Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
Η διάνοια της φύσης λειτουργεί πάντα με άκοπη ευκολία… με ανεμελιά, αρμονία και αγάπη.Όταν ελέγχουμε τις δυνάμεις της αρμονίας, της χαράς και της αγάπης, δημιουργούμε επιτυχία και καλοτυχία με άκοπη προσπάθεια.
Αυτός ο νόμος βασίζεται στο γεγονός πως η διάνοια της φύσης λειτουργεί με άκοπη ευκολία και ελεύθερη ανεμελιά. Αυτή είναι η αρχή της ελάχιστης δράσης ή της μη αντίστασης, άρα και η αρχή της αρμονίας και της αγάπης. Όταν διδαχτούμε αυτό το μάθημα από τη φύση, μπορούμε εύκολα να πραγματοποιήσουμε όλες τις επιθυμίες μας.
Αν παρατηρήσετε τη φύση να εργάζεται, θα δείτε πως καταβάλλει πάντα την ελάχιστη προσπάθεια. Το χορτάρι δεν προσπαθεί να μεγαλώσει, απλώς μεγαλώνει. Τα ψάρια δεν προσπαθούν να κολυμπήσουν, απλώς κολυμπούν. Τα λουλούδια δεν προσπαθούν ν’ ανθίσουν, απλά ανθίζουν. Τα πουλιά δεν προσπαθούν να πετάξουν, απλά πετούν. Τέτοια είναι η εγγενής τους φύση. Η Γη δεν προσπαθεί να γυρίσει γύρω από τον άξονά της. Είναι στη φύση της Γης να στροβιλίζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσα στο διάστημα. Είναι στη φύση των μωρών να είναι χαλαρά κι ευτυχισμένα. Είναι στη φύση του Ήλιου να λάμπει. Είναι στη φύση των αστεριών να αστραποβολούν. Και είναι στη φύση των ανθρώπων να εκπληρώνουν τα όνειρά τους εύκολα και αβίαστα.
Στη βεδική επιστήμη- την πανάρχαια φιλοσοφία της Ινδίας- αυτή η αρχή είναι γνωστή ως αρχή της οικονομίας της προσπάθειας ή της βέλτιστης επίτευξης με τον ελάχιστο κόπο. Τελικά φτάνει κανείς σε θέση να μη κάνει τίποτα και ωστόσο να επιτυγχάνει τα πάντα. Αυτό σημαίνει πως εμφανίζεται απλώς μια αμυδρή ιδέα και στην συνέχεια η υλοποίηση της ιδέας έρχεται άκοπα. Αυτό που συνήθως ονομάζεται ‘’θαύμα’’ είναι στην πραγματικότητα μια έκφραση του Νόμου της Ελάχιστης Προσπάθειας.
Η διάνοια της φύσης λειτουργεί εύκολα, ακαριαία, χωρίς τριβές και αντιφάσεις. Δεν είναι γραμμικά λογική αλλά διαισθητική, ολιστική και καρποφόρα. Όταν βρίσκεστε σε αρμονία με την φύση, όταν έχετε αποκτήσει τη γνώση του αληθινού σας Εαυτού, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Νόμο της Ελάχιστης Προσπάθειας.
Ελάχιστη προσπάθεια υπάρχει όταν οι πράξεις μας έχουν σαν κίνητρο την αγάπη, μιας και όλη η φύση συγκρατείται από την ενέργεια της αγάπης. Όταν αναζητάτε την εξουσία και τον έλεγχο πάνω στους άλλους, δεν κάνετε τίποτα άλλο απ’ το να σπαταλάτε ενέργεια. Όταν αποζητάτε τα χρήματα ή τη δύναμη για χάρη του ‘’εγώ’’, τότε ξοδεύετε ενέργεια κυνηγώντας μια ψευδαίσθηση της ευτυχίας, αντί να απολαμβάνετε την ευτυχία της στιγμής. ‘Όταν ποθείτε τα χρήματα μόνο για προσωπικό όφελος, τότε αποκόπτετε τη ροή της ενέργειας και παρεμβαίνετε στην έκφραση της διάνοιας της φύσης. Όταν όμως οι πράξεις σας έχουν σαν κίνητρο την αγάπη, δεν υπάρχει σπατάλη ισχύος. Τότε το δυναμικό σας πολλαπλασιάζεται και συσσωρεύεται- και η επιπλέον ενέργεια την οποία συγκεντρώνετε, μπορεί να διοχετευτεί έτσι ώστε να δημιουργήσετε οτιδήποτε θελήσετε, ακόμη και τον απεριόριστο πλούτο.
