Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live

Αλλάξτε τρόπο σκέψης για τα λεφτά...!!!!!!

$
0
0

Προκειμένου να αναπτυχθείτε οικονομικά, πρέπει πρώτα να αναπτυχθείτε ως άτομο. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως πρέπει να αναπτύξετε νέες δεξιότητες ή απλά να αλλάξετε τη στάση, από την απαισιοδοξία στην αισιοδοξία. Η αύξηση του εισοδήματός μας είναι ανάλογη με τη θετική ενέργεια που έχουμε για τα λεφτά. Η ενέργεια αυτή, οδηγεί σε εποικοδομητικές δραστηριότητες που έχουν και ευεργετική επίδραση πάνω μας. 

Πρέπει να καταλάβουμε πως ενώ είναι δύσκολες οι καταστάσεις που ζούμε, δεν θα πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι, γιατί αυτό οδηγεί τόσο στην προσωπική μας, όσο και στην οικονομική μας κατάρρευση. Είναι αυτό που λέμε, "ότι σπείρεις θα θερίσεις".

Αυτό που σχεδιάζουμε στη ζωή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις δυνάμεις που έχουμε μέσα μας, ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε σήμερα οικονομικά, αφού έτσι θα βελτιωθεί η ζωή μας και θα γίνουμε πιό αποδοτικοί αλλά και χαρούμενοι.

Πιστέψτε σε κάτι πολύ και τότε η ζωή θα σας το επιστρέψει με γενναιοδωρία. Ας πάρουμε για παράδειγμα, το νόμο της έλξης. Αν ρίξετε κάτι από ψηλά, τότε αυτό, δεν θα πάει ούτε πάνω, ούτε δεξιά, αλλά ούτε και αριστερά. Θα πάει απ'ευθείας κάτω. Έτσι συμβαίνει και με τη δύναμη του σύμπαντος. Σε οτιδήποτε πιστέψετε αληθινά και επιμείνετε, τότε το σύμπαν θα σας ανταμείψει, φέρνοντας χαρά, άνεση, υγεία, ευημερία και αφθονία στη ζωή σας.

Η ευημερία είναι μία λέξη που πλάθεται σιγά σιγά μέσα στο μυαλό μας. Οι θετικές εικόνες στο μυαλό δημιουργούν και τις θετικές συνθήκες, όπως πολλοί άνθρωποι που έχουν κάποιους μικρούς ή μεγάλους στόχους και αρχίζουν να φαντάζονται πώς θα ήθελαν να είναι. 

Η ζωή τους παρέχει ότι ζήτησαν. Αν θέλουμε περισσότερα στη ζωή μας, μπορούμε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες και να είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε το καλύτερο για εμάς αλλά και για τους γύρω μας.

Το ουσιαστικό στην όλη διαδικασία, είναι η θετική ενέργεια με τη δύναμη της σκέψεις που δίνουμε προς το σύμπαν, να επιστρέφεται προς εμάς. Με άλλα λόγια, όταν καταθέτετε στο "θησαυροφυλάκιο του σύμπαντος", είναι σαν να κάνετε κατάθεση στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Μακροπρόθεσμα, το εισόδημά σας βασίζεται στα χέρια σας αλλά και στον τρόπο σκέψης σας.

Εμείς από μόνοι μας, με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και βλέπουμε τα πράγματα απέναντι στα λεφτά, μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη ζωή, όσο τρελό και παράξενο αν σας φαίνεται.

Αλλάξτε λοιπόν τρόπο σκέψης για τα λεφτά και αφήστε αυτά, να έρθουν προς εσάς και όχι να τα κυνηγάτε. Μην είστε απαισιόδοξοι, όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση, απλά βρείτε αυτό


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ο ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΩΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ

$
0
0
ψευδαίσθηση

Ο ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΩΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ που για τη γνώση του και την πραγμάτωσή του, η Ινδική εσωτερική παράδοση αφιέρωσε την αποκλειστική της φροντίδα. Αυτό το κάτι που οι Ινδοί αποκαλούν Μπράχμαν, Υπέρτατο Πνεύμα, μόνη Πραγματικότητα, Αγέννητο, Αιώνιο, Αυθύπαρκτο, Απεριόριστο, Απροσδιόριστο και Ακατανόητο, βρίσκεται έξω από τις κατηγορίες της νόησης και δεν υπόκειται σε κανένα προσδιορισμό.
Τόσο οι Βέδες όσο και οι Ουπανισάντς ασχολούνται με τη σπουδή του Μπράχμαν. Όλοι οι Ινδοί πνευματικοί διδάσκαλοι είναι ένθερμοι σπουδαστές και απόστολοι των Ουπανισάντς. Γράφτηκαν στη σανσκριτική γλώσσα και η μετάφρασή τους καθώς και η μετάδοση των νοημάτων τους είναι δύσκολη, ιδιαίτερα για το Δυτικό κόσμο. 
Ο Σρι Αουρομπίντο υποστηρίζει ότι η πανεπιστημιακή μόρφωση δεν αρκεί, γι’ αυτό και μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα και αλλοιώσεις, κριτικάροντας τον καθηγητή Max Muller που προσπάθησε να κάνει μετάφραση των «ιερών άγιων βιβλίων της Ανατολής», που με τη μελέτη τους – όπως λέει ο Αουρομπίντο – «ο άνθρωπος ξεπερνάει το επίπεδο σκέψης του εμπειρικού κόσμου και ανεβαίνει στη γνώση του Απ όλυτου, του Αιώνιου και του Ατελεύτητου». Οι Ουπανισάντς ενέπνευσαν κάθε θρησκεία και φιλοσοφικό σύστημα του κόσμου. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα με την Ελληνική φιλοσοφία καθώς ανάμεσά τους υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες, οι οποίες δεν μπορεί να είναι τυχαίες. Πρέπει να υπάρχει κάποια σχέση των Ουπανισάντς με τους Ίωνες σοφούς, τον Ηράκλειτο, τον Πυθαγόρα, τον Μεγασθένη, τον Ηρόδοτο  και τον Πλάτωνα. Φαίνεται ότι οι προαναφερθέντες φιλόσοφοι καθώς και άλλοι Έλληνες και Ρωμαίοι, είχαν μυηθεί στην Ινδική φιλοσοφία, τη Σοφία των Βεδών και των Ουπανισάντς. 
Ιδιαίτερες ομοιότητες υπάρχουν στα βιβλία του Πλάτωνα: Τίμαιος, Πολιτεία, Φαίδρος, Φαίδων, Θεαίτητος, Παρμενίδης κλπ. Τόσο στον Πλάτωνα όσο και στις Ουπανισάντς, απορρίπτεται η εμπειρία των αισθήσεων – που οδηγεί στο φαινομενικό κόσμο, στον κόσμο των σκιών όπως περιγράφεται στην Πολιτεία στο μύθο της σπηλιάς – με την οποία ο άνθρωπος αποκτά μόνο μια εντύπωση (τη δόξα) ενώ ο άλλος δρόμος, αυτός της νόησης, οδηγεί στη Γνώση (την Επιστήμη). Όπως στα Πλατωνικά κείμενα, έχουμε δύο είδη γνώσης: την κατώτερη της εμπειρίας που οδηγεί στη δόκηση, και την ανώτερη της ανάτασης του νου που οδηγεί στη «Γνώση», έτσι και στις Ουπανισάντς έχουμε την κατώτερη προς τον φαινομενικό κόσμο, ή paranidya, και την ανώτερη προς το Μπράχμαν, ή aparavidya. Ο Πλάτωνας, όπως και οι Ουπανισάντς, στρέφει τη σκέψη και την αναζήτηση από τον κόσμο της εμπειρίας προς ένα άλλο κόσμο νοητό, «εκεί που η ψυχή θα αναπολήσει και θα θυμηθεί τις άφθαρτες και αιώνιες Ιδέες». 

Πριν ο άνθρωπος γίνει γνώστης αυτής της πραγματικότητας, τόσο στον Πλάτωνα όσο και στις Ουπανισάντς, είναι σαν να κοιμάται! Στο έργο «Μένων», ο Πλάτων χαρακτηρίζει τον άνθρωπο εκείνο σαν «υπνοβάτη που κυνηγάει φαντάσματα» ενώ στην Κάτχα Ουπανισάντ, ο Γιάμα φωνάζει στον μαθητή του: «Ξύπνα και λάβε φωτισμό». Το φως σαν σύμβολο και σαν εικόνα για να υποδηλώσει το θείο, το βρίσκουμε τόσο στα Πλατωνικά κείμενα όσο και στις Ουπανισάντς. Στην Πολιτεία, ο ήλιος, το φως του κόσμου της εμπειρίας παρομοιάζεται με το «Αγαθό» ή το «Θείον» του κόσμου των Ιδεών. Οι Ουπανισάντς χρησιμοποιούν κατά παρόμοιο τρόπο το φως ως σύμβολο όταν αναφέρονται στο Απόλυτο ΟΝ, το Μπράχμαν. Στην Τσαντόγια Ουπανισάντ διαβάζουμε:
«Το Μπράχμαν είναι ο ήλιος του σύμπαντος». «Ο ορατός ήλιος είναι η (φαινομενική) μορφή του Μπράχμαν»
Και στη Σβετασβάταρα Ουπανισάντ:
«Όπως ο ήλιος με τη λάμψη του φωτίζει όλο το χώρο προς τα επάνω, προς τα κάτω και πέρα, έτσι κι ένας λατρευτός θεός, ο θεματοφύλακας όλης της καλοσύνης και της μεγαλοσύνης, διαφεντεύει οτιδήποτε είναι Αιτία».
Αυτό το φως, στον Πλατωνικό λόγο γίνεται ένας προβολέας για να φωτιστεί ο εσωτερικός «Εαυτός» και να γίνει γνωστός πέρα από το στενό «Εγώ» (γνώθι σαυτόν). Αυτός ο «Εαυτός» πέρα από το στενό εγώ είναι καθρέφτισμα και αφετηρία της κοινωνίας με τις Ιδέες και με την υπέρτατη Ιδέα, το «Αγαθό», με το οποίο συγγενεύει και προς το οποίο ο Φωτισμένος έλκεται από τη «θύμηση» και από τον «έρωτα» (Μένων, Αλκιβιάδης, Συμπόσιο).
Στις Ουπανισάντς κυριαρχεί η ίδια αναζήτηση. Για να γνωρίσει ο άνθρωπος την υπέρτατη αλήθεια, πρέπει να νιώσει και να βιώσει το  Μπράχμαν – δηλαδή «το φως που φωτίζει όλα τα όντα», την πρώτη ουσία που βρίσκεται πέρα από τη νόηση – και να ζήσει την ενότητα με το Άτμαν. Απόρριψη της εμπειρικής γνώσης καις στροφή προς τη νόηση βρίσκουμε με απαράλλαχτες σχεδόν εικόνες, στην Πολιτεία. Για τον Πλάτωνα, ο κόσμος της εμπειρίας είναι η «σκιά της πραγματικότητας». Στο μύθο της Σπηλιάς, οι άνθρωποι βρίσκονται αλυσοδεμένοι με  την πλάτη προς το φως και γνωρίζουν μόνο τις σκιές που προβάλλονται σαν φαντάσματα στον τοίχο μπροστά τους. Εκείνος όμως, που θα λυθεί και θα κοιτάξει προς το αληθινό φως, «θα μείνει θαμπωμένος από τη μεγάλη του λάμψη». 
Η Σβετασβάταρα Ουπανισάντ μιλάει για τη maya, «την πνευματική τυφλότητα εκείνου που δεν έχει αληθινή γνώση ή vidya» (απόσπασμα από το «Πλάτων και Ουπανισάντ», Β. Βιτσαξής). Η Σβετασβάταρα Ουπανισάντ μάς μιλάει για τη maya, «την ψευδαίσθηση» του εμπειρικού κόσμου. Στην Κάτχα Ουπανισάντ, γίνεται λόγος για το σκοτάδι στο οποίο βυθίζει τον άνθρωπο η avidya (πνευματική τυφλότητα ή αγνωσία) και μέσα στο οποίο προβάλλει σαν φάντασμα ο κόσμο της maya. 
«Όπως βλέπει κανείς πως ένα όνειρο και μια μαγεία δεν είναι αληθινά, ή ακόμα μια πόλη στον ουρανό, έτσι βλέπει ολόκληρο το Σύμπαν, όχι αληθινό, από τις Ουπανισάντς ο Σοφός».
(Μαντούκια Ουπανισάντ)
«Θα πρέπει κανείς να γνωρίζει πως η Φύση είναι ψευδαίσθηση, maya»
(Σβετασβάταρα Ουπανισάντ)
Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται πολύ στο να διατηρούν κάθε στιγμή τη συνείδηση των περιορισμών και της σχετικότητας του κόσμου της εμπειρίας. Τα μοντέλα της πραγματικότητας που φτιάχνουμε με τη σκέψη μας – γιατί αυτή είναι η ευκολότερη διαδιακασία – μας οδηγούν στο να τα θεωρούμε σαν τα μόνα στοιχεία της πραγματικότητας και έτσι, επαναπαυόμαστε στην αληθοφάνειά τους. Ένας από τους βασικούς στόχους των Ουπανισάντς είναι ακριβώς η απαλλαγή από την παραπάνω σύγχυση και πλάνη. Στην Κάτχα Ουπανισάντ διαβάζουμε:
«Όποιος ακούσει αυτό που δεν ακούγεται, όποιος πιάσει αυτό που δεν πιάνεται, όποιος δει αυτό που δεν βλέπεται, όποιος γευτεί και μυρίσει αυτό που δεν έχει γεύση και οσμή, αυτό που δεν έχει αρχή και τέλος, αυτό που είναι το μεγαλύτερο και το μικρότερο συνάμα, αυτός θα ελευθερωθεί από τα δεσμά του θανάτου»
Η περιγραφή του Θείου και του Απόλυτου (ή της θείας Σοφίας και  Επιστήμης) με το λόγο ή, καλύτερα, με τα γλωσσικά σύμβολα, αναγνωρίζεται σαν κάτι αδύνατο από τον Πλάτωνα, στον Τίμαιο και στην Έβδομη Επιστολή στον Δίωνα. Στον Τίμαιο λέγει:
«Είναι δύσκολο να βρει κανείς τον Δημιουργό και Πατέρα του σύμπαντος, και όταν ακόμη τον βρει, είναι αδύνατο να μιλήσει γι’ Αυτόν.»
Σαν τρόπο έκφρασης του υπερβατικού, τόσο ο Πλάτων όσο και οι Ουπανισάντς καταφεύγουν στην αποφατική μέθοδο. Στην προσπάθειά μας να κάνουμε μια σύγκριση, επιλέξαμε δύο παρόμοια κείμενα. Στον Παρμενίδη, ο Πλάτων υποστηρίζει:
«Ούτε οποιοσδήποτε λόγος ούτε οποιοδήποτε όνομα ανήκει στο Εν. Γιατί δεν είναι ούτε το όλον ούτε τα μέρη του. Δεν είναι ούτε ευθύ ούτε  κυκλικό. Δεν είναι ούτε μέσα σε άλλο πράγμα ούτε στον εαυτό του. Δεν είναι ούτε σε κίνηση ούτε σε ακινησία. Δεν είναι ούτε όμοιο ούτε διαφορετικό. Δεν είναι ούτε ίσιο ούτε άνισο με κάτι άλλο. Δεν  είναι ούτε στο παρελθόν ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον.»
Αυτή η άρνηση (σε κάτι) δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη την ανυπαρξία. Το ότι κάτι δεν είναι ούτε έτσι ούτε αλλιώς, ούτε αυτό ούτε εκείνο, δεν σημαίνει πως αυτό το κάτι δεν υπάρχει αλλά πως είναι κάτι άλλο, ασύλληπτο, άπιαστο και ακατανόητο από τις αισθήσεις. Αυτή την αποφασιστικότητα σε αναφορά προς το Άφθαρτο, το Απόλυτο, το  Μπράχμαν, τη βρίσκουμε και στις Ουπανισάντς διατυπωμένη με τη σανσκριτική ρήση neti-neti, που σημαίνει ούτε-ούτε. Στη Μπρχανταρανυάκα Ουπανισάντ διαβάζουμε:
«Το άφθαρτο δεν είναι ούτε τραχύ ούτε λεπτό, ούτε κοντό ούτε μακρύ, ούτε λαμπερό (σαν τη φωτιά) ούτε ρευστό (σαν το νερό). Δίχως σκιά, δίχως σκοτάδι, δίχως αέρα, δίχως χώρο, δίχως αντίσταση στην αφή, δίχως μυρωδιά, δίχως γεύση, δίχως μάτι, δίχως αυτί, δίχως φωνή, δίχως άνεμο, δίχως ενέργεια, δίχως πνοή, δίχως στόμα, δίχως μέτρημα, δίχως εσωτερικό, δίχως εξωτερικό.»
Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι θέλουν να μιλούν γι’ αυτή την υπέρτατη Αλήθεια και έτσι οι Ινδοί, με τη χαρακτηριστική τους ικανότητα να τυλίγουν τα πάντα στο πέπλο του μύθου, εμφάνισαν το Μπράμχμαν σαν μια θεϊκή οντότητα. Με ιδιαίτερη θέση στα ιερά κείμενα και τα Ινδικά έπη, το τοποθετούν στη βαθύτερη ουσία όλων των θεών και θεαινών που λατρεύουν, παράλληλα όμως επισημαίνουν και διευκρινίζουν πως όλοι οι θεοί και οι θεές δεν είναι παρά αντανάκλασή Του. Στη Μπρχανταρανυάκα Ουπανισάντ διαβάζουμε:
«Ο κόσμος λέει: Πίστεψε σε αυτό τον Θεό, πίστεψε σε αυτή την Θεά και έχει δίκιο. Γιατί κάθε θεός και κάθε θεά είναι δημιουργία του Μπράχμαν και το Μπράχμαν είναι όλοι οι θεοί.»
Η εκδήλωση του Μπράχμαν στο επίπεδο της ανθρώπινης ψυχής ονομάζεται Άτμαν (ή στη θεοσοφική ορολογία, εσωτερικός εαυτός). Ο μύθος του Ίντρα και του Βιροτσάνα που αναφέρεται στη Χαντόγυα Ουπανισάντ, φωτίζει ωραία το γεγονός πως χρειάζεται κατάλληλη και επίμονη αναζήτηση για να καταλάβει κανείς τη φύση του εσωτερικού εαυτού, του Άτμαν. Ο εσωτερικός εαυτός, το Άτμαν, μας λένε οι Ουπανισάντς, δεν πρέπει να συγχέεται με το σώμα – που είναι μόνο η προσωρινή κατοικία του – ούτε με τις διάφορες βαθμίδες της εμπειρίας. Όσο κανείς ταυτίζεται με το σώμα, τόσο ταλαντεύεται ανάμεσα στην απόλαυση και τον πόνο. Όταν κανείς απαλλαγεί από τη λανθασμένη αυτή ταύτιση, δεν νιώθει πια ούτε απόλαυση ούτε πόνο. Όταν αποκτηθεί η αληθινή γνώση, ο εσωτερικός εαυτός συνειδητοποιεί τη φύση του σαν μακαριότητα και αυτοσυνείδηση. Σε μια Ουπανισάντ διαβάζουμε:
«Ο σοφός, δηλαδή το πνεύμα, δεν γεννιέται ούτε πεθαίνει. Αυτός δεν έχει έλθει από πουθενά. Αγέννητος, Αμετάβλητος, Αιώνιος, Αρχέτυπος δεν σκοτώνεται όταν το σώμα πεθαίνει.»
Στις Ουπανισάντ, ο κατ’ εξοχήν «γνώστης» είναι το Άτμαν, απαράλλακτα όπως και ο «Νους» στον Πλάτωνα, «που αν και κρυμμένος, είναι παρών σαν θεόδοτη σπίθα που δένει με τόξο φωτεινό την ψυχή με το αιώνιο». Είναι ακόμα αξιοπρόσεκτο για τον παραλληλισμό ότι στο μύθο της δημιουργίας, τον Τίμαιο, «ο Νους μέσα στον άνθρωπο» έχει την αντιστοιχία του στο «Νου της Παγκόσμιας Ψυχής». Όσο για το φωτεινό τόξο που αναφέρει, στη Μουντάκα Ουπανισάντ διαβάζουμε ότι: «Το τόξο είναι η συλλαβή ΟΜ, το βέλος είναι το Άτμαν, το Μπράχμαν είναι ο στόχος». Στην  Ταϊτρίγια Ουπανισάντ, ο εαυτός αποτελείται από πέντε στρώσεις (koshas) που ακολουθούν η μία την άλλη, από έξω προς τα μέσα και από την κατώτερη και πιο υλοβαρή, προς την ανώτερη και πιο λεπτή. Οι διάφορες αυτές στρώσεις ή θήκες που κλείνουν σαν μέσα σε κλουβί, όχι μόνο τον εσωτερικό εαυτό αλλά και γενικότερα το πολύμορφο κρυμμένο Μπράχμαν, πρέπει να αφαιρεθούν μία-μία έτσι που να γυμνωθεί  και η τελευταία εσωτερική στρώση «σαν το ρύζι από τις αλλεπάλληλες φλούδες του». Στην Πολιτεία, ο Πλάτων λέει:
«Η ψυχή μοιάζει με τον Γλαύκο, το θεό εκείνο της θάλασσας που έχει κολλημένες επάνω του αχιβάδες, φύκια και πέτρες, έτσι που να δυσκολεύεται κανείς να την αναγνωρίσει.»
Η Πλατωνική αντίληψη για την ψυχή, μαζί με τη διδαχή πως σκοπός της φιλοσοφίας και της πραγματικής γνώσης είναι το καθάρισμα από τις χαμηλότερες στρώσεις της, τα συμβολικά χαλίκια και αχιβάδες, η απαλλαγή της δηλαδή από τις υλικές επιθυμίες, «έτσι, που να μπορέσει να πετάξει ελεύθερη στον κόσμο του αληθινού». Οι τόσες ομοιότητες με τις Ουπανισάντς, που μέχρι τώρα αναφέραμε, μας κάνουν να σκεφτούμε τον Ευσέβιο που το 315π.Χ. μιλάει για μια «παράδοση» που την αποδίδει στον Αριστοξένη, τον πολύ γνωστό συγγραφέα «περί Αρμονικών» και μαθητή του Αριστοτέλη, σύμφωνα με την οποία Ινδοί Σοφοί πράγματι επισκέφθηκαν την Αθήνα και μίλησαν με τον Σωκράτη. Αναφορά σε επίσκεψη Ινδών Σοφών στην Αθήνα περιέχεται ακόμη και σε απόσπασμα από τον Αριστοτέλη που διασώθηκε από τον Διογένη το Λαέρτιο. Η εποχή εκείνη δεν έκανε διάκριση ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Ο κόσμος ήταν ένας και ήταν καλό σημάδι για το μέλλον του ανθρώπου ότι, τόσο νωρίς στην ιστορία, συναντήθηκαν η Ελληνική και η Ινδική πνευματικότητα και άφησαν μια τόσο ευνοϊκή επίδραση η μία στην άλλη. Ο κόσμος σήμερα, όπως και χθες, έχει ανάγκη από τη σύνθεση των δύο. Ο Αγαθός και ο Σοφός, δεν διακρίνουν άνθρωπο από άνθρωπο, λαό από λαό. Είναι πολίτες του κόσμου και αποτελούν παράδειγμα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ.
Η αναζήτηση των Σοφών της Ελεατικής Σχολής (Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα) για μια πραγματικότητα που βρίσκεται πίσω από τα υλικά φαινόμενα, μοιάζει πολύ με την αναζήτηση των οραματιστών των Ουπανισάντς για «εκείνο που όταν γίνει γνωστό, γίνονται όλα γνωστά». Μπορεί κανείς, έτσι στην τύχη αν διαλέξει όμοιες ρήσεις, ειπωμένες από σοφούς σε όλες τις χώρες και σε διάφορες εποχές, να δείξει πως όλοι τους ανήκουν στην ίδια πνευματική οικογένεια. Ο ερμηνευτής των Ουπανισάντς δίδασκε: «Συνειδητοποιώντας τον Εαυτό» (atmaman viddhi) και ο Σωκράτης έλεγε: «Γνώθι σαυτόν». Ο Ισοκράτης παρατηρεί πως «ο τίτλος του Έλληνα ανήκει μάλλον σ’ αυτούς που μοιράζονται τον πολιτισμό μας, παρά σε εκείνους που έχουν αίμα όμοιο με εμάς.». Και ο Σουάμι Βιβεκανάντα συμπληρώνει: «Οι Έλληνες μπορεί να είναι ξένοι, αλλά εκείνοι ανάμεσά τους που έχουν ριζωμένη μέσα τους τη Σοφία είναι άξιοι σεβασμού. Όταν πρόκειται για τη Σοφία και το Θείον, δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ομοεθνείς και αλλοεθνείς.»
Κρυσταλλία Ιωαννίδου

