Ο επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Stony Brook της Νέας Υόρκης Dr. Parnia, ισχυρίζεται ότι η ιατρική επιστήμη θα μπορεί στο προσεχές μέλλον να επαναφέρει ασθενείς στη ζωή ακόμη και μετά από 24 ώρες αφότου η καρδιά τους έχει σταματήσει να λειτουργεί.
"Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχουν συντελεστεί τεράστιες επιστημονικές πρόοδοι. H ιατρική επιστήμη της σημερινής εποχής, έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει στη ζωή ασθενείς έως και 1 με 2 ώρες αφότου η καρδιά τους έχει σταματήσει να λειτουργεί – οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι στην πραγματικότητα νεκροί με αιτιολογία την κυκλοφορική ανεπάρκεια"δήλωσε ο Dr. Sam Parnia.
Ο Αμερικανός ιατρός ισχυρίστηκε, ότι εάν ο δημοφιλής ηθοποιός James Gandolfini που πέθανε τον προηγούμενο μήνα, βρισκόταν στη Νέα Υόρκη τη στιγμή που έπαθε το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο τότε ίσως σήμερα να βρισκόταν ακόμη εν ζωή.
Ο Dr. Parnia περιέγραψε τις τεχνικές πού θα χρησιμοποιούσε η κλινική του προς το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel: "Θα κατεβάζαμε την θερμοκρασία του σώματός του, θα παρείχαμε οξυγόνο στους ιστούς του αποτρέποντας τον θάνατο. Καθόσον θα ήταν κλινικά νεκρός, θα ελάμβανε φροντίδα από τον καρδιολόγο. Θα πραγματοποιούσαμε αγγειογραφία, θα βρίσκαμε τον θρόμβο, θα τον απομακρύναμε, θα τοποθετούσαμε ενδοπρόθεση (stent) – και θα επανεκκινούσαμε τη λειτουργία της καρδιάς.
Ο Dr. Parnia ανέλυσε όμως και τους πρόσφατους περιορισμούς της επιστήμης ανανήψεων: "Ασφαλώς και δεν μπορούμε να σώσουμε τη ζωή όλων των ασθενών καθώς αρκετοί άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά εάν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες της ιατρικής και της πρακτικής εφαρμόζονταν, τότε θεωρητικά οι μόνοι άνθρωποι που θα πέθαιναν και θα παρέμεναν νεκροί θα ήταν όσοι πάσχουν από υφέρπουσες ανίατες παθήσεις. Η καρδιακή προσβολή είναι θεραπεύσιμη. Όπως και η απώλεια αίματος. Ένας καρκίνος σε τελικό στάδιο δεν είναι θεραπεύσιμος, όπως και αρκετές λοιμώξεις από πολύ-ανθεκτικά παθογόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αν ξεκινούσαμε ξανά τη λειτουργία της καρδιάς, τότε αυτή θα σταματούσε να χτυπά ξανά και ξανά."
«Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι ασθενείς μας, λαμβάνουν εξιτήριο δίχως να έχουν υποστεί ουδεμία νευρολογική βλάβη», δήλωσε ο Αμερικανός ιατρός, προσθέτοντας, «ότι αποτελεί μία ευρεία παρανόηση το γεγονός ότι ο εγκέφαλος δέχεται έντονες βλάβες από την έλλειψη οξυγόνου έπειτα από τρία έως πέντε λεπτά μετά τη διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς»
«Το βασικό μου μήνυμα είναι το εξής: Ο θάνατος, όπως τον αντιλαμβανόμαστε εν έτει 2013, μπορεί να αποτραπεί».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