Μπορείτε να φανταστείτε το υλικό σας σώμα σαν μια συσκευή ελέγχου της ενέργειας: μπορεί να δημιουργήσει, να αποθηκεύσει και να ξοδέψει ενέργεια. Αν γνωρίζετε πώς να δημιουργείτε, να αποθηκεύετε και να διοχετεύετε την ενέργεια με αποτελεσματικό τρόπο, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε όσο πλούτο θέλετε. Η προσοχή και η προσκόλληση στο ‘’εγώ’’ καταναλίσκει το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας. Όταν λοιπόν, εσωτερικό σημείο αναφοράς σας γίνεται το ‘’εγώ’’, όταν αναζητάτε τον έλεγχο και την εξουσία πάνω στους άλλους ή κυνηγάτε την επιδοκιμασία τους, ξοδεύετε ενέργεια με σπάταλο τρόπο.
Αντίθετα, όταν αυτή η ενέργεια απελευθερωθεί, μπορείτε να την επαναδιοχετεύσετε και να τη χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε οτιδήποτε θελήσετε. Όταν εσωτερικό σημείο αναφοράς είναι το πνεύμα σας, μπορείτε να μην επηρεάζεστε από καμιά κακόβουλη κριτική και να μη φοβάστε καμιά πρόκληση στη ζωή. Μπορείτε να τιθασεύσετε τη δύναμη της αγάπης και να χρησιμοποιήσετε την ενέργεια δημιουργικά για να επιτύχετε την αφθονία και την εξέλιξη.
Στο βιβλίο ‘’Η Τέχνη Του Ονειρέματος’’ Ο Δον Χουάν λέει στον Κάρλος Καστανέντα: ‘’ Ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας για να αποδείξουμε την σπουδαιότητά μας… Αν καταφέρναμε να χάσουμε ένα μόνο μέρος από αυτήν την σπουδαιότητα, θα μας συνέβαιναν δύο καταπληκτικά πράγματα. Πρώτον, θα απελευθερώναμε την ιδέα με την οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε την απατηλή ιδέα του ‘’μεγαλείου’’ μας και, δεύτερον, θα προμηθεύαμε στον εαυτό μας αρκετή ενέργεια για να …μπορέσει ν’ αντικρίσει έστω και στιγμιαία το πραγματικό μεγαλείο του σύμπαντος.
Υπάρχουν τρία στοιχεία στον Νόμο της Ελάχιστης Προσπάθειας- τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να θέσετε σε ενέργεια την αρχή ‘’κάνε λιγότερα και πέτυχε περισσότερα’’. Το πρώτο στοιχείο είναι η Αποδοχή. Αποδοχή σημαίνει να πάρετε μια απόφαση: ‘’Σήμερα θα αποδεχτώ τους ανθρώπους, τις καταστάσεις, τις περιστάσεις και τα γεγονότα, όπως κι αν έρθουν’’. Αυτό σημαίνει ν’ αναγνωρίζετε ότι κάθε στιγμή είναι όπως πρέπει να είναι, αφού ολόκληρο το σύμπαν είναι όπως πρέπει να είναι. Αυτή η στιγμή- η στιγμή που βιώνετε ακριβώς τώρα – είναι το αποκορύφωμα όλων των στιγμών που περάσατε στο παρελθόν. Αυτή η στιγμή είναι έτσι, επειδή όλο το σύμπαν είναι έτσι.
Όταν αντιμάχεστε αυτήν την στιγμή στην ουσία αντιμάχεστε όλο το σύμπαν. Αντί γι αυτό μπορείτε να πάρετε την απόφαση να μην αντιπαλέψετε όλο το σύμπαν αντιπαλεύοντας αυτήν την στιγμή. Αυτό σημαίνει πως η αποδοχή της κάθε στιγμής στη ζωή μας θα πρέπει να είναι ολοκληρωτική και απόλυτη. Αποδέχεστε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλατε να είναι αυτή τη στιγμή. Έχει σημασία να κατανοήσετε το νόημα αυτής της φράσης. Μπορείτε να εύχεστε ν’ αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να τα αποδέχεστε ως έχουν.
Όταν νιώθετε εκνευρισμένοι ή αναστατωμένοι από ένα πρόσωπο ή κάποια κατάσταση, θυμηθείτε πως στην ουσία δεν αντιδράτε σ’ αυτό το πρόσωπο ή στην κατάσταση αλλά στα συναισθήματά σας γι’ αυτά. Τα συναισθήματα είναι καθαρά δικά σας και κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για την εκδήλωσή τους.
Όταν αναγνωρίσετε και καταλάβετε πλήρως αυτή την ιδέα, τότε είστε έτοιμοι ν’ αναλάβετε την ευθύνη για το πώς νιώθετε και να την αλλάξετε. Αν μπορείτε να αποδέχεστε τα πράγματα όπως έχουν, τότε μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη για την κατάστασή σας και για όλα τα γεγονότα τα οποία θεωρείτε ως προβλήματα.
Αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο στοιχείο του Νόμου της Ελάχιστης Προσπάθειας: την ευθύνη. Τι σημαίνει ευθύνη; Ευθύνη σημαίνει να μη κατηγορείς κανέναν και τίποτα για την κατάστασή σου, ακόμα κι εσένα τον ίδιο. Έχοντας αποδεχτεί μια κατάσταση, ένα γεγονός, ένα πρόβλημα, ευθύνη είναι η ικανότητα να ανταποκριθείτε δημιουργικά στην κατάσταση όπως εμφανίζεται τώρα. Όλα τα προβλήματα εμπεριέχουν το σπέρμα της ευκαιρίας και αυτή η συνειδητοποίηση, σας επιτρέπει να αρπάξετε την στιγμή και να τη μετατρέψετε σε μια καλύτερη κατάσταση ή αποτέλεσμα.
Όταν το καταφέρετε, η κάθε υποτιθέμενα προβληματική κατάσταση θα γίνει μια ευκαιρία για τη δημιουργία κάτι νέου και όμορφου. Και κάθε υποτιθέμενος βασανιστής ή τύραννος θα μετατραπεί σε δάσκαλό σας. Η πραγματικότητα είναι θέμα ερμηνείας. Αν επιλέξετε αυτή την ερμηνεία, θ’ αποκτήσετε πολλούς δασκάλους και θα σας δοθούν πολλές ευκαιρίες να εξελιχθείτε.
Όποτε αντιμετωπίζετε έναν τύραννο, βασανιστή, ένα δάσκαλο, φίλο ή εχθρό (όλοι σημαίνουν το ίδιο πράγμα) να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας: ‘’Αυτή η στιγμή είναι έτσι όπως πρέπει να είναι’’. Όποιες σχέσεις κι αν έχετε προσελκύσει στη ζωή σας αυτή τη στιγμή, είναι ακριβώς όποιες χρειάζεστε για τη συγκεκριμένη στιγμή. Υπάρχει μια κρυφή σημασία πίσω από κάθε γεγονός και αυτή η κρυφή σημασία εξυπηρετεί οπωσδήποτε την δική σας εξέλιξη.
Το τρίτο στοιχείο του Νόμου της Ελάχιστης Προσπάθειας είναι η άρνηση υπεράσπισης. Αυτό σημαίνει πως έχετε απαλλαγεί απ’ την ανάγκη να πείσετε τους άλλους για τις απόψεις σας. Αν παρατηρήσετε τους ανθρώπους γύρω σας, θα δείτε ότι περνούν το ενενήντα εννέα τοις εκατό του χρόνου τους υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους. Αν απαλλαγείτε από την ανάγκη να υποστηρίζετε τις απόψεις σας, θ’ αποκτήσετε πρόσβαση σε τεράστια ποσά ενέργειας τα οποία μέχρι τώρα σπαταλούσατε άσκοπα.
Όταν περνάτε στην άμυνα, όταν κατηγορείτε τους άλλους και δεν παραδίδεστε στην στιγμή, η ζωή σας συναντά αντίσταση. Αν οποιαδήποτε στιγμή συναντήσετε αντίσταση, αναγνωρίστε ότι- πιέζοντας την κατάσταση- απλά θ’ αυξήσετε αυτήν την αντίσταση ακόμα περισσότερο. Δεν πρέπει να στέκεστε άκαμπτοι σαν την ψηλή βελανιδιά που ραγίζει και καταρρέει μέσα στην καταιγίδα. Αντίθετα, θα πρέπει να είστε εύκαμπτοι και ευπροσάρμοστοι, όπως το καλάμι που λυγίζει μέσα στην καταιγίδα και επιβιώνει.
Αποφεύγετε εντελώς να υπερασπίζεστε την γνώμη σας. Όταν δεν έχετε αντικείμενο για να υπερασπιστείτε, τότε δεν θα επιτρέπετε την δημιουργία καμιάς διαφωνίας. Αν κάνετε κάτι τέτοιο συνεχώς- αν σταματήσετε να πολεμάτε και να αντιστέκεστε- θα έχετε την πλήρη εμπειρία του παρόντος, πράγμα το οποίο αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο. Κάποιος κάποτε μου είπε: ‘’Το παρελθόν είναι ιστορία, το μέλλον είναι μυστήριο και το παρόν είναι δώρο’’. Και είχε απόλυτο δίκιο.
