Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live

Κωσταντινούπολη ή Istanbul; Ιδού η (μη-) απορία

$
0
0

Τί σκέφτεστε όταν βλέπετε τους συμπατριώτες-μας να πάσχουνε από βλακεία; (Για να το πω κάπως ήπια.) Δεν θλίβεστε; Εγώ πολύ θλίβομαι. Ίσως γιατί έχω ζήσει χρόνια στο εξωτερικό, έχω γνωρίσει τη βλακεία των ανθρώπων σε ξένες χώρες, κι έχω σχηματίσει την ουτοπική ελπίδα οτι οι συμπατριώτες-μου τάχα δεν πάσχουν απ’ αυτή την ασθένεια, ή τέλος πάντων πάσχουν λιγότερο. Οπότε όταν έρχομαι αντιμέτωπος κατά πρόσωπο με τη σκληρή πραγματικότητα, τι να κάνω... θλίβομαι.
 
Τα πιο πρόσφατα κρούσματα πατριωτικής βλακείας αφορούν ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς Έλληνες και Τούρκους: πώς πρέπει να λέγεται η πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η μοναδική μεγαλούπολη που εκτείνεται σε δύο ηπείρους. Κι επειδή το θέμα εξάπτει τους πιο θερμόαιμους (και θερμοκέφαλους) κι από τις δύο μεριές του Αιγαίου, γίνονται δηλώσεις επί δηλώσεων με πλήρη απουσία σκέψης και στοιχειώδους λογικής.

Άλλος είναι πρώην Κωνσταντινουπολίτης ή γόνος προσφύγων(1) και θεωρεί εαυτόν προσβεβλημένο, άλλος είναι εθνικόφρων Έλληνας ή Τούρκος, άλλος είναι απλώς ηλίθιος, και γενικά λέει ο καθένας το μακρύ-του και το κοντό-του. Εγώ θα χρησιμοποιήσω κάποια επιχειρήματα για να καταγράψω εδώ την άποψή-μου, κι αν υπάρχουν αντεπιχειρήματα τα οποία να στηρίζονται στη λογική (και όχι στην αυθαιρεσία του “αυτή είναι η σωστή άποψη, κ’ υποταχθείτε όλοι σ’ αυτό που λέω!”) καταρρίπτοντας αυτά τα οποία γράφω παρακάτω, ευχαρίστως να τα μάθω (στείλτε-μου email).(2)

Το παρόν κείμενο περιλαμβάνει τα εξής:

Την προσωπική-μου άποψη για το θέμα αυτό, αμέσως παρακάτω,
Γνώμες αναγνωστών και τις απαντήσεις-μου σ’αυτές, και
Ένα άρθρο Τούρκου δημοσιογράφου, σχετικό με το θέμα, που μετέφρασα με την άδειά του.
Η προσωπική-μου άποψη για το θέμα αυτό είναι πολύ απλή:

Στα ελληνικά η πόλη αυτή λέγεται Κωνσταντινούπολη, ενίοτε και απλώς Πόλη· τελεία και παύλα. Δεν τη λέμε Ιστάνμπουλ, όπως δεν λέμε Νιου Γιορκ, αλλά Νέα Υόρκη· δεν λέμε Λάντον, αλλά Λονδίνο· δεν λέμε Μούνχεν, αλλά Μόναχο· ούτε λέμε Μασκβά και Φιρένζε, αλλά Μόσχα και Φλωρεντία· και ούτω καθεξής, με δεκάδες παρόμοια παραδείγματα. Αν επρόκειτο να προφέρουμε την κάθε πόλη έτσι όπως την προφέρουν οι γηγενείς ομιλητές της γλώσσας που επικρατεί στην πόλη, αφενός θα κομποδένονταν η γλώσσα-μας,(3) και αφετέρου δεν θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μεταξύ-μας. Υπάρχει τίποτα πιο ξεκάθαρο απ’ αυτή τη σκέψη;
Στα τούρκικα όμως, η πόλη γράφεται İstanbul. Και στα αγγλικά Istanbul. Τί να κάνουμε δηλαδή, έτσι τη λένε οι άνθρωποι. Εμείς θα υπαγορεύσουμε στους άλλους πώς να λένε στη δική-τους γλώσσα μια πόλη (είτε δικιά-τους ή ξένη); Δικιά-τους η γλώσσα, ότι θέλουν ας λένε (στη γλώσσα-τους).
Το θέμα ανακινήθηκε λίγο καιρό πριν γράψω το παρόν (Οκτώβριος 2006) στην Ελλάδα επειδή κάποιος Έλληνας καλλιτέχνης χρησιμοποίησε το Istanbul μιλώντας μπροστά σε Τούρκικο ακροατήριο. Δεν ξέρω σε ποια γλώσσα μιλούσε ο άνθρωπος. Αν μιλούσε στα ελληνικά, τότε έπρεπε να πει «Κωνσταντινούπολη», και ο μεταφραστής-του στα τούρκικα φυσικά να πει İstanbul. Αν μιλούσε στα αγγλικά, τότε και πάλι Istanbul είναι η μοναδική επιλογή, αφού έτσι λέγεται η πόλη στα αγγλικά.

Βγήκανε μετά οι διάφοροι κραυγάζω-χωρίς-να-σκέφτομαι στα κανάλια, και υποστηρίξανε απόψεις μέχρι και όπως “Εγώ όταν μιλάω με τον ξένο, και μου λέει ο ξένος Istanbul, εγώ του λέω όχι Istanbul, αλλά Constantinoupolis να λες!” Δηλαδή εννοούν οι τύποι αυτοί να υπαγορεύουν στους ξένους ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούν εκείνοι στη γλώσσα-τους. Εκτός του οτι η ιδέα αυτή είναι αγενής, είναι και αφελέστατη. Διότι θα έρθει μετά κι ο Τούρκος και θα υποστηρίξει — με την ίδια ακριβώς λογική — οτι την πρωτεύουσα του νομού Έβρου δεν πρέπει να τη λέμε Αλεξανδρούπολη, αλλά Ντεντέαγατς, την Κομοτηνή Γκιουμουλτζίνα, και ούτω καθεξής. Οι Βούλγαροι θα μου πούνε, κακώς λές οτι κατάγεσαι από την Έδεσσα, πρέπει να λες «από τα Βοδενά». Και πάει λέγοντας.

Άλλοι πάλι υποστήριξαν οτι πρέπει εμείς (οι Έλληνες) όταν μιλάμε π.χ. αγγλικά να λέμε Constantinoupolis, ή Constantinople, και πάντως όχι Istanbul. Είπαμε, η βλακεία δεν πάει στα βουνά. Δηλαδή — πάντα με την ίδια λογική — κι ο Εγγλέζος, ο Αμερικάνος, κλπ., που τυχόν έχει μάθει ελληνικά, μπορεί και πρέπει να μιλάει ως εξής:

«Φτάσαμε με το πλοίο στο λιμάνι του Παϊρίας, κι από κει πήγαμε με το μέτρο στην Άθενς, όπου επισκεφθήκαμε πρώτα τους στύλους του Ολύμπιαν Ζους, και μετά το Πάρθενον. Θαυμάσαμε το κόσμημα αυτό της εποχής του Περίκλιζ, και περπατήσαμε στα ίδια δρομάκια της αρχαίας Άγκορα όπου κάποτε περπάτησαν κι ο Σόκρτιζ, ο Πλέιτοου, κι ο Άριστοτλ.»

Όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω.

Μετά είχαμε τους άλλους τους πανέξυπνους (ένας μάλιστα ήταν και βουλευτής), οι οποίοι έλεγαν οτι άσ’-τους τους Τούρκους να λένε Istanbul, διότι αυτό είναι παραφθορά της ελληνικής φράσης “εις την Πόλη”, άρα ελληνικά μιλάνε οι Τούρκοι χωρίς να το ξέρουνε — τί ωραία που τους τη φέραμε! Μόνο που κι εμείς νομίζουμε οτι μιλάμε ελληνικά, αλλά στην πραγματικότητα συχνά-πυκνά μιλάμε τούρκικα. Παραδείγματος χάρη:

«Θα κάνω σαματά να το μάθει όλος ο ντουνιάς πως η τσέπη που έχεις ραμμένη στο μπατζάκι-σου είναι άδεια από παράδες. Κι αν το πάρει χαμπάρι εκείνη που σε κάνει να λιώνεις από σεβντά οτι δεν είσαι αφέντης στο μαγαζί-σου, τότε να δεις κάτι γλέντια που θα κάνουμε· θα βρεις το μπελά-σου. Γιατί εκείνη ρε καραγκιόζη είναι από τζάκι, ενώ εσύ με τα χίλια ζόρια τα καταφέρνεις καθημερινά.»

Ξέρετε πόσα από τα ουσιαστικά στην παραπάνω παράγραφο είναι τουρκικής προέλευσης, ή ήρθαν στη ελληνική μέσω της τουρκικής γλώσσας; Όλα! — τί ωραία που μας τη φέρανε!

Τέλος έχουμε και τους φίλους και γείτονες Τούρκους που κόπτονται οτι το “σωστό” είναι μόνο το İstanbul, κι επομένως ακόμα και στα ελληνικά — λένε — πρέπει να τη λέμε “Ιστάνμπουλ” (ή “Ιστανμπούλ”). Εκτός του οτι αυτό θα τους υποχρέωνε κατ’ αναλογία να λένε “Ellada” αντί για “Yunanistan”, είναι χρήσιμο επίσης να θυμηθούμε οτι την πόλη αυτή προ του Αττατούρκ επίσημα οι ίδιοι δεν την έλεγαν İstanbul, αλλά Konstantiniyye, δηλαδή “πόλη του Κωνσταντίνου” (βλέπε άρθρο στην Wikipedia). Αυτό ήταν το επίσημο όνομα στα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κι έτσι την έλεγαν οι κυρίες και οι κύριοι της Πολίτικης υψηλής κοινωνίας. Το İstanbul ήταν για την πλέμπα. Κι επειδή το δημώδες İstanbul καθιερώθηκε ως επίσημο από τον Αττατούρκ μόλις το 1930 (μετά δηλαδή κι από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923), πάω στοίχημα οτι ζουν ακόμη Τούρκοι που στα νιάτα-τους έλεγαν την πόλη-τους “Konstantiniyye”. Αυτά για το πόσο σχετική είναι η έννοια “σωστό” και “λάθος”.

Με λίγα λόγια, η λύση του θέματος είναι προφανής (για όποιον δεν έχει εθνικιστικές παρωπίδες):

Σε κάθε γλώσσα ας χρησιμοποιήται ο όρος που έχει επικρατήσει,
και η γλώσσα ας αφήνεται στην ησυχία-της.
(Το ίδιο και οι άνθρωποι που τη μιλάνε.)
 


Γνώμες αναγνωστών:

 Ένας αναγνώστης παραπονέθηκε οτι τάχα δεν εκφράζω καμία άποψη επί του θέματος βάσει των παραπάνω. Επειδή μερικές φορές ακόμα και το προφανές δεν γίνεται αντιληπτό αν δεν βγάζει μάτι, έβαλα κι εγώ την παραπάνω πρόταση μέσα σε κορνίζα (παρόλο που την είχα ήδη γράψει έτσι ακριβώς σε προηγούμενη έκδοση αυτής της σελίδας), μπας και αποφύγω στο μέλλον την κατηγορία οτι δεν εκφέρω άποψη.

 Ο ίδιος αναγνώστης ισχυρίστηκε οτι το θέμα είναι “αμιγώς πολιτικό”, επειδή η Τουρκία πριν από δεκαετίες ζήτησε επίσημα η Κωνσταντινούπολη να λέγεται İstanbul από όλον τον υπόλοιπο κόσμο, απαίτηση που ακολουθήθηκε πρακτικά απ’ όλους εκτός από τους Έλληνες (βλέπε ίδια πηγή όπως παραπάνω, στη Wikipedia). Ο αναγνώστης αυτός ή δεν γνωρίζει το νόημα της λέξης “αμιγώς”, ή αν το γνωρίζει, τότε αγνοεί την παρακάτω γλωσσολογική διάσταση του θέματος:

η οποιαδήποτε απόδοση ξένου τωπονυμίου σε άλλη γλώσσα καταλήγει σε γελοία καρικατούρα αυτού που πραγματικά προφέρεται στην πηγαία γλώσσα. Παραδείγματα, το “Μπεϊζίνγκ” για την πρωτεύουσα της Κίνας, το “Μούνχεν” αντί για Μόναχο, κλπ. Όπως και να τα προφέρουμε αυτά τα τοπωνύμια, είτε “παραδοσιακά” είτε με άλλους τρόπους, αυτό που βγαίνει από τα χείλη-μας αντικειμενικά είναι για γέλια και για κλάματα.

Η προτεινόμενη νέα ονομασία πολλές φορές αντιτίθεται στους φωνοτακτικούς κανόνες της γλώσσας που ζητείται να υιοθετήσει αυτήν τη νέα ονομασία, η οποία προκαλεί ένα φωνολογικό μπουρδούκλωμα στη γλώσσα υποδοχής· “γλωσσεύεται η μπέρδα”, πώς να το πούμε.
Τα παραπάνω είναι γλωσσολογικά φαινόμενα, κι όχι πολιτικά. Δεν αρνούμαι οτι υπάρχει καί πολιτική διάσταση (την οποία σωστά μου υπέδειξε ο αναγνώστης), αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για θέμα “αμιγώς πολιτικό”.

 Στο ίδιο μήνυμά του, ο αναγνώστης αυτός ισχυρίστηκε οτι θα έπρεπε λέει να διαμαρτυρηθώ για το γεγονός οτι οι Εγγλέζοι (μεταξύ άλλων) υιοθέτησαν το Istanbul αντί του Constantinople από τη δεκαετία του 1930! Αυτό (λέει) θα ήταν η λογική συνέπεια αυτού που προτείνω (α! άρα τελικά προτείνω κάτι), οτι δηλαδή οι γλώσσες και τα έθνη που τις μιλάνε θα έπρεπε ν’ αφήνονται στην ησυχία-τους. Κατά τον αναγνώστη αυτόν, είμαι λογικά ασυνεπής!

Μα τι σημαίνει επιτέλους το “αφήστε τις γλώσσες και τους λαούς που τις μιλάνε στην ησυχία-τους”; Πώς θα τους αφήσω εγώ τους Αγγλοσάξωνες στην ησυχία-τους αν πεταχτώ εκεί που δεν με σπέρνουνε για να τους κατσαδιάσω, «Οοοοοοόχι κύριοι! Κακώς υιοθετήσατε το Istanbul μερικές δεκαετίες πριν!»; Δική-μου δουλειά είναι το τί θέλουν εκείνοι να λένε;

Υποθέστε οτι είσαστε στο αυτοκίνητό σας, και περιμένετε στα φανάρια μαζί με ένα σωρό άλλα αυτοκίνητα. Βλέπετε κάποιους τύπους να μοιράζουν διαφημιστικά χαρτιά, φέιγ βολάν κλπ, πλησιάζοντας στο παράθυρο του οδηγού σε διάφορα άλλα αυτοκίνητα. Όταν πλησιάζουν στο δικό-σας, τους λέτε: «Αφήστε το αυτοκίνητό μου στην ησυχία-του! Μη μου το βρωμίζετε! Δικό-μου το αυτοκίνητο, εγώ έτσι το θέλω, χωρίς τις δικές-σας διαφημιστικές σελίδες.» Το λέτε αυτό, κλείνετε το παράθυρο, και ο τύπος φεύγει γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. (Εντάξει, βάζετε μπρος και τους υαλοκαθαριστήρες για να μη χώσει εκεί τα σκουπιδικά-του.) Τώρα, παρατηρείτε οτι άλλοι οδηγοί ανοίγουν τα παράθυρά-τους και δέχονται τα φέιγ βολάν. Εσείς δηλαδή πώς θα αντιδρούσατε μετά απ’ αυτήν την παρατήρηση; Θα φωνάζατε στους άλλους οδηγούς, «Οοοοοοόχι κύριοι! Κακώς δεχτήκατε τα διαφημιστικά, γιατί κάθε οδηγός στο αυτοκίνητό του πρέπει να αφήνεται στην ησυχία-του!»; Δεν θα σας παίρνανε για ηλίθιο αν κάνατε κάτι τέτοιο;

Το “αφήνω τον άλλον στην ησυχία-του” το αντιλαμβάνομαι ως “δεν ανακατεύομαι στις υποθέσεις των άλλων, αντιδρώντας μόνον όταν διακυβεύεται η ελευθερία του προσωπικού-μου χώρου”, και μ’ αυτήν την έννοια το προτείνω.

 

Η γνώμη ενός Τούρκου δημοσιογράφου



Ο συγγραφέας στα δεξιά, ο δημοσιογράφος Burak Bekdil στο μέσον, και ο μουσικός Γιάννης Χαρούλης στ’ αριστερά, στη διάρκεια μιας συνάντησής τους για γεύμα την άνοιξη του 2009, σε μια πλατεία στου Ψυρρή.Μπορεί να νομίζετε οτι όλοι οι Τούρκοι θέλουν εμείς οι Έλληνες να λέμε “Ιστανμπούλ” όταν αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας-τους. Λάθος κάνετε αν το νομίζετε αυτό. Ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μπουράκ Μπεκντίλ (Burak Bekdil), που αρθρογραφεί σε μεγάλες και έγκυρες εφημερίδες της γείτονος όπως η Hürriyet, και που μια στήλη-του μεταφραζόταν μέχρι πρόσφατα και στα ελληνικά στην Καθημερινή, έγραψε το παρακάτω άρθρο που είναι πολύ σχετικό με το θέμα της παρούσας σελίδας. Ο Μπουράκ τυχαίνει να είναι φίλος-μου, αλλά για το θέμα αυτό δεν είχαμε συζητήσει ποτέ πριν, και ούτε είχε διαβάσει τη σελίδα-μου αυτήν πριν γράψει το άρθρο-του, οπότε οι γνώμες-μας δεν ήσαν καθόλου επηρεασμένες η μία από την άλλη. Όταν διάβασα το άρθρο-του στα αγγλικά στην ηλεκτρονική έκδοση των Hürriyet Daily News, την 1η Σεπτεμβρίου του 2009, του ζήτησα αμέσως την άδεια να το μεταφράσω στα ελληνικά και να το συμπεριλάβω εδώ, άδεια που ο φίλος-μου ευχαρίστως μου έδωσε.
Για να καταλάβει όμως καλύτερα ο αναγνώστης το πώς αποδίδονται τα τοπωνύμια στο άρθρο (ονόματα πόλεων, περιοχών, βουνών, κλπ.), πρέπει να σημειωθεί πρώτα το εξής:

Ο Μπουράκ έγραψε στα αγγλικά, και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να αναφερθεί π.χ. στην Ίμβρο ήταν “Imbros”, επειδή αυτό είναι το πιο κοντινό στο ελληνικό “Ίμβρος” σε λατινικούς χαρακτήρες. Όμως οι Τούρκοι δεν λένε Imbros, αλλά Gökçeada (προφέρεται περίπου σαν /Γκιοκτσεαντα/, αλλά το /τσ/ είναι παχύ, και το /ο/ περίπου σαν το γαλλικό /u/ στο “un”). Όπου λοιπόν υπάρχουν τοπωνύμια, επέλεξα να τα αποδώσω στη μετάφραση ως εξής:

Ίμβρος (Imbros / Gökçeada)
Αλικαρνασσός (Halikarnassos / Bodrum)
Αραράτ (Ararat / Ağrı Dağı)
...και λοιπά
Δηλαδή: πρώτα το όνομα όπως το γράφουμε εμείς στα ελληνικά, μετά σε παρένθεση και με μπλε χρώμα έτσι όπως το έγραψε στο άρθρο-του ο Μπουράκ, και τέλος με κόκκινο χρώμα έτσι όπως γράφεται σήμερα στα τουρκικά, με το τουρκικό αλφάβητο. Εκεί όπου η γραφή του Μπουράκ συμπίπτει με την τουρκική γραφή, χρησιμοποίησα μωβ χρώμα, ενώ δυο-τρία τοπωνύμια που δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες τα άφησα αμετάφραστα. Για να γίνει κατανοητό το άρθρο-του, βάλτε τον εαυτό-σας στη θέση ενός Τούρκου αναγνώστη που διαβάζει και βλέπει π.χ. “Halikarnassos” αντί για το οικείο-του “Bodrum”. Ακολουθεί το άρθρο του Μπουράκ.

Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, 2009

ΜΠΟΥΡΑΚ ΜΠΕΚΝΤΙΛ

Ο παππούς-μου ήρθε από τη Γεωργία, κι εγκαταστάθηκε αρχικά στο Ριζό (Rhizios / Rize). Οι γονείς-μου γεννήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη (Constantinople / İstanbul). Η μητέρα-μου ήταν περήφανη που ήταν Χαλκηδόνια (Chalcedonian / Kadıköylü). Δυστυχώς, οι γονείς-μου απεβίωσαν δυόμισι χρόνια πριν, και αναπαύθηκαν εν ειρήνη στο Αϊβαλί (Aivali / Ayvalık), όπου ζει ο αδελφός-μου με την οικογένειά του.

Εγώ γεννήθηκα στην Άγκυρα (Ancyra / Ankara), αλλά πέρασα μέρος της παιδικής-μου ηλικίας στη Σμύρνη (Smyrna / İzmir). Έκανα τη στρατιωτική θητεία-μου σαν νεοσύλλεκτος στην Αμάσεια (Amaseia / Amasya), αλλά στη συνέχεια πήρα μετάθεση στο Cevlik μέσω του El-Azez.

Ο πρωθυπουργός-μας είναι από την Ποταμιά (Potamia / Güneysu), και ο πρόεδρός μας από την Καισάρεια (Caesarea / Kayseri). Οι τρεις προκάτοχοι του προέδρου, κατά χρονολογική σειρά, ήσαν από τον Ακροϊνό (Akroenos / Afyonkarahisar), τη Σπάρτη (Sparta / Isparta), και τη Μαλάτεια (Maldiye / Malatya) Ο αρχηγός του τελευταίου (1980) στρατιωτικού πραξικοπήματος ήταν από τη Μούγλα (Mogola / Muğla).

