Quantcast
Channel: Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 34553

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ...ΠΙΘΑΝΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΥΚΛΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!!!

$
0
0
Ιστορική αναδρομή  που παρέχει μαθήματα για τον έλεγχο της πανούκλας.

 Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τάφο με «Μαύρο Θάνατο» στο Λονδίνο, που περιέχει περισσότερο από μια ντουζίνα σκελετούς  ατόμων που είναι ύποπτα να έχουν πεθάνει από την πανούκλα. Τα θύματα πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα και αρχαιολόγοι  αναμένουν την εξεύρεση πολλών περισσότερων, καθώς οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται. 


 
Εικονογράφηση του μαύρου θανάτου από την Toggenburg Βίβλο (1411)

Η πανούκλα είναι εξ ορισμού μια νέα αναδυόμενη μολυσματική ασθένεια που επηρεάζει τους πνεύμονες και είναι εξαιρετικά μεταδοτική και οδηγεί σε μαζικές επιδημίες . Η ιστορία μας δείχνει ότι οι άνθρωποι παγκοσμίως υπόφεραν εξαιτίας του λοιμού, με περίπου 75 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να χάνονται κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα από τον Μαύρο Θάνατο. Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύεται στην Infection, Genetics and Evolution,  ανέλυσε την Μεγάλη πανούκλα της Μασσαλίας, η οποία προκάλεσε 100.000 θανάτους μεταξύ 1720 και 1723. 

Οι ερευνητές έχουν ως στόχο να αναδειίξουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε με τις μολυσματικές ασθένειες σήμερα, να προσδιορίσουν τους καλύτερους τρόπους ανταπόκρισης στις επιδημίες και αν είμαστε ακόμα σε κίνδυνο από την επανεμφάνιση της πανούκλας. Ο θρίαμβος του θανάτου του Pieter Bruegel  (περ. 1562) αντανακλά την κοινωνική αναταραχή και τον τρόμο που ακολούθησε την πανούκλα που κατέστρεψε την  μεσαιωνική Ευρώπη.

 Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας αριθμός παραγόντων  ότι ακόμη και στις μέρες μας βρισκόμαστε σε κίνδυνο από την πανούκλα.. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό λόγω των μεταφορών του εμπορίου και νέων απειλών στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου πολυανθεκτικά παθογόνα αναπτύσσονται σήμερα και εξαπλώνονται γρήγορα. 

Αυτή η γενετική αλλαγή έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη με τον τρόπο που τα βακτήρια μολύνουν νέους ξενιστές που σημαίνει ότι μπορούν πλέον να ζουν στο αίμα των θηλαστικών. Η μελέτη ανέδειξε επίσης την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των επιδημιών στο μέλλον. Ο φόβος της μόλυνσης  μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση ενός πληθυσμού που οφείλεται σε σημαντική απώλεια του τουρισμού, και πανικό. 

File: Thetriumphofdeath.jpgΗ Ιστορία μάς έχει δείξει ότι η παροχή των αναγκαίων πληροφοριών σχετικά με ασθένειες και τη βελτίωση της διαχείρισης των επιδημιών είναι ζωτικής σημασίας βήμα για την αποφυγή πανικού. Σκελετοί σε μαζικό τάφο από το 1720-1721 στο Martigues της Γαλλίας, απέδωσαν μοριακή απόδειξη του στελέχους orientalis  του Yersinia pestis,  οργανισμός  για την βουβωνική πανώλη. Η δεύτερη πανδημία της βουβωνικής πανώλης ήταν ενεργή στην Ευρώπη από το 1347 π'χ., την αρχή του μαύρου θανάτου, μέχρι το 1750.

File: βουβωνική πανώλη των θυμάτων-μαζικό τάφο σε Martigues, Γαλλία 1720-1721.jpg
 Μαύρος Θάνατος

Ο Μαύρος Θάνατος ήταν μία από τις πιο καταστροφικές πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, κορυφώθηκε στην Ευρώπη μεταξύ 1348 και 1350,  σκοτώνοντας μεταξύ 75 εκατ.  και 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Αν και υπήρχαν πολλές ανταγωνιστικές θεωρίες ως προς την αιτιολογία του μαύρου θανάτου, η πρόσφατη ανάλυση του DNA από τα θύματα της βόρειας και της νότιας Ευρώπης υποδηλώνει ότι το υπεύθυνο παθογόνο  ήταν το βακτήριο Yersinia pestis το οποίο προκαλεί  διάφορες μορφές της πανούκλας.  Θύματα της πανούκλας που ευλογούνται, παρουσιάζονται με συμπτώματα από τα τέλη του 14ου αιώνα στο χειρόγραφο Omne Bonum από τον James le Palmer.