Αν αγκαλιάσετε το παρόν και γίνετε ένα μαζί του, θα αισθανθείτε μια φωτιά, μια λάμψη, μια σπίθα έκστασης να πάλλεται μέσα σε κάθε ζωντανό πλάσμα. Καθώς θ’ αρχίσετε να νιώθετε αυτή την αγαλλίαση του πνεύματος με οτιδήποτε είναι ζωντανό, η χαρά θα αναβλύσει μέσα σας και θ’ απαλλαγείτε από τα τρομερά φορτία της άμυνας, της αντιπάθειας και της κακίας. Μόνο τότε θα νιώσετε ανάλαφρη την καρδιά σας και θα γίνετε χαρούμενοι, ανέμελοι και ελεύθεροι.
Μέσα σ’ αυτή τη χαρούμενη και απλή ελευθερία, θ’ αντιληφθείτε πέρα από κάθε αμφιβολία, πως οτιδήποτε επιθυμήσετε θα είναι δικό σας, οποτεδήποτε το θελήσετε, αφού η επιθυμία σας θα προέρχεται από ένα επίπεδο χαράς και όχι απ’ το επίπεδο του άγχους και του φόβου. Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσετε τίποτα. Απλά δηλώστε την πρόθεσή σας στον εαυτό σας και θα αισθανθείτε πληρότητα, ευτυχία, χαρά, ελευθερία και αυτονομία σε κάθε λεπτό της ζωής σας.
Αποφασίστε ν’ ακολουθήσετε το μονοπάτι της παθητικής αντίστασης. Αυτό είναι το μονοπάτι μέσα απ’ το οποίο η διάνοια της φύσης ξετυλίγεται αυτόματα, χωρίς τριβή ή προσπάθεια. Όταν θ’ αποκτήσετε αυτόν τον υπέροχο συνδυασμό αποδοχής, ευθύνης και άρνησης αντίστασης, θα νιώσετε τη ζωή να κυλά με άκοπη ευκολία.
Όταν μένετε ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις-και δεν είστε άκαμπτα προσκολλημένοι μόνο σε μια- τα όνειρα και οι επιθυμίες σας θα ρέουν σύμφωνα με τις επιθυμίες της φύσης. Τότε θα μπορέσετε ν’ απελευθερώσετε τις προθέσεις σας χωρίς προσκόλληση και απλώς να περιμένετε την κατάλληλη εποχή που θα πραγματοποιηθούν. Μπορείτε να είστε βέβαιοι, πως όταν θα έρθει η κατάλληλη εποχή, οι επιθυμίες σας θα υλοποιηθούν. Αυτός είναι ο Νόμος της Ελάχιστης Προσπάθειας.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
Θα θέσω σ” εφαρμογή το Νόμο της Ελάχιστης Προσπάθειας αποφασίζοντας ν” ακολουθήσω τα παρακάτω βήματα:(1) Θα εφαρμόσω την Αποδοχή. Σήμερα θα αποδεχτώ τους ανθρώπους, τις καταστάσεις, τις περιστάσεις και τα γεγονότα όπως ακριβώς έρχονται, θα γνωρίζω πως κάθε στιγμή είναι έτσι όπως ακριβώς πρέπει να είναι, επειδή όλο το σύμπαν είναι όπως ακριβώς πρέπει να είναι. Δεν θα αντιμάχομαι ολόκληρο το σύμπαν αντιπαλεύοντας την κάθε στιγμή. Η αποδοχή μου θα είναι πλήρης και απόλυτη. Θα αποδέχομαι τα γεγονότα όπως έχουν και όχι όπως θα ήθελα να είναι.
(2) Έχοντας αποδεχτεί τα πράγματα όπως έχουν, θ” αναλάβω την Ευθύνη για την κατάσταση μου και για όλα τα γεγονότα τα οποία θεωρώ ως προβλήματα. Γνωρίζω ότι ανάληψη της ευθύνης σημαίνει πως δεν θα κατηγορώ κανέναν και τίποτα για την παρούσα κατάστασή μου (συμπεριλαμβανόμενου και του εαυτού μου). Γνωρίζω επίσης πως κάθε πρόβλημα είναι μια μεταμφιεσμένη μοναδική ευκαιρία και η εγρήγορση απέναντι σ” αυτές τις ευκαιρίες θα μου επιτρέψει να αδράξω τη στιγμή και να τη μετατρέψω σ” ένα πολύ μεγαλύτερο όφελος για την εξέλιξή μου.
(3) Σήμερα η συνείδηση μου θα βασίζεται στην Απουσία Άμυνας. Θ” απαλλαγώ από την ανάγκη να υπερασπίζω τις απόψεις μου. Δεν θα νιώθω την ανάγκη να πείσω τους άλλους ν” αποδεχτούν τις ιδέες μου. Θα μένω ανοικτός σ” όλες τις απόψεις και δεν θα παραμένω άκαμπτα προσκολλημένος σε καμιά τους.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