Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 34553

Γνωρίζετε από πού προέρχεται η λέξη "καπουτσίνο";

$
0
0

Ιστορία του Cappuccino: Από πού προέρχεται αυτό το όνομα; Όταν ψάχνεται σε ένα ιταλο-ελληνικό λεξικό προσπαθώντας να απομνημονεύσετε  βασικές λέξεις της ιταλικής γλώσσας, πριν τις διακοπές σας στην Ιταλία, υπάρχουν μερικές λέξεις που αμέσως τις ξεχωρίζετε ως γνώριμες. Λέξεις όπως “spaghetti” και “ravioli” σας είναι γνωστές, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ιταλικά γεύματα γνωστά σε όλο τον κόσμο. Και όταν συναντάτε τη λέξη "καπουτσίνο" σε ένα μενού, σίγουρα θα αναστενάξετε από ανακούφιση γιατί ξέρετε ακριβώς τι είναι. Γνωρίζετε όμως από πού προέρχεται η λέξη "καπουτσίνο";

Για τους περισσότερους ανθρώπους – Ιταλούς και άλλους - η λέξη "καπουτσίνο" αναφέρεται πρώτα απ 'όλα σε αυτό που είναι ίσως το πιο δημοφιλές,  τον γνωστό ιταλικό καφέ. Αλλά η λέξη "καπουτσίνο"  είναι πολύ παλαιότερη και η προέλευσή της είναι εντελώς άσχετη από την ορολογία των τροφίμων. Σίγουρα δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τίποτα από αυτά, προκειμένου να απολαύσετε τον καπουτσίνο σας, αλλά είναι μία διασκεδαστική ιστορία που μπορείτε να αφηγείστε σε μια παρέα όταν κάνεις δεν γνωρίζει.

Η αρχή έγινε από τη θρησκεία; Η λέξη "Cappuccino» στα ιταλικά, σημαίνει «κουκούλα» και η κατάληξη "-ino" μετατρέπει τη λέξη σε "υποκοριστικό". Με άλλα λόγια, αντί να σημαίνει «κουκούλα», «καπουτσίνο» σημαίνει "μικρή κουκούλα".

Λόγω αυτής της μικρής κουκούλας που φορούσε μια συγκεκριμένη ομάδα Φραγκισκανών μοναχών, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, τους δόθηκε το παρατσούκλι «Καπουτσίνων μοναχών», ή στα ιταλικά "Cappuccini".  Αυτοί είναι οι ίδιοι μοναχοί της φημισμένης Κρύπτης Καπουτσίνων στη Ρώμη.

Ίσως έχετε ακούσει για το είδος του πιθήκου καπουτσίνο και να σκεφτήκατε ότι  το όνομά τους μοιάζει με το όνομα του αγαπημένου καφέ. Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι πίθηκοι ονομάστηκαν  "Καπουτσίνοι» από τους μοναχούς, διότι το χρώμα τους έμοιαζε αμυδρά με τις κουκούλες που φορούσαν οι Καπουτσίνοι μοναχοί.

Το γνωστό ρόφημα, που είναι το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται όταν ακούν τη λέξη "καπουτσίνο", χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά το όνομα του δεν συνδέθηκε με το ρόφημα που ξέρουμε κι απολαμβάνουμε σήμερα, μέχρι λίγο πριν από 1950.

Η πιο δημοφιλής ιστορία είναι ότι κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να ονομάσει το ρόφημα «καπουτσίνο» επειδή το χρώμα του αφρού που αναμειγνύεται με τον καφέ έμοιαζε με το ανοιχτό καφέ χρώμα του ράσου των Καπουτσίνων μοναχών, αλλά κάποιοι εικάζουν ότι αυτό είναι αστικός μύθος.

Μια ιστορία που είναι ευρέως γνωστή ως μύθος - αλλά ειπώθηκε και συνεχίζει να εξιστορείται με τα ίδια ακριβώς λόγια  - είναι ότι το ρόφημα πήρε το όνομά του, τον 17ο αιώνα από τον Καπουτσίνο μοναχό Marco d'Aviano, που το επινόησε. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένο ότι ο  d'Aviano  εφηύρε  κάποιο είδους ρόφημα καφέ και το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ρόφημα που ξέρουμε τώρα ως το καπουτσίνο δεν είχε υποβληθεί μέχρι το 1901 - οπότε αν ο d'Aviano το επινόησε, είναι δικό του λάθος που δεν είχε καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας !

Δεν είναι απογευματινό ρόφημα: Μία από τις πρώτες μικρές πληροφορίες που μαθαίνει κάνεις όταν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ιταλία – άσχετα αν επιλέξει να την αγνοήσει ή όχι – είναι ότι οι Ιταλοί δεν πίνουν ποτέ καπουτσίνο μετά από τις έντεκα το πρωί.

Αυτό δεν είναι αστικός μύθος, είναι λίγο – πολύ μία πραγματικότητα - αν και ο χρόνος που συνδέεται με αυτόν τον "κανόνα" είναι ευέλικτος. Οι Ιταλοί είναι ιδιαίτερα προληπτικοί και μία από τις προλήψεις τους αφορά την κατανάλωση γάλακτος μετά από ένα γεύμα, καθώς θεωρούν ότι το γάλα δε βοηθά στη σωστή πέψη της τροφής. Έτσι το να πιουν έναν καπουτσίνο μετά το γεύμα, ή το δείπνο, θα ήταν απλά αδιανόητο.

Για τους Ιταλούς, το γάλα αποτελεί, στην πραγματικότητα, ένα γεύμα - αυτός είναι και  ο λόγος που το πρωί, καθ 'οδόν προς την εργασία τους, κρατούν στο χέρι ένα καπουτσίνο και δεν απαιτείται καμία άλλη τροφή για να θεωρηθεί ένα πλήρες πρωινό. (Κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται με ένα μικρό γλύκισμα.)

Αν πάλι θέλετε πολύ έναν καπουτσίνο μετά το γεύμα σας, μπορείτε να το ζητήσετε. Αν βρίσκεστε σε μία τουριστική περιοχή της χώρας -που είναι συνηθισμένοι να δέχονται τέτοια παράλογα αιτήματα- τότε η επιθυμία σας θα εκτελεσθεί.  Εάν όχι, τότε μη σοκαρισθείτε εάν ο σερβιτόρος αρνηθεί να σας το σερβίρει επικαλούμενος «το καλό της υγείας σας»

Ίσως σκεφτείτε ότι τελικά δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος που πρέπει να ξέρετε τη ρίζα της λέξης «καπουτσίνο»!!  Όσοι πίνουν καπουτσίνο, ξέρουν αυτό που είναι απλά αναγκαίο! Ότι είναι ένα εξαίσιο ρόφημα που το απολαμβάνουν κι αυτό είναι αρκετό.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Viewing all articles
Browse latest Browse all 34553

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>