File: θύματα της πανούκλας ευλογημένο από priest.jpg

  Ο Μαύρος Θάνατος πιστεύεται ότι ξεκίνησε στην Κίνα ή την κεντρική Ασία. Στη συνέχεια ταξίδεψε κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού και έφτασε στην Κριμαία το 1346. Από εκεί,  πιθανώς μεταφέρθηκε από τους ψύλλους Oriental που ζουν  στα μαύρα ποντίκια που ήταν τακτικοί επιβάτες σε εμπορικά πλοία. 

Η διάδοση σε όλη τη Μεσόγειο και την Ευρώπη υπήρξε ταχύτατη, ο Μαύρος Θάνατος εκτιμάται ότι σκότωσε το 30 με 60 τοις εκατό του πληθυσμού.Η πανούκλα μείωσε τον παγκόσμιο πληθυσμό από περίπου 450 εκατομμύρια σε έναν αριθμό μεταξύ 350 και 375 εκατ.  τον 14ο αιώνα .  Οι συνέπειες της πανούκλας δημιούργησαν μια σειρά από θρησκευτικές, κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις, οι οποίες είχαν σοβαρές συνέπειες για την πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας. 

Χρειάστηκαν 150 χρόνια για τον πληθυσμό της Ευρώπης να ανακάμψει.Η πανούκλα επανακάμπτει κατά καιρούς στην Ευρώπη μέχρι τον 19ο αιώνα.  Σημαντικές εστίες  Υπήρξαν τρεις μεγάλες εστίες πανώλης. Η μάστιγα του Ιουστινιανού, τον 6ο και 7ο αιώνα είναι η πρώτη γνωστή επίθεση που γνωρίζουμε , και σηματοδοτεί την πρώτη καταγραφή σταθερών μοτίβο της βουβωνικής πανώλης. 

Από ιστορικές περιγραφές,  το 40 τοις εκατό του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης πέθανε από την πανούκλα. Σύμφωνα με σύγχρονες εκτιμήσεις το ήμισυ του πληθυσμού της Ευρώπης είχε εξαφανιστεί πριν από την εξαφάνιση της πανούκλας εξαφανιστεί στα 700s. Μετά το 750, μεγάλες επιδημίες δεν εμφανίζονται ξανά στην Ευρώπη μέχρι το Μαύρο Θάνατο του 14ου αιώνα. 

Η τρίτη πανδημία χτύπησε την Κίνα στη δεκαετία του 1890 και κατέστρεψε την Ινδία, αλλά περιοριζόταν σε ορισμένες εστίες στα δυτικά.  Ο Μαύρος Θάνατος προέρχονταν από ή κοντά στην Κίνα και διαδόθηκε μέσω του Δρόμου του Μεταξιού ή με πλοία. Εκτιμάται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώθηκε από τα 450 εκατομμύρια μεταξύ 350 και 375 εκατ.  το 1400.  

Η πανούκλα θεωρείται ότι έχει επιστρέψει κατά διαστήματα με διαφορετική τοξικότητα και  θνησιμότητα μέχρι και τον 18ο αιώνα. Με την επιστροφή της το 1603, για παράδειγμα, η πανούκλα σκότωσε 38.000 Λονδρέζους. Άλλες αξιοσημείωτες εστίες του 17ου αιώνα  ήταν η ιταλική Πανούκλα (1629-1631), του μεγάλου λοιμού της Σεβίλλης (1647-1652), η Μεγάλη πανούκλα του Λονδίνου (1665 - 1666), και η Μεγάλη Πανούκλα της Βιέννης (1679). 

File: Chumbunt.gif
Υπάρχει κάποια διαμάχη για την ταυτότητα της νόσου, αλλά στην ισχυρή μορφή της, μετά τη Μεγάλη πανούκλα της Μασσαλίας 1720-1722, την Μεγάλη πανούκλα του 1738 (η οποία έπληξε την Ανατολική Ευρώπη), και την Ρώσικη μάστιγα του 1770-1772,  φαίνεται να έχει σταδιακά εξαφανιστεί από την Ευρώπη. Plague Riot στη Μόσχα το 1771: Κατά τη διάρκεια της πανούκλας στην  πόλη της Μόσχας, μεταξύ 50.000 και 100.000 έχασαν τη ζωή τους (1/6 έως 1/3 του πληθυσμού της). 

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, η απειλή της πανούκλας είχε μειωθεί, αλλά αντικαταστάθηκε γρήγορα από μια νέα ασθένεια. Η ασιατική χολέρα ήταν η πρώτη από μια σειρά πανδημίες χολέρας που σάρωσαν  την Ασία και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα. Το 14ο αιώνα η έκρηξη του μαύρου θανάτου είχε μια δραματική επίδραση στην πληθυσμού της Ευρώπης,προκάλεσε  αμετάκλητα την αλλαγή της κοινωνικής δομής, και οδήγησε σε εκτεταμένες διώξεις των μειονοτήτων, όπως των Εβραίων, οι αλλοδαπών, ζητιάνων, και λεπρών. Η αβεβαιότητα της καθημερινής επιβίωσης  θεωρήθηκε ως δημιουργία μίας γενικής διάθεσης της νοσηρότητας, επηρεάζοντας τους ανθρώπους να "ζουν για τη στιγμή", όπως φαίνεται από τον Giovanni Boccaccio στο The Decameron (1353).  

