Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 34553

Ο αστερισμός του Δράκοντα

$
0
0
                           

Ο Δράκοντας ήταν μια διαρκής απειλή για τους υπηκόους του Κηφέα και της Κασσιόπης. Μετά από θυσίες στον Ποσειδώνα και παρακλήσεις στις Νηρηίδες, αυτές δέχτηκαν, μετά το χρησμό και του Άμμωνα, να αποσυρθεί ο Δράκοντας, αν ο Κηφέας και η Κασσιόπη θυσίαζαν σ' αυτόν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στον κόσμο: τη μονάκριβη θυγατέρα τους, την Ανδρομέδα. Έτσι, λοιπόν, προσφέρθηκε θυσία στο Δράκοντα, αλλά της έσωσε τη ζωή, ο Περσέας, που σκότωσε το τέρας.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες μυθολογικές εκδοχές που σχετίζονται με τον αστερισμό του Δράκοντα. 


Μια άλλη εκδοχή, ίσως η επικρατέστερη, τον θέλει να είναι ο Λάδωνας, το φοβερό θηρίο που φύλαγε τα χρυσά μήλα στον κήπο των Εσπερίδων σαν άγρυπνος φρουρός. Έτσι δικαιολόγησαν οι αρχαίοι Έλληνες το ότι είναι αειφανής αστερισμός. Τον Δράκοντα αυτόν τελικά τον σκότωσε ο Ηρακλής, για να πάρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων (στον 11ο άθλο του). Τότε η θεά Ήρα, η αντίπαλος του Ηρακλή, τοποθέτησε τον σκοτωμένο Δράκοντα σαν αστερισμό στον ουρανό κοντά στο Βόρειο Πόλο του.
Ένας ακόμη μύθος θέλει το Δράκοντα σύμμαχο των Γιγάντων στη μάχη τους με τους θεούς του Ολύμπου. Τον Δράκοντα αυτόν τον άρπαξε στη Γιγαντομαχία η θεά Αθηνά και τον τοποθέτησε σαν αστερισμό στον ουρανό, για να μην μπορεί να βλάψει πια τους Ολύμπιους θεούς.
Κατ' άλλους παριστάνει τον Δράκοντα που σκότωσε ο Κάδμος, του οποίου τα δόντια έσπειρε και βγήκαν οπλισμένοι άντρες.
Η τελευταία εκδοχή τον θέλει να παριστάνει τη Λερναία Ύδρα, αν και γι' αυτήν υπάρχει ο αστερισμός της Ύδρας. Το τέρας αυτό το σκότωσε ο Ηρακλής στο 2ο άθλο του και η ήρα το τοποθέτησε στον ουρανό σαν αστερισμό. Η τελευταία εκδοχή οφείλεται στο ότι ο Ηρακλής σαν αστερισμός φαίνεται να γονατίζει προς αυτή και το κεφάλι του τέρατος να τον πλησιάζει.
Πάντως, ο Δράκοντας είναι ο τιμωρός της Κασσιόπης, που έχει καταδικαστεί για την αλαζονεία της να περιστρέφεται γύρω από τον πόλο του ουρανού αιώνια, χωρίς να μπορεί να δύσει, να ξεκουραστεί και να λουστεί στα νερά του Ωκεανού. Ο Κηφέας, ο σύντροφός της, περίλυπος, την ακολουθεί και συμμερίζεται την αιώνια φοβερή της ατυχία. Έτσι οι αρχαίοι Έλληνες δικαιολόγησαν το γεγονός ότι οι δυο αυτοί αστερισμοί είναι αειφανείς.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον ονόμαζαν Κροκόδειλο, προς τιμή του ιερού ερπετού του Νείλου

O αστερισμός του Δράκοντα περιβάλλει το τετράπλευρο των άστρων της Μικρής Άρκτου και βρίσκεται νοτιοδυτικά του κηφέα. Η τεθλασμένη γραμμή των άστρων του βρίσκεται μεταξύ της Μεγάλης και Μικρής Άρκτου και καταλήγει σε ένα τετράπλευρο που αντιπροσωπεύει το κεφάλι του δράκοντα.
Έχει 130 άστρα.

ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥΣ

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Viewing all articles
Browse latest Browse all 34553

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>