Ο αρχηγός της αξιωματικής-μας αντιπολίτευσης είναι από την Αττάλεια (Attalia / Antalya), και ο «Τούρκος ως το μεδούλι» αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος είναι από το Otman, από την περιοχή της Ταρσού (Tarsos / Tarsus).

Η υπερήφανη χώρα-μας χρωστά την ανεξαρτησία-της κυρίως χάρη σε μια νικηφόρα μάχη στην Καλλίπολη (Gallipoli / Gelibolu). Μια άλλη σπουδαία ημέρα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας (και αργία για τις τράπεζες), είναι εκείνη που γιορτάζουμε την έλευση του Ατατούρκ στην Σαμψούντα (Sampsus / Samsun), απ’ όπου κήρυξε τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας-μας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών ήταν η Προύσα (Prousa / Bursa).

Το ψηλότερο βουνό-μας είναι το όρος Αραράτ (Ararat / Ağrı Dağı). Μια από τις πιο έντονα εθνικιστικές πόλεις-μας είναι η Τραπεζούντα (Trapezounda / Trabzon). Και μια από τις πιο θρησκευόμενες πόλεις-μας ονομάζεται Ικόνιο (Iconion / Konya). Αλλά δεν είναι όλες οι πόλεις-μας γεμάτες από πιστούς Μουσουλμάνους, όπως το Ικόνιο. Αν θέλετε ν’ αποφύγετε την ιδιαίτερα θερμή και υγρή νότια ακτή, πηγαίνετε σε οποιοδήποτε μικρό νησί ή πόλη, από τη θάλασσα του Μαρμαρά (Marmara) μέχρι κάτω στην ακτή του Αιγαίου (Aegean / Ege), για ν’ απολαύσετε τη θαλασσινή αύρα με ωραίο κρασί, όπως στην Ίμβρο (Imbros / Gökçeada), τις Κλαζομενές (Clazomenae / Kilizman), την Πριήνη (Priene / Güllübahçe), τη Σαμοθράκη (Samothraki / Semadirek), την Τένεδο (Tenedos / Bozcaada), την Τέω (Teos / Sığacık), τη Φώκαια (Phocaea / Foça), τα Βούρλα (Vourla / Urla), και την Αλικαρνασσό (Halikarnassos / Bodrum).

Όλα αυτά τα ακαταλαβίστικα ήρθαν στο νου-μου όταν διάβασα, με ικανοποίηση, οτι η κυβέρνησή μας έχει πλέον αρχίσει να επαναφέρει τα ονόματα των κουρδικών χωριών, και, για αρχή, το Μπιτλίς (Bitlis) ξαφνικά έγινε αυτό που ήταν: Νορσίν (Norsin). Και το Κιρκπινάρ (Kirkpinar), ένα μικρό χωριουδάκι, έγινε Τζελκανίγια (Celkaniya), σαν μέρος των μέτρων που πάρθηκαν ως υποστήριξη της προσέγγισης με τους Κούρδους-μας. Οι πληροφορίες μέσω του τύπου λένε οτι περισσότερα από 12.000 ονόματα χωριών, περίπου το 35% του συνόλου, αλλάχτηκαν μεταξύ των ετών 1940-2000 ως αποτέλεσμα τουρκοποίησης. Μισό λεπτό: το Amet είναι ακόμα εκεί, και λέγεται ακόμα Ντιγιάρμπακιρ (Diyarbakır)! Μια μικρή υπενθύμιση κάνω...

Σίγουρα αυτή είναι μια μικρή κίνηση καλής θέλησης προς τους χολωμένους Κούρδους-μας. Αλλά αναρωτιέμαι πότε κάποιος θα μας θυμίσει οτι τα περισσότερα τοπωνύμιά μας δεν είναι κουρδικά, αλλά προέρχονται από άλλες γλώσσες, κατά κύριο λόγο την ελληνική. Για παράδειγμα, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, είναι σε μια φυλακή όχι στο Ιμραλί, αλλά στην Καλόλιμνο (Kalolimnos / Imrali).

Ελπίζω οτι οι γενναιόδωρες τουρκικές καρδιές που τώρα μπορούν να επαναφέρουν κουρδικά ονόματα δεν θα χάνουν πια την ψυχραιμία-τους κάθε φορά που οι Έλληνες ονομάζουν την Πόλη (Constantinople / İstanbul) με το αρχικό-της όνομα: Κωνσταντινούπολη (Constantinopolis). Και, επί τη ευκαιρία, οι Τούρκοι που επιμένουν περήφανα οτι η Istanbul είναι Istanbul θα πρέπει να θυμούνται οτι ακόμα κι αυτή η υποτιθέμενα τουρκική ονομασία είναι παράγωγο του ελληνικού «Εις την Πόλιν» (“Eis tin Polin = To the City”).

Και η εμβληματική εθνική-μας υπόθεση – η Κύπρος (Cyprus), ή Kibris όπως τη λέμε στα τουρκικά, λέγεται στην πραγματικότητα Κύπρος (Kipros), και το όμορφο λιμάνι του νησιού λέγεται Κερύνεια (Kyrenia), όχι Girne. Και θυμηθείτε την επόμενη φορά να γνωρίζετε καλύτερα: Όλα εκείνα τα τουρκικά ονόματα τοπωνυμίων που τελειώνουν σε “-bolu” (ακόμα και το ίδιο το Bolu, η επαρχία) προέρχονται από την ελληνική λέξη «πόλη» και προσαρμόστηκαν ώστε να ταιριάζουν στην καθομιλουμένη τουρκική.

Ευτυχώς, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα Δαρδανέλλια (Dardanelles), το Βόσπορο (Bosporus), την Έφεσο (Ephesus), το Ζεύγμα (Zeugma), την Καππαδοκία (Cappadocia), τις Σάρδεις (Sardis), την Τροία (Troy), και άλλα μέρη διεθνούς φήμης.

Όμως όλα αυτά είναι πολύ φυσικά για οποιοδήποτε έθνος το οποίο κατέφθασε τελευταίο σ’ έναν τόπο, έτσι δεν είναι; Τί κάνουμε την 29η Μαΐου κάθε χρόνο; Γιορτάζουμε. Αλλά τί; Την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Πόσα άλλα ευρωπαϊκά κράτη γιορτάζουν την άλωση της μεγαλύτερης πόλης-τους με έντονα προβεβλημένες ετήσιες φανφάρες; Φανταστείτε τους Ιταλούς να γιορτάζουν την 946η επέτειο της άλωσης της Ρώμης, ή τους Άγγλους την 864η επέτειο της άλωσης του Λονδίνου. Αλήθεια, πότε κατέλαβαν οι Γάλλοι το Παρίσι;

Η αντιδικία επί των ονομάτων μπορεί να να είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι Κούρδοι μπορεί δικαιολογημένα να αισθάνονται ευτυχείς που παίρνουν πίσω τα ονόματα των χωριών-τους, αλλά μπορούν να αισθάνονται εξίσου ντροπιασμένοι σε κάποιες άλλες περιπτώσεις. Λόγου χάρη, ποια είναι η προέλευση του ονόματος της κατ’ εξοχήν κουρδικής γης, της Μεσοποταμίας (Mesopotamia / Mezopotamya); Μήπως τα κουρδικά; Λάθος, είναι τα ελληνικά, όπου η ονομασία αυτή σημαίνει «μεταξύ των ποταμών» – Τίγρης (Tigris / Dicle) και Ευφράτης (Euphrates / Fırat).

Σημειώσεις: (κάνοντας κλικ στον αριθμό επιστρέφετε στο κείμενο)

1. Κι εγώ γόνος προσφύγων είμαι (ο παππούς-μου ήταν από την Καισάρεια, κι η γιαγιά-μου από το Ικόνιο), αλλά δεν μιλάω σαν εκπρόσωπος προσφύγων. Τι σημασία έχει από πού κρατάει η σκούφια του καθενός; Διαβάστε παρακαλώ παρακάτω στο κείμενο όπου υποστηρίζω οτι το θέμα είναι σε μεγάλο βαθμό γλωσσολογικό, όχι παρορμητικά συναισθηματικό.

2. Πάντως το οτι δίνω την ηλεκτρονική-μου διεύθυνση δεν σημαίνει οτι θα χαρώ να μου στείλετε αρλούμπες. Δεν είναι blog αυτή η σελίδα (την απεχθάνομαι την αναρχία των blogs). Η γνώμη-σας θα καταγραφεί μόνο αν αντικρούει κάτι από αυτά τα οποία γράφω ακολουθώντας τους κανόνες της λογικής, ή αν προσθέτει κάτι καινούριο και ενδιαφέρον, ή αν απ’ αυτά που μου λέτε καταλάβω οτι κάτι δεν έγραψα αρκετά ξεκάθαρα και χρειάζεται επεξήγηση.

3. Αφήστε που είναι αδύνατο να προφέρουμε τις λέξεις αυτές όπως οι γηγενείς ομιλητές, και το μόνο που βγαίνει απ’ τα χείλη-μας είναι αξιοθρήνητες καρικατούρες των ονομάτων των ξένων αυτών πόλεων.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Με το πρόστιμο πυρηνική-βόμβα στην Apple κηρύχτηκε παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ;

$
0
0


Αποτέλεσμα εικόνας για Με το πρόστιμο πυρηνική-βόμβα στην Apple κηρύχτηκε παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ;

Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Ο πόλεμος ανάμεσα στις υπερδυνάμεις εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεφύγει από το επίπεδο των συγκρούσεων με πυροβόλα και λιανοτούφεκα, και έχει περάσει στην σφαίρα των οικονομικών. Τι όμως, πλέον, σημαίνει το τεράστιο πρόστιμο που τρώει η Αμερικάνικη εταιρία Apple από της Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Ο καπιταλισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι αποτελεί πάντα και απλά μια μάχη για ελεύθερες αγορές. Πολύ συχνά αποτελεί μια μάχη για απλή επικράτηση στις αγορές, με κάθε μέσον. Παλιά αυτό γίνονταν με επεκτατικούς πολέμους, αλλά εκείνες οι εποχές αποτελούν παρελθόν, μια σκουριασμένη ανάμνηση. Εδώ και πολλά χρόνια οι μεγάλες χώρες επιβάλλουν τους δικούς τους οικονομικούς όρους, κερδίζουν   τον δικό τους πόλεμο – τον οικονομικό- επιβάλλοντας δασμούς, εμπάργκο, πρόστιμα στις εταιρίες και προσφάτως επιβάλλοντας μυστικές συμφωνίες όπως TTIΡ, με την οποία οι πολυεθνικές εταιρίες, κυρίως Αμερικάνικες αν και όχι μόνο, επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους στις εκλεγμένες κυβερνήσεις! Δεν είναι τυχαίο ότι πρόστιμα για ατασθαλίες από Γερμανικές εταιρίες  Volkswagen την Deutsche Bank ή Siemens δεν επιβλήθηκαν από την Ελλάδα, αλλά από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν απλά η μεγαλύτερη δημοκρατία, η πιο ελεύθερη χώρα του κόσμου, αλλά διαθέτουν εταιρίες που θα κερδίσουν από την εκτόπιση των γερμανικών υπεργιγάντων!
Ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2008, που βρήκε το παγκόσμιο σύστημα αποδυναμωμένο,οι εταιρίες έχουν κάθε λόγο να εισβάλλουν σε νέες αγορές, καθώς έχουν περιοριστει τα περιθώρια κέρδους των, ενώ επίσης και οι κυβερνήσεις, που είναι σχεδόν χρεοκοπημένες από τα έξοδα διάσωσης του τραπεζικού συστήματος,  σχεδόν 5 τρις σε ΕΕ και ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται επειγόντως νέα έσοδα!
Σε αυτά τα πλαίσια το πρόστιμο που φαίνεται να τρώει η Apple για φοροδιαφυγή ανέρχεται όχι σε 2 δις, όπως αρχικά εικάστηκε, αλλά σε 13 δις ευρώ, φαίνεται να αποτελεί όχι απλά μια «λιανοντουφεκιά» αλλά μια πυρηνική βόμβα, που δημιουργεί ένα νέο τοπίο παγκοσμίως!
Το πρόστιμο δεν σημαίνει την ‘διάλυση’ της κορυφαίας αυτής εταιρίας ηλεκτρονικών, η εταιρία είχε καθαρά κέρδη 53 δισ. το2015, και το καλύπτει άνετα. Το πρόστιμο είναι σαφέστατα υπέρ της κατεύθυνσης δικαιότερης απονομής φόρων.

Η Αpple έκανε φοροδιαφυγή με δυο εταιρίες, η μια θυγατρική ήταν η  Apple Sales International (ASI). Αυτή διοχέτευε όλα τα κέρδη, και μόνο αυτά, από τις πωλήσεις  iPhone και άλλων προϊόντων της εταιρίας που γίνονταν στις χώρες της  Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδία και όλη την Αφρική, στο «γραφειάκι» της Ιρλανδίας. Η άλλη θυγατρική που φοροδιέφευγε είναι η Apple Operations Europe, που ασχολείται με κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών κυρίως. Η εταιρία, με μυστική συμφωνία με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, έκλεβε τους Ιρλανδούς πολίτες  αλλά και τις χώρες που προαναφέραμε, καθώς λειτουργούσε με εταιρία-φάντασμα χωρίς ούτε ένα άτομο προσωπικό, απλά απλά ξέπλενε το χρήμα στην Ιρλανδία από το …1991! Ο φορολογικός συντελεστής  για τα κέρδη €16δις που πέρναγαν από το γραφείο-φάντασμα ήταν 0.05% το 2011 (!!!) και μειώθηκαν ακόμη χαμηλότερα στο…εκπληκτικό ποσοστό του….0.005% το 2014 ενώ τα κέρδη, μάλιστα, που ξεπλένονταν έτσι ετησίως αυξάνονταν!!!

Έτσι η εταιρία όχι μόνο δεν πλήρωνε φόρους, αλλά έκλεινε ανταγωνιστικές εταιρίες  παγκοσμίως. Οι φόροι που διέφευγαν όχι μόνο λειτουργούσαν σε βάρος ανταγωνιστικών εταιριών, εκμηδενίζοντας τον όποιο υγιή ανταγωνισμό θα μπορούσε να αναπτυχθεί, αλλά ουσιαστικά έκλεβαν τις κυβερνήσεις σειράς χωρών, φοροδιαφεύγοντας.  Στην πραγματικότητα, είναι άγνωστο αν η εταιρία θα πληρώσει τελικά πρόστιμο 12 δισ.. Μπορεί να πληρώσει λίγο λιγότερο, αν γίνουν συμψηφισμοί, ή και πολύ περισσότερο, καθώς οι χώρες από τις οποίες έχει φοροδιαφύγει, όπως Γερμανία, Σουηδία και Γαλλία, μπορεί να απαιτήσουν όχι το 12,5% φόρο που έχει η Ιρλανδία, για το τμήμα φοροδιαφυγής που τις αφορά, αλλά ως και 30%-35%. Όμως αυτή είναι η μια πλευρά του θέματος.
Η κοινωνική σημασία του θέματος είναι τεράστια, το πρόστιμο μπορεί να καλύψει το σύνολο των κοινωνικών παροχών της Ιρλανδίας! Και είναι μόνο το πρόστιμο σε μία γιγαντιαία, ασύδοτη, εταιρία! Ευνόητο, ότι αν υποχρεωθούν οι 300 γιγαντιαίες πολυεθνικές να πληρώνουν τον νόμιμο φόρο, τα οφέλη για τις κυβερνήσεις και λαούς είναι εκπληκτικά μεγάλα. Όμως αυτή είναι μόνο μία πλευρά!
Η άλλη πλευρά είναι ότι το πρόστιμο διαφοροποιεί σημαντικά την θέση της ΕΕ σε ότι αφορά τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών. Αν αυτή συνδυαστεί με τις αποφάσεις σε ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία και τις οδηγίες ΟΟΣΑ (BEPS και BEPS2) που έχουν προωθηθεί το 2013 και πρόσφατα (2016), ο πόλεμος δεν φαίνεται να μένει μεταξύ μόνο μεταξύ κυβερνήσεων, ή μεταξύ μεγάλων εταιριών, αλλά πλέον λαβαίνει χώρα μεταξύ μεσαίων εταιριών (που δημιουργούν το 95% των θέσεων εργασίας, αλλά πλέον χρεοκοπούν κατά εκατομμύρια σε ΕΕ και, λιγότερο, σε ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού), και γιγαντιαίων πολυεθνικών εταιριών!  Υπό αυτή την έννοια, η μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή των γιγάντων, δεν καλύπτει μόνο χρέη και έξοδα, είναι κάτι ακόμη καλύτερο, θα επιτρέψει και έναν πιο υγιή ανταγωνισμό, θα δημιουργήσει τεράστια οφέλη για καταναλωτές και θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Η μάχη, επομένως, ΗΠΑ και ΕΕ έχει πολλούς κερδισμένους, επιχειρηματίες, καταναλωτές και πολίτες! Όλους μας!
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Από τις ιπτάμενες Θεότητες της Μυθολογίας στις πτητικές μηχανές της αρχαιότητας.

$
0
0


Ράνια Τζεν
Φίλες και φίλοι 
Η Μυθολογία μας έχει να επιδείξει πολλές ιπτάμενες θεότητες:
Φτερωτή είναι η αγγελιοφόρος Ίριδα. Ο θεός Ερμής είναι φτεροπόδαρος. Επίσης η Έχιδνα, η Νίκη , η Θέμιδα, οι θεοί των ανέμων ο Βορέας, Ζέφυρος Εύρος Νότος, οι δύο Βορεάδες Ζήτης και Κάλαϊς, η Ηώς.
Στην ελληνική μυθολογία αναφέρονται επίσης και ιπτάμενα μέσα που χρησιμοποιούν διάφοροι ήρωες.
Ο ήρωας Βελλερεφόντης χρησιμοποίησε τον ιπτάμενο ίππο, τον Πήγασο που του δώρισε ο Ποσειδώνας.
Ο Φρίξος επάνω σε χρυσόμαλλο κριάρι κίνησε για την Κολχίδα.
Οι μεγάλοι θεοί χρησιμοποιούν ιπτάμενα άρματα για τη μετακίνησή τους: Το άρμα του Δία ήταν πύρινο τέθριππο , πύρινο άρμα είχε κι η Δήμητρα.
Ο Άρης ανέβαινε στο άρμα του και «πετούσε μέσα στα σύννεφα, προς τον απέραντο ουρανό», ενώ ο Απόλλωνας με ένα ιπτάμενο άρμα που το έσερναν κύκνοι επισκεπτόταν κάθε χειμώνα τη χώρα των Υπερβόρειων.
Ο Ποσειδώνας είχε κι αυτός ένα φτερωτό άρμα που δάνεισε στον Ίδα για να κλέψει τη βασιλοπούλα της Αιτωλίας και να την οδηγήσει στη Μάνη.
Ο Ήλιος διέθετε επίσης τέθριππο άρμα, το οποίο θέλησε να οδηγήσει ο γιος του Φαέθων και βρήκε το θάνατο.
Στο αρχαίο θέατρο ο θεός εμφανιζόταν αιφνίδια στη σκηνή, από μηχανής από ψηλά με τη βοήθεια κάποιου μηχανισμού.
Άπιαστο όνειρο του ανθρώπου να πετάξει προς ένα άγνωστο κόσμο που έμοιαζε καλύτερος, να μοιάσει με το θεό, να ιδρύσει μια Νεφελοκοκκυγυία, να γίνει ενδιάμεσος θεών και ανθρώπων.
Ο Δαίδαλος κατασκευάζει φτερά και δραπετεύει με τον Ίκαρο από την Κρήτη, από το Λαβύρινθο όπου τον είχε φυλακίσει ο Μίνωας.
Το πρώτο γνωστό ιπτάμενο αντικείμενο αρχαίας τεχνολογίας είναι ένα τεχνητό ιπτάμενο περιστέρι που κατασκεύασε ο Αρχύτας περί το 420 π.Χ

Ο Αρχύτας (440-360 π.Χ.) ήταν ένας μαθηματικός από τον Τάραντα, ο τελευταίος μαθητής του Πυθαγόρα, αλλά και ο σημαντικότερος. Ήταν ακόμα πολιτικός και στρατιωτικός. Διατηρούσε επίσης φιλικές σχέσεις με τον Πλάτωνα.
Ο Διογένης ο Λαέρτιος αναφέρει ότι ο Αρχύτας πρώτος μελέτησε μηχανικά προβλήματα με βάση τα μαθηματικά και χρησιμοποίησε γεωμετρικά διαγράμματα για την λύση τους.
Το περιστέρι που κατασκεύασε ήταν αυτοπροωθούμενο και κουνούσε τα φτερά του με ένα μηχανισμό και ένα βάρος που κρεμόταν από τροχαλία.Χρειαζόταν ένα μπαλόνι για να ίπταται. Χρησιμοποίησε γιαυτό την ουροδόχο κύστη ενός γουρουνιού. Για την εκτίναξη, το περιστέρι ήταν τοποθετημένο με το άνοιγμα της κύστης προσαρμοσμένο στο ανοικτό άκρο ενός θερμαινόμενου στεγανού λέβητα. Όταν η πίεση του ατμού υπερέβαινε τη μηχανική αντοχή της σύνδεσης, το περιστέρι εκτοξευόταν και μπορούσε να πετάει σχεδόν 200 μέτρα μέχρι να ξεφουσκώσει η φούσκα.
Το περιστέρι αυτό, αναφέρουν και οι Λατίνοι συγγραφείς Φαβωρίνος και Αύλος Γέλλιος .
Σε κάποιο κείμενο που λέγεται ότι είναι γραμμένο από τον Αρχύτα, περιγράφεται ένα ταξίδι γύρω από την γη μέσα σε μια αεροστεγώς κλεισμένη σφαίρα! Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουμε, απλά λέγεται ότι και ο Γαλιλαίος μελετούσε αργότερα κείμενα του Αρχύτα.