Βιβλιογραφία:

Ίσα Ουπανισάντ, Σρι Αουρομπίντο, Βιβλιοθήκη Νέας Εποχής
 Κένα Ουπανισάντ, Σρι Αουρομπίντο, Βιβλιοθήκη Νέας Εποχής
Ουπανισάντ της Γιόγκα, εκδ. Δωδώνη
Ιστορία της Ινδικής Φιλοσοφίας, Δ. Βελισσαρόπουλος, εκδ. Δωδώνη
Ουπανισάντ. Εκδ. Καστανιώτη
Μυστική Δοξασία, Έλενα Π. Μπλαβάτσκυ, εκδ. Πνευματικός Ήλιος
 Πλάτων και Ουπανισάντ. Β. Βιτσαξής, εκδ. Εστία
Εισαγωγή στον Πλάτωνα, Ι.Ν. Θεοδωρακόπουλος
Philosophies of India. H. Zimmer
Myths and symbols in Indian art and civilization, H Zimmer, Princeton University
Eastern Religion and Western Thought, Radhakrinshnan, Oxford University Press
Invitation to Indian Philosophy, T.M.P.Mahadevan
The Message of the Upanisads. Swami Ranganathananda, Bombay 1971
Eight Upanisads (with the commentary of Shankaracharya), Advaita Ashram


schizas + 
theosophicalsociety


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Καρκίνος: Ο τρόπος ζωής αφήνει τη σφραγίδα του

$
0
0
Καρκίνος: Ο τρόπος ζωής αφήνει τη σφραγίδα του

Πολλά από τα κρούσματα καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Ποιους παράγοντες μπορούμε να τροποποιήσουμε.


Το 2012 πέθαναν από καρκίνο 1,75 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν και 3,45 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου. Ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου στους άνδρες ήταν αυτός των πνευμόνων, με περίπου 254.000 νεκρούς. Ακολούθησαν ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του προστάτη. Ο καρκίνος του μαστού ήταν η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στις γυναίκες (131.000 θύματα επίσης το 2012), με τους καρκίνους του παχέος εντέρου και των πνευμόνων να έπονται.
Πολλά από αυτά τα κρούσματα καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Για παράδειγμα, οι μη καπνιστές διατρέχουν κατά 90-95% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων. Σε κατώτερη κλίμακα επικινδυνότητας τοποθετείται η εισπνοή σκόνης αμιάντου και άλλων υλικών.
Κάθε είδος καρκίνου έχει τις ιδιαιτερότητές του και διαφέρει από άλλα είδη, ωστόσο τα επιστημονικά πορίσματα των τελευταίων ετών συγκλίνουν στο ότι ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής μπορεί ως ένα βαθμό να μειώσει τον κίνδυνο. Πάντα η τυχαιότητα παίζει ένα σημαντικό ρόλο, ωστόσο πλέον ο άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση ή μη κάποιας κακοήθειας.
Στην κορυφή του οδηγού πρόληψης είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα και να διασφαλίζεται ότι η κατοικία είναι απαλλαγμένη από καπνό.

Πολύ σημαντικά θωρούνται επίσης η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η συχνή άσκηση και η υγιεινή διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα. H λίστα με τις μορφές καρκίνου οι οποίες ενδέχεται να σχετίζονται με την παχυσαρκία μεγαλώνει ολοένα περισσότερο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εξάγονται γενικευμένα συμπεράσματα σχετικά με το βαθμό επίδρασης των περιττών κιλών στην εμφάνιση της νόσου. Γεγονός πάντως είναι ότι ολοένα περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η σωστή διατροφή, με μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Αυτό άλλωστε έχει ανακοινώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσα στο 2015 προκαλώντας σάλο.
Η κατανάλωση του αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Ο συνδυασμός τσιγάρου και αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει ως επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας. Ειδικότερα, το 4% με 5% των συνολικών περιστατικών καρκίνου φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και η επαφή με καρκινογόνες ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον. Αλλά σωτήριες μπορεί να αποδειχθούν και κάποιες άλλες πληροφορίες, όπως ότι ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες και ότι τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Διαχειριζόμενοι τοὺς δικούς μας κόπους…

$
0
0
Διαχειριζόμενοι τοὺς δικούς μας κόπους...Ἀφοῦ οἱ τράπεζες προνόησαν νὰ σοῦ πάρουν καὶ τὸ τελευταῖο χαρτονόμισμα ποὺυ εἶχες κάτω ἀπὸ τὸ στρῶμα…
Καὶ ἀφοῦ σοῦ ἔθεσαν καὶ «Capital Controls» (δὲν ἐτόλμησαν βέβαια νὰ σοῦ τὸ ποὺν στὰ ἑλληνικά, διότι θὰ κτυποῦσε πολὺ βάναυσα καὶ δὲν θὰ ἦταν τόσο εὔπεπτο ἢ σίκ), ἀπὸ ἐκείνην τὴν στιγμὴ καὶ μετά, ἂν κάποιος σοῦ κλέψῃ τὸ πορτοφόλι, τὸ ὁποῖο φυσικὰ μὲ τὰ μερικὰ ψωροευρῶ ποὺ σοῦ ἐπιτρέπουν νὰ τοὺς πάρῃς ἀπὸ τὰ χρήματά σου, μᾶλλον μόνον κάρτες καὶ ταὐτότητα θὰ περιέχη τὸ πορτοφόλι σου…
…ἄντε καὶ κάποιαν φωτογραφία τῶν παιδιῶν ἀπὸ τότε ποὺ εἶχες λεφτὰ για μελάνια γιὰ τὸν ἐκτυπωτή,…
…μένοντας ἁπλὰ «πανὶ μὲ πανί», ἄφραγκος στοὺς πέντε δρόμους καὶ μετὰ ζητιανεύεις ἀπὸ τὸν διευθυντὴ τῆς γαμοτραπέζης, ποὺ σοῦ καταχράζεται τὰ χρήματα, νὰ σοῦ δόσῃ κάτι τις ἀπὸ τὰ λεφτά σου, γιὰ νὰ τὴν βγάλῃς μέχρι νὰ ἐκδοθῇ νέα ταὐτότης καὶ ἐν συηνεχείᾳ κάρτες…
…αὐτὲς οἱ γαμοκάρτες τῆς ἀποϋλοποιήσεως τοῦ χρήματος καὶ τῆς καταστολῆς τοῦ τελευταίου προπυργίου προσωπικῆς ἐλευθερίας.
Τὶ ὡραία ποὺ τὰ ἔκαναν!!!

Πατημένα σκατά, σὰν τὰ μοῦτρα τους!!
Εἴδατε πόσο γελοιωδῶς ἐξηρτημένοι εἴμαστε ἀπό αὐτά τά σκατολαμόγια, πού κατέλυσαν καί τά βασικότερα ἀθρώπινα δικαώματα;
Ποῦ ἀκούστηκε τό νά δουλεύουμε καί τά χρήματα τῶν κόπων μας νά τά εἰσπράττῃ καὶ νά τά διαχειρίζεται τραπεζίτης;
Σέ ποιά χάρτα ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων εἶναι αὐτό γραμμένο;
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Νερό καί τρόφιμα γιά ὧρες ἀνάγκης;

$
0
0
Ποῦ; Στήν Γερμανία; Καί στήν Τσεχία;
Νερό καί τρόφιμα γιά ὧρες ἀνάγκης;
Γιά ποιόν λόγο;
Φοβήθηκαν οἱ (φερόμενοι ὡς) ἡγέτες τῶν Γερμανῶν καί τῶν Τσέχων γιά τήν ὑγεία τῶν γηγενῶν πληθυσμῶν; Τώρα; Γίνεται;
Ἤ μήπως τρέχῃ κάτι ἄλλο, πολύ σοβαρότερο;
«…Η παραπάνω παρατήρηση γίνεται για να δείξει ότι οι μετανάστες από φτωχές χώρες, αν έχουν περάσει την ασθένεια, έχουν ανοσία, ενώ ενδεχομένως να κινδυνεύουν όσοι εμβολιάσθηκαν πριν πολλά χρόνια και μάλιστα πριν το 1957.
Ας ελπίσουμε ότι οι χώρες φιλοξενίας των μεταναστών θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους και δεν θα σπεύσουν υποκριτικά να εμβολιάζουν μόνο τους μετανάστες, όπως κάνουν έως τώρα.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ανύποπτους Ευρωπαίους, που έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι θωρακισμένοι από πολλές αρρώστιες, επειδή για χρόνια δεν τις έβλεπαν να εκδηλώνονται στις χώρες τους.
Αντίθετα, οι περισσότεροι μετανάστες και τις έβλεπαν, αλλά και όταν νοσούσαν αποκτούσαν ισόβια ανοσία σ’ αυτές.
Το φαινόμενο θανατηφόρων επιδημιών παρατηρήθηκε έντονα μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ευρωπαίους.
Πολλοί γηγενείς ινδιάνικοι πληθυσμοί εξολοθρεύθησαν από επιδημίες κοινών ασθενειών της Ευρώπης.
Οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών πάντα ευνοούσαν την εξάπλωση επιδημιών σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή την φορά θα είμαστε έτοιμοι, γνωρίζοντας ότι μία επιδημία υποχωρεί ευκολότερα, αν μειωθούν οι μετακινήσεις και οι επαφές μετά την εκδήλωσή της….»

Πρόστιμο 1,85 ἑκατομμυρίου σέ τσεχικό ἐστιατόριο;

Στὸ κέντρο τῆς Εὐρώπης, ποὺ ἔχουν καταλύσει ὅλες οἱ φυλὲς τῆς Ἀσίας καὶ τῆς Ἀφρικῆς, ὅπως κι ἐδῶ, οἱ κίνδυνοι εἶναι  τελείως διαφορετικοί, ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ ἀντιμετωπίζουμε ἐμεῖς, γιὰ τὴν ὥρα.
Στὸ κέντρο τῆς, κατὰ κύριον λόγο, πεδινῆς Εὐρώπης ἐπίσης, μὲ τὰ μεγάλα ποτάμια καὶ τὶς λίμνες, οἱ ἐπιδημίες ἀπὸ τὴν μόλυνσίν τους ἀπειλοῦν σοβαρότατα τοὺς πληθυσμούς, μὰ αὐτὸ δὲν εἶναι κάτι ποὺ θὰ ἀπειλοῦσε ἐμᾶς, ἐκτὸς ἴσως ἀπὸ τὰ μεγάλα ἀστικὰ κέντρα (Ἀθῆναι, Πειραιεύς, Θεσσαλονίκη) ποὺ ὑδρεύονται ἀπὸ μεγάλες ἐγκαταστάσεις.
Συνεπῶς διαφορετικῶς θὰ ἐπιδροῦσαν οἱ ἐπιδημίες (καὶ πανδημίες) στὴν Κεντρικὴ Εὐρώπη καὶ διαφορετικῶς ἐδῶ.
Κατ’ ἐπέκτασιν, γιὰ τὴν ὥρα, αὐτὲς οἱ προειδοποιήσεις ἀφοροῦν στὴν Κεντρικὴ Εὐρώπη κι ὄχι ἐδῶ.
Ἤ μήπως ὄχι;
Ἐμεῖς, ὡς Ἕλληνες, ἐκτὸς ἀπὸ τὶς ὅποιες ἐπιδημίες (καὶ πανδημίες ἴσως), ποὺ σαφῶς κινδυνεύουμε νὰ ἀντιπετωπίσουμε, ἔχουμε καὶ τοὺς ἐξωτερικοὺς κινδύνους, ποὺ πλέον, μαζὺ μὲ τὸ θέμα τῆς συντεταγμένης εἰσβολῆς ὀργανωμένων στρατῶν, τείνει νὰ λάβῃ τὴν ὁλοκλήρωσιν τοῦ σκηνικοῦ γενοκτονίας μας, ἐντὸς ὁλίγου:
Σήμερα ἐνημερώθηκα ἀπὸ κάποιον ὅτι ἔφθασαν μὲ τὸ τραῖνο (στὴν περιοχή μου) δεκάδες ἔποικοι ἀρσενικοί, νεώτατοι καὶ μάχιμοι.
Κατέβηκαν ἀπὸ τὸ τραῖνο, μὲ τὰ κεφάλια χαμηλὰ καὶ ἀνᾲ τετράδες (ὀργανωμένοι κανονικά) ἐχάθησαν στὰ πέριξ χωράφια.
 Μ.Τ.
(Ἡ καταγγελία εἶναι ἐπώνυμος ἀλλὰ τὰ στοιχεῖα τοῦ καταγγέλλοντος δὲν δημοσιεύονται, γιὰ λόγους ἀσφαλείας του. Παραμένουν στὴν διάθεσίν μας.)
Τί θά συνέβαινε ἐάν ταὐτοχρόνως ἕνας ἐξωτερικός κι ἕνας ἐσωτερικός κίνδυνος μᾶς ἀπειλοῦσαν;
Τί θά συνέβαινε ἐάν ἐπί πλέον μᾶς παρουσιάζονταν καί μεγάλες ἐπιδημίες (ἢ καὶ πανδημίες), ἐφ΄ ὅσον ἤδη ἐντός τῶν συνόρων εὐδοκιμοῦν ὅλων τῶν εἰδῶν οἱ …«ξεχασμένες ἀσθένειες», μαζύ μέ τά ἀρίστως ἐκπαιδευμένα «τζιχάντια», γιά τίς ὁποῖες οὔτε ἀντισώματα διαθέτουμε, μά, κυρίως, δέν διαθέτουμε πλέον τίς ὑποδομές προστασίας τῆς ὑγείας μας;
Ἂς μὴν τὸ ἀπαντήσουμε γιὰ τὴν ὥρα…Τὴν ἴδιαν στιγμὴ στὴν Κεντρικὴ Εὐρώπη, ποὺ ἑτοιμάζονται μᾶλλον γιὰ πανδημίες, ἂν καὶ  κάτι τέτοιο, γιὰ τὴν ὥρα, δὲν φαίνεται ἄμεσο, ἐμεῖς ἔχουμε θέματα ἐπιβιώσεως ὡς ἔθνος.
Αὐτοί, γιὰ τοὺς δικούς τους λόγους, ἐπίσης θὰ ὑποχρεωθοῦν νὰ παλέψουν μὲ ὅλα τὰ μέσα ποὺ διαθέτουν, ποὺ εἶναι  διαφορετικὰ ἀπὸ αὐτὰ ποὺ χρειαζόμεθα ἐμεῖς.
Ἐὰν ἐν τελῶς ψύχραιμα παρατηρήσουμε τὰ γεγονότα, καθὼς φυσικὰ καὶ τὶς πληροφορίες ποὺ διαῤῥέουν, θὰ συνειδητοποιήσουμε πὼς τὸ τέλος, αὐτοῦ τοῦ καθεστῶτος (μὲ ὅ,τι συνεπάγεται) εἶναι  κοντά, ἂν καὶ παραμονεύουν πανέτοιμοι οἱ ἀντικαταστάτες του.
Ἕνα καθεστὼς ποὺ προτιμᾶ νὰ μᾶς καταδιώκῃ ὅταν ζητᾶμε (αὐτονοήτως) ἐνημέρωσιν γιὰ τὰ στοιχειώδη, τὴν προστασία μας καὶ τὴν (μερικῶς) ἀνταποδοτικότητα τῶν φοροεπιδρομῶν του.
Παραλλήλως τὰ ἐθνικά μας θέματα, ποὺ πλέον θὰ μᾶς ἀπασχολήσουν ὅλους σοβαρότατα συντόμως, μᾶς κτυποῦν τὴν πόρτα καὶ μᾶς κινητοποιοῦν σταδιακῶς, γιὰ νὰ ἀντιδράσουμε ἀναλόγως τῶν ἐπὶ τόπου γεγονότων, ἀλλὰ καὶ μὲ κάθε τρόπο.
Οἱ πολιτοφυλακὲς ξεκίνησαν νὰ περιφρουροῦν καὶ διαρκῶς ἐπανδρώνονται μὲ νέους, σαφῶς περισσότερο συνειδητοποιημένους, ἀπὸ ὅ,τι πρὸ μερικῶν ἐτῶν. «Νέους», κάθε ἡλικίας, ποὺ ὅμως δὲν εἶναι ἀπαραίτητα προετοιμασμένοι γιὰ συνδυαστικὲς ἐπιθέσεις, σὲ πολλὰ ἐπίπεδα.
Κάτι ποὺ ἔφθασε ἡ στιγμὴ νὰ ἐπανεξετάσουν καὶ φυσικὰ νὰ ἀναπροσαρμόσουν ἀναλόγως ἄμεσα.
Συνεπῶς ἡ ὥρα φθάνει.
Ποιά ὥρα;
Ἠ ὥρα ἐκείνη ποὺ ὅλες μας οἱ αἰσθήσεις, μαζὺ μὲ κάθε μας ὅπλο, πρέπει νὰ εἶναι σὲ ἀπόλυτο ἑτοιμότητα.
Τὸ πῶς θὰ ἐξελιχθῆ τὸ φαινόμενον, θὰ ἐξαρτηθῆ ἀπὸ πολλοὺς παράγοντες, μὰ κυρίως ἀπὸ ἐμᾶς, ἂν καί, σὲ μεγάλο τμῆμα του ὁ πληθυσμός μας, ἔχει ἀφοπλισθεῖ.
Ταὐτοχρόνως ὅμως, ἂν καὶ αὐτὸ εἶναι, γιὰ τὴν ὥρα, δευτερεῦον, μᾶς «κρούει τὴν θύρα» ἡ πιθανότης τῶν ἐπιδημιῶν, ἀλλὰ καὶ τῆς διαρκοῦς πείνας.
Σὲ περιπτώσεις ἐκτάκτου ἀνάγκης, ὅταν κάποιος πρέπῃ νὰ ὑπερασπισθῇ τὴν οἰκογένειά του, ἀφήνει σὲ δευτέρα Μοίρα τὰ τρόφιμα καὶ τὸ νερό, ποὺ πιθανὸν κάπου νὰ ἀποθήκευσε.
Συνεπῶς, ἐφ΄ ὅσον γιὰ τέτοιες περιπτώσεις, ἐκτάκτου ἀνάγκης, καλούμεθα νὰ προετοιμασθοῦμε, καλὸ εἶναι νὰ ἐπανεξετάσουμε ἐκ νέου τὰ πιθανὰ σχέδια δράσεώς μας καὶ νὰ ἔχουμε ἀσφαλῆ καταφύγια, πανέτοιμα, γιὰ τοὺς ἀνθρώπους μας, ὅπου θὰ μποροῦμε νὰ ἀποθηκεύσουμε κάποια τρόφιμα καὶ νερό, μὰ κυρίως νὰ τοὺς προστατεύουμε.
Μόνον ὅμως σὲ ἀπολύτως ἀσφαλῆ μέρη, ὅπου θὰ μποροῦν κάποιοι, ἀπὸ κοινοῦ, νὰ δράσουν καὶ  νὰ ἀντιδράσουν.
Γιατί σᾶς τά γράφω αὐτά σήμερα;
Γιατὶ κάτι ὅλοι μας …«ὀσμιζόμεθα» κι αὐτὸ τὸ κάτι δὲν εἶναι  πλέον κρυφό.
Ξεχάσαμε καὶ τὶς ντροπές μας καὶ τὶς ἀναστολές μας καὶ τὰ συζητᾶμε ὄλα ἀνοικτά.
Καιρὸς λοιπὸν νὰ προετοιμασθοῦμε σὲ ἀκόμη ἔνα ἐπίπεδον: αὐτό, τῆς ἀσφαλοῦς διαφυγῆς μας, συντεταγμένως καὶ στοχευμένως.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ιστορίες και Συμβολισμός της Αναζήτησης στην Αρχαία Ελλάδα

