Η σουμάδα, φτιαγμένη από εκχύλισμα αμυγδάλου και πικραμυγδάλου, ήταν για πολλά χρόνια το παραδοσιακό γαμήλιο τρατάρισμα στην Κρήτη.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Σερβιρισμένη είτε από σαμοβάρι, ζεστή, με λίγη κανέλα, είτε παγωμένη, σε μια διαφανή κανάτα γεμάτη χιόνι. Στα παραδοσιακά καφενεία του νομού μας και ειδικά της Ανατολικής Κρήτης, σερβίρεται ακόμα σαν ζεστό αφέψημα, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, γάμος χωρίς σουμάδα δεν γίνεται.
Αμύγδαλο, πικραμύγδαλο, ζάχαρη και νερό. Αυτά είναι όλα κι όλα τα υλικά που χρειάζεται κάποιος για να φτιάξει σουμάδα. Υλικά φτωχά, που τα προσπερνάμε με περιφρόνηση γιατί τα θεωρούμε δεδομένα. Είναι στις αυλές μας, είναι στο δρόμο μας, είναι στα περιβόλια μας. Αλλά δεν είναι μέσα μας. Δεν διαφημίζονται. Δεν κουβαλάνε μέσα τους τα σημαντικά φορτία του δικού μας τρόπου ζωής που τα θέλει όλα βιομηχανοποιημένα, έτοιμα, και ευκόλως διαθέσιμα.
Για να γίνει η σουμάδα, θέλει χρόνο και φροντίδα. Ένα καζάνι, ένα γουδί κι ένα τουλουπάνι. Αυτά είναι τα εργαλεία που χρειάζεται κάποιος για να την φτιάξει. Να μουλιάσει τα αμύγδαλα και να τα ξεφλουδίσει, να τα κοπανίσει καλά, να τα κλείσει σε ένα τουλουπάνι μέσα σε ζεστό νερό. Να περιμένει με υπομονή να ζεσταθεί ο πολτός, και μετά να βγάλει από τα αμύγδαλα το γαλάκτωμά τους, άσπρο σαν χιόνι και να πάρει αυτό το γαλάκτωμα και να το… δέσει με σιρόπι ζάχαρης. Θέλει υπομονή βέβαια για να πάρεις όσο περισσότερο γαλάκτωμα από τα αμύγδαλα μπορείς. Η σουμάδα μετά είναι έτοιμη και μπορείτε να τη γευτείτε.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, το ενδιαφέρον για την διατροφική παράδοση αυξάνεται. Ανακαλούμε στη μνήμη μας τις συνήθειες των παλαιότερων, σαν να θέλουμε να φέρουμε τη δική τους εποχή πίσω, μέσω της γεύσης. Η σουμάδα ξαναμπαίνει στο λεξιλόγιό μας, ξαναμπαίνει στα καφενεία, ξαναμπαίνει στα σπίτια που έχουν γαμήλιες χαρές. Ξαναμπαίνει στις γεύσεις μας. Οι παλιές νοστιμιές είναι σαν τις παλιές μνήμες. Καμιά φορά ξεθωριάζουν, αλλά δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ”
yanniskakanos.gr
Κρητικό πανόραμα
Κρητικό πανόραμα
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