοφοκλής Λογοθέτης, Εμμανουήλ Ματθαίος, Παναγιώτης Δαμηλάτης, Μίλτων Ιατρίδης (πρώην κυβερνήτης του ιστορικού υποβρυχίου «Παπανικολής», το οποίο ονομάσθηκε έτσι από το ΓΕΝ, προς τιμήν του Ψαριανού πυρπολητού Δημητρίου Παπανικολή, ο οποίος πυρπόλησε τουρκική ναυαρχίδα 84 πυροβόλων την 27η Μαΐου 1821 στον όρμο Ερεσού Μυτιλήνης, υπό το φως του ήλιου) κ.α. τα ονόματα των οποίων μου διαφεύγουν.

Εκτός από τους μάχιμους πλοιάρχους είχαν προσληφθεί και αρκετοί μηχανικοί του Β.Ν., οι οποίοι ήταν εξειδικευμένοι στους ατμοστρόβιλους στα πλοία επιφανείας. Μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 οι Έλληνες μηχανικοί του Ε.Ν., δεν ήταν έτοιμοι να αναλάβουν Α΄μηχανικοί σε πλοία του Νιάρχου που είχαν μηχανές ατμοστροβίλους. Τότε άρχισε η εντατική εκπαίδευσή τους στις Σχολές μηχανικών του Πειραιά που ήταν ανεγνωρισμένες από το ΥΕΝ, «Αρχιμήδης», «Πειραϊκός Σύνδεσμος», «Προμηθεύς», «Ήρων», οι
οποίες σχολές με φιλότιμες προσπάθειες άρχισαν να δημιουργούν τον πρώτο πυρήνα μηχανικών Ε.Ν., με εξειδίκευση στις νέες τότε προωστήριες μηχανές, τους ατμοστροβίλους.

Θυμάμαι οι μηχανικοί που προέρχονταν από το Β.Ν. , πολλοί από τους οποίους έφθασαν στον βαθμό του αρχιμηχανικού ήταν οι παρακάτω: Δουζίνας, Καλδής, Ζούκης, Τζιμέας, Τσάλτας, Σοφράς, Σκλαβούνος, Ράδος, Ανδρεαδάκης, Αντζουλάτος, Παπαθανασίου, Μαυρομάτης και άλλοι.

Βασικές πηγές από τις οποίες άντλησα τεκμηριωμένα στοιχεία είναι:

(α) Το προσωπικό μου αρχείο δεδομένου ότι υπηρέτησα στην εταιρεία Νιάρχου 42 συναπτά έτη εκ των οποίων 28 ως Αρχιμηχανικός.

(β) Το αρχείο της εταιρείας Νιάρχου

(γ) Εφημερίδες και περιοδικά της εποχής

(δ) Το βιβλίο της λαογραφίας του δασκάλου στο Δημοτικό Σχολείο Ψαρών, αείμνηστου Δημήτριου Γρηγ. Σπανού, του οποίου την περιγραφή με τον τίτλο «Η θαλάσσια τραγωδία στον Βόσπορο», αναφέρω με τις αναγκαίες διορθώσεις που έχουν προκύψει από νεώτερα στοιχεία.





 

Το δεξαμενόπλοιο «World Harmony». ΦΩΤΟ:
http://www.tynebuiltships.co.uk/W-Ships/worldharmony1954.html

Η θαλάσσια τραγωδία στον Βόσπορο

«Το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου 1960 στα στενά του Βοσπόρου, παρά την θέση Στενιές και σε απόσταση 200 μόνον μέτρων από τις ασιατικές ακτές έλαβε χώρα μια πρωτοφανής στα ναυτικά χρονικά τραγωδία, που συγκλόνισε τον ναυτικό κόσμο όχι μόνον της πατρίδας μας, αλλ’ ολόκληρου του κόσμου, εστοίχισε δε τη ζωή είκοσι οκτώ ανδρών του πληρώματος και μιας γυναίκας, μεταξύ των οποίων πέντε Ψαριανοί, ήτοι ο Α΄ Πλοίαρχος και τέσσερις ναύτες.
Το τριπλούν ναυτικό δυστύχημα συνέβη υπό τις ακόλουθες συνθήκες.