$
0
0
Κέρβερος
Κάτω από το φως των αρχαίων ελληνικών μύθων, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τη βαθύτερη διάσταση και τις εσωτερικές προεκτάσεις της μυθολογίας. Θα επιχειρήσουμε, λοιπόν, μια συνοπτική μελέτη, εξετάζοντας ορισμένους από τους εξέχοντες μύθους και πρόσωπα. 
Πριν προχωρήσουμε σε οποιουδήποτε είδους εξειδικευμένη θεώρηση, ας δούμε ποιος είναι ο ρόλος του ανθρώπου και η συμμετοχή του στη μυθοπλαστική διαδικασία. Η μυθολογία είναι ανθρωποκεντρική. Πλάστηκε από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και αποτελεί ουσιαστικά το θησαυροφυλάκιο της φυλετικής του μνήμης. Είναι η αποτύπωση της κοσμικής του καταγωγής και των δυνάμεων που κινούν το εξελικτικό του πεπρωμένο. Είναι σχεδόν η μοναδική αλυσίδα συσχετισμών που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει την έρευνά μας πίσω στα βάθη των αιώνων, εκεί που η ιστορική επιστήμη χάνει τα χνάρια της λογικής απόδειξης. 
Σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ και τον Τζόζεφ Κάμπελ ο συμβολισμός στη μυθολογία δεν έχει καμία σχέση με λογικές διαδικασίες. Το σύμβολο είναι πανάρχαιο και γεννιέται σε εποχές που ο άνθρωπος δεν έχει αναπτύξει ακόμη τη λογική. Δεν κατασκευάζεται, αλλά παράγεται αυτόματα από την ίδια την ψυχή. Είναι προϊόν ανάμνησης της μακραίωνης εξέλιξης, μια αναπαράσταση του παγκόσμιου αρχέτυπου. Με άλλους όρους, το σύμβολο αποτελεί προϊόν μιας ιδιαίτερης σύνθεσης, ή μάλλον αφαίρεσης και απόσπασης από τη μορφική λεπτομέρεια. Ανιχνεύοντας το σύμβολο προς τα πίσω μπορεί να φτάσει κανείς στην αιτία του υπαρξιακού γίγνεσθαι. Έτσι η μυθολογία γίνεται μια μυστική πύλη. Μέσα από την πύλη αυτή διαχύνονται στην ανθρώπινη συνείδηση οι ανεξάντλητες και ανακυκλούμενες ενέργειες του σύμπαντος. Η αλήθεια ενός τέτοιου ισχυρισμού αγγίζει τα όρια της ψυχολογικής επιστήμης και βρίσκει τη δικαίωσή της στα καθημερινά όνειρα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η ανάδυση ενός φανταστικού ονειρικού εαυτού που εμπλέκεται σε κάθε είδους φανταστικές περιπέτειες, δεν είναι τίποτε άλλο από μια ανάμνηση του ηρωικού στοιχείου της μυθολογίας. 
Τριγύρω μας και μέσα μας ηχεί πάντα ένα κάλεσμα. 'Aλλες φορές μοιάζει με τον ψίθυρο των δέντρων, καθώς ανταποκρίνονται στον άνεμο και άλλες με βροντή. Αυτός που ανταποκρίνεται είναι ο άνθρωπος-ήρωας, ο αναζητητής. Αμφισβητεί την κατεστημένη λεπτομέρεια της μορφικής όψης της ζωής και εισχωρεί στα ανεξερεύνητα βάθη της κοσμικής του καταγωγής. Έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη θεότητα, δηλαδή την πνευματική του υπόσταση και μεταφέρει την ευλογία της και το σπέρμα της αλλαγής στον κόσμο των ανθρώπων. Είναι παγκόσμιος, είναι ο «ήρωας με τα χίλια πρόσωπα». Ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και προχωρεί για να δρασκελίσει το κατώφλι της περιπέτειας. Δηλαδή, ανακαλύπτει δυνάμεις ξεχασμένες στα βάθη του φυλετικού ασυνείδητου, που ξαναζωντανεύουν και είναι διαθέσιμες για την πνευματική μεταμόρφωση. Αποσύρει την προσοχή του από την υλική ζωή και στρέφεται σε ένα διαφορετικό κόσμο. Μια από τις δοκιμασίες του είναι η κυριαρχία πάνω στο θάνατο. Κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο και αναμετριέται με το φύλακα στο Κατώφλι. Εκεί έχει τη βοήθεια της θεότητας-ψυχής που τον κάλεσε στην περιπέτεια. Νικά το φύλακα ή συμφιλιώνεται μαζί του. Έτσι περνάει σε ένα διαφορετικό επίπεδο ύπαρξης, γεμάτο εμπόδια και δοκιμασίες. Ένας κόσμος άγνωστος, γεμάτος παράξενες δυνάμεις, που άλλοτε τον βοηθούν και άλλοτε τον απειλούν. Τότε φτάνει στο ναδίρ του μυθολογικού κύκλου. Επιτελεί το μεγάλο κατόρθωμα και κερδίζει την αποθέωση. Ο ήρωας επιστρέφει στο βασίλειο των ζωντανών και αφήνει τη σφραγίδα του στην εξελικτική πορεία του κόσμου. 

Η ιδέα της αναζήτησης καλύπτεται από μια παγκοσμιότητα, είτε μας γίνεται γνωστή σαν μύθος του Αγίου Δισκοπότηρου και των Ιπποτών του Αρθούρου, είτε σαν Οδύσσεια ή Αργοναυτική Εκστρατεία. Στην πραγματικότητα είναι ένας οδοδείκτης για τις ανάγκες της ανθρώπινης ψυχής. Ο ήρωας, είτε Γκάλαχαντ λέγεται είτε Οδυσσέας ή Ιάσονας, βρίσκεται μέσα μας και περιμένει υπομονετικά την αφύπνισή του. Μια αφύπνιση που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα πιο ενεργητικό ρόλο, σε μια υπεύθυνη θέση απέναντι στα παγκόσμια προβλήματα. 
Αν εξετάσουμε τη μυθολογία από την εσωτερική της σκοπιά, είναι ένας τρόπος εκπαίδευσης, ένα πλήρες μυητικό σύστημα με απόλυτη εφαρμογή στη σημερινή εποχή. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Τόινμπι, λέγοντας: «Ο ήρωας στη σύγχρονη εποχή πέθανε. Επειδή όμως είναι τελειωμένος και παγκόσμιος, θα ξαναγεννηθεί. Το δεύτερο ιερό καθήκον του είναι να επιστρέψει σε εμάς μεταμορφωμένος και να μας διδάξει αυτά που έμαθε». 
 
Αποσυμβολισμός στο Μύθο του Ηρακλή
Ας δούμε, όμως, τον ήρωα, την αναζήτηση και την ευλογημένη σπορά του, έτσι όπως αναδύεται από τη μαγεία της ελληνικής μυθολογίας. 
Ένας από τους πιο αρχετυπικούς ήρωες είναι ο Ηρακλής. Ο μαθητής που στέκει μόνος στις δοκιμασίες του. Συμβολίζει την καθαρή εκδήλωση της αρχέγονης δύναμης και είναι δεμένος περισσότερο με τη στοιχειακή όψη του, θυμίζοντας εποχές κατά τις οποίες η λειτουργία του εγκεφάλου δεν είχε ακόμη ενεργό δράση στην καλλιέργεια της ανθρώπινης ύπαρξης. 
Είναι ημίθεος, με πατέρα το Δία και μητέρα τη θνητή Αλκμήνη. Ο Δίας είναι σύμβολο της πνευματικής του φύσης. Η Αλκμήνη, η γήινη μάνα, υποδηλώνει τις ρίζες του και το σπόρο της μεγάλης περιπέτειας που τον περιμένει, στην πορεία του προς τον Θείο Πατέρα. Το αρχικό του όνομα ήταν Αλκείδης και σημαίνει το θάρρος του ήρωα. Ονομάστηκε, επίσης, τρισέληνος, γιατί το φεγγάρι έκανε τρεις φορές τον κύκλο του ουρανού κατά το ζευγάρωμα του Δία και της Αλκμήνης. Στην περιπέτειά του θα σχετιστεί με τις τρεις όψεις του φεγγαριού: Τη Σελήνη, την Εκάτη και την 'Aρτεμη. Αυτό το τριπλό σύμβολο υποδηλώνει με τον καλύτερο τρόπο την ευμετάβλητη συναισθηματική φύση του, που τον ακολουθεί σε όλη την αναζήτηση. 
Η θεά Ήρα, η ζηλότυπη σύζυγος του Δία, αντιπροσωπεύει τα εμπόδια και τις αντιθέσεις που θα παρουσιαστούν στο δρόμο του ήρωα. Ουσιαστικά συμβολίζει την ψυχή του Ηρακλή, τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στο πνεύμα και την προσωπικότητα. Είναι ο εχθρός της προσωπικότητάς του που τον ωθεί μέσα από ποικίλες δοκιμασίες στην αναζήτηση της θεϊκής του καταγωγής. 
Πρωταρχική του δοκιμασία τα δύο φίδια της σοφίας. Με γνώμονα την αρχέγονη δύναμη καταπνίγει το στοιχείο της σοφίας, προκαθορίζοντας έτσι τη μελλοντική του ατραπό, που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία του παρορμητικού στοιχείου πάνω στο νου και την έλλειψη διάκρισης. Νέος ακόμη απαλλάσσει την περιοχή από τις επιδρομές ενός λιονταριού σκοτώνοντάς το. Από τότε χρησιμοποιεί το δέρμα του ζώου σαν φορεσιά του. Με αυτόν τον τρόπο ο ήρωας υποτάσσει και χρησιμοποιεί τη ζωώδη φύση του. Αυτή η φύση θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή μέσα στην ύλη, γιατί, όπως και κάθε άνθρωπος, είναι ενσαρκωμένος και δεν μπορεί να απορρίψει εντελώς τα κατώτερα στρώματα της ύπαρξής του. Στην εφηβεία του ακόμη διαλέγει το δύσβατο μονοπάτι της αρετής, αποδεχόμενος την υπηρεσία που οφείλει να προσφέρει στον κόσμο. Παντρεύεται τη Μεγάρα και αποκτά τρεις γιους. Ο γάμος του συμβολίζει τον προσανατολισμό της συνείδησής του στα τρία επίπεδα της προσωπικότητας. Η Ήρα-ψυχή του, όμως, έχει διαφορετική αντίληψη για τη μαθητεία του. Τον τρελαίνει σε σημείο που σκοτώνει τη γυναίκα και τα παιδιά του. Με λίγα λόγια αποκόβει τους δεσμούς του με τον κόσμο των ανθρώπων και ακολουθεί τυφλά την παρόρμηση της ψυχής του. Τότε η Πυθία του δίνει το όνομα Ηρακλής, που σημαίνει δόξα της Ήρας, δηλαδή δόξα της ψυχής. 
Για να εξιλεωθεί ο ήρωας, πρέπει να εκτελέσει δώδεκα άθλους που θα του αναθέσει ο Ευρυσθέας, ο Ανώτερος Εαυτός του, -αυτός που έχει τη μεγάλη δύναμη- και που γεννήθηκε κατά παρότρυνση της Ήρας ταυτόχρονα με τον Ηρακλή. 
Γι'αυτό το δύσκολο έργο ο Ηρακλής επιστρατεύει όλες τις ανώτερες όψεις του. Η Αθηνά του δίνει το ένδυμα της σοφίας ο Ήφαιστος ένα χρυσό θώρακα, σύμβολο της μαχητικότητας αλλά και του ηλιακού του προορισμού. Ο Ποσειδώνας του χαρίζει άλογα, ένδειξη της ελεγχόμενης συναισθηματικής φύσης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκπληρώσει ένα μέρος του έργου. Ο Ερμής προσφέρει ένα κοφτερό ξίφος, στοιχείο της νοητικής διάκρισης που πρέπει να έχει ο μαθητής για να επιλέγει σωστά στο δρόμο του. Ο Απόλλωνας του χαρίζει ένα φωτεινό τόξο, σύμβολο του υψηλού στόχου που θέτει ο αναζητητής στο ξεκίνημα της περιπέτειας. 
Παρόλα τα δώρα με τα οποία τον προικίζει η ανώτερη φύση του, ο Ηρακλής ξεκινάει τους άθλους με το ρόπαλό του, την αυθύπαρκτη εσωτερική του φύση. «Για να υπηρετήσεις πρέπει να είσαι ικανός να στέκεις μόνος». Ο Ηρακλής στέκει μόνος, μέχρι να κερδίσει με την εμπειρία του το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα της πνευματικής του ύπαρξης. 
Υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στους δώδεκα άθλους του Ηρακλή και στα δώδεκα σημεία του ζωδιακού. Στο σημείο του Κριού αντιστοιχεί ο άθλος με τα άλογα του Διομήδη, στον Ταύρο η σύλληψη του Ταύρου της Κρήτης, στους Διδύμους τα μήλα των Εσπερίδων και στον Καρκίνο η Κερυνίτιδα Έλαφος, στο Λέοντα το Λιοντάρι της Νεμέας, στην Παρθένο η Ζώνη της Ιππολύτης και στο Ζυγό ο Ερυμάνθιος Κάπρος, στο Σκορπιό έχουμε τη Λερναία Ύδρα, στον Τοξότη τις Στυμφαλίδες Όρνιθες και στον Αιγόκερω τον Κέρβερο, το φύλακα του 'Aδη. Στον Υδροχόο αποδίδονται οι Σταύλοι του Αυγεία και, τέλος, στους Ιχθείς τα βόδια του Γηρυόνη. 
Ο πρώτος του άθλος είναι το Λιοντάρι της Νεμέας. Εδώ, στο σημείο του Λέοντα, ο ήρωας αποκτά επίγνωση της ατομικότητάς του και του πνευματικού του προορισμού. Προσφέρει υπηρεσία απαλλάσσοντας τη χώρα από το θηρίο και ταυτόχρονα κυριαρχεί στην κατώτερη φύση του. Στο πέμπτο ζώδιο ο άνθρωπος γίνεται πεντάκτινος αστέρας. Το πέντε είναι σύμβολο της ατομικοποίησης εκείνου που αναγνωρίζει τον εαυτό του, προσανατολίζοντας τη συνείδηση στις ανώτερες σφαίρες της ύπαρξής του. Το Λιοντάρι της προσωπικότητας είναι παιδί των αρνητικών όψεων του ασυνείδητου, της Έχιδνας και του Όρθρου. Κυνηγημένο από τον Ηρακλή, καταφεύγει σε μια σπηλιά με δύο εισόδους, που συμβολίζουν την επίφυση και την υπόφυση. Η πρώτη συνδέεται με τις ανώτερες λειτουργίες του νου, ενώ η δεύτερη με τις κατώτερες λειτουργίες του ενστίκτου. Φράζοντας την είσοδο της υπόφυσης στρέφει τη συνείδησή του στις ανώτερες νοητικές λειτουργίες. Έτσι έχει τη δυνατότητα να παγιδέψει το λιοντάρι σε ένα χώρο που αναμφίβολα είναι κυρίαρχος. 
Το επόμενο κατόρθωμά του γίνεται στην πύλη του Σκορπιού με τη νίκη του ενάντια στην Ύδρα. Η Ύδρα είναι ένας από τους φύλακες του κάτω κόσμου που συμβολίζεται από τη Λέρνη, τη θεά των βάλτων. Είναι γέννημα της Έχιδνας και του Τυφωέα, συνδέεται δε με εκείνες τις όψεις του ασυνείδητου που είναι προορισμένες να προκαλούν νοητική σύγχυση. Χρησιμοποιεί το δώρο του Ερμή, τη νοητική διάκριση, χωρίς όμως να καταφέρει τίποτε, μια και τα κεφάλια της πλάνης σε κάθε κόψιμο πολλαπλασιάζονται. Αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τη φωτιά της κάθαρσης, ένα σύμβολο ύψιστου εξαγνισμού και πνευματικής επίτευξης. 
Ακολουθεί ένα εύκολο φαινομενικά κατόρθωμα, η σύλληψη της ελαφίνας. Και όμως, χρειάζεται ένας ολόκληρος χρόνος για να πετύχει το σκοπό του, πλανημένος συχνά από τις παγίδες της 'Aρτεμης, μιας από τις όψεις της σεληνιακής του φύσης. Εδώ ο ήρωας, πρώτα από όλα, διδάσκεται το μάθημα της επιμονής και της υπομονής. Οπλισμένος με αυτές τις δύο αρετές, αποκτά την ενόραση που κρύβεται στο ζωδιακό σημείο του Καρκίνου, συλλαμβάνοντας οριστικά και αμετάκλητα τη φευγαλέα διαίσθηση που συμβολίζεται από τη Κερυνίτιδα έλαφο. Τέλος ο Ηρακλής εναποθέτει αυτή την κατάκτηση στη αγκαλιά όλου του κόσμου, στον Ιερό Τόπο των Μυκηνών, κλείνοντας έτσι τη διαμάχη του Απόλλωνα και της 'Aρτεμης, δηλαδή της συνειδητής και της ασυνείδητης φύσης του για την κυριαρχία πάνω στην ελαφίνα. 
Στο σημείο του Ζυγού ο Ηρακλής ανεβαίνει στο όρος της Μύησης, προετοιμαζόμενος ουσιαστικά για το ρόλο που θα παίξει στον Αιγόκερω. Για να πετύχει το σκοπό του, οφείλει να ανέβει σε ανώτερες σφαίρες ύπαρξης και να παγιδέψει το ζώο ψηλά στο βουνό, απαλλαγμένος από την πλάνη της κοιλάδας. Στη μάχη του με την επιθυμία ο Ηρακλής σπρώχνεται από την ιερή τρέλα του Διόνυσου, που συμβολίζεται με το κρασί, δώρο του Θεού στον Κένταυρο Φώλο. Πάνω στη μέθη του σκοτώνει τους δύο Κένταυρους φίλους του, το Χείρωνα που σημαίνει καλή σκέψη και το Φώλο που σημαίνει σωματική δύναμη. Οι Κένταυροι είναι όψεις της προσωπικότητας του ήρωα. Η ψυχή του γνωρίζει πως η επιθυμία δεν είναι δυνατό να κατανικηθεί ούτε με τη φυσική ρώμη, ούτε με το νου. Κυρίαρχος της επιθυμίας είναι εκείνος που γνωρίζει την αληθινή ισορροπία ανάμεσα στην πνευματική και στην υλική του όψη απελευθερώνοντας το φως της ψυχής, κάτι που υποδηλώνεται άμεσα από τη ζυγαριά, το σύμβολο αυτού του ζωδίου. 
Στην πύλη του Υδροχόου αναλαμβάνει να καθαρίσει τους σταύλους του Αυγεία. Σε αυτό το κατόρθωμα συγχωνεύει το ενεργητικό και το παθητικό στοιχείο, δημιουργώντας έτσι την ορμητική, ενεργειακή κοίτη των δυνάμεων της ζωής, τα δυο ποτάμια που καθαρίζουν τη βόρβορο του ασυνείδητου. Με την ορθή κατεύθυνση των δυνάμεων της ζωής ο Ηρακλής προσφέρει υπηρεσία στον κόσμο και καθαρίζει παράλληλα τον εαυτό του από τις αρνητικές συσσωρεύσεις της ενσάρκωσης. Έτσι ταυτίζεται με τον Υδροχόο, που αφήνει να κυλήσουν από το ανεστραμμένο δοχείο τα δυο ρεύματα: της ζωής και της μετουσίωσης. Ζωή και μετουσίωση είναι οι δύο έννοιες που ενσωματώνουν το μήνυμα της εποχής του Υδροχόου, δηλαδή της εποχής μας. 
Με το δώρο του Απόλλωνα τοξεύει τις Στυμφαλίδες όρνιθες, που συμβολίζουν τον αλαλαγμό της κατώτερης νοητικής μας φύσης. Η εμμονή στο στόχο αποδυναμώνει κυριολεκτικά τη φλυαρία του νου και η σιγή είναι το μάθημα που πρέπει να πάρει ο μαθητής στο σημείο του Τοξότη. 
Ένας Ταύρος λυμαίνεται την Κρήτη. Τον είχε δώσει ο Ποσειδώνας στο Μίνωα για θυσία, αλλά εκείνος τον κράτησε για τον εαυτό του. Ο θεός τιμώρησε το Μίνωα στέλνοντας στην Πασιφάη έναν ανίερο πόθο για τον Ταύρο. Ο Μίνωας, με την κατακράτηση του Ταύρου στα επίπεδα της προσωπικότητας, περιόρισε τη δημιουργική δύναμη στο επίπεδο του σεξ. Εκτός, όμως, από την οριζόντια σεξουαλική πολικότητα υπάρχει και μια κάθετη που αγνοήθηκε και που ενώνει τη μορφική όψη με τις δυνάμεις της ψυχής. Ο Ηρακλής συλλαμβάνει τον Ταύρο και τον φέρνει στο Ιερό Κέντρο, όπου τον αφήνει ελεύθερο. 
Μετά από τόσα κατορθώματα ο Ηρακλής έχει αναπτύξει έναν άκρατο ενθουσιασμό και ορμητικότητα, που του χτίζει μια απατηλή αυτοπεποίθηση. Αυτή την απατηλή αυτοπεποίθηση καλείται να δαμάσει ο Ηρακλής στον όγδοο άθλο του με τις φοράδες του Διομήδη. Ο Διομήδης είναι γιος του 'Aρη, γεγονός που υποδηλώνει τον κυβερνώντα πλανήτη του σημείου του Κριού. Ο ήρωας πληρώνει τη ματαιόδοξη στάση του με τη θυσία του 'Aβδηρου, που αντιπροσωπεύει μια από τις αδύναμες σχετικά όψεις του Ηρακλή. Έτσι αναλαμβάνει να τιθασέψει και να οδηγήσει ο ίδιος τις φοράδες της προσωπικότητας χωρίς μεσολαβητές. Γίνεται ο ίδιος μεσολαβητής ανάμεσα στις δυνάμεις της ψυχής και τις δυνάμεις της υλικής του φύσης. Αναλαμβάνει δηλαδή το ρόλο του Ερμή, που είναι ο εσωτερικός κυβερνήτης του Κριού. 
Στο σημείο της Παρθένου ο Ηρακλής έρχεται σε επαφή με τη σκοτεινή όψη της anima του, την Ιππολύτη, τη Βασίλισσα των Αμαζόνων. Με τη παρέμβαση της Ήρας φιλονικεί με τις αμαζόνες και σκοτώνει την Ιππολύτη για να πάρει τη ζώνη της, δώρο του 'Aρη και σύμβολο προστασίας. Παίρνει τη ζώνη και τη φέρνει στις Μυκήνες, όπου την εναποθέτει στη φύλαξη της Ήρας-ψυχής. Προσπαθώντας να εξιλεωθεί για το θάνατο της Ιππολύτης, ταξιδεύει σε ένα είδος Κάτω Κόσμου, για να την αναστήσει στο πρόσωπο της Ησιόνης, σώζοντάς την από το κήτος του Ποσειδώνα. Μπαίνει στην κοιλιά του κήτους με το δρεπάνι «σύμβολο του θανάτου» στα χέρια. Μένει εκεί, όπως ο Ιωνάς ή ο Χριστός στον Κάτω Κόσμο, για τρεις ημέρες, οπότε και επιστρέφει θριαμβευτής. 
Ο δέκατος άθλος του Ηρακλή ήταν τα Βόδια του Γηρυόνη και συνδέεται με το σημείο των Ιχθύων. Ο Ιχθείς συμβολίζουν τις πιο βαθιές εσωτερικές όψεις μας και τα κόκκινα βόδια του Γηρυόνη τις κρυμμένες υλικές μας επιθυμίες. Με τη χρυσή κούπα του Απόλλωνα -μια άλλη μορφή του συμβόλου του Δισκοπότηρου, περνά τον ωκεανό. Για να πετύχει το κατόρθωμά του συγκρούεται αρχικά με το σκύλο Όρθρο, τον αδελφό του Κέρβερου, μια από τις όψεις του φύλακα στο Κατώφλι. Έτσι, απαλλάσσεται από ένα μέρος των καρμικών του υποχρεώσεων. Κατόπιν, με το ηλιακό δώρο τοξεύει το φύλακα Γηρυόνη και παίρνει τα βόδια για να τα μεταφέρει πίσω στον Ιερό Τόπο. Σε αυτόν τον άθλο ο Ηρακλής προσπαθεί να έρθει στον 'Aδη, χωρίς τελικά να τα καταφέρει εξαιτίας της επέμβασης της Ήρας. Δεν είναι ακόμη έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Κέρβερο, αν δεν απελευθερώσει πρώτα το Προμηθεϊκό φως μέσα του, κάτι που κάνει στην Πύλη των Διδύμων με τα μήλα των Εσπερίδων. Επίσης, οφείλει να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με την Ασία, τη χώρα των θαυμάτων, που συμβολίζεται από τον Κήπο των Εσπερίδων. 
Σε αυτή την πορεία υποτάσσει την κατώτερη συγκινησιακή του φύση, που συμβολίζεται από το Νηρέα. Με αυτή την καθυπόταξη αποκτά τα στοιχεία που θα τον οδηγήσουν στον προορισμό του. Κυριαρχεί επίσης και στη γήινη όψη του νικώντας τον Ανταίο, το γίγαντα που είναι αήττητος στα πεδία της μορφής. Τον παρασέρνει σε ανώτερα επίπεδα, όπου χάνει τη δύναμή του και συντρίβεται. Στον Καύκασο απελευθερώνει τον Προμηθέα, αποδεσμεύοντας ουσιαστικά το φως της ψυχής του. Σηκώνει επίσης το φορτίο του κόσμου, που συμβολίζεται από τη σφαίρα του 'Aτλαντα. Παίρνει τα μήλα, σύμβολα πνευματικής γονιμότητας, και επιστρέφει λυτρωτής. Αντί, όμως, να κρατήσει την αμοιβή για τον άθλο του, επιστρέφει τα μήλα στο Δία και την Ήρα. Με αυτόν τον τρόπο δίνει το προβάδισμα στη θεϊκή του υπόσταση. 
Τώρα είναι έτοιμος για την τελική θυσία, την έσχατη δοκιμασία. Πρέπει να θριαμβεύσει στο θάνατο. Θα αντιμετωπίσει τον Κέρβερο, την πιο ξεκάθαρη όψη του Φύλακα στο Κατώφλι. Έχει ήδη μπει στις επικράτειες του 'Aδη, αλλά αυτή τη φορά θα έρθει σε επαφή με το υποχθόνιο ζευγάρι. Μυείται στα Ελευσίνια Μυστήρια, επιστρατεύοντας έτσι όλο του το εσωτερικό δυναμικό και ανοίγει την Πύλη του Κάτω Κόσμου. Εισβάλλει στον 'Aδη σαν πολεμιστής. Απελευθερώνει όλη του την αρχέγονη δύναμη, που συνταράζει τα βάθη του εσωτερικού του κόσμου. Αμέσως περικυκλώνεται από τις σκιώδεις υπάρξεις του ασυνείδητου. Χρησιμοποιεί το σπαθί του νου, αλλά η μάχη του με τέτοιου είδους όπλα σε αυτόν τον κόσμο είναι ανώφελη. Πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ίδια του τα χέρια, την οργανωμένη και ελεγχόμενη πια στοιχειακή δύναμη. Νικάει το Χάροντα και τον αναγκάζει να τον περάσει στο βασίλειο της Περσεφόνης. Εκεί μόνο η Περσεφόνη, η αδελφή του, είναι εκείνη που μπορεί να σταθεί μπροστά του. Αντικρύζοντας την Περσεφόνη, ο Ηρακλής αντικρύζει τη βαθύτερη όψη της ψυχής του. Μπορεί να πάρει τον Κέρβερο μόνο αν τον νικήσει με τα χέρια του. Με τις δικές του δυνάμεις επιβάλλεται στην τριπλή κατώτερη φύση του και ανασύρει τον Κέρβερο στο φως του Επάνω Κόσμου. 
Στον 'Aδη δίνει την υπόσχεση στο Μελέαγρο πως θα παντρευτεί τη Δηιάνειρα, την αδελφή του. Με αυτή την πράξη φέρνει το στίγμα του θανάτου και της απόσυρσης από τον κόσμο των ανθρώπων. Η Δηιάνειρα γίνεται αργότερα η αιτία να φορέσει το δηλητηριασμένο ρούχο. Ο ήρωας γνωρίζει πως η επίγεια ζωή του, όπου στέφθηκε με τον τίτλο του «σωτήρα», έφτασε στο τέλος της. Παραγγέλνει να του ανάψουν μεγάλη φωτιά στην κορυφή της Οίτης, που είναι αφιερωμένη στο Δία. Ο Γιος επιστρέφει στον Πατέρα. Ο Ηρακλής ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του στους ουρανούς, όπου η Ήρα αναλαμβάνει την τελετουργία της δεύτερης γέννησης του ήρωα. Μετά παίρνει γυναίκα του την Ήβη, την κόρη της Ήρας και δένεται αμετάκλητα με τις δυνάμεις της ψυχή του. Ο Δίας αποτύπωσε τους κόπους και τις θυσίες του γιου του στον ουρανό με τον αστερισμό του Ηρακλή. Ένας γονατισμένος άνδρας, σκυμμένος αδιάκοπα από το μόχθο, σύμβολο της ρήσης του Ιησού: «Όποιος θέλει να ανυψωθεί, πρέπει πρώτα να ταπεινωθεί». 
Η ίδια ιδέα της εσωτερικής πορείας που οδηγεί στην πνευματική αναγέννηση, κρύβεται και στους μύθους του Θησέα. 
 
