Αποτεφρωμένα θραύσματα ανδρικών, γυναικείων και παιδικών οστών που βρέθηκαν στον χώρο τοποθετούν την καταγωγή του πρώτου κύκλου 500 χρόνια πίσω, στο 3000 π.χ.
Αιώνες πριν ακόμη η πρώτη τεράστια πέτρα συρθεί στην θέση της στο στόουνχετζ, το πιο γνωστό προϊστορικό μνημείο του κόσμου, σύμφωνα με μία θεωρία ίσως είχε άλλη χρήση, αυτήν ενός τεράστιου νεκροταφείου.
Περισσότερα από 50.000 αποτεφρωμένα θραύσματα οστών, από 63 άτομα που θάφτηκαν στο Στόουνχεντζ, ανασκάφτηκαν και μελετήθηκαν για πρώτη φορά από μια ομάδα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο καθηγητή Mike Parker Pearson, ο οποίος έχει εργαστεί στο χώρο και στα γύρω μνημεία για δεκαετίες. Πιστεύει ότι οι πρώτες ταφές προηγούνται πολύ καιρό το μνημείο από τη σημερινή του μορφή.
Οι πρώτοι ψαμμίτες, οι μικρότερες πέτρες , μεταφέρθηκαν από την Ουαλία και τοποθετήθηκαν ως επιτύμβιες πλάκες περίπου το 3.000 π.Χ., και το μνημείο παρέμεινε ένα τεράστιο κυκλικό νεκροταφείο για τουλάχιστον 200 χρόνια, ο ίδιος ισχυρίζεται.
Οι πρώτες ανασκαφές πριν από 100 χρόνια, έδειξαν αρχικά ότι όλες οι ταφές, ήταν ενήλικες άνδρες. Ωστόσο, οι νέες τεχνικές αποκάλυψαν για πρώτη φορά ότι οι ταφές περιλαμβάνουν σχεδόν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών και παιδιών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα νεογέννητο μωρό.
"Προς το παρόν, δεν έχουμε εξουσιοδότηση να πάρουμε DNA, το οποίο θα μπορούσε να μας πει περισσότερα για τα άτομα αυτά και ποια είναι η σχέση μεταξύ τους, αλλά ποιος ξέρει στο μέλλον. Είναι σαφές ότι αυτοί ήταν ξεχωριστοί άνθρωποι κατά κάποιο τρόπο," είπε ο Parker Pearson.
Ένα σκήπτρο με την μορφή κεφαλιού, και ένα μικρό μπολ καμμένο από τη μία πλευρά, που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από την καύση λιβανιού, υποδηλώνει ότι οι νεκροί θα μπορούσαν να ήταν θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες και τα κοντινά μέλη των οικογενειών τους.
Στην ομάδα περιλαμβάνονται επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον, Μάντσεστερ, Μπόρνμουθ, Σέφιλντ, Λονδίνο, Γιορκ.
Από guardian
Απόδοση Κειμένου dorieas
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