Ονομαστοί  Μεσαιωνικοί άνθρωποι ονόμασαν την καταστροφή του 14ου αιώνα, είτε ως "Μεγάλος λοιμός" "ή " Μεγάλη πανούκλα ". Συγγραφείς σύγχρονοι με την πανούκλα την αναφέρουν  ως "Μεγάλη Θνησιμότητα». Τα Σουηδικά και Δανέζικα χρονικά του 16ου αιώνα περιγράφουν τα γεγονότα ως «μαύρα» για πρώτη φορά, όχι για να περιγράψουν την όψιμη φάση  της νόσου, κατά την οποία το δέρμα του πάσχοντος μαυρίζει λόγω υποεπιδερμικών αιμορραγίων και τα άκρα  σκουραίνουν με μία μορφή γάγγραινας, νέκρωσης άκρων, αλλά πιο πιθανό ναναφέρονται στο μαύρο, υπό την έννοια του σκυθρωπού ή φοβερού και για να υποδηλώσουν τον τρόμο και την κατήφεια των γεγονότων.

 Ο Γερμανός γιατρός και ιατρικός συγγραφέας Justus Hecker πρότεινε ότι μια λανθασμένη μετάφραση από τα λατινικά Mors atra ( τρομερό, ή μαύρο, θάνατος), είχε συμβεί στη Σκανδιναβία, όταν περιέγραψε την καταστροφή του 1832 στην έκδοση του «Der Schwarze Tod im vierzehnten Jahrhundert". Το έργο μεταφράστηκε στα αγγλικά το επόμενο έτος, και με την επιδημία χολέρας να συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, "Ο Μαύρος Θάνατος στον 14ο αιώνα» κέρδισε ευρεία προσοχή και ο όρος του Schwarzer Tod, Μαύρος Θάνατος, χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην γερμανική και αγγλική γλώσσα , αντίστοιχα.  

Συμπτώματα της πανούκλας παραμένουν συχνά ποικίλα ή ανακριβής. Το πιο συχνό  σύμπτωμα ήταν η εμφάνιση του buboes (ή gavocciolos) στη βουβωνική χώρα, το λαιμό και τις μασχάλες, τα οποία έβγαζαν πύον και αίμα όταν άνοιγαν.Η Περιγραφή του Boccaccio είναι λεπτομερής:  "Σε άνδρες και γυναίκες υπήρξε εμφάνιση ορισμένων όγκων στη βουβωνική χώρα ή τις μασχάλες, μερικοί από τους οποίους μεγάλωσαν τόσο , όσο ένα κοινό μήλο, άλλοι ως ένα αυγό ... 

                              

Ένας βουβωνικός bubo (όγκος) στον άνω μηρό ενός ατόμου μολυσμένου με βουβωνική πανώλη. Πρησμένοι λεμφαδένες (buboes) εμφανίζονται συχνά στο λαιμό, στη μασχάλη και στη βουβωνική χώρα (βουβωνοκήλη) περιοχές των θυμάτων της πανούκλας
 Αυτό ακολουθήθηκε από οξύ πυρετό και αιμοπτύσεις. Τα περισσότερα θύματα πέθαιναν δύο έως επτά ημέρες μετά την αρχική μόλυνση.Ο  David Herlihy προσδιορίζει ένα άλλο πιθανό σημάδι της πανούκλας:. Φακίδες-όπως κηλίδες και εξανθήματα τα οποία μπορεί να προκληθούν από τσιμπήματα ψύλλων-  

Ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του Louis Heyligen,  μουσικού στην Αβινιόν ο οποίος πέθανε από την πανούκλα το 1348, σημειώνουν μια ξεχωριστή μορφή της νόσου που προσβάλει τους πνεύμονες και οδηγεί σε αναπνευστικά προβλήματα και η οποία ταυτίζεται με την πνευμονική πανούκλα.  

Παγκόσμια εξάπλωση της πανούκλας-μολυσμένων ζώων 1998. "Λέγεται ότι η μάστιγα παίρνει τρεις μορφές. Στην πρώτη οι άνθρωποι υποφέρουν από λοίμωξη των πνευμόνων, η οποία οδηγεί σε δυσκολία στην αναπνοή. Όποιος έχει αυτή την μόλυνση σε οποιοδήποτε βαθμό  δεν μπορεί να ξεφύγει, αλλά πεθαίνει μέσα σε δύο ημέρες. 

Άλλη μορφή ... στην οποία  ξεσπάει κάτω από τις μασχάλες, ... μία τρίτη μορφή στην οποία  άνθρωποι και των δύο φύλων δέχονται επίθεση στη βουβωνική χώρα ".





File: Παγκόσμια κατανομή της πανούκλας 1998.PNG

Απόδοση Κειμένου dorieas
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Viewing all articles
Browse latest Browse all 34553

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>