Αποσυμβολισμός στη Μυθική Ζωή του Θησέα
Ο Θησέας ήταν και αυτός ημίθεος, γιος του Ποσειδώνα και της θνητής Αίθρας. Ο Ποσειδώνας είναι ο Πατέρας των Υδάτων, της αιώνιας θάλασσας που φέρνει τη ζωή στην πρώτη αυγή της ύπαρξης, δηλαδή την Αίθρα. Ο ήρωας παίρνει την πρωταρχική του μόρφωση στην Τροιζήνα, μακριά από την Αθήνα. Η μητέρα του είναι εκείνη που του αποκαλύπτει τη θεϊκή του καταγωγή και τον πραγματικό του προορισμό. Η γήινη φύση μας περικλείει πάντα το σπέρμα της δοκιμασίας, προκειμένου να ανυψωθεί η συνείδηση στα επίπεδα της ψυχής. Ο Θησέας είναι προορισμένος να βασιλέψει στην Αθήνα. Η Αθήνα είναι ο Ιερός Τόπος, το Ιερό Κέντρο στο οποίο -σύμφωνα και με το Μιρσέα Ελιάντε- επιστρέφει πάντα ο ήρωας για να αποδώσει τους καρπούς της περιπέτειάς του. Τον ίδιο ρόλο έπαιξαν και οι Μυκήνες στην περίπτωση του Ηρακλή, ή η στρογγυλή Τράπεζα στην περίπτωση των Ιπποτών του Αρθούρου. 
Νέος ακόμη θυσιάζει τα μαλλιά του στον Απόλλωνα, αφιερώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πνευματική του υπόσταση στην υπηρεσία της ακτινοβόλας όψης της ψυχής του. Τα μαλλιά είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο πνευματικής δύναμης, κάτι που φαίνεται καθαρά στην περίπτωση του Σαμψών και της Δαλιδάς. 'Aλλωστε, λέγεται πως όταν ο Ηρακλής βγήκε από την κοιλιά του κήτους ήταν φαλακρός, ένα ακόμη σύμβολο αφιέρωσης της πνευματικής δύναμης στην αναζήτηση της ψυχής. 
Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, φροντίζει να πάρει μαζί του τα σημάδια με τα οποία θα τον αναγνωρίσει ο Αιγέας, ο γήινος βασιλιάς. Κυλάει το βράχο και παίρνει τα σανδάλια, που θα του δώσουν τη δυνατότητα να βαδίζει τα μονοπάτια των εσωτερικών κόσμων, καθώς και το ξίφος, σύμβολο της νοητικής διάκρισης. Με τα σανδάλια του θα βαδίσει την περιοχή πέρα από την Κόρινθο, που λέγεται πως ονομαζόταν χώρα του θανάτου. Αυτή η περιοχή αντιπροσωπεύει την απόρριψη στοιχείων της προσωπικότητας του ήρωα. Εκεί θα σκοτώσει το Σίνι, το γιο του μεγάλου καταστροφέα. Ο θάνατος των παχυλών όψεων του εαυτού θα επανέλθει με τη μορφή της Φαίας ή σκοτεινής, με το Σκύρωνα και τη χελώνα, πανάρχαιο σύμβολο της ζωής που ξεπήδησε από τα σκοτεινά βάθη της θάλασσας. Θα έλθει επίσης με τη μορφή του Προκρούστη. Στους μύθους των Ετρούσκων ο Προκρούστης εμφανίζεται σαν υποχθόνιος θεός που κουβαλάει ένα σφυρί, σύμβολο της Τιτανικής φύσης. Με αυτές τις δοκιμασίες του ο ήρωας αποκτά μερική κυριαρχία στις αρχέγονες στοιχειακές του όψεις. Υποβάλλεται στον αναγκαίο καθαρμό και μπαίνει στην Αθήνα, όπου κανείς δεν τον αναγνωρίζει παρά μόνο όταν δείχνει τα σημάδια ταυτότητάς του. Η τελετή της κάθαρσης είναι ένα σύμβολο προετοιμασίας για μια συνειδησιακή διεύρυνση, η οποία θα επισφραγίσει την εσωτερική του άνοδο. 
Η πλάνη, με τη μορφή της Μήδειας, επιχειρεί να δηλητηριάσει τον ήρωα και να τον αποτρέψει από το σκοπό του. Ο Αιγέας, όμως, ο γήινος βασιλιάς, μέσω των σανδαλιών και του ξίφους αναγνωρίζει και τιμά το σπέρμα της πνευματικής του φύσης. Η θνητή του όψη αναγνωρίζει εκείνον που μέλλει να βασιλέψει στον Ιερό Τόπο. Το πρώτο έργο που αναλαμβάνει ο ήρωας, είναι να ξεκαθαρίσει την περιοχή από τον Ταύρο του Μαραθώνα. ΄Όπως ο Ηρακλής έρχεται σε επαφή δύο φορές με το λιοντάρι, έτσι και ο Θησέας θα έρθει δύο φορές σε επαφή με τον Ταύρο, χαρακτηρίζοντας έτσι την ιδιαίτερη φύση της προσωπικής του αναζήτησης, που είναι η καθυπόταξη της επιθυμίας. Θυσιάζει τον Ταύρο της επιθυμίας στον Ηλιακό Απόλλωνα, την ακτινοβόλα όψη της ψυχής του. 
Όμως, η Αθήνα κινδυνεύει. Ο Μίνωας, ο σεληνιακός βασιλιάς που αντιστοιχεί στην ανεξέλεγκτη σεληνιακή μας φύση, απαιτεί φόρο αίματος από την Αθήνα, την έδρα του ανώτερου εαυτού. Οι Αθηναίοι είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν επτά νέους και επτά νέες θυσία στο Μινώταυρο κάθε εννιά χρόνια, εξαιτίας του θανάτου του γιου του Μίνωα Ανδρόγεω. Ο Ανδρόγεως, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι ένα θνητό παράγωγο που δεν τα καταφέρνει να αντισταθεί στον Ταύρο της επιθυμίας, κάτι που κατορθώνει ο Θησέας εξαιτίας της ανώτερης φύσης του. 
Οι επτά νέες και νέοι συμβολίζουν την αρνητική και θετική όψη των επτά κέντρων του ανθρώπου. Η νεαρή ηλικία συμβολίζει την παρθενικότητα και επομένως την αυθεντικότητα αυτών των κέντρων, πριν αρχίσει η φθορά τους. Τα κέντρα αυτά χάνονται συστηματικά, δέσμια του κόσμου του ασυνείδητου, χωρίς να είναι σε θέση να λειτουργήσουν συνειδητά. Η σωτηρία τους από τα κρυμμένα βάθη του λαβύρινθου σημαίνει την ανάδυσή τους στο συνειδητό κόσμο και το μερικό τους έλεγχο από την εκδηλωμένη ύπαρξη. Από την άλλη τα εννιά χρόνια συμβολίζουν τον απαιτούμενο κύκλο για την ολοκλήρωση του κάθε ενεργειακού κέντρου. 
Ο Θησέας μπαίνει στην περιπέτεια κατά τον τρίτο θυσιαστικό κύκλο. Αυτό υποδηλώνει πως η ψυχή έχει αποκτήσει κάποιον έλεγχο στα τρία κατώτερα κέντρα που συνθέτουν τη δομή της προσωπικότητας. 
Επιθυμεί να μπει πρώτος στο Λαβύρινθο. Ο Λαβύρινθος είναι ένα σύμβολο του εσωτερικού κόσμου του καθένα μας, αλλά και το σύμβολο των ανεξερεύνητων όψεων και δυνατοτήτων του νου. Ο Θησέας, στο θέμα του μίτου, βοηθήθηκε περισσότερο από το Δαίδαλο και σε δευτερεύοντα βαθμό από την Αριάδνη. Η συνεργασία Δαίδαλου και Αριάδνης, δηλαδή του εκπαιδευμένου εαυτού και του παθητικού στοιχείου, πρόσφερε στο Θησέα τα εφόδια για την ασφαλή περιπλάνησή του στο Λαβύρινθο, δηλαδή σε ένα επίπεδο στο οποίο ήταν εντελώς αδύνατο να κατέβει, αν δεν είχε μια παρόμοια βοήθεια. Η ανέμελη είσοδος στο λαβύρινθο του προσωπικού ασυνείδητου θα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανισορροπίας, την ανικανότητα ελέγχου του νοητικού, με όλα τα σχετικά επακόλουθα. Η εξερεύνηση του ασυνείδητου κόσμου έχει παρεξηγηθεί από πολλούς σύγχρονους μελετητές, που τη θεωρούν σχετικά εύκολη. Ωστόσο, η προσπάθεια για την κατάκτηση του Λαβύρινθου μπορεί να αποβεί μοιραία για όποιον δεν έχει ασχοληθεί με ένα παρόμοιο έργο. Η λέξη Λαβύρινθος προέρχεται από τη λέξη λάβρυς, που σημαίνει διπλός πέλεκυς. Ο διπλός πέλεκυς είναι ένα σεληνιακό σύμβολο και δείχνει την κυριαρχία τη σεληνιακής φύσης πάνω στο κατασκεύασμα του Δαίδαλου, του εκπαιδευμένου εαυτού. 
Στα βάθη του Λαβύρινθου ζει ένα τέρας ο Μινώταυρος, σύμβολο της υπερίσχυσης της κατώτερης φύσης και της επιθυμίας της μορφής. Ο Θησέας έρχεται να εκπληρώσει τον προορισμό του και να σκοτώσει το Μινώταυρο. Αν αποτύχει, η κατώτερη φύση θα επανακτήσει τον έλεγχο και ο Θησέας θα μείνει δέσμιός της. Ο ήρωας εκπληρώνει το σκοπό του και απελευθερώνει τον Ιερό Τόπο από την κατάρα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται λυτρωτής και επιστρέφει παίρνοντας μαζί του την Αριάδνη. Η Αριάδνη, όμως, δεν μπορεί να φτάσει πίσω, γιατί δεν ανήκει στο γήινο βασίλειο. Το ταξίδι της σταματά στη Νάξο, όπου νυμφεύεται το Διόνυσο, μια όψη του ανώτερου εαυτού του ήρωα. 
Ο Θησέας επιστρέφει στην Αθήνα. Ο μύθος λέει πως ξέχασε να αλλάξει τα πανιά, έτσι όπως είχε ορίσει ο Αιγέας. Νομίζοντας πως πέθανε ο διάδοχός του, ο βασιλιάς κατακρημνίζεται από τα βράχια. Από εσωτερική άποψη, όμως, το μαύρο πανί του πλοίου απεικονίζει τη θριαμβευτική νίκη του πνεύματος πάνω στην ύλη, που συμβολίζεται από το άσπρο ή κόκκινο πανί που όφειλε να τοποθετήσει ο σωτήρας. Αυτή η θυσιαστική πράξη ήταν σύμβολο της ανανέωσης της δύναμης του βασιλιά και χάνεται στα βάθη των αιώνων. Την ίδια πράξη συναντάμε στο πρόσωπο του Οιδίποδα ή του Κόδρου. Ο ήρωας εγκαταλείπει την όψη γιος και ενσαρκώνει την όψη βασιλιάς. Κυρίαρχος της ενωτικής δύναμης της καρδιάς, που συμβολίζεται από το Ιερό Κέντρο, την Αθήνα, ενώνει το βασίλειό του, δηλαδή τον ίδιο του τον εαυτό σε ένα εναρμονισμένο σύνολο. 
Αργότερα θα κατέβει στον 'Aδη, από όπου θα απελευθερωθεί μόνο με τη βοήθεια του Ηρακλή. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Θησέας είναι ένα σύμβολο μιας πιο εξευγενισμένης δύναμης από εκείνη που αντιπροσωπεύει ο Ηρακλής. Για να απελευθερωθεί, ωστόσο, από τα δεσμά του 'Aδη, χρειάζεται την αρχέγονη στοιχειακή όψη του, που επικαλείται στη μορφή του Ηρακλή. Η νοητική ευφυΐα που έχει αναπτύξει ο ήρωας και που χρησιμοποιεί, σε αντίθεση με τον Ηρακλή, για την επίτευξη του σκοπού του, είναι ανίκανη να λύσει τα δεσμά του. Μόνο οι αρχέγονες, φυσικές, στοιχειακές δυνάμεις λειτουργούν αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο. 
Με τη σειρά του ο ήρωας προβαίνει στην τελική θυσία, πέφτοντας από ένα ψηλό βράχο και γίνεται ένας θυσιασμένος βασιλιάς. Αποδίδει τη φύση του στο βωμό μιας καλύτερης ζωής για το σύνολο. 
Ας περάσουμε τώρα σε μια από τις πιο μαγικές παρουσίες της ελληνικής μυθολογίας, τον Ορφέα, το γιο της Διογένητης Μούσας Καλλιόπης. 
 