Πτητικός μηχανισμός απαντάται και σε ναούς και ήταν ένα μέσο για να δημιουργούνται δημιουργούσε ανεξήγητες εμπειρίες για τους πιστούς μέσα στο ναό. Αρχαία κείμενα αναφέρουν διάφορους μηχανισμούς που είχαν οι ιερείς.
Ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα ήταν το ιπτάμενο άρμα που είχε κατασκευαστεί για το Ναό του Σέραπι που ίδρυσε ο Πτολεμαίος Α΄ στην Αλεξάνδρεια.
Εκεί υπήρχαν πολλές ανταγωνιστικές θρησκείες, άλλες μυστικές, άλλες κοσμικές. Για τη δημιουργία ενότητας στο λαό, προωθήθηκε η λατρεία του Σέραπι που συνδύασε στοιχεία από ελληνικές και αιγυπτιακές θρησκείες.
Το μυστικό του ιπτάμενου άρματος κρύβεται στη δύναμη του μαγνήτη. Το άρμα πρέπει να ήταν από σιδηρούχο υλικό και ένα κομμάτι ισχυρού μαγνήτη που κρυβόταν στην οροφή το έκανε να ίπταται.
Ο Σέραπις αντιστοιχούσε στο θεό Απόλλωνα, θεό του Ήλιου. Ο Απόλλωνας οδηγούσε τέθριππο που αναδυόταν από τη θάλασσα και πετούσε στον ουρανό. Το παράξενο ήταν ότι ο μηχανισμός αυτού του ιπτάμενου άρματος συγχρονιζόταν ανάλογα με τη θέση του Ήλιου.
Στα ανατολικά υπήρχε ένα μικρό παράθυρο. Ανάλογα με τη θέση του ήλιου τη συγκεκριμένη στιγμή, μια ακτίνα περνούσε και άγγιζε τα χείλη του Σέραπι. Οι πύλες άνοιγαν και το άρμα πετούσε προς το γιγάντιο άγαλμα του θεού. Όταν έφθανε μπροστά του στεκόταν αιωρούμενο.
Η εξελιγμένη μηχανική που χρησιμοποιήθηκε στους ναούς δημιουργούσε ένα κλίμα μυστηρίου που βοηθούσε στην τελετουργία και προκαλούσε δέος στους πιστούς.
ΠΗΓΕΣ:
kotsanas.com, history channel, οι μηχανές των Θεών
«Αύλος Γέλλιος, Αττικαί νύκται»
Εικόνες:
1. Ο Ίκαρος κι ο Δαίδαλος
2. Το περιστέρι του Αρχύτα


 The Mythologists

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ 

Η μητρική πτυχή της Τυνδαρίδας Κλυταιμνήστρας

$
0
0


Η Κλυταιμνήστρα του Τυνδάρεω, η γυναίκα του Ατρείδη Αγαμέμνονα, διασώζεται στη συλλογική κοινωνική μνήμη ως μοιχός και στυγνή ανδροκτόνα.
Υπαρχει όμως και η άλλη πτυχή, που θίγεται λιγότερο και εντοπίζεται στη συμπεριφορά της, ως μάνας.
Η ικεσία της προς τον Αχιλλέα στην Αυλίδα μας την αποκαλύπτει.
Αγαπά όπως όλες οι μάνες μέσα στο χρόνο και τον κόσμο, πονά στην ιδέα πως θα χάσει το παιδί της, εκλιπαρεί για τη σωτηρία του στην απειλή της ζωής του...
Ωστόσο αυτή η εκδήλωση απελπισίας, πριν την θυσία στην Αυλίδα, και η αποτυχία της ν’ ανατρέψει της μοίρας το γραμμένο, καθόλου δεν την απάλλαξε στο χρόνο από την κατηγορία της συζυγοκτονίας.
Δεν της αφαίρεσε το στίγμα της κακουργίας, ακόμα κι όταν τη θυσία της Ιφιγένειας στο βωμό της Άρτεμης, τη χρησιμοποίησε, για να την προβάλει ως σοβαρό ελαφρυντικό ή δικαιολογία για το φόνο του Αγαμέμνονα.
Αξίζει, φίλοι μου, να δούμε αυτή την πλευρά της σκληρής βασίλισσας των αρχαίων Μυκηνών.
Ακούστε την κραυγή μιας πονεμένης και απεγνωσμένης μάνας, που γονατίζει στα πόδια του Αχιλλέα, ικετεύοντας για τη βοήθειά του στην αποτροπή της θυσίας:

Κλυτ. "Δεν θα το ντραπώ να πέσω, γιε θεάς, εγώ η θνητή
μπρος σου ικέτισσα’ τι θέλω να μεγαλοπιάνομαι;
Πάνω απ’του παιδιού την έγνοια ποια μου είν’ άλλη πιο τρανή;
Στην κακοτυχιά μου γίνε, γιε θεάς, εσύ βοηθός,
και σ’αυτήν, που που ταίρι σου είπαν..., ψέμματα, μα τι μ’αυτό;
Με στεφάνι για δικιά σου νύφη εγώ την έφερνα’
τώρα για σφαγή’ ..ψεγάδια θ’ακουστούν για σένα, που
δεν τη βοήθησες’ στου γάμου κι αν δεν μπήκες το ζυγό,
της κακόμοιρης κοπέλας άντρα ωστόσο σε είπανε.
Στη μητέρα σου, στο χέρι το δεξί, στο γένι σου...
το όνομά σου με συντρίβει, μην το αφήσεις έκθετο.
Πού βωμός για με; Το μόνο καταφύγιο μού είσαι εσύ’
συγγενής κανείς’ η στάση του Αγαμέμνονα άκουσες
τι σκληρή κι απόκοτη είναι’ κι ήρθα, μια γυναίκα εγώ,
σε ναυτών στρατό, όπως βλέπεις, απειθάρχητο, χωρίς
οίχτο για τη δυστυχία’ μα είναι, αν θέλει, χρήσιμος.
Αν το χέρι σου ν’απλώσεις πάνωθέ μου εσύ δεχτείς,
θα σωθούμε’ αν όχι, τότε δεν υπάρχει λυτρωμός".
Ο ίδιος σπαραγμός επαναφέρεται και είναι ευδιάκριτος στο λόγο της, όταν, φανερά απελπισμένη από την αδιαλλαξία του Αγαμέμνονα, επανέρχεται κι εκλιπαρεί τον ήρωα Αχιλλέα, να κρατήσει στη ζωή την κόρη της με το φοβικό επιχείρημα πως η θυσία μπορεί να γίνει κακοσημαδιά για το μελλοντικό του γάμο
"Λυπήσου μας’ μας βρήκαν πάθη που είναι
για λύπηση’ γαμπρό μου είχα πιστέψει
πως θα σε κάμω, κι ήταν κούφια η ελπίδα’
κι ένα άλλο: η θυγατέρα μου, αν πεθάνει,
κακός οιωνός αυτό μπορεί να γίνει
για ένα γάμο που αργότερα θα κάμεις,
και πρέπει εσύ απ’ αυτό να φυλαχτείς.
Μα κι άρχισες και τέλειωσες ωραία’
η κόρη μου γλυτώνει, εσύ αν το θέλεις.
Τα γόνατά σου, ικέτισσα, μη θέλεις
να σου αγκαλιάσει; Αταίριαστο σε κόρη’
αλλά αν σ’αρέσει, θα΄ρθει’ αιδημοσύνη
το ευγενικό της θώρι θα σκεπάζει...."
(Ευριπίδη:Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα, μετ. Θρας. Σταύρου)
Η διπλή ικεσία τελικά δεν αποτρέπει τη θυσία, που γίνεται μπροστά στα μάτια όλων, γιατί η Ιφιγένεια θεώρησε καθήκον να σώσει την πατρίδα και ο Αγαμέμνονας να διασώσει το κύρος του ως αρχιστρατήγου. 

Αγαμέμνων, Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια.
Choquet, Pierre Jean Baptiste, 1815, σχέδιο. Η Κλυταιμνήστρα προστατεύει την Ιφιγένεια από τον Αγαμέμνονα που έχει έρθει για να την πάρει και να τη θυσιάσει. Η σκηνή είναι εμπνευσμένη από την Ιφιγένεια του Ρακίνα. Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο

Η Άρτεμη σώζει την Ιφιγένεια, μα όχι και τον Αγαμέμνονα από την εκδικητική μανία της γυναίκας, που της στέρησε δυο παιδιά, το πρώτο που είχε με τον Τάνταλο και τη λατρεμένη της και υπάκουη μικρή της Ιφιγένεια.
Η Κλυταιμνήστρα αυτά, τα περί απαίτησης της θυσίας από τη Θεά, ούτε που τα έλαβε υπόψη.
Αυτή την κόρη της την ήθελε ζωντανή... Δεν ήθελε την αθωότητα σφάγιο στο βωμό της αλαζονείας του Αγαμέμνονα.
Νύφη ήθελε να τη δει ντυμένη κι αυτή τη λαχτάρα της, να χαρεί λευκό το μέλλον της κόρης της, τη ματαίωσε ο « σφαγέας» της.... Κι ήταν αυτός,..ο ίδιος ο πατέρας της ....
ΠΗΓΗ: «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» Ευριπίδη

The Mythologists

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Το νόημα της ζωής είναι… να δίνεις στη ζωή σου νόημα!

$
0
0
Το νόημα της ζωής είναι… να δίνεις στη ζωή σου νόημα!
Τι θα έκανες αν ήξερες ότι ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις;
Αν δεν χρειαζόταν να ανταγωνίζεσαι μια παλαιότερη έκδοση του εαυτού σου;
«ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩHΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΝΟΗΜΑ».
Μπουμ! Το διάβασα κάπου, έκανε «κλικ» και κούμπωσε.
Έτσι είναι! Αν το καλοσκεφτείς, δεν μπορείς να πιστεύεις σε κάτι, σε σένα, στη ζωή και να μην τη ζεις…
…και να μη σου δίνεις!
Αν μη τι άλλο, είναι… αγένεια να σε αδικείς ασυνείδητα, να σου στερείς τη δυνατότητα, την ικανότητα για δημιουργία, για ικανο-ποίηση!
Εάν η συμπόνια, η αγάπη, η δημιουργικότητά σου, δεν σε περιλαμβάνουν, δεν περιλαμβάνουν εσένα, τότε μάλλον είναι ελλιπείς και σε αφήνουν απ’ έξω.
Σκέψου το αν θες και, μετά, συνειδητά άλλαξέ το! Γιατί, ξέρεις, γεννήθηκες για να δημιουργείς!
Φέρσου με ευγένεια στην καρδιά σου. Βγες απ’ το κλουβί και ανακάλυψε ξανά τι είναι σημαντικό για σένα.
Ξεκινάς… ΣΗΜΕΡΑ!
Μην περιμένεις άλλο το «Γιατί εγώ; Γιατί τώρα; Γιατί αυτό; Γιατί εσύ;», γιατί έτσι αδικείσαι.
Τι θα έλεγες να το δούμε αλλιώς;
Πρόταση: Αγαπήσου άμεσα!
Θυμήσου «πώς» σε φανταζόσουν «μεγάλο» όταν ήσουν μικρός και… ψάξε να σε βρεις,
ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΕΔΩ ΠΕΡΑ, ΕΔΩ ΤΩΡΑ.
Αν σκέφτεσαι «από πού να ξεκινήσω; Δεν έχω ακόμα αυτά που αγαπώ…;», ε, τότε αγάπα αυτά που έχεις! Αυτή είναι πάντα η καλύτερη αρχή.
Κάνε το όποιο -φαινομενικά «λίγο» σου- ΠΟΛΥ, ξεκινώντας από τα απλά, αυτά που πάντα κρύβουν τις πιο υπέροχες αλήθειες!
Μίλα στις «ευλογίες» σου, ζήσ’ τες και, ξέρεις κάτι… μέτρα τες κιόλας… μία, δυο, τρεις… 13 …άπειρες!

  • Φόρεσε τα χαρουμενάκια σου και βάλε στόχο να σε ντύνεις με όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα – ΕΣΥ.
  • Αντιμετώπισε ένα φόβο μεγάλο ή μικρό που τόσο καιρό αναβάλλεις. Βγει - δεν βγει, ΕΣΥ το έκανες! Και ΜΠΡΑΒΟ σου και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
  • Κάνε κούνια στην πρώτη παιδική χαρά που θα βρεις, στροβιλίσου στο «γύρω γύρω όλοι» και ξεκαρδίσου στα γέλια
  • Φάε ένα γεύμα με τα χέρια (μην ξεχνάς, βασικό: πασαλείψου)
  • Πέταξε πράγματα που δεν χρειάζεσαι και πλύνε τα πιάτα τραγουδώντας Pavarotti.
  • Πάρε ένα βασιλικό, φύτεψέ τον και άσε τον να μοσχοβολήσει, πάρε και τριαντάφυλλα, χρυσάνθεμα και ήλιους!
  • Κάνε σου δώρο το πιο ανακουφιστικό σετ πιτζάμες
  • Οργάνωσε έναν ταινιομαραθώνιο, ποπ κορν, ζελεδάκια, σοκολάτα, press PLAY - ENJOY!
  • Ξεκίνησε επιτέλους εκείνο το βιβλίο
  • Αντί να ακολουθείς έναν ή περισσότερους αρνητικούς «φίλους» στο facebook, πάτησε «διαγραφή» και ακολούθησε τον ενθουσιασμό σου
  • Βγες και μάζεψε ήλιο
  • Πήγαινε ποδηλατάδα, πήγαινε για κολύμπι, περπάτησε τους δρόμους της γειτονιάς σου
  • Κράτα το κεφάλι ψηλά και για τουλάχιστον 1’ αγκάλιασε τη σιωπή, κοίτα τον ουρανό και σκέψου «ΝΑΙ, ρε συ, η ζωή είναι ωραία»!
  • Μην περιμένεις τη σύνταξη. Είσαι ακόμα τόσο νέος! Είναι σπουδαίο να ζεις το χρόνο σου! Να ταξιδεύεις τη ζωή. Οργάνωσε ένα ταξίδι με φίλους και πήγαινε να γυρίσεις τον κόσμο!
  • Επισκέψου ένα κατάστημα παιχνιδιών και κοίτα να σε καλομάθεις. Από ένα χούλα χουπ, ένα ποδοσφαιράκι Subbuteo, μέχρι ένα παζλ με 3000 κομμάτια, γίνε -μαζί σου- και πάλι παιδί!
  • Γράψε ραβασάκια στο άλλο σου μισό και κάνε σας αφιερώσεις στο ραδιόφωνο
  • Φτιάξε ένα CD με τα πιο δικά σου TOP HITS (ανεξαρτήτως δεκαετίας),  βάλ’ το στη διαπασών, συντονίσου με την καρδιά σου και τραγούδησε FULL VOLUME οδηγώντας για τη δουλειά
  • Δήλωσε ένα 24ωρο απεργίας από την γκρίνια (και τήρησέ το) μετά δες τη διάθεσή σου να αλλάζει
  • Βάλε το κινητό στο «αθόρυβο» για μία ώρα (αν, πάλι, νιώθεις πολύ τολμηρός, σβήσ’ το εντελώς)!
  • Εμψύχωσε τον εαυτό σου, σήκω νωρίς το πρωί και δήλωσε στον καθρέφτη «Και Μπορώ και θα το Κάνω»! Επανάλαβε 3 φορές και βγες στη δράση.
  • Πριν πας για ύπνο το βράδυ, φέρε στο μυαλό 3 όμορφα πράγματα που βίωσες, κλείσε τα μάτια και πες «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»! Είναι ωραίο να τελειώνει η μέρα κι εσύ να νιώθεις πλήρης
  • Το πρωί, ξύπνα με την εκτίμηση ότι «σήμερα κάτι καλό θα συμβεί»! Πες «καλημέρα» σε σένα, σε αυτούς που γνωρίζεις και σε αυτούς που δεν γνωρίζεις. Ανταλλάξτε χαμόγελα και συνέχισε όπως και το τραγούδι:

«Να μ’ αγαπάς εαυτέ μου, σ’ έψαχνα παντού
Κι ενώ ενοχές κι αντοχές μου ’δίναν ραντεβού
απ’ τα ακριβά μου στα πιο φθηνά κι απ’ τη φωλιά μου στο πουθενά
συναντηθήκαμε στη μέση του καιρού»

Τελικά, το νόημα της ζωής είναι να δίνεις στη Ζωή σου νόημα!
*Η Άρτεμις Μίχα είναι επόπτρια του συναισθηματικού και ψυχοθεραπευτικού τομέα της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Μεγάλη μόρφωση δεν σημαίνει πάντα και μεγάλη καλλιέργεια

$
0
0
post-84a

Ξέρεις την ιστορία του αγρότη και του βιολόγου;
Σ’ ένα τρένο κάθονται μαζί, ο ένας απέναντι από τον άλλον, ένας διάσημος βιολόγος με διεθνή βραβεία, κι ένας σχεδόν αγράμματος αγρότης της περιοχής. Ο πρώτος, φοράει ένα άψογο επίσημο κοστούμι, σε σκούρο γκρί· ο άλλος, ένα φθαρμένο αλλά καθαρό παντελόνι για τη δουλειά στα χωράφια. Ο επιστήμονας έχει γύρω του βιβλία, ενώ ο επαρχιώτης ένα μικρό μπογαλάκι με ρούχα.«Θα διαβάσετε όλα αυτά τα βιβλία στο ταξίδι;» ρωτάει ο χωρικός.
«Όχι, αλλά ποτέ δεν ταξιδεύω χωρίς αυτά» αποκρίνεται ο βιολόγος.
«Και πότε θα τα διαβάσετε;»
«Τα έχω διαβάσει… και όχι μόνο μια φορά.»
«Και δεν τα θυμάστε;»
«Τα θυμάμαι, όπως κι άλλα, πολύ περισσότερα…»
«Τρομερό!!! Και για τι πράγμα μιλάνε αυτά τα βιβλία;»
«Για ζώα…»
«Τυχεροί θα είναι οι γείτονές σας, που έχουν κοντά έναν κτηνίατρο…»
«Δεν είμαι κτηνίατρος· είμαι βιολόγος.»
«Ααααα!!! Και σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά που ξέρετε αφού δεν γιατρεύετε ζώα;»
«Για να ξέρω. Να ξέρω όλο και περισσότερα… Να ξέρω περισσότερα από κάθε άλλον.»
«Κι αυτό σε τι χρησιμεύει;»
«Κοιτάξτε… Θα σας δείξω, και με την ευκαιρία θα κάνουμε πιο παραγωγικό αυτό το ταξίδι. Ας υποθέσουμε ότι βάζουμε ένα στοίχημα. Ας πούμε ότι για κάθε ερώτηση που σας κάνω σχετικά με ζώα και δεν ξέρετε να μου απαντήσετε, θα μου δίνετε ένα πέσο. Και για κάθε ερώτηση που θα μου κάνετε εσείς σχετικά με ζώα κι εγώ δεν θα ξέρω να σας απαντήσω, θα σας δίνω, ας πούμε, εκατό πέσος… Παρόλη τη διαφορά της χρηματικής αποζημίωσης, οι γνώσεις μου θα συμβάλλουν να γείρει υπέρ μου η πλάστιγγα, και στο τέλος του ταξιδιού θα έχω κερδίσει και λίγα χρήματα.»
Ο χωρικός σκέφτεται, σκέφτεται… Κάνει λογαριασμούς με το νου του και με τη βοήθεια των δαχτύλων του.
Τελικά λέει:

«Είστε βέβαιος;»
«Απολύτως» απαντάει ο βιολόγος.
Ο άνθρωπος με τις χωριάτικες βράκες χώνει το χέρι στην τσέπη και βγάζει ένα κέρμα του ενός πέσο (ένας χωρικός ποτέ δεν στοιχηματίζει εάν δεν έχει να πληρώσει).
«Ν’ αρχίσω εγώ πρώτος;» ρωτάει ο χωρικός.
«Αρχίστε» απαντάει με άνεση ο βιολόγος.
«Για ζώα;»
«Για ζώα…»
«Λοιπόν… Ποιο είναι το ζώο που έχει πούπουλα αλλά δεν γεννάει αβγά, όταν γεννιέται έχει δύο κεφάλια, τρέφεται μονάχα με πράσινα φύλλα και πεθαίνει όταν του κόψεις την ουρά;»
«Τι;» ρωτάει ο βιολόγος.
«Ρωτάω πώς λέγεται είναι το ζώο που έχει πούπουλα αλλά δεν γεννάει αβγά, όταν γεννιέται έχει δύο κεφάλια, τρέφεται μονάχα με πράσινα φύλλα και πεθαίνει όταν του κόψεις την ουρά.»
Ο επιστήμονας μένει άναυδος και δείχνει συλλογισμένος.
Αμίλητος, ψάχνει μανιωδώς στη μνήμη του τη σωστή απάντηση…
Περνούν τα λεπτά.
Τότε, βρίσκει το θάρρος να ρωτήσει:
«Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα βιβλία μου;»
«Φυσικά!» απαντάει ο αγρότης.
Ο άνθρωπος της επιστήμης αρχίζει ν’ ανοίγει τον ένα τόμο μετά τον άλλον, ψάχνει στα ευρετήρια, κοιτάζει τις φωτογραφίες… Μετά, βγάζει ένα χαρτί και κρατάει σημειώσεις. 
Ύστερα κατεβάζει από το ράφι μια τεράστια βαλίτσα και βγάζει από μέσα τρία χοντρά βιβλία που τα συμβουλεύεται.
Έχουν περάσει δύο ώρες και ο βιολόγος εξακολουθεί να ξεφυλλίζει βιβλία, να ψάχνει και να μουρμουρίζει ενώ κάνει ακατανόητα σχήματα στο σημειωματάριό του.
Τελικά, από τα μεγάφωνα ανακοινώνουν ότι το τρένο φτάνει στο σταθμό. Ο βιολόγος επιταχύνει, ενώ λαχανιάζει ταραγμένος. Δεν τα καταφέρνει. Όταν το τρένο κόβει ταχύτητα, ο επιστήμονας βάζει το χέρι στην τσέπη, βγάζει ένα κολλαριστό χαρτονόμισμα των εκατό πέσος και λέει στον χωρικό:
«Κερδίσατε… Ορίστε.»
Ο χωρικός σηκώνεται όρθιος, παίρνει το χαρτονόμισμα, το κοιτάζει ικανοποιημένος και το χώνει στην τσέπη.
«Ευχαριστώ» του λέει, και παίρνοντας το δισάκι του πάει να φύγει.
«Περιμένετε, περιμένετε» τον σταματάει ο βιολόγος. «Ποιο είναι αυτό το ζώο;»
«Ααααα… Ούτε εγώ το ξέρω…» λέει ο αγρότης. Και χώνοντας πάλι το χέρι στην τσέπη, βγάζει το ένα πέσο και το δίνει στον επιστήμονα, λέγοντας: «Ορίστε ένα πέσο. Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία, κύριε…»
Ο πιο διαβασμένος δεν ξέρει πάντα τα περισσότερα, ο πιο μορφωμένος δεν είναι και ο πιο καλλιεργημένος, δεν κερδίζει πάντοτε ο καλύτερα πληροφορημένος. Διδάσκει και η ζωή… και μάλιστα πολύ.