Την 14η Δεκεμβρίου και περί ώρα 02: 30 το γιουγκοσλαβικό πετρελαιοφόρο «Πήτερ Ζόρανιτς» διαπλέον τον Βόσπορον με κατεύθυνση προς το Αιγαίο επέπεσεν επί του υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρου «Παγκόσμιος Αρμονία» που έπλεε κενό από Πειραιά για Νοβοροσίνσκυ.

Κατά την πρόσκρουση επακολούθησε ανάφλεξη του γιουγκοσλαβικού πλοίου και προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία μεταδόθηκε στο «Παγκόσμιος Αρμονία» και στη συνέχεια και τα δύο τα πλοία, παρασυρόμενα από το ρεύμα έπεσαν επί του αγκυροβολημένου τουρκικού πλοίου «Ταρσός» στο οποίο επεκτάθηκε η πυρκαγιά.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από της πρώτης στιγμής που πληροφορήθηκε την θλιβερή είδηση, ενήργησε ταχέως, όπως επικοινωνήσει με το Ελληνικό Προξενείο Κωνσταντινουπόλεως και την Ελληνική Πρσεβεία Άγκυρας απέστειλε δε αεροπορικώς αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος, για να παράσχει τη συνδρομή του στο Προξενείο και να ενεργήσει εκ παραλλήλου τις ανακρίσεις.
Ατυχώς το έργο διασώσεως έγινε περισσότερο δύσκολο από τους πνέοντες ισχυρούς ανέμους. 


Προς στιγμήν ολόκληρη η περιοχή της Κωνσταντινουπόλεως αντιμετώπισε το φάσμα μιας μεγάλης καταστροφής, διότι το φλεγόμενο γιουγκοσλάβικο τάνκερ, φερόμενο από τα ρεύματα των Στενών, πλησίασε προς στιγμήν, στην επικίνδυνη απόσταση των 50 μέτρων την ακτή όπου υπήρχαν οιεγκαταστάσεις των τουρκικών διυλιστηρίων και οι αποθήκες των υγρών καυσίμων.

 Εάν γινόταν νέα έκρηξη στο γιουγκοσλαβικό σκάφος, ο κίνδυνος αναφλέξεως των διυλιστηρίων θα ήταν αναπόφευκτος, η δε νέα καταστροφή, η οποία θα επακολουθούσε θα ήταν τεράστιας έκτασης για τις εγκαταστάσεις και για την περιοχή της Κωνσταντινουπόλεως. Υπήρξε δικαιολογημένος πανικός των κατοίκων, διότι η κόλαση του πυρός εμαίνετο επί διήμερο στα στενά του Βοσπόρου, όπου εκτυλίχθηκε η ναυτική τραγωδία και από στιγμής εις στιγμήναναμένονταν νέες εκρήξεις.

Πέρασε στιγμές αγωνίας ο πληθυσμός της Πόλης από την απειλή της μετάδοσης της φωτιάς από το καιόμενο έξω του Μπέικοζ γιουγκοσλαβικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο τελικώς εν μέσω αλλεπαλλήλων εκρήξεων καταστράφηκε ολοσχερώς.
Ο Έλληνας αξιωματικός του Λ.Σ. κ. Κάτρης, ο οποίος διατάχθηκε να διεξάγει τις ανακρίσεις για τα αίτια της πολύνεκρης θαλάσσιας τραγωδίας διαπίστωσε από τις καταθέσεις των 12 διασωθέντων Ελλήνων ναυτικών ότι το «Παγκόσμιος Αρμονία» ανερχόταν το Βόσπορο, πλέοντας δεξιά, ενώ το γιουγκοσλαβικό κατερχόταν αρκετά αριστερότερα απ’ όσο θα έπρεπε. Η πορεία του τελευταίου δε ήταν η ενδεδειγμένη διότι είχε σημειώσει μεγάλη παρέκκλιση προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα αιφνιδίως να βρεθεί προ της πρώρας του ελληνικού.



