Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 34553

Θα τρέφεται κάποτε ο άνθρωπος από τον Ήλιο

$
0
0

Η ανακάλυψη ότι μερικά ζώα έχουν βρει τρόπους να τρέφονται από την ενέργεια του Ήλιου έχει οδηγήσει στην ενδιαφέρουσα άποψη ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν μια μέρα να δημιουργούν ηλιακά παραγόμενη τροφή.
Λάτρεις του Ήλιου. Μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να τρεφόμαστε με ηλιακή ενέργεια; Φαντάζει δύσκολο, μερικά όμως ζώα το κάνουν ήδη.
ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, η φωτοσύνθεση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα πράσινα φυτά και ορισμένοι άλλοι οργανισμοί μετασχηματίζουν τη φωτεινή ενέργεια σε χημική. Κατά την φωτοσύνθεση στα φυτά η φωτεινή ενέργεια δεσμεύεται και χρησιμοποιείται για τη μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα και νερού σε οξυγόνο και ενεργειακά πλούσιες οργανικές ενώσεις, κυρίως υδατάνθρακες.
Η φωτοσύνθεση είναι σημαντικότατη και ιδιαίτερα πολύπλοκη βιολογική διεργασία, μέσω της οποίας οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί χρησιμοποιώντας φωτεινή ενέργεια, διοξείδιο του άνθρακα και νερό παράγουν τα απαραίτητα για τη θρέψη τους συστατικά. Τα χλωροφυλλούχα φυτά έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε οργανικές ουσίες, όπως γλυκόζη, απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη συντήρησή τους.
Η φωτοσυνθετική αυτή διεργασία γίνεται με την ενέργεια του ηλιακού φωτός.
Το ερώτημα που θέτουν σήμερα οι επιστήμονες είναι απλό: μπορεί κάποτε ο άνθρωπος να τρέφεται μέσω φωτοσύνθεσης; (Χωρίς φυσικά να γίνει φυτό).
Το κυνήγι της τροφής
Όταν ο άνθρωπος πρωτοεμφανίστηκε στον πλανήτη, ήταν αναγκασμένος να κυνηγά για να ζήσει. Αυτή ήταν η λεγόμενη τροφοσυλλεκτική περίοδος, την οποία διαδέχθηκε στη συνέχεια η τροφοπαραγωγική, όταν δηλαδή ο άνθρωπος εγκαταστάθηκε σε μόνιμους οικισμούς, άρχισε την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία.
Κάποιοι άλλοι οργανισμοί όμως δεν μπήκαν σε τόσο κόπο. Τα φυτά, τα φύκια και πολλά είδη βακτηρίων μπορούν να παράγουν τις δικές τους τροφές μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.
Με άλλα λόγια, αξιοποιούν το ηλιακό φως για να δημιουργήσουν μέσα στο σώμα τους χημικές αντιδράσεις που παράγουν σάκχαρα. Μπορεί κάποτε ο άνθρωπος να κάνει το ίδιο;
Θα μπορούσε ποτέ το σώμα μας να αλλάξει, ώστε να τρέφεται από την ενέργεια του Ήλιου όπως ένα φυτό;
Κατά κανόνα τα ζώα δεν μπορούν να φωτοσυνθέσουν. Σε όλους όμως τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις.
Μια τέτοια εξαίρεση είναι οι αφίδες (μελίγκρες). Οι αφίδες είναι οι εχθροί των αγροτών και οι φίλοι των γενετιστών.
Τον περασμένο μήνα, ο Αλαίν Ρομπισόν, εντομολόγος του Αγροβιοτεχνικού Ινστιτούτου της Γαλλίας, που βρίσκεται σ’ ένα τεχνολογικό πάρκο που ονομάζεται Σοφία Αντίπολις, κοντά στη Νίκαια, ανέφερε πως οι αφίδες χρησιμοποιούν τις χρωστικές ύλες που χαρίζουν στα φρούτα και τα λαχανικά κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα και ονομάζονται καροτενοειδή για να συλλέξουν την ενέργεια του Ήλιου και να σχηματίσουν ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη), ένα μόριο που δρα σαν αποθήκη της χημικής ενέργειας.
Οι αφίδες χρησιμοποιούν χρωστικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή για να συλλέξουν την ενέργεια του Ήλιου για τις χημικές ενώσεις που χρειάζονται.
Οι αφίδες είναι από τα ελάχιστα ζώα που μπορούν και χρησιμοποιούν αυτές τις χρωστικές ουσίες για τον εαυτό τους, μέσω γονιδίων που έκλεψαν από μύκητες. Οι πράσινες αφίδες (με πολλά καροτενοειδή) παράγουν περισσότερη ATP από τις λευκές αφίδες (που δεν παράγουν τίποτε) ή τις πορτοκαλιές αφίδες (που παράγουν ενδιάμεσα επίπεδα). Και αυτό το κάνουν με το φως του Ήλιου και όχι με το σκοτάδι.
Με τη βοήθεια της ενδοσυμβίωσης
Υπάρχουν και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου και υδρόβιοι οργανισμοί που χρησιμοποιούν παρόμοια μέθοδο, όπως η ασιατική σφίγγα (Orientalis Vespa), τα κοράλλια, τα φύκια, τα σφουγγάρια, τα σκουλήκια και οι σαλαμάνδρες. Στις περιπτώσεις αυτές η φωτοσύνθεση γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενδοσυμβίωση.
Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ασιατική σφίγγα χρησιμοποιεί μια άλλη χρωστική ουσία για να μετατρέψει το φως σε ηλεκτρική ενέργεια. Όπως όμως και στην αφίδα, δεν γνωρίζουμε πώς το κάνει.
Η σαλαμάνδρα, για παράδειγμα, τοποθετεί τα αυγά της πάνω στα φύκια, τα οποία ανήκουν στις ομάδες φωτοσυνθετικών οργανισμών, χωρίς όμως να ανήκουν αυστηρώς στο φυτικό βασίλειο. Η φωτοσύνθεση εδώ αποτελεί για τα έμβρυα μια χρήσιμη πηγή ενέργειας, καθώς τα βοηθά στα πρώτα στάδια της ζωής τους. Τα φύκια πεθαίνουν, καθώς οι σαλαμάνδρες ενηλικιώνονται, αλλά όχι πριν αποτελέσουν γι’ αυτές πηγή ζωής.
Τα αυγά της σαλαμάνδρας είναι πλήρη με φωτοσυνθετική άλγη, η οποία είναι για τα έμβρυα μια χρήσιμη πηγή ενέργειας για τα πρώτα στάδια της ζωής τους.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα κοράλλια. Έχουν μέσα τους μικροσκοπικά φύκια που μπορούν και φωτοσυνθέτουν, παρέχοντάς τους έτσι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Viewing all articles
Browse latest Browse all 34553

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>