Από την άγνοια στη σοφία
ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

ΕΡΩΤΑΣ

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΡΩΤΑΣ

"Πολύ μεγάλη σημασία για τη διαμόρφωση των διαθέσεων και της συμπεριφοράς του ανθρώπου στο κεφάλαιο της ερωτικής ζωής, και γενικότερα στη συγκρότηση της προσωπικότητάς του, έχουν οι πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες, το πώς γεύτηκε στα χρόνια της νεότητάς του την ηδονή του φύλου. Εάν μερικοί μιλούν για την επιθυμία και τον έρωτα επιπόλαια ή με σαρκασμό, σα να είναι δευτερεύουσες ή ευτελείς υποθέσεις της ζωής, εάν ακόμη μερικοί αισθάνονται απέναντι στην επιθυμία και στον έρωτα αποστροφή και φόβο, αηδίαν ή αβεβαιότητα, τούτο κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στο γεγονός ότι και οι πρώτοι και οι δεύτεροι δεν ευτύχησαν να έχουν καλές σεξουαλικές και αισθηματικές εμπειρίες στα πρώτα, τα κρίσιμα χρόνια της ζωής. Με τις πρώτες εμπειρίες, και σε τούτο και σε πολλά άλλα θέματα, τοποθετούνται για τον χαρακτήρα και την πνευματική υφή του ανθρώπου οι σιδηροτροχιές απάνω στις οποίες θα κινηθεί, όπως το τραίνο στις γραμμές του.


Είναι μεγάλη ευλογία για τον νέο άνθρωπο να έχει με καλούς οιωνούς μυηθεί στα αινίγματα και στις συγκινήσεις του sex. Θα σταθεί γερά πάνω στα δυο του πόδια, θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και θα αντέξει στις θύελλες της ζωής.

Αλλίμονο σ'εκείνον που έχει γευτεί πρόστυχα την ηδονή της σάρκας στα πρώτα βήματά του, ή στο πρώτο του ερωτικό αναφτέρωμα συνάντησε την αδιαφορία ή γνώρισε την απογοήτευση. Στραβώνει ο δρόμος του και δύσκολα θα ξαναβρεί τη σωστή γραμμή. Δεν είναι σπάνιοι (ακόμη και στους κύκλους των μορφωμένων) εκείνοι που, όταν συζητούμε μαζί τους για τον έρωτα, μας αιφνιδιάζουν με τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν ή τον προσπερνούν με ελαφρότητα και ειρωνεία ή μιλούν γι'αυτόν με κυνισμό και απρέπεια. Απορούμε πώς άνθρωποι σοβαροί τηρούν απέναντι σ'ένα τόσο σοβαρό θέμα μια τόσο παιδαριώδη στάση. Κακότυχοι άνθρωποι.... Την ώρα που πήγαινε να ανθίσει η ψυχή τους, που δοκίμαζαν να μυηθούν στα μυστήρια και να χαρούν το θαύμα, δεν αξιώθηκαν να βρουν τον σύντροφο τον πρόθυμο να τους παρασταθεί, τον άξιο ν'αγωνιστεί μαζί τους τον ωραίο αγώνα - και έμειναν στη μέση του δρόμου ή παραστράτισαν. Όσο περνούν τα χρόνια η στέρηση θα γίνεται πιο πικρή, ο εκτροχιασμός πιο επικίνδυνος και ξαφνιάζεται κανείς να βλέπει ανθρώπους που πέρασαν με ευπρέπεια τη ζωή τους, να έχουν γεράματα όχι ειρηνικά, ούτε ανεπαίσχυντα.

Θα έδινα λοιπόν στους νέους για τον ορθό ερωτικό προσανατολισμό τους τις εξής συμβουλές:

α. Μην ταυτίζετε τον έρωτα με την επιθυμία.Η επιθυμία είναι απαίτηση της ζωτικότητάς σας, η ικανοποίησή της θα σας ανακουφίσει. Ο έρωτας αποκαλύπτεται στο πνεύμα, με αυτόν θα ολοκληρωθεί η ύπαρξή σας. [...] Μη βιάζεσαι λοιπόν να αποφασίσεις. Περίμενε νάρθει η ευλογία του έρωτα. Πρώτη μας λοιπόν συμβουλή πρέπει να'ναι προσμονή, όχι βιασύνη. Γιατί όχι βιασύνη? Γιατί την ώρα της ροδοδάκτυλης αυγής μια κακή τοποθέτηση της αγάπης μας μπορεί να μας πολώσει προς τα κάτω, να μεταθέσει το κέντρο του ηθικού μας βάρους χαμηλά και να μείνουμε εκεί - να μαδήσουν τα φτερά μας και να μην πετάξουμε πια ψηλά. [...] Κάτι απερίγραπτα λεπτό και πολύτιμο υπάρχει μέσα σου. Φύλαξέ το! Μη ρίξεις αμέσως αυτή την τελευταία εφεδρία στη μάχη, με την πρώτη κιόλας κρούση προς το άλλο φύλο.

β. Μην προσπαθήσετε να αποσπάσετε την αγάπη με μέσα ανέντιμα από το πρόσωπο που σας έχει γοητέψει. Ο έρωτας δεν εκβιάζεται. Γίνου άξιός του για να σου δωθεί.Ας διδάξουμε στους νέους ότι ο έρωτας είναι μια σχέση απόλυτης αμοιβαιότητας. Συνδέει 2 πρόσωπα που το καθένα έχει ελεύθερα εκλέξει το άλλο, και είναι πάντοτε πρόθυμο να χαρίζεται στο άλλο, χωρίς ποτέ να συλλογίζεται ή να υπολογίζει την αμοιβή, γιατί έχει την συνείδηση ότι οσαδήποτε κι αν δώσει, προσφέρει λιγότερα απ'όσα παίρνει.
Εαν η ανταπόκριση δεν υπάρχει στην διάθεση και στην πράξη και των 2 προσώπων, δεν μπορεί να γίνει λόγος για έρωτα. Όταν αντιληφθούμε ότι παρά την προσφορά μας δεν συναντούμε ειλικρινή και αμέριστη ανταπόκριση από τον άλλο, τούτο είναι σημάδι φανερό ότι δεν βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, δεν χτυπάμε την πόρτα που θα ανοίξει. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι εάν επιμένουμε, πιέσομε, κάνουμε πιο συστηματικά την πολιορκία μας, θα κατακτήσουμε το είδωλό μας. Η τακτική αυτή ίσως να είναι αποτελεσματική στο επίπεδο της επιθυμίας, όχι και στο επίπεδο του έρωτα.

γ.Όταν κατακτήσετε το μεγάλο αγαθό του έρωτα, μην αναπαυθείτε στις δάφνες σας. Είναι δυσκολότερο ακόμη να το διατηρήσετε. Για να κρατηθείτε στο ύψος της δωρεάς που σας έγινε, θα αγωνιστείτε ανανεώνοντας διαρκώς τους τίτλους των διεκδικήσεών σας. Ο έρωτας μοιάζει με την ελευθερία σε τούτο: ότι είναι προνόμιο που πρέπει διαρκώς να αποδείχνεις στην πράξη ότι το αξίζεις. Για να διατηρηθεί στέρεος ο ερωτικός δεσμός έχει ανάγκη από διαρκώς μεγαλύτερα κεφάλαια τρυφερότητας και στοργής, εμπιστοσύνης και εκτίμησης, αφοσίωσης και θαυμασμού, που να τα καταθέτουν χωρίς φειδώ και τα 2 μέρη. Γιατί ο αληθινός έρωτας είναι ένα αέναο παρόν, όχι παρελθόντος αναμνήσεις. Υπάρχει μόνο ως μια διαρκώς ανανεωνόμενη κατάκτηση. Και κερδίζεται με τις θυσίες που απαιτεί μια νίκη ακριβή. Έτσι δίνεται στον άνθρωπο κάθε είδος ευτυχίας."

(από το βιβλίο "Πρακτική Φιλοσοφία", Ε. Παπανούτσου)


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Τι θα πει αποταύτιση ?

$
0
0

Τι θα πει αποταύτιση? Θα πει να καταλάβω ότι δεν είμαι τα προβλήματά μου. Τα οποία προβλήματα αλλάζουν και θα αλλάζουν. Όμως αντί να ταυτίζομαι με αυτά μπορώ να συνδράμω στην απόδραση του μυαλού μου και να το βοηθήσω να επιστρέψει στο εδώ και τώρα. Όταν ρωτήσεις μία σου σκέψη… η οποία έρχεται έτσι ξαφνικά…. Και η οποία δεν έχει να κάνει με το σήμερα ή με το τώρα σου… «τι θέλει», της δίνεις πρόσβαση να μπει και να συμπράξει με το αυθεντικό σου σήμερα. Όταν της πεις δεν είναι ώρα τώρα για να ασχοληθούμε με αυτό τότε σταδιακά το μυαλό θα αρχίσει να επανέρχεται στην αρχική του μορφή, δηλαδή στο εδώ και τώρα.


Κάθε σκέψη παράταιρη με το σήμερα απλώς είναι μία κίνηση συνήθειας που γίνεται επειδή έτσι έχουμε εκπαιδευτεί. Μία απλή σκέψη που μπορεί να την κάνουμε όλοι μας, ενώ τρώμε για μεσημέρι, είναι «τι θα φάμε αύριο». Αν συνεργαστούμε εκείνη την ώρα με τη σκέψη αυτή παρατείνουμε και σταθεροποιούμε σε μας το μοτίβο του μυαλού μας, να βρίσκεται πάντα εκτός τόπου και χρόνου. Ενώ αν σε αυτή την σκέψη ερώτηση δεν απαντήσουμε με τον τρόπο που το μυαλό μας περιμένει και του πούμε « όταν έρθει το αύριο θα δούμε». Τότε το μυαλό μας αρχίζει να βγαίνει από τον δρόμο του άγχους, το οποίο και αυτό συνεργάζεται με το εκτός τόπου και χρόνου του μυαλού μας.

Οπότε το μυαλό είναι και αυτός ένας μυς. Ο οποίος «σηκώνει» τα βάρη που εμείς το διδάσκουμε. Ένα υπερφορτωμένο μυαλό που «σηκώνει» βάρη που δεν ανήκουν στο τώρα δεν μπορεί να μας δώσει ορθές λύσεις για το τώρα. Δεν μπορεί να μας «επιτρέψει» την ξεκούραση μας για το τώρα μας. Γενικά δεν γίνεται να μας αφήσει να χαρούμε καμία μας στιγμή. Γιατί μονίμως θα μας παραθέτει προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν με τη στιγμή.
Είναι σαν να έχουμε στα χέρια μας σακούλες με ψώνια του σήμερα ( καταστάσεις δηλαδή) και να αρχίσουμε να βάζουμε και σακούλες του αύριο ( καταστάσεις). Οπότε όλο αυτό δεν είναι εύκολο να το σηκώσουμε στην καθημερινότητά μας, όταν «σηκώνουμε» τα βάρη πολλών ημερών και καταστάσεων.
Η διαχείριση των σκέψεων και η διαδικασία να ξεχωρίσω ποιες είναι για σήμερα και ποιες δεν είναι, μπορεί να γίνει από τον κάθε άνθρωπο.
Και η επιλογή να αποταυτίζομαι από αυτές και από τα προβλήματά μου.
Δεν είμαι το πρόβλημά μου. Το πρόβλημα μου είναι έξω από μένα. Και όταν έρθει η ώρα του θα το λύσω.
Καλό είναι να θυμάμαι πως όταν ταυτίζομαι με το πρόβλημά μου, αρχίζω και το σωματοποιώ και τότε το πρόβλημά μου γίνεται μία πηγή ασθένειας.
Όλα τα προβλήματα έρχονται στη ζωή μας είτε το θέλουμε είτε όχι. Το να πάρουμε μία απόσταση και να τα δούμε έξω από εμάς με ηρεμία θα ανοίξουν μπροστά μας λύσεις και οδηγίες που είναι μέσα μας. Γιατί κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του ή έχει αρκετές λύσεις. Αρκεί να μην το ταυτοποιήσω με μένα. Τα προβλήματα ταυτοποιούνται με μας όταν η σκέψη μετατρέπεται σε συναίσθημα. Τα κυριότερα συναισθήματα που φτάνουν το πρόβλημα σε «ταυτίζομαι» είναι ο φόβος- ανασφάλεια, το άγχος και ο θυμός. Αυτά δημιουργούνται όταν εμείς στη στιγμή που βιώνουμε βάλουμε δρώμενα του αύριο και του μετά. Τότε ενεργοποιείται ένας στιγμιαίος πανικός που μου λέει « δεν θα προλάβω», «δεν θα τα καταφέρω» και από εκεί και μετά αρχίζω να χάνω τον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων και τότε «γίνομαι το πρόβλημά μου».

Το να φέρω λοιπόν στην επιφάνεια μόνο τις σκέψεις του σήμερα είναι φιλοσοφία. Και η φιλοσοφία είναι περασμένη μέσα σε κάθε άνθρωπο. Καθώς ο άνθρωπος έχει τον νου που του τον έδωσε ο Θεός για να μπορεί να επεξεργάζεται τις πληροφορίες του σήμερα, του αύριο και του χθες. Και να κάνει την ανάλογη κατανομή.


Δωροθέα


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Καπιταλισμός

$
0
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Καπιταλισμός

1. Από το 1945 μέχρι το 1975 το Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν αυξανόταν κατά 5% ετησίως, με άλλα λόγια ο Παγκόσμιος Καπιταλισμός επεκτεινόταν κατά 5% ετησίως. Ουδέποτε άλλοτε τους προηγούμενους αιώνες είχε επεκταθεί με παρόμοιο ρυθμό – είναι η Χρυσή Εποχή του Καπιταλισμού. Τεράστιος ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος (με τη μορφή εμπορεύματος)!

2. Από το 1975, εδώ και μισό αιώνα σχεδόν, ο παγκόσμιος καπιταλισμός επεκτείνεται με ολοένα και μειωνόμενο ρυθμό. Εάν τις επόμενες δεκαετίες συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, και κατά τη γνώμη μου θα συνεχιστεί, και θα δούμε γιατί, τότε θα αρχίσει μια εποχή παγκόσμιας καπιταλιστικής ύφεσης, θα αρχίσει η συρρίκνωση του καπιταλισμού.

3. Σε ένα πεπερασμένο κόσμο τίποτα δεν μπορεί να επεκτείνεται διαρκώς: όσο πιο πολύ επεκταθεί, τόσο πιο κοντά πλησιάζει ή το σημείο της έναρξης της αντίστροφης διαδικασίας, της διαδικασίας της συρρίκνωσης ή την ίδια την κατάρρευση και την αποσύνθεση: η Φύση βάζει όρια ανυπέρβλητα στον καπιταλισμό. Εάν τα ξεπεράσει, ο καπιταλισμός θα αποσυντεθεί· εάν δεν τα ξεπεράσει, θα συρρικνωθεί.
4. Όταν τα πάντα έχουν γίνει εμπορεύματα, δεν μένει τίποτα πια να γίνει εμπόρευμα – αυτά είναι τα κοινωνικά όρια της επέκτασης του καπιταλισμού. Τότε, βοηθούσης της ανεργίας και της ένδειας, αρχίζει η αποεμπορευματοποίηση που συμβάλλει τα μέγιστα στη συρρίκνωση του καπιταλισμού.

5. Εδώ και μισόν αιώνα δεν υπάρχουν επταετείς, δεκαετείς φάσεις ανόδου, οικονομικής ανάπτυξης, επέκτασης και μικρότερης διάρκειας φάσεις ύφεσης. Αυτό σημαίνει ότι ο καπιταλισμός δεν επεκτείνεται με τον τρόπο που επεκτεινόταν μέχρι το 1975.


6. Όταν ο ρυθμός επέκτασης μειώνεται, οξύνεται ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός – και θα παροξύνεται όσο θα πλησιάζουμε την εποχή της συρρίκνωσης. Μόνο οι λέξεις Κόλαση και Αποκάλυψη είναι ικανές να περιγράψουν τον ανταγωνισμό την εποχή της συρρίκνωσης. Διότι η λέξη ανταγωνισμός είναι ευφημισμός: όπως λέμε το ξύδι γλυκάδι έτσι λέμε και την εξόντωση του αδύνατου ανταγωνισμό.

7. ΟΙ συνδυασμός ανταγωνισμού και ρομποτικής θα αναδείξει την ανεργία ως το σημαντικότερο παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα: ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της παγκόσμιας ανεργίας.

8. Τη συρρίκνωση του καπιταλισμού ακολουθεί κατά πόδας η συρρίκνωση και του Κράτους και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας: αυτά επεκτάθηκαν με την επέκταση του καπιταλισμού και θα συρρικνωθούν με την συρρίκνωσή του.

9. Η αρπαγή με το χρήμα θα παραμερίζεται και τη θέση της θα παίρνει η αρπαγή με τη βία, με τα όπλα. (Πάμπλο Εσκομπάρ: ή λεφτά ή σφαίρες).

10. Καπιταλισμός χωρίς εμπόρευμα δεν μπορεί να υπάρξει· εμπόρευμα όμως χωρίς καπιταλισμό έχει υπάρξει (δουλοκτησία, φεουδαρχία) και μπορεί να υπάρξει και πάλι. Με αναβαθμισμένο το ρόλο της Βίας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η εμπιστοσύνη και άλλα 4 απαραίτητα πράγματα σε μια σχέση

$
0
0
Τα 5 βασικά βήματα που ακολουθούν, αν και μοιάζουν απλά και προφανή ( ωστόσο δεν είναι -στην πράξη αποδεικνύονται δυσκολότερα απ’ότι θα νόμιζε κανείς ) είναι σημαντικό να ακολουθούνται και από τα δύο μέρη ενός ζευγαριού. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ίσως και μόνο η αμοιβαιότητα της προσπάθειας να αρκεί.
outstanding-relationships
Βήμα πρώτο:
Εμπιστευτείτε! Αυτό είναι το βασικότερο, είναι πάνω απ’ όλα.
Αν υποθέσουμε ως αυτονόητη την αγάπη σε ένα ζευγάρι, τότε ο βασικός πυλώνας για να στηριχθεί είναι η εμπιστοσύνη.
Παίρνω εμπιστοσύνη σημαίνει ”αναπνέω”, αφήνομαι, ”λύνομαι”, δεν ντρέπομαι, δεν φοβάμαι, είμαι ο εαυτός μου, νοιώθω ότι είμαι αποδεκτός, είμαι αυθεντικός… Συνθήκες απαραίτητες και ευεργετικές για να αναπτυχθεί μια σχέση απρόσκοπτα και ειλικρινά.
make him happyΒήμα δεύτερο:
Περιορίζω την κριτική (ιδίως για τα λιγότερο σημαντικά ζητήματα).
Δεν μπορούμε ούτε χρειάζεται να αλλάξουμε τον άλλο. Πρέπει να μπορέσουμε να αποδεχτούμε τον άλλον ως έχει
-με τα καλά του και τα κακά του- αλλιώς καλύτερα και για τους δύο να αποχωρήσουμε.
Εξάλλου το ίδιο ισχύει και για τον εαυτό μας: θέλουμε να μας αγαπάνε γι’αυτό που είμαστε κι όχι γι’αυτό που μας θέλουνε, θέλουμε την αγάπη και τον θαυμασμό κι όχι την κριτική και την επίκριση του άλλου.

Βήμα τρίτο:
Δώστε χώρο στις προσωπικές σας ανάγκες.
Με τον καιρό μέσα σε μια σχέση αναδύεται η ανάγκη για προσωπικό χώρο και χρόνο. Κάποιοι φοβούνται να το παραδεκτούν και να το φροντίσουν. Όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι κακό ή απειλητικό σ’αυτό – οπότε ας το απενοχοποιήσουμε, χωρίς να αγωνιούμε ότι έτσι αναιρείται η αγάπη μας για τον άλλον.
Βήμα τέταρτο:
Ζητήστε συγνώμη.
Αντισταθείτε στην εγωιστική παρόρμηση ότι για όλα φταίει ο άλλος. Ποτέ εξάλλου δεν φταίει μόνο ένας.
Κάντε το πρώτο βήμα εσείς διευκολύνοντας την κατάσταση (θα εκπλαγείτε από την ανταπόκριση που θα λάβετε)
HappyRelationshipCoupleΒήμα πέμπτο:
Εκφράστε τα συναισθήματά σας.
Μια καλή κουβέντα, μια αγκαλιά, ένα φιλί, μια έκφραση αγάπης, ένα ”σ’αγαπώ”, είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε την φροντίδα μας και το νοιάξιμο μας για τον άλλον. Ποτέ δεν περισσεύουν και ποτέ δεν είναι αρκετά. Η συναισθηματική ένωση, μαζί με την πνευματική και τη σαρκική, αθροίζουν το νόημα μιας ολοκληρωμένης σχέσης. Και για όσους έχουν την ”ευλογία” σ’αυτήν την συνθήκη προστίθενται και τα παιδιά…
___________
Γιάννης Ξηντάρας Ψυχολόγος
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ιαπωνία: Έντεκα νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από το πέρασμα του τυφώνα Λάιονροκ

$
0
0
imerisia_LARGE_t_1061_44637811_type13031.jpg

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα βόρεια της Ιαπωνίας εξαιτίας του τυφώνα Λάιονροκ (Lionrock), που έχει προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων. 170.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, 10.000 κατοικίες χωρίς ρεύμα
Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και 9 ένοικοι ενός οίκου ευγηρίας, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται μετά το πέρασμα του τυφώνα Λάιονροκ από τη βορειοανατολική ΙαπωνίαΟι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εννέα πτώματα βρέθηκαν μέσα στον οίκο ευγηρίας, στην κοινότητα Ιβαϊζούμι, που κατακλύσθηκε από τα νερά. Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες από αέρος στις οποίες διακρίνεται το μεγάλο κτίριο περιτριγυρισμένο από νερό.
“Ο ποταμός Ομότο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, υπερχείλισε και μετέφερε απορρίμματα, κλαδιά δέντρων και λάσπη στο κτίριο” θάβοντας τους εννέα υπερήλικες που ζούσαν εκεί, εξήγησε ένας υπάλληλος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. “Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τα στοιχεία τους”, είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας της περιφέρειας Ιβάτε, ο Σούκο Σακαμότο.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης στο κτίριο αυτό διέμεναν ηλικιωμένοι που έπασχαν από άνοια. Οι άλλοι 86 ένοικοι του οίκου ευγηρίας και τα μέλη του προσωπικού στεγάζονταν σε άλλο κτίριο. Σε μικρή απόσταση βρέθηκε άλλο ένα πτώμα, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για κάποιον ένοικο του ιδρύματος.

