Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 34553

Επιστήμονες ισχυρίζονται πως έφτιαξαν τον υπολογιστή που δεν κρασάρει

$
0
0


Τι αισθάνεστε κάθε φορά που κρασάρει ο υπολογιστής σας; Όταν εμφανίζεται αυτή η μαύρη ή μπλε οθόνη του θανάτου; Όταν βλέπετε τις ενοχλητικές ειδοποιήσεις; Ε, επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ενημερώνουν μέσω του New Scientist πως έφτιαξαν ένα νέο, «συστημικό» υπολογιστή που είναι κατά βάση διαφορετικός από τους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε τώρα. Ο υπολογιστής που έχετε στο γραφείο, στο χέρι σας, τι κάνει; Τραβάει λειτουργίες από τη μνήμη, δουλεύει με αυτές και το αποτέλεσμα το αποθηκεύει πίσω στη μνήμη, μέχρι να περάσει την επόμενη. Ο επεξεργαστής του υπολογιστή δεν κάνει multitasking. Δεν κάνει, δηλαδή, πράγματα ταυτόχρονα. Απλά “φαίνεται» ότι το κάνει.

Ο νέος υπολογιστής όμως που επινόησαν στο University College, συνδέει δεδομένα με οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει με αυτά και διαχωρίζει τα διαφορετικά αποτελέσματα, σε διαφορετικά συστήματα του υπολογιστή. Τι είπατε; Δεν γίνεται όλη η δουλειά, γραμμικά σε στους επεξεργαστές και διαδοχικά στη μνήμη; Όχι.
«Κάθε σύστημα διαθέτει μία μνήμη  η οποία περιέχει δεδομένα που είναι ευαίσθητα στο περιεχόμενο, πράγμα που σημαίνει πως  μπορεί να αλληλεπιδράσει μόνο να με παρόμοια συστήματα. Αντί να χρησιμοποιήσουν ένα μετρητή προγραμμάτων, τα συστήματα εκτελούνται σε χρόνους που επιλέγονται από μία γεννήτρια ψευδοτυχαίων αριθμών, σχεδιασμένη να μιμείται την τυχαιότητα της φύσης. Τα συστήματα εκτελούν τις οδηγίες τους ταυτόχρονα, χωρίς να υπάρχει διαδοχή ή προτεραιότητα ανάμεσα στα συστήματα αυτά…
Είναι σημαντικό πως ο συστημικός υπολογιστής περιέχει πολλαπλά αντίγραφα από τις οδηγίες του που είναι διαμοιρασμένα στα πολλαπλά του συστήματα. Έτσι, αν ένα σύστημα χαλάσει, ο υπολογιστής θα απευθυνθεί σε ένα άλλο «καθαρό» και λειτουργικό αντίγραφο για να διορθώσει τον κώδικα. Και ανεξάρτητα από τα συμβατικά λειτουργικά συστήαμτα που κρασάρουν όταν δεν έχουν πρόσβαση στη φυσική  μνήμη, ένας συστημικός υπολογιστής συνεχίζει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το παραπάνω πρόβλημα γιατί κάθε μεμονωμένο σύστημα, διαθέτει την δική του μνήμη.
Δηλαδή… μιλάμε για πραγματικό multitasking και «αυτοϊαση» του υπολογιστή. Έχετε μείνει με το στόμα ανοιχτό, όπως εμείς; Κρατήστε τις επιφυλάξεις σας γιατί δεν πιστεύουμε πως θα δούμε σύντομα τέτοιους υπολογιστές στο γραφείο μας. Μπορούμε, όμως, πάντα να ονειρευόμαστε.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Viewing all articles
Browse latest Browse all 34553

Trending Articles