Από τη σύγκρουση το «Παγκόσμιος Αρμονία» υπέστη ρήγμα τεράστιο και στις δύο πλευρές της πρώρας του μήκους 6 μέτρων και δύο μικρότερα στην πρύμνη, ενώ το γιουγκοσλαβικό κτύπησε στην δεξιά πλευρά και κάτω ακριβώς από τη γέφυρά του. Αμέσως κρουνοί πετρελαίου και βενζίνης εκτοξεύθηκαν σε μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να περιλούσουν και τα δύο σκάφη, τα οποία και άρχισαν να φλέγονται. Επακολούθησαν οι εκρήξεις. Πρώτη έγινε στο «Παγκόσμιος Αρμονία», ακριβώς κάτω από τη γέφυρα, όπου βρίσκονταν τα διαμερίσματα των αξιωματικών. Άμεσα ο πλοίαρχος Αριστείδης Μπαρτζής έδωσε εντολή να εγκαταλειφθεί το πλοίο.

Όσοι βρέθηκαν στη γέφυρα ρίχθηκαν στη θάλασσα. Οι λοιποί συγκεντρώθηκαν στην τραπεζαρία της πρύμνης για να προφυλαχθούν από τις φλόγες, όπου και παγιδεύθηκαν. Εκτιμάται , επίσης, ότι κατά την έκρηξη φονεύθηκαν όλοι, όσοι βρίσκονταν κάτω από τη γέφυρα.

Ο 23ετής θερμαστής του «Παγκόσμιος Αρμονία» Ευάγγελος Πανταζής, που διασώθηκε με ελαφρά τραύματα, αφηγήθηκε ως ακολούθως την τραγωδία, η οποία έπληξε την ελληνική εμπορική ναυτιλία.

«Ευρισκόμην στο όπισθεν τμήμα του σκάφους, οπότε αντελήφθην ισχυρότατον κλονισμόν αυτού. Ανήλθον αμέσως στο κατάστρωμα, όπου ο πλοίαρχος διέτασσε τα μέλη του πληρώματος να ριφθούν αμέσως στην θάλασσαν δια να σώσουν την ζωήν των. Υπήκουσα και αφού εκολύμβησα επί τινα λεπτά, έφθασα εις την ακτήν. Το θέαμα που αντίκρυσα ήταν τρομακτικόν, είδα την κόλασιν χωρίς να αποθάνω».

Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο Φάτοβιτς Άντο, μηχανικός του γιουγκοσλάβικου πετρελαιοφόρου που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.
Ένας Tούρκος ναυτικός, ο οποίος επέστρεφε από το ψάρεμα και υπήρξε μάρτυρας της συγκρούσεως εδήλωσε τα εξής:

«Είδα υπεράνω της θαλάσσης φλόγα ύψους 50 μέτρων, ενώ πυκνό νέφος μαύρου καπνού εκάλυπτε τα δύο σκάφη. Ολόκληρος η ποσότης πετρελαίου, η ευρισκόμενη εις το κύτος του γιουγκοσλαβικού τάνκερ, εχύθη εις την θάλασσαν, ενώ επ’αμφοτέρων των σκαφών εσημειούτο πυρκαϊά. Εν ριπή οφθαλμού η περιοχή εκείνη εφωτίσθη ως εάν είχεν ανατείλει ο ήλιος. Εις την ακτήν οι κάτοικοι κατελήφθησαν υπό πανικού βλέποντες τας τεραστίας φλόγας επί του ύδατος».

Ο κυβερνήτης του τουρκικού αεροσκάφους της γραμμής, που προσγειώθηκε την 1: 45 μ.μ. της 14ης Δεκεμβρίου 1960 Τζελάλ Τοπσούογλου περιγράφει ως κάτωθι τις εντυπώσεις του από την δραματική σύγκρουση των τάνκερ στον Βόσπορο.

«Η Κωνσταντινούπολις διήλθε χθες εφιαλτικάς ώρας με την διάδοσιν, που είχε κυκλοφορήσει ότι η σύγκρουσις των τριών πλοίων μεγάλου εκτοπίσματος και κατάφορτων με υγρά καύσιμα, είχαν προκαλέσει ανατινάξεις και μετάδοσιν του πυρός στα παραθαλάσσια προάστια. Ευρισκόμουν εις τον αεροδρόμιον, όταν
αφίχθησαν δύο Έλληνες αξιωματικοί, ο ένας του εμπορικού και ο άλλος του πολεμικού ναυτικού ως και ο εφοπλιστής Στ. Νιάρχος.