Αποσυμβολισμός στη Μυθική Ζωή του Ορφέα
Ο Ορφέας κατέχει τη μαγεία του ήχου. Το τραγούδι του και η λύρα του καθήλωναν κάθε είδους αγριότητα, ακόμη και τις φοβερές δυνάμεις του Κάτω Κόσμου. Η δύναμη του ήχου είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα, ένα δώρο του Απόλλωνα, της ηλιακής όψης της ψυχής του. 
Η Ευρυδίκη, που συμβολίζει την anima του ήρωα, είναι ένα κομμάτι της ολοκληρωμένης του ύπαρξης. Το πάθος και η απόλυτη προσκόλληση του ήρωα στο πρόσωπό της, την κρατούν δέσμια στα επίπεδα της επιθυμίας, χωρίς διέξοδο στα ανώτερα επίπεδα όπου ανήκει. Η Ευρυδίκη, με το δάγκωμα ενός φιδιού στο πόδι, απελευθερώνεται από τα δεσμά της γης και περνάει σε άλλα πεδία ύπαρξης. Το τραύμα στο πόδι συμβολίζει συνήθως το αδύνατο σημείο του ήρωα -όπως στην περίπτωση του Αχιλλέα- ή την αποκοπή του από τα δεσμά της γης, που υποδηλώνονται από το πόδι, εκείνο το σημείο του σώματος που βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος. Η Ευρυδίκη περνάει στον Κάτω Κόσμο κατ'επιταγή του Δία, του ουράνιου αντεραστή του Ορφέα, όπως στην περίπτωση του Θησέα που έχασε την Αριάδνη εξαιτίας του Διόνυσου. 
Ο Ορφέας απαρηγόρητος κατεβαίνει στον 'Aδη, για να αναζητήσει εκείνο το τμήμα του εαυτού του που θεωρεί απαραίτητο για την ολοκλήρωση μέσα στην ενσαρκωμένη φύση του. Με τη δύναμη της τέχνης του μεταφέρει τη λύρα, δηλαδή το Απολλώνειο Φως της ψυχής, στα σκοτάδια του προσωπικού του ασυνείδητου. Μαγεύει και την ίδια την Περσεφόνη, τη δωρήτρια της ζωής και του θανάτου. Συχνά ο ήρωας απεικονίζεται να στέκει στον Κάτω Κόσμο ανάμεσα στην Περσεφόνη και την Ευρυδίκη, χωρίς να μπορεί να κοιτάξει καμία από τις δύο. Αν και έχει κατέβει στον 'Aδη, η συνείδησή του είναι στραμμένη προς τα πάνω, στον κόσμο που ανήκει. Η Περσεφόνη του επιτρέπει να πάρει την Ευρυδίκη, αλλά δεν μπορεί να την κοιτάξει όσο κρατάει η επιστροφή στο βασίλειο των ζωντανών. 
Ο Ορφέας αποτυγχάνει στην πρώτη δοκιμασία και αθετεί την υπόσχεσή του. Η άκρατη επιθυμία τον ωθεί να κοιτάξει την Ευρυδίκη, στρέφοντας τη συνείδησή του προς τα βασίλεια του ασυνείδητου. Η anima επιστρέφει στον Κόσμο των νεκρών. Μάταια θα την αναζητήσει ξανά, οι Πύλες είναι κλειστές. Ο ήρωας αγνόησε έναν βασικό εσωτερικό νόμο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται μόνο μια φορά. Αν μείνει ανεκμετάλλευτη, χάνεται και το πιθανότερο είναι να μην επανεμφανιστεί μέσα στον κύκλο μιας ενσάρκωσης. 
Ο ήρωας επιστρέφει μόνος και αποσύρεται για επτά μήνες σε μια σπηλιά. Σε αυτόν τον κύκλο αναπροσανατολίζεται σε σχέση με τις αξίες της ζωής. Το πάθος του για την Ευρυδίκη αντικαθίσταται με το πάθος του για το έργο. Ακολουθεί μια περίοδος προσφοράς. Εγκαθιδρύει τα Ορφικά Μυστήρια και διδάσκει στους ανθρώπους την αιτία των πραγμάτων. Λέγεται πως η αιτία της εκδηλωμένης ύπαρξης βρίσκεται στον ήχο, κάτι που αναμφίβολα ο Ορφέας γνώριζε πολύ καλά. Ανεβαίνει στις υψηλές κορυφές του Παγγαίου για να λατρέψει τον Απόλλωνα. Όπως όλοι, έτσι και ο Ορφέας πρέπει να ανέβει στο υψηλό όρος της μύησης μετά τα σκοτεινά βάθη του 'Aδη. 
Απομένει η υπέρτατη θυσία, που θα οδηγήσει τον αναζητητή στην αθανασία. Ο ήρωας, μετά την κάθοδό του στον Κάτω Κόσμο, έχει αποστρέψει το πρόσωπό του, δηλαδή έχει αποσύρει τη συνείδησή του από κάθε άλλη όψη της anima. Αναζητά και μόνο την Ευριδίκη, αγνοώντας τις τάσεις που οφείλει να ισορροπήσει μέσα του. Στο πρόσωπο των Μαινάδων οι απωθημένες αυτές τάσεις απαιτούν το μερίδιό τους και κατακομματιάζουν τον ήρωα, ταυτίζοντάς τον με το Όσιρη ή με το Διόνυσο Ζαγρέα. 'Aλλωστε, λέγεται πως ο Ορφέας ήταν εκείνος που εισήγαγε τα Διονυσιακά μυστήρια στην Ελλάδα και έτσι γίνεται το κεντρικό πρόσωπο του θείου δράματος. Εκείνος που επιθυμεί να υπηρετήσει την ανθρωπότητα, οφείλει να κομματιάσει τη συνείδησή του και να την ανασυνθέσει σε μια νέα και παγκόσμια αντίληψη για τον κόσμο των ανθρώπων. 
Η λύρα του ανεβαίνει στους ουρανούς από τον ίδιο το Δία, που φαίνεται να είναι παρών σε κάθε θυσιαστική πράξη. 
Ο ήρωας με την Απολλώνεια φύση είχε μια Διονυσιακή τύχη, σύμβολο της υπέρτατης ισορροπίας της ψυχής ανάμεσα στην Απολλώνια και τη Διονυσιακή της όψη. Αυτή η όψη σε ένα κατώτερο επίπεδο αντιστοιχεί στην Απολλώνεια και Διονυσιακή προσωπικότητα που ανέλυσε ο Κ. Γκ. Γιουνγκ στις μελέτες του για τους ψυχολογικούς τύπους.
 Όπως και να έχει, ο Ορφέας από μιας εξαρχής εκπροσωπεί αυτόν που θα ονομάζαμε πνευματικό ήρωα. Απεικονίζεται με μαύρα ρούχα, που υποδηλώνουν την παρουσία του πνεύματος στην ύλη. 'Aλλωστε το όνομά του λέγεται πως προέρχεται από την λέξη «όρφνη», που σημαίνει σκοτάδι. 
Έτσι, εκπροσωπεί το δύσκολο ταξίδι του πνεύματος και την κάθοδό του στην ύλη. Τα αναπόφευκτα λάθη εξισορροπούνται από την προσφορά και τη θυσία του και η πνευματική του λάμψη επιζεί στα Ορφικά Μυστήρια, στη μαγεία του ήχου, στην ανάγκη του ανθρώπου να τραγουδήσει και να δοξάσει τη θεϊκή ύπαρξη μέσα του. 
Ένας άλλος αρχετυπικός και πολυπαθής ήρωας, που εμπνέει ακόμη και σήμερα τα βάθη του φυλετικού ασυνείδητου, είναι ο Οδυσσέας, σύμβολο της επιστροφής του Θεϊκού Σπινθήρα στην αρχική ηρεμία, μετά την κάθοδο στην ύλη. 
 
Αποσυμβολισμός στη Μυθική Ζωή του Οδυσσέα
Ο Οδυσσέας ζει αρμονικά στο βασίλειό του με τη γυναίκα του Πηνελόπη και το γιο του Τηλέμαχο. Έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωμένη πνευματική τριάδα, ένα είδος θεϊκού τριγώνου σε αρμονική ισορροπία. Η αναζήτηση της Ελένης είναι η αφορμή της εκστρατείας του Οδυσσέα μαζί με τους υπόλοιπους βασιλιάδες στην Τροία. Η Τροία με τη σειρά της είναι ένα πλούσιο βασίλειο που αναπαριστάνει την ιδέα της έλξης του υλικού πεδίου. Σε αυτό το σημείο βλέπουμε πως ο Οδυσσέας προσπαθεί να αποφύγει την εκστρατεία. Αυτό συμβολίζει την άρνηση της ψυχής να ενσαρκωθεί, γιατί γνωρίζει τον πόνο που η ίδια προδιαγράφει μέσα στη μορφή. 
Δέκα χρόνια απαιτούνται για την κατάληψη της Τροίας, της γήινης σφαίρας, που φέρει επίσης τον αριθμό δέκα. 
Με την άλωση της πόλης ολοκληρώνεται το έργο στο υλικό πεδίο και αρχίζει η πορεία της επιστροφής στο πνεύμα. Από αυτή την άποψη, η επιστροφή του Οδυσσέα αντιπροσωπεύει την επιστροφή του πνευματικού σπινθήρα στην κατάσταση της πρωταρχικής ηρεμίας, εμπλουτισμένου με τις εμπειρίες των πεδίων που διέτρεξε. 
Για να γυρίσει στην Ιθάκη απαιτούνται άλλα δέκα χρόνια γεμάτα περιπέτειες, κατά τις οποίες απορρίπτει σταδιακά τα φορτία που τον δεσμεύουν στην ύλη. Στην προσπάθειά της να ταυτιστεί με το πνευματικό ιδεώδες, η ανθρώπινη συνείδηση, δοκιμάζεται και αντιπαρέρχεται κάθε λογής εμπόδια μέχρι την επίτευξη του σκοπού. 
Ο πρώτος σταθμός του ήρωα είναι η χώρα των Λωτοφάγων, ένας επίγειος παράδεισος γεμάτος καρπούς, που προκαλούσαν τη λήθη σε όποιον τους έτρωγε. Ορισμένοι από τους συντρόφους του Οδυσσέα τρώνε τους καρπούς, συμβολίζοντας με αυτή την πράξη ένα μέρος της συνείδησής του που παραμένει προσκολλημένο στη μορφική όψη, ξεχνώντας τον προορισμό της ψυχής. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας σήμερα. Η εμμονή στη συσσώρευση υλικών αγαθών και στη δημιουργία του επίγειου παράδεισου, είναι ο λωτός που κάνει τον άνθρωπο να αποστρέφει το πρόσωπό του από τους ουσιαστικούς στόχους της ύπαρξής του. 
Συνεχίζοντας το δρόμο προς τα πίσω ο Οδυσσέας πέφτει πάνω στους Κύκλωπες. Ο Πολύφημος εγκλωβίζει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του στη σπηλιά του ασυνείδητου. Ο τρομερός κύκλωπας τρέφεται από τα στοιχεία της ψυχής του Οδυσσέα -τους συντρόφους του. Είναι γιος του Ποσειδώνα, προέρχεται δηλαδή από τον αχανή Ωκεανό των συναισθημάτων μας. Ο Οδυσσέας χρησιμοποιεί το νου για να μπορέσει να σωθεί. Μόνο ένας ισχυρός νους μπορεί να εξισορροπήσει αυτές τις αρχέγονες τάσεις που περικλείουμε μέσα μας. Δεν έχει τη δύναμη να τον σκοτώσει, αλλά τον κάνει ανίκανο να εμποδίσει τη φυγή του, γιατί ουσιαστικά ο Κύκλωπας είναι ένα μέρος του εαυτού του. Στο επίπεδο του ασυνείδητου, μέσα στη σπηλιά, ο ήρωας εκμηδενίζεται, χάνει την ταυτότητά του, κάτι που συμβολίζεται από το όνομα που έδωσε ο Οδυσσέας στον Πολύφημο. Είναι ο Κανένας. Η τύφλωση του Πολύφημου προκαλεί την οργή του πατέρα του Ποσειδώνα, ο οποίος εδώ ταυτίζεται με την ανεξέλεγκτη και ταραγμένη συναισθηματική μας φύση. Αυτή η συναισθηματική διαταραχή θα είναι το μόνιμο εμπόδιο στην προσπάθεια του Οδυσσέα, όπως και κάθε ψυχής. 
Ο Οδυσσέας φτάνει στο νησί του Αιόλου, του Θεού των Ανέμων. Ο Θεός συμβολίζει το νοητικό στοιχείο και την ορθά κατευθυνόμενη δύναμη, που μπορεί να οδηγήσει στον τελικό σκοπό. Δίνει στον Οδυσσέα ένα ασκί, μέσα στο οποίο βρίσκονται δεμένοι όλοι οι αέρηδες και τον συμβουλεύει να μην το ανοίξει πριν φτάσει στην Ιθάκη. Ο ήρωας πέφτει σε βαθύ ύπνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η ψυχή χάνει την επαγρύπνησή της και οι άπληστοι σύντροφοί του ανοίγουν το ασκί, νομίζοντας πως περιέχει δώρα του Αιόλου. Η νοητική σύγχυση που προκαλείται με την απελευθέρωση των ανέμων πισωγυρίζει τη συνείδηση από τον προορισμό της. 
Όπως η Περσεφόνη με τον Ορφέα, έτσι και ο Αίολος δε δίνει άλλη ευκαιρία. Ο ήρωας συνεχίζει με τις δικές του δυνάμεις την περιπλάνηση, έως ότου φτάνει στο νησί των Λαιστρυγόνων. Εκεί έρχεται σε σύγκρουση με τους Γίγαντες, τις τιτανικές όψεις της φύσης του. Από τα 12 καράβια μόνο το δικό του κατάφερε να ξεφύγει. Δώδεκα ήταν τα καράβια του Οδυσσέα, δώδεκα και οι σύντροφοι της Στρογγυλής τράπεζας. Ο ήρωας απογυμνώνεται από τις όψεις που τον συνδέουν με το παρελθόν. 
Έτσι, φτάνει στο νησί της μάγισσας Κίρκης. Η Κίρκη γοητεύει τους συντρόφους του ήρωα και τους μεταμορφώνει σε χοίρους. Εδώ απεικονίζεται η δύναμη του σεξουαλικού ενστίκτου, που μπορεί να μεταβάλλει έναν άνθρωπο σε ζώο, εκδηλώνοντας τα πιο κτηνώδη του ένστικτα. Ο Οδυσσέας βοηθιέται από τον Ερμή -τη δύναμη του νου- και μένει ανεπηρέαστος από την Κίρκη, η οποία αντιπροσωπεύει μια όψη της ψυχής του, έως ότου καταφέρνει να την κάνει βοηθό στο έργο του. Η μεταστοιχείωση των αρνητικών όψεων της ψυχής είναι ένα από τα βασικότερα καθήκοντα του αναζητητή. Πρόκειται για μια αλχημική διαδικασία, όπου χρησιμοποιεί κάθε απόθεμα της εκδηλωμένης ύπαρξης για να αγγίξει το στόχο. Με βοηθό του την Κίρκη, ο Οδυσσέας μαθαίνει την τέχνη της μαγείας και ετοιμάζεται για το ταξίδι του στον Κάτω Κόσμο. Στον 'Aδη ο ήρωας μαθαίνει την αιτία της αποτυχίας του. Έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τις αρνητικές όψεις του εαυτού του, που τον εμποδίζουν στο ταξίδι της επιστροφής. Ο μάντης Τειρεσίας, που συμβολίζει την ενορατική ικανότητα της ψυχής του, τον συμβουλεύει, αν θέλει να επιστρέψει στην Ιθάκη, να μην πειράξει τα Βόδια στο νησί του Ήλιου. Ο Οδυσσέας επιστρέφει στον επάνω κόσμο και συνεχίζει το ταξίδι της επιστροφής. Χάρη στη βοήθεια της Κίρκης καταφέρνει να αποφύγει την πλανερή γοητεία των Σειρήνων. Προειδοποιημένος δένεται στο κατάρτι του πλοίου του για να μην ενδώσει. Το πλοίο είναι ένα ακόμη σύμβολο του νου που πλέει στη θάλασσα των επιθυμιών για να φτάσει στη μυητική ύπαρξη. Δένεται στο κατάρτι, δηλαδή αγκιστρώνεται νοητικά στο όραμα της ψυχής του, για να αποφύγει την πρόκληση. Η ψυχή επαγρυπνά και το πλοίο περνά μακριά από το νησί για να φτάσει στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Η Χάρυβδη είναι η εσωτερική άβυσσος, έτοιμη να κατασπαράξει όποιον δεν μπορεί να βαδίζει ισορροπημένα πάνω στη λεπτή γέφυρα της ψυχής. Η Σκύλλα αντιπροσωπεύει εκείνη τη στιγμή της εσωτερικής πορείας που ο αναζητητής αναγκάζεται να θυσιάσει κάποια όψη της προσωπικότητάς του, προκειμένου να περάσει σε ανώτερα επίπεδα ύπαρξης. Ο Οδυσσέας αποφασίζει να περάσει από τη Σκύλλα, όπου χάνει μερικούς συντρόφους -όψεις της ύπαρξής του, αλλά καταφέρνει να πλεύσει στο νησί του ήλιου. Εκεί η ψυχή χάνει για άλλη μια φορά την επαγρύπνησή της. Τα βόδια του Ήλιου σκοτώνονται. Μοναδική εξιλέωση η ολοκληρωτική απογύμνωση του ήρωα από κάθε στοιχείο που τον συνδέει με το παρελθόν. Έτσι, φτάνει στο νησί της Καλυψούς. Εκεί ο Οδυσσέας περνάει έναν επτάχρονο κύκλο μαζί με τη νύμφη, προσκολλημένος στην υπόσχεση της αιώνιας νεότητας. Σε ένα επίπεδο του σπειροειδούς της εξέλιξης παρουσιάζεται το πρόβλημα της επιθυμίας για αθανασία, που ξεστρατίζει τη συνείδηση από το εσωτερικό όραμα. Τελικά επικρατεί η πνευματική του θέληση και με τη βοήθεια των θεών ελέγχεται η κατώτερη φύση του. Ξαναπαίρνει το δρόμο της επιστροφής, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή ο Ποσειδώνας εναντιώνεται για άλλη μια φορά και έτσι τα κύματα ξεβράζουν το ναυαγό στο νησί των Φαιάκων. Είναι ένας σταθμός εξάγνισης και αναδρομής του ήρωα σε όλο το ιστορικό της περιπλάνησής του. Εδώ λαμβάνει τέλος η μαθητεία του και ετοιμάζεται για την τελική επιστροφή. 
Στην Ιθάκη ξεκαθαρίζει την ύπαρξή του από τους μνηστήρες, δηλαδή όλα εκείνα τα ψεύτικα εγώ που διεκδικούσαν την εξουσία της ψυχής. Τα προσωπεία πέφτουν και ο Οδυσσέας, μετά τα 10 χρόνια περιπλάνησης, αγγίζει την τελειότητα. Ξανατεντώνει το τόξο του απόλυτα κυρίαρχος στην ηλιακή του φύση. Εκείνο που μένει είναι η υπέρτατη θυσία, η οποία έρχεται με τη μορφή του γιου του Τηλέγονου, «εκείνου που γεννήθηκε μακριά», και είναι καρπός της ένωσης του Οδυσσέα με την Κίρκη. Όπως ο Θησέας αμελεί την αλλαγή των πανιών, έτσι και ο Τηλέγονος δεν αναγνωρίζει τον πατέρα του και τον σκοτώνει στις ακτές της Ιθάκης. Τελικά, ως βασιλιάς, παίρνει τη θέση του πατέρα του στο πλευρό της Πηνελόπης. Μαζί με τον αδελφό του Τηλέμαχο και την Πηνελόπη «ταξιδεύουν» τον Οδυσσέα πίσω στο νησί των θαυμάτων. 
Ο πνευματικός σπινθήρας επέστρεψε στην Πρωταρχική Ηρεμία. 
Και ο κύκλος μας σε αυτήν την αναζήτηση θα κλείσει με τον Ιάσονα και την Αργοναυτική εκστρατεία, που παρουσιάζεται τελευταία εξαιτίας του ιδιάζοντος χαρακτήρα του Ιάσονα, αλλά και της περιπέτειας στο σύνολό της. 
 