Εξάλλου, μια ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε επίσης νεκρή μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην πόλη Κούτζι της ίδιας επαρχίας.
Ο τυφώνας Λάιονροκ, που συνοδευόταν από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα, έπληξε την Τρίτη τη βορειοανατολική Ιαπωνία,μια περιοχή που είχε ήδη καταστραφεί από το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.Εκτεταμένες πλημμύρες αναφέρθηκαν και στο νησί Χοκάιντο ενώ στη βόρεια Ιαπωνία αγνοούνται τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. Τρία αυτοκίνητα έπεσαν σε ένα ποτάμι όταν γκρεμίστηκε η γέφυρα την οποία διέσχιζαν. Η τύχη των επιβατών τους παραμένει άγνωστη.
“Στην κοινότητα Μιναμιφουράνο οι διασώστες προσπαθούν να απομακρύνουν με ελικόπτερα πολλούς ανθρώπους που έχουν σκαρφαλώσει σε στέγες σπιτιών και σε οροφές αυτοκινήτων” δήλωσε ένας αξιωματούχος του Χοκάιντο.
Ο Λάιονροκ ήταν ο 10ος τυφώνας που πλήττει φέτος την Ασία. Ένας άλλος, ο Μιντούλε, πέρασε την περασμένη εβδομάδα σε μικρή απόσταση από το Τόκιο και κατευθύνθηκε βορειότερα, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους 60.
Είπατε κάτι; Εγκ-λιματική Αλλαγή!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΓΥΜΝΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΕΜΝΟΝ;

$
0
0


Το γυμνόν είναι άσεμνον; Φίλος μου, ποτέ, θεολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής, εισηγήθηκε στον τότε υπουργό Παιδείας την, δια το ασκανδάλιστον ημών των ανδρών, με φουφούλες ένδυσιν των μαθητριών κατά το μάθημα της γυμναστικής. Και ο υπουργός το υιοθέτησε. Το μέτρο μπορεί να μην ήταν άσκοπο, αν περί τούτου μόνο επρόκειτο. Όχι όμως διότι «πάσα σαρξ χόρτος εστί» κτλ. κτλ. Η ηθική του ντυτού δεν θα ’χε εξ αυτού κανένα κέρδος. Αλλά το ειδικό βάρος της φτωχής μου τούτης συντομίας των λόγων δεν είναι αν το ντυμένο ή το γυμνό είναι ηθικότερον το ένα από το άλλο˙ μπορεί να είναι και τα δυο τους ανήθικα ή και τα δυο τους ηθικά – όπερ έδει, βέβαια, δείξαι. Το ειδικό βάρος είναι ότι εξ’ αυτού πρόβαλε το ιδεολογικόν της ρύγχος η απειρία...

Αν και το σχήμα μου ανάστροφο, θα πω ότι σαν, άξαφνα, σπίρτα μες στο σύσκοτο αναφλέγηκαν τότε οι απαρέσκειες για το γυμνό, οι φαρισαϊσμοί μας και οι τυφίες, και πότε – πότε όχι σαν σπίρτο αλλά σαν κανενός Βεζούβιου εκτινάσσονται οι μύδροι της ηθικολογίας του είδους. Διότι «πάσα σαρξ χόρτος εστί και πάσα δόξα της ως άνθος του λειμώνος ξηρανθήσεται». Διότι «ει ερασθείς το κάλλος γυναικί …ουδέ φιλέτησε τοις βλεφάροις της η Εύα. Ψευδής γαρ η χάρις της και μάταιον το κάλλος». Αυτά είναι από τη Βίβλο.

Ακόμα και στην κοιτίδα, εδώ, της αποθέωσης του κάλλους, όπου αντίς άλλης στους δικαστές μαρτυρίας των, οι εταίρες μας πρόβαλλαν – χάρμα τενόντων και μυών – τους μηρούς των, η οπισθοφυλακή αυτή του μεσαίωνα (ίσον: η αντιγυμνική ηθική) ξανάδωσε τότε τις φωτοσβηστικές εξετάσεις της και ξαναπήρε μηδέν. Διότι, σεβαστή η πάσα γνώμη του πάσα, πλην το «την καλύπτραν εγείρειν» για να ακτινοβολήσει ένα κάλλος – ναι, τόσο το γυμνό συμφυές του – είναι ηθικόν ως τα θαύματα και τα μεγάλα γεγονότα του κόσμου. Ποιος θα ’λεγε, λόγου χάριν, την Αφροδίτην ανήθικη, ποιος θα βδελύσσονταν τον γυμνόν Ερμή ως αηδία; Μόνον οι έχοντες διαταραχή των αισθήσεων και σχεδόν όλοι οι δογματόπληκτοι Εγγλέζοι. Ο Χριστός έπιεν από την υδρία της αστράγαλης καλής Σαμαρίτισσας και τον σκούπισαν τα μακρυδάχτυλα χέρια της εκ Μαγδάλων Μαρίας. Διότι το κάλλος είναι ηθικόν, ενώ η ασκήμια ουδέτερον. Ούτε ηθικόν ούτε ανήθικον.

Θα παρείχαμεν επιχειρήματα στον τυχόν αντιφρονούντα αν τον ρωτάγαμε κάτι, αν του λέγαμε, μαθές, σκέφτηκε μήπως ποτέ του τι έκθεσις απορρήτων είναι και μόνον του ανθρώπου το πρόσωπον; Να ’ταν το στήθος μας γυάλινο και να μας φαινόσαν τα σπλάχνα, θα ’ταν πολύ πιο λίγο αδιάκριτο από το να μας βλέπουν κατάμουτρα. Και μόνον το κάλλος δικαιολογεί το γυμνό, καθ’ αυτό το αγιάζει. Τα δε νιάτα ίσον κάλλος. Η ασκήμια, όπως κάθε δυσειδές, κουκουλώνεται. Κάτι ανάλογο με κείνο που ο Κνουτ Χάμσουν το είπε, αυτός, έτσι: «Όταν βλέπω γριές να τρώνε πάστες, μου φαίνεται πως οι πάστες αυτές είναι μουχλιασμένες».

Ενώ και κατά ένα καθολικό συναξάρι, η πανέμορφη ηγουμένισσα και κατόπιν αγία Γερτρούδη τόσον φοβήθηκε εαυτήν ως υποψήφιαν του Παραδείσου, ώστε εδεήθηκε στον Κύριον να μην πέθαινε νέα. «Γριάν», είπε, «Κύριε, ξέρω, θα με στείλεις κατ’ ευθείαν στην Κόλαση». Τώρα, γιατί αντίς του Παράδεισου αυτή ψόφαγε για Κόλαση, δεν είναι εμένα η δουλειά μου. Μόνον, εγώ έχω την τιμήν να σας πω ότι οι Μαορί, μια από τις ομορφότερες ιθαγενείς φυλές της Νέας Ζηλανδίας, απαγορεύουν στους στην μορφή δυσειδείς, δηλαδή γριές, καμπούρες και αλλήθωρες, να γευματίζουν μπροστά τους. Είναι σωστό. Σωστό. Ό,τι λέω είναι … Δηλαδή … Αυτοί οι Μαορί, που λέτε, λέτε να ’χουν διαβάσει τον Χάμσουν;

Και δεν θα σκέπαζε ποτέ γυμνές τις θυγατέρες του ο Λωτ. Όμως αυτές εκάλυψαν, κατά την Βίβλο, τον ολόγυμνον αποκοιμηθέντα πατέρα τους. Όχι βέβαια για το ασκανδάλιστόν τους. Τι λόγος! Αλλά από απέχθειαν στην προβολή της ασκήμιας. Ο πατήρ, ο Λωτ, αποκοιμήθηκε γυμνός, οι δε θυγατέρες του επήγαν και πήραν ένα σκουτί και τον σκεπάσανε, όχι βέβαια για μην σκανδαλιστούν αλλά από την προβολή … – ένας γέρος τώρα … γυμνός τι πατέρας θα ’ταν … Ενώ αυτό δεν θα το ’κανε ο Λωτ, λόγου χάριν˙ το κάλλος είναι ιερό, είναι ηθικό, δεν είναι ανήθικο, δεν έχει μάτια τέτοια, όπως είπε ο παπα – Λεγκομάρι, αν έχετε διαβάσει το Οι θεοί διψούν του Ανατόλ Φρανς: η Αθηναΐδα, ένα κορίτσι παρδαλό, βρέθηκε μ’ έναν παπα, μ’ έναν καλογερόπαπα στην επανάσταση. Καταδιωκόμενος κι αυτός κι αυτή, και χρειάστηκε να γδυθεί τη νύχτα μέσα στην σοφίτα το κορίτσι, να κοιμηθεί, και ντρεπότανε. Και λέει ο παπάς, «Γδύσου, παιδί μου, δεν έχω μάτια, δεν έχω μάτια», δηλαδή τέτοια μάτια. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι.

Το γυμνό ταυτίζεται με το αισχρό και το άσεμνο όχι γιατί είναι γυμνό αλλά γιατί οι αναμεταξύ μας σχέσεις δεν είναι ομαλές. Το γιατί, δεν είναι διόλου αυτουνών ο θυμός. Συγχύζοντας το γυμνό με το άσεμνο, αυτοί εξανίστανται: να ’ναι το κάλλος γυμνό! Αλλά το κάλλος δεν εννοείται κρυμμένο. Ποιος έθεσε τα άγια τοις κυσί ή τον λύχνον υπό το μόδιον; Το ποιητικόν επιφώνημα της δικής μας Σαπφούς «Δέδυκεν α σελλάνα, μέσαι δε νύκτες […] έγω δε μόνα καθεύδω» τι άλλο εκφράζει παρά το λογικώς απαράδεκτον της αφανείας των νιάτων, το αντιφατικό και οξύμωρο της υπό το μόδιον λυχνίας; Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το είχαν θεοποιήσει αυτό. Το άστυ των Αθηνών, το κατείδωλον, έμοιαζε με μέγα δάσος γυμνών. Οι Νύμφες, οι Αφροδίτες, οι Χάριτες, ύψωναν την έκπλαγλόν τους γυμνότητα αναμέσω ασκανδαλίστων πληθών. Οι δε Αθηναίοι, ακόμη και παρουσών των συζύγων τους, ορκίζονταν στις γυμνές χάριτές τους. Δεν θα ’ταν κωμικό να ορκίζονταν σ’ αυτές ως ντυμένες; Τι ανούσιο θα ’ταν! Ντυμένες …

Και μόνον με το λυκόφως του νου τις έντυσαν οι Ρωμαίοι αργότερα, όχι γιατί το γυμνό ήταν τώρα ανήθικο, αλλά γιατί τώρα δεν ήσαν οι ίδιοι ηθικοί. Τους πρωτόπλαστους ο Ιεχωβά τους είχε πλάσει, λέει, γυμνούς. Χρειάστηκε ν’ αμαρτήσουν για να, την γυμνότητά τους, ντραπούν. Μη πλέον ωραίοι ούτε ενάρετοι, χρειάστηκαν εκείνο το φύλλο συκής, το γυρίσαν τώρα και άσεμνο. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί και με μας. Ημαρτημένοι στην ερωτική φυσιολογία μας, σκανδαλισμένοι και σεξουαλικά απωθημένοι, εξώβλητοι δηλαδή του Παραδείσου, ντρεπόμαστε το γυμνό και από το φόβο μας να μη μας βάλει φωτιά.

Είναι αυτό ένα μαρτύριο αμαρτύρητο μ’ όλους εμάς μάρτυρες του, καμιά φορά και αγίους. Προσθέσατε τώρα σ’ αυτά και τα μένεα των γεροντοκορών και των άθυμων με τους εξορκισμούς των του απήγανου, και έχετε όλο το αντιγυμνικόν υλικό της δαιμονολογίας του είδους. Δεν έβαλεν όμως διόλου φωτιά στους δικαστές της η Φρύνη: αποκαλύψαντάς τους την εκθαμβωτική τελειότητα του γυμνού σώματός της, τους έδωσε αισθητικά το ομοούσιο της ομορφιάς και του δικαίου και συνεπώς του ηθικού, και αυτή η μεγάλη εταίρα, να πούμε, τους έδειξε το ποινικόν της μητρώο, ασπίλου λευκότητος.

Διότι η ομορφιά, λέει μια αραβική παροιμία, είναι σαν μια ανοικτή συστατική επιστολή του Θεού προς όλον τον κόσμο. Και μια ινδική, σαν ο ορισμός της ευθείας, δηλαδή η συντομότερη οδός μεταξύ των καρδιών. Η δε των παραμυθιών μας Πεντάμορφη, συνισταμένη υγείας, φόρμας και ήθους, τι άλλο είναι παρά το ευκλείδια γεωμετρημένον του άρτου με τα μαθηματικά αναγωγημένον του ωραίου;

«Όμορφη ’σαι και καλή ’σαι», λέει η λαϊκή παροιμία. Πάλι το ομοούσιον του καλού με το κάλλος, του δε πεντάκις καλού με το πεντάκις του κάλλους. Πεντάμορφη. «Όμορφη ’σαι και καλή ’σαι». Πεντάκαλλη, πεντάμορφη. Πέντε φορές καλή, πέντε φορές ωραία. Διότι κρίμα, απ’ τον φωτοβολώνα αυτόν δεν άναψαν ουδέ κεράκι οι σοφοί μας.

Διότι «Ει ο οφθαλμός σου σκανδαλίζει σε, έκβαλε αυτόν». Απόστολος Παύλος, (μου φαίνεται, αν δεν κάνω λάθος). «Έκβαλε»! Ενώ η λαϊκή μούσα μάς λέει: «Να ’χα όχι δυο μα χίλια δυό, να σε θωρώ, τα μάτια».  
            
«Έκβαλε», ενώ υπάρχουν ψυχαί της ομοταξίας των Μπούρμπουλων, εκ γενετής των τυφλές, που μολαταύτα για μια φορά αποκτούν κι αυτές μάτια: στις μόνον λίγες στιγμές των ερώτων τους. Γιατί τα αποκτούν; Να δουν το κάλλος. Διότι, τι είναι η ομορφιά; Η ερώτηση του τυφλού. Ο Αριστοτέλης το είπε. Να εννοούσε, τάχα, την προβολή των δικών μας αισθήσεων; Ο Τειρεσίας τυφλώθηκε, λέει, ιδώντας γυμνή την Παλλάδα. Τόσον η θεά της εν σοφία αρετής ήταν και ακτινοβόλος στο κάλλος. Η αλληγορία είν’ εξαίσια. Έπρεπε να τη δει και γυμνή, για να φτάσει από το υπερφυές του ποιού έως εις το εκτυφλωτικόν του τέλειου. Διότι που αλλού μπορεί να αναπαύεται ακάλυπτη παρά μόνον στην ομορφιά η αρετή; Μόνον η κακία είναι άσεμνη. Μόνον η κακία που είναι άσεμνη σκεπάζεται, να μην τη δει κανένα μάτι.

«Εχθαρή σου το ιμάτιον, ει το κάλλος εάλαι σε», είπεν ο Μέγας Αλέξανδρος στον ωραίον Ισασπίδη. Ίσον: Θα μισήσεις τα ρούχα σου αν το κάλλος σε αφήσει.
«Περίεργον πράγμα στους άνδρες», αγανακτεί ο Σοπενάουερ, «να εκλαμβάνουν ως αγνότητα την γυναικεία ομορφιά». (Αυτός ήταν μισογύνης, έ;). «Ωραίον πράγμα με τους ανθρώπους», ως έλεγε, «να μην εννοούν χωρίς ομορφιά την αγνότητα»«Η καλλονή», λέει ο […], «είναι θεότης γυμνή»«Η θερμότης δεν χωρίζεται από το πυρ, ούτε από τη γυμνότητα το κάλλος» (ο Ντάντε). «Η ομορφιά», κατά τον Ουάιλντ, «είναι μια μορφή της μεγαλοφυίας, είναι από τα μεγάλα γεγονότα του κόσμου»«Ακτίνα αιωνιότητος» το ’πε το κάλλος το γυμνό κάποιος άλλος. 

Ακόμα και ο μισογύνης ο Νίτσε: «Η ομορφιά», λέει, «είναι η σκοτεινή απόφασις του ενστίκτου».  Του ενστίκτου; Μπορεί. Σκοτεινή όμως όχι. Είναι η πάμφωτη ανατολή της ψυχής, το γυμνόν άνθος της ύλης. Η Μεεχλίνη  Μαγδεμβούργου (13ος αιών), αυτή το ’πε μ’ άλλα λόγια: Ο κύριος λέει στην ψυχή, «Κυρά – ψυχή, μείνε». «Τι να κάμω, κύριε;». «Να γδυθείς». «Κύριε, ντρέπομαι». «Κυρά – ψυχή, τόσον είμαστε ένα και το αυτό δια το πολύ της αγνότητος, που το κάλλος μου ζήτησε να είναι επίσης αγνό». «Κύριε, ιδού εγώ γυμνή ψυχή».

Το κάλλος. Μα που αλλού μπορεί να αναπαύεται αιχμάλωτο το ήθος; Ότι αυτό δεν είναι πειρασμός αλλά ήθος, έστω ως απόδειξις όχι μόνον η γυμνότητα του αλλά και των ειδώλων του το φύλλο. Όχι κατώτερος σε ομορφιά από την Αφροδίτη της Μήλου είναι ο Ερμής του Πραξιτέλους ή το άγαλμα του Απόλλωνα Τοξότη. Τόσο δε η αρχαία καλλιτεχνία μας το εθεώρει αυτό ως ιερόν κτήμα του ανθρώπου, που συμπλέξαντας σε σώμα ένα το γιο της Αφροδίτης και του Ερμή, μας έδωσε μέσα σ’ ένα αμάγαλμα αρρενικού και θήλεος κάλλους – δεν λέω «αρρενωπού» γιατί «αρρενωπού» είναι κατ’ ευθείαν … είναι συνοδόν …  – τον εκτυφλωτικόν Ερμαφρόδιτον. Οι δε αρχαίοι Αιγύπτιοι τη θεά τους Αστάρτη. Υπεράνω όλων αυτών η Γραφή, ο Ιεχωβά και ο Θεός μας, σαν άκρον άωτον του ηθικού και συνεπώς και του κάλλους, έχυσαν μέσα σ’ ένα ομοούσιον και αχώριστο το ουδέτερο γένος των αγγέλων. Όχι, καθώς οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες, σερνικοθήλυκους, αλλά ούτε θηλυκούς ούτε σερνικούς. Μόνον ωραίους και πάγκαλους. Και αυτό τα είπεν όλα. 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ», ΤΕΥΧΟΣ 17, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1991

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ
Ο Γιάννης Σκαρίμπας ήταν Έλληνας λογοτέχνης, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος. 
Γέννηση: 28 Σεπτεμβρίου 1893, Αγία Ευθυμία Φωκίδας
Απεβίωσε: 21 Ιανουαρίου 1984, Χαλκίδα
Βιβλία: To theio tragi

slamachalas

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Το τελευταίο καλοκαίρι της πριγκίπισσας Νταϊάνα

$
0
0


Το καλοκαίρι του 1997, 19 χρόνια πριν, η Νταϊάνα έζησε το τελευταίο της παραμύθι. Το μοναδικό παραμύθι, όπου μια πριγκίπισσα πεθαίνει πριν το τέλος.

ΚΑΛΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΗ

Είναι περίεργο αλλά εκείνο το καλοκαίρι, πριν πεθάνει μες σε ένα κρύο παριζιάνικο τούνελ, είχε ζήσει κι άλλον έναν ''μικρό θάνατο''. Έναν χωρισμό. Ο Πακιστανός καρδιοχειρουργός, Χάσνατ Καν, o άντρας που για χάρη του είχε μάθει να σιδερώνει πουκάμισα, να φοράει κεντητά καφτάνια και να ζεσταίνει έτοιμα γεύματα σε φούρνο μικροκυμάτων της είχε ζητήσει να χωρίσουν. Ο ''Ένας'' - έτσι τον φώναζε - είχε αποδειχτεί πολύ αδύναμος να αντέξει την έκθεση, τη διαφορά της θρησκείας, της κουλτούρας τους, την πίεση των media. Μισός άντρας. Το τέλος της σχέσης τους γράφτηκε, ένα βράδυ, γύρω στα τέλη Ιουνίου του ‘97, σε ένα ''μυστικό''ραντεβού στο Hyde Park.
Το πρώτο ''ελεύθερο''καλοκαίρι
Έτσι λοιπόν, αυτό, ήταν το πρώτο της πραγματικά ''ελεύθερο''καλοκαίρι -το πρώτο και μετά την έκδοση του διαζύγίου της, το πρώτο ως κοινή θνητή. Αλλά η Νταϊάνα πνιγόταν. Εκτός από τον Πολ Μπάρελ, τον μπάτλερ- φύλακα- άγγελο- PR man και ''σωτήρα''της, δεν είχε στενούς φίλους. Δεν εμπιστευόταν κανένα. Είχε καυγαδίσει και με τη μητέρα της, τη Φράνσις Σαντ-Κιντ, που έδινε θυμωμένες, μισομεθυσμένες συνεντεύξεις σε gossip περιοδικά, βρίζοντας τη βασιλική οικογένεια. Οι ''ευνοούμενοί''της έρχονταν κι έφευγαν, ο κύκλος της άλλαζε διαρκώς, το ίδιο και ο αριθμός του κινητού της.
Κάποια στιγμή, σκέφτηκε να ''ξεφύγει''για λίγες μέρες στην Ισπανία, incognito, φορώντας περούκα. Άλλαξε γνώμη όταν οι σύμβουλοί της τής υπέδειξαν διακριτικά, πως, μάλλον θα είχε πρόβλημα με το διαβατήριό της.
Σε τέτοιες, άσχημες περιόδους, η ανασφάλειά της μεγάλωνε, ένιωθε πως την παρακολουθούν, πως την κατασκοπεύουν. Έπαιρνε προφυλάξεις. Δύο φορές, ζήτησε από τον Μπάρελ να ''χτενίσει''τα διαμερίσματά της στο Kensington Palace για κοριούς. Άλλες τόσες, μέντιουμ και ''θεραπευτές''κλήθηκαν να την καθησυχάσουν, να καθαρίσουν το χώρο από την ''κακή''ενέργεια.


Σε ένα γρήγορο ταξίδι στη Ρώμη, ο Αργεντινός φίλος της Ρομπέρτο Ντεβόρικ έγινε μάρτυρας ενός αιφνίδιου βίαιου ξεσπάσματός της, με αφορμή το πορτρέτο του πρίγκιπα Καρόλου, που κρεμόταν στον τοίχο. ''Με μισεί. Στ’αλήθεια με μισεί. Αν εξαφανιζόμουν, θα χαιρόταν''. Κάποια μέρα – εξομολογήθηκε στον Ρομπέρτο – θα την έβρισκαν νεκρή, σκοτωμένη, μετά από κάποιο ''στημένο''τροχαίο.

Στα μάτια τους είμαι μια διαρκής απειλή. Με χρησιμοποιούν μόνο όταν με χρειάζονται, σε επίσημες περιστάσεις και μετά με ρίχνουν πάλι στο σκοτάδι. Δεν θα με σκοτώσουν δηλητηριάζοντάς με, ή σε κανένα μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα, που θα κοστίσει πολλές ζωές. Θα το κάνουν όταν θα ταξιδεύω μόνη, με ένα μικρό αεροπλάνο, με ένα αυτοκίνητο ή με ένα ελικόπτερο.

Απορημένος ο Ντεβόρικ τη ρώτησε, γιατί, αφού ένιωθε έτσι, δεν ταξίδευε με τη συνοδεία σωματοφυλάκων της βασιλικής φρουράς. Αρνήθηκε, κούνησε το κεφάλι της, είπε κάτι αόριστο, πως είχε βαρεθεί να μπερδεύονται όλοι στα πόδια της. ''Ρομπέρτο, είσαι τόσο αφελής. Δεν βλέπεις τι γίνεται; Μου αφαίρεσαν τον τίτλο, σιγά σιγά μου παίρνουν και τα παιδιά. Τώρα πια, εκείνοι με ειδοποιούν για το πότε μπορώ να τα δω''.
''Με ρίχνουν στο σκοτάδι'' - περισσότερο κι από τα αδιάκριτα μάτια, η Νταϊάνα φοβόταν τη σκοτεινή χώρα της μοναξιάς της. Είχε ζήσει εκεί πολλά χρόνια όταν ήταν παιδί κι από τότε το σκοτάδι ήταν πάντα μαζί της, τη βάραινε, σαν μια πέτρα που κουβαλάς διαρκώς στην τσέπη σου. Ο Αύγουστος, όπως και ο Δεκέμβρης, ήταν οι χειρότεροί της μήνες: η εποχή που ο Ουίλιαμ και ο Χάρι ''εξαφανίζονταν''στις βασιλικές επαύλεις και τα εξοχικά, αφήνοντάς την πίσω. Μόνη. 
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εκείνο το καλοκαίρι που η Νταϊάνα είχε χάσει την αγάπη της, ο Κάρολος, ''ξανάβρισκε''δημοσίως τη δική του. Φωτογραφίες του πρίγκιπα και της ερωμένης του Καμίλλα Πάρκερ, πρώην Μπόουλς, φιγουράριζαν διαρκώς στον Τύπο. Το ζευγάρι είχε γιορτάσει στις αρχές Ιουλίου τα πεντηκοστά γενέθλια της Καμίλλα, στο Highgrove, το σπίτι που είχε στεγάσει την ψεύτικη γαμήλια ''ευτυχία''της Νταϊάνα. Ήταν ένα σκληρό χτύπημα, αναίτιας κακίας. Το βράδυ που παρακολούθησε στην τηλεόραση ένα κολακευτικό docudrama για την γυναίκα που της είχε κλέψει τα πάντα – τον άντρα της, τον τίτλο, τη ζωή της –τηλεφώνησε, λαχανιάζοντας στην αστρολόγο της, Ντέμπι Φρανκ: ''Όλη μου η θλίψη, από το παρελθόν, ξαναβγαίνει στην επιφάνεια''της είπε. ''Αισθάνομαι απαίσια… τόσο φοβισμένη…''Η φωνή της, θα 'λεγε η Φρανκ αργότερα, ήταν φωνή ''τρομοκρατημένου παιδιού''.
Βγήκαν, επιβιβάστηκαν σε μια μαύρη Mercedes -πίσω εκείνοι, μπροστά ο οδηγός και ο σωματοφύλακας - τα φλας άστραψαν, ο Χένρι Πολ φώναξε: ''απόψε δεν θα μας πιάσετε''. Η μηχανή μούγκρισε, το αυτοκίνητο ξεχύθηκε μπροστά.
Έπρεπε να φύγει, να φύγει μακριά – αλλά για που; Για λίγο φλέρταρε με την ιδέα του ''αμερικάνικου ονείρου'', μάλιστα τηλεφώνησε στον Τέντι Φορστμαν, χρηματιστή και παλιό φίλο της και του ζήτησε να της βρει ένα σπίτι κοντά στο δικό του, στα Hamptons. Πέντε μέρες αργότερα, του ξανατηλεφώνησε. ''Άκυρο το σχέδιο'', του είπε - οι σωματοφύλακές της την είχαν προειδοποιήσει πως το Long Island παραήταν ''ανοιχτό'', δεν προσέφερε ασφάλεια. Άλλη μια ιδέα για ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη εγκαταλείφθηκε γρήγορα. 
To σημείωμα από τον παλιό φίλο, επιδεικτικά φιλόδοξο μεγιστάνα-ιδιοκτήτη του Ηarrod’s Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, που την καλούσε να την φιλοξενήσει, μαζί με τους γιους της, στη βίλα του στο Saint Tropez ήρθε σχεδόν σαν απάντηση στις προσευχές της. Λίγη χαλαρωτική, χλιδάτη ανεμελιά στη γαλλική Ριβιέρα, σε ένα μέρος όπου θα την φρόντιζαν, θα την κακομάθαιναν, θα την παραχάιδευαν σαν πραγματική βασίλισσα – τι καλύτερο απ’αυτό;
 
Υπήρχε και καλύτερο. Τρεις μέρες, μετά την άφιξή της στη νότια Γαλλία, στην παρέα προστέθηκε – κατ’απαίτηση του πατέρα του – και ο γιος του Mοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. Φριχτά πλούσιος, αθεράπευτα playboy, με αδυναμία στα ακριβά αυτοκίνητα και τις όμορφες γυναίκες- τρόπαια. Γοητευτικός, έξυπνος, αστείος, αβρός, περιποιητικός. Η Νταϊάνα κατάπιε το δόλωμα – μπορεί να μην ήταν ο ''Ένας'', ήταν όμως ένας άντρας που μπορούσε να κολακεύσει τη ματαιοδοξία της. Για τους δυο γιους της, τον Ουίλιαμ στα 15 και τον 12χρονο Χάρι, ο Ντόντι ήταν κάτι σαν χαμογελαστός, καλοδιάθετος Αη Βασίλης μες στο κατακαλόκαιρο: τους φόρτωνε διαρκώς με δώρα. Ό,τι ζητούσαν, το είχαν: εκδρομές με το σκάφος, βόλτες με τα jet ski, ξενύχτια, parties. Δύο βράδια, ο Ντόντι νοίκιασε την πιο glam disco του Saint Tropez για να διασκεδάσει ''ιδιωτικά''με την παρέα του.
To ''ιδιωτικά'', επίσης, σε αυτή την περίπτωση, ακούγεται αστείο. Ο πειρασμός για ένα snapshot της πρώην πριγκίπισσας, να λιάζεται κάπου στη Μεσόγειο φορώντας μόνο το μαγιό της παραήταν δυνατός για τα βρετανικά tabloids που ''αποβιβάστηκαν''μαζικά στην περιοχή, με πλοία, ταχύπλοα, ακόμα κι ελικόπτερα. Η πιθανότητα, ενός Di-Dodi affair άναψε κι’ άλλο τα αίματα, το ''κασέ''μιας hot πόζας του ζευγαριού τινάχτηκε στα ύψη.
Η περίοδος του ''κυνηγιού''άρχισε
Ήταν ένα άγριο κυνήγι, ή μάλλον ένα παράλογο, ανεξέλεγκτο media circus. Οι παπαράτσι τους ακολουθούσαν σε στεριά και θάλασσα, όπου κι αν πήγαιναν έπεφταν πάνω σε κάμερες, έπρεπε να κρύβονται, να παραβγαίνουν με speedboats. H Νταϊάνα χρειάστηκε να παρακαλέσει για λίγη ''ιδιωτικότητα''– το έκανε, ''κλείνοντάς το ματάκι''στους φωτογράφους:

Σας υπόσχομαι πως θα μείνετε κατάπληκτοι με το επόμενο πράγμα που θα κάνω.

Το επόμενο πράγμα που έκανε αμέσως μετά τις διακοπές στο Saint Tropez, ήταν να πετάξει μόνη, στο Παρίσι για ένα ''ήσυχο'' weekend με τον Ντόντι, στο Ritz. Κι αμέσως μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο, στις 7 Αυγούστου, να βγεί από μια limo – υπέρκομψη, ντυμένη με μια στενή μπλε τουαλέτα – και να μπει στο διαμέρισμα του Ντόντι, στο Park Lane, καλεσμένη σε ένα ημι-επίσημο ''δείπνο για δύο''.
Έμεινε, ως τη μία τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, πέταξε στη Βοσνία για να υποστηρίξει τον τελευταίο ''αγαπημένο''της ανθρωπιστικό σκοπό: την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων, την φροντίδα για τα θύματα των ναρκών. Φυσικά, οι περισσότερες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφορούσαν τον Ντόντι. Η πριγκίπισσα αρνήθηκε να απαντήσει, χαμογελούσε όμως πολύ, σαν ξετρελαμένο κοριτσόπουλο που κρύβει κάποιο μυστικό. Στα τέλη Αυγούστου, όταν έφυγε με τον μελαχρινό της beau για κείνη την περιβόητη κρουαζιέρα στη Σαρδηνία δεν υπήρχε πια κανένα μυστικό.
Moιάζει παράξενο το ότι η γυναίκα που αλώνιζε ανέμελα τα παχιά χαλιά των Φαγιέντ, με τα κεφάλια των Φαραώ, ήταν η ίδια που είχε διασχίσει λίγες μέρες πριν, μες σε απόλυτη σιωπή ένα ναρκοπέδιο ή που αγκάλιαζε χήρες στα νεκροταφεία του Σεράγεβο.
 
Όμως η Νταϊάνα ήταν κάπως έτσι: απόλυτα παρούσα, ολοκληρωτικά πιστή σε οτιδήποτε άγγιζε την καρδιά της. Και για την ώρα, αυτό ήταν ο Ντόντι. Ο άντρας που της διέλυε το σκοτάδι, κανακεύοντάς την, λούζοντάς την, με δώρα, χάδια, περιποιήσεις, μικρά κουτάκια από το Bulgari. Όταν το γιοτ του, το Jonikal ''έδεσε''στο Porto Cervo, στη Σαρδηνία και το ζευγάρι πήγε για ψώνια, η Νταϊάνα γύρισε πίσω με μια αγκαλιά κασμιρένια πουλόβερ. Είχε δοκιμάσει ένα, της πήγαινε και ο συνοδός της το είχε αγοράσει σε όλα τα χρώματα.
Την ίδια ώρα, ο ''πόλεμος''των παπαράτσι για το ''χρυσό Di-Dodi κλικ'', εξελισσόταν σε φρενίτιδα. Στο τέλος, ''μεγάλος τυχερός''στάθηκε ο Ιταλός φωτογράφος Mάριο Μπρένα, που κατάφερε να πλησιάσει το γιοτ αρκετά για να τραβήξει με τηλεφακό δυό μακρινές πόζες του ζευγαριού, σε μια θολή αγκαλιά (σ.σ. Αργότερα, θα κυκλοφορούσε η φήμη πως η ίδια η Νταϊάνα είχε ''στήσει''το θέμα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κάνει τον Καν να ζηλέψει. Αλήθεια; Ψέματα; Άγνωστο).
 
Με λίγη δουλειά στο photoshop το θέμα ήταν έτοιμο. Η ''δημοπρασία''των βρετανικών tabloids κράτησε 48 ώρες. ''Νικήτρια''ήταν η Sunday Mirror, πλειοδοτώντας – όπως θρυλείται – με ένα ποσό μαμούθ: 3 εκατομμύρια λίρες. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τη φωτογραφία πρωτοσέλιδο και τον σύντομο, εύγλωττο τίτλο: ''Το Φιλί''. Η Βρετανία σείστηκε, στο Μπάκιγχαμ κάποιοι σούφρωσαν τα χείλη τους με δυσαρέσκεια. Η πριγκίπισσα, η μητέρα του μελλοντικού βασιλιά, αγκαλιά με έναν χυδαία πλούσιο τύπο, έναν ξένο; Χειρότερα - έναν μουσουλμάνο; Απαράδεκτο. Απίθανο. Κάποιος θα έπρεπε να κάνει κάτι γι’αυτό. Και γρήγορα. 
Η τελευταία μέρα
Η τελευταία μέρα της πριγκίπισσας ξημέρωσε στη Μεσόγειο, στις 30 Αυγούστου 1997 – ένα ζεστό, λαμπερό Σάββατο. Η κρουαζιέρα στη Σαρδηνία είχε τελειώσει, το ερωτικό καλοκαίρι ξεμάκραινε. Η Νταϊάνα και ο Ντόντι σκέφτηκαν να το αποχαιρετήσουν θριαμβευτικά με μια τελευταία νύχτα, στην αιώνια πόλη των εραστών. Φως, σαμπάνια, καλό φαγητό. Σωστή απόφαση. Φλας, φωνές, οι πιο αποφασισμένοι paparazzi του κόσμου.
Λάθος απόφαση. Από τη στιγμή που το ιδιωτικό jet του Ντόντι, ρολάρισε στο παρισινό αεροδρόμιο Le Bouget, ένας ''στρατός''φωτογράφων ήταν διαρκώς στο κατόπι τους. Eπίσκεψη στη Windsor Villa – άλλο ένα από τα υπερπολυτελή σπίτια των Φαγιέντ στο δάσος της Βουλώνης – μετά, άφιξη στο Ritz. Κλικ, κλικ. Επίσκεψη στο κοσμηματοπωλείο Repossi’s στην place Vendome – o Ντόντι διάλεξε δύο δαχτυλίδια-βέρες από τη σειρά ''Dis moi oui'' (σ.σ. Πες μου ναι). Κλικ, κλικ. Εξοδος για φαγητό στο μοδάτο Chez Benoit, διαπληκτισμός με τους φωτογράφους, επιστροφή στο Ritz. Κλικ. Κάθε κίνηση, κάθε καρέ άξιζε μια μικρή περιουσία.
Οι τελευταίες τους ώρες, ''γράφτηκαν''κι αυτές στις κάμερες του ξενοδοχείου: έφαγαν στο Espandon, το εστιατόριο με τα δύο αστέρια Michelin του Ritz, (scrambled eggs – μια μάλλον ''αγγλική''επιλογή για δείπνο- και φιλέτο τεμπούρα) αποσύρθηκαν για λίγο στην ''αυτοκρατορική''σουίτα.
''Με μισεί. Στ’αλήθεια με μισεί. Αν εξαφανιζόμουν, θα χαιρόταν''. Κάποια μέρα – εξομολογήθηκε στον Ρομπέρτο – θα την έβρισκαν νεκρή, σκοτωμένη, μετά από κάποιο ''στημένο''τροχαίο.
Γύρω στις 10.30, μια κάμερα τους εντόπισε στον διάδρομο του πρώτου ορόφου να μιλούν με τον σωματοφύλακά Kεζ Γουϊνγκφιλντ – ήταν  η στιγμή που ο Ντόντι άλλαζε σχέδιο ''διαφυγής''κι αποφάσιζε να φύγουν από την πίσω πλευρά του ξενοδοχείου με οδηγό τον υπεύθυνο ασφαλείας της βάρδιας Χένρι Πολ, για να αποφύγουν το σμάρι των φωτογράφων που ''βούιζαν''μπροστά, στην είσοδο.
 
Άλλη μια λάθος απόφαση: ο Πολ δεν ήταν ''εκπαιδευμένος''σε άγρια κυνηγητά αυτοκινήτων. Επιπλέον, εκείνο το βράδυ – πριν κληθεί εσπευσμένα, να αναλάβει υπηρεσία – είχε πιει αρκετά. Μια Mercedes και ένα Range Rover, στάλθηκαν να κάνουν ''παραπλανητικούς''κύκλους γύρω από το ξενοδοχείο.
Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, η Νταϊάνα, φορώντας λευκό παντελόνι και μαύρο μπλέιζερ και ο Ντόντι, με καφέ σακάκι, συνοδεία δύο σωματοφυλάκων μπήκαν στο ασανσέρ υπηρεσίας. Στη διαδρομή λίγων δευτερολέπτων, μέχρι το ισόγειο, η κάμερα του κλειστού κυκλώματος, του Ritz πρόλαβε να καταγράψει το τελευταίο, τρυφερό τους ενσταντανέ.
 
Eκείνος, την έπιασε τρυφερά από τη μέση και την τράβηξε κοντά του, εκείνη έκανε μια γκριμάτσα επίπληξης, ύστερα γέλασε, βάζοντας το χέρι της μπροστά από το στόμα, σαν παιδί. Βγήκαν, επιβιβάστηκαν σε μια μαύρη Mercedes -πίσω εκείνοι, μπροστά ο οδηγός και ο σωματοφύλακας - τα φλας άστραψαν, ο Χένρι Πολ φώναξε: ''απόψε δεν θα μας πιάσετε''. Η μηχανή μούγκρισε, το αυτοκίνητο ξεχύθηκε μπροστά.
Tέσσερα λεπτά αργότερα, στο τούνελ κάτω από την Pont d’Alma, θα ακουγόταν ένας εκκωφαντικός ήχος, σαν μακρόσυρτο ουρλιαχτό, σαν έκρηξη.
© Getty Images / Ideal Image
Ο ερωτικός, θλιμμένος, Αύγουστος της Diana, o τελευταίος της Αύγουστος έφευγε με θόρυβο. Το σκοτάδι, επέστρεφε για τα καλά…
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Σεπτεμβριος 2016

$
0
0


Το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 ο πλανήτης της τύχης, των ευκαιριών, των διευκολύνσεων στιγματίζει το φθινόπωρο με την είσοδο του στο Ζώδιο του Ζυγού (πολύ καλύτερη θέση από την Παρθένο) προσφέροντας τυχερές ευκαιρίες στα ζώδια του αέρα όπως επίσης σ'αυτούς που έχουν πλανήτες στα Ζώδια του αέρα, και κατ'επέκταση σ'όλους τους υπόλοιπους αναλόγως σε πιό κομμάτι της ζωής τους θα λειτουργήσει θετικά. Γιατί πάντα μία όψη του Δία με οποιονδήποτε πλανήτη πλανήτη του Ζωδιακού δεν λειτουργεί ποτέ αρνητικά, ίσως κάποιες φορές <υπερβολικά> αλλά όχι εχθρικά_

Την 1η Σεπτεμβρίου έχουμε την ολική έκλειψη Ηλίου στο Ζώδιο της Παρθένου, που θα επηρεάσει τους Παρθένους που έχουν τον Ηλιο τους στο πρώτο δεκαήμερο του Ζωδίου αφού η έκλειψη γίνεται στήν 9η μοίρα της Παρθένου. Θα φέρει θυμό, εκνευρισμό, απαισιοδοξία και ψυχική σύγχυση που θα διαρκέσουν μόνο αυτήν την ημέρα_


Στίς 10 του μήνα επαναλαμβάνεται το τετράγωνο Κρόνου-Ποσειδώνα. Μέχρι λοιπόν τις 16 του μήνα μήν πάρετε σοβαρές αποφάσεις ζωής, αποφύγετε σοβαρές συμφωνίες και μην πιστεύετε ότι βλέπετε και ακούτε. Προσοχή στα φάρμακα, το αλκοόλ, τις χειρουργικές επεμβάσεις με αναισθησία. Μετά τις 20 ο Σεπτέμβριος μας αποχαιρετά με μία νότα αισιοδοξίας αφού στις 26 του μήνα έχουμε μία υπέροχη σύνοδο Ηλιου-Δία που υπόσχεται καλύτερες ημέρες, για όλους μας, αλλά ειδικότερα για τους Ζυγούς που η 26 του μήνα είναι < η τυχερή τους μέρα > 



Κριοί: Μία πετυχημένη συνεργασία -συμφωνία, ένας γάμος , ένας καλός φίλος ή φίλη.
Ταύροι: Τύχη σε θέμα υγείας -εργασίας, όσοι είσαστε άνεργοι βρίσκετε μία καλή δουλειά.
Δίδυμοι: Οσοι έχετε τον ήλιο σας έως την 5η μοίρα του Ζωδίου απρόσμενα καλά θαρθούν για εσάς.
Καρκίνοι: Θέματα ακίνητης περιουσίας, σπιτιού ή μίας ιδιωτικής επιχείρησης ή μία δουλειά με καλές προοπτικές στο μέλλον ή η απόκτηση ενός όμορφου σπιτιού, ή η απόκτηση ενός παιδιού είναι τα τυχερά σας <σημεία>.
Λέοντες: Επιτυχία στον ιδιωτικό, οικογενειακό και ερωτικό περίγυρο είναι τα θετικά αυτής της περιοδου.
Παρθένοι: Οικονομικές ευκαιρίες, τύχη στην πορεία μίας σχέσης που θα σας προσφέρει ανακούφιση και σιγουριά.
Ζυγοί: Κερδίσατε το Λαχείο_ Φροντίστε να το εξαργυρώσετε με τον καλύτερο τρόπο για τα επόμενα 5 χρόνια της ζωής σας.
Σκορπιοί: Ηθικές απολαβές σας προσφέρει αυτή η περίοδος και ίσως μια < δικαίωση > για τις προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων.
Τοξότες: Αξιολογείστε προσεκτικά τις προσφορές είτε εργασιακές, είτε αισθηματικές, κρατώντας πάντα μία επιφύλαξη για όλους και για όλα. Επιτυχία στον κοινωνικό και φιλικό περίγυρο με την βοήθεια κάποιου σημαντικού προσώπου.
Αιγόκεροι : Η περίοδος αυτή θα σας δώσει την ευκαιρία να < φανείται > και να αξιοποιήσετε τα ταλέντα σας, πολλές φορές και με οικονομικό κέρδος.
Υδροχόοι: Εύνοια σε ότι έχει σχέση με ξένους -εξωτερικό, ανώτερες σπουδές, πτυχεία, ή δικαστικές αποφάσεις καθώς και ταξίδια στο εξωτερικό.
Ιχθύες: Κέρδη από λαχεία, τυχερά παιχνίδια, αποζημιώσεις, κληρονομιές υπόσχεται γενικά αυτή η χρονιά και όχι μόνο αυτός ο μήνας.
Μήν ξεχνατε ! Ολες και Ολοι σας_ ελέγχετε πρώτα το έδαφος και μετά περπατήστε το_ Χρησιμοποιείτε αυτή την εποχή μόνο τη Λογική.




Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Άρνηση για το σχολείο

$
0
0
Άρνηση για το σχολείο


Δώρα Παπαγεωργίου, Κλινική Ψυχολόγος

Συχνά τα παιδιά, όταν πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο, αρχίζουν, μετά τις πρώτες μέρες, να εμφανίζουν μια έντονη άρνηση ειδικά για το σχολείο.
Εύλογα, οι γονείς συχνά προβληματίζονται και πολλές φορές δεν ξέρουν τι να κάνουν. Κάποιες φορές μάλιστα θυμώνουν μ’ αυτή τη συμπεριφορά του παιδιού, χωρίς βέβαια ο θυμός να φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η άρνηση για το σχολείο μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία ήδη φοιτούν στο σχολείο.

Πώς εκδηλώνεται η άρνηση για το σχολείο
Συνήθως, η άρνηση για το σχολείο στις μικρές ηλικίες εκδηλώνεται με κλάμα, εμετούς, παράπονα για πόνο στην κοιλιά ή στο στομάχι. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να διαπιστωθεί ότι το παιδί αρχίζει να βρέχεται το βράδυ, να έχει μωρουδίστικες συμπεριφορές και να προσκολλάται στη μητέρα ή σε κάποιο άλλο ενήλικο πρόσωπο του συγγενικού περιβάλλοντος, π.χ. στη γιαγιά.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες το παιδί παραπονιέται για πονοκέφαλο ή ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, δεν κοιμάται ή δεν τρέφεται καλά (μειώνει το φαγητό του ή τρώει σε μεγάλες ποσότητες λιχουδιές) ή ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να είναι θλιμμένο.
Σε άλλες περιπτώσεις το παιδί αναφέρει ότι οι συμμαθητές του το κοροϊδεύουν ή ότι δεν το δέχονται στην παρέα τους. Μπορεί επίσης να το ακούσουμε να λέει ότι ο δάσκαλος είναι πολύ αυστηρός, στοιχείο που δυνατόν να μη συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά να είναι απλά η εντύπωση του παιδιού.

Πιθανοί λόγοι άρνησης για το σχολείο

Σε μικρές ηλικίες η άρνηση για το σχολείο οφείλεται συνήθως στο γεγονός ότι τα παιδιά δε θέλουν να αποχωριστούν τη μητέρα τους ή το φροντιστή τους. Το άγνωστο τα φοβίζει, γι’ αυτό και προτιμούν την ασφάλεια του σπιτιού τους.
Πρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις η άρνηση του σχολείου οφείλεται στη δυσκολία κάποιου
από τους γονείς, ιδιαίτερα της μητέρας, να αποχωριστούν το παιδί τους.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες οι πιο πιθανοί λόγοι που συνήθως οδηγούν σε μια τέτοια άρνηση είναι:
  • άγχος,
  • φόβος αποτυχίας,
  • υψηλές προσδοκίες των γονέων, υψηλές προσδοκίες του δασκάλου,
  • σοβαρά προβλήματα μεταξύ των δύο γονέων, σοβαρό πρόβλημα υγείας στην οικογένεια, πρόβλημα υγείας στο παιδί - αναπηρία, αλλαγή δασκάλου,
  • αποχωρισμός από ένα γονιό.

Οδηγός για γονείς
Οι γονείς δεν πρέπει να θυμώνουν στα παιδιά τους, ιδιαίτερα αν αυτά είναι μικρής ηλικίας. Αντίθετα, οφείλουν να τους δείχνουν κατανόηση. Με σταθερότητα και υπομονή να τα παίρνουν στο σχολείο, να μένουν για λίγο μαζί τους στην αυλή και μετά να φεύγουν, αφού πρώτα τα ενθαρρύνουν να συνεχίσουν.
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η στάση του εκπαιδευτικού σε σχέση κυρίως με την ένταξη του παιδιού στην ομάδα.

Με τη σειρά τους οι γονείς μπορούν να το βοηθήσουν, στην έκταση που είναι πρακτικά εφικτό, να γνωρίσει παιδιά της ομάδας του. Μπορούν, για παράδειγμα, να καλούν κάποια από αυτά τα παιδιά στο σπίτι ή να διευθετούν, σε συνεννόηση με άλλους γονείς, κοινές εξόδους στο πάρκο. Το παιχνίδι θα βοηθήσει σίγουρα το παιδί να νιώσει πιο άνετα με τα άλλα παιδιά, στοιχείο που θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί στο σχολικό πλαίσιο.
Γενικά, είναι ιδιαίτερα σημαντική η στάση των γονιών. Δεν πρέπει να φοβούνται την άρνηση του σχολείου ούτε να αρχίσουν να ρίχνουν την ευθύνη σε άλλους. Χρειάζεται πάντα σταθερότητα και κατανόηση χωρίς όμως υπερβολές. Όταν διαπιστώσουν ότι οι συμπεριφορές του παιδιού είναι υπερβολικές, μπορούν να τις αποδυναμώσουν με τη δική τους στάση.
Όσον αφορά τη σχέση των γονέων με τα παιδιά τους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, θα ήταν καλό να κουβεντιάζουν με αυτά, να συζητούν τους λόγους που τα κρατούν μακριά από το σχολείο. Πρέπει να έχουν κατά νουν ότι η τεμπελιά και η αδιαφορία συνήθως δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτούς τους λόγους.

Ιδιαίτερα προσέξτε τα πιο κάτω:
  • Δεν αλλάζουμε το σχολείο του παιδιού. Αν αλλάξουμε σχολείο, η άρνηση θα εξακολουθήσει να εκδηλώνεται και στο νέο σχολείο.
  • Προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους πραγματικούς λόγους που το κρατούν μακριά από το σχολείο.
  • Στόχος μας είναι να επιστρέψει και να παραμείνει στο χώρο του σχολείου.
  • Η επίδοση είναι ένα θέμα που  πρέπει να το δούμε πολύ αργότερα.
  • Στις περιπτώσεις που οι προσπάθειες μας αποτύχουν, τότε ζητούμε έγκαιρα βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

$
0
0


Τι σας έφερε εδώ; Γιατί την συγκεκριμένη στιγμή, κι ενώ θα μπορούσατε να είστε οπουδήποτε και να κάνετε οτιδήποτε βρεθήκατε να διαβάζετε αυτό το άρθρο; Είναι πιθανόν να είδατε την εικόνα και να είχε κάποιο νόημα για σας. Βλέπετε τον αριθμό 11:11; Σας κεντρίζει το μυαλό και πολλές φορές δημιουργεί μια παράξενη και υπέροχη σύγχυση; Αγωνίζεστε να καταλάβετε το νόημα του; Μην ανησυχείτε. Σας καταλαβαίνω απόλυτα, και ελπίζω το άρθρο αυτό να σας δώσει μια ανακούφιση…
Το άρθρο αυτό δεν πρόκειται να ασχοληθεί μόνον με την αριθμολογία, αυτή αποτελεί μόνον ένα μικρό μέρος του μυστηριώδους κόσμου της συγχρονικότητας. Θα προσπαθήσω να δώσω ένα είδος νοήματος σε κάτι που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε μόνον με την απλή λογική, και κάτι που πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν κατανοώ πλήρως. Αλλά πιστεύω ότι η συγχρονικότητα δεν λειτουργεί σε αυτό το επίπεδο. Γνωρίζω ότι είναι σημαντική, γνωρίζω ότι μετά από αυτήν μπορεί να ακολουθούν σημαντικά πράγματα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου κατανοητό από το νου.
Τι είναι η Συγχρονικότητα;
Η συγχρονικότητα είναι μια σειρά γεγονότων που συμπίπτουν το ένα με το άλλο, και έχουν σπουδαίο νόημα όταν συνδέονται το ένα με το άλλο. Τα γεγονότα αυτά, επιφανειακά μοιάζουν να είναι απλή τύχη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση.
Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι: Θέλετε να κυνηγήσετε την δουλειά που ονειρεύεστε και προσπαθείτε να βρείτε μια δικαιολογία να μην το κάνετε και για κάθε δικαιολογία που βρίσκετε φαίνεται με έναν μαγικό τρόπο να βρίσκετε και την λύση μπροστά σας. Ή παρευρίσκεστε σε μια εκδήλωση που συνήθως αποφεύγετε, γιατί κάθε φορά που ανοίγετε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, ή μιλάτε με κάποιον ακούτε συνέχεια γι’ αυτό. Κατόπιν, και σαν αποτέλεσμα της παρουσίας σας σε εκείνη την εκδήλωση συναντάτε κάποιον σημαντικό, όπως έναν σύντροφο, έναν συνέταιρο σε επιχείρηση, ή έναν μελλοντικό φίλο.

Ένα ακραίο παράδειγμα από την δική μου ζωή είναι όταν σκεφτόμουν να εγκαταλείψω το πάθος μου για το γράψιμο και την διάδοση πληροφοριών σχετικά με την πνευματικότητα και την ανάπτυξη, λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που μου προκαλούσε. Συνδέθηκα στο ίντερνετ, έψαξα για μερικές δουλειές και ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω, όταν εκείνο το βράδυ έπεσα για ύπνο και είπα, «Αν πρόκειται να μου δώσεις ένα σημάδι, τώρα είναι η σωστή στιγμή». Την επομένη μέρα έλαβα μια επιταγή από ένα μέλος της οικογένειας που διόρθωσε το πρόβλημα.
Οι συγχρονικότητες διαφέρουν από την σύμπτωση, μια σύμπτωση θα μπορούσε να είναι να φταρνιστείτε την ίδια στιγμή που σκάει ένα πυροτέχνημα. Μπορεί να είναι λίγο παράξενο που συμβαίνει, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα.

Είδη Συγχρονικότητας

Προφητική: Αυτή είναι όταν βλέπετε, σκέφτεστε, ή κάνετε κάτι που συνδέεται με ένα αποτέλεσμα. Κλασσικό παράδειγμα είναι όταν σκέφτεστε κάποιον και αυτός σας τηλεφωνεί.
Καθοδηγητική:Όταν όλα τα σημάδια σας οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ίσως να σκέφτεστε να εγκαταλείψετε την καριέρα σας στην μουσική επειδή δεν υπάρχει δουλειά, και ενώ είστε έτοιμος να το κάνετε, λαβαίνετε ένα τηλεφώνημα από κάποιον που θέλει να σας κλείσει για μια δουλειά.
Στοχαστική: Όταν αναγκάζεστε να ξανασκεφτείτε εξ αιτίας ενός συγχρονιστικού γεγονότος. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι όταν αποφασίζετε να ακυρώσετε την συνδρομή σας στο γυμναστήριο και μόλις είστε έτοιμος να το κάνετε λαβαίνετε ένα e-mail σχετικά με τα οφέλη της άσκησης, που σας κάνει να ξανασκεφτείτε αν έχετε πάρει την σωστή απόφαση ή όχι.
Δοκιμαστική:Όταν η συγχρονικότητα δοκιμάζει το εγώ σας. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι, αν έχετε μία εξάρτηση από το φαγητό και λατρεύετε το τηγανιτό κοτόπουλο, ενώ σκέφτεστε αυτήν τη εξάρτηση βλέπετε μια διαφήμιση για τηγανιτό κοτόπουλο στην τηλεόραση. Η ικανότητα σας να αντέξετε τον πειρασμό δοκιμάζεται. Να είστε δυνατός. Μην το κάνετε!!!!
Συγχρονικότητες Συμβαίνουν Πάντα
Ένα πράγμα που έχω παρατηρήσει είναι ότι πάντοτε υπήρχαν συγχρονικότητες στη ζωή μου, ίσως όχι στην ποσότητα που συμβαίνουν τώρα, αλλά ήταν πάντα εκεί. Δουλειά σας είναι να ακολουθήσετε τα συγχρονιστικά γεγονότα. Η μαγεία βρίσκεται στο ότι όσο περισσότερο τα ακολουθείτε, τόσο περισσότερο αυτά συμβαίνουν.
Μην ψάχνετε για κάτι που δεν υπάρχει, αλλά μάθετε να αναγνωρίζετε όταν κάτι είναι μπροστά σας. Αν η τέλεια σχέση φαίνεται ότι πέφτει από τον ουρανό την τέλεια στιγμή, κι εσείς αποφασίσετε να μην την κυνηγήσετε, τότε βλέπετε τις συγχρονικότητες, αλλά δεν τις ακολουθείτε.
Όταν αρχίσετε να ζείτε αυτά τα συγχρονιστικά γεγονότα θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τα μικρά κοσμικά σημάδια, όπως το 11:11, ή στην περίπτωση μου 33, βλέπω τον αριθμό αυτό παντού και μόνον όταν έκανα μια μικρή έρευνα ανακάλυψα την πνευματική του σημασία.
Η Συγχρονικότητα Στη Ζωή σας.
Αναλογιστείτε κάθε σημαντικό γεγονός στη ζωή σας, είμαι βέβαιος ότι είναι γεμάτη από συγχρονικότητα. Και συνήθως όσο μεγαλύτερο το γεγονός στη ζωή τόσο περισσότερες είναι οι συγχρονικότητες που συμπίπτουν με αυτό.
Λίγο καιρό πριν προσπαθούσα να αποκτήσω πρόσβαση σε μεγαλύτερο κοινό. Τα γεγονότα αυτά με οδήγησαν να μπορέσω να εργαστώ με την Θεωρία της Αλήθειας:
Συγχρονικότητα Νο1: Είχα μία λίστα με περίπου 30 blog για τα οποία ήθελα να γράψω, και από την λίστα αυτή έστειλα το άρθρο μου: «6 Ιδέες Για Μια Εκπαιδευτική Επανάσταση» στο Θεωρία της Αλήθειας.
Συγχρονικότητα Νο2: Ο ιδιοκτήτης του Θεωρία της Αλήθειας εργάζονταν σε ένα εκπαιδευτικό website, έτσι πρόσεξε το άρθρο.
Συγχρονικότητα Νο3:Από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου στο οποίο θα μπορούσε να μένει, έμενε 5 μόνον λεπτά μακριά από το σπίτι μου.
Συγχρονικότητα Νο4:Αποφασίσαμε να συναντηθούμε και αποδείχτηκε ότι λίγο-πολύ εκπέμπαμε στο ίδιο μήκος κύματος και ότι χρειαζόταν κάποιον να γράφει για την Θεωρία της Αλήθειας.
Αν κάποιο από τα γεγονότα αυτά δεν είχε συμβεί, εγώ δεν θα ήμουν εδώ να γράφω αυτό το άρθρο. Αλλά όλα συνέβησαν, και τώρα είμαι εδώ.

Ποιο Είναι Το Νόημα Της Συγχρονικότητας;

Η συγχρονικότητα εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Μπορεί να αποτελεί μια υπενθύμιση ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο, μπορεί να σας καθοδηγεί, μερικές φορές μπορεί να σας δοκιμάζει, κάποιες φορές θα σας οδηγήσει στο να κάνετε σημαντικές σχέσεις, και κάποιες φορές είναι απλά εκεί για σας, για να κάνετε μια παύση και να είστε παρών!
Του Luke Miller


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Άνθρωπος – Εγκέφαλος: Η εξέλιξη της ευφυΐας του Ανθρώπου σχετίζεται με την αύξηση παροχής αίματος προς τον εγκέφαλο

$
0
0
20160831_brains-blood-flow300x340
Μελέτη στην οποία επικεφαλής είναι το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, ανατρέπει τη θεωρία ότι η εξέλιξη της ανθρώπινης ευφυΐας απλά συσχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου και υποστηρίζει ότι αυτή μάλλον συνδέεται στενότερα με την παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο. Η διεθνής συνεργασία μεταξύ Αυστραλίας και Νότιας Αφρικής έδειξε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε για να γίνει όχι μόνο μεγαλύτερος, αλλά περισσότερο από ότι πιστεύονταν προηγουμένως ενεργητικά δαπανηρός και «διψασμένος» για αίμα.
Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε πώς άλλαζε κατά τη διάρκεια του χρόνου η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο των προγόνων των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας το μέγεθος δυο οπών στη βάση του κρανίου που επιτρέπουν τις αρτηρίες να περνούν προς τον εγκέφαλο. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό της Royal Society, Open Science, επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθήσουν την αύξηση στην ανθρώπινης ευφυΐας κατά τον εξελικτικό χρόνο.
«Το μέγεθος του εγκεφάλου έχει αυξηθεί περίπου 350% κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπου, αλλά βρήκαμε ότι η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο αυξήθηκε στο εκπληκτικό 600%», είπε ο επικεφαλής της μελέτης ομότιμος καθηγητής Roger Seymour, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. «Πιστεύουμε ότι αυτό σχετίζεται με τις ανάγκες του εγκεφάλου για να ικανοποιηθούν οι αυξανόμενες ενεργητικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, που επέτρεψαν την ανάπτυξη της σύνθετης σκέψης και τη μάθηση. Για να επιτραπεί ο εγκέφαλός μας να είναι τόσο ευφυής, πρέπει να τροφοδοτείται σταθερά με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από το αίμα. Όσο περισσότερο μεταβολικά ενεργός είναι ο εγκέφαλος, τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεται και έτσι η τροφοδοσία των αρτηριών είναι μεγαλύτερη. Οι οπές στα απολιθωμένα κρανία είναι ακριβείς εκτιμητές του μεγέθους των αρτηριών».