Έφυγαν εσπευσμένως δια την περιοχήν του τραγικού δυστυχήματος, που εστοίχισε την ζωήν τόσων ναυτικών των τριών φίλων χωρών. Συνάδελφός μου πιλότος, ο οποίος διήρχετο με το αεροσκάφος του άνωθεν του Βοσπόρου κατά τας εφιαλτικάς εκείνας ώρας, μας περιέγραψεν, ότι η περιοχή εφωτίζετο από τας αναλαμπάς των φλογών και των εκρήξεων, ως να είχαν ριφθή χιλιάδες εμπρηστικών βομβών. Αρχικώς, ευρισκόμενος μακράν του σημείου της συγκρούσεως ο συνάδελφος, ενόμισεν ότι εκαίετο η Κωνσταντινούπολις».



Το πλήρωμα του SS «Petar Zonaric».
ΦΩΤΟ:

Πολλοί άλλοι παρομοίασαν την έκρηξη με αντίστοιχη ατομοβόμβας, διότι με αυτή σχηματίσθηκε τεράστιο νέφος καπνού σε σχήμα μανιταριού, κάτω από το οποίο εξαφανίσθηκε το σκάφος. Το γιουγκοσλαβικό δεξαμενόπλοιο ευθύς μετά την έκρηξη έγειρε προς την μία του πλευρά, ενώ τεράστιες φλόγες ύψους 200 και πλέον μέτρων ξεπήδησαν από τα σπλάχνα του και πύρινοι ποταμοί πετρελαίου ξεχύνονταν στην θάλασσα.

Τα προάστια σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων εκκενώθηκαν. Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες υποχρεώθηκαν σε αργία και οι πλοές στον Βόσπορο διακόπηκαν.

Ο πλοιοκτήτης του «Παγκόσμιος Αρμονία» κ. Σταύρος Νιάρχος έφτασε αεροπορικώς την 14η Δεκεμβρίου με το ιδιωτικό του αεροπλάνο και επισκέφθηκε στα νοσοκομεία όλους τους τραυματίες του πληρώματος του σκάφους. 


Σε δηλώσεις του ο κ. Νιάρχος τόνισε τα εξής:

«Υπεύθυνον δια το δυστύχημα είναι το γιουγκοσλαβικόν τάνκερ διότι ηκολούθη αντικανονικήν πορείαν πλεύσεως.
Είμαι ιδιοκτήτης 60 παρομοίων σκαφών, η δε ενταύθα άφιξίς μου οφείλεται στο ενδιαφέρον μου δια την τύχην του πληρώματος και όχι δια την ζημίαν την οποίαν υπέστην».

Εν τω μεταξύ ορισμένες τουρκικές εφημερίδες, εξαντλώντας τον γνωστόν μισελληνισμό τους, έσπευσαν να φορτώσουν, προ πάσης ανακρίσεως και προ οιουδήποτε πορίσματος τις ευθύνες για την τριπλή ναυτική τραγωδία στον ατυχή Έλληνα πλοίαρχο.

Ο σκοπός των τουρκικών εφημερίδων ήταν προφανής. Απέβλεπαν στο να ενοχοποιήσουν τα δύο ξένα πλοία, το ελληνικό και το γιουγκοσλαβικό για να συνειπράξουν τις ασφάλειές τους, πλην του ιδιαίτερου ποσού με το οποίο ήταν ασφαλισμένο το παμπάλαιο και ασυγχρόνιστο επιβατηγό «Ταρσός» με τα καθημερινά παθήματα του οποίου διασκέδαζε για χρόνια το κοινό που ταξίδευε.

Το «Παγκόσμιος Αρμονία» ανήκε στην Εταιρεία του μεγαλοεφοπλιστού κ. Σταύρου Νιάρχου είχε καθελκυσθεί δε στο Newcastle της Αγγλίας, τον Φεβρουάριο του 1954. Ήταν χωρητικότητος 32.040 τόννων, απέπλευσε δε από τον Πειραιά κατευθυνόμενο χωρίς φορτίο προς Νοβοροσίνσκυ της Ρωσίας.


Το γιουγκοσλαβικό δεξαμενόπλοιο «Πέτερ Ζόρονιτς» ήταν χωρητικότητος 26.000 τόννων και μετέφερε πετρέλαιο από το ρωσικό λιμάνι Τουάπσε, κατευθυνόταν δε στο Αμβούργο με 12.000 τόννους βενζίνης και 10.000 τόννους πετρελαίου.