Αποσυμβολισμός στη Μυθική Ζωή του Ιάσονα
Οι ήρωες που παίρνουν μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία δεν είναι παρά όψεις του ενός προσώπου που αρχίζει την αναζήτησή του. Οι εξελιγμένες όψεις αυτού του προσώπου αναλαμβάνουν το χρέος να επανακτήσουν το χαμένο θησαυρό σε μια διαφορετική μορφή, δηλαδή να αποκαταστήσουν το νήμα που είχε οδηγήσει τόσο μακριά τα παιδιά αυτής της γης, το Φρίξο και την Έλλη, να επαναφέρουν το ιδανικό που χάθηκε και πρέπει να επανεδραιωθεί. Το Χρυσόμαλλο Δέρας είναι ο συνδετικός κρίκος για αυτή την επαναφορά. Οι συντονισμένες προσπάθειες των ηρώων είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη του σκοπού. Είναι ήδη εκπαιδευμένοι και σε κάποια ισορροπία με το περιβάλλον και τον εαυτό τους. Συνεισφέρουν στον κοινό στόχο, ο καθένας με τις δυνάμεις και τις τέχνες που κατέχει. 
Ο Ιάσονας, όντας άπειρος, δε θα κατόρθωνε ποτέ να φτάσει στον τελικό σκοπό, χωρίς τη συμμετοχή αυτών των προχωρημένων και δοκιμασμένων όψεων της ύπαρξής του και της συλλογικής εμπειρίας που είχαν αποκτήσει. Η γνώση των ήδη φτασμένων ηρώων, αποτυπωμένη στο συλλογικό ασυνείδητο, βοηθάει έμπρακτα τον Ιάσονα στο ξεπέρασμα των εμποδίων. 
Από φυσική άποψη αυτή η συλλογική, αφυπνισμένη, εν εγρηγόρσει συνείδηση των προγενέστερων μύθων βοηθάει τον Ιάσονα να περάσει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια τα εμπόδια, να φτάσει στον τελικό του σκοπό με όλες τις δυνάμεις του και να πετύχει στην ανεύρεση του χαμένου θησαυρού. 
Το Χρυσόμαλλο Δέρας είναι ένα σύμβολο του Αέρα, της πτήσης στους αιθέρες, της απελευθέρωσης από τα δεσμά της ύλης και από τις συνέπειές της. Αυτό ακριβώς επιδιώκει να φέρει στην επιφάνεια ο Ιάσονας. Οι ήρωες στο πλευρό του είναι τα δεκανίκια που θα τον βοηθήσουν για τον τελικό του προορισμό. Είναι εκπαιδευμένοι φορείς της φύσης του, που έχουν αναδυθεί από το συλλογικό ασυνείδητο και διευκολύνουν τη δύσκολη πορεία του, ώστε να πολωθεί ανεπηρέαστη η ουσιαστική του ύπαρξη στον πραγματικό της σκοπό. 
Ιάσονας σημαίνει αυτός που θεραπεύει και είναι μονοσάνδαλος. Ο μονοσάνδαλος είναι εκείνος που πατάει με το ένα πόδι του γυμνό πάνω στη γη και με το άλλο προστατευμένο. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει δύο φύσεις. Η μία απαιτεί πλήρη επαφή με το στοιχείο της γης, τη μάνα και τις δυνάμεις της, ενώ η άλλη είναι πιο εκλεπτυσμένη και χρειάζεται μια σχετική μόνωση προκειμένου να λειτουργήσει σε υψηλότερα επίπεδα. Ο μονοσάνδαλος ήρωας διατηρεί μια ισορροπημένη στάση ανάμεσα στους δύο κόσμους. Συχνά απεικονίζεται σαν ένας άνθρωπος που πατάει το ένα του πόδι στην ξηρά και το άλλο στο νερό, υπενθυμίζοντας την ισορροπημένη αρχή των δύο στοιχείων. 
Προορισμός του ήρωα είναι ο 'Aδης, ο τόπος όπου κανείς δεν μπορεί να δει, ένας άλλος τρόπος απεικόνισης των σκοτεινών σωμάτων του Αιήτη. Εκεί είναι φυλαγμένο καλά το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ο Ιάσονας αναλαμβάνει μια καρμική αποστολή. Θα ξεπληρώσει το χρέος του Αθάμα, που θυσίασε το Φρίξο και την Έλλη. Μόνον έτσι θα εξευμενιστεί η οργή του Δία. Μια τέτοια πλατιά αποστολή απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση ηρώων και ένα γοργοτάξιδο καράβι. Ένα σκάφος -σύμβολο της σοφίας, μιας και κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της Αθηνάς. Έχει 50 κωπηλάτες. Ο αριθμός 50 αναλύεται σε 5 επί 10. Το πέντε είναι ο αριθμός του ανθρώπου, ενώ το 10 είναι ο αριθμός της τελειότητας. Οι ήρωες που παίρνουν μέρος συνθέτουν τον τέλειο άνθρωπο, τον ομαδικό άνθρωπο ή το Homo Gestalt της σύγχρονης ψυχολογικής άποψης. 
Αν πετύχει στην αποστολή του, ο Ιάσονας θα πάρει το θρόνο που του ανήκει δικαιωματικά από το σφετεριστή Πελία, που συμβολίζει την προσωπικότητα. Πριν ξεκινήσουν ο Αργοναύτες, θυσιάζουν στον Ηλιακό θεό Απόλλωνα, δίνοντας στην αναζήτηση ένα θρησκευτικό χαρακτήρα. Αυτός ο χαρακτήρας διακρίνεται από την πρώτη κιόλας στιγμή της αναζήτησης στη Λήμνο. Απομακρύνοντας τον Ηρακλή από τις Λημνιάδες, δηλαδή την αρχέγονη δύναμη από μια άλλη όψη των Αμαζόνων, ο Ιάσονας φροντίζει να αποκαταστήσει τη λευκή όψη της Αφροδίτης στο νησί. Οι αρσενικοί Κάβειροι επιστρέφουν στο νησί και τα Mυστήρια αποκαθίστανται. Ο Ιάσονας μαζί με τον Ηρακλή, τους Διόσκουρους και τον Ορφέα μυείται στα μυστήρια της Σαμοθράκης. Όλοι οι μεγάλοι θεοί του αποκαλύπτονται. Οι δυνάμεις της ψυχής του είναι διαθέσιμες για την επανάκτηση του χαμένου θησαυρού. 
Στην Κύζικο οι Αργοναύτες νικούν του Δολίονες, τις Τιτανικές όψεις της ανθρώπινης φύσης, ξεσηκώνοντας τις στοιχειακές δυνάμεις ενάντιά τους. Για να εξιλεωθούν και να αποκαταστήσουν ισορροπία, επικαλούνται τη Μεγάλη Μητέρα στο πρόσωπο της Ρέας, έπειτα από ειδοποίηση της Αλκυόνης. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Αλκυόνη είναι μια από τις επτά αδελφές του αστερισμού των Πλειάδων. Σύμφωνα με την εσωτερική διδασκαλία, οι Πλειάδες είναι η ενσωμάτωση της όψης αγάπη και μεταφέρουν τις δυνάμεις τους στη Γη μέσω της εσωτερικής ιεραρχίας του πλανήτη. Συμβολίζουν τη μύηση ή τον ιερό Τόπο όπου κατοικεί το φως. 
Η Αργώ διαπλέει το Βόσπορο και οι ήρωες συναντούν το Φινέα. Εκείνος τους διδάσκει πώς θα περάσουν από τον ένα κόσμο στον άλλο. Οι Αργοναύτες σε αντάλλαγμα τον απελευθερώνουν από τις 'Aρπυιες. Δεν μπορούν να τις σκοτώσουν, γιατί ανήκουν στην τάξη των πραγμάτων της Φύσης. Το μόνο που τους επιτρέπεται είναι να τις περιορίσουν στο χώρο που τους πρέπει. 
Με το τέχνασμα των Πλειάδων, η Αργώ περνάει ακέραιη το Κατώφλι του άλλου κόσμου, όπου οι Αργοναύτες ξανασυναντούν τον Απόλλωνα στην Υπερβόρεια μορφή του. Ο Θεός ευνοεί τους ήρωες, μέχρι που φτάνουν στην Αία, τη χώρα των θαυμάτων. 
Εκεί ο Ιάσονας θα συναντήσει το Φύλακα στο Κατώφλι, το φιδόμορφο Δράκοντα που φυλάει τη σπηλιά με το Χρυσόμαλλο Δέρας. Μπαίνει στη κοιλιά του θηρίου, όπως ο Ηρακλής με την Ησιόνη. Κατεβαίνει δηλαδή στον Κάτω Κόσμο, από όπου επιστρέφει νικητής με τη βοήθεια της Μήδειας. Η Μήδεια αντιπροσωπεύει μια σκοτεινή όψη της ψυχής του ήρωα, που ανασύρεται από τα βάθη του ασυνείδητου και παίζει ενεργητικό ρόλο στην αναζήτηση, ωστόσο, είναι και σημείο δοκιμασίας για τον ίδιο τον Ιάσονα, μια και θα τον συνδέει συνεχώς με τις σκοτεινές όψεις της ύπαρξής του. 
Με τη βοήθεια της Μήδειας οι Αργοναύτες αναχωρούν. Η αναχώρησή τους συνοδεύεται από τη θυσία του ΄Αψυρτου, του αδελφού της Μήδειας, μια όψη που η μάγισσα οφείλει να αφήσει πίσω της, προκειμένου να ανέβει στα βασίλεια της συνείδησης. Η εξιλέωση γίνεται στο βασίλειο της Κίρκης και η Αργώ τραβά χωρίς δυσκολίες τον ίδιο δρόμο που πέρασε ο Οδυσσέας. Στο νησί των Φαιάκων, αντί να υποστεί ο Ιάσονας τον τελικό καθαρμό, συνδέεται με τη σκοτεινή όψη της ψυχής του, τη Μήδεια. Μια σύνδεση που αργότερα θα γίνει η ύστατη δοκιμασία του και η κάθαρση για το χρέος που έχει στον Πέρα Κόσμο. Τίποτε δε μένει ανεξόφλητο. Ο 'Aψυρτος, το τίμημα για την ανάκτηση του Χρυσόμαλλου Δέρατος, θα πληρωθεί στο ακέραιο με το θάνατο των παιδιών του Ιάσονα. 
Ο ήρωας επιστρέφει θριαμβευτής. Έχει κυριαρχήσει στο θάνατο και έχει ανασύρει από τα βάθη της εσωτερικής του ύπαρξης τη Χριστική συνείδηση, που συμβολίζεται από το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ένα μέρος της δύναμής του πηγάζει από τη Μήδεια, πράγμα που δείχνει ότι βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις ψυχικές δυνάμεις του. Η κατάρα απομακρύνεται από τη χώρα. Ο χαμένος θησαυρός επανακτήθηκε. 
Αναφέραμε στην αρχή πως ο μύθος πλάστηκε από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και αυτό είναι μερικά αληθινό. Με το πέρασμα χρόνων και χρόνων, με την επανάληψη από γενιές σε γενιές, ο μύθος δεν ήταν παρά ο φορέας των δυνάμεων και των εμπειριών του ανθρώπου μέσα από τη μακραίωνη ιστορία του. Είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο, που διασώθηκε για χάρη των γενεών που πέρασαν, που περνούν και θα περάσουν από κάθε τόπο. Είναι ένας θησαυρός που πρέπει να φυλάγεται με κάθε προσοχή, γιατί διηγείται την εξέλιξη του ανθρώπου. Διηγείται την ιστορία του συλλογικού ασυνείδητου, τον αγώνα για αυτοανακάλυψη και τις συνειδησιακές κατακτήσεις που έγιναν μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Οι μύθοι είναι ένα έτοιμο προϊόν για επεξεργασία. Είναι η συμπύκνωση εμπειριών, που αν κατανοηθούν σωστά από το σύγχρονο άνθρωπο, τότε του δίνεται η ευκαιρία να τις υπερβεί και να συνεχίσει το εξελικτικό μονοπάτι από το σημείο που το άφησαν οι προγενέστεροι. 
Ο μύθος είναι το παρελθόν. Με βάση το παρελθόν και τα μαθήματα που μας προσφέρει, καθώς και με την εμπειρία του παρόντος, θα χτίσουμε το μέλλον. Ο μύθος είναι αναγκαίος για τη ζωή μας. Χωρίς αυτόν, χωρίς τη μαγεία του, χωρίς τα μηνύματά του, χωρίς τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, ο άνθρωπος θα έπρεπε να αρχίσει από την αρχή. Θα έπρεπε να ξαναδιανύσει όλη αυτή τη διαδρομή που διήνυσε μέσα στους αιώνες, στις χιλιετηρίδες της πολυπαθούς διαδρομής του. Χωρίς το μύθο ο άνθρωπος θα έπρεπε να επαναλάβει το ταξίδι της καθόδου και της μετέπειτα επανόδου από την ύλη. Αν και όχι συνειδητά, ο άνθρωπος εμπλουτίζεται με τον μύθο από μικρό παιδί. Αν και όχι συνειδητά, ο μύθος μιλάει στις αντίστοιχες όψεις του εαυτού του. Αφυπνίζει τις κοιμισμένες δυνάμεις και τις επαναδραστηριοποιεί. Ένα δυναμικό ανεκμετάλλευτο τίθεται σε λειτουργία και για αυτό ο μύθος είναι ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία, αληθινά πολύτιμο, που λάβαμε σαν κληρονομιά. Έχουμε υποχρέωση να τον διατηρήσουμε σαν κόρη οφθαλμού για τις γενιές του μέλλοντος, για να παραμείνει η αλυσίδα ανέπαφη. Για να αφυπνίζεται η συλλογική συνείδηση των φυλών και να εκδηλώνεται στις πολυάριθμες μορφές δράσης της ανθρώπινης φύσης. Είναι στο χέρι μας, επίσης, να πλάσουμε το μύθο του αύριο ενσαρκώνοντας τους ήρωες, παλεύοντας κατά της Σκύλλας και της Χάρυβδης του εαυτού μας, μιας όψης της Κίρκης ή οποιουδήποτε άλλου και έτσι να χτίσουμε νέους μύθους. 
Ο μύθος μας γαλούχησε και θα γαλουχήσει και τα παιδιά μας. Δίχως το μύθο η θέση της ανθρωπότητας θα ήταν πραγματικά σε κατάσταση αρχέγονη, χωρίς τη δυνατότητα οποιασδήποτε εξέλιξης. 

Διάλεξη που δόθηκε από το Φιλοσοφικό Σύλλογο ΙΑΜΒΛΙΧΟ την 1 Απριλίου 1987 στη Θεσσαλονίκη & 8 Απριλίου 1987 στην Αθήνα

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Κριθαράκι στο μάτι: Τα 5 βήματα στο σπίτι που θα σας σώσουν

$
0
0
κριθαράκι


Το κριθαράκι στο μάτι είναι ένα σπυρί ή απόστημα που σχηματίζεται, είτε στο άνω, είτε στο κάτω βλέφαρο. 

Είναι μια φλεγμονή που προκαλείται από την απόφραξη ενός αγωγού σμήγματος (φυσικό έλαιο της επιδερμίδας) και από τα βακτήρια που ζουν κανονικά στην επιφάνεια του βλεφάρου χωρίς να προκαλούν προβλήματα υπό κανονικές συνθήκες. 

Μερικά από αυτά τα βακτήρια μπορεί να παγιδευτούν μαζί με νεκρά δερματικά κύτταρα κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου.

Το κριθαράκι στο μάτι είναι συνήθως επιφανειακό και πλήρως ορατό. 
Περιστασιακά, μπορεί να αναπτυχθεί πιο βαθιά μέσα στο βλέφαρο.
Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι
Η καλύτερη θεραπεία στο σπίτι είναι οι συχνές ζεστές κομπρέσες. Μερικές παραδοσιακές ζεστές κομπρέσες περιλαμβάνουν φακελάκια τσαγιού και πατάτες βραστές τυλιγμένες σε πανί, ωστόσο οι πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν μάσκες ματιών που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων (πωλούνται σε κάποια φαρμακεία) ή ζεστά επιθέματα. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί, καθώς το κριθαράκι μπορεί να χρειαστεί πολλές μέρες για να φύγει εντελώς.
Τις περισσότερες φορές ένα κριθαράκι μάτι υποχωρεί από μόνο του μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Εντωμεταξύ, εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω 5 απλά βήματα:

  1. Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες 4-6 φορές την ημέρα για περίπου 15 λεπτά κάθε φορά για να βοηθήσετε στην αποστράγγιση. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά, όταν βάζετε την ζεστή κομπρέσα.
  2. Τρίψτε απαλά το βλέφαρο με νερό της βρύσης ή με ένα ήπιο, μη ερεθιστικό σαπούνι, ή σαμπουάν (όπως σαμπουάν για μωρά). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση. Κλείστε τα μάτια σας και τρίψτε απαλά, ώστε να μην τραυματίσετε τα μάτια σας.
  3. Μην πιέζετε και μην τρυπήσετε ΠΟΤΕ ένα κριθαράκι στο μάτι. Αν το κάνετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσετε μια πιο σοβαρή λοίμωξη.
  4. Σταματήστε τη χρήση μακιγιάζ και κάθε αλοιφή, ή κρέμα στα μάτια σας για όσο έχετε το κριθαράκι, διότι μπορεί να επιμολύνετε περισσότερο το σημείο με βακτήρια.
  5. Σταματήστε τη χρήση φακών επαφής για όσο έχετε το κριθαράκι, διότι η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στον κερατοειδή.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Φούρνος μικροκυμάτων: 5 τρόποι με τους οποίους μπορεί να βλάπτει την υγεία σας

$
0
0
φούρνος μικροκυμάτων

Σχεδόν κάθε σπίτι έχει πλέον και έναν φούρνο μικροκυμάτων. Από όταν πρωτομπήκαν στη ζωή μας πριν από περίπου 15 χρόνια, οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν “λύσει τα χέρια” κάθε νοικοκυράς, αλλά και… εργένη, με την ευκολία με την οποία μας βοηθούν να προετοιμάσουμε κάποια γεύματα και όχι μόνο.
Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να “εξολοθρεύσει” πολλά θρεπτικά συστατικά από ένα γεύμα, αφήνοντάς σας ευάλωτους σε ασθένειες σε βάθος χρόνου.
Δείτε 5 βασικούς τρόπους με τους οποίους ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να πλήξει άμεσα ή έμμεσα την υγεία σας:
Τα μικροκύματα καταστρέφουν καταστρέφουν το μητρικό γάλα και τη βιταμίνη Β-12
Τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β-12 ακυρώνονται αμέσως μόλις θερμάνετε το φαγητό σας σε φούρνο μικροκυμάτων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι υπήρχε μία 30-40% απώλεια της συγκεκριμένης βιταμίνης, όταν οι τροφές που την περιείχαν εκτέθηκαν σε μικροκύματα.
Επίσης, οι ισχυροί χημικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα, οι οποίοι καταπολεμούν τα βακτήρια, καταστρέφονται από τα μικροκύματα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η παρουσία βλαβερών βακτηρίων σε αυτό. Η σχετική επιστημονική ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, στο πλαίσιο έρευνας για την την κοινή πρακτική της χρησιμοποίησης του φούρνου μικροκυμάτων για να ζεστάνουν το κατεψυγμένο μητρικό γάλα (για ευκολία) σε μαιευτήρια.

Τα μικροκύματα εξαφανίζουν τα θρεπτικά συστατικά σε πολλές τροφές
Το να ζεσταίνετε το φαγητό σας στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να εξαλείψει τα αρχικά του θρεπτικά συστατικά, λόγω της διηλεκτρικής θέρμανσης των μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα “αναπηδούν” στο εσωτερικό του φούρνου και απορροφώνται από το φαγητό. Τα μόρια του νερού περιστρέφονται γρήγορα μέσα στις τροφές σε υψηλές συχνότητες, που δημιουργούν μοριακή τριβή και έτσι ζεσταίνεται το φαγητό σας. Αυτό, όμως, κάνει τη μοριακή δομή στο φαγητό σας να αλλάξει και κατά συνέπεια μειώνει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
φούρνος μικροκυμάτων
Τα μικροκύματα ίσως δημιουργούν καρκινογόνες ουσίες στις τροφές
Όταν ζεσταίνετε τροφές που είναι μέσα σε πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να δημιουργήσετε καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα. Μετά από σχετική ρωσική και γερμανική έρευνα, η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν οι φούρνοι μικροκυμάτων τόσο για το ανθρώπινο σώμα, όσο και για το περιβάλλον. Πολλές τροφές στα μικροκύματα βρέθηκαν να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως ΒΡΑ, πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο. Τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των εν λόγω γευμάτων μικροκυμάτων έχει βρεθεί ότι απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες, μαζί με άλλες βλαβερές τοξίνες στο φαγητό σας, οι οποίες στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα σας.
Τα μικροκύματα αλλάζουν τη σύσταση του αίματός σας
Σε μια ελβετική κλινική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύσταση του αίματος αλλάζει σε άτομα που κατανάλωναν τακτικά γάλα και λαχανικά, τα οποία ζέσταιναν σε φούρνο μικροκυμάτων. Συγκεκριμένα, τα ερυθρά τους αιμοσφαίρια μειώθηκαν, ενώ τα επίπεδα των λευκών αυξήθηκαν μαζί με τα επίπεδα χοληστερόλης. Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία των μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο αίμα και τον καρδιακό σας ρυθμό.
Τα μικροκύματα μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό σας ρυθμό
Τα μικροκύματα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το σώμα σας, λόγω της ακτινοβολίας 2.4 GHz (η συνήθης συχνότητα ακτινοβολίας, που εκπέμπεται από φούρνους μικροκυμάτων). Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την δρ Magda Havas του πανεπιστημίου Trent, έδειξε ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ένα φούρνο μικροκυμάτων επηρεάζουν τόσο το επίπεδο του καρδιακού ρυθμού όσο και την μεταβλητότητά του. Τα επίπεδα αυτά είναι εντός των προβλεπόμενων οδηγιών ασφάλειας, αλλά τείνουν να προκαλούν άμεσες και δραματικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό. Εάν αντιμετωπίζετε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή οποιοδήποτε πόνο στο στήθος και τακτικά καταναλώνετε τροφές,  που έχουν εκτεθεί σε μικροκύματα, ίσως θα ήταν καλύτερο για εσάς να διακόψετε τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Όταν το πατρικό σπίτι αρχίζει να σε πνίγει...

$
0
0

*Από Παπαδόπουλο Βαγγέλη, Κοινωνικό Λειτουργό
 
Και εκεί που όλα πάνε καλά έρχεται η στιγμή που επιστρέφεις στο πατρικό σου σπίτι για τις διακοπές και αρχίζουν όλα να σου φαίνονται διαφορετικά…

Έχοντας λείψει αρκετά μεγάλα διάστημα συνήθως λόγω σπουδών ξυπνάς ένα πρωινό στο παιδικό σου δωμάτιο και συνειδητοποιείς ότι όλα γύρω σου μοιάζουν ξένα και απόμακρα λες και δεν έχεις ζήσει ποτέ σου μέσα σε αυτό. 

Αυτό βέβαια είναι το λιγότερο γιατί δεν σταματάει εκεί, συνεχίζεται συνήθως με όλο το σπίτι, που σου φαίνεται πλέον τόσο μικρό που νομίζεις ότι θα εγκλωβιστείς μέσα του και δεν θα καταφέρεις να ξεφύγεις από αυτή την δυσάρεστη κατάσταση νιώθοντας συναισθήματα δυσφορίας και έντονου άγχους. 

Σίγουρα αρχίζεις να σκέφτεσαι πως γίνεται αυτό ακόμα και με τους ίδιους τους γονείς σου και τα αδέλφια σου που πλέον δεν έχεις την ίδια υπομονή μαζί τους και τους νιώθεις τόσο αλλαγμένους… προσπαθώντας να το φέρεις σε μία ισορροπία μέσα σου θυμάσαι όλες τις ευχάριστες στιγμές που έζησες και αναρωτιέσαι το γιατί. 

Θα σου πω εγώ το γιατί που σε βασανίζει τόσο… άλλαξες προφανώς έγινες μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, μεγάλωσες αρκετά και δεν χρειάζεσαι πλέον την ασφάλεια που προσφέρει το πατρικό σου σπίτι. Κάτι το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο μυαλό από όταν ήσουν στην κοιλιά της μητέρας σου, η ασφάλεια της φωλιάς. 


Φυσικά αυτό για να το νιώσεις πρέπει να απομακρυνθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι, διαφορετικά μπορεί να φτάσεις στη μέση ηλικία και να μην το αντιληφθείς… κάτι που συμβαίνει συχνά στις μέρες μας λόγω της νοοτροπίας της ελληνικής οικογένειας να μένουν τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους. 

Δεν πρέπει να σε ανησυχήσει αυτό γιατί όπως ανέφερα πιο πάνω είναι φυσιολογικό και επέρχεται μέσω της πλήρης ωρίμανσης σου σαν ένα αυτόνομο πλάσμα που δεν χρειάζεται τα δεκανίκια της παιδικής του ηλικίας για να πορευτεί στην ενήλικη πλέον ζωή.
Έτσι λοιπόν έχοντας φτάσει σε αυτή την φάση της ζωής ξεκινάς τη δική σου πορεία μέσα στο χρόνο όπως μπορεί να είναι το δικό σου σπίτι και αργότερα η οικογένεια.

Προφανώς δεν σταματάει η αγάπη που τρέφεις για τους δικούς σου ανθρώπους ούτε για το σπίτι όπου μεγάλωσες και έζησες τα παιδικά σου χρόνια απλά περνάνε θα σου έλεγα σε δεύτερη μοίρα κάπως. Ούτε οι γονείς θα σταματήσουν να σε αγαπάνε και να σε στηρίζουν όταν το χρειαστείς γιατί σκέφτονται πως έκαναν καλή δουλειά με την ανατροφή σου και χαίρονται που μπορείς πλέον να πατάς στα πόδια σου και βασίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις. 
 
Με τα χρόνια λοιπόν επιστρέφοντας ξανά και ξανά στο πατρικό σου σπίτι πρέπει να αφήσεις πίσω όλο αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα και να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι μεγάλωσες και έχεις δημιουργήσει τη δική σου ζωή κρατώντας τις καλές αναμνήσεις σαν το μικρό παιδί που ήσουν κάποτε για πάντα ζωντανό μέσα σου πορευμένος την υπόλοιπη ζωή σου.   



 
Παπαδόπουλος Βαγγέλης, Κοινωνικός Λειτουργός


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Πεινασμένες ψυχές…

$
0
0



Πεινασμένες ψυχές… τριγυρνούν μόνες, αναζητούν, ελπίζουν, πονούν και τελικά μένουν μόνες και πεινασμένες… 

Το επέλεξαν, το προκάλεσαν, το θέλουν;
Ποιος ξέρει… Τι σημασία έχει; 

Σημασία έχει το πώς νιώθουν… Νιώθουν τόσο πεινασμένες… για λίγο ενδιαφέρον, λίγη σημασία, λίγη τρυφερότητα και αγάπη, λίγη ζεστασιά και νοιάξιμο.

