Συγγραφέας: Γιώργος Καρουζάκης
Το μυστήριο για το πώς ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τον ήχο ενισχύεται ύστερα από μια πρόσφατη ανακάλυψη: μια ομάδα μουσικών συνέτριψε το σχετικό με την αντίληψη του ήχου όριο, που έχει επιβληθεί από έναν διάσημο αλγόριθμο.
Ο γνωστός Μετασχηματισμός Fourier, που επινοήθηκε πριν από περίπου 200 χρόνια, είναι μια μαθηματική διαδικασία που διαχωρίζει ένα ηχητικό κύμα στις μεμονωμένες συχνότητές του. Είναι η πιο κοινή μέθοδος για την ψηφιοποίηση αναλογικών σημάτων, και κάποιοι πίστευαν ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον ίδιο αλγόριθμο για να μετατρέψει την κακοφωνία και τους θορύβους που μάς περιβάλλουν σε μεμονωμένους ήχους και φωνές.
Οι ερευνητές Jacob Oppenheim και Marcello Magnasco του Πανεπιστημίου Rockefeller της Νέας Υόρκης, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς το όριο Gabor, ένα μέρος από τα μαθηματικά του Μετασχηματισμού Fourier, το οποίο επιτρέπει, κατά κάποιο τρόπο, τον προσδιορισμό της έντασης και της διάρκειας του ήχου. Όπως συμβαίνει, όμως, και με την αρχή της αβεβαιότητας της κβαντομηχανικής, με την επιλογή αυτή δεν μπορεί να προσδιοριστεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια η συχνότητα και η διάρκεια ενός ήχου.
Στην έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Rockefeller δώδεκα μουσικοί διαφορετικών ειδικοτήτων κλήθηκαν να διακρίνουν, μέσα από ειδικά τεστ, μικρές αλλαγές στην ένταση και τη διάρκεια ήχων την ίδια στιγμή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μουσικοί κατάφεραν να υπερβούν κατά πολύ τα γνωστά, έως τώρα, όρια αντίληψης του ήχου, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας για να αντιλαμβάνεται τον ήχο κρατά, ακόμα, καλά κρυμμένα τα μυστικά του.
Η κατανόηση της ανθρώπινης αντίληψης του ήχου θα μπορούσε να εμπνεύσει καλύτερα συστήματα ηχοεντοπισμού, ηχογράφησης και αναγνώρισης της ομιλίας.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