Είκοσι οκτώ Έλληνες ναυτικοί και μία γυναίκα –η σύζυγος του υποπλοιάρχου– ήταν τα τραγικά θύματα της πρωτοφανούς στα ναυτικά χρονικά τραγωδίας. 


Δεν ήταν δυνατόν τραγικότερο θάνατο να φαντασθεί ανθρώπινος νους. Απωλέσθηκαν μέσα στην κόλαση του πυρός, η οποία περιέζωσε και κατέστρεψε ολοσχερώς την μέχρι πρότινος ναυαρχίδα του εμπορικού μας στόλου.

Αξιωματικοί και άνδρες του πληρώματος αγωνίσθηκαν απεγνωσμένα για να αποφύγουν τον θανάσιμο εναγκαλισμό και επέδειξαν έξοχη αυταπάρνηση για να σώσουν το σκάφος, προσπάθεια η οποία στοίχισε την ζωή όλων των αξιωματικών του πλοίου και εικοσάδος ναυτών.

Ο καπετάν Αριστείδης Μπαρτζής είχε γεννηθεί στα Ψαρά το 1913.
Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς του και φοίτησε στην Εμπορική Σχολή Σύρου. Ακολούθως ναυτολογήθηκε σε διάφορα εμπορικά πλοία, όπως όλοι οι συμπατριώτες του, σε ηλικία δε μόλις 24 ετών ήταν υποπλοίαρχος.
Από το 1945 εργαζόταν συνεχώς σε πλοία της Εταιρείας Νιάρχου, η οποία μεταπολεμικώς άρχισε να εξελίσσεται ραγδαίως.


Κατά το 1954, όταν το δεξαμενόπλοιο «Παγκόσμιος Συμφωνία» (World Concord) της ίδιας εταιρείας κόπηκε στα δύο ανοικτά των αγγλικών ακτών ο καπετάν Αριστείδης επέδειξε ψυχραιμία και θάρρος απαράμιλλο, ώστε και το πλήρωμα να διασωθεί και τα αποκοπέντα μέρη του πλοίου να ρυμουλκηθούν τελικά σε αγγλικό λιμάνι.


Από το 1957 ανέλαβε την πλοιαρχία του «Παγκόσμιος Αρμονία» εκτέλεσε δεκάδες ταξίδια στον Περσικό κόλπο και από το 1959 εκετελούσε συνεχώς ταξίδια σε λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.


Επιθυμώντας πάντοτε να υποστηρίζει τους συμπατριώτες του είχε μεταξύ του πληρώματός του έξι Ψαριανούς: τους Θεοφάνη Αρ. Φιλίνη, Δημήτριο Ηλ. Ελευθερίου, Ιωάννην Ευ. Καρύδα, Ευάγγελον Γ. Καμβουρογλίδη, Ελευθέριο Δ. Βρατσάνο και Θεόδωρο Βαγγελάτο.


Οι δύο τελευταίοι είναι και οι μόνοι που διασώθηκαν από τους Ψαριανούς κατά τη σύγκρουση.


Η Θεία Πρόνοια και η φύση του είχαν χαρίσει άφθονα και πλούσια τα δώρα τους σε προσόντα φυσικά και ψυχικά, ώστε να αναδειχθεί υποδειγματικός γιος, καλός και πονετικός αδελφός, πιστός και αφοσιωμένος σύζυγος, στοργικός και παραδειγματικός πατέρας, εξαίρετος φίλος, σεμνός και ολιγόλογος, ευσεβής χριστιανός και υπέροχος Έλληνας.


O Πλοίαρχος
Αριστείδης Μπαρτζής,
απωλέσθη κατά το ατύχημα
του Δ/Ξ  "World Harmony"
την 14η Δεκεμβρίου 1960 στα
στενά του Βοσπόρου.
ΦΩΤΟ: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

Προερχόταν από ναυτική οικογένεια και από τη μητέρα του ήταν απόγονος της μεγάλης ναυτικής οικογένειας των Φιλίνηδων, πολλά μέλη της οποίας διακρίθηκαν κατά την Επανάσταση 1821. Λόγω δε της οικογενειακής του προελεύσεως και των ατομικών του ικανοτήτων παντρεύτηκε το 1941 τη Μαργαρίτα Βρατσάνου της γνωστής οικογένειας των Ψαρών.