Νιώθουν πεινασμένες για λίγο συναίσθημα και είναι πιο σημαντική η πείνα της ψυχής, παρά του σώματος. Το πεινασμένο σώμα μπορεί να βρει κάποιο τρόπο να καλύψει ή να ψευτοκαλύψει την πείνα που νιώθει, μια πεινασμένη ψυχή, όμως, δεν μπορεί να κοροϊδέψει την πείνα της με ψευτο- συναισθήματα ή με σχεδόν συναισθήματα- ή νιώθει ή δεν νιώθει... Έχει ανάγκη από γνήσιες και αυθεντικές –ανθρώπινες- σχέσεις, στις οποίες δεν θα χρειάζεται να παρακαλά για λίγο συναίσθημα… θα μπορεί να αφεθεί μέσα σε ένα συναισθηματικό πάρε-δώσε χωρίς μέτρημα, χωρίς ζύγισμα, χωρίς απαιτήσεις…

Πεινασμένες ψυχές που τριγυρνούν περιμένοντας να βρουν λίγη τροφή, λίγη συναισθηματική τροφή που θα απαλύνει την αίσθηση της πείνας… Η συναισθηματική πείνα είναι μια αίσθηση έντονης συναισθηματικής ανάγκης, που προέρχεται από τη συναισθηματική στέρηση που βίωσε το άτομο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. 


Πεινασμένες ψυχές που νιώθουν πόνο και νοσταλγία, μια αίσθηση απελπισίας και κενού… ένα κενό που γίνεται αντιληπτό μέσα από τον πόνο της μοναξιάς και της απομάκρυνσης. Πεινασμένες ψυχές που θεωρούν ότι αν καταφέρουν να έρθουν κοντά σε άλλα πρόσωπα θα μπορέσουν να καλύψουν ικανοποιητικά την πείνα τους. Και το κάνουν, τόσο παρορμητικά και αγωνιωδώς, που δεν διακρίνουν πόσο ικανό είναι το πρόσωπο που έχουν απέναντί τους να τους δώσει το συναίσθημα που έχουν ανάγκη. Και… είναι τόσες οι λανθασμένες επιλογές στην προσπάθεια να κατευνάσουν την πείνα, που η πείνα γίνετε ακόμα πιο έντονη… πιο ανυπόφορη, πιο βαθιά…

Πεινασμένες ψυχές, που βρίσκονται σε μια δίνη αναζήτησης λίγου συναισθήματος, ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρουν πώς να το κάνουν και τι ακριβώς ζητούν. Είναι πιο εύκολο να δώσουν και να λάβουν σωματική στοργή και προσοχή, μια επιφανειακή αλληλεπίδραση, που στην πραγματικότητα αποστραγγίζει και τους τελευταίους συναισθηματικούς πόρους που ήταν διαθέσιμοι. Είναι πιο εύκολο να πειστούν ότι δεν έχουν ανάγκη από κανένα συναίσθημα και να παραμείνουν πεινασμένες, παρά να βρουν τον δρόμο της ικανοποίησης και του κορεσμού.

Πεινασμένες ψυχές, που αγωνιούν, που απογοητεύονται, που νιώθουν πληγωμένες, προδομένες, μόνες, απελπισμένες… Πεινασμένες ψυχές, χωρίς συναίσθημα, χωρίς επαφή, χωρίς άγγιγμα, χωρίς νοιάξιμο, χωρίς ζωή…


Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος- Κοινωνιολόγος,  MSc.   


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Άτυπη κατάθλιψη: Πώς να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα σημάδια της

$
0
0

άτυπη κατάθλιψη

Ο σύγχρονος ρυθμός της καθημερινότητας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αλλά και την γενικότερη κοινωνική κρίση των διαπροσωπικών σχέσεων, αποτελούν, δυστυχώς, την «πρώτη ύλη» για την εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης σε πολλούς συνανθρώπους μας. Αυτά τα συμπτώματα, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνουν την αυξημένη πείνα, την αύξηση του σωματικού βάρους, τις πολλές ώρες ύπνου και άλλα.

Η άτυπη κατάθλιψη συνήθως αρχίζει στην εφηβεία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Παρά την ονομασία της, η άτυπη κατάθλιψη δεν είναι πολύ σπάνια. Όπως και με άλλες μορφές κατάθλιψης, η θεραπεία για την άτυπη κατάθλιψη περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη (ψυχοθεραπεία) και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Συμπτώματα
  • Προσωρινή ευεξία στο άκουσμα μιας καλής/ευχάριστης είδησης, αλλά αίσθημα βαθιάς λύπης/απόγνωσης λίγο αργότερα
  • Αυξημένη όρεξη με ακούσια αύξηση του σωματικού βάρους
  • Αυξημένη επιθυμία για ύπνο, συνήθως πάνω από 10 ώρες την ημέρα
  • Αίσθηση ότι τα χέρια και τα πόδια σας είναι “πολύ βαριά”, κάτι που διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα μέσα στην ημέρα
  • Αδυναμία διατήρησης μακροχρόνιας σχέσης, λόγω της ευαισθησίας στην απόρριψη ή την κριτική, η οποία επηρεάζει τις σχέσεις του ασθενούς, την κοινωνική του ζωή και την εργασία του.
Παράγοντες κινδύνου

Πολλοί παράγοντες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ή “ενεργοποίησης” της κατάθλιψης, είτε πρόκειται για άτυπη, είτε όχι. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
  • Κατάθλιψη που ξεκίνησε σε παιδική ή εφηβική ηλικία
  • Ιστορικό διπολικής διαταραχής
  • Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών
  • Σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
  • Τραυματικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία
  • Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η υπερβολική εξάρτηση από άλλο άτομο
  • Σοβαρή ασθένεια, όπως ο καρκίνος, ή η καρδιακή νόσος
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος, ή υπνωτικά χάπια (Προσοχή: μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας πριν διακόψετε οποιοδήποτε φάρμακο)
  • Οικονομικά προβλήματα
Το οικογενειακό ιστορικό και άλλα προβλήματα με την οικογένεια ή τους άλλους μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης:
  • Πρώτου βαθμού συγγενείς με ιστορικό κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής ή αλκοολισμού
  • Στρεσογόνα γεγονότα στην ζωής του ασθενούς, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου
  • Κατάθλιψη μετά τον τοκετό (επιλόχεια κατάθλιψη)
  • Πιθανή αυτοκτονία κάποιου μέλους της οικογένειας
  • Περιορισμένες φιλικές επαφές ή άλλες προσωπικές σχέσεις
Επιπλοκές
Όπως και άλλα είδη της κατάθλιψης, η άτυπη κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Η άτυπη κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά, συμπεριφορικά και προβλήματα υγείας, που επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής σας. Επιπλοκές που σχετίζονται με την άτυπη κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και διαβήτη
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών ουσιών
  • Άγχος και διαταραχή πανικού, ή κοινωνική φοβία
  • Οικογενειακές διαφορές/εντάσεις, δυσκολίες στις σχέσεις και την εργασία ή προβλήματα στο σχολείο
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Αυτοκτονικές σκέψεις

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Στο μυαλό ενός ψυχοπαθούς

$
0
0


Στα άδυτα του μυαλού των ψυχοπαθών μπήκαν Ολλανδοί επιστήμονες. Όπως διαπίστωσαν, οι ψυχοπαθείς νιώθουν φόβο, αλλά δεν έχουν συναίσθηση του κινδύνου και των απειλών.

Οι ψυχοπαθείς είναι αντικοινωνικοί, χειριστικοί, παρορμητικοί και αναζητούν μεγάλες συγκινήσεις. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Psychological Bulletin, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Vrije στο Amsterdam και Radboud στο Nijmegen ανέλυσαν τη σχέση φόβου και ψυχοπάθειας σε ενήλικες.
Για δεκαετίες η έλλειψη φόβου θεωρείτο εξέχων αιτιολογικός παράγοντας για τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές των ψυχοπαθών. 
"Η ψυχοπάθεια είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας, που περιλαμβάνει συναισθηματική νωθρότητα, παραπλανητικό στυλ και, συχνά, παρορμητική, ανεύθυνη και απερίσκεπτη συμπεριφορά"εξηγούν οι νευροεπιστήμονες, που συμμετείχαν στη μελέτη.
"Οι διαπροσωπικές και συναισθηματικές συνιστώσες πιστεύεται ότι είναι στο επίκεντρο της ψυχοπάθειας, όπου τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά συνυπάρχουν με άλλες διαταραχές".

Η επιστημονική ομάδα δημιούργησε ένα μοντέλο, προκειμένου να διαχωρίσει τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς, που σχετίζονται με την αυτόματη ανίχνευση και ανταπόκριση σε απειλές με την ύπαρξη φόβου. Μάλιστα εξέτασαν δεδομένα από πολύ παλιές μελέτες, που είχαν γίνει ακόμη και το 1806!
Το ίδιο ερευνητικό μοντέλο μπορεί να αξιοποιηθεί και για τη μελέτη των διαταραχών της διάθεσης ή της αγχώδους διαταραχής
"Ενώ οι ψυχοπαθείς δεν έχουν συναίσθηση του κινδύνου, ούτε επηρεάζονται από απειλητικές καταστάσεις, οι άνθρωποι με μετατραυματικό στρες μπορεί, στον αντίποδα, να έχουν υπερευαισθησία στις απειλές, κάτι που αργότερα τους γεμίζει φόβο"εξήγησε ένας εκ των συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής Inti Brazil.

Τα χαρακτηριστικά της ψυχοπάθειας 

Οι ειδικοί, "φωτογραφίζοντας"τους ψυχοπαθείς, λένε ότι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής, από την οποία πάσχουν. Κάποια κοινά σημάδια, ωστόσο, περιλαμβάνουν άτομα γοητευτικά, με μεγάλη αυτοπεποίθηση, με διαρκή την ανάγκη να είναι σε υπερδιέγερση, που δρουν παρορμητικά, χωρίς να νιώθουν τύψεις συνειδήσεως  και χωρίς ενσυναίσθηση.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Μάθε να ακούς το σώμα σου

$
0
0
soma


Δεν μπορείς να αγνοείς αυτά που σου λέει το σώμα σου επειδή αυτό έχει όλες τις απαντήσεις για το πώς αισθάνεσαι. Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας: ακούστε την καρδιά σας και αφήστε τη να λάμψει.
Πολλές ασθένειες αποτελούν άμεση συνέπεια της συγκέντρωσης καταπιεσμένων συναισθημάτων. Έχουμε μάθει να ζούμε σε συνεχή εγρήγορση. Αυτό μας εμποδίζει να έχουμε πραγματική επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας.
Πρέπει να ακούτε το σώμα σας. Εκεί βρίσκονται όλες οι απαντήσεις για την αναταραχή ή τη λύπη που κρύβεται μέσα σας, για τον πόνο που σας βασανίζει, για τις σκέψεις που σας ανησυχούν ή για τις θεραπευτικές διαδικασίες που δεν έχετε λάβει υπόψη σας.
Για παράδειγμα, το πεπτικό σας σύστημα είναι ο δεύτερος εγκέφαλός σας.Ενεργεί ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο εγκέφαλο. Οι ειδικοί έχουν συμπεράνει ότι το 95% της σεροτονίνης που απελευθερώνεται στο σώμα παράγεται λόγω του πεπτικού συστήματος.
Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που πρέπει να αναπτύξετε ένα τρόπο με τον οποίο θα μπορείτε να επεξεργάζεστε τις ανάγκες του σώματός σας. Ο κόσμος των αισθήσεων είναι τόσο μεγάλος που θα ήταν πάρα πολύ απλοϊκό να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν οδηγό που θα μας βοηθήσει να τον κατανοήσουμε πλήρως.
ponos stin plati

Από πού ξεκινάμε λοιπόν;
Πρώτα ξεκινάμε από τα απλά πράγματα. Αν είστε κουρασμένοι, ξεκουραστείτε. Όποτε αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε στο μπάνιο, πηγαίνετε. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να κλάψετε, κάντε το. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις σας, την αναπνοή σας και την καρδιά σας. Ακούστε τον εσωτερικό σας εαυτό.
Για παράδειγμα, όση ώρα διαβάζετε αυτό το άρθρο η αναπνοή σας έχει επιταχυνθεί ή επιβραδυνθεί. Τι νιώθετε; Ή διαβάστε, για παράδειγμα, κάτι σχετικό με τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος ή για τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Σας κάνει να αισθάνεστε κάτι συγκεκριμένο;
Θα πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να κατανοήσει πώς αισθάνεται το σώμα σας και να το ακούσετε. Αν τα πόδια σας είναι μουδιασμένα, ίσως θα πρέπει να σηκωθείτε και να περπατήσετε για να κινηθεί το σώμα σας.
Θα πρέπει να εμπιστεύεστε και να αναγνωρίζετε την έμφυτη σοφία του σώματός σας.  Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια εξέλιξης έχουμε αποκόψει τις αισθήσεις μας από τις σωματικές μας ανάγκες.
Δεν χρειάζεται καν να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο σώμα σας για να ανταποκριθείτε σε αυτό. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε γιατί η καρδιά σας επιταχύνει το ρυθμό της ή γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να κλάψετε ή γιατί έχετε κράμπα.
Η κατανόηση θα έρθει από μόνη της εφόσον αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο να νιώσει ό,τι νιώθετε. Αυτή η διαδικασία παρατηρείται ταυτόχρονα στο σώμα και στο μυαλό. Γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να αφήσετε τον εαυτό σας να βιώσει κάθε αίσθηση που μπορεί να προκύψει.
aisthiseis
Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε ανήσυχοι, άγχος ή οποιαδήποτε άλλη αίσθηση ή συναίσθημα τότε η επεξεργασία και η κατανόησή τους θα μετατραπεί σε μια πιο περίπλοκη διαδικασία.
Κλείστε τα μάτια σας και αφιερώστε ένα λεπτό για να σκεφτείτε τι ακριβώς συνέβη λίγες ώρες πριν ή τις τελευταίες ημέρες. Σίγουρα αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί παρουσιάζετε ορισμένα συμπτώματα.
Ο βασικός πυλώνας της θεραπείας
Αν δεν αντιμετωπίσετε το πρώτο σημάδι που στέλνει το σώμα σας τότε το δεύτερο θα σας σφυροκοπήσει.
Στόχος των αισθήσεων και των συναισθημάτων είναι να σας βοηθούν να ζείτε ενσυνείδητα, να συμμετέχετε στις εμπειρίες της ζωής και να μάθετε να εμπιστεύεστε τη σοφία του σώματός σας.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με την πάροδο του χρόνου, αποσυνδέετε τον εαυτό σας και περιορίζετε την ικανότητα αυτοαντίληψης που διαθέτει. Έχετε καταλήξει να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε συνεχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας.
Συνεπώς, αναβάλλετε αυτό που έχει πραγματική σημασία όπως είναι ο πόνος των συναισθημάτων σας. Αυτό θα κάνει το σώμα σας να μιλά όλο και πιο δυνατά μέχρι να τραβήξει την προσοχή σας και αυτή η κατάσταση μπορεί να επιφέρει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες στην υγεία σας.

Θλίψη και πόνος, οι καλύτεροι σύμμαχοι
Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε ότι πάντα πρέπει να έχουμε καλή διάθεση και να αισθανόμαστε όμορφα για τη ζωή. Αλλά ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως ότιαυτό που έχει πραγματική σημασία είναι να αισθανόμαστε.
Θα πρέπει να παραμερίσετε και να υποτιμήσετε τη θλίψη ή τον πόνο σας. Αυτά τα δυο είναι εξαιρετικοί δάσκαλοι της φύσης που είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να προχωρήσετε στη ζωή.
Η άρνηση αυτών των συναισθημάτων είναι μια πολιτιστική αντίδραση που μας έχει επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια. Για παράδειγμα, ποτέ δεν διδαχτήκατε ότι έχετε μια έμφυτη ικανότητα να αντιμετωπίζετε τον πόνο και ότι το σώμα σας ξέρει πώς να το καταφέρει αυτό.
Στην πραγματικότητα, το κλάμα είναι απλά ένας άλλος τρόπος διοχέτευσης της ενέργειάς σας και κατανόησης του σώματός σας. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να το καταπιέζετε.
voitheia
Ενδιαφέρον προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνουμε να καταπνίγουμεολοκληρωτικά την έκφραση των συναισθημάτων μας λαμβάνοντας φάρμακα ή ακόμη και με την άθληση. Όποτε κάνετε αυτά τα πράγματα, το σώμα σας παράγει ενδορφίνες: ορμόνες που καταστέλλουν τα δάκρυα και προλαμβάνουν τη διοχέτευση αυτών των αισθημάτων.
Για να κατανοήσετε ακόμη καλύτερα τι σημαίνει αυτό, τα δάκρυα θλίψης και τα δάκρυα χαράς αποτελούνται από διαφορετικά πράγματα και προκαλούνται από διαφορετικές ορμόνες και εμφανίζονται για διαφορετικούς λόγους. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να τα αφήνουμε να εμφανίζονται όταν το σώμα μας το ζητά.
Όποτε επιτρέπετε στον εαυτό σας να απελευθερώνει αυτά τα συναισθήματα, το σώμα και η ψυχή σας θα νιώθουν εξαγνισμένα. Τόσο η χαρά όσο και η θλίψη σάς βοηθούν να γευτείτε τη ζωή.
Αυτή η κατάσταση θα σας προσφέρει πνευματική διαύγεια και πολλές φορές δεν είναι πολύ αργά για να αντιληφθεί κανείς τι πρέπει να γίνει ή πώς θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί κάποια συγκεκριμένη στιγμή.

Ο πόνος που καταπολεμά τον πόνο
Πιστεύουμε ότι μια ζωή γεμάτη με προσπάθειες και θυσίες είναι μια ζωή πιο τίμια σε σύγκριση με μια ζωή γεμάτη ευτυχία. Φαίνεται κάπως ψυχρό όταν το θέτουμε έτσι, γεγονός που θα πρέπει να σας κάνει να προβληματιστείτε για τις πιέσεις στις οποίες υποβάλλετε τον εαυτό σας.
Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος δρόμος για τη συναισθηματική ελευθερία θα εμφανιστεί όταν θα είστε σε θέση να κατανοήσετε σε βάθος μια διαδικασία την οποία κρύβατε σχεδόν από την ημέρα της γέννησής σας.
Για να το καταφέρετε αυτό, θα πρέπει να ελαφρύνετε το φορτίο των συναισθημάτων σας και να κάνετε μερικά βήματα προς μια νέα στάση που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πιο υγιή συναισθήματα για τον εαυτό σας.
Ή με άλλα λόγια, αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι να σταματήσετε να κρύβεστε από αυτό που έχετε μέσα στο σώμα σας και αρχίστε να προσπαθείτε ναεπιλύσετε αυτά που προσπαθείτε να κρύψετε για τόσο πολύ καιρό.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

7 φυσικές θεραπείες για τη λεύκανση του εσωτερικού των μηρών

$
0
0
Χάρη στις απολεπιστικές ιδιότητες του μελιού, μπορείτε να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται και κάνουν το δέρμα να δείχνει πιο σκούρο.


Αν, την ώρα που φοράτε το μπικίνι σας, παρατηρήσετε ότι το δέρμα στο εσωτερικό των μηρών σας είναι πιο σκούρο, ίσως πανικοβληθείτε. Μπορεί να μην έχετε ακόμα επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές σας και αισθάνεστε αμηχανία για το σκουρόχρωμο δέρμα σε αυτό το σημείο.
Απλώς δοκιμάστε τις παρακάτω φυσικές θεραπείες για τη λεύκανση του εσωτερικού των μηρών τις οποίες παρουσιάζουμε στο παρόν άρθρο.
Γιατί σκουραίνει το εσωτερικό των μηρών;
Το δέρμα στην περιοχή αυτή συχνά σκουραίνει λόγω διαφόρων παραγόντων, όμωςένας λόγος είναι ότι καλύπτεται από εσώρουχα ή παντελόνια.
Αυτό το αισθητικό πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας το καλοκαίρι στην παραλία ή οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου κατά τη διάρκεια προσωπικών στιγμών. Μπορεί να οφείλεται στις μεθόδους αποτρίχωσης που χρησιμοποιείτε ή στα υφάσματα των ρούχων που φοράτε.
esoteriko-miron
Αν το δέρμα στο εσωτερικό των μηρών είναι το μόνο σημείο του σώματος που θέλετε να λευκάνετε, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αντίθετα, αν οι μασχάλες, ο λαιμός, τα γόνατα ή οι αγκώνες σας έχουν πραγματικά σκούρο χρώμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το δερματολόγο σας για την κατάλληλη αντιμετώπιση, επειδή αυτό το είδος χρωματισμού του δέρματος  μπορεί να οφείλεται σε κάποια δερματική πάθηση.
Συνταγές και φυσικές θεραπείες για τη λεύκανση του εσωτερικού των μηρών
Όταν προσέξετε το πρόβλημα, είναι φυσικό να θέλετε να το διορθώσετε και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε διάφορες κρέμες, μάσκες και απολεπιστικά. Μην τρέξετε αμέσως στα καταστήματα και μην ξοδέψετε πολλά χρήματα σε ακριβά προϊόντα… οι καλύτερες θεραπείες βρίσκονται στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας σας!
Μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετικές και αποτελεσματικές σπιτικές συνταγές για τη λεύκανση του εσωτερικού των μηρών. Μην ανησυχείτε λοιπόν!

1. Μάσκα με λεμόνι και γιαούρτι
yiaourti
Βρίσκουμε το λεμόνι σε αρκετές συνταγές αυτού του άρθρου και υπάρχει καλός λόγος γι’αυτό. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα συστατικά για την εξάλειψη των σκούρων κηλίδων από το δέρμα.
Μια συμβουλή που ισχύει για όποια συνταγή περιλαμβάνει λεμόνι: μη χρησιμοποιείτε ποτέ το λεμόνι κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή η έκθεση στον ήλιο θα προκαλέσει περαιτέρω σκουροχρωμία! Αυτό είναι το αντίθετο από εκείνο που θέλετε. Δείξτε μεγάλη προσοχή όταν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε συνταγή περιέχει λεμόνι.
Ας συνεχίσουμε τώρα με τη μάσκα με λεμόνι και γιαούρτι.
Υλικά
  • το χυμό από 1 λεμόνι
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
Οδηγίες
  • Ανακατέψτε καλά τα υλικά σε ένα δοχείο.
  • Πλύντε και στεγνώστε καλά το εσωτερικό των μηρών.
  • Απλώστε τον πολτό και αφήστε τον να δράσει για τριάντα λεπτά.
  • Μετά το διάστημα αυτό, ξεπλυθείτε με ζεστό νερό.
  • Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε νύχτα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Πέρα από το ότι αξιοποιείτε τις λευκαντικές ιδιότητες του λεμονιού, απολαμβάνετε την ενυδατική δράση του γιαουρτιού.