20160831_brain-and-blood-flow560
«Αρχαία απολιθώματα κρανίων από την Αφρική αποκαλύπτουν οπές από όπου πέρναγαν οι αρτηρίες που τροφοδοτούσαν τον εγκέφαλο», είπε ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Dr Edward Snelling, του Πανεπιστημίου του Witwatersrand. «Το μέγεθος αυτών των οπών δείχνει πως η ροή αίματος αυξήθηκε από τον πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια Αυστραλοπίθηκο μέχρι τον σύγχρονο άνθρωπο. Η ένταση της δραστηριότητας του εγκεφάλου, μέχρι τώρα, πιστεύονταν ότι χάνονταν με το θάνατο των προγόνων μας».
«Κατά την εξέλιξη, η πρόοδος της λειτουργίας του εγκεφάλου μας φαίνεται να σχετίζεται με τον πολύ χρόνο που μας χρειάζεται για να υπερβούμε την παιδική ηλικία. Συνδέεται, επίσης, με την συνεργασία της οικογένειας στο κυνήγι, την υπεράσπιση του εδάφους και τη φροντίδα των νέων μας», υποστηρίζει η Vanya Bosiocic, συγγραφέας επίσης της μελέτης, που είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Νότια Αφρική και να εργαστεί στην αρχαιότερη συλλογή κρανίων ανθρωπιδών συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα ανακαλυφθέντος Homo naledi. «Η εμφάνιση αυτών των χαρακτηριστικών φαίνεται να ακολουθεί πολύ καλά την αύξηση των αναγκών του εγκεφάλου για αίμα και ενέργεια».
Περισσότερα στη μελέτη (ελεύθερη): Fossil skulls reveal that blood flow rate to the brain increased faster than brain volume during human evolution. Royal Society Open Science
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Κλείστε μέσα σας την ενέργεια του Σεπτέμβρη

$
0
0
september, woman, grapes


της Μαρίας Γκέκα
Σεπτέμβρης: διακοπές τέλος! Και τώρα, επιστρέφοντας ξανά στο σπίτι και στη ρουτίνα της δουλειάς, χρειάζεται να ξαναβρούμε τους καθημερινούς ρυθμούς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε δυναμικά και με θετική ενέργεια το χειμώνα που έρχεται.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το σώμα μας «εκρήγνυται» από ενέργεια, καθώς κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού παράγονται πολλές τοξίνες. Η όλη υπόθεση των διακοπών, ο προγραμματισμός, η προετοιμασία, το ταξίδι, η ψυχολογική και σωματική φόρτιση προσθέτουν άγχος και πολλές φορές μάς εξουθενώνουν σωματικά. Έτσι, όταν επιστρέφουμε σπίτι έχουμε καταναλώσει και τις τελευταίες δυνάμεις που σοφά αποταμιεύει πάντα ο οργανισμός μας. Γι’ αυτό, τώρα το Σεπτέμβρη είναι η ιδανική περίοδος για να κάνουμε μια καινούρια αρχή.
Για μας τους Έλληνες, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας ξεχωριστά, το καλοκαίρι είναι η πιο ξένοιαστη εποχή. Το υπέροχο φως, ο λαμπερός ήλιος, η θάλασσα, μάς βοηθούν να «ξεχαστούμε», να ζήσουμε λίγο ανέμελα, να πάρουμε ανάσες ευεξίας. Τώρα, όμως, με την επιστροφή στην πόλη, πρέπει να περάσουμε από την ανάπαυση των διακοπών στη δύσκολη καθημερινότητα ξαναβρίσκοντας τους παλιούς μας βιολογικούς ρυθμούς.
Όμως, αυτό το απότομο “πέρασμα” αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την υγεία μας. Έναν κίνδυνο που πολλοί ψυχολόγοι ερευνητές αποκαλούν «άγχος της επιστροφής», γιατί ο μεταβολισμός μας περνά από τη φάση της απόλυτης ανάπαυσης σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης. Αυτό το σωματικό και ψυχολογικό σοκ παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα που θα είναι καλό να μην τα αγνοήσετε.
Σε επίπεδο ψυχικής κόπωσης: προβλήματα μνήμης, αϋπνία και, κάποιες φορές, άγχος και κατάθλιψη.
Σε σωματικό επίπεδο: δυσκολία στην πέψη, δυσκοιλιότητα, κρυολογήματα, βρογχίτιδα και γενικότερα υποτροπή και επιδείνωση των αλλεργικών και δερματολογικών παθήσεων.
Τι να κάνουμε;

Βήμα 1: Αποτοξίνωση

Η πείρα και η σοφία της ολιστικής ιατρικής μάς διδάσκουν πως για να βάλουμε ξανά σε κίνηση τον οργανισμό μας πρέπει πρώτα να τον καθαρίσουμε. Οι ειδικοί συμφωνούν και επισημαίνουν πως, αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν ενισχυθεί, κινδυνεύουμε να περάσουμε έναν άσχημο χειμώνα…
Ο Σεπτέμβρης λοιπόν, είναι ο ιδανικός μήνας για να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας, αρχίζοντας από μια αποτοξίνωση που θα βασίζεται στην αποχή από το κρέας και ταυτόχρονα στην κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων. Σύμφωνα με τον Jeremy Rifkin, σπουδαίο Αμερικανό διαιτολόγο, το κρέας είναι από όλες τις ουσίες εκείνη που μας γεμίζει με τις περισσότερες τοξίνες, “σκουριές”, όπως τις ονομάζει. Μια ιδανική αποτοξίνωση θα ήταν να αποκλείσουμε το κρέας από τη διατροφή μας για ένα μήνα, αλλά αν αυτό φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, τουλάχιστον 15 μέρες είναι απαραίτητο.

1. Ρυθμίστε το πεπτικό σας σύστημα

Δαμάσκηνα κάθε πρωί

Ο χυμός τους, αν τον πίνετε νηστικοί κάθε πρωί, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμη, για να αρχίσετε καλά τη μέρα σας προτιμήστε μια πλούσια σε ενέργεια φρουτοσαλάτα.

Η φρουτοσαλάτα του μήνα

Υλικά: 3 δαμάσκηνα, 2 σύκα, 1 μικρό τσαμπί σταφύλι, ψίχα καρυδιού από 5 καρύδια. Δεδομένης της υψηλής ποσότητας σακχάρων που περιέχουν τα φρούτα, μην προσθέσετε καμιά γλυκαντική ουσία.
Καταναλώστε τη φρουτοσαλάτα ως πρωινό τρεις φορές την εβδομάδα. Θα σας προσφέρει μεγάλη ενέργεια και δύναμη. Για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, μπορείτε να τη συνοδέψετε ή να την ανακατέψετε με γιαούρτι.

mushroom-zucchiniΤα λαχανικά κατά της κατακράτησης

Για να ξαναπάρετε τα υγρά που χάσατε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αλλά και για να μειώσετε την κατακράτηση από τους ιστούς, ετοιμάστε μια σάλτσα που βασίζεται αποκλειστικά σε λαχανικά πλούσια σε νερό.
Σωτάρετε σε μια κουταλιά λάδι ένα πράσο, 1-2 μελιτζάνες, κολοκυθάκια και φρέσκα μανιτάρια. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να βράσουν με τα υγρά τους. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με ζυμαρικά της αρεσκείας σας.

2. Νεφρά, ήπαρ και δέρμα: πρωταγωνιστές στην αποτοξίνωση

Πράγματι, αυτά είναι τα όργανα που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας, χωρίς βέβαια, να ξεχνάμε και το πεπτικό μας σύστημα που παίζει βασικό ρόλο στην αποβολή των τροφικών τοξινών.

Νεφρά

Κυστίτιδες και δυσκολίες στη διούρηση: είναι συμπτώματα που συχνά αντιμετωπίζουμε μετά το τέλος των διακοπών. Παράγοντες που συμμετέχουν είναι η υγρασία και η ηλιακή ενέργεια που είναι ακόμη έντονη.
Τα νεφρά πραγματοποιούν μια εργασία σιωπηλή αλλά ιδιαίτερα σημαντική διαμέσου της οποίας αποβάλλονται πολλές άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού που, αν συσσωρευτούν, μειώνουν την καλή οξυγόνωση των ιστών. Η νεφρική κόπωση εξαιτίας της κατακράτησης των τοξινών, των αλάτων ή των μολύνσεων δημιουργεί μια γενική κόπωση και χρειάζεται χρόνος αλλά και αλλαγή στον τρόπο διατροφής για να την ξεπεράσουμε.
Η καλή διούρηση συμβάλλει στην αποβολή της «σκουριάς», όλων των αποβλήτων του μεταβολισμού και, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, μάς βοηθά στην επανάκτηση της χαμένης ενέργειας.

Αντιμετώπιση

Κι εδώ, ένα άλλο φρούτο του ιδίου χρώματος με το δαμάσκηνο μάς βοηθάει. Είναι το μύρτιλο, που χρησιμοποιείται εκτενώς στη φυτοθεραπεία σαν αντιφλεγμονώδες και καθαριστικό των νεφρών αλλά και σαν προστατευτικό των αγγείων. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε να πίνετε μια κουταλιά χυμό μύρτιλο καθημερινά πριν από το μεσημεριανό γεύμα και μετά το βραδινό δείπνο.

Δέρμα

Το δέρμα καθαρίζει με τρεις τρόπους:
1. με την εφίδρωση που αποβάλλει τα υπολείμματα της κυτταρικής καλοκαιρινής “έκρηξης” και των προϊόντων των καύσεων, καθώς επίσης και των ηλεκτρολυτών που τώρα πια είναι κενοί,
2. καθώς ελευθερώνεται νερό και ανθρακικός ανυδρίτης στην ποσότητα του μισού λίτρου την ημέρα και
3. τέλος, με την απολέπιση “πέφτουν” ένα δισεκατομμύριο νεκρά κύτταρα κάθε μέρα, όπως ακριβώς ένα δένδρο χάνει τα ξερά φύλλα κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Με την πλούσια εφίδρωση λοιπόν, βοηθάτε το δέρμα και συμβάλλετε στην επανάκτηση καινούριων δυνάμεων.

Έντερο

Η εντερική ανωμαλία είναι ένα ανεπιθύμητο «δώρο» που μας έρχεται μετά το τέλος των διακοπών. Η αλλαγή της διατροφής, του κλίματος και του τρόπου ζωής μας επηρεάζουν το μεταβολισμό διαταράσσοντας τη φυσική του ισορροπία. Η πέψη επιβραδύνεται και το έντερο γίνεται οκνηρό.

fresh_plum_with_leafΑντιμετώπιση

Για να καθαρίσετε, ν’ αναζωογονήσετε και να αποτοξινώσετε το πεπτικό σας σύστημα, ώστε να πετύχετε την ομαλή λειτουργία του, χρειάζεται να πίνετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό από δαμάσκηνα κάθε πρωί μόλις ξυπνάτε, για τις πρώτες 15 μέρες του μήνα.
Η ομαλή κάθαρση του εντέρου επιτρέπει τη δημιουργία χώρου για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών που προσφέρουν ενέργεια και δύναμη.
Καμία αποτοξινωτική λειτουργία των οργάνων δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν συνοδεύεται και υποστηρίζεται από μια υγιή διατροφή, φυσική και σωστή.
Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
1. αν τρώμε σωστές τροφές, μειώνεται η παραγωγή τοξινών και επομένως χρειαζόμαστε λιγότερη αποτοξινωτική προσπάθεια,
2. τα απεκκριτικά όργανα έχουν ανάγκη από θρεπτικές ουσίες για να πραγματώσουν την εργασία τους.

Ήπαρ

Το συκώτι είναι το κεντρικό όργανο του μεταβολισμού: συνθέτει, καταστρέφει, καθαρίζει και… παράγει δικές του τοξίνες. Αυτή την εποχή μάλιστα συμβαίνει το εξής παράδοξο: αφού έχει δώσει όλη του την ενέργεια κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πρέπει τώρα να αναπαυθεί για να επανακτήσει δυνάμεις. Αντίθετα, οι αυξημένες επαγγελματικές μας υποχρεώσεις του επιβάλλουν επιπλέον δραστηριότητα και δύναμη. Μεταξύ των πολλών λειτουργιών που επιτελεί είναι, πράγματι, οι εξής:
  • καθαρίζει το αίμα από ουσίες τοξικές για τον εγκέφαλο
  • παράγει ενέργεια σε χρόνο μηδέν και κατά τη διαδικασία αυτή δημιουργεί δικές του τοξίνες.
Η υπερκόπωση του ήπατος επιβαρύνει τόσο διανοητικά, όσο και σωματικά, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα φαύλο κύκλο. Συμβάλλοντας στην καλή του λειτουργία, προσφέρουμε στον οργανισμό μας ενέργεια και νοητική διαύγεια.

Έχετε κάνει πολλές διατροφικές καταχρήσεις;

Εξαιτίας διατροφικών καταχρήσεων που κάναμε στις διακοπές, έχουμε συσσωρεύσει στον οργανισμό μας πλήθος τοξινών. Και τώρα το σώμα μάς προειδοποιεί με συγκεκριμένα συμπτώματα. Να κάποια απ’ αυτά, που μας υποδεικνύουν ότι είναι καιρός για αποτοξίνωση.
  • Διανοητικά: αναποφασιστικότητα, ανεπαρκής μνήμη, μικρή δημιουργική ικανότητα.
  • Συναισθηματικά: κατάθλιψη, κακή διάθεση, έλλειψη κεφιού, άγχος.
  • Σωματικά: πονοκέφαλος, λεμφική αδράνεια, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, κοιλιακές ενοχλήσεις, εντερική δυσλειτουργία, εύκολη κόπωση, υπνηλία.
Οι βροχές του φθινοπώρου γεμίζουν τα ρυάκια και καθαρίζουν το έδαφος από τις άχρηστες ουσίες των μηνών του καλοκαιριού. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει και εμείς να πίνουμε πολλά υγρά για να έχουμε πλούσια εφίδρωση, ώστε να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες του καλοκαιριού.

figsΣύκο: η υπερτροφή του Σεπτέμβρη

Επωφεληθείτε από τα σύκα (όσο υπάρχουν)

Το σύκο είναι ένα φρούτο που το αποφεύγουν όλοι όσοι κάνουν δίαιτα, εξαιτίας της μεγάλης του θερμιδικής αξίας. Ιδιαίτερα το Σεπτέμβρη δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, γιατί διαθέτει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πράγματι, αναζωογονεί τη βλεννογόνο της μήτρας και θέτει το έντερο σε σωστή λειτουργία ύστερα από τις καλοκαιρινές καταχρήσεις. Είναι φρούτο πλούσιο σε ενέργεια και απαραίτητο σε όποιον χρειάζεται επιπλέον δυνάμεις αυτή την περίοδο. Είναι καλό να καταναλώνετε δύο-τρία φρέσκα σύκα στο πρωινό σας, συνοδεύοντάς τα με φρυγανιές και γιαούρτι. Μπορείτε επίσης ν’ αντικαταστήσετε το γεύμα ή το δείπνο με σαλάτα στην οποία θα έχετε προσθέσει δύο σύκα και μια κουταλιά γιαούρτι. Προσοχή! Αποφύγετε το συνδυασμό με αλλαντικά, γιατί επιβαρύνουν την πέψη και προσθέτουν πολλές θερμίδες.

Αγαπά… το γυναικείο φύλο

Η λαϊκή ιατρική παρομοίαζε το σύκο με τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία και περιμένουν τον πρώτο έμμηνο κύκλο ή τις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Πίστευαν μάλιστα πως αυτό το φρούτο είναι σε θέση να συμβάλει σε έναν ήπιο κύκλο, χωρίς πόνους και να μειώσει τις ενοχλήσεις της κλιμακτηρίου. Η ομοιότητα του σχήματός του με το σχήμα της μήτρας είναι προφανής και, βάσει αυτής της λογικής, οι αρχαίοι με την ανεξάντλητη σοφία τους είχαν αντιληφθεί τη συγγένεια του σύκου με το γυναικείο σώμα. Συγγένεια, η οποία ακόμη και σήμερα στη μοντέρνα φυτοθεραπεία επιβεβαιώνεται πλήρως.
Τip: Το σύκο είναι πλούσιο σε μαλακτικές και καθαριστικές ουσίες. Γι’ αυτό, για όλο το μήνα Σεπτέμβρη είναι καλό να ρίχνετε λίγες φλούδες σύκου μέσα στο νερό της μπανιέρας. Θα προστατέψετε την επιδερμίδα σας από τη μόλυνση της πόλης και θα τη διατηρήσετε απαλή και λαμπερή.

Για την καλή λειτουργία του εντέρου

Το βράδυ, πριν κοιμηθούμε ξεφλουδίζουμε τέσσερα σύκα και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολάκι. Προσθέτουμε μια κούπα χλιαρό νερό και τα αφήνουμε όλο το βράδυ. Το πρωί νηστικοί, καταναλώνουμε σύκα και νερό και ξαπλώνουμε για μισή ώρα. Η υπακτική του δράση είναι εγγυημένη.

Κάνει καλό, ακόμη…

  • Στα παιδιά: τα φρέσκα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση της μαρμελάδας στο ψωμί, και είναι ιδανική τροφή για τα απρόθυμα παιδιά που το πρωί έχουν ανάγκη από ενέργεια για να ξεκινήσουν ξανά το Σεπτέμβρη τη σχολική τους δραστηριότητα.
  • Στις έγκυες γυναίκες: για τη μεγάλη ενέργεια που προσφέρουν (100 γρ. φρέσκα σύκα δίνουν 100 θερμίδες, ενώ 100 γρ. ξηρά σύκα δίνουν 250 γρ.)
  • Στο μυαλό: το σύκο συνιστάται σε όποιον χρειάζεται να διεκπεραιώσει μια έντονη διανοητική εργασία. Ιδανικό για τους μαθητές που ξαναρχίζουν τη σχολική τους δραστηριότητα.
  • Σε όποιον πάσχει από δυσπεψία: βράστε 10 ξηρά σύκα σε 1 λίτρο νερό, μέχρι το νερό να μειωθεί στο μισό. Πίνετε τρεις κούπες την ημέρα.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Η υπερβολική καλοσύνη μπορεί να δημιουργήσει και όχι να λύσει προβλήματα

$
0
0
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεντ, το να φέρεται κανείς αλτρουιστικά ή με υπερβολική καλοσύνη και κατανόηση μπορεί να δημιουργήσει και όχι να λύσει προβλήματα, ειδικά στο επαγγελματικό πεδίο. Η μελέτη αυτή «συμφωνεί» με παλαιότερη έρευνα του Harvard και αποδεικνύει ότι είναι απείρως αποτελεσματικότερο –ειδικά όταν διοικείς μία ομάδα– να είσαι ζεστός ως άνθρωπος, αλλά όχι ιδιαιτέρως ανεκτικός και καλοσυνάτος, για τους εξής λόγους:
kindness


1. Με το να είναι κάποιος πολύ καλός μένει στάσιμος στη δημιουργία σοβαρών ανθρώπινων σχέσεων

Όταν κάποιος είναι καλοσυνάτος, αυτό που λέμε «ψυχούλα», όλη την ώρα, σε όλες τις περιστάσεις και αρνείται να «πατήσει πόδι» και να δείξει ποιος πραγματικά είναι, μοιραία βιώνει μια άκρως ενοχλητική μοναξιά. Με αυτή τη συμπεριφορά δύσκολα κάνεις πραγματικούς φίλους και συνεργάτες, όχι μόνο επειδή γίνεσαι βαρετός -σύμφωνα με τη μελέτη πάντα – αλλά επειδή το ανθρώπινο είδος έχει την τάση να μην εμπιστεύεται όσους έχουν μόνο ένα πρόσωπο: το αγγελικό.

2. Με το να είσαι μονίμως ευγενής και τίποτα άλλο, μοιραία «θυματοποιείσαι»

Αν κάνετε τα πάντα, για να κρατάτε τους πάντες ευχαριστημένους, απλώς σταματήστε. Βάσει της έρευνας, αυτού του είδους η συμπεριφορά «ταΐζει» ένα τέρας που σας φέρνει μόνιμα στη θέση του θύματος και δεν σας αφήνει να ωριμάσετε συναισθηματικά. Κάποτε πρέπει να λέμε και «όχι». Και φωναχτά, αν χρειαστεί. Κι ας γίνει και καβγάς, που λέει ο λόγος. Το να διαχειριστεί κανείς μία έντονη συνομιλία, σίγουρα είναι πιο δύσκολο από το να ενδώσει σε απαιτήσεις που τον υποτιμούν, αλλά κάπως έτσι χτίζεται και η προσωπικότητα και οι σχέσεις: όταν οι άλλοι γνωρίζουν τα όρια μας και δεν μας θεωρούν σίγουρα θύματα.

woman63. Η υπερβολική καλοσύνη μας αποξενώνει από τον ίδιο μας τον εαυτό

Με το να κάνουμε συνεχώς τα χατίρια των άλλων, στο τέλος ξεχνάμε ποιοι είμαστε εμείς, επιμένει η μελέτη. Η υπερπροσπάθεια να μην κακοκαρδίσουμε κανέναν, στο τέλος της ημέρας αφήνει μία πολύ πικρή γεύση σ’ εμάς.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Μόνο ο Θεός ξέρει ποιος από τους δύο ήταν πιο κοντά στην αλήθεια

$
0
0
post-243

Κάποτε ένας άνθρωπος έχασε τα λογικά του στην προσπάθειά του να αναλύσει σε βάθος την πράξη του ανοίγματος και του κλεισίματος μιας πόρτας. Βάλθηκε να συγκρίνει τα συμπεράσματα των συζητήσεων των ανθρώπων γι’ αυτή την κίνηση, που και στις δύο περιπτώσεις είναι απολύτως η ίδια, παρότι τα αποτελέσματα είναι τόσο διαφορετικά. Δίπλα στο κελί του ήταν ένας άλλος τρελός που πάσχιζε να μαντέψει αν το αυγό γέννησε την κότα ή η κότα το αυγό. Εκκινώντας ο ένας από την πόρτα του και ο άλλος από την κότα του, και οι δύο αναζητούσαν, χωρίς επιτυχία, μια απάντηση από τον Θεό.

Τρελός είναι ένας άνθρωπος που βλέπει μια άβυσσο και πέφτει μέσα. Ο επιστήμονας τον ακούει να πέφτει, παίρνει το μέτρο του, υπολογίζει την απόσταση, φτιάχνει μια σκάλα, κατεβαίνει, ύστερα ξανακατεβαίνει και, τρίβοντας τα χέρια του, λέει απευθυνόμενος προς την οικουμένη:

«Ετούτη η άβυσσος έχει βάθος χίλια οκτακόσια δύο πόδια, η θερμοκρασία στον πυθμένα της είναι κατά δύο βαθμούς μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία της ατμόσφαιράς μας». Κι ύστερα επιστρέφει στην οικογενειακή του ζωή. Ο τρελός παραμένει στο κελί του. Κάποτε πεθαίνουν και οι δύο. Μόνο ο Θεός ξέρει ποιος από τους δύο ήταν πιο κοντά στην αλήθεια, ο τρελός η ο επιστήμονας. Ο Εμπεδοκλής είναι ο πρώτος επιστήμονας που συγκέντρωνε και τις δύο ιδιότητες.


Δεν υπάρχει ούτε μία κίνησή μας, ούτε μία πράξη μας που να μην είναι άβυσσος στην οποία ακόμα και ο πιο συνετός άνθρωπος θα κινδύνευε να χάσει τα λογικά του και που να μην προσφέρει στον επιστήμονα την ευκαιρία να πάρει το μέτρο του και να προσπαθήσει να μετρήσει το άπειρο. Το άπειρο υπάρχει και στο πιο μικρό χορταράκι.
ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ
ΟΝΟΡΕ ΝΤΕ ΜΠΑΛΖΑΚ
Εικόνα: ‘Everyday Astronaut’ από το ομώνυμο άλμπουμ σειρά του φωτογράφου Tim Dodd (http://twistedphysics.typepad.com/.a/6a00d8341c9c1053ef01b8d16c0244970c-pi)


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all 34553 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>