Ήταν υπόδειγμα πλοιάρχου, πιστός στον άγραφο νόμο της ναυτικής παραδόσεως, αφοσιωμένος μέχρι θανάτου στο καθήκον.
Αυτό συνάγεται και από την κατάθεση του διασωθέντος ηλεκτρολόγου Ιωάννου Μαλαβάζου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι μόλις έγινε η σύγκρουση, άκουσε τον καπετάν Αριστείδη να συνιστά στο πλήρωμα: «πέστε στη θάλασσα, πέστε στη θάλασσα». Ενώ λοιπόν παρότρυνε το πλήρωμα να σωθεί, ο ίδιος παρέμεινε επί τους σκάφους πιστός τηρητής των ναυτικών παραδόσεων.


Ο μεγαλύτερος σε ηλικία εκ των τεσσάρων τραγικώς απολεσθέντων Ψαριανών Θεοφάνης Φιλίνης ήταν μόλις 22 ετών. Έμεινε ορφανός σε ηλικία δύο ετών από πατέρα, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο σε τορπιλισμό κατά το 1940. Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του και των συγγενών του, έχοντας οικογενειακή παράδοση, ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα.


Ο Δημήτριος Ελευθερίου ήταν 20 ετών και προοριζόταν για ραδιοτηλεγραφητής. Οι δε Ιωάννης Καρύδας και Ευάγγελος Καμβουρογλίδης μόλις 18 ετών. Κατά μοιραία δε σύμπτωση και οι τέσσαρις ήσαν μονοπαίδια και, ενώ βρίσκονταν σχεδόν στην ανατολή του βίου τους, ενώ η ζωή τους χαμογελούσε, ενώ η ζωή τους ανήκε, η μοιραία σύγκρουση κατά την αποφράδα νύκτα της 14ης Δεκεμβρίου 1960 επέφερε την τραγική απώλεια των ανωτέρω νεαρών βλαστών του μικρού αλλ’ ενδόξου νησιού.


Ας αποτελέσουν οι λίγες αυτές γραμμές παντοτεινό μνημόσυνον για τις αγνές ψυχές των προσφιλών μαθητών μου και βάλσαμον παρηγοριάς για τους δυστυχισμένους γονείς τους, αφού «ούτω γέγραπται, ούτως ώρισεν η μοίρα».

Εκ των 41 μελών του πληρώματος του ελληνικού πλοίου απωλέσθηκαν είκοσι εννέα και η ατυχής σύζυγος τον β΄ πλοιάρχου Καλλιρόη Χριστοδούλου, που βρέθηκε κατά την μοιραία σύγκρουση στο δεξαμενόπλοιο.
Είναι δε οι εξής:

Αριστείδης Ν. Μπαρτζής Α΄ Πλοίαρχος
Φίλιππος Ι. Χριστοδούλου Β΄ Πλοίαρχος
Δημήτριος Π. Λουκόπουλος Γ΄ Πλοίαρχος
Θεόδωρος Ε. Σφέτσος Γ΄ Πλοίαρχος
Βασίλειος Ι. Βασιλείου Α΄ Μηχανικός
Ηλίας Α. Τρικαλίτης Β΄ Μηχανικός
Αντώνιος Α. Αλιμπράντης Γ΄ Μηχανικός
Γεώργιος Α. Περιστεράς Γ΄ Μηχανικός
Κων/νος Ευ. Αρβανίτης Ασυρματιστής
Ιωάννης Δρυμούσης Δόκιμος ανθυποπλοίαρχος
Παν. Σ. Περαντωνάκης Δόκιμος μηχανικός
Πέτρος Δ. Ζάγκας Δόκιμος μηχανικός
Νικόλαος Σ. Πετρίδης Δόκιμος μηχανικός
Αριστείδης Α. Βύσσιος Δόκιμος μηχανικός
Χαράλαμπος Θ. Δημητρίου Δόκιμος μηχανικός
Σωτήριος Διώγας Ναύκληρος
Ευάγγελος Κιάφας Θαλαμηπόλος
Δημήτριος Η. Ελευθερίου Δοκ. Ασυρματιστής
Ιωάννης Ευ. Καρύδας Δοκ. Θαλαμηπόλος
Θεοφάνης Αργ. Φιλίνης Ναύτης
Ευάγγελος Καμβουρογλίδης
Ιωάννης Τριανταφύλλου
Γεώργιος Βερβέλης
Ιωάννης Α. Φραγκομίχαλος Θερμαστής
Γεώργιος Μπετσάκος
Ελευθέριος Γεωργίου
Ευάγγελος Κακαρούχας
Δημ. Κατσικογιάννης (υπέκυψεν στα εγκαύματα)