2. Πολτός από λεμόνι, μέλι και λάδι

Το μέλι είναι τέλειο απολεπιστικό (θα χρειαστείτε κρυσταλλωμένο μέλι, όχι υγρό) και το λάδι κάνει το δέρμα πιο απαλό. Ήδη αναφέραμε τις ωφέλειες του λεμονιού παραπάνω.
Υλικά
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι (το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο)
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • το χυμό από μισό λεμόνι
Οδηγίες
  • Στύψτε το λεμόνι και αναμείξτε το χυμό με τα άλλα δύο υλικά.
  • Απλώστε το μείγμα στο εσωτερικό των μηρών.
  • Αφήστε το να δράσει για είκοσι λεπτά και έπειτα ξεπλυθείτε με ζεστό νερό.
Επαναλαμβάνετε την παραπάνω θεραπεία για απολέπιση και ενυδάτωση κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο.

3. Λεμόνι και τυρί cottage

lemoni
Δεν είναι για φάγωμα! Μπορείτε να λευκάνετε τις ευαίσθητες περιοχές του δέρματός σας με αυτό το φυσικό μείγμα.
Υλικά
  • 1 κουταλιά της σούπας τυρί cottage
  • 5 σταγόνες χυμό λεμονιού
Οδηγίες
  • Αναμείξτε τα δύο υλικά και απλώστε το μείγμα στις σκουρόχρωμες περιοχές. Αφήστε το να στεγνώσει (δεκαπέντε με είκοσι λεπτά).
  • Ξεπλυθείτε με ζεστό νερό και σκουπιστείτε απαλά με μια πετσέτα.
Επαναλαμβάνετε αυτή τη θεραπεία καθημερινά για μία εβδομάδα τουλάχιστον.

4. Φέτες λεμονιού

lemonia
  • Πάρτε ένα λεμόνι και κόψτε δύο φέτες (το υπόλοιπο μπορείτε να το κρατήσετε για άλλες χρήσεις, αν θέλετε).
  • Τρίψτε μία φέτα στο εσωτερικό κάθε μηρού.
  • Αφήστε τις φέτες πάνω στις πιο σκούρες περιοχές για μισή ώρα.
  • Απομακρύνετε τις φέτες του λεμονιού και ξεπλυθείτε με ζεστό νερό. Σκουπιστείτε με ένα ζεστό πανί.
  • Επαναλαμβάνετε καθημερινά.

5. Νερό ρυζιού

Το νερό ρυζιού έχει πολλές ωφέλειες για την υγεία του δέρματος και για την ομορφιά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βράσετε ρύζι όπως συνήθως (χωρίς αλάτι ούτε λάδι). Όταν είναι έτοιμο στραγγίστε το, αλλά αντί να πετάξετε το νερό, φυλάξτε το σε ένα δοχείο.
Αφήστε το νερό ρυζιού να κρυώσει εντελώς και έπειτα αδειάστε το σε ένα σπρέι. Ψεκάστε τις σκουρόχρωμες περιοχές και αφήστε τες να στεγνώσουν. Μην τις ξεπλένετε.
Αποθηκεύστε το υπόλοιπο υγρό στο ψυγείο έτσι ώστε να μη χρειάζεται να βράζετε ρύζι κάθε μέρα για τη θεραπεία σας.

6. Υπεροξείδιο του υδρογόνου

yperoxeidio-ydrogonou
Πιθανώς έχετε ήδη το συγκεκριμένο προϊόν στο κουτί των φαρμάκων σας. Θα σας επιτρέψει να λευκάνετε το δέρμα στο εσωτερικό των μηρών.
Πώς; Είναι εύκολο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μουσκέψετε με αυτό ένα κομμάτι γάζα ή βαμβάκι και να τρίψετε τις σκουρόχρωμες περιοχές. Αφήστε το να στεγνώσει και μην το ξεπλύνετε.
Θα πρέπει να κάνετε αυτή τη θεραπεία καθημερινά για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.
Μερικές γυναίκες χρησιμοποιούν επίσης υπεροξείδιο του υδρογόνου για να ανοίξουν το χρώμα των μαλλιών τους (ισχύς 20%). Θα πρέπει να το διαλύσετε σε νερό, επειδή είναι πραγματικά δυνατό και μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό.
7. Πολτός με κύμινο, λεμόνι και γιαούρτι
Προσθέτουμε το κύμινο στη λίστα με τις ουσίες για τη λεύκανση του εσωτερικού των μηρών. Γνωρίζετε ήδη τα άλλα δύο υλικά.
Υλικά
  • 1/2 κουταλάκι του τσαγιού κύμινο
  • το χυμό από δύο λεμόνια
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
Οδηγίες
Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή κρέμα και απλώστε τη στο δέρμα με κυκλικές κινήσεις. Αφήστε τη να δράσει για δεκαπέντε λεπτά.
Επαναλαμβάνετε δύο φορές την εβδομάδα για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Κι όμως, η Ελλάδα άλλαξε

$
0
0
imia1

Σκεφτόμουν πώς μπορεί κάποιος με ένα μόνο παράδειγμα να περιγράψει την αλλαγή της Ελλάδας -και κυρίως των Ελλήνων- τις τελευταίες δεκαετίες. Γιατί κάτι έχει αλλάξει. Το νιώθουμε όλοι αυτό.

Το βρήκα το παράδειγμα.

Πριν από 20 χρόνια, η Ελλάδα ήταν στο πόδι για την αμφισβήτηση -από την πλευρά της Τουρκίας- της ελληνικής κυριαρχίας στα Ίμια.

Τα Ίμια είναι βραχονησίδες.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, αρκετά ελληνικά νησιά πουλήθηκαν σε ξένους μεγιστάνες, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τους Έλληνες.

Προφανώς, οι ξένοι μεγιστάνες θεωρούνται επενδυτές.


Δηλαδή, αν η Τουρκία ήθελε να κάνει καμιά επένδυση στα Ίμια το 1996, θα το συζητούσαμε.

Σήμερα, η Ελλάδα ξεπουλιέται κομμάτι-κομμάτι, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από τους Έλληνες.

Δηλαδή, το 1996 οι Έλληνες μέχρι και σε πόλεμο θα πήγαιναν για δυο ακατοίκητες βραχονησίδες αλλά σήμερα παρακολουθούν την χώρα τους να ξεπουλιέται και δεν αντιδρούν καθόλου.

Ψυχολόγος και κοινωνιολόγος δεν είμαι αλλά -από δω και πέρα- χρειάζεται μια τέτοια ειδικότητα για να εξηγήσει τη συμπεριφορά των Ελλήνων.

Περαστικά.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ


ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

$
0
0


Ζούμε σε ένα ανεστραμμένο κάτοπτρο.
Όλα τα "ευ"μπαίνουν σε μια μαύρη τρύπα
και βγαίνουν αγνώριστα από κει
Κι ανάποδα..
Συνθλίβονται σε δυο τεράστιες μυλόπετρες
Και κονιορτοποιούνται.
Τούτη η Δύναμη του Κακού και του Ολέθρου,
Έχει βγάλει ρίζες στο κορμί μας
Κι απλώνει φυλλωσιές
Στο αφυδατωμένο μας δέρμα,
Αφού ρούφηξε όλους τους χυμούς της ζωής μας
Σαν τον κισσό που σκαρφαλώνει
Αφού κατατρώγει την Δρυ..
Ένας τρόπος υπάρχει τώρα: 

Ολοκαύτωμα!!!!!



Να καούμε μαζί με το καρκίνωμά μας.
Τα νέα βλαστάρια που θα προκύψουν από τις στάχτες μας,
Ίσως διατηρήσουν στις θύμισές τους τους,
Τις ορμήνιες αυτές και τις σκέψεις
Γιατί ακριβώς εμείς,
Δεν τις θυμηθήκαμε
Ποτέ!
Δημήτριος Μαντές
4/09/2016
Υ.Γ: Σαφώς ομιλώ, για μία επιτακτική πνευματική αναγέννηση εντός μας!
Όχι αύριο!
Τώρα...

 ΜΑΝΤΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Μπάμπη, κράτα γερά!

$
0
0
babis

Σας παρακαλούμε, εκ προοιμίου, να μην παραλείψετε να δείτε το βιντεάκι που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου.
Στο θέμα μας τώρα:
Για το παιχνίδι των «νέων τζακιών» και την αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας στο πλαίσιο της δεδομένης μιντιακής ολιγαρχίας που υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά («Τώρα θα έχουμε μιντιακή ολιγαρχία, αλλά με άδεια…»).
Εκείνο, ωστόσο, που δεν πρέπει να διαφεύγει από το φεστιβάλ υποκρισίας των ημερών είναι η έγνοια ορισμένων για τις απολύσεις εργαζομένων που επαπειλούνται στα κανάλια που δεν πήραν άδεια.
Μεγάλος ο καημός της ΝΔ που τυγχάνει να έχει αρχηγό τον πρώην υπουργό απολύσεων επι κυβερνήσεων Σαμαρά, μεγάλος ο καημός του ΠΑΣΟΚ και όλων των μνημονιακών κομμάτων που την τελευταία 6ετία γέμισαν τις ουρές των ανέργων με πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Τώρα, όλοι αυτοί οι κροκόδειλοι, αξιοποιώντας την προσφορά που τους κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να τους «ξεπλένει» την μέχρι τώρα πολιτική τους εφαρμόζοντάς την από «αριστερά», εμφανίζονται πολύ στεναχωρημένοι για τους εργαζόμενους στα κανάλια που θα απολυθούν…
Φυσικά για το γεγονός ότι από το 2008
  • το MEGA έχει απολύσει πάνω από το 30% των εργαζομένων του,
  • ο Αντέννα πάνω από το 28%,
  • ο Αλφα πάνω από το 25%,
  • ο ΔΟΛ πάνω από το 50%,
  • το συγκρότημα του Μπόμπολα πάνω από το 45%,
όλοι αυτοί, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έβγαλαν κιχ.

Την τραγωδία που απειλεί τους εργαζόμενους στα κανάλια μόνο οι χιλιάδες ήδη απολυμένοι συνάδελφοί τους μπορούν να καταλάβουν. Μόνο όσοι πέρασαν, όσοι βίωσαν και βιώνουν αυτό το ανείπωτο σοκ, αυτό το δράμα. Μόνο τα εκατομμύρια των ανέργων και οι οικογένειές τους μπορούν να το νιώσουν. Και μόνο εκείνοι που παλεύουν ενάντια στην πολιτική που παράγει την ανεργία έχουν το δικαίωμα – ναι, το δικαίωμα – να μιλούν γιατί μόνο αυτοί δεν ανήκουν στους κάθε λογής φιλισταίους που τώρα παριστάνουν να ξεχειλίζουν από… έγνοια φιλεργατική.
Ανάμεσα στους φιλισταίους των φιλισταίων και οι Μπάμπηδες του ΣΚΑΙ. Φαίνεται τις απανωτές απολύσεις στον δικό τους σταθμό όλα αυτά τα χρόνια τις άντεξαν. Καρτερικά. Αλλά τώρα, μεγάλος ο πόνος τους. Δεν υπάρχει μεγαλόσχημος του φαληρικού συγκροτήματος που να μην τον πιάνει ένας κόμπος στο λαιμό τις τελευταίες μέρες για την τύχη των εργαζόμενων στα κανάλια που δεν πήραν άδεια.
Εκείνος, δε, που τον είδαμε και ράγισε η καρδιά μας ,καθώς μετά βίας συγκράτησε τα δάκρυά του προχτές στο κεντρικό δελτίο του σταθμού ήταν ο ίδιος ο Μπάμπης (ένας είναι ο Μπάμπης).
Και να σκεφτείτε ότι δεν έχει περάσει καλά – καλά ούτε χρόνος από τότε που ο Μπάμπης, από τον ίδιο σταθμό κι από την ίδια θέση που σήμερα μοιρολογεί για τους εργαζόμενους στα κανάλια, σε μια από τις διασκεδαστικές αναλύσεις του για την οικονομία, σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ για τα εργασιακά όπου συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις του υπέρ των ομαδικών απολύσεων, βροντοφώναζε: «ΔΝΤ, κράτα γερά»!
Ε, αυτοί, οι «ΔΝΤ κράτα γερά», είναι που – πλέον με νόμιμη άδεια – πουλάνε τον μνημονιακό οχετό τους και τον καθεστωτικό φαρισμαισμό τους. Απολαύστε τους:

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Συμβαίνει τώρα για πρώτη και τελευταία φορά μετά από 13,4 δισ. χρόνια !

$
0
0


Γράφει η Κατερίνα Τσίλη
Κάνοντας τη βόλτα μου στο ίντερνετ, διαρκώς πέφτω σε τίτλους άρθρων όπως “Συμβαίνει κάθε 1500 χρόνια” ή “Συμβαίνει κάθε 50.000 χρόνια” και συνήθως αναφέρονται σε κάποιο περιοδικό φαινόμενο το οποίο λαμβάνει χώρα στις μέρες μας.
Και κάθε φορά αναρωτιέμαι… μα ποιο είναι το σπουδαίο ακριβώς σε ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται κάθε 1000 ή 100.000 χρόνια;
Είμαι σίγουρη πως κάθε μέρα επαναλαμβάνεται ένα γεγονός που έχει συμβεί πριν δέκα, χίλια ή ένα εκατομμύριο χρόνια. Και τι να κάνουμε τώρα…
Θυμάμαι την τρέλα της ημερομηνίας 21/12/2012 που έκλεινε ένας κύκλος 50.000 ετών ή κάτι τέτοιο σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγιας και άλλοι περίμεναν να καταστραφεί η Γη, άλλοι ότι θα αλλάξουμε διαστάσεις (!) και άλλα όμορφα και ρομαντικά σενάρια. Τελικά βέβαια, όπως θα το καταλάβατε κι εσείς, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβη. Είμαστε ακόμα εδώ και πληρώνουμε τους φόρους μας, ή τουλάχιστον προσπαθούμε.
Όμως υπάρχει κάτι που πιστεύω ότι είναι πραγματικά σπουδαίο. Κάτι που σπάνια θα το δείτε να μνημονεύεται. Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει τώρα, για πρώτη φορά μετά από 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια, όσο χρονολογείται δηλαδή το σύμπαν μας. Είναι κάτι που θα συμβεί για πρώτη και τελευταία φορά.

Είσαι Εσύ, είμαι Εγώ, είναι όλα αυτά που ζούμε σήμερα. Μα πάνω απ’ όλα είσαι Εσύ. Σε τόσα δισεκατομμύρια χρόνια, δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποιος σαν εσένα, με το ίδιο δαχτυλικό αποτύπωμα, με την ίδια ίριδα, με την ίδια φωνή, με τα ίδια συναισθήματα και με τις ίδιες εμπειρίες. Σκέψου το… Θα ζήσεις μέχρι τα 90 ή τα 100 σου και μετά… τσαφ! Μέχρι να τελειώσει κι αυτό το σύμπαν δεν θα ξαναυπάρξει κανένας πια σαν κι εσένα.
Για την ηλικία του σύμπαντος και για το μέγεθός του, είσαι ένας κόκκος άμμου που μέχρι να γίνει αντιληπτός, έχει κιόλας εξανεμιστεί… Κι όμως αυτός ο κόκκος άμμου δεν θα ξαναϋπάρξει ποτέ.
Κανείς δεν σε ήξερε πριν και το πιο πιθανό είναι ότι κανείς δεν θα σε θυμάται λίγο αργότερα.
Σου υπολείπονται από αυτή την απίθανη εμπειρία που ονομάζεται ζωή, 40 – 50 ή 60 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία σου.
Δεν αξίζει να τα ζήσεις ευτυχισμένα;
Δεν αξίζει να ρουφήξεις τη ζωή με όλο σου το είναι;
Δεν αξίζει να ζήσεις έτσι ακριβώς όπως γουστάρεις χωρίς να δίνεις δεκάρα για το πως σε θέλουν οι άλλοι;
Δεν αξίζει όταν κλείσεις τα μάτια σου να πεις “Μα τι υπέροχο ταξίδι ρε γαμώτο…!”
Σκέψου το…

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Αντέχεις να τ'ακούσεις όλα, πριν φύγεις από δω;

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Αντέχεις να τ'ακούσεις όλα, πριν φύγεις από δω;

Σου μιλάω με ακούς;
Μην φεύγεις, πρέπει να μιλήσουμε.
Έχω να σου πω. Έχεις να μου πεις. Μην το ξεχνάς.
Πως μπορείς και ξεχνάς; Τόσο αδιάφορο ήταν για εσένα όλο αυτό;
Γιατί δεν μου μιλάς; Γύρνα έστω να με κοιτάξεις. Να κάτσεις να ακούσεις τι έχω να σου πω, που ξέρεις μπορεί και να αλλάξεις γνώμη.
Μην φεύγεις έτσι. Άκουσε με τουλάχιστον. Έχω τόσα να σου πω.
Θέλω να σου πω πως σημάδεψες τη ζωή μου μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Πως ήσουν η πρώτη μου σκέψη το πρωί και η τελευταία το βράδυ. Πως ξυπνούσα και με ανοιχτά τα μάτια ονειρευόμουν το χαμόγελό σου.
Θέλω να σου πω πως με έκανες να σε ερωτευτώ. Πολύ. Πολύ και δυνατά. Και νομίζω πως δεν έχω ξανανιώσει έτσι. Θέλω να σου πω πως ήσουν ο πρώτος που θα έκανα τα πάντα για κείνον. Θα έχανα τα πάντα για κείνον. Θα έδινα τα πάντα για κείνον.
Και έπειτα από όλα αυτά θέλω να σου πω πως με κατέστρεψες. Πως με άφησες μισή. Πως με τα παιχνίδια σου με έκανες να σε σιχαθώ, και σπάνια το λέω αυτό για άνθρωπο. Πως με έκανες να ξεπεράσω τα όρια μου. Πως με έβγαλες εκτός εαυτού. Πως δεν έχω άλλα να δώσω, άλλα να κάνω, άλλα να χάσω.

Θέλω να σου πω πως ακόμα και τώρα που ένα κομμάτι μου χάθηκε ανεπιστρεπτί, ακόμα και τώρα όταν σε βλέπω θέλω να σου φωνάξω πόσο σε αγαπάω. Περίεργο σου φαίνεται έτσι; Το βλέπω στο βλέμμα σου.
Άκουσε με. Ξέρω πως δεν έχεις ερωτευτεί ποτέ σου αληθινά, για αυτό και δεν μπορείς να με καταλάβεις.
Κοίτα με. Θα δεις πως όλα όσα σου λέω είναι αλήθεια. Μην γελάς. Μην με αποπαίρνεις. Άκουσε με ένα λεπτό και ύστερα φύγε δεν θα σε κρατήσω παραπάνω από όσο μπορείς να αντέξεις. Ποτέ μου δεν το έκανα. Πάντα σε άφηνα. Σε άφηνα να κάνεις τις επιλογές σου όσο κι αν αυτές με πονούσαν. Σε άφηνα να φύγεις. Και ίσως αυτό να ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου.
Ποτέ μου δεν προσπάθησα να σε κρατήσω. Σε άφηνα και σε αφήνω να φύγεις. Και έτσι συνήθισες την ελευθερία σου. Για αυτό και τώρα δεν μπορείς ούτε για λίγο να κάτσεις να με ακούσεις.
Εντάξει, εντάξει. Φύγε. Αφού έτσι θέλεις φύγε. Δεν σε κρατάω άλλο.
Μόνο κάτι τελευταίο. Την επόμενη φορά που θα έρθεις δεν θα είμαι εδώ. Μην με ψάξεις. Δεν θα με βρεις. Δεν θέλω να με βρεις. Και ίσως κάποτε καταλάβεις τι πήγε στραβά με εμάς τους δύο. Ίσως κάποτε μπορέσεις να καταλάβεις πόσο σε αγαπάω. Μέχρι τότε, να περνάς υπέροχα.
Και να θυμάσαι. Σε αγαπάω.
Φύγε τώρα.
Άντε τι περιμένεις; Άσε με σου λέω. Δεν θέλω να με δεις να κλαίω. Φύγε. Μην με κοιτάς. Φύγε αφού έτσι το θες. Φύγε.

Άντζελα Καμπέρου


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Να εύχεσαι να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα σαν αυτή...από μια τέτοια γυναίκα, δεν επέστρεψε ποτέ κανείς ...

$
0
0

Μην ερωτευτείς ποτέ μια γυναίκα που απολαμβάνει το διάβασμα , μια γυναίκα που νιώθει πολύ, μια γυναίκα που γράφει...
Μην ερωτευτείς μια γυναίκα έξυπνη, μάγκα, τρελή...
Μην ερωτευτείς μια γυναίκα που ξέρει αυτά που ξέρει και επιπλέον, ξέρει και πως να πετά ...
Μην ερωτευτείς μια γυναίκα που μπορεί να γελά ή να κλαίει καθώς κάνει έρωτα και ξέρει να μετατρέπει τη σάρκα της σε πνεύμα ...μια γυναίκα που πιστεύει στον εαυτό της...
Μην ερωτευτείς μια γυναίκα που αγαπά την ποίηση (αυτές είναι οι πιο
επικίνδυνες),
που μπορεί να μείνει ακίνητη για ώρα μπροστά από έναν πίνακα και να τον θαυμάζει...ή που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μουσική...
Μην ερωτευτείς μια γυναίκα, που ενδιαφέρεται για την πολιτική που δεν αντέχει την αδικία...που είναι επαναστάτρια...

μια γυναίκα που της αρέσουν τα σπορ και δεν αντέχει με τίποτα την τηλεόραση...γυναίκα που είναι όμορφη ψυχή τε και σώματι...
Μην ερωτευτείς ποτέ μια τέτοια γυναίκα παθιασμένη, παιχνιδιάρα ,διαυγή
και χωρίς ευλάβεια...
Να εύχεσαι να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα σαν αυτή γιατί όσο και αν σε αγαπά και μένει μαζί σου... στο πλάι σου ή όχι..από μια τέτοια γυναίκα, δεν επέστρεψε ποτέ κανείς ...

Martha Rivera Garrido
(Μετάφραση από τα Αγγλικά στα Ελληνικά ,Φιλιώ Ροτσίδου )

Η Ποίησις εντός μας

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>