Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ανθρώπων υποφέρουν από διάφορες φοβίες, και μάλιστα οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων δύο φορές πιο συχνά απ’ ότι οι κάτοικοι μικρών κατοικημένων περιοχών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοί του βρετανικού ιδρύματος ψυχικής υγείας Mind.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών ειδικών, οι διαστάσεις της δεινής αυτής κατάστασης μπορούν να αποδειχτούν πολύ μεγαλύτερες, γιατί πολλοί κρύβουν με επιμέλεια τις φοβίες τους.
Η επονομαζόμενη φοβία, δεν είναι ένας συνηθισμένος φόβος που μας κληροδοτήθηκε από τη φύση ως άμυνα, είναι ένας αναιτιολόγητος αδιευκρίνιστος τρόμος. Για παράδειγμα, κατά την κλειστοφοβία ο άνθρωπος βιώνει ένα πολύ ισχυρό τρόμο κάθε φορά που βρίσκεται σε ανελκυστήρα ή άλλον περιορισμένο χώρο. Συνάμα, ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι δεν τον απειλεί κανείς υπαρκτός κίνδυνος, μα δεν είναι σε θέση να πείσει τον εαυτό του να μη φοβάται.
Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, το τελευταίο διάστημα στον κόσμο κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και περισσότερα είδη φοβιών. Κάποιοι προσπαθούν να μη περπατούν πάνω σε γέφυρες ή να μην ανεβαίνουν σε άδειες κυλιόμενες σκάλες, άλλοι πανικοβάλλονται στη θέα ανθρώπων που ανήκουν στις δυνάμεις ασφαλείας και πολλά άλλα. Στην κατάταξη, ωστόσο, των φοβιών μεταξύ εκείνων που κατέχουν ηγετική θέση εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται η φοβία για τις πτήσεις με αεροπλάνα, δηλώνει ο ψυχολόγος Σεργκέι Γιενικολόποφ:
Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων, πίνει, μεταξύ των άλλων, κατά τη διάρκεια της πτήσης. Πίνουν επειδή φοβούνται την πτήση, θαρρείς κι έτσι ηρεμούν. Εδώ ταυτόχρονα ενώνεται ο φόβος του κλειστού χώρου, γιατί όλα αυτά τα μεταφορικά μέσα είναι σχετικά μικρών διαστάσεων στο εσωτερικό τους, και ο φόβος της πτήσης. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι φοβίες αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνο που όντως πρέπει να φοβόμαστε. Η πιθανότητα πτώσης ενός αεροπλάνου είναι πολύ μικρότερη ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Οι άνθρωποι όμως πιο πολύ φοβούνται τα αεροπλάνα από τα αυτοκίνητα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ένα ποσοστό μεταξύ του 30% και του 50% των κατοίκων της Ρωσίας υποφέρουν από το φόβο του καιρού. Η πληροφορία για τις συχνές ανακοινώσεις των μετεωρολόγων για «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα» ενσταλάζεται στη συνείδηση με τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τους καταστροφικούς τυφώνες στις ΗΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ευαίσθητοι άνθρωποι παρόμοιες καταστροφές να προβάλλουν στο προσωπικό τους μέλλον.
Οι Γερμανοί, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, φοβούνται τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Και η ευθύνη για αυτό ανήκει σε μια τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία κάποτε μίλησαν για τους κινδύνους και τη διακινδύνευση που συνδέεται με τη χρήση τους.
Σε πολλούς ανθρώπους, που δεν υποφέρουν από φοβίες, αυτό μπορεί να φανεί πολύ παράξενο. Παρόλα αυτά για εκείνους που όντως υποφέρουν από αυτή την ασθένεια κάθε άλλο παρά καπρίτσιο είναι. Πρόκειται για μια ασθένεια η οποία τους έριξε μέσα στα πλαίσια ενός μυθικού τρόμου. Για το πώς μπορούν να απαλλαγούν από αυτό τον φαύλο κύκλο και να νιώσουν, επιτέλους, υγιείς, μας μίλησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο κλινικός ψυχολόγος Μιχαήλ Καμελιόφ:
Αν αναφερόμαστε σε φοβίες που εκδηλώνονται ικανοποιητικά, τότε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, περνάνε μόνες τους. Και γενικά ο καλύτερος τρόπος είναι, φυσικά, να απευθυνθεί κανείς σε γιατρό ψυχοθεραπευτή για να τον βοηθήσει.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