 
Διεσώθησαν δε οι κάτωθι:

Ιωάννης Μαλαβάζος Ηλεκτρολόγος
Λεωνίδας Μπάρκουρας Βοηθ. ηλεκτρολόγος
Αντώνιος Δεληγιάννης Δοκ. Μηχανικός
Γεώργιος Κιούσης Αντλιωρός
Μάνθος Ρούσσος Ναύτης
Ελευθέριος Βρατσάνος Ναύτης
Θεόδωρος Βαγγελάτος Ναύτης
Επαμεινώνδας Καβαλλιεράτος Θερμαστής
Ευάγγελος Πανταζής Θερμαστής
Γεώργιος Παπαγγελής Καθαριστής
Δημήτριος Πενιάρης Καθαριστής
Ευστράτιος Ταμβάκης Βοηθός μαγείρου

 
Το απόγευμα της 27ης Δεκεμβρίου 1960 ο Πειραιάς έζησε την μεγάλη ημέρα του πένθους του, αποτίσας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους έξι ανώνυμους σκελετούς, οι οποίοι βρέθηκαν στα καταστρώματα του άτυχου δεξαμενόπλοιου. Οι υπόλοιποι 23 νεκροί χάθηκαν λαμπαδιασμένοι μέσα στο φλεγόμενο δίαυλο του Βοσπόρου.

Έτσι, ο ναυτικός Πειραιάς κήδευσε συμβολικώς τους 29 μάρτυρες του πυρός και του κύματος. Οι έξι ανώνυμοι σκελετοί θεωρήθηκαν ως επώνυμα σκηνώματα ολόκληρου του μαρτυρολογίου των νεκρών του «Παγκόσμιος Αρμονία».
Ο ναός του Αγίου Νικολάου είχε διακοσμηθεί πένθιμα για την ιστορική κηδεία των απωλεσθέντων ναυτικών μας.


Αλλά εάν το δειλινό της 27ης Δεκεμβρίου 1960 στο Νεκροταφείο της Αναστάσεως εγράφη η τελευταία σελίδα της ναυτικής τραγωδίας του Βοσπόρου, στα Ψαρά από της 14ης Δεκεμβρίου άλλες σκηνές διαδραματίζονταν. Το νησί, που γνώρισε την ευεργετική θωπεία του λεβεντοκαπετάνιου Αριστείδη Ν.
Μπαρτζή και που μόλις προ ολίγων ημερών είχε παραπλεύσει με το τραγικό καράβι και αποχαιρέτησε μαζί με τα άλλα λεβεντόπαιδα και μονοπαίδια, που χάθηκαν, θρηνεί σύσσωμο.

Από το ένα άκρο της κωμόπολης μέχρι το άλλο δεν ακούγονταν επί ολόκληρο μήνα τίποτε άλλο παρά μοιρολόγια και θρήνοι. Κανένα σπίτι δεν γιόρτασε τα Χριστούγεννα του 1960. Κανενός Ψαριανού τα χείλη δεν γέλασαν, κανένας άνθρωπος στον ηρωϊκό βράχο δεν εβρέθη ξένος προς την ναυτική τραγωδία του Βοσπόρου. Εκεί, που άλλοτε οι Βυζαντινοί μας αντιμετώπιζαν με το υγρό πυρ τις επιδρομές των Αβάρων, Περσών και Αράβων ήταν μοιραίο να δοκιμασθεί τόσον σκληρά το ελληνικό ναυτικό και να γραφεί μία από τις δραματικότερες και τραγικότερες σελίδες του εμπορικού μας ναυτικού.


Πέντε θύματα! Και κατά τραγική μοίρα τα τέσσερα μονοπαίδια! Είναι πάρα πολλά για σύγχρονο μοιρολόγι στο τόσο πικραμένο νησί.

Ας ευχηθούμε να είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι, που η πικροκυματούσα πότισε το ένδοξο νησί.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>