Σε έναν ιδανικό κόσμο το φύλο δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τα επαγγέλματα που επιλέγουν οι άνθρωποι, ούτε τους μισθούς τους οποίους παίρνουν. Όμως, ακόμα και στον 21ο πρώτο αιώνα τα πράγματα δεν έχουν γίνει ιδανικά. Αυτό που έχει γίνει, πάντως, τα τελευταία χρόνια είναι η μετατόπιση κάποιων επαγγελμάτων από αμιγώς ανδρικά σε σχεδόν αποκλειστικά γυναικεία χέρια. Ας δούμε ποια είναι αυτά:
-Επάγγελμα: Φαρμακοποιός
Στην Ελλάδα δεν είχε εμφανιστεί γυναίκα φαρμακοποιός μέχρι τα τέλη του 1920 –στην Αμερική η πρώτη γυναίκα φαρμακοποιός έλαβε το πτυχίο της το 1883. Μέχρι τότε, στο επάγγελμα κυριαρχούσαν οι άνδρες. Ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικές, τα τελευταία 30 χρόνια όχι μόνο έχει μετατοπιστεί το επάγγελμα από τους άνδρες στις γυναίκες, αλλά και το 60% των αποφοίτων των φαρμακευτικών σχολών είναι γυναίκες.
-Επάγγελμα: Λογίστρια
Άργησαν αλλά το κατάλαβαν τελικά οι γυναίκες, ότι όπως οργανώνουν τα οικονομικά του νοικοκυριού, εξίσου καλά μπορούν να οργανώσουν και αυτά μιας επιχείρησης. Έτσι, από τις αρχές του 1900 καταγράφονται οι πρώτες γυναίκες λογίστριες στον δυτικό κόσμο, ενώ στην Ελλάδα κάνουν την εμφάνισή τους μετά το 1930. Μάλιστα, στην Αμερική το 1983 οι γυναίκες λογίστριες καταλάμβαναν το 35% των θέσεων, ποσοστό που το 2012 έφτασε στο 60%. Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερο, ξεπερνώντας ελάχιστα αυτό των ανδρών.
-Επάγγελμα: Βοηθός ιατρού
Είτε πρόκειται για βοηθός οδοντιάτρου, είτε για βοηθός γυναικολόγου -ειδικά για μαίες-, πρόκειται για ένα επάγγελμα που από την δεκαετία του '60 στην Αμερική και του '70 στην Ελλάδα καταλαμβάνεται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες. Πρόκειται για επαγγέλματα που δεν απαιτούν από την γυναίκα να λείπει τόσες ώρες από το σπίτι, όσες ένας γιατρός, και που παρ'όλα αυτά είναι ιδιαίτερα επικερδή.
-Επάγγελμα: Φωτογράφος
Η Annie Leibovitz, η Dorothea Lange και η Cindy Sherman είναι κάποιες μόνο από τις γυναίκες φωτογράφους που έχουν κατακτήσει παγκόσμια φήμη. Και παρόλο που πολλές σπουδαίες φωτογράφοι έχουν εμφανιστεί ανά τον κόσμο από τον 20ο αιώνα και μετά, μόλις τα τελευταία 30 χρόνια αρχίζουν να αυξάνονται ως επαγγελματίες. Σήμερα υπάρχει ισορροπία περίπου 50/50 στο ποσοστό ανδρών και γυναικών φωτογράφων, αν και οι μισθοί παραμένουν εξοργιστικά άνισοι. Πιο συγκεκριμένα, στην Αμερική το 2005 ο μέσος ετήσιος μισθός για άνδρες φωτογράφους ήταν 35.000 δολάρια, ενώ για γυναίκες φωτογράφους ήταν 16.300 δολάρια.
-Επάγγελμα: Bartender
Οι πρώτες γυναίκες bartenders εμφανίστηκαν στον δυτικό κόσμο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι άνδρες έπρεπε να βρεθούν στα χαρακώματα και οι γυναίκες να εργαστούν και να φροντίσουν όσους έμεναν πίσω. Επιστρέφοντας, βέβαια, από τον πόλεμο οι άνδρες απαίτησαν τις παλιές τους δουλειές πίσω, εισάγοντας μάλιστα νόμους οι οποίοι απαγόρευαν την άσκηση του εν λόγω επαγγέλματος από γυναίκες (στην California ο νόμος αυτός ίσχυσε έως το 1971). Από τότε και μετά, βέβαια, τα πράγματα άλλαξαν: Το 1983 στην Αμερική οι μισοί bartenders ήταν γυναίκες, ενώ σήμερα καταλαμβάνουν το 60% του επαγγέλματος. Στην Ελλάδα μπορεί οι γυναίκες bartenders να μην ξεπερνούν ακόμα σε αριθμό τους άνδρες, σίγουρα όμως είναι περισσότερες οι γυναίκες που εργάζονται στο συνολικό σέρβις των μπαρ, των καφετεριών και των εστιατορίων από τους άνδρες.
Πηγή: CNNΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